perakende satış fişi tanımı / Perakende Satış Fişi Nedir? Tasarımı ve Kullanım Alanları | funduszeue.info

Perakende Satış Fişi Tanımı

perakende satış fişi tanımı

Perakende Satış Fişini Kimler Kullanır?

1- KİMLER FATURA DÜZENLEMEK ZORUNDADIR?
Aşağıda belirtilen kazanç elde edenler,
Birinci sınıf tüccarlar,
İkinci sınıf tüccarlar,
Kazancı basit usulde tespit edilenlerle
Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler fatura düzenlemek zorundadır.

2- FATURA VERMEK ZORUNLULUĞU OLMAYAN SATIŞLAR İÇİN NE TÜR VESİKALAR DÜZENLENEBİLİR?
Fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile belgelenmiş olur;
Perakende satış fişleri,
Makineli kasaların kayıt ruloları,
Giriş ve yolcu taşıma biletleri,

3- PERAKENDE SATIŞ FİŞİ, MAKİNELİ KASALARIN KAYIT RULOLARI VE BİLETLERDE HANGİ BİLGİLER GÖSTERİLMELİDİR?
Perakende satış fişi, makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde,
İşletme adı veya
Mükellefin adı,
Düzenlenme tarihi,
Alınan paranın miktarı gösterilir.

4- VERİLEN BU VESİKALAR (PERAKENDE SATIŞ FİŞİ, GİRİŞ, YOLCU TAŞIMA BİLETİ) HANGİ ŞARTLARA GÖRE DÜZENLENİR?
Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri,
Seri ve sıra numarası dâhilinde teselsül ettirilir,
Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir,
Bir nüshası müşteriye verilir,
Makineli kasa kullanılıp da müşteriye fiş verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir. (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi)

Kaynak: Vergi Usul Kanunu

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

VERGÄ° USUL KANUNU UYARINCA VERGÄ° MÃœKELLEFLERÄ° TARAFINDAN

KULLANILAN BELGELERİN BASIM VE DAĞITIM

HAKKINDA YÖNETMELİK

 

Amaç ve Kapsam

Madde 1- (DeÄŸiÅŸik:RG/01/)

Bu yönetmelik, Fatura, Müstahsil Makbuzu, Serbest Meslek Makbuzu, Gider Pusulası Perakende Satış Vesikaları (Perakende Satış Fişi, Makineli Kasaların Kayıt Ruloları, Giriş ve Yolcu Taşıma Biletleri), Sevk İrsaliyesi, Taşıma İrsaliyesi Yolcu Listesi, Günlük Müşteri Listesi ve Bakanlıkça kullanılması zorunlu hale getirilen belgelerin üçüncü şahıslara basım ve dağıtım işlemlerine ilişkin şekil, şart, usul ve esaslar ile bunlara uyulmaması halinde uygulanacak cezai şartları belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.

Hukuki Dayanak

Madde 2 - Bu yönetmelik, sayılı Vergi usul Kanununun Mükerrer maddesinin ikinci fıkrası gereğince hazırlanmıştır.

 Tanımlar

 Madde 3 - Bu yönetmelikte geçen;

 a) Matbaa Ä°ÅŸletmecisi; Defterdarlıkla veya Maliye Bakanlığı ile anlaÅŸma

 yapan gerçek ve tüzel kiÅŸiler,  

b) (DeÄŸiÅŸik:RG/01/)   Belgeler; Fatura, Müstahsil Makbuzu, Serbest Meslek Makbuzu, Gider Pusulası, Perakende Satış Vesikaları (Perakende Satış FiÅŸi, Makineli Kasaların Kayıt Ruloları, GiriÅŸ ve Yolcu Taşıma Bileti), Sevk Ä°rsaliyesi, Taşıma Ä°rsaliyesi, Yolcu Listesi, Günlük Müşteri Listesi ve Bakanlıkça kullanılması zorunlu hale getirilen belgeleri,

 c) Bakanlık; Maliye Bakanlığını, ifade eder.  

AnlaÅŸma  

Madde 4 - Belgelerin basım ve dağıtımı Bakanlık veya Defterdarlık ile matbaa işletmecileri arasında yapılacak bir anlaşmayla sağlanacaktır.

 Defterdarlıklar kendi il sınırları içinde kalan matbaa iÅŸletmecileri ile anlaÅŸma yapmaya yetkilidirler.  

Bu anlaÅŸmada, basım ve dağıtımı yapılacak belgelerin nevi, anlaÅŸma süresi, yatırılacak teminat tutarı, cezai müeyyideler ile basım sırasında ve basım sonrası denetim konularına iliÅŸkin bilgiler yer alacaktır.  

Matbaalarda ve İşletmecisinde Aranacak Vasıflar

Madde 5 - Matbaada ve anlaşma yapılacak matbaa işletmecisinde aranacak vasıflar;

 1 - Matbaa iÅŸletmecisinin gerçek usulde Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefiyeti bulunması veya matbaanın kamu kurumu ve kuruluÅŸlarına ait olması;  

2 - Gerçek kişilerde işletme sahibinin, tüzel kişilerde ise temsilcilerin , vergi suçundan hapis ve ticaret, sanat ve meslek icrasından mahrumiyetle hükümlü olmaması;

 3 - (DeÄŸiÅŸik: RG/03/) Matbaa iÅŸletmecisinin, basımı yapılacak belgelere seri ve müteselsil sıra numarası verebilecek ve YönetmeliÄŸin 14 üncü maddesinde belirtilen bilgi formunu elektronik ortamda (kağıt ortamında göndermesine Bakanlıkça izin verilenler hariç) Bakanlığa gönderebilecek teknik donanıma sahip olması ve bu durumun yetkili makamlara belgelendirilmesi;  

gerekmektedir.

 Teminat  

Madde 6 - (Değişik fıkra/01/) Matbaa sahiplerince basım ve dağıtımı yapılacak belgeler için bir milyon () tarihinde liradan az, otuz milyon () tarihinde liradan fazla olmamak üzere; bir önceki dönem itibariyle tespit olunacak iş hasılatının yüzde ikisi (%2) oranına aşağıda gösterilen türden teminatlar Defterdarlık Muhasebe Müdürlüklerine yatırılacaktır. Matbaa sahibince matbaacılık faaliyetinin yanı sıra başka bir faaliyetle de uğraşılması halinde, teminat miktarının tespitinde, sadece matbaacılık faaliyetinden dolayı elde edilen iş hasılatı dikkate alınacaktır. Yeni işe başlayan matbaa sahipleri için teminat miktarı bir milyon () lira olacaktır. Bu fıkrada yer alan maktu miktarlar bir önceki yıl için ilan edilen yeniden değerleme katsayısı esas alınarak, her yıl için kümülatif olarak yeniden hesaplanacaktır.

 Yatırılabilecek teminatlar:  

1. Para

 2. Hazine tahvil ve bonoları,

 3. Bankalar tarafından verilen teminat mektupları.

 Belgelerin basım ve dağıtımını yapacak matbaanın kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait olması halinde teminat ÅŸartı aranmayacaktır.

 Basım ve Dağıtım Yapılacak Belgelerin Şekil ve Muhtevası

 Madde 7 - Matbaa iÅŸletmecilerince, bu Yönetmelik hükümleri gereÄŸince basım ve dağıtımı yapılacak belgelerde en az aÅŸağıdaki bilgilere yer verilecektir.

 A - Faturada :

 1- Mükellefin adı soyadı varsa ticaret unvanı, iÅŸ adresi, baÄŸlı olduÄŸu vergi dairesi ve hesap numarası ile faturanın seri ve müteselsil sıra

 numarası,  

2- Faturanın düzenleme tarihine, müşterinin adına, soyadına ticaret unvanına, adresine, vergi dairesi ve hesap numarasına, satılan mallar fatura düzenlemeden önce teslim edilmişse irsaliye numarasına ilişkin bilgilere ait yerler ile malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarının göster ileceği sütunlar yer alacak ve bunların yazılabilmesi için yeterli aralıklar bırakılacaktır.

 B - Müstahsil Makbuzunda;  

1 - Malı satın alan tüccar veya çiftçinin adı soyadı, unvanı, adresi ve seri ve müteselsil sıra numarası yazılı bulunacaktır.

 2 - Ayrıca, satın alınan malın cinsi, miktarı ve bedellinin gösterileceÄŸi sütunlar ile makbuzun tarihi, malı satan çiftçinin adı, soyadı ve ikametgah adresinin yazılabileceÄŸi boÅŸ yerler bulunacak ve yeterli aralıklar bırakılacaktır.  

C - Serbest Meslek Makbuzlarında;

 1- Makbuzu vereninin adı soyadı, veya unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası ile makbuzun seri ve müteselsil sıra numarası yazılı olacaktır.  

2- Müşterinin adı soyadı, veya unvanı, adresi ve makbuz tarihi ile alınan paranın miktarının yazılabileceği yeterli aralıklarda boş yerler bulu nacaktır.

 D - Gider Pusulasında;  

1- Malı satın alan veya işi yaptıran tüccarın adı soyadı, veya ticaret unvanı ve adresi ile pusulanın seri ve müteselsil sıra numarası yazılmış olacaktır.

 2 - Pusulanın tarihi, malı satan veya iÅŸi yapanın adı soyadı, veya ticaret, unvanı, adresine iliÅŸkin bilgilere ait yerler ile, satılan malın veya yapılan iÅŸin mahiyeti, cinsi ve nev'i ile miktarı ve bedeli ve iÅŸ ücretinin gösterileceÄŸi sütunlar yer alacak ve bu hususların yazılabilmesi için yeterli aralıklar bırakılacaktır.  

E - Perakende Satış Vesikalarında;

 1- (DeÄŸiÅŸik:RG/01/)  Perakende satış fiÅŸlerinde, iÅŸletme veya mükellefin adı, soyadı, vergi dairesi adı ve hesap numarası ile seri müteselsil sıra numarası yazılacaktır. FiÅŸin düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarına iliÅŸkin bilgilere ait yerler bulunacaktır.  

2 - Giriş ve Yolcu Taşıma Biletlerinde, işletmenin ticaret unvanı veya mükellefin adı soyadı, vergi dairesi adı ve hesap numarası yazılacak veya aynı bilgiler teslimden önce matbaa işletmesince firma kaşesi ile basılacaktır. Seri ve müteselsil sıra numarası mutlaka baskı anında yazılmış olacak, düzenleme tarihi ve alınan paranın miktarına ilişkin hususlar için yer ayrılacaktır.

 3 - " sayılı Katma DeÄŸer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun'a göre, gerekli ÅŸartları taşımayan ödeme kaydedici cihazlarda kullanılacak rulolarda; mükellefe verilecek olan kısmın ön yüzünde görülecek tarzda müteselsil sıra ve seri numarası bulunacaktır. Müşteriye verilecek her bir satış fiÅŸinin ön veya arka yüzüne gelecek ÅŸekilde "Satış FiÅŸi" ibaresi, mükellefin adı, vergi dairesi ve hesap numarası ile ruloyu basan matbaanın adı ve adresi ve vergi dairesi hesap numarası, rulonun basıldığı tarih bulunacaktır. ayrıca fiÅŸin düzenlenme tarihine ait boÅŸ yer ayrılacaktır.  

F - Sevk Ä°rsaliyesinde;

 1- Ä°rsaliyeyi düzenleyenin adı soyadı, varsa ticaret unvanı, iÅŸ adresi, baÄŸlı olduÄŸu vergi dairesi ve hesap numarası, seri ve müteselsil sıra numarası yazılacaktır.  

2 - İrsaliyenin düzenlenme tarihi, müşterinin, komisyoncunun veya aracının adı soyadı ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarasının yazılacağı boş yerler olacak malın nevi ve miktarına ilişkin sütunlar bulunacaktır.

 G - Taşıma Ä°rsaliyesinde;  

İrsaliyeyi düzenleyenin adı soyadı, irsaliyenin seri ve müteselsil sıra numarası yazılı olacak, malın ambara giriş tarihi, malın cinsi, malın miktarı, alınan nakliye ücreti tutarına ilişkin sütunlar ile malın kimin tarafından tevdi edildiği, tevdi edenin vergi dairesi ve hesap numarası, malın nereye ve kime gönderildiği, sürücünün adı ve soyadı, vergi dairesi ve hesap numarası, aracın plaka numarasının yazılacağı boş yerler bulanacaktır.

 H - Yolcu listesinde;  

1- Yolcu listesini düzenleyenin adı soyadı, veya unvanı, adresi ile taşıtı işleten mükellefin adı soyadı, unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası ve listenin seri ve müteselsil sıra numarası yazılacaktır.

 2- Taşıtın plaka numarası, sefer tarihi ve hareket saati ile bilet numaraları iÅŸaretlenmek suretiyle yolcu sayısı ve toplam hasılat tutarının yazılacağı sütunlar yer alacaktır.  

I - Günlük Müşteri Listesinde;  

Listenin seri ve müteselsil sıra numarası, mükellefin adı soyadı, varsa unvanı ve adresi yazılacak, oda numaraları, müşterinin adı soyadı ve oda ücreti ile düzenleme tarihine ait sütunlar bulunacaktır.  

DiÄŸer Belgelerde;  

J - ((Ek : RG/01/) Bakanlıkça vergi mükellefleri tarafından kullanılması zorunlu hale getirilen belgelerde belirlenen usul ve esaslara uyulacaktır.  

Müşterek Hükümler

 Madde 8 - Fatura, Müstahsil Makbuzu, Serbest Meslek Makbuzu, Gider Pusulası, Perakende Satış Vesikaları, Sevk Ä°rsaliyesi en az bir asıl bir örnek; Taşıma Ä°rsaliyesi ve yolcu listesi bir asıl iki örnek; Günlük Müşteri Listesi ise en az bir asıl olarak basılacaktır.  

(Değişik :RG/01/) Ayrıca, bu yönetmelik uyarınca belgelerin basım ve dağıtımını yapan matbaa işletmecisi, bu belgelerin en alt kısmına dip not şeklinde adını soyadını, varsa ticaret unvanını adresini, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve hesap numarası ile Defterdarlıkla yapılan anlaşmanın tarihini yazacaktır.

 Yine matbaa iÅŸletmecileri, basım ve dağıtımını yapacakları belgelerin uygun bir yerine faaliyette bulundukları ilin trafik kod numarası ve defter darlıkça gösterilecek ve örneÄŸi ekte yer alan özel iÅŸareti (amblem) koyacaklardır.  

Levha Asma Mecburiyeti

 Madde 9 - Maliye Bakanlığı veya Defterdarlık ile anlaÅŸma yapan matbaa iÅŸletmecisi, iÅŸyerlerinin mükellefler tarafından kolayca okunup görülebilecek dış cephesine "Bu iÅŸyeri Vergi usul Kanunu Uyarınca Çıkartılan YönetmeliÄŸe göre Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımına Yetkilidir." ibaresini taşıyan bir levha asacaktır.  

(Ek :RG/01/) Bu levhada, anlaÅŸmanın yapıldığı tarih ile bitiÅŸ tarihi yer alacak ve anlaÅŸma yapılan Defterdarlıkça onaylanacaktır. AnlaÅŸmanın feshi veya sona ermesi halinde levha Defterdarlığa iade edilecektir.  

Belgelerin Ebadı

 Madde 10 - Matbaa iÅŸletmecilerince basım ve dağıtımı yapılacak belgeler, türü dikkate alınmak suretiyle aÅŸağıda belirtilen ölçülere uygun olarak basılacaktır.

 1- (DeÄŸiÅŸik :RG/01/) Fatura, 28x20, 14x20 veya 14x10 cm. ebadında;

 2 - Müstahsil makbuzu, 14x20 cm. ebadında;

 3 - Serbest Meslek Makbuzu, 14x20 cm. veya 14x10 cm. ebadında;

 4 - (DeÄŸiÅŸik :RG/01/Gider pusulası 14x20 veya 14x10 cm. ebadında;

 5 - (DeÄŸiÅŸik :RG/01/ 

a) Perakende satış fiÅŸleri, 14x20, 14x10 veya 10x5 cm. ebadında;  

b) GiriÅŸ ve yolcu taşıma biletlerinin boyu 8 cm, eni ise 17 cm ebadında;  

c) Makineli kasaların kayıt ruloları için standart bir ebat tespit edilmesi söz konusu olmayıp, makinenin cinsine göre kayıt rulosu kullanılacaktır.

 6 - Sevk irsaliyesi, 28x20 cm veya 14x20 cm ebadında;  

7 - (Değişik :RG/01/)Günlük müşteri listesi 28x20 veya 14x20 cm ebadında;

 8 - (DeÄŸiÅŸik :RG/01/)Yolcu listesi 28x20 veya 14x20 cm ebadında;  

9 - (Değişik :RG/01/)Taşıma irsaliyesi 28x20 veya 14x20 cm. ebadında;

 Ayrıca bu belgeler iÅŸ kollarının çeÅŸitliliÄŸi ve farklılığı dikkate alınarak enine veya boyuna bastırılarak kullanılabilecektir.  

Tevsik

 Madde Matbaa iÅŸletmecisi Bakanlık, Defterdarlık ve mükelleflerle olan muamelelerini tevsik etmeye ve bunlarla ilgili kayıtları tutmaya mecburdur.

(Değişik :RG/01/) Bakanlık veya defterdarlıkla, matbaa işletmecilerine uygun gördükleri hususların yer alacağı bir defter tuttur maya ve belge düzenlettirmeye yetkilidirler. Bu suretle tutulması zorunlu hale getirilen defter, ilgili defterdarlık tarafından onaylanacaktır.

 AnlaÅŸmalı Matbaaların Duyurulması

 Madde 12 -(DeÄŸiÅŸik fıkra :RG/01/) Bakanlık veya Defterdarlık tarafından; yeni anlaÅŸma yapılan, anlaÅŸması yenilenen, anlaÅŸması fesh edilen veya yenilenmeyen matbaa iÅŸletmecileri, ilgili vergi dairelerine bildirilecektir.  

Vergi Dairelerince de, matbaaların isim ve adresleri ilan koymaya mahsus yerlerde ilan edildiği gibi, mutat vasıtalarla da kamu oyuna duyurulacaktır.

 Belgelerin Temini, Kullanımı, Basım ve Dağıtımı  

Madde 13 -(Değişik fıkra :RG/05/) Belgelerin temini, kullanımı, basım ve dağıtımı konusunda mükellefler ve matbaa işletmecileri aşağıda belirtilen esaslara uyarlar.

 a) Mükellefler, söz konusu belgeleri bedeli mukabilinde sadece baÄŸlı bulundukları vergi dairesinin il sınırları içerisinde kalan anlaÅŸmalı matbaalara bastırırlar. 

b) Matbaa işletmecileri, mükellefler tarafından bastırılacak olan belgelere öncelik tanırlar, siparişleri onbeş gün içinde basıp teslime hazır hale getirirler. Basılan bu belgeler mükellef veya vekiline tutanakla teslim edilir.

 Ancak teslime hazır hale getirilen belgelerin mükellefler tarafından teslime hazır hale getirildiÄŸi tarihten itibaren bir ay içinde alınmaması halinde, anlaÅŸmalı matbaa iÅŸletmecisi tarafından durum ilgili defterdarlığa bildirilir. Defterdarlıkça da, durum tutanakla tespit edilerek söz konusu belgeler yatay ya da dikey kesilmek suretiyle kullanılmayacak ÅŸekilde iptal edilir.

Basılan belgelerin teslim ve iptaline ilişkin tutanaklar mükelleflerin tarh dosyasına konulur.

 c) AnlaÅŸmalı matbaa iÅŸletmecileri, belge bastırmak isteyen mükellefin adı ve soyadı ile baÄŸlı olduÄŸu vergi dairesi ve hesap numarasının doÄŸruluÄŸundan sorumludur. Matbaa iÅŸletmecisinin istemesi halinde mükellef veya vekili kimliÄŸini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır.

 d) Kullanacakları belgeleri faaliyette bulundukları ildeki anlaÅŸma yapılan matbaalara teknik imkansızlıklar nedeniyle bastıramayan veya bilgisayarla belge düzenleyen mükellefler; baÄŸlı bulundukları il defterdarlığına müracaatla durumlarını belgeleyen bir yazı alırlar ve bu yazıyı kullanacakları belgeleri basacak olan matbaa iÅŸletmecisinin baÄŸlı bulunduÄŸu il defterdarlığına ibraz ederler. Bu defterdarlıkça verilecek müsaadeye dayanılarak da söz konusu belgeler, o ilin sınırları içindeki bir matbaaya bastırılabilir.

(Mülga paragraf: RG/03/)

 e) Genel ve Katma Bütçeli Ä°darelere, Ä°l Özel Ä°darelerine, Belediyeler ve Köyler ile bunların teÅŸkil ettikleri birliklere ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya iÅŸletilen müesseseler ile sayılı Kamu Ä°ktisadi TeÅŸebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde tanımı yapılan teÅŸebbüs, teÅŸekkül, kuruluÅŸ, müessese, baÄŸlı ortaklık, iÅŸtirak ve iÅŸletmeler kullanacakları belgeleri Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinde belirtilen bilgileri taşıması kaydıyla anlaÅŸmalı matbaalar dışındaki matbaalara da bastırabilirler.

 Ancak, bu ÅŸekilde belge bastırılması halinde, belgenin üzerine “Vergi Usul Kanunu Yönetmelik hükümlerine tabi deÄŸildir.”ibaresinin yazılması zorunludur.

  sayılı Kanunla özelleÅŸtirme kapsamına alınmaları nedeniyle sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışında kalan teÅŸebbüs, teÅŸekkül, kuruluÅŸ, müessese, baÄŸlı ortaklık, iÅŸtirak ve iÅŸletmeler kullanacakları belgeleri diÄŸer mükellefler gibi bu yönetmelikte belirlenen esaslar doÄŸrultusunda anlaÅŸmalı matbaalara bastırarak veya notere tasdik ettirerek kullanırlar.

 Bilgi Formu Düzenleme ve Bildirim

 Madde 14 -  (DeÄŸiÅŸik: RG/03/)

(Değişik:RG-4/4/) Matbaa işletmecileri basım ve dağıtımını yaptıkları belgelere ilişkin olarak örneği ekli bilgi formunu düzenlemek ve Bakanlığın belirlediği esaslara uygun olarak elektronik ortamda internet üzerinden Bakanlığa göndermek zorundadırlar. Matbaa işletmecilerince basımı yapılan belgeler, mükellefe veya vekiline bir tutanakla teslim edilir. Basımı yapılan belgeye ilişkin olarak iki nüsha bilgi formu düzenlenerek belgeyi teslim alan ile birlikte imzalandıktan sonra, formun bir nüshası mükellefe veya vekiline verilir, diğer nüshası ise matbaa işletmecisi tarafından muhafaza edilir. Matbaa işletmecisi bu bilgi formunu en geç düzenlendiği günü izleyen on beşinci günün sonuna kadar elektronik ortamda internet üzerinden Bakanlığa gönderir.

Elektronik ortamda gönderilecek bilgi formlarının kapsamını, ÅŸeklini, bilgileri doÄŸrudan doÄŸruya gönderebilecek mükellef gruplarını  ve bunlara iliÅŸkin diÄŸer usul ve esasları belirlemeye, son genel nüfus sayımına göre nüfusu ve daha az olan yerlerde bulunan matbaa iÅŸletmecilerinin bastıkları belgelere iliÅŸkin bilgi formunu kağıt ortamında göndermelerine izin vermeye ve bu yetkiyi mahalline devretmeye Bakanlık yetkilidir. 

CEZAÄ° MÃœEYYÄ°DELER

 AnlaÅŸmanın Feshi ve Teminatın Hazineye Gelir Kaydı

Madde 15 - Basım ve dağıtım işlerini, anlaşmaya uygun olarak yerine getirmeyen, veya eksik bir şekilde yapan matbaa işletmecileri ile yapılan anlaşmalar idarece tek taraflı olarak feshedilerek, teminatları hazineye gelir kaydedilir. Ayrıca haklarında kanuni koğuşturma yapılır.

 (Ek fıkra :RG/01/) AnlaÅŸması fesh edilen matbaa iÅŸletmecileri ile tekrar anlaÅŸma yapılıp yapılmama hususunda defterdarlıklar yetkilidir.

 (Ek fıkra :RG/01/) Ancak, vergi kayıp ve kaçağına sebep olacak ölçüde anlaÅŸma ÅŸartlarına aykırı belge bastıkları için anlaÅŸması fesh edilen anlaÅŸmalı matbaa iÅŸletmecileri ile bir daha anlaÅŸma yapılmayacaktır. AnlaÅŸması fesh edilen matbaa iÅŸletmecisi, iÅŸletmesini usul ve füruna, evlatlığına, eÅŸine veya kendisine evlat edinene devretmesi halinde, devralan kiÅŸilerle de anlaÅŸma yapılmayacaktır. Devralan kiÅŸilerin bu sayılanlar dışındaki üçüncü bir ÅŸahıs olması halinde ise yeni matbaa iÅŸletmecisi ile devir tarihinden itibaren iki yıl anlaÅŸma yapılmayacaktır.

 Yasak Belge Kullanmanın Cezası  

Madde 16 - sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince Notere tasdik ettirilmemiş veya bu yönetmelik esaslarına göre hazırlanmamış olan belgeleri kullanan mükellefler hakkında, bu belgelerin hiç düzenlenmemiş olduğu kabul edilerek, Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri uyarınca işlem yapılır.

 Geçici Madde  

Madde 17 - Bu yönetmelik gereğince anlaşmalı matbaalara bastırılan belgeler tarihinden itibaren kullanılmaya başlanacaktır.

 Yürürlük

 Madde 18 - Bu Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer.

 Yürütme

 Madde 19 - Bu YönetmeliÄŸi Maliye Bakanı yürütür.

 

                Ekleri için tıklayınız

 

 

 

 

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

2/2/

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin

Tarihi

Sayısı

1.       

26/1/

2.       

25/5/

3.       

11/3/

4.       

4/4/

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası