kimyasal peeling ne işe yarar / Peeling Nedir? Ne İşe Yarar? - HospitalTürk

Kimyasal Peeling Ne Işe Yarar

kimyasal peeling ne işe yarar

Kimyasal Peeling Nedir? Ne İşe Yarar?

Aysel soruyor

Cildimin renginde bir solgunluk gözlemliyorum. Canlılığını kaybetmiş gibi. Kimyasal peeling tedavisinin faydasını görür müyüm?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Aysel Hanım. Kimyasal peeling tedavilerinin en belirgin etkisi -cildin üst katmanlarını nazikçe soyarak- solgun ve donuk cilde taze, canlı bir görünüm vermeleridir. Cildinizdeki diğer problemler de göz önüne alınarak ne tür bir peeling tedavisi uygulanacağı belirlenir. Ancak yazdıklarınızdan nazik peeling ajanları ile yapılan işlemlerin yeterli olacağını düşünüyorum. Bir-iki hafta aralıkla yapılacak dört-altı seanslık bir kür uyglanacaktır. İşlem sonrasında sosyal hayatınıza hemen geri dönebilirsiniz.

Hülya soruyor

kimyasal peeling sonrası soyulma olmadı Merhabalar Mustafa Bey. 38 yaşındayım cildimdeki lekeler hafiflesin ve cildim daha parlak, daha taze görünsün diye kimyasal peeling yaptırdım ama kimyasal peeling sonrası soyulma olmadı. Bu normal mi? Soyulma olmayınca da ister istemez işe yaramadığını düşündüm.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar. AHA, yani meyve asitleri içeren peeling tedavilerinde genelde işlem sonrasında soyulma görülmez. Bunun nedeni ise soyulmanın formül yüzünüzdeyken gerçekleşmesidir. Yeni nesil peeling tedavileri cilt üzerinde son derece nazik bir etkiye sahiptir, ancak bu işlemin işe yaramaması olarak yorumlanmamalı. Doktorunuzun kaç seans önerdiğini bilmiyorum ama tedaviniz bittiğinde sonuçlardan hoşnut olacağınızı düşünüyorum. Hatta hastalarımdan ilk seanstan sonra bile ciltlerinin daha parlak, daha canlı göründüğüne dair geri dönüşler alıyorum

Sevim soruyor

Merhabalar Mustafa Bey. Benim yüzümde çok derin çizgiler -özellikle de alnımda- var. Kimyasal peeling yaptırsam bu çizgiler geçer mi? Kimyasal peeling tam olarak nedir, ne işe yarar? Kimyasal peeling hangi cilt sorunlarını düzeltir? Bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim. Bu arada yaşım

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar. Kimyasal peeling tedavisi cildin üst katmanının soyulması işlemidir. Cildi ne kadar derin soyarsanız iyileşme süreci de o kadar uzun olur. Eğer peeling tedavisi çizgileri hafifletmek için uygulanıyorsa o zaman hayli güçlü bir formül kullanmak gerekir –ki bu da dediğim gibi iyileşme süresi uzun süren bir tedavidir. Bu işlemle ilgili sorunlardan biri de ciltte lekelenme yaratma riskidir. Tüm bunlar yüzünden derin peeling tedavilerinin artık fazla tercih edilmiyor. Kliniğimde uyguladığım peeling sistemi PhFormula’dır. Cildi nazikçe soyarak ciltte daha taze, parlak ve pürüzsüz bir görünüm yaratır. Yenilikçi bir tedavi olduğu için yan etkileri yoktur. İnce çizgilerin hafiflemesini sağlasa da, sizin şikayetçi olduğunuz derin çizgilerde çok etkili olamaz. Derin çizgilerde farklı bir tedavi protokolü uygulayarak başarılı sonuçlar alınabilir. Özellikle alın bölgenizdeki çizgiler için mutlaka botoks enjeksiyonu yapılması gerekir. Eğer botoks sonrası hala belirgin çizgiler varsa ki bunlara yerleşmiş çizgiler diyoruz- dolgu maddesi enjeksiyonu yapmak da gereklidir. Bu işlemleri Forma gibi ciltteki kolajen ve elastin üretimini artıran lazer sistemleri ile desteklemek de akılcı bir anti-aging stratejidir. Böylece çizgileri adeta içeriden dışarıya doğru onaran bir süreç tetiklenmiş olur.

Belgin soruyor

Peeling yaptırmak istiyorum. Cildim çok yıprandı bana yardımcı olur musunuz?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Belgin Hanım. Cildinizdeki yıpranmadan şikayetçi olduğunuzu belirtmişsiniz, ama detay vermemişsiniz. Eğer sorun derin çizgiler, cansız, donuk bir cilt ise kombine tedavilerden daha çok fayda sağlayabilirsiniz. Tabii önce cildinizi görmem gerekiyor ancak güneş hasarının fazla olduğu, yıpranmış ciltlerde peeling ve mezoterapi tedavilerini kombine olarak kullanmanın olumlu sonuçlarını gözlemliyorum. Böylece cildin hem üst tabakasını soyarak cilt hücrelerinin yenilenme sürecini hızlandırıyoruz hem de mezoterapi yöntemiyle cilde vitamin, mineral ve amino-asit kokteyli vererek etkin bir şekilde yapılanmasını sağlıyoruz. Cildinizin durumuna göre TCA gibi daha derin katmanlara inen peeling ajanları da kullanmak mümkün. Ciltte kabuklanma ve soyulma gibi etkiler gözleneceğinden birkaç gün sosyal hayatınızdan geri kalmanız gerekebilir. Tabii biraz önce de belirttiğim gibi hangi tedavilerin uygalanacağına ancak cildinizi gördükten sonra karar verebilirim.

Serap soruyor

Merhaba hocam ben taşikardi hastasıyım dideral kullanıyorum. Yaşım 33 mezolift+kimyasal peeling yaptırmak istiyorum. Ama bazı sitelerde kalp hastaları yaptıramaz yazıyor ben de uzmanına danışmak istedim. Teşekkürler

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Serap Hanım. Cilde yüzeysel olarak vitamin, mineral ve anti-aging maddelerin enjekte edilmesinden oluşan mezolift tedavisi ve cilt yüzeyindeki ölü derileri nazikçe soyan peeling işleminin rahatsızlığınızla herhangi olumsuz bir etkileşim yaratacağını düşünmüyorum. Ancak tabii ki bu konuda son sözü söyleyecek olan doktorunuzdur. İzlenecek en doğru ve en güvenli yol takibinizi yapan doktorunuza yaptırmak istediğiniz işlemlerin sizin için güvenli olup olmadığını danışmanızdır

Hüseyin soruyor

Merhaba hocam kolumda kesik izleri var kimyasal peeling bir faydası olur mu?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Hüseyin Bey. Bu tür izlerde kimyasal peeling’in pek bir faydasını göremezsiniz. Etkili görebileceğiniz iz durumuna göre Icon lazer, Revlite gibi ciltteki kolajen ve elastin üretimini artıran teknolojilerle alabilirsiniz.

ANTIAGING TEKNOLOJİSİ KİMYASAL PEELING Cilt Bakım ve Cilt Yenileme

Kimyasal peeling nedir?

Cilt yüzeyine uygulanan asitlerle, cildin kontrollü bir şekilde soyulması ve uyarılması işlemine kimyasal peeling adı verilir. Bu sayede ciltteki ölü tabaka uzaklaştırılır, cildin kan dolaşımı, hücre üretimi sağlanır ve kollajen doku canlandırılır.

Kullanım alanları nelerdir? Kimyasal peeling hangi durumlarda uygulanır?

  • Cildin doğal parlaklığının arttırılması,
  • Cildin yağ-nem dengesinin sağlanması,
  • Cilt yumuşaklığının sağlanması ve pürüzlerinin azaltılması,
  • Ciltteki kırışıkların ve ince çizgilerin görünümünün hafifletilmesi ,
  • Kaba, kuru, kabuklu geniş porlu (gözenekli) cilt yapısının iyileştirilmesi,
  • Güneş, yaş, gebelik gibi değişik nedenlere bağlı olarak oluşan çillerin ve lekelerin giderilmesi,
  • Güneş hasarı sonucu oluşmuş ince ve derin çizgilerin hafifletilmesi,
  • Aktif akne uygulaması ve akne izlerinin hafifletilmesi,
  • Kahverengi ve koyu lekelerin azaltılması,
  • Kıl dönmelerinin giderilmesi,
  • Değişik dermatolojik bozukluklarda uygulamaya yardım amacıyla geniş bir alanda etkin sonuç sağlamak için,

Kimyasal peeling nasıl fayda sağlar?

Peeling seanslarının düzenli uygulanması sonucu;

  • Sıkılığı artmış pürüzsüz bir cilt, akne veya izlerinde düzelme,
  • Güneş, yaşlılık, gebelik lekeleri ve çillerde kaybolma,
  • Güneşe bağlı yaşlanmada azalma,
  • İnce kırışıklıklarda azalma, yağ dağılımı salgısında düzenlenme,
  • Kuru, kepekli ciltte düzelme ve sağlıksız görünümde iyileşme,

Kimyasal peeling nasıl uygulanır?

Kimyasal peeling ile cildin epidermis denilen üst tabakası kimyasal bir ajanla soyulur. Bazal membran ( epidermisin alt katmanı ) uyarılarak cildin üst tabakasının yenilenmesini sağlar. Foto yaşlanmaya bağlı olan epidermal ve dermal hasarlar belirgin ölçüde azalmaktadır. Ortaya çıkan cilt daha parlak, daha canlı, daha renklidir ve kırışıklıkları azalmıştır.

Kaç çeşit kimyasal peeling vardır ?

Kimyasal Peeling yüzeysel, orta ve derin olarak 3 ayrı düzeyde sınıflandırılabilir.

Yüzeysel olanlarında kullanılan meyve asitleri, cilde donuk görünüm veren ölü hücreleri temizleyerek sağlıklı hücrelerin yenilenmesini hızlandırır ve cildin canlanmasını sağlar. Alfa-beta peelingler daha çok akneye eğilimli hastalarda tercih edilir. Yüzeysel peelingler 2 haftada bir olacak şekilde 6 - 8 seans olarak planlanır. Her seansta cildin reaksiyonuna göre konsantrasyon ve peelingin ciltte kalış süresi attırılır.

Orta peelinglerden en çok kullanılanı TCA peelingler olup işlemden sonra 3 - 7 gün ciltte kızarıklık ve soyulma nedeni ile önceden planlanarak uygulanmalıdır.

Fenol gibi derin peelingler ise özellikle kardiak risklerinden dolayı klinik ve muayenehane gibi ortamlarda kullanılmamalıdırlar.

Kimyasal peeling derinlikleri ve yapılma nedenleri nelerdir? Yüzeysel peeling nedir?

  • AHA, BHA, TCA ( %10 – 25 ), Jessner solüsyonu.
  • mm derinlikte deride soyma yapar.
  • Yüzeysel kırışıklık, ciltte güneş hasarı, cilt lekeleri, sivilce tedavisinde etkilidir.

Orta peeling nedir?

  • TCA ( 35 - 50 ) +/- diğer yüzeysel soyucu.
  • mm derinlikte deride soyma yapar.
  • Orta derinlikte kırışıklık, ciltte güneş hasarı, cilt lekeleri, yüzeysel cilt kanseri ve kanser öncüsü lezyonlarda etkilidir.

Yüzeysel peeling nedir? Nasıl fayda sağlar? Kullanım alanları nelerdir?

Yüzeysel peelingte en çok kullanılan kimyasal maddeler, alfa- hidroksi asitler ( glikolik asit, laktik asit, pyrüvik asit ), beta-hidroksi asit ( salisilik asit ), Jessner solüsyonu [ %95 ethanol ( alkol ) içinde resorcinol, salisilik asit ve laktik asit ] ve düşük konsantrasyonlu triklorasetik asit ( TCA )’tir.

Tüm bu ürünler ciltte soyulmayı arttırıcı etki gösterir. Böylece hücre yenilenmesi hızlanmış olur. Derinin üst tabakası soyularak, derinin pürüzsüzleşmesi sağlanır.

Alfa- hidroksi asitlerin % 35 - 90’luk ve beta hidroksi asitin ( salisilik asit ) %20 - 30’luk yüksek konsantrasyondaki formülleri, tedavide kullanılır.

Doktor kontrolündeki bu uygulamada, asit solüsyonu deriye sürülür birkaç dakika beklenir ve daha sonra yıkanarak ciltten uzaklaştırılır. Bu uygulamalar, 1 - 4 hafta aralıklarla yapılır. Hem sivilce tedavisinde, hem de tedavi sonrası izlerin giderilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Oldukça faydalı bir tedavi yöntemidir.

Alfa-hidroksi asitlerin % 5 - 20’lik ve beta- hidroksi asitin ( salisilik asit ) % 2’lik krem, losyon ve jel şeklinde evde uygulamaya yönelik ürünleri mevcuttur. Sivilce tedavisine yardımcı olarak veya peeling tedavisi sonrası bakım amacıyla kullanılır. Ayrıca yağlı ciltlerde yağ kontrolü ve yağlanmanın getirdiği hafif sivilceleri geçirmek için de önerilmektedir.

Bu ürünler cildi soyarak yeniler, gözeneklerin temiz kalmasını sağlar ve böylece sivilceye engel olur. Beta hidroksi asit ( salisilik asit ) ayrıca iltihap dindirici özelliğe sahiptir.

Alfa hidroksi asitler (meyve asitleri) nedir? Nasıl fayda sağlar? Kullanım alanları nelerdir?

Alfa-hidroksi asitler ( AHA ), bazı besinlerin yapısında bulunan doğal organik asitlerdir. Glikolik asit şeker kamışından, laktik asit ekşimiş sütten, sitrik asit, pyruvic asit ve malik asit çeşitli meyvelerden, fitik asit pirinçten elde edilir. Cilt bakım ürünü olarak hidroksi asitlerin kullanımı, Cleopatra kadar eskilere dayanmaktadır. Cleopatranın, yüzüne ekşimiş süt sürerek gençliğini koruduğu söylenmiştir.

AHA ile peeling, cildi yumuşatır, canlandırır. Ayrıca günlük aktivitelerinize ve iş yaşamınıza rahatlıkla devam edebilirsiniz. AHA peelingleri, ince çizgilerin giderilmesi, kuruluk giderme, leke ve sivilce tedavisinde kullanılabilir.

AHA içeren solüsyon, temiz bir cilde uygulanır. Bir kaç dakika bekletilir ve yüz yıkanır. Bu işlem 10 dakikadan uzun sürmez. İşlemden sonra güneşten koruyucu krem sürülür. Tedavi seansları 1 - 4 hafta aralıklarla uygulanabilir. Ortalama 6 - 10 tedavi seansı gereklidir.

Tedavi arasındaki sürelerde günde bir veya iki kez retinoik asit veya düşük konsantrasyonlu AHA’lı kremler ve yıkama jellerinin kullanılması tedavi etkinliğini arttırmaktadır.

AHA peeling batma hissi, kızarıklık, tahriş ve kabuklanma yapabilir. Bu yan etkiler geçicidir. Bu tedavi yöntemi cilt tipi ve yapısına göre uygulanırsa yan etkiler pek fazla görülmemektedir.

Glikolik asit nedir? Nasıl fayda sağlar? Kullanım alanları nelerdir?

Glikolik asit dermatologların ve estetik cerrahların ofislerinde en sık kullandıkları AHA olup, popüler adıyla öğle yemeği soyucusu olarak bilinir. Çünkü hastaya bir öğle yemeği saatinde uygulanabilir ve hasta herhangi uygulama belirtisi olmadan işine dönebilir. Uygulama kolaylığı nedeniyle glikolik asit, yüzeysel kimyasal soyucular içinde en yaygın kullanılan üründür.

Sivilce ve izlerinin tedavisi dışında, kırışıklık ve cilt yenileme tedavisinde de kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda, histolojik olarak deride kollajen yoğunluğu ve elastik liflerin kalitesini arttırdığı gözlemlenmiştir. Yaşlanmayla beraber kollajen sentezi azaldığına göre, kollajen sentezinin arttırılması, yaşlanma sürecinin geciktirilmesinde etkili olabilir. Bu etki aynı zamanda, sivilceden kaynaklanan deri izlerinin iyileşmesini hızlandırabilir.

Laktik asit nedir? Nasıl fayda sağlar? Kullanım alanları nelerdir?

Laktik asit, pek çok ev ürününde ve nemlendiricide bulunan popüler bir AHA’dır. Laktik asitin, derinin doğal nemlendirici sistemine ait olduğuna dair hipotezler vardır. Laktik asit, yüzeysel etkisi ile deri kalınlığını, deri sıkılığını ve nemini arttırmaktadır.

Pyruvic asit nedir? Nasıl fayda sağlar? Kullanım alanları nelerdir?

Elmadan elde edilen pyruvik asit peelingleri sivilce tedavisinde etkili bulunmuştur.

Beta hidroksi asit ( salisilik asit )nedir? Nasıl fayda sağlar? Kullanım alanları nelerdir?

Aynı zamanda salisilik asit olarak da bilinen beta hidroksi asit ( BHA ), dermatologlar tarafından sıklıkla kullanılan kimyasal soyucu bir ajandır.

Kimyasal peeling amacı ile, salisilik asitin %20’lik ve veya %30’luk konsantrasyonları tercih edilmektedir. Bu soyucular kahverengi noktaları soldurur, yüzeysel pürüzleri ve ince çizgileri azaltmaktadır.

Salisilik asit, AHA’lar gibi, deri soyulmasını ve yenilenmesini arttırır. Ayrıca AHA’dan farklı olarak, iltihap yatıştırıcı özellikleri vardır. Salisilik asit, AHA’ya göre işlem sonrasında daha az tahrişe neden olmaktadır. Sivilce ve rozaseli hastalarda, salisilik asit geleneksel sivilce tedavisi ile kombine edilir. İltihap dindirici özelliği nedeni ile komedon ve kırmızı papüllerin daha hızlı gerilemesini sağlar.

Salisilik asitin yağda çözünür oluşu, salisik asiti AHA’lardan ayıran diğer bir özelliktir. AHA’lar suda çözünür ve komedolitik etki göstermez. Bu nedenle, lipofilik etkisinden dolayı salisilik asit, AHA’lara göre güçlü komedolitik özelliklere sahiptir.

Salisilik asit, gebe, emziren veya salisilat alerjisi olan olgularda kullanılmamalardır.

Pek çok ev bakım ürünü formüllerinde salisilik asit bulunmaktadır. Reçetesiz satılan salisilik asitli kremler, genellikle %2 salisik asit içerir. Sivilce tedavisinde etkin ürünler olarak etiketlendirilirler. Bu ürünlerin de, gebe, emziren veya salisilat alerjisi olan kişilerde kullanmaması uygundur.

Jessner solüsyonu nedir? Nasıl fayda sağlar? Kullanım alanları nelerdir?

İlk olarak Dr. Max Jessner, bu ürünü formüle etmiştir. Jessner solüsyonu, %95 ethanol ( alkol ) içinde resorcinol, salisilik asit ve laktik asit içerir.

Jessner solüsyonunun soyma derecesi, diğer kimyasal peeling ajanları ile birlikte kullanılmasına göre ve kaç kat sürüldüğüne göre değişmektedir. Jessner solüsyonu uygulama sonrası, su ile yıkanması gerekmez. Diğer kimyasal peelinglerle kombine edilebilir. Jessner solüsyonu uygulandıktan sonra, soyulmanın derinliğini arttırmak için TCA sürülebilir ve orta derinlikte peeling yapılabilir.

Jessner solüsyonu oldukça güvenlidir. Ancak koyu renkli ciltlerde dikkatli olunmalıdır. Kahverengi leke yapma riski vardır. Ayrıca içindeki resorsinol nedeni ile alerjik reaksiyon gelişebilir. Alerjik reaksiyon uygulama sonrası uzun süren kızarıklık ve ödem şeklinde olur. Alerjik reaksiyon kortikosteroidli kremlerle tedavi edilebilmektedir.

Orta ve derin peeling nedir?

Triklor asetik asit ( TCA ):

Orta ve derin peeling TCA kullanım alanları nelerdir?

  • Yüzeysel kırışıkların giderilmesi,
  • Yüzeysel izlerin giderilmesi,
  • Leke problemlerinin giderilmesi,

TCA, %20 - 50 arası konsantrasyonlarda kullanılabilir. En çok orta derinlikte peeling yapma amacı ile kullanılır.

Cilt temizlendikten sonra yüze dikkatli bir şekilde TCA sürülür. İlk sürüldüğü anda şiddetli bir yanma hissi olabilir. Bir vantilatör yardımı ile bu his hafifletilir. Kısa sürede, yanma hissi kaybolur.

Tüm yüz TCA peeling, 15 dakikadan fazla sürmez. İstenilen sonucu almak için, iki veya daha fazla seans TCA peeling yapılabilir. Seans aralıkları birkaç ay olmalıdır. Ancak hafif TCA peeling, aylık aralıklarla uygulanabilir. Tedaviden sonra güneşten koruyucu krem uygulanır.

Fenol nedir? Kullanım alanları nelerdir?

  • Leke giderilmesi,
  • Derin kırışıklıkların giderilmesi,
  • Kanser öncüsü lezyonların tedavisi,

Fenol en kuvvetli kimyasal solüsyondur. Derin kırışıklık, leke ve iz giderilmesi, kanser öncüsü lezyonların tedavisinde kullanılır. Fenol, yüz bölgesinde kullanılır. Boyun ve diğer vücut bölgelerinde iz bırakabilir. Ayrıca esmer tenli kişilerde uygulanan bölgelerde renk açılması yapabildiğinden, çok düşünülerek uygulanması gerekir. Kalp ritmi üzerine de yan etkileri olabilmektedir.

Tüm yüz fenol uygulaması, 1 veya 2 saat sürer. Ancak küçük alanlara uygulanırsa, örneğin üst dudak gibi, 10 - 15 dk sürmektedir. Tek tedavi yeterlidir. Fenol peeling sonrası tedavi alanına vazelin veya tedavi edici örtüler konur.

Uygulama öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?

İşlem sırasında ve sonrasında geçici olarak hafif yanma hissedilebilir, ancak kişi normal aktivitesine devam edebilir. Uygulama bölgesini güneşten korumanız, solaryumdan kaçınmanız, yüksek faktörlü koruyucu kremler kullanmanız gerekiyor. Almakta olduğunuz ve almayı planladığınız ilaçlar hakkında da mutlaka doktorunuza danışın. Cildin soyulma işlemi ardından çok iyi korunması gerekiyor. Kış mevsimi bile olsa peeling ardından yüksek dereceli güneşten koruyucu ürünlerle hassaslaşan cilt korunma altına alınmalıdır. Peeling uygulamalarından önce, özellikle hassas ciltlerin soyma işlemine hazırlanması için bir ön bakıma ihtiyacı vardır. Soyma işleminin yapılacağı ciltte kapanmamış sivilce ve yaraların ya da benzer hasarların olmaması gerekir. Soyma işlemi bu durumlarda iyileşme sağlandıktan sonraya ertelenmelidir. Esmer tenlerde soyma işleminin lekelere yol açma olasılığı göz ardı edilmemeli, peeling uygulamasından sonra güneşe asla çıkılmamalı ve güneşten koruyucu yoğun bir ürün kullanılmalıdır.

Kimyasal peeling sonrası cilt bakımı nasıl olmalıdır?

  • Tedavi alanları serin tutulur. ( örneğin yatıştırıcı su spreyleri )
  • Kabuklar koparılmamalıdır, iz kalabilir.
  • Yüzeysel peeling sonrası hafif nemlendiriciler, derin peeling sonrası yoğun nemlendiriciler kullanılır.
  • Güneşten korunmalıdır. En az 30 faktörlü güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
  • Peeling sonrası, cildin kızarıklık ve hassasiyeti geriledikten sonra, geceleri retinoik asit, AHA veya hidrokinon kullanılabilir.

Kimyasal peelingin uygulanmaması gereken durumlar nelerdir?

  • Son 6 ay içinde ağır akne tedavisi olanlar,
  • Ciltte aktif infeksiyon veya açık yara bulunması, ( herpes, açık akne kisti, cilt iltihabı vb. gibi )
  • Genel sağlık durumunun ve beslenmenin iyi olmayışı,
  • Hastanın gerçeklerle örtüşmeyen aşırı beklentisi,
  • Psikolojik ve beyinsel fonksiyonların stabil olmaması,
  • Hekim ve hasta arasında iyi bir iletişim kurulamaması,

Kimyasal peelingin dikkatli olarak yapılması gereken durumlar nelerdir?

  • Yakın zamanda, ameliyatla cilt germe işlemi yapılmış olması,
  • Hastada anormal iz kalma ve zor yara iyileşmesi öyküsü olması durumunda,
  • Yakın zamanda radyasyona maruz kalmak,
  • Bazı hastalık öyküleri, ( akne rozase, seboreik dermatit, atopik dermatit, sedef hastalığı ve vitiligo )
  • Çok koyu ten rengine sahip olanlarda,

Kimyasal peelingin yan etkileri nelerdir?

Peeling uzman bir hekim tarafından yapılırsa yan etki olma olasılığı çok düşüktür.

Başlıca yan etkiler şunlardır:

  • Derin peeling sonrası, yoğun nemlendirici kullanılmasından dolayı gözenek tıkanması sonucu komedon oluşabilir.
  • İnfeksiyon gelişebilir. Bu daha çok derin peeling sonrası olabilir. Derin peeling sonrasında antibiyotik kullanımı gerekli olabilir.
  • Peeling sonrası, şiddetli uçuk ve uçuğun cilde yayılması görülebilir. Sık uçuk çıkaranlarda derin peeling öncesi ve sonrasında uçuğa etkili ilaçlar kullanılmalıdır.
  • İnfeksiyon veya peeling sonrası kabuklarla oynamak izlere neden olabilir.
  • Düzensiz lekelenmeler olabilir. Özellikle esmer tenli kişilerde görülebilen bu yan etkinin olamaması için, düzenli güneşten koruyucu, leke tedavisinde etkili kremler kullanılmalıdır.

Kimyasal Peeling Nedir? Nasıl Yapılır?

Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak isteyen birçok kişi çeşitli dermokozmetik uygulamalarını tercih eder. Bunlardan biri de kimyasal peeling. Son yıllarda sıklıkla gerçekleştirilen bu işlemin en önemli özelliği cildin en derin tabakalarına kadar inebilmesi. Böylece kimyasal peeling sayesinde en zor yara izleri ve lekelerde bile iyileşme şansı yakalanabilir. Uygulama cildin kendini yenileyebilme özelliği ile birleşerek daha ışıltılı bir cilde sahip olmaya katkı sunar. Peki, kimyasal peeling faydaları nelerdir ve kimyasal peeling uygulaması nasıl yapılır? Gelin kimyasal peeling hakkında merak edilenleri hep birlikte inceleyelim.

Kimyasal Peeling 1 - Saç Bakım GüzellikKimyasal Peeling 1 - Saç Bakım Güzellik

Kimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal peeling, asit bazlı maddeler aracılığıyla cildin soyulması işlemidir. İşlemde tercih edilecek olan asit çeşidi, uygulama derinliği ve seans aralıkları doktorun uygulayacağı tedaviye göre değişkenlik gösterir. İşlemin yapılmasındaki amaç, deri tabakalarında istenen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve yara iyileşmesiyle birlikte tetiklenen kolajen ve elastin üretiminden faydalanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır. Tedavi sırasında deriye, yüzeysel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına yardımcı olan kimyasal bir asit uygulanır. En sık kullanılan kimyasal peeling ajanları ise alfa hidroksi asitler (AHA) (glikolik asit, meyve asitleri, laktik asit), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır. Güzellik dünyasında yaygın olarak uygulanan bu işleme ek olarak son yıllarda pek çok kozmetik markası, uygulamanın popüler hale gelmesiyle birlikte ped, likit ve jel formda kimyasal peeling ürünleri geliştirerek satışa sunar.

Kimyasal Peeling 2 - Saç Bakım GüzellikKimyasal Peeling 2 - Saç Bakım Güzellik

Kimyasal Peeling Ne İşe Yarar?

Kimyasal peeling faydaları nedeniyle günümüzde sadece dermokozmetik bazlı tedavilerde değil, aynı zamanda dermatolojik hastalıkların tedavisinde de sıklıkla tercih edilir. Basit ve kolay şekilde uygulanabilen işlem; güneşe ve yaşa bağlı lekeler, ince kırışıklıklar, çiller, hormonal bazlı gebelik lekeleri ile kanser riski taşıyan kabuklu kızarıklıkların iyileştirilmesine katkı sağlar. Ayrıca uygulama aktif akne tedavisinde ve akne izlerinin düzeltilmesinde yardımcıdır. Öte yandan kimyasal peelingin ciltteki yağlanma seviyesini ve gözenekleri azaltma üzerinde de olumlu etkileri vardır. İşlemle birlikte gerçekleştirilen soyulmanın ardından ortaya çıkan yeni cilt dokusu daha parlak, genç ve pürüzsüzdür. Siz de kimyasal peeling işleminin yanı sıra “Peeling Nedir?” ve “Peeling Çeşitleri Nelerdir?” gibi konular hakkında bilgi almak için içerikleri hemen okuyabilirsiniz.

Kimyasal Peeling 3 - Saç Bakım GüzellikKimyasal Peeling 3 - Saç Bakım Güzellik

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Kimyasal peeling işlemi aşağıdaki adımlar takip edilerek cilde uygulanır:

  • İşlem öncesinde cilt temizlenir ve yağlardan arındırılır.
  • Doktor kontrolünde seçilen kimyasal solüsyon cilde ince bir tabaka halinde sürülür ve 5 ila 15 dakika boyunca ciltte bekletilir. Bu sırada ciltte hafif şiddette yanma veya batma hissi oluşabilir.
  • Cilde sürülen solüsyon cilt yüzeyinden nötralize edilerek temizlenir.

Kimyasal peeling derinlik seviyesine göre 3 farklı sınıfa ayrılır:

  • Yüzeysel Kimyasal Peeling: Bu işlemde derinin en üst tabakası, yani epidermis tabakası hedeflenir. İşlem sırasında hafif batma ve yanma hissi oluşsa da deri kısa sürede kendini toplar. Bu yöntem; ince kırışıklıklar, düzensiz cilt tonu, akne ve kuruluk gibi şikayetlerin düzeltilmesinde katkı sağlar. İşlem hafta ara ile seans şeklinde uygulanabilir.
  • Orta Derinlikteki Kimyasal Peeling: Uygulamada derinin en üst ve orta tabakası hedef alınır. Deride daha derin bir soyma işlemi gerçekleştirilir ve bunu takiben kızaran deri soyulmaya, ardından daha sağlıklı bir cilt yapısı ortaya çıkmaya başlar. İşlem 2 ila 4 ay ara ile seans şeklinde gerçekleştirilebilir.
  • Derin Kimyasal Peeling: Uygulamada; epidermis, dermis ve orta orta deri hücreleri hedeflenir. Bu işlemde iyileşme süresi cildin en derin tabakasına inildiği için uzayabilir. Bu uygulama genellikle bir kez yapılır ve cildin zamanla istenilen görünüme kavuşması beklenir.
Kimyasal Peeling 4 - Saç Bakım GüzellikKimyasal Peeling 4 - Saç Bakım Güzellik

Kimyasal Peeling Zararları Nelerdir?

Kimyasal peeling işleminde yüksek oranlı asitler ve içerikler kullanılır. Bu nedenle işlemin mutlaka uzman kişiler ve güvenilir merkezlerde yaptırılması gerekir. Kimyasal peeling zararları arasında alerjik reaksiyonlar, peeling izleri ve kalıcı yanık izleri bulunur. Özellikle cildi hassas yapıda olanlar için işlem bazı kalıcı hasarlara neden olabilir. Özellikle sıcak bahar günleri ve yaz aylarında uygulamadan uzak durmak gerekir. Kimyasal peeling yaptıranlar işlemden sonraki ilk hafta ciltlerinin daha hassas hale geldiğini belirtir. Bu nedenle uygulamadan sonra güneş kremi kullanmak oldukça önemlidir.

Kimyasal Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kimyasal peeling uygulamasından sonra aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir:

  • İşlem sırasında ortaya çıkan kabuklar soyulmamalıdır.
  • Doktor tarafından tavsiye edilen güneş koruyucu ve nemlendirici kremler düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • İşlemden sonra cilt oldukça hassas olacağı için güneş ışınlarından mümkün olduğunca korunmaya özen gösterilmelidir.
  • Uygulama sonrasında bir süre makyaj yapılmamalı, doktorun önerdiği kremler dışında başka bir ürün kullanılmamalıdır.

Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanmaz?

Kimyasal peeling işlemi aşağıdaki kişiler için uygun değildir:

  • Gebe veya emzirme döneminde olan kişiler
  • Doğum kontrol hapı ve fotoduyarlılığa neden olabilecek ilaç kullananlar
  • Uygulama alanında açık yarası veya aktif uçuk problemi olanlar
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
  • Aspirine alerjisi olanlar
  • Skar ve keloid hikayesi olanlar
  • Koyu cilt rengine sahip kişiler
  • Yoğun güneş ışığı maruziyeti altında olanlar

Siz de cildinizde oluşan akne ve leke izleri ile mücadele ediyorsanız kimyasal peeling işlemi yaptırmayı düşünebilir, güvenilir merkezlerle iletişim kurarak uzman bir dermatologdan yardım alabilirsiniz. Ayrıca Vücut Peelingi Faydaları konulu içeriği okuyarak vücut bakımınıza da özen gösterebilirsiniz.

Kimyasal peeling, basit bir tanımla deriye kontrollü biçimde zarar vererek, yeni ve sağlıklı derinin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Avicenna Ataşehir Hastanesi dermatologları, kimyasal peeling uygulaması hakkında merak edilenleri anlattılar.

Genel Tanım

Kimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal peeling, insan teninin ölü hücrelerden temizlenmesi amacıyla yapılan bir uygulamadır. Genellikle, güneş lekeleri, sivilce izleri, kırışıklık gibi problemlere karşı uygulanır. Aynı zamanda vücudun men ve yağ dengesinin düzenlenmesi için de tercih edilebilir. İşlem esnasında cildin üst bölümüne bir takım kimyasallar uygulanır ve deri soyulur. Böylece alttan genç ve yeni deri tabakası gelmesi sağlanır. Yapılan peeling türüne bağlı olarak deri yapısında ve renginde farklılık sağlanabilir. Cildin daha genç ve sağlıklı görünmesi için yapılan bu uygulama, tarih boyunca çeşitli yollarla denenmiştir. İşlem kendi içerisinde derinin soyulma derinliğine göre yüzeysel, orta ve derin çeşitleri vardır.

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Bu işlemde hastanın cildine kimyasal karışımlar sürülür ve ciltteki ölü tabakanın soyulması sağlanır. Bu sayede yeni ve sağlıklı cilt tabakası elde edilir. Yüzeysel seviyede yapılacak uygulamalarda haftada bir uygulama yapmak yeterli olabilirken, orta ve derin seviyeler için 3 – 6 ay aralıklarının korunması önemlidir. Meyve asitli peeling olarak da bilinen meyve asitlerinden zengin kremlerle uygulama yapılabileceği gibi, glikolik ve laktik yoğunluklu solüsyonlar da tercih edilebilmektedir.

Kimyasal Peeling Ne Zaman Yapılır?

Bu işlemin gerçekleştirilmesi için, hastanın önce bir doktor kontrolünden geçmesi ve doktor kontrolünde uygulama yapılması gerekir. İnternette yer alan bilgilerle evde kendi kendine uygulanan peeling uygulamaları cilde zarar verebilir. Ancak cildin ölü tabakasının yoğunlaştığını ve soyulması gerektiğini hisseden herkes, doktor kontrolünde yüz soyma işlemi yapabilir. Yüzeysel seviyede yapılacak uygulamalar haftada bir kez tekrarlanabilirken, orta ve derin seviyelerde 3 – 6 ay aralığında tekrarlar yeterli olmaktadır.

Yararları

Kimyasal Peeling Ne İşe Yarar?

Bu uygulama ile ağız çevresi, göz çevresi, yüzdeki güneş lekeleri ve kırışıklıkların önüne geçilebileceği gibi, sivilce izlerinin azalması da sağlanabilir.

Kimyasal Peeling Ne Kadar Etkili?

İşlemin ne kadar etkili olacağına, kullanılan krem karar verir. Bir başka deyişle, soyulma her halükarda sağlanabilirken, ne kadar soyulma sağlanacağı uygulanan kreme bağlıdır. Bu nedenle hastanın hangi seviyede soyulmaya ihtiyaç duyduğuna doktor karar verir. Doktor kontrolünde yapılan uygulamalarda başarı yüzdeleri çok yüksektir.

Kimyasal Peeling Sonrası

İnternette sıkça &#;kimyasal peeling sonrası soyulma olmadı&#; şikayetleri dolaşır. Burada hastanın cildine uygulanan kremin yetersiz kalması söz konusudur. Bazı insanlarda yüzeysel seviyedeki kremler büyük başarı sağlarken, bazı insanlarda orta ya da derin seviyede soyulma işlemi yapılması gerekebilir. Uzmanlar, soyma işlemi için krem sürülen bölgenin 8 saate kadar yıkanmaması ve 6 saate kadar makyaj yapılmaması gerektiğini söylerler. Öte yandan uzmanlar, cildin işleme bağlı olarak kuruyacağını ve kuruma yaşandıkça nemlendirme uygulanması gerektiğini de vurgulamaktalar.

Komplikasyonlar

Kimyasal Peeling Zararları

Derinin koyulaşması en çok karşılaşılan yan etkilerdendir. Öte yandan bölgede renk azalması ya da deri kırmızılığı da sık karşılaşılan olumsuzluklardandır. Eğer işlemi yapan hastada uçuk virüsü bulunuyorsa, bölgede uçuk aktifleşmesi meydana gelebilir. Derin soyma yapılan işlemlerde bölgenin enfeksiyon kapması görülebilir.

Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanmaz?

  • Son altı ayda accutane adı verilen sivilce ilacından kullanan kişiler
  • Uçuğu olan ya da farklı cilt enfeksiyonlarından birini geçirenler
  • Gebeler
  • Siğil lezyonu bulunanlar
  • Keloid ve hipertrofik nedbe eğilimli kişiler
  • Güneşe alerjisi olanlar
  • Kısa süre önce radyoterapi tedavisi alanlar
  • Önceden olumsuz geçen kimyasal soyma tecrübesi bulunanlar
  • Son günlerde güneşe fazlasıyla maruz kalanlar
  • Son zamanlarda ister bacaklara kimyasal peeling olsun ister yüze medikal peeling olsun, uygulama yapılacak bölgeden cerrahi işlem geçirenler

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kimyasal peeling lekeleri geçirir mi?

Kimyasal peeling işleminde cilt büyük oranda soyulur. Bu işlem sayesinde akne ve sivilce izleri, cilt lekeleri, derin kırışıklıklar ve çiller giderilmeye çalışılır.

Kimyasal peeling nedir?

Deriyi canlandırmak, gençleştirmek ve görünüşünü iyileştirmek için bir ya da birkaç kimyasalın deriye uygulanması işlemine denir.

Kimyasal peeling cildi yakar mı?

Tedavide cilde anestezik krem uygulanmadığı için işlem sırasında 5 &#; 10 dakika hafif bir yanma hissedilir. Tedavi sonrası ise birkaç gün güneş yanığına benzer bir yanma hissi ve kızarıklık olur.

 

Avicenna Hastanesi Dermatoloji &#; Cildiye (Deri Hastalıkları) Bölümü Doktorları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir