miyom ameliyatı sonrası kanama / Miyom Ameliyatı Sonrası Süreçle İlgili Sık Sorulan Sorular - Prof. Dr. Selçuk Selçuk

Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama

miyom ameliyatı sonrası kanama

Miyom Ameliyatı Sonrası Süreçle İlgili Sık Sorulan Sorular

Miyom ameliyatı olacak olan kadınların aklında miyom ameliyatı sonrası süreçle ilgili bir çok soru bulunmaktadır. En sık sorulan soruların başında “miyom ameliyatı sonrası adet düzeni, miyom ameliyatı sonrası banyo ne zaman yapılabilir?, miyom ameliyatı sonrası ağrı olur mu?, miyom ameliyatından sonra cinsel ilişki” ile ilgili sorular gelmektedir.   Miyom ameliyatı; açık miyom ameliyatı ve kapalı miyom ameliyatı olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bu nedenle açık miyom ameliyatı sonrasıiyileşme süreci ve kapalı miyom ameliyatı sonrasıiyileşme süreci değişiklik göstermektedir. Miyom ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili olarak tüm hastaların bilinçli olması gerekmektedir. 

Miyom ameliyatı sonrası sık sorulan sorular genellikle miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci, miyom ameliyatı sonrası bakım, gündelik hayat, cinsel yaşantı, adet düzenleri, gebe kalma süresi gibi bir çok farklı durumla ilgili olabilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası sürecin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için ameliyat öncesinde kadınların aklındaki tüm soruların cevaplanması gerekmektedir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Şikayetler

Miyom ameliyatı uygun teknikle ve düzgün bir şekilde yapıldığında miyom ameliyatı sonrası şikayetler veya miyom ameliyatı sonrası sıkıntılar çok nadiren görülmektedir. Açık miyom ameliyatı sonrası dikiş yerlerinde basit ağrı kesicilerle geçen hafif ağrı şikayeti olabilmektedir.  Kapalı miyom ameliyatı sonrası ağrı şikayeti çok daha hafif olmaktadır. 

Karın ağrısı, kasık ağrısı, adet düzensizlikleri, şişkinlik, baskı hissi, kısırlık gibi birçok şikayete neden olan miyomların çıkarılması sonrasında bu şikayetler ortadan kalkmaktadır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Miyom ameliyatından sonra kanama, miyom ameliyatı sonrası karında şişlik, miyom ameliyatı sonrası dikiş bölgesinde ağrı,kızarıklık veya akıntı miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken durumların başında gelmektedir.  

Miyom ameliyatı sonrası dikişler, özellikle açık miyom ameliyatı sonrası ilk 24 saat içinde epitelize olarak kapanmaya başlamaktadır. Kapalı miyom ameliyatı sonrası dikişler çok küçük kesi yerlerinde olduğu için çok daha hızlı iyileşmektedir. Dikiş yerlerinde akıntı, kızarıklık ve ağrı olması durumunda doktora başvurulmalıdır. Miyom ameliyatı sonrası enfeksiyon en sık dikiş yerlerinde görülmektedir. 

Miyom ameliyatı sonrası karın bölgesinde şişkinlik olması, miyom ameliyatı sonrası karın ağrısı, çarpıntı gibi şikayetler olması miyomların çıkarıldığı alandan karın içine kanama olmasının işaretleri olabileceği için kanama açısından mutlaka detaylı değerlendirme yapılmalıdır. 

Özellikle histeroskopik miyom ameliyatı olan kadınlar, miyom ameliyatı sonrası havuz veya denizden en az hafta uzak durulmalıdır. Çünkü histeroskopik miyom ameliyatında rahim ağzı hafifçe genişletilmektedir ve rahim içi enfeksiyona açık hale gelmektedir. Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası kötü kokulu vajinal akıntı, ateş, alt karın bölgesinde veya kasıklarda ağrı şikayeti varlığında rahim enfeksiyonundan şüphelenilmeli ve enfeksiyon açısından detaylı değerlendirme yapılmalıdır, gerekli durumlarda antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci ciltteki ameliyat kesisinin ve miyomların çıkarıldığı rahim bölgesinin iyileşme süreci olarak kabul edilir. Kapalı miyom ameliyatı sonrası dikiş yerlerinin iyileşme süreci çok hızlı olmaktadır; çünkü kesi boyutu yarım santimle 1 cm arasında değişmektedir. 

Açık miyom ameliyatında karın alt bölgesindeki kesi boyutu yaklaşık olarak cm arasında değişmektedir. Bu nedenle miyom ameliyatı ameliyat sonrası kesi yerinin iyileşmesi kapalı ameliyata göre biraz daha uzun olmaktadır. Miyom ameliyatı sonrası rahmin iyileşmesi; çıkarılan miyom sayısına, miyom büyüklüğüne göre değişmekle birlikte yaklaşık ay sürmektedir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki

Miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye hafta sonra girilebilir. Miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye daha erken dönmede girilmesi; ağrı, kanama veya enfeksiyon gelişme riskini artırmaktadır.  

Lekelenme şeklinde vajinal kanama varsa, karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık şikayeti mevcut ise miyom ameliyatından sonra cinsel ilişki için biraz daha beklemek gerekir. 

Histeroskopik miyom ameliyatından sonra cinsel ilişkiye 2 hafta sonra girilebilir. Daha erken cinsel ilişkiye girmek rahim içi enfeksiyon riskini artırmaktadır.   

Miyom Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik

Miyom ameliyatı sonrası karında şişlik şikayeti ortadan kalkmaktadır. Çünkü miyomlar sıklıkla karında şişliğe neden olmaktadır ve miyomlar düzgün bir şekilde çıkarıldığında karında şişlik şikayeti ortadan kalkar.   

Ancak miyom ameliyatı sonrası karında şişlik ve ağrı şikayeti ortaya çıkarsa, ilk olarak çıkarılan miyom yataklarından karın içine kanama akla gelmelidir ve ultrason değerlendirmesi, kan testleriyle kanama olup olmadığı detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Kasık Ağrısı

Açık miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı veya kapalı miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı normal bir durum değildir. Miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı durumunda mutlaka ultrason değerlendirmesi yapılmalıdır. Karın içine kanama varsa miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı olabilir.  

Histeroskopik miyom ameliyatı sonrasında miyomun çıkarıldığı alandan rahim iç kavitesine kanama olabilmektedir. Rahim iç kavitesinde biriken kan, rahim ağzından yeterli miktarda dışarı akmazsa kasık ağrısına neden olabilir. 

Bazen ameliyat sırasında kullanılan idrar sondasına bağlı olarak veya başka bir nedenden dolayı idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı şikayeti görülebilir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Gaz Çıkarma

Miyom ameliyatı sonrası gaz çıkarma ilk 24 saat içinde olmaktadır. Açık miyom ameliyatı sonrası gaz çıkarma genellikle kapalı miyom ameliyatına göre daha geç olabilmektedir. 

Her ameliyat sonrasında olabileceği gibi miyom ameliyatı sonrası karında şişlik şikayeti gaz probleminden kaynaklı olabilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası ilk 24 saat içinde gaz çıkışı olmazsa anesteziye bağlı olarak yavaşlayan bağırsak hareketlerini düzenlemek için ilaç tedavisi başlanmaktadır. 

Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası gaz çıkarma problemi ile karşılaşılmamaktadır; çünkü histeroskopik miyom ameliyatında karın içi bölgeye ve bağırsaklara dokunulmadığı için miyom ameliyatı sonrası gaz çıkarma ameliyattan çok kısa bir süre sonra gerçekleşmektedir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon

Miyom ameliyatı sonrası enfeksiyon; rahimde veya dikiş yerlerinde gelişebilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası çok az miktarda kan miyomun çıkarıldığı rahim bölgesinde birikebilmektedir ve bu bölgede enfeksiyon gelişebilir. 

Miyom ameliyatı sonrası dikişlerde enfeksiyon gelişebilir. Miyom ameliyatı sonrası dikişlerde enfeksiyon gelişmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bu durumda antibiyotik tedavisi başlanır, cilt altında iltihap birikmiş ise dikiş yeri çok küçük bir alandan açılır ve bu iltihabın dışarı akması sağlanır. 

Miyom ameliyatı sonrası enfeksiyon durumunda ateş, şiddetli ağrı, çarpıntı, yara yerinden akıntı, kötü kokulu vajinal akıntı ortaya çıkmaktadır.    

Miyom Ameliyatı Sonrası Ağrı

Miyom ameliyatı sonrası ağrı dikiş yerlerinde hafif düzeyde olabilir. Miyom ameliyatı sonrası dikiş yerlerinde ağrı olursa basit ağrı kesiciler kullanılabilir. 

Ancak miyom ameliyatı sonrası alt karın bölgesinde şiddetli ağrı varlığında; rahim içinde kan birikimi veya rahimde enfeksiyon olup olmadığı araştırılmalıdır. Miyom ameliyatı sonrası rahimde enfeksiyon varlığında etkili antibiyotikler kullanılarak enfeksiyon tedavi edilir. 

Miyom ameliyatı sonrası özellikle ilk 24 saatte karın bölgesinde yaygın ağrı ve şişlik varsa karın içine kanama açısından ultrason ve kan testi yapılmalıdır. Hafif kanama genellikle ilaç tedavisiyle durdurulabilir. Eğer şiddetli kanama varsa hasta kanamanın durdurulması için tekrar ameliyata alınır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama

Miyom ameliyatı sonrasında karşılaşılabilecek en riskli durumların başında “miyom ameliyatı sonrası kanama” riski gelmektedir. Miyom ameliyatı sonrası kanama nedenleri farklı sebeplerden olabilmektedir. Bunlar;

  • miyomun çıkarıldığı rahim bölgesinden rahim içine kanama olması
  • rahim iç zarından köken alan miyomların çıkarılması sonrası bu bölgenin iyileşme sürecinde lekelenme tarzında vajinal kanamalar
  • rahim içi enfeksiyon kaynaklı kötü kokulu vajinal akıntıyla karışık kanama

Miyom ameliyatı sonrası karında şişlik, baş dönmesi, çarpıntı, karın ağrısı varlığında miyomun çıkarıldığı bölgeden karın içine kanama şüphesi nedeniyle detaylı değerlendirme gerekir. Miyomun çıkarıldığı bölgede kanama olması durumunda ,kanamayı durdurmak için öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisiyle kanama durdurulamazsa acil ikinci ameliyat gerekebilmektedir. 

Miyom ameliyatı sonrası lekelenme şeklinde vajinal kanama hafta sürebilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası kanama yoğunsa veya lekelenme şeklindeki kanama uzun sürerse ultrason değerlendirmesi ile rahim içinde birikmiş kanama olup olmadığı kontrol edilmelidir. 

Miyom ameliyatı sonrası ilk adet ortalama 1 ay sonra olmaktadır. Miyom ameliyatı sonrası ilk 10 gün boyunca lekelenme şeklinde vajinal kanama olabilir, bu kanama miyom ameliyatı sonrası regl olarak kabul edilmemelidir. Bu lekelenmeler miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliği olarak kabul edilmemelidir. Çünkü miyomların varlığı adet düzensizliklerine neden olmaktadır ve miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliğinin ortadan kalkması beklenir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Kilo

Miyom ameliyatı sonrası kilo alma veya miyom ameliyatı sonrası kilo verme gibi ciddi  değişiklikler beklenmemektedir. Ancak çok büyük boyutlarda dev miyomların çıkarılması durumunda miyom ameliyatı sonrası kilo azalacaktır.  

Miyom Ameliyatı Sonrası Korse

Miyom ameliyatı sonrası korse kullanımı özellikle açık miyom ameliyatı sonrası önerilmemektedir. Çünkü miyom ameliyatı sonrası korse kullanmanın herhangi bir faydalı etkisi yoktur. Ayrıca, açık miyom ameliyatında cilde yapılan kesi sezaryen kesisi gibi olduğu için korse ameliyat kesisinin olduğu yeri sıkıştıracağı için ağrıya neden olacaktır. 

Miyom ameliyatı sonrası varis çorabı giyilmesi önerilmektedir, çünkü ameliyat sonrası ilk günlerde hareket, yürüyüş gibi günlük aktiviteler bir miktar azalacağı için bacaklarda pıhtı oluşma oluşma riski artmaktadır. Miyom ameliyatı sonrası varis çorabı kullanılarak bacaklarda pıhtı gelişim riski azaltılır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Beslenme

Miyom ameliyatı sonrası beslenme şekli özellikle ameliyat kesi bölgesinin iyileşme süresini ve rahmin toparlanma sürecini etkilemektedir. Yeterli protein alımı yara yerinin iyileşmesi açısından önemlidir. Günlük ortalama 60 gr protein alınması gerekmektedir. Protein alımı et, et ürünleri, mercimek, baklagiller, süt ve süt ürünlerinden alınabilmektedir. 

Bunun dışında kabızlık yapan besinlerden uzak durulması ameliyat sonrası kabızlığa bağlı yoğun karın ağrısının gelişimini engellemektedir. Miyom ameliyatı sonrası gaz çıkışı 

Miyom Ameliyatı Sonrası Spor

Miyom ameliyatı sonrası spor yapılması ilk hafta önerilmemektedir. Miyom ameliyatı sonrası özellikle de açık miyom ameliyatı sonrası ağırlık kaldırma, yoğun egzersizler, koşu, bisiklet sürme, yoga, aletli pilates gibi aktivitelerin ilk hafta yapılmamalıdır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Banyo

Açık miyom ameliyatı sonrası banyo ameliyattan sonraki gün ayakta ılık suyla yapılabilir ve banyo sonrası dikiş yerleri kurutulmalıdır. Aynı şekilde kapalı miyom ameliyatı sonrası banyo ameliyattan 1 gün sonra yapılabilir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Denize Girmek

Açık miyom ameliyatı sonrası veya laparoskopik miyom ameliyatı sonrası dikiş yerleri tam olarak iyileşene kadar denize girilmemelidir. Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası ilk 2 hafta denize veya havuza girilmemelidir.  

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikişler

Miyom ameliyatı sonrası dikişler özellikle açık miyom ameliyatı olan kadınlarda bulunmaktadır. Açık miyom ameliyatında yaklaşık olarak cm uzunluğunda bir kesi yapılır ve bu bölge estetik olarak kendiliğinden eriyen sütürler kullanılarak dikilir. Açık miyom ameliyatı sonrası dikişler kendiliğinden eridiği için ve kesi yeri estetik teknikle dikildiği için ameliyat sonrasında dikişlerin alınması gibi bir durum söz konusu değildir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Başlamalı?

Miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişki en erken ameliyattan hafta sonra başlamalıdır. Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye 2 hafta sonra başlanabilir. Ancak miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişki sırasında mutlaka korunma yöntemi kullanılmalıdır. Açık veya kapalı miyom ameliyatı sonrası belirli bir süre rahim tam olarak iyileşene kadar gebelik olmamalıdır.

Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Süresi

Miyom ameliyatı sonrası hafta bekledikten sonra cinsel ilişkiye girilebilir ve cinsel ilişki süresi ile ilgili olarak bir kısıtlama yoktur. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Sonra Adet Ne Zaman Olunur?

Miyom ameliyatı sonrası yaklaşık 1 ay sonra adet olunur. Eğer miyom ameliyatından 1 ay sonra adet olunmazsa doktora başvurulması gerekir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Miyom ameliyatı sonrası ilk 10 gün lekelenme şeklinde hafif kanama beklenmektedir. Eğer adet kanamasından dah fazla kanama olursa detaylı değerlendirme için mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Kilo Alınır mı?

Miyom ameliyatı sonrası kilo alınmaz. Çünkü miyom ameliyatı ile iştah arasında veya miyom ameliyatı ile  yeme içme davranışları ve vücut metabolizması arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Normal Doğum Yapılır mı?

Miyom ameliyatı sonrası normal doğum belirli şartlar altında yapılabilir. Eğer miyom çıkarılırken rahim iç kavitesine girilmişse, çok büyük miyomlar çıkarılmışsa, çok sayıda miyom çıkarılmışsa; miyomların çıkarıldığı alandaki rahim kas tabakasının yapısı etkilenmektedir. Normal doğum sırasında rahimdeki kasılmalara bağlı olarak rahim duvarı incelir ve miyomların çıkarıldığı bölgeler güçsüzleşmiş olduğu için yırtılıp iç kanamaya neden olabilir. Rahmin yırtılması anne ve bebek hayatı açısından risk taşımaktadır. 

Bu nedenle; miyomlar çıkarılırken rahim iç kavitesine girilmişse, çok sayıda büyük miyomlar çıkarılmışsa miyom ameliyatı sonrası normal doğum önerilmez, sezaryen ile doğum yapmak daha güveniliridir. 

Miyom ameliyatı sonrası hamile kalanlar, mutlaka doğum şekli için hekimleriyle tüm detaylara konuşmalı ve riskler hakkında detaylı bilgi almalıdırlar. 

Miyom Ameliyatından Ne Kadar Sonra Hamile Kalınabilir?

Miyom ameliyatı sonrası gebe kalma süresi sağlıklı bir gebelik süreci çok büyük önem taşımaktadır. Miyom ameliyatından sonra hamile kalmak için ay beklemek gerekir. Miyomların çıkarıldığı rahim bölgesinin tam olarak iyileşmesi ay sürmektedir. Açık miyom ameliyatı sonrası hamilelik için bekleme süresi ile kapalı miyom ameliyatı sonrası hamilelik için bekleme süresi aynıdır. Histeroskopik miyom ameliyatından sonra gebelik için 2 ay beklemek yeterli olacaktır. 

Miyom ameliyatı sonrası hamilelik planlayan kadınların ameliyattan sonra rahim filminin çekilmesi gerekir. Çünkü miyom ameliyatı sonrası yapışıklık rahim iç kavitesinde görülebilmektedir ve bu yapışıklıklar gebe kalmaya engel olabilir. 

Sonuç olarak, miyom ameliyatı sonrası gebelik sürecinin sağlıklı olması için ameliyattan sonra bir süre korunmak gerekir.  

Miyom Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Açık miyom ameliyatından sonra gün hastanede kalınır. Kapalı miyom ameliyatından sonra 1 gün hastanede kalınır. Histeroskopik miyom ameliyatından sonra genellikle hastalar aynı gün taburcu edilir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Myom, rahimde ortaya çıkan normal dışı kas çoğalmalarıdır. Kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümör çeşididir. Düzenli kitleler halinde bulunup rahim içinde farklı alanlarda yerleşimde bulunabilirler. Bir diğer adı da rahim yumrularıdır. 

Sebebi olarak tam bir uzlaşma sağlanamasa da büyük oranda östrojen hormonu dengesizliği ve kalıtsal nedenlerle oluştuğu gösterilir. Bu nedenle hormona bağlı bir tümör olup üremeye müsait kadınların %25 ila %50’sinde myom görülmektedir.

Perimenopoz döneminde olan kadınlarda hormon düzeylerindeki aşağı doğru değişmelerin etkisiyle myom dokusunda küçülme gözükebilir. Aşırı kilo sorunu bulunan ve doğum yapamamış kadınlarda, görülme sıklığı artar. Hamilelik sırasında büyüyüp ağrıya sebep olmakla birlikte, subseröz myomlar, kısırlık, düşük, tekrarlayan hamilelik kaybı ve erken doğumlara yol açabilir. 

Myom, genellikle açık ve kapalı ameliyatlar sonucu tedavi edilse de farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu ameliyatların ayrıntılarını yazımızın devamında vereceğiz.

Yazımızda myom ameliyatı, ameliyat sonrası hijyen ve ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi vereceğiz. 

Myom Ameliyatı Nedir?

Myom ameliyatı, hamilelik isteyen kadınları veya hamilelikte risk altında olan hastaları tedavi etmek için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Bu operasyonlarla birlikte birçok myom, rahimden temizlenebilir. Bu operasyonlara, miyomektomi adı da verilir. Miyomektomi, açık veya kapalı ameliyat şeklinde yapılabilir. 

Kapalı myom ameliyatı, rahmi çeşitli ekipmanlar ile gözlemleyerek ilgili bölümlere kesi atarak yapılır. Kapalı myom ameliyatı, açık ameliyata göre iyileşme süreci daha hızlı olan bir operasyondur. Genellikle hasta, ameliyat sonrası ilk geceyi hastanede müşahede altında geçirir ve ertesi gün taburcu olur.

Açık myom ameliyatı, karın duvarının açılmasıyla gerçekleştirilen bir operasyondur. Rahimde büyük kitlelere sahip hastalarda kullanılan açık myom ameliyatında, açık ameliyat ve büyük kesi olması dolasıyla iyileşme süresi de uzun sürmektedir.

Cerrahi operasyon sonrası ağrı olması doğaldır. Uzman hekiminiz, sağlık durumunuza göre bu ağrıları geçirmek için çeşitli ağrı kesiciler önerebilir. Ayrıca birkaç damla şeklinde kanamalar da normal kabul edilir. 

Myom ameliyatı sonrası hastanın ne kadar sonra normal yaşamına dönebileceği, uzman hekimin, hastanın iyileşme sürecindeki belirlediği prosedürlere göre değişkenlik gösterebilir. Kapalı myom ameliyatında bu süre hafta aralığındayken; açık myom ameliyatında bu süre haftalar arasında seyreder.

Açık veya kapalı ameliyat tercihi, uzman hekim kontrolleri sonrasında hastadaki myomun sayısı ve büyüklüğü dikkate alınarak yapılır. Ayrıca bu seçimi etkileyen bir başka faktörde hastanın sağlık durumudur.

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Myom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Myom ameliyatı sonrasında, her kadın doğum operasyonundan sonra olduğu gibi dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bizim yazımızda bahsedeceğimiz hususlar, sıklıkla karşılaşılan durumlar için almanız gereken önlemlerden ve aksi söylenmedikçe yapılması gerekenlerden oluşur. Çünkü her hastanın durumunda farklılık olabileceği için her hastaya kendi şartları altında uygulamalarda bulunulması gerekir.

Özellikle açık myom ameliyatı sonrası zımba veya ip dikişlerinizin olması muhtemeldir. Bu dikişler uzman hekiminiz tarafından, yaranın durumuna göre değişkenlik gösteren bir sürede alınır. Genellikle 3 ila 10 gün arasında dikişlerin alınması muhtemeldir. Deri altındaki, karın ve vajina dikişlerinin alınmasına gerek yoktur. Kullanılan bazı dikiş materyalleri de vücutta hızlıca eridiğinden hekiminiz dikişlerinizi almayabilir.

Eğer yaranızı kapatan herhangi bir bandaj uygulaması varsa, uzman hekiminiz tarafından aksi söylenmedikçe saat sonra bandaj uygulamasını çıkarabilirsiniz. Bandajı çıkarırken daha kolay çıkması için sıcak suyla ıslatabilirsiniz. Daha sonra bu bandajı yenilemenize gerek yoktur, yara açık kalabilir. Fakat burada yaranın temiz olmasına, yüksek derecede önem göstermelisiniz. Aksi takdirde yaranız enfeksiyon kaparak çok daha kötü sonuçları doğurması olasıdır.

Yaraların genel yapısı itibariyle myom ameliyatı sonrası yaralarda da gerekli hijyen koşullarını sağlayarak daha hızlı bir iyileşme süreci gerçekleştirebilirsiniz. Aksi söylenmediği sürece alacağınız sık duşlar sayesinde yaranızı temiz tutabilirsiniz. Bu temizliği gerçekleştirirken, vajinal temizleme jelleri, duş jeli veya sabun kullanmanıza gerek yoktur. Hijyen şartlarını sağlamak için su yeterli olacaktır. Fakat bu işlemi gerçekleştirirken yara ile oldukça az temas etmeli, ovalamaktan ve dokunmaktan kaçınmalısınız. 

Miyom Tedavisi Ankara yazımızdan da detaylı bilgi edinebilirsiniz.

İyileşme süreci boyunda yara iyileşir ve değişim gösterir. Yara bulunan bölgenin, estetik anlamda eski halini alması bir yıla kadar sürebilen bir süreci kapsar. Bu süreçte yaranız hassaslaşabilir ya da bölgedeki sinirler his kaybına uğrayabilir. 

Eğer uzman hekiminiz tarafından bilgilendirilmediyseniz, yara bölgenizde asla krem, losyon ve herhangi bir madde kullanmayınız. 

Yaranızda herhangi bir açılma, kızarıklık, kanama (bir iki damlaya kadar olan kanamalar olasıdır) ve akıntı olursa en yakın sürede uzman hekiminize başvurmalısınız.

Rahim içi dikişleriniz genellikle eriyen dikişlerdir. Bu dikişlerin erimesi sonucunda vajinanızdan farklı renkte akıntılar gelebilir. Erimeden, olduğu gibi çıkarak elinize ya da iç çamaşırınıza da düşebilir.

Ağırlık kaldırmak yara dokularını etkileyerek iyileşme süresini uzatabilir ya da dikişlere zarar verebilir. Bu yüzden, ağırlık kaldırmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Hastanın, ameliyat sonrasında ilk 6 hafta tek eliyle kaldıramayacağı kadar ağır olan ağırlıkları kesinlikle kaldırmaması gereklidir. Fakat bu durum kapalı myom ameliyatı gibi herhangi bir yara oluşturmayan operasyonlardan sonra pek de geçerli değildir.

Seyahat sınırlandırması, uzman hekiminizin tavsiyelerine göre yapılmalıdır. Genellikle ilk iki hafta tek başınıza araç kullanmamalısınız. Ancak yolculuk için uzman hekimden onay çıkarsa seyahat edebilirsiniz. Ayrıca emniyet kemeri takmanın herhangi bir sakıncası yoktur.

Cinsel ilişkiye bütün kadın doğum operasyonlarında olduğu gibi 2 ila 6 hafta boyunca girmemelisiniz. Ayrıca çeşitli cinsel aletlerin kullanımından da kaçınmalısınız. Bu konudaki ayrıntılı bilgilendirmeyi durumunuzu dikkate alarak uzman hekiminiz yapacaktır.

Özellikle ameliyat sonrası iştah kapanması ve kabızlık gibi durumlar çok görülmektedir. İştahınızın olmadığı zaman sık sık ama azar azar yemek yiyip, bol su tüketmek faydalı olacaktır. Kabızlığı önlemek için bol lifli besinler tercih etmeli ve su tüketiminize dikkat etmelisiniz. Tuvalet ihtiyacını giderirken kabızlık, yara dokularını olumsuz yönde etkileyebilir. Yürüyüş yapmak, tahıl ve sebze ağırlıklı beslenmek gibi doğal yöntemler kullanabilir veya uzman hekiminizin kontrolünde kabızlık giderici ilaçlar alabilirsiniz. 

Her Tıbbi Operasyonda Olduğu Gibi Myom Ameliyatından Sonra Hijyen

Her operasyondan sonra olduğu gibi özellikle operasyon sonrası, yaranın bulunduğu myom ameliyatından da sonra hijyen şartlarına olduğunca dikkat etmelisiniz. Gerekli hijyen şartlarını sağlamak için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz.

  • Ellerinizi temiz tutmalısınız. Enfekte yaraların en büyük müsebbibi ellerdir. Elleri tavsiye edilen şekillerde özenle yıkamalısınız. Özellikle yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra ve çöp gibi mikrop barındıran her şeye dokunmanın ardından eller, su ve sabun ile en az bir dakika yıkanmalıdır.
  • Grip gibi bulaşıcı hastalık sahibi kişilerle temastan kaçınmalısınız. Yaranızın bu durumda enfeksiyon kapması çok muhtemel olmasa da virüsü vücudunuza alarak bağışıklık sisteminizi zayıflatabilirsiniz. Bu durum, yaranızın daha geç kapanmasına yol açabilir.
  • Vajinal bölge ve yara bölgesi temizliği için banyo yapmalısınız. Fakat eğer yarada akıntı varsa uzman doktorun tavsiyelerine uymalısınız. Ayrıca fazla suyla temas etmek dikişlere zarar verebileceği için dozu kaçırmamak önemlidir. Yara bölgesini ovmadan sadece su kullanarak temizlemelisiniz.
  • Banyo sonrası yaranın nemli kalmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü nem, çeşitli mikropların yarada çoğalmalarına neden olur.
  • Cinsel ilişki ve mastürbasyondan kaçınmalısınız. Hem yaranın durumu hem de temizliği için iyileşme süreci boyunca cinsel ilişkiden uzak durmalısınız.

Bu şartları sağlayarak enfeksiyon riskinden bir hayli kaçınmış olursunuz. Fakat olası bir enfeksiyon belirtisinde (ateş ve kızarıklık gibi) hemen uzman hekiminize başvurmalısınız.

Yazımız bilgilendirme amacı taşır. Tedaviye yönelik bilgileri uzman hekiminizden almanız tavsiye edilir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Blog Yazıları

Menopoz Sonrası Kemik Erimesi

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gebelikte Beslenme

Gebelikte Cinsellik

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğum Paketi Nedir? Neleri Kapsar?

Ankara Jinekolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın Doğum Uzmanı Kimdir, Neler Yapar?

Kapalı Rahim Ameliyatı

Miyom Tedavisi Ankara

Kızlık Zarı Dikimi (Himenoplasti) Ankara Fiyatları

Genital Siğil Tanı ve Tedavisi

Vajina Daraltma Ameliyatı

Labioplasti Ameliyatı

Vakumlu Kürtaj Nedir? Nasıl Uygulanır?

Normal Doğumun Faydaları ve Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Zihindeki Kaygılarla Cinsellik: Vajinismus

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Gebelik Takibi Ankara

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Gebeler ve Emziren Anneler için Coronovirüs (Covid) Bilgileri

Is Natural Delivery For Me?

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettikleriniz

Kürtaj Yasal mı?

Doğumda Ten Tene Temas Nedir?

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin 7 Basit Öneri

Tekrarlayan Can Sıkıcı Mantar Vajinitleri

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Jinekolojik Muayene Hangi Yaşta ve Nasıl Olmalı?

Plastik Kullanımı Erkek Kısırlığına Yol Açıyor

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Dış Gebelik ile İlgili Merak Ettikleriniz

Spiral Benim İçin Uygun Bir Yöntem mi?

Genital Estetik, Kime ve Neden?

HPV Aşısını Yaptırmanız için 6 Neden

Genital Siğiller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kızlık Zarı Dikimi

Sperm Kalitesini Beslenme ile Düzeltin

Ankara Kürtaj Fiyatları ve Kürtaj Yasası

Kadınlarda Kısırlığı Önleyici Beslenme Mümkün mü?

İdrar Kaçırma Ameliyatı, Tot Nedir?

Hamilelikte Kaşıntı Normal midir?

Doğal Doğuma Karar Vermeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Gebelik ve Spor

Doğal Doğum Nedir?

Düşükler Hakkında Ne Billiyorsunuz?

Normal Doğumda Sancı Kontrolü

Gebelik ve Doğum

Miyom ameliyatı tecrübeli ellerde tehlikeli değildir. Ancak her ameliyat olan hastadaki tehlikeler ve riskler miyom ameliyatında da mevcuttur. Bu yazımızda miyom ameliyatının risklerinden bahsederek tehlikeli olup olmadığı konusunu irdeleyeceğiz.

Miyomlar elbette yerleşim yerine göre daha tehlikeli olabilir. Özellikle rahim iç zarına yerleşmiş ve submüköz miyom olarak adlandırılan miyomlar kanama açısından diğerlerine göre daha tehlikelidir. Aşırı adet kanamalarına neden olabilmektedir. Bunun yarında rahim dışına doğru büyüyen ve subseröz miyom olarak adlandırılan miyomlar diğer organlara bası yapma açısından diğer miyomlara göre daha tehlikelidir. İdrar torbasına bası yaparak idrar kaçırma ya da sık idrara çıkma, bağırsaklara bası yaparak kabızlık, üreter denilen idrar yollarına bası yaparak böbreklerde fonksiyon bozukluklarına neden olabilir. Rahim kas tabakası içine yerleşen intramural miyomlarda yine aşırı kanamalara neden olabilirler.

Miyom Ameliyatı Ne Kadar Tehlikelidir?

Miyom ameliyatı, spinal anestezi adı verilen lokal anestezi ile ya da genel anestezi ile yapılabilir. Elbette lokal anesteziye ve genel anesteziye bağlı riskler mevcuttur. Bu konudaki en önemli riskler akciğer ile ilgili risklerdir. Ancak anestezi uzmanı ve kadın doğum uzmanının ortak değerlendirmesi ile hastanın riskleri belirlenerek ameliyatın tehlikeleri azaltılabilir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama Riski Var Mıdır?

Miyom ameliyatındaki en önemli tehlikelerden biri ameliyat sırasında aşırı kanama olmasıdır. Tecrübeli elllerde elbette bu kontrol edilebilir bir risktir. Ancak bazı miyomlar ameliyat sırasında aşırı kanamaya neden olabilir. Gerekli müdahalelerle kanama riski minimuma indirilebilir. Bazı kadınlarda ise ameliyat sonrası karın içine kanama olabilir. Bu daha önemli bir risktir. Ameliyat sonrası dikkatli takip ve kan testleri ile karın içine kanama riski takip edilebilir. Gerekli olan kadınlarda ameliyat sırasında ya da sonrasında hastaya kan verilmesi gerekebilir.

Miyom Ameliyatındaki Diğer Riskler Nelerdir?

Miyom ameliyatı sırasındaki önemli risklerden birisi de iç organ yaralanmalarıdır. Özellikle çok yapışık vakalarda bağırsak ya da idrar torbasında zedelenme olabilir. Bu tür durumlarda ameliyat süresi uzayabilir, hastanın daha uzun süre hastanede kalması gerekebilir. Yaralanma durumunda gerekli bölümlerle irtibata geçilerek gerekli girişimler ya da ek ameliyatlar yapılabilir.

Miyom ameliyatı sırasında çok nadiren rahimde zedelenme olabilir. Zedelenme çok ileri derecede olursa rahmin alınması gerekebilir. Ancak bu durum oldukça nadir görülür. Çok sayıda miyomu olan kadınlarda bazen miyom ameliyatı yerine rahim alma ameliyatı da tercih edilebilir.

Rahim iç zarına yakın yerleşmiş miyomlarda ameliyat sırasında rahim iç zarı zedelenebilir ve rahim içi yapışıklıklar olabilir. Böyle durumlarda hastanın gebelik şansı azalabilir. Bu tür durumlarda rahim içindeki yapışıklık riskini azaltmak için ek girişimler ya da ilaç tedavileri uygulanabilir.

Ameliyat açık ameliyat ya da kapalı ameliyat şeklinde yapılabilmektedir. Kapalı ameliyat yapılan hastalarda laparoskopinin riskleri de eklenecektir. Karbondioksit gazına bağlı risklerle beraber karın içi yaralanma ve yanık riskleri de artacaktır.

Miyom ameliyatında ölüm riski yok denecek kadar azdır. Ameliyat öncesi iyi bir değerlendirme ile ameliyatın riskleri ve tehlikeleri ciddi oranda azaltılabilmektedir. Tecrübeli ellerde miyom ameliyatı tehlikeli değildir. Ameliyat fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Miyom Ameliyatı Tehlikeli MidirMiyom Ne Zaman Tehlikeli Olur

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir