plasenta aşağıda ise / HAMİLELİKTE PLASENTA (BEBEĞİN EŞİ) NASIL YUKARI ÇIKAR?

Plasenta Aşağıda Ise

plasenta aşağıda ise

Hamilelikte Plasenta Previa Hayati Tehlike Taşıyor!

Hamilelikte Plasenta Previa Hayati Tehlike Taşıyor!

Plasenta previa nedir?

Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur. Plasenta previa anne ve bebek için önemli ve hayati tehlike arz edebilecek kadar ciddi bir durumdur. Normal şartlarda bebeğin beslendiği kordonun bir ucu bebeğin göbeğinden vücuduna girerken bir diğer ucu da bir tabak şeklinde annenin rahmine yapışır. Bu şekilde bebeğin beslenmesini sağlar. Bu normal şartlarda rahmin ağzı değil diğer bölgelerine yapışması gerekir. Bazen istenmeyen şekillerde rahmin ağzına yapışmış olabilir. Bu da gebeliğin büyümesi, sancıların başlaması, bebeğin çıkmak için rahim ağzını zorlaması ile birlikte ciddi kanamalara yol açabilir. Böyle bir durumda annenin ve bebeğin hayati tehlikesi artar.

Plasenta previanın tanısı

Plasenta previa, ultrason ile mutlaka tanısı konulabilecek bir durumdur. Plasenta previanın kaç haftada çıktığı oldukça önemlidir. Çünkü plasenta previanın çeşitleri vardır. Rahim ağzının tamamen tıkanması, bebeğin plasentasının aşağı yerleşimi ve bir kısmının sadece rahim ağzındaki açıklığın bir kısmını kapadığı gibi durumlar vardır. Öncelikle mutlaka uzman bir Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru tarafından tanısının konulması gerekir. Anne adayında böyle bir rahatsızlığın tanısı konuldu ise normal doğum yapma olasılığı mümkün değildir.

Plasenta previa hastalığının risk faktörleri

Daha önce kez sezaryen geçirmiş veya bir miyom ameliyatından dolayı rahimde bir cerrahi işlem yapılmış ise Plasenta previa için bir risk faktörü yaratmış olunuyor. Bu durumda olan hastaların daha dikkatli incelenmesi gerekir. Plasenta previa hem rahim ağzını tıkayabilir aynı zamanda o damarlar normalde doğum ile birlikte kolayca ayrılması gerekirken bazı durumlarda halk değimi ile rahim içine yapışmış olabilir. Bu durumların hepsinde gebelikten önceki ultrason incelemeleriyle mutlaka ortaya konulmalıdır. Ayrıca, sezaryen olacak hasta için mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır.

Benzer Yazılar

Üreplasma Nedir?
Üreplasma Nedir?

Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir.

Devamı

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Hakkında Ne Biliyorsunuz?
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Premenstrüel sendrom (PMS) nedir? Premenstrüel sendromu, adet öncesi gerginlik sendromu anlamına gelir. Adet kanamasının yaklaşmasına çok az kalmışken, kadınların yaklaşık %75’inde hormon düzeylerinin değişmesine bağlı olarak bazı şikayetler gözlemlenir.

Devamı

plasenta&#;nın aşağıda olması :((

arkadaşlar şimdi kafam dahada çok karıştı gittiğim doktor özel bir doktor ve çok ilgili bir doktor. kötü bşy olsa söylerdi diye düşünüyorum ben sordum bu şekilde aşağıda olursa plasenta düzelmezse ne olur dedş normal doğum olmaz sezeryan olursun dedi ama %95 düzelir dedi ama ben tereddütte kaldım bir sitedede şöyle diyor: Bu gebelik haftasında ya da daha önce yapılan bir ultrasonda doktorunuz size "bebeğin eşi biraz aşağıda" gibi bir şey söylemiş olabilir. Burada kastedilen "eş", bebeği besleyen plasenta adlı yapıdır. Bu yapı, gebelik ilerledikçe yer değiştirmeye devam eder ve genellikle haftaya kadar rahim içindeki gerçek yerine ulaşır. "Eş aşağıda" demek, plasenta doğum kanalı girişine yakın, ya da bu kanalı kapatıyor demektir. Yanda miyadında bir bebekte plasentanın bulunduğu pozisyonu bebeğin sırtının hemen arkasında, kordon çıkışıyla birlikte görüyorsunuz.
bunu okuyunca biraz rahatlaıdm ama 3 aylıkken eşi yukarı çıkan biride var bu arada benim hiç kanamam olmadı bir şikayetimde yok. Soldaki resimde ise plasenta ve kordon çıkışı daha yakından görülüyor.
İlk gebeliğini yaşayan anne adaylarında ender görülen ve "placenta previa" ("önde gelen plasenta") adı verilen durum kendini beklenmedik zamanlarda oluşan kanamalarla gösterir. BEKLİCEM ARTIK:KKallahım inşallah düzelir yaaa!!!


İlk gebeliğinizse ve "eşiniz aşağıdaysa" biraz daha sabredin, birkaç hafta içinde bu durumun ortadan kalkma ihtimali yüksektir. Yine de bir kanama şikayetiniz olduğunda doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Plasenta Previa Nedir? Bebeğin Eşinin Önde Gelmesi Ne Demek?

Birçok annenin başına gelmesinden korktuğu plasenta previa nedir ve belirtileri nelerdir?

Öncelikle plasenta previa'nın başınıza gelme ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtelim ve yine de plasenta previa hakkında bilgi sahibi olabilmeniz için açıklamaya başlayalım.

Plasenta Previa Nedir?

Öncelikle "Plasenta Nedir?" sorusunu açıklamakla başlayalım. Plasenta hamilelikte anne rahminde oluşan bir dokudur ve bu doku bebeğin besin ve oksijen ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Ayrıca atıklar da plasenta sayesinde bebeğin kanından ve rahimden uzaklaştırılır. 

Anne karnındaki bebek için eşsiz bir öneme sahip olan bu doku normalde rahmin kenarında ya da üstünde bulunmalıdır. Plasenta previa ise plasenta'nın normalde olması gerektiği yer yerine rahmin aşağısına yerleştiği duruma verilen isimdir. (Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi)

Nadir rastlanan bu durumda (% ihtimal) plasenta rahmin tamamını ya da bir kısmını kapatabilir ve hamilelikte ya da doğumda komplikasyonlara neden olabilir.

plasenta previa nasıl olur

Marjinal Plasenta Previa

Marjinal plasenta previa, plasenta'nın rahim ağzına yakın bir konumda bulunması; ancak rahmi tamamen kapatmamasıdır. 

Eğer marjinal plasenta previa'nız var ise doktorunuz plasenta'nın konumunu düzenli olarak kontrol edecek ve gebeliğe engel oluşturup oluşturmadığına karar verecektir.

Ancak marjinal plasenta previa'nin normal doğuma sorun teşkil etme ihtimali oldukça azdır ve doktor kontrollerinizi aksatmadığınız sürece endişelenmeniz gerekmez.

Total Plasenta Previa

Plasenta'nın rahim ağzını tamamen kapattığı duruma verilen isimdir ve hem yakından doktor kontrolü gerektirir hem de sezaryen gibi kararların alınması gerekebilir.

Total plasenta previa'nız varsa gebelikte doktor kontrollerini aksatmamalı, kanamaya yol açabilecek durumlardan kaçınmalı ve hem doktor tavsiyelerine hem de aşağıda açıklanan maddelere uymalısınız.

Gerekli tedbirleri aldığınız ve hamilelik sürecinizi yakından takip ettiğiniz sürece, endişelenmenize gerek yok; doktorunuz zaten durumu yakından takip edecektir.

Plasenta Previa Belirtileri Nelerdir?

Eğer plasenta previa'dan şüpheleniyor ya da endişeleniyorsanız aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz:

  • En yaygın ve keskin belirti hamileliğin 2. Trimester'ında yaşanan kanamadır. 
  • Bu kanamalar büyük çoğunlukla ağrısızdır. Ancak, bazı anne adayları kanamalarına rahim kasılmalarının da eşlik ettiğini belirtmektedir. 
  • Bazı durumlarda çok şiddetli ve günlerce süren kanamalar yaşansa da bazen yalnızca lekelenme şeklinde ortaya çıkabilir.
  • Bu nedenle özellikle gebeliğin 3. ayında lekelenmeniz dahi olursa doktorunuza başvurmanız kritik önem taşır. 
  • Ancak belirtmek isteriz ki tam tanı gebeliğin haftasında konulmaktadır. 

bebeğin eşinin önde olması

Plasenta Previa Neden Olur?

Plasenta previa'nın gerçekleşme sebebi yukarıda da belirtildiği gibi plasenta'nın rahimde olması gerektiği yerde değil de daha aşağıda olmasıdır. 

Ancak bu duruma neden olan bazı faktörler de söz konusudur;

  • Anne rahmindeki anomali (Anne rahminde doğumsal bir şekil bozukluğu ya da anomali olması durumu)
  • Annenin geçirdiği operasyonlar (Özellikle annenin sezaryen ya da kürtaj geçmişi varsa) 

Sezaryen geçmişi kaç kez yapıldığına bağlı olarak plasenta previa riskini %20 ilâ %50 arası arttırabilmektedir. 

  • Çoğul gebelik nedeniyle plasenta'nın olması gerekenden daha büyük olması (Çoğul gebeliklerde plasenta previa ihtimali tekil gebeliğe kıyasla yaklaşık %40 daha fazladır.)

Plasenta Previa Risk Faktörleri

Ebeveynler en çok akıllarına takılan sorulardan biri de "Plasenta previa kimlerde görülür?" sorusu. 

Öncelikle belirtmek isteriz ki plasenta previa'nın gebelikte görülme olasılığı % 'tür; yani gebeliğin yalnızca 4 tanesinde görülür. Ancak bu durumların plasenta previa riskini arttırdığı bilinmektedir;

  • Annenin gebelik öncesinde sigara kullanıyor olması
  • Çoğul gebelik
  • Annenin gebelik yaşının 35'in üzerinde olması (Dilerseniz "Geç Gebelik Nedir ve Riskleri Nelerdir?" yazımıza da göz atabilirsiniz.)
  • Annenin daha önceden birden fazla sezaryen doğum yapmış olması
  • Kürtaj ya da düşük geçmişi
  • Anne rahminde yara izi bırakacak bir operasyon geçmişi (Tümör alınması gibi)

bebeğin önde gelmesi anlamı

Plasenta Previa Nasıl Anlaşılır?

  • Öncelikle gebeliğiniz süresince herhangi bir kanama ya da lekelenme yaşarsanız doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
  • Bu durumda doktorunuz sizi ultrasona alacak ve plasenta'daki anomali yerleşimin kesin tanısını koyacaktır.
  • Doktorunuzun plasentanın yerleşim yerini tam saptamak ve hangi tür plasenta previa'ya sahip olduğunuzu tespit etmek için; transvajinal ultrason yapmak da isteyebilir.
  • Eğer kanama yaşamasanız dahi gebelik kontrollerinizin 3. ya da 4.'sünde doktorunuz durumu fark eder ve size bilgilendirme de yapar. (Kanamaların gebeliğin haftasından sonra başlama ihtimali de çok yüksektir.)

*Plasenta Previa Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle belirtmek isteriz ki eğer plasenta previa teşhisiniz gebeliğin erken dönemlerinde konulmuşsa düzelme ihtimali yüksektir ve doktorunuz bu durumu yakından takip edecektir.

Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde hâlâ plasenta rahim ağzını kapatıyorsa;

  • Doktorunuz kontrol sıklığınızı arttıracak ve durumunuzu yakından takip edecektir.
  • Normal doğum yerine sezaryen doğum yapmanız gerekebilir. (Doktorunuz tarafından zorunlu kılınmasa da sezaryen doğum sizin için en iyisi olabilir.)
  • Plasenta previa erken doğum riskini arttırdığı için (Gebeliğin haftasından dahi önce doğum olabilir.) doktorunuz bebeğinize ciğer geliştirici yapmak isteyebilir.
  • Bu durumda, bebeğiniz erken doğsa bile ciğerleri anne karnı dışında da rahatlıkla nefes alabileceği kapasiteye ulaşacağı için bebeğiniz erken doğumda hayatta kalabilir.
  • Erken doğum riskini azaltmak için doktorunuz doğum baskılayıcı (tokolitik) tedaviye de başlayabilir.
  • Doğum esnasında kanama riskiniz olduğu için mutlaka öncesinde hastanenin kan bankasına haber verilir ve yeterli miktarda kan hazırda bulundurulur. 

Plasenta Previa Düzelir Mi?

Öncelikle sorumuzun cevabı "Evet!". 

Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde plasenta previa teşhisi konulduysa düzelme ihtimali çok yüksektir; çünkü plasenta henüz rahminize tam olarak yerleşmemiş yani son konumunu almamıştır. 

Gebeliğinizin haftasında doktorunuz bir kez daha ultrason yaparak, plasentanın rahim üstüne yerleşip yerleşmediğini kontrol eder. Eğer bu süreçte plasenta previa durumu geçtiyse yani plasenta artık rahim ağzını kapatmıyorsa, endişelenecek bir durum kalmamış demektir. 

Zaten bu sebeple plasenta previa'nın kesin teşhisi ancak gebeliğin haftasında konulabilmektedir.

bebeğin eşi önde ise

*Plasenta Previa'da Ne Yapılmalı?

Eğer "Plasenta Previa'm var; ne yapmalıyım?" diye soruyorsanız aşağıdaki maddeleri mutlaka değerlendirmelisiniz;

  • Öncelikle en önemli maddemiz: doktor kontrollerinizi asla aksatmamalısınız.
  • Doktorunuz kanama riskini arttıracağı için fiziksel aktivitelerinizi kısıtlayabilir; bu kurala uymanız çok hayatidir çünkü plasenta previa kanamaları çok şiddetli olabilir.
  • Erken doğum ve kanama riskini arttırdığı plasenta previa'sı olan anne adaylarına hamilelikte cinsellik yasaklanır. 
  • Sezaryen doğum fikrine alışmanız gerekebilir; çünkü doktorunuzun son haftalarda bu seçeneği uygulaması gerekebilir ve plasenta previa olan gebeliklerin çoğu sezaryen doğum ile sonuçlanır.
  • Erken doğum riskine karşı doktorunuz ciğer geliştirici önerebilir; doktor kontrollerinizi aksatmamanız bu nedenle de çok önemlidir.
  • Ciğer geliştirici bebeğinizin olası bir erken doğum durumunda anne karnı dışında da rahatlıkla nefes almasını sağlar ve hayatta kalma şansını ciddi oranda arttırır.
  • Ani sancılar bastırdığında ya da lekelenme olduğunda acil olarak doktorunuza başvurmalısınız.
  • En önemlisi ise moralinizi yüksek tutmalı ve bu durumu yaşayan sizin dışınızda da anneler olduğunu ve bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına aldıklarını unutmamalısınız. 

Bebeğin Eşinin Aşağıda Olması Ne Demektir?

Halk arasında 'bebeğin eşinin aşağıda olması' ya da 'bebeğin eşinin önde olması' olarak bilinen bu durumun tıptaki ismi plasenta previa'dır. 

Plasenta previa, bebeğin anne karnında beslenmesi, nefes alması ve boşaltım yapması için gerekli olan bağlantıyı sağlayan plasenta isimli dokunun rahim ağzını tamamen ya da kısmen kapatması durumudur.

Bu durumda, hamilelik sürecinde ya da doğumda kanama riskinin yanı sıra erken doğum olasılığı da artar. 

Bebeğin Eşi Ne Zaman Yukarı Çıkar?

Eğer bebeğinizin eşinin aşağıda olduğu yani plasenta previa olduğu teşhisi gebeliğinizin ilk dönemlerinde koyulduysa, haftaya kadar beklenir.

Plasenta yani bebeğin eşi son konumunu genellikle haftada alır ve plasenta previa olup olmadığınız haftada kesinleşir.

Bu durumda, plasenta previa haftada yukarı çıkar diyebiliriz. Ancak bebeğinizin eşi haftada hâlâ yukarı çıkmadıysa, sonrasında çıkma ihtimali düşüktür.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğin eşi nasıl yukarı çıkar?

Bebeğin eşinin yani plasenta'nın son konumunu haftada alması beklenir. Eğer haftaya kadar bebeğin eşi yukarı çıkmadıysa sonrasında çıkma ihtimali düşüktür.

Plasenta previa'da normal doğum olur mu?

Eğer plasenta previa teşhisiniz varsa doktorunuz sezaryen doğum önerecektir; sezaryen doğumda bile kanama riski yüksekken ve hastanede hazır kan bulundurulması gerekirken normal doğum çok daha risklidir. Bebeğinizin ve kendinizin sağlığı için doktor tavsiyesine uymanız önerilir.

Plasenta Previa riski nedir?

Plasenta previa'nın yaşanma riski % 'tür; yani gebelikten yalnızca 4 tanesinde plasenta previa görülür.

Plasenta Previa'da erken doğum riski nedir? 

Eğer plasenta previa'nız varsa erken doğum riskiniz de var demektir. Bu nedenle, doktorunuz doğum baskılayıcı (tokolitik) tedaviye başlayabilir. Ayrıca, erken doğum durumunda bebeğin anne karnı dışında hayatta kalma şansını yükseltmek için ciğer geliştirici de yapılabilir.

*Bakınız: T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü Doğum ve Sezaryen Eylemi Rehberi

Bebeğin Eşi Aşağıda Olanlar Yukarı Çıkması İçin Ne Yapmalı

Plasenta bebeği koruyan ve besleyen rahime bitişik bir organdır. Doğumla beraber vücuttan atılır. Plasentanın diğer adı bebeğin eşidir. Plasenta hamileliğin ilk haftalarında aşağıda olabilir. Bu genellikle normal kabul edilir. Bebeğin eşinin yukarıya çıkması için herhangi bir şey yapılamaz. Ancak yine de kadın doğum uzmanı doktora gidip rahim ağzı uzunluğu ölçülmeli, erken doğum riski olup olmadığı değerlendirilmelidir. Plasenta, hamileliğin son haftalarına doğru, Haftadan itibaren yukarı doğru hareket eder ve yukarıda kalır.

Plasenta, 'bebeğin eşi' diye de bilinmektedir. Bu organ anne karnındaki bebeğin beslenmesini ve korunmasını sağlamaktadır. Plasentanın yeri tam olarak gebeliğin haftasında netleşecektir. Geçici bir organdır ve doğuma kadar bebeğin yanındadır. Doğumla beraber dışarı atılır. Plasenta, hamilelik boyunca yaşamsal öneme sahiptir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasından sorumludur. Plasentanın konumu ve yapısı ultrasonda belli olur. Fakat plasenta ultrason muayenesinde hemen görülmez. Bunun için hamileliğin haftalarını beklemek gerekecektir.

Hamilelikte Plasentanın Aşağıda Olması (Bebeğinin Eşinin Aşağıda Olması) Nedir?

Plasenta, anne ve bebek arasında kan alışverişini sağlayan, bebeğinizi besleyen organdır. Plasenta yani bebeğin eşi, hamileliğin ilk haftalarında aşağıdadır. Gebelikte ve Haftalarda rahim büyüdükçe rahime yapışık olan plasenta yukarı doğru hareket edip oraya yerleşir.

Hamilelikte Plasentanın Aşağıda Olması (Bebeğinin Eşinin Aşağıda Olması) Durumunda Ne Yapmalıdır, Erken Doğum Belirtisi midir?

Rahim ağzı yani yani serviks uzunluğu ölçülerek anne adayının erken doğum riski taşıyıp taşımadığı belirlenmelidir. Rahim ağzının kısa olduğu tespit edilirse erken doğum olma ihtimali mevcuttur. Rahim ağzının uzunluğu 3 cm’den fazlaysa bu durumda erken doğum riskinden söz edilmez.

Plasenta yani bebeğin eşi hamileliğin haftası olana kadar yukarı çıkabilmektedir. Bunun düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Plasenta rahimde herhangi bir bölgeye yerleşebilmektedir. Bazen rahmin ön tarafına, bazen rahim duvarına veya rahim kubbesi diye isimlendirilen yere de yerleşebilir. Plasenta rahim ağzını tamamen kapatmış ise annenin sezaryene alınması gerekecektir. Aynı zamanda plasenta aşağıdayken bu durum düzelene kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir. Yine anne adayı çömelerek iş yapmaktan ve çok ıkınmaktan da kaçınmalıdır. Erken doğum riskinin olup olmadığı hamileliğin haftalarında yapılacak ayrıntılı ultrasonografi ile kesinleştirilir.

Hamilelikte Plasentanın Aşağıda Olması(Bebeğinin Eşinin Aşağıda Olması) Belirtisi Nelerdir?

Plasenta (bebeğin eşi) hamileliğin ilk haftalarında aşağıda olabilmektedir. Bu durumun en yaygın belirtisi hafif kanamalardır. Plasenta bu süreçte rahme yapışıktır. Sonraki haftalarda rahim büyümeye başlar ve gebeliğin haftaları arasında plasenta yukarı çıkar.

Bebeğin eşinin aşağıda olması kanamaya sebep olsa da sancı yapmaz. Kanamayı durdurmak için yapılabilecek bir şey yoktur, fakat cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Hamileliğin ilerleyen haftalarında rahim büyümeye başlar ve plasenta da buna bağlı olarak yukarı doğru yer değiştirir.

Plasenta (Bebeğin Eşi) Nedir Görevleri Ayrılma Belirtileri Resmi Tıklayınız

Plasenta Previa Nedir Belirtileri Neden Olur Tedavisi Nasıl Yapılır? Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası