namazın kazası var mı / Kaza namazının delili nedir? : Din İşleri Yüksek Kurulu : Dini Bilgilendirme Platformu

Namazın Kazası Var Mı

namazın kazası var mı

Ahmet Emin Seyhan

Hz. Peygamber; "Uyku veya unutkanlık sebebiyle namazını vaktinde kılamayan, hatırladığı zaman hemen kılsın" buyurmuşlardır. Dolayısıyla “unutmak, uyku, baygınlık ve savaşın en kızıştığı anda” kılınamayan namazların kazası olur. Ancak bunların haricinde keyfi olarak namazı kazaya bırakmak diye bir şey İslam’da yoktur. 


Bir başka ifadeyle yukarıdaki “dört mazeretin dışında” keyfi olarak namazı kazaya bırakmak yoktur. Çünkü ne Kur'an-ı Kerim ne de sahih sünnet, “keyfi olarak kılınmamış bir namazın kazasından” söz etmiştir.


"Hele 60 yaşına geleyim namaza başlarım”, “Hele hacca gidip geleyim, ondan sonra namaza başlarım”, “Oğlanı-kızı evlendireyim ondan sonra namaza başlarım”, “Hele seneye namaza başlarım", “Hele emekli olayım ondan sonra namaza başlarım"  şeklindeki sözlerle keyfi olarak namazı ertelemek diye bir şey yoktur ve bu şekilde ertelenen namazların kazası da yoktur. Her Müslümanın bunu böyle bilmesi ve hayat planını da ona göre yapması gerekir.  


Dolayısıyla her halükarda namaz vardır ve namazdan kaçış asla yoktur. Kur'an'da savaş “esnasında” bile (dikkat edin, savaşın en kızıştığı an demedim) cemaatle namazın nasıl kılanacağı ayrıntılı olarak anlatılmışken “kendilerini yukarıdaki sözlerle aldatanlar” sadece kendilerine yazık eden kimselerdir. 
Nitekim yataktaki ağır hastalar bile gözleriyle ima ederek namazlarını kılmak zorundadır. Zira duruma göre “oturarak, yatarken, ayakta, binit üzerinde” de namaz kılınır. Dolayısıyla sudan bahanelerle namazdan kaçanlar, büyük bir yanılgı içerisindedirler. Bu kimselerin kendi uydurdukları mazeretlerin arkasına sığınmaları bir züğürt tesellisidir.


Tekrar ifade edecek olursak, namaz, ya kasden kılınmayıp keyfi olarak terk edilir veya yukarıda sayılan dört mazeret nedeniyle kazaya bırakılır. Bir vakit namazı kasdî olarak kılmayıp terk etmek çok büyük günahtır. Diğer dört durumda ise şartlar normale döner dönmez vakit kaybetmeden derhal o namaz kaza/ eda edilir.


Bu bakımdan mezkûr dört durum haricinde şeytana ve şeytanlaşmış insanlara uyarak namaz kılmayan kimse derhal tövbe etmeli, bir daha da şeytana ve şeytanlaşmış kimselere aldanmamalı ve namazlarını da bundan böyle asla terk etmemelidir. Çünkü ölümün ne zaman gelip çatacağı belli değildir; o yüzden ahirete hazırlıklı olmak her zaman iyidir. Ayrıca keyfi olarak kılınamayan namaz, daha sonra eda edilmiş olsa bile “işlenen o günah nedeniyle” ayrıca tevbe edip Yüce Allah'tan af dilemek lâzımdır.


Tekrar ifade edelim ki, su bulunmadığı takdirde “teyemmüm yaparak” namazın kılınmasını emreden bir dinde “keyfi olarak namazı kazaya bırakmak” diye bir şey yoktur. Savaş esnasında bile “üstelik cemaatle namazı emreden” ve bunun nasıl kılınacağını detaylı olarak açıklayan bir dinde “keyfi olarak namazı kazaya bırakmak” diye bir şey yoktur. Seferilik/ yolculuk durumunda bile namazı emreden bir dinde “keyfi olarak namazı kazaya bırakmak” diye bir şey yoktur.


Çünkü “keyfi olarak kılınmayan bir namazın kazası olsaydı” Kitap ve sünnette bundan bahsedilirdi. Ama hiç bahsedilmemiştir. “Savaş, seferilik ve su bulamama durumunda” bile namazın kazaya bırakılmasından söz edilmemiştir. Görüldüğü üzere böyle olağanüstü durumlarda bile namazın kılınması emredildiğine göre “keyfi olarak kılınmayan bir namazın kazası” yoktur. Zira keyfi olarak terkedilen namazların kazasından söz edilememiştir.


Dolayısıyla “keyfi olarak kılınmayan bir namazın kazasından” söz edip insanları yanlış bilgilendiren ve sahte hayallere kapılmalarına neden olan “bütün din adamları” bu yaptıkları yanlış bilgilendirmeden dolayı kesinlikle sorumludur ve ahiret günü bunun hesabını Yüce Allah’a mutlaka vereceklerdir. Ayrıca ömrü boyunca gerçeği araştırmayan, bu tür hocaların peşinden giden ve “Nasıl olsa namazlarımı sonra kaza ederim” diyerek sorumluluklarını yerine getirmeyenler de mesuldür ve onlar da bu yaptıklarının hesabını Yüce Allah’a vereceklerdir.

Onların ahiret günü suçu ve kabahati “söz konusu din adamlarına” veya birbirlerine atmaları onları cezadan kurtarmaya asla yetmeyecektir. Zira onlar, bu dünyadayken gerçeği öğrenmek istememiş, işlerine öyle geldiği için o tür hocaların peşinden gitmiş, kendilerini uyaran İslam âlimlerini telefonla arayıp, mesaj atıp “cami kürsüsünde vaaz ettiği esnada dövüp aşağı indirmekle” ve ölümle tehdit etmiş, iftiralar atmış ve onlara her türlü hakareti reva görmüşlerdir. Dolayısıyla bunun da hesabını mutlaka vereceklerdir ve bu yaptıkları asla yanlarına kalmayacaktır.


Tekrar ifade edecek olursak söz konusu “dört mazeret dışında” namazını keyfi olarak terk eden kimse, büyük bir hata ve günah işlemiştir. Daha sonra namazını eda etmiş olsa bile “namazı bile bile terk etme günahını işlediği için” Yüce Allah’a tövbe ve istiğfar etmesi ve O’ndan af dilemesi gerekecektir.


Sonuç olarak, meşru bir mazeret olmadan “namazları keyfi olarak terk etmek” büyük günahtır. “Uyku, unutma, baygınlık ve savaşın en kızıştığı an” dışında namazı kazaya bırakmak diye bir şey İslam’da yoktur. Bu dört durum haricinde namazlarını terk edenler çok büyük yanlış yaptıklarını bilmeli ve ona göre durumlarını yeniden gözden geçirmelidir. Zira ne Kuran’da ne de sahih sünnette “keyfi olarak kılınmayan bir namazın kazasından” söz edilmektedir. ()
 

Kaza Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Kaza Namazı Ne Zaman Ka&#;ta? Kaza namazı ka&#; rekattır?

Kaza Namazı Nedir?

Günümüzde namazını kılamamış olan kişi bir vakit boyunca namazını normal vaktinin dışında kılar ise o namazı kaza etmiş olmaktadır. Yani vakit namazını olması gerektiği vaktinin dışında kılmaya kaza adı verilmektedir. Namazı vaktinde kılmaya aslında namazı eda etmek denilmektedir. Vakit namazlarını kaza durumuna bırakmak bilinçli yapılmaması gerekli olan bir harekettir. Ancak kılınamamış olan herhangi bir namaza “vaktinde kılınmadı o yüzden artık geçti” gibi bir ifade kullanmak söz konusu olmamaktadır. Çünkü vaktinde kılınamadığı için kaçırılan namazın kaza edilmesi dinimize göre farz olmaktadır. Yani vaktinde kılınmamış bulunan beş vakit olan farz namazın kazası farz olmaktadır. Bu durum vitir namazında da değişkenlik göstermektedir. Çünkü vitir namazının kazası da vacip olmaktadır.

Kaza Namazı Kaç Rekattır?

Dinimize göre kaza edilecek olan bu vakit namazının farzları ne şekilde kılınıyorsa yine aynı şekilde kaza namazında da kılınmaktadır.
Sabah namazı kazasının 2 rekât farzı kılınır,
Öğle namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır,
İkindi namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır,
Akşam namazı kazasının 3 rekât farzı kılınır,
Yatsı namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır,
Vitir namazı kazasının 3 rekât aynen kılınır.

Kaza Namazı Nasıl Kılınır?

Dinimizde kazaya kalmakta olan namazlar genel olarak o namazın farz olan rekatlarını kılmak sureti ile gerçekleştirilir. Kaza namazında kılınacak farzların kılınışı vakit namazları farzlarının kılınışı ile aynıdır. Kazaya kalan namazların kılınmasını şekli, kaza edilecek olan vakit namazının kılınma şekli ile aynı olmaktadır.

Kaza Namazı Ne Zaman Kılınır?

Günümüzde kaza namazı kılmak amacı ile belirli bir zaman bulunmaz. Kerahat vakitlerinin dışında, vakti kaçırılan herhangi bir namaz, gün içerisinde ve ya daha sonra da kaza edilebilir. Öğle namazını kaçıran bir kişi kazasını yatsı namazının hemen peşine yapabilir. Yani öğlenin kazası öğle vakitlerinde yapılacak gibi bir sınırlama bulunmaz.

Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Dinimize göre her ne kadar kaza namazında, vakit namazının da farzı benzer şekilde kılınıyor olsa dahi niyet şekli farklı olur.

Örneğin;
Sabah namazının kazası adına niyet edilme şekli; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine tam yetişip de kılamadığım bu sabah namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üstümdeki bu sabah namazını kaza etmeye” diye niyet edilerek toplam 2 rekat farz kılınmaktadır.
Öğle namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, tam vaktine yetişip de kılamamış olduğum öğle namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimde var olan bir öğle namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplam 4 rekat farz kılınmaktadır.
İkindi namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, tam vaktine yetişip de kılamamış olduğum ikindi namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimdeki bir ikindi namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplamda 4 rekat farz kılınmaktadır.
Akşam namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine tam yetişip de kılamadığım bu akşam namazını kılmaya” ya da diğer bir deyiş ile“Niyet ettim Allah rızası için, tam üzerimde olan akşam namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplamda 3 rekat farz kılınmaktadır.

A Castle Abandoned Farce Prayer Proving A Hadith and An Assessment That Could Be Caused

Dergi:  
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Özet:

There is an alliance between the Muslims about the necessity of a false prayer that a Muslim cannot perform in time due to sleep or forgetting, which can later be caused by even the necessity of it. It is Hz. According to the Prophet, there is no other thing to do. However, the wicked disputed whether a person will have the intention of abandoning it, which means that it should be done, despite the fact that he will have the reason for the time of prayer that he does not accomplish, such as tenderness and other tasks. This conflict is seen in a large proportion, according to the relationship between the abandonment of the prayer and the faith. And all those who believe in the worship of God and the worship of God and the worship of God and the worship of God and the worship of God and the worship of God and the worship of God and the worship of God and the worship of God and the worship of God and the worship of God and the worship of God. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, “If one of you leaves the prayer because of sleep or disgrace, let him make it when he remembers it. “For Allah has commanded the prayer to remind me.” The article focuses on whether this event is evidence or not. In this context, the other data of the religion indicate that the shoot-gowing of prayer and especially in which cases the accident for abandonment is predicted, with this information the conformity of the hadith in question is investigated.

Anahtar Kelimeler:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası