hemogram testi nedir / Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir? - Acıbadem Hayat

Hemogram Testi Nedir

hemogram testi nedir

Hemogram testi nedir? Hemogram testi neden yapılır, sonu&#;ların &#;ıkması ne kadar s&#;rer? HGB, LYM, HCT, EOS ve PLT Nedir?

Hemogram diğer bir deyişle kan sayımı olarak bilinmektedir. Daha doğrusu tam kan sayımı olarak ele alınır. İnsan vücudunda meydana gelebilecek olası problemler ve hastalıkların teşhisi konusunda, kan testi yapılmaktadır. Bu test ile beraber kan sayımı yani hemogram gerçekleşir. Böylece ele alınan değerleri referans aralığına göre düşüklük ya da yükseklik üzerinden sonuçlar ortaya çıkarılmaktadır.

Hemogram testi nedir?

Çeşitli hastalıkların ve bazı sağlık sorunlarının anlaşılabilmesi için yapılan kan testine Hhmogram testi denmektedir. Bunlar içerisinde annemi, inflamasyon, kanama bozukluğu, enfeksiyon ya da lösemi gibi daha birçok farklı unsur yer almaktadır. Ölümcül bir durum ortaya çıkaracak ya da uzun yıllar ciddi sorunlar teşkil edecek rahatsızlıklar konusunda hemogramı testi erken dönemde sonuç imkanı sağlamaktadır.

Hemogram testi neden yapılır?

Genel sağlık durumunu belirlemek ve kan hücrelerini etkileyen birçok farklı hastalığı ortaya çıkarabilmek için Hemogram testi yapılmaktadır. Tabii sadece teşhis etmek değil aynı zamanda izlemek ve kontrol seyri gerçekleştirme konusunda hemogram testi büyük öneme sahiptir. Yapılan bu test özel laboratuvar ortamında gerçekleşmekte ve erken teşhis ile sonuç üzerinden tedavi yöntemleri ele alınmaktadır.

Hemogram testi sonuçlarının çıkması ne kadar sürer?

Hemoglobin testi birçok farklı amaç doğrultusunda aç ya da tok karnına yapılabilmektedir. Günümüz teknolojisi ile beraber kan testi sonuçları gün içerisinde alınabilmektedir. Ancak kan testi süresi yapılacak olan laboratuvar, uzman doktor ve hastalığa göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca bazı hastalıklar için kesin tanı adına ek tetkikler gerçekleşebilmektedir.

HGB, LYM, HCT, EOS ve PLT Nedir?

Belli başlı isimlere sahip kan değerleri üzerinden hemogram raporlaması yapılmaktadır.

HGB; Hemoglobin sayısını tanımlar.

LYM; Lenfositin beyaz kan hücreleri içerisindeki yüzdeyi tanımlar.

HCT; Alyuvarların toplam hacminin kanda yer alan yüzdesini ortaya çıkarır.

EOS; Eozinofili beyaz kan hücrelerindeki yüzdesini tanımlar,

PLT; Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin sayısını tanımlar.

HEMOGRAM (TAM KAN SAYIMI ) SONUÇLARININ ANLAMI

Hemogram (Tam Kan Sayımı), doktorlar tarafından laboratuvardan en sık istenen temel tarama testlerinden biridir. Genel sağlık durumunun saptanması, immun sistemin (bağışıklık durumunun) ortaya konması, ve anemi gibi çeşitli bozuklukların taraması ve izlenmesi için yapılan bir testtir. Test için yapılması gereken bir hazırlık yoktur.

LÖKOSİTLER (WBC)

Aynı zamanda beyaz kan hücreleri olarak da adlandırılırlar.

Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplamını gösterir. Enfeksiyon hastalığı veya lupus gibi kronik iltihabi hastalıklarda ve lösemi de yükselir. Çok düşükse lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır. Örneğin bazı kanserlerde, kemik iliği hastalarında, AIDS&#;te lökosit miktarı düşüktür.

NÖTROFİL % ve #

Büyük beyaz kan hücreleridir. Sayıları bakteriyel enfeksiyonlarda artar.

LENFOSİT % ve #

Küçük beyaz kan hücreleridir. Sayıları viral enfeksiyonlarda ve bazı kronik hastalıklarda artar, AIDS&#;te düşer.

MID % ve #

Orta büyüklükte beyaz kan hücreleridir. Monositler, eozinofil ve bazofil hücreleri bu gruba girerler. MID sayısının yüksek olması, bir organ ya da bölgede bir enfeksiyonun başladığını ve savunma mekanizmasının çalışmaya başladığını gösterir. Fagositik (yabancı maddeyi hücrenin içine alıp, parçaladıktan sonra hücre dışına atmak) özellikleri vardır.

ERİTROSİT (RBC)

Aynı zamanda kırmızı kan hücreleri olarak da adlandırılır.

Eritrositlerin ana görevi oksijenin hücrelere taşınmasıdır.

RBC sayısında azalma olursa kansızlık (anemi), artış olursa polisitemi, KOAH, böbrek

hastalığı tanısı konabilir.

Eritrosit Normal Aralığı :

Erkeklerde &#; milyon hücre/ µL

Kadınlarda &#; milyon hücre/uL

HEMOGLOBİN

Eritrositlerin içinde bulunan, akciğerlerden dokulara oksijen, dokulardan da akciğerlere karbondioksit taşıyan bir proteindir.

Anemilerde Hemoglobin düşer.

Hgb Normal Aralığı :

Erkeklerde g/dL

Kadınlarda g/dL

HEMATOKRİT

Tam kan örneğindeki eritrositlerin yüzdesidir.

Anemi, lösemi, kan kaybı gibi durumlarda azalırken vücudun su kaybettiği durumlarda (örneğin ishal) veya polisitemi&#;de artar.

Hematokrit Normal Aralığı :

Erkeklerde %42 &#; %52

Kadınlarda %37 &#; %47

MCV (Ortalama Eritrosit Hacmi)

Oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğüdür.

MCV düşükse eritrositler daha küçüktür, yüksekse daha büyümüştür. Örneğin demir eksikliği anemisinde eritrositler küçülür dolayısıyla MCV değeri düşük çıkar. B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür, MCV yüksek çıkar.

MCV Normal Aralığı :

Erkeklerde 87 ± 7 fL

Kadınlarda 90 ± 9 fL

MCH (Ortalama Hücre Hemoglobin Miktarı)

Eritrositlerdeki hemoglobin ortalama miktarını gösterir. Büyük eritrositler yüksek MCH gösterirken, küçük eritrositlerde MCH değeri daha düşüktür.

MCH Normal Aralığı :

Erkeklerde ve Kadınlarda 27 &#; 31 pg

MCHC (Ortalama Hücre Hemoglobin Konsantrasyonu)

Bir eritrosit içindeki ortalama hemoglobinin hesaplamasıdır. Azalan MCHC (hipokromi), demir eksikliği anemisi ve talasemi gibi eritrositlerin içindeki hemoglobin miktarının azaldığı durumlarda görülür. Artan MCHC (hiperkromi), yanıklarda ve daha nadir bir konjenital bozukluk olan herediter (kalıtsal) sferositoz gibi hemoglobinin eritrosit içinde anormal derecede yoğunlaştığı durumlarda görülür.

MCHC Normal Aralığı :

Erkeklerde ve kadınlarda %33 &#; %37

RDW–SD ve RDW–CV (Eritrosit Dağılım Genişliği)

Eritrosit büyüklüğündeki değişimin hesaplanmasıdır. RDW-CV ve RDW-SD olarak iki farklı değer şeklinde rapor edilir. MCV’den sonra anemilerin ayrımında en faydalı olan ikinci parametredir. Özellikle hipokrom mikrositik anemilerin ayrımında faydalıdır.

TROMBOSİT

Trombositler, aynı zamanda Platelet (Plt) olarak da adlandırılır.

Trombositler kan pıhtılaşmasında ve kanamanın durmasında rol oynarlar. Trombosit sayısı düşükse bu trombositlerin hızla parçalandığı ya da az yapılmakta olduğu anlamına gelir. Her ikisi de kanamanın durmamasına neden olur. Trombosit sayısı yüksekse (trombositoz) bu da fazla üretimi anlamına gelir ki, damar tıkanıklıkları ile sonuçlanabilir.

MPV (Ortalama Trombosit Hacmi)

MPV değeri yüksekse, trombosit yapımının hızlandığı ve trombosit hücrelerinin yapım veya yıkımında sorun olduğunu belirten kan hastalıklarının göstergesidir. MPV değerinin düşüklüğü ise kemik iliğinde trombosit yapımı ile ilgili bir problem olduğuna işaret edebilir.

P_LCR (Büyük Hücreli Trombosit Oranı)

P_LCR düşüklüğü hamilelikte, çok fazla alkol tüketiminde ve B12 eksikliğinde görülebilmektedir. Yüksek P_LCR ise hiperlipemi (kandaki çeşitli yağların gerekenden daha yüksek olması) hastalarında görülebildiği gibi, olası trombositoz’a da neden olabilir.

PDW (Trombosit Dağılım Genişliği)

Trombositlerin büyüklüğüne göre dağılımını gösterir. Diğer parametrelerle birlikte değerlendirildiğinde trombosit fonksiyonları hakkında bilgi verir.

Hemogram Nedir, Ne İşe Yarar? Tam Kan Sayımı Testi Değerleri Ortalama Ka&#; Olmalı?

Haberin Devamı

 Hemogram testleri, insan vücudunda oluşabilecek pek çok hastalığın ölçülmesinde kullanılan en az bir değer artarak yada azalarak değişiklik gösteren bir test olmaktadır. Kan hücrelerinde meydana gelen değişiklikler uzmanlar tarafından tahmin edildiği için hastalıklara tanı koymada hemogram testleri belirleyici bir rol üstlenmektedirler. Hemogram testleri enfeksiyon hastalıkları, lösemi ve diğer kanser türleri, kemik iliği ile ilgili hastalıklar ve anemi gibi pek çok hastalığın teşhisinde önemli bir etkiye sahip olmaktadır. Bu testler hızlı ve güvenilir sonuçlar verdiği için aşağıdaki durumlarda fazlaca kullanılmaktadır:

 - Kemoterapi alan hastaların kan hücrelerindeki değişiklikleri takip etmek için kullanılmaktadır.

 - Trafik kazaları, ameliyatlar ve mide kanamaları gibi durumlarda kanamanın durumunun belirlenmesi için kullanılmaktadır.

 - Ameliyat gibi önceden hazırlık gerektiren durumlarda kanamanın seyrini takip etmek için kullanılmaktadır.

 - Kan nakilleri sırasında hemogram testlerinden faydalanılmaktadır.

Haberin Devamı

 - Kanamanın durdurulamadığı durumlarda kan takviyesi için hemogram testlerinden faydalanılmaktadır.

 - Çabuk yorulma, halsizlik, eklemlerde ağrı sık sık enfeksiyon geçirme gibi durumlarda hastalığa tanı koyulması için hemogram testlerinden faydalanılmaktadır.

Tam Kan Sayımı Testi Değerleri Ortalama Kaç Olmalı?

Hemogram değerleri çeşitli anlamlara gelmektedir. Uzmanlar bu değer aralıklarına göre hastalıkları teşhis etmektedirler. Hemogram ölçümlerinin yüksek yada düşük olması testin yapıldığı ortamın değer aralıklarına göre değerlendirmeye alınır. Hemogram testlerinde yaş ve cinsiyet gibi bazı özelliklerde göz önünde bulundurulmaktadır. Bu testlerde yer alan aralıklar şu şekilde belirtilebilir:

 Hgb - 18 g/dl

 Plt

 Wbc

 Nötrofil Sayısı

 Lenfosit Sayısı

 Eozinofil Sayısı

Hemogram Nedir?

 

Vücutta pek çok hastalığı teşhis etmek adına tam kan tahlili yönteminden yardım alınır ve bu test hemogram olarak da adlandırılır. Toplamda 5 dakika süren bu test ile mevcut durum ve gelecekte yaşanabilecek hastalıklar hakkında detaylı analiz yapılabilir. Peki, hemogram testi nedir?

Tam Kan Sayımı Testi Nedir?

“Tam kan hemogram nedir?” sorusuna tam kan sayımı; CBC, Diferansiyel ile CBC, Hemogram ve TKS isimleriyle de tanımlanan bir testtir. Bu test ile enfeksiyon, anemi ve birçok hastalık için tarama yapılabilir. Test kapsamında vücutta bulunan hücrelerin özellikleri, sayısı detaylı olarak analiz edilir. Vücutta bulunan hücrelerin özellikleri ve sayısı yalnızca demir eksikliği, B12 vitamini veya folat eksikliği gibi durumlarda değişir. Bu nedenle vücutta bulunan rahatsızlıkların ele alınması ve kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için kanın kapsamlı bir şekilde incelenmesi önemlidir.

Tam Kan Sayımı Testi Nasıl Yapılır?

Tam kan sayımı nedir? Nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testin kolunuzda ya da el üzerinde bulunan damardan ve yenidoğan bebekler için de topuktan kan örneği alınarak özel bir tüpe aktarılması şeklinde yapıldığını bilmelisiniz. Tam kan hemogram testi için kan örneği alınırken kan alınacak kişi oturmalı ya da yatmalıdır. Kan alınacak bölgeye göre de işlem uygulanır.

Tam Kan Sayımı Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Tam kan sayımında hangi hastalıklar belli olur?” sorusu test hakkında merak edilenler arasındadır. Tam kan sayımı değerleri ile kişinin genel sağlık durumu saptanır. Kişi sağlıklı ise ve hücre dağılımı normal sınırlardaysa doktor gerekli görmedikçe bu kişiler için tekrar tekrar kan sayımı testi uygulanmaz. Ancak kişide yorgunluk ve güç kaybı gibi durumlar tespit edildiyse doktor durumu tespit etmek amacıyla kan sayımı testi ister. Testin uygulanmasının ardından sonuç sayfasında bir dizi ölçüm bulunur. Bu ölçümler şöyle özetlenebilir:

Yorum Ekle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası