burun ucu kuruluğu / Burun kuruluğu neden olur? Burun kuruluğu nasıl geçer?

Burun Ucu Kuruluğu

burun ucu kuruluğu

Kedilerde burun kuruluğunun nedeni nasıl teşhis edilir?

Çoğu kedinin soğuk ve ıslak burunları vardır. Bu nedenle sıcak ve kuru bir burnun kedilerde otomatik olarak bir sağlık sorununa işaret ettiği düşünülür. Ancak bu bilginin bir kesinliği yoktur. Kuru burna sahip olan bir kedi tamamen sağlıklı olabilir. Öte yandan kuru bir burun, bir başka hastalık belirtileri gösteriyorsa bir sağlık sorununa işaret edebilir. Eğer kedinizin burnu kuruysa, ateşi olup olmadığını ya da susuz olup olmadığını belirleyin. Ardından burnunu muayene edin ve kuru burnun bir sorun olup olmadığını anlamak için veterinere gidin. Peki bunların dışında kedilerde burun kuruluğunun nedeni nasıl teşhis edilir? İşte detaylar&#;

İçindekiler

1. Yöntem

Kedinizin Ateşini Kontrol Etmek

-Kuru burnu olan bir kedinin ateşi yüksek olabilir. Kedinizi veterinere götürmeden önce evde kendiniz ateşini ölçebilirsiniz. Kedilerin normal sıcaklık aralıkları &#; derecedir.

-Kedinizin ateşini makattan ya da kulaktan ölçebilirsiniz. Kulak sıcaklıkları çok doğru olmadığı için, rektal sıcaklık almak her zaman daha iyidir. Eğer evinizde dijital bir termometreniz yoksa, eczaneden vazelin ile birlikte satın alabilirsiniz. Kedinizin ateşini ölçmek için termometreye biraz yağ yani vazelin sürün. Kedinizi poposu size bakacak şekilde tutun ve termometreyi makatına yaklaşık iki cm kadar nazikçe yerleştirin. Bip sesi geldiğinde termometreyi çıkarın ve sıcaklığın kaç olduğuna bakın. Kedinizin ateşi varsa, onu veterinere götürün. Eğer kediniz ateşini ölçtürmek istemiyorsa, veterinere götürerek ateşinin ölçülmesini sağlayın.

-Kuru bir burun bazen sıcak olabilir. Bu yüzden bu sıcaklığa güvenmeyin. Çünkü sıcak bir burun ateşi olduğu anlamına gelmez. Kediniz güneşli bir yerde oturduğu ya da yattığı için burnunun sıcak olma ihtimali vardır. Aynı zamanda bir kedinin normal vücut ısısı bir insanın vücut sıcaklığından daha yüksek olduğu için, burnuna dokunulduğu zaman sıcaklık hissedilmesi normaldir.

2. Yöntem

Diğer Sorunları Test Etme

-Kuru bir burna dehidrasyon sebep olabilir. Dehidrasyonu test etmek için ise &#;deri çadırı&#; yapmanız gerekmektedir. Bunun için başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak bir parça deriyi (kedinizin boynunun hemen arkasındaki) kıstırıp yukarı doğru çekin. Daha sonra cildi serbest bırakın ve deri yerinde kalırsa kediniz susuz kalmış demektir. Çünkü iyi nemlendirilmiş bir kedinin cildi hemen aşağıya iner.

-Kedinizin burnu kuruysa, diş etlerinin rengini kontrol edin. Diş etleri, burun kuruluğuna dehidrasyonun neden olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Sağlıklı bir kedinin diş etlerinin parlak pembe olması gerekmektedir. Susuz kalmış bir kedinin diş etleri ise beyaz olabilir.

-Kedinizin pembe diş etleri ve kuru bir burnu varsa, kan dolaşımını da kontrol edebilirsiniz. İşaret parmağınızı kedinizin diş etlerine hafifçe bastırın ve daha sonra parmağınızı kaldırın. Kedinizin diş etleri kısa süreliğine solgun hale gelmeli ve kılcal damarlar yeniden kanla dolduğunda hızlı bir şekilde pembe rengine geri dönmelidir. Diş etleri soluk kalırsa ya da pembe rengine dönmesi iki saniyeden daha uzun sürerse, bu kedinizin dolaşım sorunları var demektir. Kalp hastalığı ya da anemi gibi ciddi bir tıbbi soruna işaret edebileceği için, vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz.

-Dehidrasyonu test etmenin bir başka yolu da kedinizin su alımını takip etmektir. Kediniz normalden daha az su içiyorsa, susuz kalmış olabilir. Bu nedenle kedinizin su kabına normalden daha az gidip gitmediğini mutlaka kontrol etmelisiniz. İsterseniz kedinizin ne kadar su içtiğini ölçebilirsiniz. Bunun için sabahları kedinizin su kabına aynı miktarda su koymak için bir sıvı ölçü kabını kullanın. Gün sonunda kedinizin bir günde ne kadar su içtiğini anlamak için kalan suyu ölçüm kabına geri koyun. Eğer kediniz herhangi bir dehidrasyon belirtisi gösteriyorsa, onu derhal veterinere götürün.

3. Yöntem

Kedinizin Burnunu İncelemek

-Bir kedinin burnu ne kadar kuruysa, o kadar çok çatlamaya başlar. Hatta bu çatlama ciddi bir cilt sorunudur. Aynı zamanda bu durum burun üzerindeki cildin pürüzlü görünmesine de yol açar. Bu tür bir çatlatlık veteriner hekimi tarafından tedavi edilmelidir.

-Burunda çatlak olması, bir zaman sonra burundaki deride yara ve su toplamasına da neden olur. Bu cilt lezyonları sızmaya başlayabilir ve bu yüzden kedinizin burnundaki deriden akıntı gelebilir.

-Kedinizin burnu normalde de kuru ise bunda bir problem yoktur. Ancak kedinizin burnu çoğunlukla soğuk ve ıslaksa ve aniden kurursa, kedinizin altta yatan bir sağlık problemi yaşadığını bilmelisiniz.

4. Yöntem

Veteriner Teşhisi Alma

-Kedinizdeki kuru bir burun sağlık sorunundan kaynaklı olabilir ya da olmayabilir. Kediniz her açıdan sağlıklı görünüyorsa, örneğin normal olarak yemek yiyor, su içiyor, tımarlanıyor ve oyun oynuyorsa, kuru bir burun endişe gerektirmez. Ancak kedinizde aşağıdaki semptomlar ve kuru bir burun varsa, veterinere gitmelisiniz.

  • Ateş
  • Dehidrasyon
  • Yorgunluk
  • İştah azalması
  • Yaralar ya da kabarcıklar ile dolu pürüzlü bir burun

-Eğer kedinizin kuru burnunun bir sorun yarattığından eminseniz, kedinizi veterinere götürerek nedeni teşhis etmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle veteriner hekiminiz kedinize fiziksel muayene yapacaktır. Kedinizin burnuna özellikle çok dikkat edecek ve evde tespit ettiğiniz diğer hastalık semptomlarını öğrenmek isteyecektir. Veteriner hekiminiz kuru burnun bir problem olduğunu düşünüyorsa, kuru burnun nedenini öğrenmek için kan çalışması ve cilt örnekleri gibi bazı teşhis testleri uygulayacaktır.

-Veteriner hekiminiz kuru burnun nedenini bir sağlık sorunu olarak tespit ederse, bu sorun için bir tedavi önerecektir. Örneğin kedinizde cilt hastalığı varsa, bir anti &#; inflamatuar ilaç yazacaktır.

İpuçları;

  • Bir kedinin burnunun ıslak ya da kuru olup olmadığı nem ve sıcaklık gibi faktörlere bağlıdır.
  • Kuru bir burun, bir kedi sahibinin kedisini veterinere götürmesinin yaygın nedenlerinden biridir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kedide kuru bir burun neyi gösterir?

Yeni uyanmış bir kedinin, uykusunda burnunu yalamadığı için, burnunun kuru olması gayet normaldir. Ek olarak güneşte, bir ısı kaynağının yakınında ya da bir vantilatör ya da havalandırma deliğinin yanında yatan bir kediniz varsa, burnu sıcak ya da kuru olabilir.

Bir kedinin burnunun kuru olması sorun olur mu?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi pek çok nedenden kedinizin burnu kuru olabilir. Fazladan kuru bir burun, kedinizin burnunda hafif bir güneş yanığı geliştirdiği anlamına gelmektedir. Öte yandan çoğu kedinin sandığınızdan daha kuru ve daha sıcak bir burnu olduğunu unutmamalısınız!

Kedilerin burunları neden bazen ıslak bazen kurudur?

Kedi ve köpek burunlarının genel olarak ıslak olmasının sebebi, burunlarını sık sık yaladıkları içindir. Bazen köpek ya da kediler doğal olarak sıcak ve kuru bir buruna sahip olabilirler. Bunun dışında yukarıda da bahsettiğimiz gibi kuru burnun bir nedeni de dehidrasyondur. Susuz kalan kedilerin burnu kuru olabilir ancak kuru bir burun her zaman hastalık anlamını taşımaz.

Kedilerde burun kuruluğu nedir?

Kedilerde kuru ve sıcak bir burun olmasının pek çok nedeni vardır ve bu nedenler her zaman sağlık ile ilişkili değildir. Örneğin kuru bir burun sadece kedinizin uzanıp güneşin keyfini çıkarmasından, hava dolaşımı yetersiz olan bir odada bulunmasından veya bir radyatörün ya da ateşin önünde yatmasından kaynaklı olabilir.

Kedilerin burnu kurur mu?

Kedinizin burnu çatlamış, üzerinde yara kabukları ve açık yaralar varsa, kediniz bir deri sorunu yaşıyor olabilir. Bu nedenle onu kontrol etmesi için veterinere götürmeniz gerekmektedir. Ayrıca kediniz rahatsızsa, burnu su kaybından dolayı kurumuş olabilir.

Kedinin burnu neden ıslak?

Kedinizin burnu akıyorsa büyük ihtimalle burun boşluklarında ya da sinüslerindeki dokular iltihaplanmış ve enfeksiyon kapmıştır. Ancak bu sorun sürekli olarak yaşanıyorsa, üst solunum yolu enfeksiyonlarından şüphe edebilirsiniz.

BURUN ve SİNÜS KÖKENLİ BAŞ AĞRILARI

BURUN ve SİNÜS KÖKENLİ BAŞ AĞRILARI

Baş bölgesi duyu sinirleri açısından vücudun en hassas bölgelerinden biridir.  Bu yüzden sinirsel, damarsal, psikolojik kökenli tüm patolojiler ve diş, kulak, çene eklemini ilgilendiren hastalıklar kolaylıkla baş bölgesinde yansıyan ağrılar oluştururlar. Ve bu yazıda da, burun içini ve sinüsleri ilgilendiren olayların nasıl ve ne tarzda baş ağrısı oluşturduğundan bahsedileceğiz.

 

Burun ve sinüslerdeki kötü huylu veya iyi huylu tümörlerin daha çok görülen diğer şikâyetler yanında, ağrı oluşturması kaçınılmazdır. Ancak tümörler ayrı bir yazıda anlatılması gereken geniş kapsamlı bir konudur ve baş ağrısı kesinlikle ilk şikayet olarak belirmez.     

 

Sinüzit ve burun içi deviasyonu (burun içinde iki burun deliğini birbirinden ayıran yapının eğriliği)baş ağrısı oluşturan en sık iki nedendir.

 

Kronik (müzmin) sinüzit genel anlamda baş ağrısı yapmaz, ancak akut sinüzit ve komplikasyonları şiddetli baş ağrısına neden olur. Sinüzit ağrısı zonklayıcı olmayan, başı öne eğmek, öksürmek, hapşırmak gibi hareketler ile artan donuk, derin bir ağrıdır. Göz çevresinde, yanaklarda, burun kökünde, üst çene ve dişte sinir kökenli ağrıları da başlatır.

 

Sinüsler frontal, etmoid, sfenoid, maksiller olmak üzere 4 adettir.  Her birinin enfeksiyonu yüzün değişik bölgelerinde ağrı verir. Frontal (alın) sinüsün akut enfeksiyonunda öne eğilmek, alın ve üst göz kapaklarının iç tarafına dokunmak ile artan ağrı görülür.  Bazen başın arka tarafına ve enseye yansıyan ağrı gösterebilir. Kronik frontal sinüzit ise diğer sinüslerin kronik iltihaplarının aksine ağrılı olur. Devamlı, derin, basınç hissi veren mızmız bir baş ağrısı sözkonusudur.

 

Akut maksiller (yanak) sinüzit ise burun akıntısı ile birlikte göz, üst dişlere yansıyan bir baş ağrı oluşturur. Kulağa yansıyan ağrılar da olabilir. Kronik maksiller sinüzit ise ağrısızdır.

 

Burun kökünde, gözler arasında bulunan ve adet hücreden oluşan etmoid sinüslerin akut enfeksiyonunda geniz akıntısı ve kokuda azalma ile birlikte alın ve göze yansıyan baş ağrıları vardır. Kronik enfeksiyonunda ise, özellikle bu hücrelerin burun içine boşalım yolunun polip ile veya ödeme bağlı olarak tıkanması sonucunda yine aynı bölgelerde daha az şiddette ağrı oluşabilir.

 

Etmoid sinüslerin arkasında, beyin dokusunun önünde, dipte bulunan sfenoid sinüsün akut enfeksiyonunda ise göz dibinde, derinde ağrı hissi vardır ve bu ağrı bazen migren ile karıştırılır.

 

Görüldüğü gibi sinüs ağrıları kendi içlerinde de çeşitlidir. Endoskopik muayene ve gerekirse bilgisayarlı tomografi ile teşhis edilip, akut enfeksiyonlar; ilaç tedavisi,  kronikler ise; endoskopik sinüs cerrahisi ile tedavi edilir.

 

Burun içi septum deviasyonu, yani burun içinde iki burun deliğini birbirinden ayıran önde kıkırdak ve arkada kemikten oluşan yapının doğumsal veya düşme ve çarpmalara bağlı sonradan oluşan eğriliği ve burun içi etlerinin enfeksiyon, yapısal veya alerjiye bağlı aşırı dolgun olması son yıllarda baş ağrıları kapsamına dahil edildiler.

 

Buna bağlı olarak burundan nefes almada azalma, aynı taraftaki akciğere daha az hava gitmesine ve genel olarak akciğer solunumunun azalmasına neden olur. Bu vücutta oksijen azalmasına ve kalbin faza çalışmasına neden olur. Oksijen azalmasına bağlı olarak damarlarda ani büzülme ve genişlemeler baş ağrı nedenidir.

 

İkinci ve asıl önemli neden, septumun orta hattaki eğri olan bölgeleri burun içi yan duvarlarına temas eder. Burun içinde zaten zengin olan duyu sinirleri aracılığı ile ağrı oluşur. Özellikle septum üst bölgesindeki eğri bölge ile üst burun etinin birbirine değdiği yer en hassas bölgedir.

 

Üst burun etinin normalden şişman olması, içinde hava hücresinin hapis olması gibi bulgular kontak noktalarını arttırır. Bu değme noktalarına pamuk içerisine emdirilmiş anestezik maddeler koyulduğunda ağrının kesildiği gözlenir.

 

Ayrıca migren türevi birçok baş ağrısının bu bölgelerdeki kontak merkezlerinin uyardığı duyu sinirleri sayesinde damarlarda genişleme yaptığı sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. Dolayısıyla burun içinde eğrilik kendi başına ağrı nedeni olabildiği gibi migrene öncü faktör olarak da rol oynayabilir.

 

Bazı kişilerde kazalar sonucu oluşan burun dışı deformasyonunun, burun kemiğini örten örtünün kalınlaşması nedeni ile özellikle ısı farklılıklarında ağrıya neden olduğu da gözlenmiştir.

SONUÇ

Baş ağrıları içerisinde kulak burun boğazın önemli rolü vardır. Hasta diğer branşlar tarafından görüldüğünde, kulak burun boğaz (KBB) konsültasyonu da ihmal edilmemelidir. KBB muayenesi geniş kapsamlı olmalı ve endoskop ile burun içinin, sinüs boşalım bölgelerinin ve burun içinde kontak noktalarının değerlendirilmesi ve uygun tedavilerinin yapılması gerekmektedir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası