doğum kontrol hapı bitince / Doğum Kontrol Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır? - Acıbadem Hayat

Doğum Kontrol Hapı Bitince

doğum kontrol hapı bitince

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettikleriniz

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Herşey

Doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonlarından oluşmuş ilaçlardır ve düzenli alındıklarında çok etkili bir korunma yöntemidir.

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Etki Eder?

Haplar 3 yoldan etki eder;

  1. Vücudun hormon dengesini değiştirerek yumurtalıklarınızın yumurta üretmesine engel olur. 
  2. Rahim ağzındaki mukusun kalınlaşmasına (yoğunlaşmasına) yol açarak spermin buradan rahim içine geçmesini önleyecek bir bariyer oluşturur.
  3. Rahim içindeki endometrium tabakasını inceltir; bu da yumurta döllense bile rahim içine yapışmasını önler. 

Doğum Kontrol Hapları Ne Kadar Etkindir?

Hapla korunan kadınlarda yapılan inceleme, ilacını çok düzenli ve doğru alan her kadından 1 yıl içinde sadece 3 tanesinin gebe kaldığını göstermiştir. Doğru kullanımdan kasıt ilaç atlamadan her gün alınması ve yeni kutuya geçerken tekrar doğru zamanda başlanılmasıdır. (1 hafta ara verilen ilaçlarda). Eğer doğru kullanılmazsa her kadından 90 tanesi 1 yıl içinde gebe kalabilmektedir.

Neden Doğum Kontrol Hapını Tercih Etmeliyim?

  • Etkinliği yüksektir.
  • Cinsel ilişkiye bir etkisi olmaz.
  • Adetler daha düzenlidir, ağrısızdır ve kanama miktarı azalır.
  • Bazı kadınlarda adet öncesi görülen premenstruel sendromu önler.
  • Sivilce sorunu olan bazı kadınlarda akneyi tedavi eder.
  • Yumurtalık, kolon ve rahim kanseri riskini azaltır. Yumurtalık kanseri üzerindeki etkisi oldukça belirgindir ve ilaç kesildikten sonra bile devam eder.
  • Pelvik enfeksiyon riskini azaltır.
  • Bazı meme hastalıklarından (kanseröz olmayan iyi huylu meme hastalıkları) koruyucudur.

Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri Var mıdır?

Tüm dünyada oldukça yaygın kullanılan bir doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol hapı kullanımının birçok kadında hiçbir yan etkisi görülmez. Az bir hasta grubunda rahatsızlıklar tecrübe edilebilir, baş ağrısı veya memelerde hassasiyet görülebilir. Çoğu kez bu etkilerde ilaç başladıktan birkaç gün sonra kaybolurlar. Eğer devam ediyorsa hormon içerikleri farklı ilaçlara da geçiş yapılabilir. Diğer daha nadir yan etkileri; yorgunluk hissi, cinsel istekte azalma, cilt ve duygu durum değişiklikleridir. Birçok hasta ilaçların kilo aldırdığını düşünür; ancak bu etki tam olarak kanıtlanmamıştır. Doğum kontrol hapları bazı kadınlarda kan basıncını yükseltebilir. Bu yüzden hap kullanan kadınların 6 ayda bir tansiyonlarını ölçtürmeleri faydalıdır. Eğer tansiyon ilaçla birlikte devamlı olarak yüksekse hap kullanımı durdurulmalıdır.

İlaca ilk başlandığında adet dışında hafif ara kanama yaşama ihtimali vardır. Bu kanama çok ciddiye alınmamalı ve aynı şekilde ilaca ara vermeden devam edilmelidir. Genellikle 2. kutuda en geç 3. kutuda kaybolacaktır. 3. kutudan sonra hala kesilmiyorsa hekiminize başvurmanızda fayda vardır.

Doğum Kontrol Haplarının Riskleri Nelerdir?

Yaygın inanışın aksine doğum kontrol haplarının ciddi yan etkileri oldukça azdır. Birçok kadın için sağladığı fayda risklerinden daha değerlidir. Hapı kullanan kadınlarda hafif artmış pıhtılaşma riski (tromboz) vardır. Kan pıhtıları toplar damarlarda (derin ven trombozu) veya atar damarlarda (stroke veya kalp krizi) tıkanıklık yapabilir. Bu riskler genellikle ilacın ilk kullanım yılında görülür. Bu yüzden bilinen yüksek pıhtılaşma riski olan hastalar bu ilaçları kullanmamalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki gebe kalındığında da artmış olan pıhtılaşma riski hap kullanırken olan artıştan daha fazladır.

Hap kullanımı sırasında şu belirtiler oluyorsa acilen hekiminize görünmeniz gerekir;

  • Ciddi baş ağrısı ve migren
  • Bacakta ağrılı şişlik
  • Kol veya bacakta kuvvet kaybı hissizlik
  • Konuşma veya görmede ani problemler
  • Nefes almada zorlanma
  • Göğüs ağrısı ve nefes alırken batma hissi
  • Karında kuvvetli ve müphem bir ağrı
  • Baygınlık

Doğum kontrol hapı kullanmak isteyen kadınlarda kanser konusunda da bazı endişeler vardır. Hap bazı kanser tiplerine karşı korurken bazı tiplerin risklerini de artırabilir. Doğum kontrol hapı kullanımının kadınlarda meme kanseri riskini kesin bir şekilde artırdığı ile ilgili kesin sonuçlu bir çalışma yoktur. Ancak bazı çalışmalarda 8 yılı aşkın hap kullanımında artmış serviks kanseri bağlantısı gösterilmiştir. Nadiren de karaciğer kanseri riskinde artış görülmüştür. Kadınlarda yumurtalık, kolon ve rahim kanseri riskinde azalma olduğu ve bu kanserlerin sık görülen kanserler sıralamasında olduğu göz önünde bulundurulduğunda toplamda kanser riskinde bir azalmadan bile söz edilebilmektedir.

Unutulmaması gereken bir şey de eğer herhangi bir nedenle ameliyat olmanız gerekiyor veya uzun süre hareket edemeyeceğiniz bir kaza geçirmiş iseniz doktorunuza doğum kontrol hapı kullandığınızı derhal bildirmeniz gerektiğidir. Bu gibi durumlarda doktorunuz ilacınızı kesmenizi talep edebilecektir.

Kimler Doğum Kontrol Hapı Kullanamaz?

Birçok kadın doğum kontrol hapı kullanabilir. Eğer sağlıklı, normal kilolu ve sigara içmeyen bir kadınsanız, hap kullanmanız için tıbbi bir engel de yoksa menopoza kadar kullanımına devam edebilirsiniz. 50 yaştan sonra korunma ihtiyacı varsa başka bir yönteme geçilmesinde fayda vardır. Bazı sağlık problemleri olan hastalarda bilinen risklerin artması veya yeni risklerin oluşması ihtimali olduğu için doktorunuzla tüm detayları ayrıntılı bir şekilde konuşarak ideal hasta olup olmadığınızı anlamanızda fayda vardır. Doğum kontrol hapları bazı hastalarda önerilmemektedir, örneğin:

  • 50 yaşın üzerindeyseniz
  • Vücut kitle indeksi 35 gr/m2 den fazla ise
  • Sigara içicisi iseniz
  • Auralı migreniniz varsa
  • Emziriyorsanız veya 2 aydan küçük bebeğiniz varsa
  • Bilinen artmış pıhtılaşma riskiniz varsa
  • Kalp hastalığı için birden fazla risk faktörünüz varsa (sigara, hipertansiyon, obezite, şeker hastalığı, ileri yaş)
  • Hipertansiyon hastasıysanız 
  • Dolaşım sisteminiz ile ilgili bir probleminiz varsa
  • Damar tıkanıklığı hikayeniz varsa
  • Birinci dereceden akrabalarınızda 45 yaş altında geçirilmiş damar tıkanıklığı hikayesi varsa
  • Bir operasyon veya geçirilmekte olan bir hastalık için uzun süre hareketsiz kalacaksanız
  • Koroner arter hastalığı veya felç öykünüz varsa
  • Kalp kapak hastalığınız varsa
  • Kalp ritim bozukluğu - atrial fibrilasyon hastasıysanız 
  • Meme kanseri hastasıysanız
  • Karaciğer yetmezliğiniz varsa
  • Safra kesesi hastalığı veya kolestaz varsa
  • Antifosfolipid antikor pozitif SLE hastasıysanız
  • Karaciğer enzimlerini hızlandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız; antiretroviral ilaçlar, bazı antibiyotikler, funduszeue.info's wart ve antikonvulzifler

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılıyor?

Her biri farklı doz ve yapıda östrojen ve progesteron içeren bir çok farklı markada hap vardır. Her birinin kullanım talimatı içerisindeki bilgilendirme broşüründe detaylı olarak yazmaktadır. Başlamadan önce mutlaka bu bilgilendirmenin okunması önerilir. Doğum kontrol hapları 2 gruptur ya 21 günlük yada 28 günlük ilaç içerirler.

21 Günlük Standart Doğum Kontrol Hapları

Çoğu haplar 21 günlük kullanıma göre ayarlanmıştır. İlk başlangıcı adetin ilk veya 2. gününde yapmakta fayda vardır. Bu sizin aynı ayda korunmaya başlamanızı sağlayacaktır. Ama eğer adetin ilk 3 günü dışında başladıysanız o ilk ay ek bir korunma yöntemi daha kullanmanızda fayda olacaktır. 21 gün boyunca her gün ortalama hep aynı saatlerde hapları aldıktan sonra bir kutu bitince 7 günlük ara verilmektedir. 7 günlük ara bittikten sonra yeni kutunun ilk ilacına başlamak gerekir. Bu 7 günlük arada genellikle adet kanaması başlayacaktır. Nadiren yeni kutunun ilk günlerinde de başlayabilir adet. 7 günlük ara sırasında başka bir korunmaya gerek yoktur, korunma etkisi devam etmektedir. 7 günlük aradan sonra kanamanız devam etsin ya da etmesin yeni kutuya mutlaka başlanması gerekir.

Kesintisiz 28 Günlük Haplar

Bunların çoğunda 21 günlük ilaç hormon içeren 7 tanesi de hormon içermeyen haplardan oluşur. Bu haplardaki amaç 7 günlük aradan sonra ilaca tekrar başlamanın unutulmaması ve bir kutu biter bitmez yeni kutuya başlanmasını sağlamaktır.

Hapımı Unutursam Ne Olur?

Doğum kontrol hapının alınması atlanırsa yumurtalıklar hormon ve yumurta üretmeye başlar ve gebelik oluşabilir.

Eğer bir tableti atladıysanız fark eder etmez unuttuğunuz hapı hemen alın. Bu da aynı gün iki ilaç almak anlamına gelmektedir. Diğer günler yine eskisi gibi devam edilecektir. Ekstra bir korunma yöntemine gerek kalmayacaktır ve kutu bittiğinde 7 günlük ara yine eskisi gibi verilecektir.

Eğer 2 veya daha fazla hap atlandıysa fark ettiğiniz gün 2 tane ilaç kullanın ertesi gün kaldığınız yerden günde 1 tane alın; ama sonraki 7 gün ek bir korunma yöntemi (kondom) kullanın. Eğer 2 veya daha fazla ilacı almayı ilk hafta unuttuysanız ertesi günü hapı kullanmanızda fayda vardır.

7 günlük aradan sonra ilacı başlamanız gerekenden 2 veya daha fazla gün geciktirdiyseniz yine ilişki sonrası ertesi günü hapı almanızda fayda vardır.

Kusma veya İshal Hapın Etkisini Azaltır mı?

Eğer ilaç aldıktan sonra 2 saat içinde kustuysanız o hapın emilimi azalacaktır. Bulantı geçip kendinizi iyi hissettiğinizde o gün bir ilaç daha alın. Eğer kusma o gün devam ediyorsa hapı o gün unutmuş gibi davranıp ertesi gün 2 tane alabilirsiniz. Hafif ishal ilaç emilimini olumsuz etkilemez; ama ciddi ishal varsa bu durumda da kusmadaki gibi ertesi gün 2 ilaç almanız gerekir.

Doğum Kontrol Hapları Diğer İlaçlarla Etkileşime Girer mi?

Hapların birçok ilaçla olumsuz bir etkileşimi olmaz; ancak etkinliğini azalttığı veya artırdığı ilaçlar da vardır. Bu yüzden ilaç alınmadan önce prospektüsünden doğum kontrol hapları ile olan etkileşimi hakkında bilginin okunmasında fayda vardır. Örneğin epilepsi ve tüberküloz ilaçları hapların etkinliğini azaltmaktadır. Bitkisel bir takviye olan funduszeue.info Wart da aynı şekilde doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltır. Antibiyotiklerin çoğu (rifampicin hariç) doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltmaz. Dolayısıyla her ikisi birlikte güvenilir bir şekilde alınabilir.

Ya İki Kutu Arasında Adet Olmazsam?

Doğum kontrol haplarında 1 haftalık arada ya da 28 günlük ilaçlarda son haplara yaklaşırken adet kanaması olur. Çoğunlukla adet olmasını bekleriz; ama bazen adet kanaması gerçekleşmeyebilir. Bu anormal bir durum değildir. Eğer ilacınızı o ay düzenli aldığınızı biliyorsanız, atlamadıysanız kusma veya ishal olmadıysa büyük bir ihtimalle gebe değilsinizdir. Ancak;

  • 2 ay üst üste hiç adet olamadıysanız
  • O ay ilaçlarınızı düzenli almadıysanız
  • Gebelik düşündüren belirtiler varsa

Mutlaka gebelik testi yaptırın ve bir doktora başvurun.

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettikleriniz

Blog Yazıları

Menopoz Sonrası Kemik Erimesi

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gebelikte Beslenme

Gebelikte Cinsellik

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğum Paketi Nedir? Neleri Kapsar?

Ankara Jinekolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın Doğum Uzmanı Kimdir, Neler Yapar?

Kapalı Rahim Ameliyatı

Miyom Tedavisi Ankara

Kızlık Zarı Dikimi (Himenoplasti) Ankara Fiyatları

Genital Siğil Tanı ve Tedavisi

Vajina Daraltma Ameliyatı

Labioplasti Ameliyatı

Vakumlu Kürtaj Nedir? Nasıl Uygulanır?

Normal Doğumun Faydaları ve Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Zihindeki Kaygılarla Cinsellik: Vajinismus

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Gebelik Takibi Ankara

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Gebeler ve Emziren Anneler için Coronovirüs (Covid) Bilgileri

Is Natural Delivery For Me?

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettikleriniz

Kürtaj Yasal mı?

Doğumda Ten Tene Temas Nedir?

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin 7 Basit Öneri

Tekrarlayan Can Sıkıcı Mantar Vajinitleri

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Jinekolojik Muayene Hangi Yaşta ve Nasıl Olmalı?

Plastik Kullanımı Erkek Kısırlığına Yol Açıyor

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Dış Gebelik ile İlgili Merak Ettikleriniz

Spiral Benim İçin Uygun Bir Yöntem mi?

Genital Estetik, Kime ve Neden?

HPV Aşısını Yaptırmanız için 6 Neden

Genital Siğiller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kızlık Zarı Dikimi

Sperm Kalitesini Beslenme ile Düzeltin

Ankara Kürtaj Fiyatları ve Kürtaj Yasası

Kadınlarda Kısırlığı Önleyici Beslenme Mümkün mü?

İdrar Kaçırma Ameliyatı, Tot Nedir?

Hamilelikte Kaşıntı Normal midir?

Doğal Doğuma Karar Vermeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Gebelik ve Spor

Doğal Doğum Nedir?

Düşükler Hakkında Ne Billiyorsunuz?

Normal Doğumda Sancı Kontrolü

Gebelik ve Doğum

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Gecikmesi Normal Midir? Adet D&#;zensizliği Neden Olur?

Adet düzensizliği kadınların belli dönemlerde başına gelebilmektedir. Adet gecikmeleri bir yılda 3 defadan fazla oluyorsa sağlık problemlerine işaret edebilmektedir. Bunun yanında çevresel faktörler de adet düzensizliğine sebebiyet verebilmektedir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Gecikmesi midir?

Düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanan kişiler adet döngüsünde gecikme yaşadığında hamile kaldığı endişesine kapılabilmektedir. Fakat adet gecikmesi başka sebepler nedeni ile de olabilir.

Doğum kontrol hapları korunmak amacı ile en çok tercih edilen yöntemlerden bir tensidir. Bu hapların farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunların her biri adet dönemini etkileyen farklı hormonlar barındırabilmektedir.

Doğum kontrol hapları içerisinde bulunan hormonlar;

Yumurtlamanın önlenmesine

Serviks salgılarını kalınlaştırıp spermin yumurtaya ulaşmasını engellemeye

Rahim dokusunu inceltip döllenmiş olan yumurtanın rahime tutunmasının engellenmesine sebep olabilmektedir.

Doğum kontrol hapları, doktorlar tarafından haftalık olarak düzenlenirler. İlk üç hafta kullanılan haplar içerisinde hormonlar bulunmaktadır. 4. hafta alınan haplarda ise aktif ilaçlar yer almamaktadır. Son hafta verilen haplar kişilerin her gün hap almasının unutulmaması amacı ile verilmektedir.

Doğum kontrol hapları düzenli bir şekilde doktor önerisine uygun alındıklarında %99 oranında koruma sağlamaktadır. Fakat bazen kişiler düzenli olarak bu hapları içmez. Hap alındıktan sonra kusulması gibi durumlar meydana gelirse kişiler hapı doğru bir şekilde sindiremeden dışarı atar. Bu gibi durumlarda hapın etkisi azalır ve bunun sonucunda da adet düzensizlikleri oluşabilir.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Bazı doğum kontrol hapları adet gecikmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle adet düzensizlikleri oluşur. Mevsimlik hap ismi verilen bazı doğum kontrol hapları da kişilerin senede 4 kere adet olmasına olanak sağlar.

Stres adet döngüsünü olumsuz olarak etkilemektedir. Adetin daha uzun olmasına ya da daha kısa olmasına sebep olabilir. Bazen stres altında adet kanamasının tamamen kesildiği de gözlemlenmektedir.

Kişilerin hızlı bir şekilde kilo vermesi bedende yük oluşumuna sebep olur. Bu durumda yumurtlama için gerekli olan hormonlar düzenli olarak üretilemez ve adet düzensizlikleri meydana gelir.

Doğum kontrol hapını bırakır bırakmaz gebe kalınır mı

Kadın, gebelik arzu ettiğinde hap almayı bırakması yeterlidir. Hatta yapılan çalışmalarda doğum kontrol hapını daha uzun süre kullananların, daha kısa süre kullananlardan daha erken gebe kaldığı gözlendi.

Bazen doğum kontrol hapları adetteki düzensizlikleri maskeler. Hapı bıraksalar bile adetleri düzene oturmadıkça gebe kalamayacaklardır.
Peki hapı bıraktıktan sonra adet döngüsünün yeniden yapılanması ne kadar sürer?

Yapılan çalışmalara göre, hapı bıraktıktan sonraki üç ay düzensiz adet döngüsüyle karşılaşılabilir. Hapın bırakılmasını takip eden ilk periyoda “çekilme kanaması” adı verilir. Bu kanama hap kullanırken olandan daha farklı olabilir. Bu takip eden periyod ise daha doğala yakındır.

HAPIN KULLANIM SÜRESİ GEBELİĞİ OLUMSUZ ETKİLEMEZ

Human Reproduction Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, hapla korunan kadınların, hapı bıraktıktan sonra gebe kalma sürecinde, diğer yöntemlerle korunanlara göre aylık bir gecikme olabileceğini ortaya koymuştur.

Çalışma, yaş aralığındaki 3 bin kadını kapsamaktadır. Katılımcılar hapı bıraktıktan sonraki 12 ay boyunca aylık olarak sorgulanmışlardır. Çalışmada doğum kontrol hapını daha uzun süre kullananalar, daha kısa süre kullananlardan daha erken gebe kalmışlardır.

Yani hapın kullanım süresi gebeliğin oluşumunu olumsuz etkilemez.

21 YAŞINDAN ÖNCE HAP KULLANMAYA BAŞLAYANLAR

21 yaşından önce hap kullanmaya başlayanlar, daha ileri yaşlarda hap kullanmaya başlayanlardan daha zor gebe kalmaktadır. 21 yaşından önce hap kullananlarda, zeminde daha ciddi problemler olduğu için, hap bırakıldıktan sonra bu sorunlar tekrar ortaya çıkmakta ve gebe kalmaları zorlaşmaktadır.

HAPI BIRAKIRKEN NELERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURMALI? 

Genel kadın sağlığı: Troid fonksiyonları, PCOS ve hipofiz bezi hastalıkları gebe kalma sürecini etkiler. Aşırı kilo veya aşırı zayıf olmak da gebe kalmayı güçleştirir.

Üreme sağlığı: Pelvik enfeksiyonlar, tıkalı tüpler, endometriosis gebe kalmayı engelleyebilir.

Erkeğin Üreme sağlığı: Düşük sperm sayısı önemli bir faktördür.

Seks yapma sıklığı: Gebelik olasılığını maksimumda tutmak için çiftlerin günde bir seks yapması gerekir.

Kadın yaşı: Gebelik olasılığı 35 yaş sonrasında azalır. Bir yıl korunmadan seks yapan yaş aralığındaki kadınlarda gebelik olasılığı yüzde 92 iken, yaş aralığında bu oran yüzde 82’dir.

Sonuç olarak, gebe kalabilmek birçok faktörle alakalı bir durumdur. Hap kullanmayı bırakmak en önemli adımdır. Ama bu kararı verirken vücut sağlığınızın uygun durumda olması çok önemlidir.

Sağlıklı bir gebelik için vitamin ve folik asit desteği, sigaranın bırakılması, alkol kullanımından kaçınmak, stresi minimumda tutmak önemlidir.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası