motosiklet güvenli mi / Motosiklet sanıldığı kadar güvensiz mi?

Motosiklet Güvenli Mi

motosiklet güvenli mi

Büyük motosikletler küçüklerden daha mı güvenlidir ? Yararlı bir rehber

Merhabalar motosiklet severler bugün akıllarda her zaman karmaşa yaratan bir konu üzerinde ilerleyeceğiz.

Fiziksel olarak daha büyük motosikletlere binmek daha güvenli olabilir. Daha büyük lastikler ve daha fazla konfor. Motosikletlerdeki daha büyük daha güçlü motorlar da sürücünün deneyimine bağlı olarak daha güvenli olabilir.

Tüm bunlara rağmen tabi ki her şart altında daha az deneyimli biniciler için küçük motosikletler daha güvenlidir.

 

Daha Büyük Motosikletler Neden Daha Güvenli?

 

Hem küçük hem büyük motosiklet kullanan çoğu kullanıcı, daha büyük motosikletlerin küçük muadillerinden daha güvenli olduğunu doğrulayacaktır.

 

 

Neden bu konuda bir fikir birliği olduğuna daha yakından bakmaya karar verdim. Bu konuyu araştırdıktan sonra, büyük motosikletlerin en iyi seçim olmadığını bazı durumlarda daha az güvenli olduğunu görüyorum.

 

 

 

 

Bu arada büyük motosiklet derken motor gücü olarak büyük motorların genelini kapsıyorum. Ama bazı konularda gücün yani sıra fiziksel olarak büyük motosikletlerde ekstra avantajlar sağlıyorlar bunu okurken anlamanız oldukça kolay.

 

 

Büyük motosikletlerin daha güvenli olarak kabul edilmesinin başlıca nedenleri şunlardır:

 

    • Büyük motosikletler daha kararlıdır

 

    •  Büyük motosikletlerin daha büyük lastikleri var ( Yol tutuş viraj frenaj)

 

    • Daha büyük motor boyutu daha hızlı hızlanma anlamına gelir (Ani kaçış manevraları tehlikeden kurtulma)

 

 

    • Daha büyük motosikletlerin daha iyi frenleri var

 

 

    • Daha büyük motosikletler daha görünür (Fiziksel hacimleri ve çıkardıkları fazla sesler)

 

 

Büyük Motosikletler Daha Kararlı

 

 

    • Fiziksel olarak büyük bir motosikletle ilişkili ek ağırlık, motosikletin yolda daha kararlı hissetmesine ve kasislerde pürüzlü yol yüzeylerinden daha az etkilenmesini sağlar. Özellikle İstanbul gibi bir şehirdeyseniz köprü geçişleri veya çatalca gibi aşırı rüzgarlı ilçelerde büyük ve ağır motosikletin avantajlarını oldukça hissedersiniz.

 

 

    • Az deneyimli bir binici için, rüzgarlı sallantılı yol koşulları sürücünün dengesini etkileyebilecek koşullar içerebilir. Tabi ki kalkıp büyük motor alın demiyoruz ama hem küçük motorla hem büyük motorla rüzgara karşı hazırlıklı olmalısınız.

 

 

    • Tecrübelerime göre, motoru çok yavaş hızlarda manevra yaparken bir motosiklet ağırlığını dezavantaj olarak hissediyorsunuz.

 

 

 

    • Ağır motosiklet kazaları genellikle motosiklete yeni başlayan sürücülerin kazaları genellikle durma noktasına yakınken oluşan park kazalarıdır. Bu nedenle burada güvenlik bir endişe değildir.

 

 

    • Açık, akıcı bir yolda fiziksel olarak daha büyük daha ağır bir motosiklete binmenin hafif motosikletleri kullanmakla arasında bir dezavantajı yoktur. Aksine rüzgar gibi etmenlerde avantaj sağlar.

 

 

    • Ağır motorlarda genellikle ağırlık merkezleri alçak konumlandırıldığı için kilo bir motorla kilo bir motor arasındaki farkı doğrudan 2 kat olarak hissetmezsiniz.

İlgili yazı;

Motosiklet Sürmek için Güçlü olmak gerekir mi ?

 

 

Büyük Motosikletlerin Daha Büyük Lastikleri Var

 

 

    • Motor gücü ve hacmi büyüdükçe genellikle lastiklerde büyür ve büyük lastikler her zaman yolun yüzeyine daha fazla temas sağlarlar.

 

 

 

 

 

 

    • Fiziksel olarak daha büyük lastikler viraj alırken veya ıslak koşullarda sürerken daha faydalıdır. Motosikletin ek ağırlığıyla birleştirildiğinde, daha geniş lastikler asfalt üzerindeki kavramayı daha küçük lastikli motosikletlere göre önemli ölçüde üstün kılar.

 

 

    • Yoldaki ekstra lastik miktarı da sert fren yaparken bir avantajdır. Yol yüzeyi ile temas halinde olan ilave lastik yüzeyi, motosiklette durdurulması gereken daha fazla ağırlık olmasına rağmen sürtünmeyi arttırır ve frenlemeyi daha verimli hale getirir.

 

Suzuki v-strom dl mt25 boy farkı :)

 

 

    • Küçük motosikletlerdeki daha küçük, daha ince lastikler, kütle eksikliği ile birleştiğinde, bu bisikletlerde virajları daha az güvenli hale getirir ve yağışlı havalarda kolayca yer değiştirir ve bu da çekişlerini daha kolay kaybetmelerine neden olur.

 

    • Şöyle bile söyleyebilirim kilo ağırlığındaki Honda varadero üzerinde bulunan çok eski sertleşmiş bir lastikle daha küçük sınıftaki bir motosiklet üzerinde bulunan sıfır ve üst düzey kalite lastik arasında bir yol tutuş farkı hala bulunur.
      Varadero eski lastiklere rağmen çok daha iyi durabilir veya hızlanabilir.

 

İlgili konu;

Motosiklette İnce lastik mi Kalın lastik mi?

Daha Büyük Motor Hacmide Daha Güvenli Motosiklet Anlamına Gelir

 

 

    • Motorcu olmayanlar, hızlanmanın bir motosiklette bir güvenlik katkısı olabileceğini tam olarak anlamayabilirler.

 

 

 

 

    • Belalardan çabucak kurtulmak
      Hızlı ivmelenme, motosiklet sürerken sıklıkla tercih edilen bir kaçış manevrasıdır. Sürücüyü yapışkan tatsız bir durumdan kurtarabilir. Bazı durumlarda daha hızlı gitmek, sürücünün frenlere asılması veya yavaşlamasına kıyasla çok daha iyi bir seçenek olabilir

 

 

    • cc civarı motosiklet kullanan ve özellikle bu motor grubuyla otoyolda sürüş tecrübesi olanlar beni çok iyi anlayacaklardır. km maksimum sürat eşikleri nedeniyle bazen sağ şeritte bile sıklıkla tırlarla yakın ilişkiler kurmak zorunda kalabilirler.

 

    • Trafiğin önüne geçmek.
      Trafiğin önüne geçme yeteneği, Hafife alınmaması gereken önemli bir beceridir. Trafik akışının önüne geçmek, sizden çok daha büyük araçlarla karşılaşma oranınızı azaltır. Özellikle tır, otobüs grubu büyük araçlar motosikletlileri fark edemeyebiliyorlar.

 

 

    • Tabi ki fiziksel olarak küçük ama motor hacmi olarak büyük motosikletler daha fazla hızlanma ve güce sahiptirler. (Ss motorlar ve naked motorlar gibi ) Yanlış kullanıldığında binici için kazandırdığından daha yüksek güvenlik tehlikesi oluşturabilirler.

 

 

    • Bununla birlikte, altını çiziyorum sorumlu sürücüler, güvenlik faktörünü önemli ölçüde artırabilecek ekstra güce sahip olmaktan yararlanabilir. Benim düşünceme göre, daha büyük, daha güçlü bir motosiklet, uygun şekilde kullanıldığında motosiklet güvenliği açısından bir güvenlik yönü olabilir.

 

Daha Büyük Motosikletlerin Daha İyi Frenleri Var

 

Büyük motosikletlerin ek ağırlıkları veya duruma göre ekstra güçleri nedeniyle. Daha küçük hacimli motorlara göre daha üstün frenleri vardır.  Bu iş bir de daha kalın lastikle harmanlanıyor.

Şöyle söyleyelim cc bir motorun km/h hızla giderken ki fren mesafesiyle cc bir motosikletin aynı süratteki fren mesafesi aynı değildir. Hızları aynı olmasına rağmen büyük motor daha istikrarlı bir yol tutuşu sergiler ve daha kısa mesafede durabilir.

 

 

 

 

Daha büyük motosikletler daha görünür

 

    • Yüksek görünürlüklü giysiler ve kask takmak gibi sürücü olarak görünürlüğünüzü arttırmanın birçok yolu olsa da, daha büyük bir motosikletin daha fazla görünürlüğe sahip olduğuna şüphe yoktur.

 

 

 

 

    • Boyut, diğer sürücülerin  fiziksel olarak daha küçük bir motosikletten daha fazla fark etmelerini sağlayacaktır.

 

 

    • Büyük bir motosikletin daha büyük ve daha belirgin bir varlığı vardır, bu da sürücüleri trafikte sizi fark etmeye zorlar ve yolu onlarla paylaştığınızın ve size dikkat etmeniz gerektiğinin daha fazla farkında olmalarını sağlar.

 

 

İki Motosiklet Sahibi Olmak Atakan Demirtürk

 

    • Bunu tecrübe etmeden anlamak biraz zor olabilir ama kendimden biliyorum. 2 adet motosikletim var. Biri Honda cbf kurye sınıfının en emektar temel motosikleti diğeri de Suzuki v-strom oda kendi sınıfı üzerindeki hatta bir çok cc sınıfındaki en büyük motosiklet diyebiliriz.

 

Kendi açımdan bir ikisi arasında doğrudan bir güvenlik farkı hissetmesem de arabaların bana olan yol verme miktarları, şerit ihlalleri, saygı gösterme miktarları hatta polislerin çevirme oranları bile değişiyor.

 

Bunun motosikletin fiyatıyla veya silindir hacmiyle doğrudan bir bağlantısı yok. Yamaha mt07 sahibi de oldum. Neredeyse cc motosiklet ebatında ki mt 07 de hacmen büyük enduro touring tipi motosikletler kadar saygı görmüyor.

Bu büyüklüğe saygı gösterme eğilimi insan doğasının bir parçası ve aşamadığı aşağılık bir alışkanlık.

 

 

Büyük Bir Motosiklet Ne Zaman Daha Güvenli Olmaz?

 

 

 

    • Motosikletler söz konusu olduğunda büyük bir motorun en güvenli seçenek olmadığı zamanlar vardır. Çoğunlukla bu, sürücünün acemi bir motorcu olduğu zamandır.

 

 

 

 

 

    • Motosiklete yeni başlayan  bir kişi, yoğun trafikte büyük bir motoru kontrol etmeyi zor bulacak ve motoru kontrol etmeye ve kullanmaya o kadar odaklanacak ki, dikkatleri trafik ve yol koşullarına tam olarak odaklanmayacaktır.

 

 

 

    • Büyük bir motorların ek beygir gücü genellikle yeni bir binicinin öğrenme deneyimini zorlaştırır, bu nedenle yeni bir binicinin daha büyük bir motorun ham gücünü almadan önce daha küçük, daha hafif, daha az güçlü bir makinede temelleri öğrenmesi önerilir.

 

 

    • Büyük ve ağır motosikletler asfalt harici yollarda (stabilize ) genel olarak başarılı sayılmazlar. Kontrol etmesi zordur.  Tabi bu daha çok hangi tür motosiklet alacağınızı seçerken gerekli bir maddedir. Kullanıcı motosikleti ne tür bir sürüş için kullanacağını belirlemelidir.

 

 

 

Sonuç

 

 

    • Motosiklet sürmek, iki tekerlek üzerinde olmanın ve bir kaza durumunda daha savunmasız olmanın ek riskleri nedeniyle yolda olmanın tehlikeli bir yoludur.

 

 

 

 

    • Bununla birlikte bizim derdimiz, önlem almak, makul bir şekilde sürmek ve macerayı olabildiğince güvenli hale getirmek, motosikleti daha güvenli bir deneyim haline getirmekten ibaret.

 

    • Eğer sürüş kabiliyetiniz ve tecrübeniz yeterliyse kelimenin tam anlamıyla büyük motosikletler yolda daha güvenli sürüşler yapmanızı sağlayabilecek bir çok avantaja sahiptirler.

 

    • Şu kadar kilometre cc tecrübesi bu kadar kilometre bilmem kaç cc kullandım artık tecrübem yeterli gibi bir durum söz konusu değildir. Kimisinin 10 bin kilometrede kazandığı beceriyi kimisi 30 bin kilometrede kazanamayabilir. O yüzden sürücüler kilometrelerden ziyade gerçek anlamda şuanda altlarında ki ve gelecekte altlarında olacak motosikletlere ne kadar hakim olabiliyorlar bunu birazda kendileri belirlemeliler.

 

    • 50 bin kilometredir motosiklet kullanan bir akrabam var. 10bin kilometre civarı kullanan bir çok arkadaşım ne yazık ki o 50 bin kilometredir kullanan akrabamdan daha iyi kullanıyorlar.

 

Mutlu ve bilinçli yolculuklar!

 

Sevgili arkadaşlar, forumda üzerine daha önce konuşmuştuk. "Motorun tehlikeli oluşu" diğer taşıtlarla kıyaslanarak söyleniyor ve doğrudur.

Taşıt denilince toplumun aklına gelen arabadır. Araba ve motorla aynı kazayı yaptığımızda alicagimiz hasar çok farklıdır. Arabaya binerken tulum,bellik,kask,çizme ve eldiven giyinerek bindiğimi hatırlamıyorum,bugün parmak arası terlik ve şortla kullandım,sadece kemerimi takmam yeterliydi.

Örneğin; kırmızı ışıkta bekliyoruz ve arkadan 30 km hızla bir minubus geliyor arabanıza çarpıyor, arka tarafta hasar var,başka bir sıkıntı yok. Motorla ışıklarda beklerken aynı minibüs geliyor ve 30 km hızla çarpıyor,yerdesiniz,şanslıysak kırık çıkık yok.

Bu ve benzer örnekler çoğaltılabilir. Egitim ve ekipman bu gerçeği degistirmez. Zaten kaza istatistikleri sonuçları üzerine yapılan araştırmalarda şunu göstermiş arabalarda geçirilen kazalarda yaralanma oranı %20 , motorda ise %

Biz motoru çok seviyoruz ama bu diğer (araba,otobüs vs) çevresi celik,metal bir kabuk ile sarılmış, her tarafı airbagler ve diğer güvenlik sistemleri ile donatılmış olan taşıtlara göre kesinlikle çok daha yüksek oranda riske sahip.

Ayrıca denge konusunda, dört tekeri yere basan taşıtlara göre yine zayıf kalıyor,yani ayni çukurdan araçla geçince yoldan çıkma savrulma ihtimali ile motorun ki bir değil. Ayaklıgı açmadan motorun bırakın yanlız başına,devrilecektir ama araba kendi başına olduğu yerde durabiliyor.

Sonuç; ekipman, eğitim vs ile bu riski biraz daha aşağı çekiyoruz ama yine de çok riskli maalesef. Kabul edelim..

Motosiklet Kullanımı

Motosiklet artık günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Paket servisleri ve Kuryeler ilk akla gelen yaygın kullanım alanlarıdır. Bunlara &#;diğer&#; kullanıcılar diye ekleyeceğimiz hususi kullanıcılar da olunca trafikteki yeri hatrı sayırlır biçimde artıyor. Peki sıklıkla duyduğumuz &#;çok tehlikeli&#;, &#;binmeyin şuna&#;, &#;şeytan icadı&#; diye anılan motosikletler gerçekten tehlikeli mi?

Motosiklet Tehlikeli mi?

Motosiklet kullanmaya kimileri meraktan, kimileri severek, kimileri iş icabı biniyor. İşin tehlike kısmını şöyle özetleyelim; Hiçbir motosiklet marka ve model fark etmeksizin tek başına tehlikeli değildir. Yan ayağı açmasanız kendi kendine tekerlekleri üzerinde duramayan veya bu güne kadar dünyanın hiçbir yerinde &#;Motosiklet adamı feci şekilde ısırdı&#; haberi geçmeyen bir taşıt nasıl tehlikeli olabilir? Motosiklet tek başına tehlikeli değildir. Motosikleti tehlikeli yapan sürücüsüdür.!

Motosiklet tehlikeli mi

Tehlikeleri Azaltmak

Bir sürücü için kullanım esnasında oluşabilecek 4 ana risk vardır;

  1. Yol Koşulları
  2. Diğer Sürücüler
  3. Sizin Aracınız
  4. Tecrübesizlik

Bu 4 ana kategori kendi içlerinde de dallanıp budaklanır. Bu riskleri bilerek kullanırsanız onları nasıl bertaraf edeceğinizi de bilirsiniz. Hiçbir zaman &#;Sıfır&#; risk ile sürüş yapamazsınız. Risk her zaman vardır. Fakat ülkemizde sürücüler kendilerine son derece güveniyorlar ve trafikte yapılmaması gereken neredeyse bütün kusurlu hareketlere imza atıyorlar. Hele ki bu son dönemde ayyuka çıkan &#;Kask kamerası ve vlog&#; vakaları ile sanki yollarda mevzu aranıyor.. Neyse bu konuya girersek çıkamayız. Tehlikeleri azaltmak adına dikkat edilmesi gerekilen bazı küçük detaylar var; Lastik hava basınçları bunlardan biridir mesela. Hava basınçları belirtilen ölçülerde olmadığında virajdan frenlemeye kadar işler değişiyor.. Virajda kayma, frenlemede daha uzun mesafe veya gidon hakimiyetinin zorlaşması gibi kontrole etki ederek sizi riske sokacak bir etkendir. Bu konuyla alakalı &#;Bir Avuç lastik&#; adlı yazımıza bakabilirsiniz.

Bir diğer husus ise zincirdir, bakımsız olan zincirler ani gaz verme esnasında aşırı bir yüklenme ile karşı karşıya kalmakta ve kopma tehlikesi yaratmaktadır. Yolda giderken veya virajda zinciriniz koparsa yağlamak için geç olabilir. Bu sebeple zincir bakımlarını ihmal etmeyin derim. Yol koşulları ise farklı bir boyuttur. Mikro iklimler, kasisler, yağlı ve kaygan zeminler gibi birçok halde sizin için tehlike oluşturabilirler. Diğer sürücüler; çoğunlukla dikkat edilmesi gerekilen risk grubu olmasına rağmen çoğunlukla dikkkat edilmeyen risk grubudur. Gerek bire bir gerekse internette yayımlanan videolarda sıklıkla sürücülerin &#;ben haklıyım&#; tartışması içerisine girdiğini görürüz.

Ne Yapılmalı?

İyi bir sürücü olmak sadece kullandığınız araca hakimiyetinizi içermez. İyi bir sürücü olmak &#;hoşgörülü ve saygılı&#; olmayı da kapsar. Ayrıca sinir ve stres motosiklet sürüşünüzü olumsuz yönde etkiler. Sürüş boyunca sakin kalmayı denemelisiniz. Örnek vermek gerekirse; Ana cadde üzerinde ilerlerken ara sokaktan çıkan bir araç sürücüsü gördüğünüzde yol hakkı sizin fakat sürücü görerek veya görmeyerek (ki genelde görmüyorlar) yolunuza çıktığında son ana kadar bekleyip fren yapıp tartışma çıkması sık ratlanan bir durumdur.

Fakat bu hem size hem karşı tarafa zaman kaybı ve bazen çok daha fazla şeyler kaybettirebilir. Yapmanız gereken böyle bir durumda yavaşlamak ve geçmesine izin vermek bu size en fazla 10 saniye kaybettirir diğer türlü kayıplarınız daha fazla olabilir ve bu senaryo buna değmez. Çoğunlukla şerit değişimlerinde sıkıştırılan motosikletler görürüz / izleriz. Araç 1 metre önünde diğer şeritte giderken aynı şeride geçmeye kalktığında nedense gaz açılıp korna eşliğinde yan yana gitme çabası içine giriyor birçok kullanıcı.. Ne gerek var? sadece gazı kapatsan o stresi o tehlikeyi hiç yaşamayacaksın halbuki..

Eğitim Şart

Motosiklet; öyle dayıoğlundan, amcaoğlundan, kankadan duyma bilgilerle öğrenilip onların dedikleri ile yola çıkılacak alet değildir. Başkalarının kazalarından, hikayelerinden ders çıkartmayı bilmelisiniz. Eğitim veren sertifikalı kurumlardan eğitim alarak bu işi hakkıyla icra etmeniz en doğrusudur. Zira Anton Çehov&#;un da dediği gibi; &#;Başkalarının günahlarıyla aziz olamazsın.&#;

Güvenli sürün..

[Toplam: 3   Ortalama: /5]

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası