karara çıkmış dosya / Değişik İş Dosyası Nedir? - Demirbaş Hukuk Bürosu

Karara Çıkmış Dosya

karara çıkmış dosya

'Dava sonucu :karara çıkmış' ne demek

Dosyanın Karara Çıkması


Dosyanın karara çıkması davada nihai (son ) kararın verildiğini gösterir.

USULDEN -ESASTAN KARAR ÇIKMASI

Dosyanın karara çıkması, esastan olabileceği gibi usulden de olabilir.

Dosyanın esastan karara çıkması, dava konusu ihtilaf hakkında kabul, ret veya kısmen kabul veya ret kararı verilmesi şeklinde olurken ; davanın usulden karara çıkması ise, davanın dava ehliyeti, arabuluculuk şartı nedeniyle reddi ile görevsiz mahkeme veya yetkisiz mahkemede açılması nedeniyle görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilerek reddi şeklinde olmaktadır.   

KESİNLEŞME - İCRAYAVEREBİLME

Davada nihai karar verilmiş ise kanun yolu süreci (istinaf - temyiz)  başlar (eğer karar kesin kararlardan değil ise ve taraflardan biri kararı istinaf etmiş ise). Kararın istinaf edilmemesi veya kesin kararlardan olması halinde kararın icrasını sağlayabilirsiniz.

Aslında bir çok karar verilir verilmez, kesinleşmeye ihtiyaç duymadan infaz edilebilir.   Örneğin boşanma kararı, kira tespit kararı kesinleşmeden icra edilemezken işçi alacağı, kira ücreti alacağı kararları kesinleşmeden icra edilebilirler) 

KARARA ÇIKMIŞ DOSYAKAÇ GÜNDESONUÇLANIR

Karara çıkmış dosya, zaten sonuçlanmış dosyadır. Karara çıkmış dosyada gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün hukuk mahkemelerinde ise bir aydır. 

Taraf; dosyanın numarasını, dava açılış tarihini, dava türünü, duruşma günü ve saatini, dosya karara çıkmış ise karar sonucunu, dosyanın taraflarını öğrenebilir.

Dosyanızda verilen kararın, Yüksek Yargı kararlarına uygun olup olmadığını öğrenmek ister misiniz ?  

Dosyanıza ilişkin kavramları yazarak, davanız ile benzer konuda Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesinin hangi yönde karar vediğini görmek için karar araması yapmanız yeterli olacak. Emsal karar aramak tek yapmanız gereken tıklamak ve davanızı anlatan bir kaç kelime yazmak . Emsal karar aramak için lütfen tıklayınız. 

Değişik İş Dosyası Nedir?

İçindekiler

Değişik İş Dosyası Ne Demektir? 

Mahkemelerin esasına girmediği ancak hakim kararı gerektiren talep ve işlemlerle ilgili kararlar verdikleri dosyaların ortak adıdır. Değişik iş dosyalarında genellikle sadece dosya üzerinden inceleme yapılır ve duruşma icra edilmeksizin karar verilir. 

Hukuk mahkemelerinde ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, delil tespiti gibi işler, ceza mahkemelerinde ise içeriğe erişimin engellenmesi, içerik kaldırma gibi kararlar bu dosya ismi ile tasnif edilir.  

Uyap terminolojisinde esasına girilen ve duruşma yapılarak karar verilen dosyalar ise &#;hukuk dava dosyası&#; veya &#;ceza dava dosyası&#; olarak ifade edilmektedir. 

Türkiye genelinde, hukuk mahkemelerinde, yılında açılan değişik işler dosya sayısı adettir. Bunların adedi (%99,8` i)  yıl içinde karara bağlanmıştır. Duruşma yapılmadan evrak üzerinde inceleme ile karar verildiğinden ortalama karar süresi 4 gündür. Dosyaların ortalama görülme süresinin 12 gün ile en fazla tüketici mahkemelerinde olduğu görülmektedir. 

yılı hukuk mahkemeleri değişik işlere ilişkin iş yüküne mahkeme türüne göre bakıldığında, aile mahkemelerine gelen dosya sayısının, adetle diğer mahkemelerden daha fazla olduğu görülmektedir. Aile mahkemesinde açılan değişik iş dosyalarının neredeyse tamamını, Sayılı  Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında verilen, koruma tedbiri kararlarına veya bunlara itirazlara ilişkin dosyaların oluşturduğu görülmektedir. Ticaret mahkemelerinde açılan değişik iş dosyalarının büyük bir çoğunluğunu ise ihtiyati haciz talepleri oluşturmaktadır. 

yılında Türkiye genelinde açılan değişik iş dosya türleri ile adetlerine ilişkin bir tablo aşağıdadır. 

sayılı Kanun Gereğince Kolluk
Amiri Kararının Onaylanması                 
İhtiyati Haciz                                           
sayılı Koruma Kararı                     
sayılı Kanun Gereğince İtirazın
Değerlendirilmesi                                    26  
Delil Tespiti                                              19  
Tespit                                                       14  
Acele Kamulaştırma Nedeniyle El
Koyma                                                     12  
Tehiri İcra Teminat Şeklinin
Belirlenmesi (İ.İ.K)                             10  
Denetim Makamının Onayı (vesayet)       5  
Adli Yardım Talebi Reddine İtiraz             4  
Noter Yemini                                            2  
Yemin Tayini                                            1  
Noter Defter Tasdik                                 1  
Reddi Hâkim/Hâkimin Çekinmesi
İncelemesi                                               1  
Zorlama Hapsi Kararına İtirazın
Değerlendirilmesi                                    1  
Tevdii Mahali Tayini                                 1  
Terk İhtarı (Eve Dön Çağrısı)                      
Hâkim Kararına Karşı İstinaf
Başvurusu                                                   
sayılı Kanun Gereğince İtirazın
Değerlendirilmesi                                        
Eşya Tespiti                                               
Diğer                                                        8

Avukat Hüseyin Demirbaş &#; Demirbaş Hukuk Bürosu &#; Bursa Avukat

Karara çıkmış hukuk davası ne zaman sonuçlanır?

İçindekiler:

  1. Karara çıkmış hukuk davası ne zaman sonuçlanır?
  2. E devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek?
  3. Karara çıkmış dosya nasıl öğrenilir?
  4. Karara çıkmış dosya istinafa gider mi?
  5. Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?
  6. Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?
  7. E devlette gerekçeli karar yazıldı ne demek?
  8. Yakalama kararı nereden öğrenilir?
  9. Istinafta olan dosya karara çıkmış ne demek?
  10. Gerekçeli karar kesin karar mıdır?
  11. Gerekçeli karar nasıl kesinleşir?
  12. Istinaf süreci nasıl işler?
  13. Dava dosyası gerekçeli karar yazıldı ne demek?
  14. Gerekçeli karar yazıldı ne anlama gelir?
  15. Yakalama kararı e devlette görünür mu?
  16. GBT mi nasıl öğrenirim?

Karara çıkmış hukuk davası ne zaman sonuçlanır?

Davası karara çıkmışifadesinin anlamı, nihai kararınverilmiş olduğunu gösterir. Yani aynı zamanda son kararolarak da ifade etmek mümkün. Bu durum cezamahkemelerinde 15 gün, hukukmahkemelerinde ise 30 günü bulabilir.

E devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek?

Karara çıkmış dosya, sonuçlanmış bir dosyadır. Karı verilen bir dosyada gerekçeli kararyazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde bu süre bir aydır.

Karara çıkmış dosya nasıl öğrenilir?

Dava dosyasına ait detaylar UYAP Vatandaş portalından detaylı şekilde öğrenilir. Dosyanumarasından davanın açılış tarihine, dava türünden duruşma gününe ve saatine kadar öğrenilir. Eğer dosyadurumu kararı çıkmışise kararsonucu da öğrenilir. Avukatlar sonuçları UYAP Avukat portalından takip edebilirler.

Karara çıkmış dosya istinafa gider mi?

Dosyanız hakkında mahkemece kararverildiğinde Uyap'da dosyadurumu karara çıkmışolarak görünür. Kararınüst mahkemelere başvurularak ya da başvurulmadan kesinleşmesi halinde ise dosyadurumu kapalı hale gelir. İstinafyoluna başvurulması halinde dosyadurumu istinaftaolarak görünür.

Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?

Taraflardan biri ya da her ikisi tebliğ edilen gerekçeli kararailişkin iki haftalık süre içerisinde hiçbir işlem yapmazlarsa: iki haftalık sürenin dolmasından sonra mahkemece kararın kanun yollarına götürülmediğinden kesinleşmeyapılması gerekir. Kararbu şekilde kesinleşir.

Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?

İstinaf Mahkemeleri'nde dosyaların kesinleşmesüresi gün.

E devlette gerekçeli karar yazıldı ne demek?

Gerekçeli karar yazıldı ne demek e-devlet: E-devletüzerinde gerekçeli karar yazıldıyazısı var ise, bir önceki paragrafta belirtiğimiz gibi hakkınızda kararverilmiş demektir.

Yakalama kararı nereden öğrenilir?

Yakalama Kararıveya Emri Nasıl Öğrenilir? Mahkemede süren bir yargılama söz konusu ise, kişi hakkında yakalama kararıbulunup bulunmadığı, ilgili mahkeme dosyasının incelenmesiyle anlaşılabilir. Hakkında yakalamaemri olanlar, mahkeme dosyasını avukatları aracılığıyla her zaman inceleyebilirler.

Istinafta olan dosya karara çıkmış ne demek?

Istinafmahkemesi karara çıkmış ne demek? Kararın istinafedilmemesi veya kesin kararlardan olması halinde kararın icrasını sağlayabilirsiniz. Karara çıkmış dosya, zaten sonuçlanmış dosyadır.

Gerekçeli karar kesin karar mıdır?

Gerekçelikararın kesinleşmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bulması halinde mümkündür. Gerekçelikararın kesinleşmesiyle, kararın hüküm fıkrasına uygun bir şekilde infaz edilmesi gerekir.

Gerekçeli karar nasıl kesinleşir?

1-) Hukuk mahkemelerinde; kararın kesinleşmesiiçin taraflara tebliğ edilmiş olması gerekmektedir. Gerekçeli kararyazıldıktan sonra taraflardan herhangi birisinin isteği üzerine karartaraflara tebliğ edilir ve bu tebliğ tarihinden itibaren temyiz süresi işlemeye başlamaktadır.

Istinaf süreci nasıl işler?

İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinafyoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinafincelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.

Dava dosyası gerekçeli karar yazıldı ne demek?

Gerekçeli karar yazıldı demekdavaya bakan hakimin mahkeme içinde taraflara tefhim etmiş olduğu hükmün fırkasına “ hangi hukuksal nedenlere” bağlı olarak ulaştığını göstermektedir. Kısa kararın gerekçeyle birlikte yazıldığını ifade etmektedir.

Gerekçeli karar yazıldı ne anlama gelir?

Gerekçeli karar, mahkemelerin yargılamanın konusu iddia ve savunmayı, vakıa, delil ve talepleri değerlendirerek hangi yasal nedenlerle hüküm kurduğunu açıklamak üzere yazdığı kararıdır. Mahkemeler, kararlarını somut ve açık bir şekilde gerekçelendirmek zorundadırlar.

Yakalama kararı e devlette görünür mu?

Yakalama kararı, e-devlettegörünmez. Ancak, e-devletşifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararıolup olmadığı görülebilir.

GBT mi nasıl öğrenirim?

Son zamanlarda vatandaşlar arasında sıklıkla kullanılan online resmi işlemler arasında yer alan e-Devlet Kapısı sistemi içinde de GBTsorgulaması yapılabilmektedir. Vatandaşlar kendi adli geçmişleri, genel kimlik bilgileri ve daha pek çok konudaki veri tabanını online platform üzerinden görüntüleyebilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir