baldıran otu ne işe yarar / Baldıran nedir? Faydaları nelerdir? - Bitki Ansiklopedisi

Baldıran Otu Ne Işe Yarar

baldıran otu ne işe yarar

Baldıran Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Yenir mi?

Baldıran otu, maydanozgiller familyasına ait olan, gövdesi kalın, yaprakları büyük ve zehirli otlar kategorisinde yer alan bir bitki çeşididir.

Baldıran Otu Faydaları Nelerdir?

Haziran ayının gelmesi ile birlikte çiçek açmaya başlayan baldıran otu, kötü kokulu ve zehirli bir bitki çeşididir. Küçük baldıran ve büyük baldıran olarak ikiye ayrılmaktadır. Alternatif tıp alanında gelen olarak büyük baldıran kullanılmaktadır. Spazm giderici ve ağrı kesici özellikleri bulunan baldıran otu, dahili olarak kullanılmamaktadır. Zehirli bir bitki olduğu için sadece işin uzmanı olan kişiler tarafından uygulanmaktadır. Baldıran otunun faydalarından şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Pek çok yerde yetişebilen ve içerisinde zehirli maddeler bulunan baldıran otu, nefes darlığı ve öksürük gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesi için tercih edilebilir. Daha rahat bir şekilde nefes almak ve öksürük şikayetlerini gidermek için kullanılabilir.
  • Kaynatılıp lapa hale getirilebilen baldıran, şişliklerin üzerine koyulduğu zaman kısa sürede bu oluşumların giderilmesini sağlamaktadır.
  • Çay şeklinde kaynatılıp içildiği zaman balgam söktürücü özelliği olmaktadır. Ayrıca akciğer sağlığını koruduğu da belirtilmektedir.
  • Nefes darlığı ve boğmaca yaşayan hastaları için kullanılabilir. Bunların zaman içerisinde giderilmesini sağlar.
  • Sinirlerin yatışmasını sağlayan bu doğal ot, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir. Rahatlamak için kullanılabilir. Fakat bilinçsiz tüketimi ölüme neden olabilir. Bundan dolayı uzman bir doktora danışılmalıdır.
  • Omurilik ve beyin hastalıkları için alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılan bu ot, aynı zamanda beyin gelişimi için etkilidir.
  • Baldıran otu saça faydaları olan bir bitkidir. Eğer külleri saç köklerine sürülürse kuvvetlenmesini sağlamaktadır.

Zehirli içeriği olmasına rağmen doğru kullanıldığı zaman birçok faydası bulunmaktadır. Baldıran otu zehirlenmesi yaşamamak için uzman kişilerin önerilerine yönelik olarak kullanım sağlanmalıdır.

Baldıran Otunun Zararları Nelerdir?

İçerisinde yer alan bileşenler nedeniyle baldıran otu tüketimine bağlı olarak zehirlenme ve beraberinde ölüm söz konusu olabilmektedir. Özellikle bilinçsiz tüketim bu duruma sebebiyet verir. Baldıran otu nasıl öldürür diye sorulmaktadır. Az miktarda yenilmesinin bile ölüme neden olabileceği belirtilmektedir. Bu bitkinin içerisindeki zehir tıp alanında siyatik ağrısı, tetanos, sara (epilepsi), trigeminal nevralji ve kore hastalığı gibi rahatsızlıklar için kullanılmaktadır. Bundan dolayı bitkiyi toplayıp tüketmek son derece yanlıştır. Uzman bir kişinin kontrolü altında, gerekli durumlarda ve bilinçli olarak kullanılması gerekir.

Baldıran Otu Nasıl Kullanılır?

Yaprakları, gövdesi ve diğer bütün bölümleri zehirli olan baldıran otu kullanımı nasıl olur diye baktığımızda uzmanların önerdiği şekilde tüketilmesi gerektiğini belirtebiliriz. Genel olarak ağrıların giderilmesi, tetanos ve epilepsi hastalıkları, siyatik hastalığı, nefes darlığı, sara, boğmaca, histeri, atardamar kireçlenmesi, prostat ve şehveti artırma gibi şeyler için uzman dahilinde kullanılmaktadır. Kişinin kendi başına kullanması tavsiye edilmemektedir. Nasıl kullanılacağı bitki uzmanlarına sorulmalıdır.

Baldıran Otu Yenir mi?

Zehirli içeriği nedeniyle çok az miktarda yendiği zaman bile öldürme etkisinin olduğu belirtilen bu otun tüketilmemesi gerekmektedir. Bu bitkiyi zehirlenmeden tüketmenin tek yolu uzman kontrolünde yenmesidir. Haricinde bu bitki evde rahatlıkla kullanılabilme özelliğine sahip değildir. Baldıran otu yemeği gibi tarifleri uygulamayınız. Sadece bitki uzmanı kişilere danışarak bu bitkiyi tüketiniz.

Orjinal Hot Shapers Termal Zayıflama Korsesi
Kapıda Ödeme İmkanıyla İndirimli Sipariş Ver!

Baldiran Otu (Laserpitium Glaucum)

Baldıran otu, santimetreye kadar uzayabilen, çok dallı, gövdesi tüysüz, dallarının içi boş olan ve iki yıllık bir bitkidir. Baldıran otu, yılanotu ya da ağu olarak da bilinmektedir. 10 dal bir araya gelerek şemsiye şeklinde toplanırlar. Yaprakları koyu yeşildir ve kenarları da dişlidir. Baldıran otu meyveleri ise küçüktür ve tüysüzdür. Baldıran otu yaprakları ezildiğinde idrar kokusunu andıran bir koku verir. Baldıran otu, rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişirken ülkemizde her bölgede bolca yetişmektedir. Baldıran otu bileşiminde alkaloitler bulunmaktadır. Baldıran otu eski tarihlerden bu yana ağrı kesici etkisi bilindiğinden bu yönde kullanılmıştır. Fakat çok zehirli bir bitkidir. Baldıran otunun sadece 6 gram yaprak tüketimi bir insanı öldürebilir. Bu nedenle kullanımına çok dikkat edilmelidir. Baldıran otunun faydaları;

Sinir hastalıklarına faydalıdır,

Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır,

Bitki çay olarak tüketildiğinde hızlı ağrı keser,

Sinir yatıştırıcıdır,

Sara ve boğmaca hastalıklarında kullanılır,

Beyin ve omurilik hastalıklarında faydalıdır,

Baldıran otu yaprağının toz hale getirilmiş şekli prostat rahatsızlıklarına iyi gelir,

Uyuzu temizler,

Çıbanların çabuk iyileşmesini sağlar,

Romatizma ağrılarına iyi gelir,

Kalp spazmını engeller.

Bitkisel tedavi ve otlar insanlar için önemlidir. Her bitkinin kendine has bir yapısı vardır ve hastalıklara iyi gelmektedirler. Eski tarihlerden bu zamana bitkilerden ilaç yapımında faydalanılmıştır. Günümüzde de bitkiler ilaç yapımında kullanılmaktadır. Baldıran otu kullanım açısından dikkat edilmesi gereken bir hassasiyet gerektirir. Şifalı bitkiler arasında Baldıran otu hem yararları hem de zararı açısından hassas bir dengededir. Rutubetli ortamı seven bu bitki Türkiye&#;de kolayca bulunabilir. Baldıran otu suda haşlanarak hazırlanır ve üzerine limon sıkılarak salata olarak da tüketilmektedir. Baldıran otunun zehrinden kurtulmak için ot kaynatılmalıdır. Aksi takdirde aşırı zehirlidir. Öldürücü derecede de etkilidir. Bu otun faydalarından yararlanabilmek için öncelikle kullanım şekline çok dikkat edilmelidir. Baldıran otu, bir uzmanın denetimi altında kullanılmalıdır. Aksi halde yarar yerine zarar verebilir. funduszeue.info

Uyumak mı istersiniz, yoksa “Ebedi Uyku” mu?

        

Günlük gazetelerden birinde uyku zorluğu çeken bir ünlü kişi için köşe yazıları ile ünlü bir hocamızın önerisi beni endişelendirdi. Uyku güçlüğü çeken kişiler için yapılan öneride melatonin’den başka yararlanılabilecek bitkisel ilaç önerilerinden biri “passion flower” yani “çarkıfelek bitkisi çiçeği”. Bu bitki güvenilir bir uyku desteği, zaten satış rakamları da dikkati çekecek kadar yüksek. Bu bitkiden (Passiflora incarnata) daha önce de bahsetmiştim, hatırlarsanız. Ülkemizde ılıman bölgelerde yetiştirilen ve muhteşem çiçekleri ile hayran olduğum çarkıfelek bitkisinin ise uykusuzluk tedavisinde bir etkisi bulunmuyor. Yani bahçenizden toplayacağınız çarkıfelek çiçeğini kullanmayı tercih ederim diye düşünüyorsanız, vazgeçin! Mutlaka Passiflora incarnata (Latince bilimsel adı) bitkisinden elde edilen formülasyon olmalı.

 

Söz konusu yazıda uykusuzluk için önerilen diğer bir bitki olan “baldıran otu” ise son derece tehlikeli bir bitki. Herhalde biliyorsunuz, tarih sayfalarında ünlü filozof Sokrates’i öldürmek için bu bitkinin kullanıldığı kayıtlıdır. Anadolu’da “baldıran otu” olarak esas bilinen Latince bilimsel adı Conium maculatum’ olan bitkidir. Bu bitkinin bilhassa meyveleri zehirlidir. Ancak özellikle çocuklar bitkiyi “kımı” otuna benzettiklerinden taze gövdelerini kabuğunu soyduktan sonra yemekte ve bu nedenle sık sık ağır zehirlenme vakaları görülmektedir. Yani uyumak için baldıran kullanırsanız “ebedi uykuya” dalabilirsiniz.

 

Anadolu’da Conium türleri ile aynı aileden olan (Maydanozgiller-Apiaceae) ve görünüş olarak benzeyen diğer bazı bitkiler de “baldıran” olarak bilinir. Latince bilimsel adı ile Laserpitium  glaucum, Mersin, funduszeue.infoş civarında baldıran adı ile bilinir ve zehirli değildir. Ancak bu bitkinin otu değil kökleri yöresel olarak yatıştırıcı olarak kullanılmaktadır. Yöresel bir bilgi olduğu için diğer bölgelerde kullanılışına rastlamadım. Baldıran olarak isimlendirilen bir diğer bitki de Smyrnium türleri (Latince adı), daha sık kullanılan adı ile “yabani kereviz”, ancak uyku için bir kullanılışı kayıtlı değil.

Uyku düzeni bozuk olan kişilere benim önerebileceğim bitkiler arasında, sorunun ciddiyetine gore, kedi otu (Valeriana officinalis) kökü, çarkıfelek (Passiflora incarnata) çiçeği ve melisa/oğul out (Melissa officinalis) yaprağı en çok tercih ettiklerim. Bilhassa belirtmek istediğim nokta, bitkisel kaynaklı uyku ilaçlarında kimyasal yatıştırıcı ilaçlar gibi ani ve kuvvetli bir etki beklememek gerekir. Çoğu hastanın bir kaç gün bitkisel ilacı aldıktan sonra “etkisizmiş” diyerek bıraktığını biliyorum. Bitkisel ilaçların etkisi belirli bir program dahilinde, genellikle gün kullandıktan sonra ortaya çıkmaya başlamaktadır. Kullanacağınız bitkisel ilacın güvenilirliği bakımından eczanelerden satın alınması, tercihan Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilmiş tablet, kapsül veya şurup gibi formülasyonlar olması daha iyi bir sonuç alabilmek için alınacak önlemlerin başında sayılabilir. Bitkisel ilaç ile birlikte yaşam tarzınızda bazı akılcı yardımcı önlemleri de almanız yararlı olabilir: Akşamları hafif yemekler yemek, yoga gibi yardımcı teknikler, yatmadan önce ılık bir banyo, papatya çiçeği ve melisa yaprağı çayı başlıca önlemler olarak sıralanabilir.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası