konuşurken heyecanlanma ve kekeleme / Konuşma Bozukluğu | Anadolu Sağlık Merkezi

Konuşurken Heyecanlanma Ve Kekeleme

konuşurken heyecanlanma ve kekeleme



Kekemelik nedir?



Kekemelik konuşma an&#x;nda yanl&#x;ş nefes al&#x;m&#x;ndan dolay&#x; boğazda blok oluşmas&#x; sonuncunda meydana gelen tak&#x;lmalar, tutulmalar, teklemeler şeklinde oluşan bir konuşma bozukluğudur. Kekemeliğin 5 alt boyutu vard&#x;r. Bu alt boyutlar&#x; daha sonra çok detayl&#x; anlatacağ&#x;m ama burada k&#x;saca yine bahsedeceğim. Kekemelik tek yönlü bir sorun değildir. Sadece bir yöntemle kekemeliği tedavi edemezsiniz. Şimdi bu alt boyutlar&#x; k&#x;saca anlatay&#x;m.


1- Düşünce boyutu: Hiçbir kekeme evde tek baş&#x;na, kendi kendine konuşurken kekelemez. Ama ayn&#x; kekeme topluluk önüne ç&#x;kt&#x;ğ&#x;nda pepepepe konuşamaz. Neden acaba? Hiç düşündünüz mü? Bunun sebebi kekeme evde tek baş&#x;na kendi kendine konuştuğunda onu denetleyen ve gözetleyen birisi yok. Bundan dolay&#x; kekeme sosyal bask&#x; hissetmez. Ama topluluk önünde konuşacağ&#x; zaman sosyal bask&#x; hisseder. Bu bask&#x;y&#x; hissettiği andan itibaren de bilincine hemen negatif düşünceler gelmeye başlar. "Kekeleyeceğim Bana gülecekler Rezil olacağ&#x;m. Benimle alay edecekler" gibi düşünür. Negatif düşünce = Negatif davran&#x;şt&#x;r. Böyle düşünen birisi kesin kekeler. Adam bana geliyor. Asansörde kendi kendine konuşuyor, sorun yok. Bir dakika sonra benim karş&#x;ma geliyor. Bu sefer dut yemiş bülbül gibi t&#x;k yok. Konuşam&#x;yor. Yahu ayn&#x; dil, ayn&#x; çene, ayn&#x; kafa, ayn&#x; biyoloji, ayn&#x; anatomi Ne oldu da bu adam bir dakika sonra konuşamad&#x;? Olan şey bilince negatif düşüncenin gelmesidir. O zaman bu negatif düşünceyi nas&#x;l ortadan kald&#x;racağ&#x;z? Bunun teknikleri nelerdir? Bu konuya odaklanacağ&#x;z.


2- Nefes boyutu: Kekemelerin nefes al&#x;ş veriş ritimleri bozuktur. Her kekeme nefesini göğüsten al&#x;r. Bu göğüs nefesi zararl&#x; ve yetersiz bir nefestir. Hiçbir kekeme şark&#x; türkü söylerken kekelemez. Ama heyecanland&#x;ğ&#x; zaman konuşamaz. &#x;lginç değil mi? Bunu sebebi kekemelerin nefes al&#x;ş veriş ritimlerinin bozuk olmas&#x;d&#x;r. Şark&#x; türküde nefesini al&#x;r, sesini inceltir, kal&#x;nlaşt&#x;r&#x;r. Sorun yaşamaz. Ama heyecan an&#x;nda hemen kilitlenir. Bunun için kekemelerin düzenli bir nefes terapisine kat&#x;lmas&#x; gerekir. Araban&#x;n benzini olmazsa araba gitmez. Kekeme nefesi düzenli alamazsa konuşamaz. Nefes terapileri ile bu sorunu da ortadan kald&#x;r&#x;yoruz.


3- H&#x;z boyutu: Yap&#x;lan nörolojik araşt&#x;rmalar kekemelerin beyninin h&#x;zl&#x; çal&#x;şt&#x;ğ&#x;n&#x; göstermiş. Normal insanlarda düşence h&#x;z&#x; ile konuşma h&#x;z&#x; paralel gidiyor. Konuşuyorum, anlat&#x;yorum.


 Düşünme h&#x;z&#x;


 Konuşma h&#x;z&#x;


Yukar&#x;daki tablo normal insanlar&#x;n düşünme ve konuşma h&#x;z&#x;n&#x; gösteriyor. &#x;kisi de eşit


 Düşünme h&#x;z&#x;


 Konuşma h&#x;z&#x;


Yukar&#x;daki tabloda kekemelerin düşünme ve konuşma h&#x;z&#x;n&#x; gösteriyor. Dikkat ederseniz düşünme h&#x;z&#x;n&#x;n önde olduğunuz göreceksiniz. Yani bu iki h&#x;z paralel değil. Ben kekeme değilim. Benim konuşma h&#x;z&#x;mla düşünme h&#x;z&#x;m paralel. Örneğin ben bir saniyede 5 kelime düşünüyorum. Bu 5 kelimeden birisini al&#x;p cümlede kullan&#x;yorum. Ama kekeme bir saniyede 25 kelime düşünüyor. Çünkü düşünce h&#x;z&#x; çok yüksek Bu 25 kelimeden birisini seçecek ve cümle içinde kullanacak. Bu s&#x;rada bocal&#x;yor. Şey yani mesela ha h&#x; gibi asalak sesleri çok kullan&#x;rlar. Kekemelerde de düşünme h&#x;z&#x; ile konuşma h&#x;z&#x;n&#x;n paralel hale getirilmesi gerekir. &#x;şte bunun tekniklerini öğreneceksiniz.



4- Duygusal boşal&#x;m: Aş&#x;r&#x; s&#x;k&#x;nt&#x;, stres, kayg&#x;, korku kekemeliği art&#x;r&#x;r. Kekemeler mutlu ve huzurlu olduklar&#x;nda rahat konuşurlar. Ama gergin olduklar&#x; dönemde kekemelik artar. Şimdi darald&#x;ğ&#x;n&#x;zda, bunald&#x;ğ&#x;n&#x;zda, korktuğunuzda anneniz, baban&#x;z ne der? "Evlad&#x;m korkma! Korkacak ne var? Hadi git konuş. O da senin gibi bir insan" Söylenen bütün bu sözler nasihattir. Hiçbir faydas&#x; olmaz kekemeye. Ama biz psikolog olarak nasihat etmeyiz. Her şeyin bir tekniği vard&#x;r. Biz teknik öğretiriz. "Ahmet'ciğim" "Efendim Hocam" "Hocan&#x;n karş&#x;s&#x;nda konuşurken korkuyor musun?" "Evet hocam" "O zaman al sana teknik. Bu tekniği uygula" deriz. Bizi diğer insanlardan ay&#x;ran en önemli şey teknik öğretmemizdir. Yüzmenin bir tekniği var, değil mi? Şimdi adam suya düşmüş. Su yutuyor, boğuluyor. Normal vatandaş derki "Kardeşim yüzde gel. Hadi kulaç at" Yahu adam yüzmeyi bilse zaten yüzecek. Ama bilmiyor. Biz adama önce yüzmenin tekniğini anlat&#x;r&#x;z. Biz kişilerin kekemeliğini çözerken kendisine teknik öğretiyoruz. Yoksa "güzel konuş, tak&#x;lma, heyecanlanma" dememizin bir anlam&#x; yoktur. &#x;şin ehli olmayan kişiler nasihat ederler. "Ayşe topluluk önünde konuşurken heyecanlan&#x;yor musun?" "Evet hocam" "Al sana teknik Uygula" deriz. Ayşe tekniği uygular ve iki dakika sonra heyecan&#x; kaybolur. &#x;şte korkuyorsunuz, bast&#x;r&#x;lm&#x;ş duygular&#x;n&#x;z var. Bütün bu duygular&#x; "duygusal boşal&#x;m teknikleri" ile boşalt&#x;yoruz. Boşalt&#x;lmayan duygular sizi her zaman gerer. Topluluk önünde konuşma korkusu, alay edilme korkusu, telefonla konuşma korkusu gibi korkular&#x;n&#x;z&#x; boşaltman&#x;z gerekli "Korkunun üzerine git Korkma" demek olmaz. Bütün bunlar eskiden kalma, basit ve yanl&#x;ş yönlendirmelerdir. Muhakkak duygusal boşal&#x;m tekniklerini öğrenmeniz gerekir. Size bu tekniklerden baz&#x;lar&#x;n&#x; bu kitapta öğretiyoruz.


5- Travmatik olaylar: Her insan&#x;n hayat&#x;n&#x; geçmişte yaşam&#x;ş olduğu ac&#x; veren, üzüntülü, stresli travmatik olaylar etkiler. Bilinçalt&#x; her şeyi kaydediyor. Mutlak unutma yok. &#x;lk defa nas&#x;l kekeme oldunuz? S&#x;n&#x;fta konuşurken kekelediniz ve size güldüler. Bir marketten al&#x;ş veriş yapt&#x;n&#x;z. Para verirken tak&#x;ld&#x;n&#x;z, size güldüler. Bütün bunlar&#x; bilinçalt&#x; kaydediyor, kodluyor. Kodlanan bu veriler hayat&#x;n&#x;z&#x;n her aşamas&#x;nda sizi yönlendiriyor. S&#x;n&#x;f ortam&#x;na benzer bir yere girdiğinizde bilinçalt&#x; hemen ilk olumsuz an&#x;n&#x;za gidiyor. "Sen 7 yaş&#x;nda s&#x;n&#x;fta sorun yaşam&#x;şt&#x;n. Sana gülmüşlerdi. Bak buras&#x; da oraya benziyor. Ayn&#x; şeyleri burada da yaşayacaks&#x;n. Hadi hemen buradan uzaklaş" diyor. Siz durduğunuz yerde geriliyorsunuz, daral&#x;yorsunuz, heyecanlan&#x;yorsunuz. Oradan ç&#x;kmak istiyorsunuz. Tabi bu psikolojik ve fizyolojik gerginlik sizin kekelemenize yol aç&#x;yor. &#x;şte biz ilk olaylara hipnozla format at&#x;yoruz. &#x;lk olaylar&#x; siliyoruz. Bu işlemi yapmazsan&#x;z bilinçalt&#x; sizi her zaman ilk olaya göre yönlendirir. Hipnoz uygulamalar&#x; onun için önemlidir.


Şimdi 5 boyutu sayd&#x;m. Siz sadece bir boyutu ele al&#x;p kekemelik tedavisi uygularsan&#x;z başar&#x;l&#x; olamazs&#x;n&#x;z. Bu 5 boyuttan 4 tanesini ortadan kald&#x;r&#x;n. Sadece birisi kals&#x;n kekemelik gene devam eder. Bu 5 boyutu da düzeltmeniz gerekir. Biz bu 5 boyutu y&#x;l&#x;ndan beri deneyimlerimizle ve tecrübelerimizle tek tek bulduk. Kekemeliği bu 5 boyut ile ele alan Türkiye'de ve dünyada bizden başka bir merkez yoktur. &#x;ngilizce biliyorsan&#x;z internetten araşt&#x;rabilirsiniz. Bu kitab&#x; okuduğunuzda bir çok teknik öğreneceksiniz. Ama şunu ifade etmeliyim ki dünyan&#x;n en iyi kitab&#x; dahi olsa hiçbir kitap terapi sürecinin yerini tutmaz. Çünkü uygulad&#x;ğ&#x;m bir çok tekniği kitaba koyamad&#x;m. Çünkü teknikler uygulama ağ&#x;rl&#x;kl&#x; Uygulamal&#x; olan bir tekniği anlatmak çok zor. Mesela bir nefes terapisi Bunu size uygulamal&#x; göstermem laz&#x;m. Kitap olunca yüzeysel anlatmak zorunda kald&#x;m. Terapi sürecine kat&#x;l&#x;rsan&#x;z, başar&#x;y&#x; yakalama şans&#x;n&#x;z yüzde yüz artar.



Sorunlara tutunmak: &#x;nsan ilginç bir varl&#x;k Hiçbir insan kendi nefsini, egosunu eleştirmek istemez. Ve her insan kendi benliğini korumak ister. Bu çok zor bir olayd&#x;r. Nefsimizi, egomuzu eleştirmemek için d&#x;ş&#x;m&#x;zdaki dünyadan bahaneler uydururuz. "Evlad&#x;m, neden ödevini yapmad&#x;n?" "Şey öğretmenim, akşam evimize misafir geldi. Ondan dolay&#x; yapamad&#x;m" Bu cümleler tan&#x;d&#x;k değil mi? "Asl&#x;nda ben iyi bir öğrenciyim. Ödevimi de yapar&#x;m. Ama bu akşam ki aksilikten dolay&#x;, misafirden dolay&#x;, elektriklerin gitmesinden dolay&#x; ödevimizi yapamad&#x;m", der miyiz?" "Evet' deriz" Bütün amac&#x;m&#x;z benliğimizi korumakt&#x;r. Benliğimize zarar verilmesi bizi y&#x;kar. Bunun için yalan söyleriz. Bunun için gerçekleri gizleriz. Benliğimizi korurken asl&#x;nda çok büyük bir hata yapar&#x;z. Bizim d&#x;ş&#x;m&#x;zdaki bahanelere sar&#x;l&#x;r&#x;z. Onlardan medet umar&#x;z. "Bu sene üniversite s&#x;nav&#x;n&#x; kazanamad&#x;m. Ya çal&#x;şma şartlar&#x;m çok kötüydü" dersiniz. Hemen başar&#x;s&#x;zl&#x;ğ&#x;n&#x;za bir k&#x;l&#x;f uydurdunuz. "Çal&#x;şma şartlar&#x; çok kötüydü" "Asl&#x;nda ben hekim olabilirdim ama bu kekemeliğim yüzünden okuyamad&#x;m" Ne yapt&#x;n? Kekemeliğe tutundun. Bana kekemelik tedavisine gelen bir çok doktor var. Onlar nas&#x;l doktor olmuşlar acaba? Eski milli eğitim bakanlar&#x;ndan birisine atfedilen bir söz var. "Şu okullar olmasa ben bu milli eğitimi çok güzel idare ederim" demiş zat&#x; şahane. Terapilere kat&#x;l&#x;rs&#x;n&#x;z. kekemeden 95'i gayet güzel konuşur, sonuca ulaş&#x;r. 5 tanesi ise yapamaz, çal&#x;şmaz, başar&#x;s&#x;z olur. Bu 5 kişi hemen başlar konuşmaya: "Ya Hayrettin Hocaya gittim ama adam beni düzeltemedi". "Diğer 95 kişi neden düzeldi de ben düzelmedim?" diye düşünmez. Sevgili okuyucu eğer d&#x;ş&#x;m&#x;zdaki sorunlara, hastal&#x;klara, kişilere tutunursak hayatta mutlu, huzurlu, başar&#x;l&#x; olamay&#x;z. Öncelikle kendi özümüze, kendi benliğimize yönelmeliyiz. "Öğretmenim, akşam can&#x;m ders çal&#x;şmak istemedi. S&#x;k&#x;ld&#x;m, çal&#x;şmad&#x;m" deseniz ne olur? Çünkü, işin özünüzdeki doğrusu bu "Üniversite s&#x;nav&#x;n&#x; kazanamad&#x;m, çünkü yeterli miktarda çal&#x;şmad&#x;m" deseniz eksiğinizi, hatan&#x;z&#x; göreceksiniz. &#x;kinci sefer s&#x;nava girdiğinizde çok daha başar&#x;l&#x; olursunuz. Hayatta mutlu, huzurlu, başar&#x;l&#x; olmak için öncelikle kekemeliğe tutunmay&#x; b&#x;rakmal&#x;s&#x;n&#x;z. Siz istediğiniz andan itibaren hiçbir engel sizi durduramaz. "Ailem beni okutmad&#x; hocam. Ben şimdi aileme tutunuyorum değil mi? Peki! Ne yapabilirim" Öncelikle ailene tutunmay&#x; b&#x;rakacaks&#x;n. Çünkü o dünde kald&#x;. Şimdi ne yapabilirsin? Aç&#x;k öğretim liseleri ve üniversiteleri var. Hemen oradan okumaya başlayabilirsin. Terapi sürecine başlarken hiçbir şeye tutunmaman&#x;z&#x; istiyorum. Çal&#x;şmad&#x;ysan&#x;z çal&#x;şmam&#x;şs&#x;n&#x;zd&#x;r. Sebeplere, bahanelere tutunmay&#x; b&#x;rak&#x;n. Şimdi aşağ&#x;daki tabloyu inceleyelim.

Kekemelikte; Akıcı konuşma kontrolü bireye özgü hazırlanan tekniklerin öğretilmesiyle her yaşta mümkündür.

Kekemelik Nedir?

kekemelik, konuşma sırasında;
  • Anormal duraklar yaparak
  • Sesleri ve heceleri uzatarak
  • Yada tekrarlayarak
konuşma akıcılığının bozulması durumudur.

Tüm Bireylerin Konuşmaları Bir Miktar Pürüzlü Değilmidir?

Hemen hemen tüm çocuklar, konuşma gelişimlerinin ilk aşamalarında akıcılık sorunu yaşarlar. yetişkinler de konuşmaları sırasında zaman zaman araya heceler ekleyebilir, sözcükleri, söz öbeklerini ve sesleri tekrar edebilirler. Tüm bireylerin konuşması bir miktar pürüzlüdür. Ama bu tip pürüzlü konuşmalar normal kabul edilebilir ve bir nedene bağlı değildir.

Kekemeliğin Nedenleri Nelerdir?

Kekemeliğin farklı bireylerde farklı nedenleri olabilir. Yada bir kaç etken bir araya geldiğinde de ortaya çıkabilir. "Kekemeliğin nedenleri" ile "kekemeliğin sürmesi yada kötüleşmesinin" nedenleri farklı olabilir.

yılında yapılan son araştırmaya göre kekemeliğin nedenleri psikolojik değil, nörolojik kaynaklıdır. Psikolojik faktörler sebep değil, tetikleyicidir.

Kekemelik Hangi Yaşta Ortaya Çıkar?

Kekemelik çok erken yaşlarda başlar ( yaş) bazen ilk kez okul çağında, nadir olarak da yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır. Gelişimsel kekemeliğin semptomları ilk olarak yaşları arasında ortaya çıkar. İstisnai olarak ilkokul döneminde de başlayabilir. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. ilkokul döneminde erkeklerde 3 ila 4 kat fazla kekemeliğe rastlanır. Okul öncesinde çocuklar özellikle problemin ilk ortaya çıktığı dönemlerde konuşmalarının çok az farkında yada hiç farkında değillerdir. Ancak okul yılları boyunca ve sonrasında kekeme çocuklarım çoğu konuşmalarındaki zorluklara ve başkalarının konuşmalarına karşı gösterdiği tepkiye karşı giderek artan bir farkındalık geliştirirler.

Kekemelik Farkedildiğinde İlk Olarak Ne yapılmalıdır?

Kekemelik farkedildiğinde ilk olarak, çocuğunuzun değerlendirilmesi için dil ve konuşma bozuklukları uzmanına başvurmalısınız.

Bazı çocuklar pürüzlü konuşmalarının üstesinden gelebilirler, bazı çocuklar ise bunu gerçekleştiremezler.

Kekemelik sorununa, gelişiminin erken aşamalarında müdahale edilirse önlenme olasılığı artar.

Kekemelik Geliştiğinde Tedavi edilebilir Mi?

Kekemelik geliştiğinde ise hem çocukların hem de yetişkinlerin eğitimine yönelik bir çok başarılı yaklaşım vardır. Yöntemler;
  • Yaşa
  • Şiddete
  • Türüne
  • Kişiye
göre değişiklik göstermektedir.

kekemelik İyileştirilebilir Mi?

kekemelik için iyileştirme terimini kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. "KEKEMELİK BİR HASTALIK DEĞİLDİR"

Amaç; iletişimde başarılı olmak ve akıcılığı arttırmak olmalıdır. Eski konuşma alışkanlığının değiştirilip, yeni konuşma alışkanlığının kazandırılması ve akıcı konuşmaiçin kontrolün öğretilmesi mümkündür.

Kekemeliğin Gelişimi Nasıldır?

Kekemeliğin gelişimi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı çocuklarda konuşmanın akıcılığında belirgin bir zorluk günler, haftalar içinde ortaya çıkabilir. Bazılarında ise aylar, yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bunun ötesinde, çocuğun kekemeliğinin ciddiyeti günden güne, haftadan haftaya değişiklik göfunduszeue.infoı çocuklarda da kekemelik, bir kaç hafta gözükmeyebilirken, durup dururken tekrar başlayabilir. Yetişkin ve gençlerde ise kekemelik semptomları çocuklara göre daha durağan olabilir. Ancak spesifik aktivitelerde konuşmalardaki akıcılıkları bazen her zamankinden çok daha iyi, bazense çok daha kötü olabilir.

Anne - Babalar Ne Yapmalıdırlar?

Çocuklar genelde pürüzlü konuşmalarının farkında değillerdir. Anne babalar çocuklarının pürüzlü konuşmasını duyduklarında;
  • Dikkatlerini pürüzlü konuşmaya çekmeden
  • Çocuğun nasıl söylediğine değil de ne söylediğine odaklanarak
  • Çocuğun söylediğini dikkatle ve sabırla dinlemelidirler.
"Dur tekrar dene"
"Konuşmadan önce düşün"
"Daha yavaş konuş"

DEMEYİN

Nasıl söylediğine değil "NE SÖYLEDİĞİNE" odaklanın.

Yetişkin Bir Bireyin kekelediği Durumlarda Doğru Tepkiler Nelerdir?

Kekeme yetişkinlerinde aynı sabır ve dikkati görmeye ihtiyaçları vardır. Yardım etme girişiminiz endişe yaratabilir ve sorunu daha da kötüleştirebilir.

Onunla konuşurken;
  • Uzağa bakmayın
  • Acele etmeyin
  • Sözcüklerini tamamlamayın

Akıcılık Problemi İle İlgili Genel Bilgiler ve Öneriler

  • "Sakin ol", "Düşün de konuş", "Heyecanlanma" gibi telkinlerde bulunmayın. Kişi heyecanlandığı için takılmaz, takılacakmıyım acaba kaygısıyla heyecanlanır.
  • O konuşurken takıldığında, ona yardımcı olmak için yaptığınız tamamlama davranışı, ona zarar verir. Söyleyeceği kelimeleri tamamlamayın
  • Onu dinlerken nasıl söylediğine değil ne söylediğine odaklanarak dinleyin.
  • Dinleyici rolündeyken her zaman göz göze iletişim önemlidir. Siz onu dinlerken takıldığı zamanlarda göz iletişiminizi kesmeyin, aynı devam ettirin.
  • O anda takılma yaşadı diye konuyu değiştirmeyin.
  • Bazen akıcılık problemi o kadar yüksek şiddette yaşanır ki, kişinin söylediği anlaşılmaz. Onu. anlamakta zorlandığınız anlarda anlamış gibi yapmayın. Onu geçiştirdiğinizi, ondan sıkıldığınızı düşünür.
  • Kişi takılma yaşadığında akıcı söyler beklentisiyle, takılma olan kısmı tekrar söylemesini istemeyin. Kekemelikte tekrarlarda takılma olmama ihtimali yüksektir. Bundan dolayı, tekrar etmesi istendiğinde akıcı olsa da bu başarı demek değildir. iletişimde her zaman birinci söyleyiş önemlidir.
  • Takılma yaşadı, kekeledi diye ona kızmayın. Bu kişinin elinde olan bir durum değildir. Ne çabalayınca geçer, ne de çabalamadığından olur.
  • Kişi eğer okuma - yazma biliyorsa, ondan bol bol sesli kitap okuması isteniyor. Kişi akıcı okuma yöntemini bilmiyorsa, bunu istemek uygun değildir. işe de yaramaz, aksine böyle bir tutum, onun önyargılarının artmasına neden olur. Ancak yöntemi öğrendikten itibaren kitap okuması onu geliştirir. Akıcı konuşma çalışmalarını destekler.
  • Ona her zaman sevgi-ilgi gösterin, onunla ten teması kurun. Bu, onun ihtiyacıdır. Ama bu tür davranışları tam o takılma yaşadığında, takılmanın hemen ardından yapmayın. Bu çok riskli bir durumdur. Hem takılma davranışını pekiştirir hem de ona acıma duygusu gibi gelebilir.
  • Sözel olmayan davranışlar da çok önemlidir. Jest ve mimiklerinizin nötr olmasına gayret edin. Üzüntü- endişe duygularınızı ona yansıtmamaya çalışın
  • Akıcılık problemi, dönemsel değişikliklere uğrar. Hep aynı seyretmez. Akıcılık problemi çok yüksek şiddete çıktığında çok üzülmemek,
  • Akıcılık problemi yok denecek kadar hafif bir şiddete indiğinde de çok sevinmemek en doğrusu.
  • Kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Kafein uyarıcı özellik taşır, kas gerginliğini arttırır. Ses tellerini tutan kaslar da gerildiğinde takılmaların sayı ve şiddeti artar.

  • Kafeinli yiyecek ve içecekler:
    -Kola
    -Kahve (kafeinsiz kahve olabilir)
    -Kakao (Beyaz çikolata olabilir)
  • Başka bir soru sormadan önce veya başka bir cümle kurmadan önce, sorunuza karşılık verebilmesi için çocuğunuza yeterli zaman verin.
  • Sözünü kesmeyin.
  • Çocuğun kendi kelimesini veya cümlesini bitirmesine izin verin.
  • Çocuğunuza çok fazla soru sormayın.
  • Çocuğunuzun sözlü veya sözlü olmayan davranışlarını sürekli düzeltmemek konusunda dikkatli olun.
  • Yavaş ilerleyen iletişimi model alın.
  • Konuları çabuk biçimde değiştirmeyin.
  • Günlük rutini/programı yavaşlatın.
  • Zaman baskısını azaltın.
  • Çocuğunuzu emir içeren cümlelerle yüzyüze getirmeyin.
  • Çocuğunuzun ilerlemesi hakkındaki beklentileri azaltın.
  • Geniş grupların konuşmadaki tıkanıklığı arttırabileceğini göz önünde bulundurun.
  • Hangi durumların çocuğunuzun zorlanmasını azaltabilecek nitelikte olduğuna dikkat edin.
  • Çocuğunuzun korkularına duyarlı bir biçimde yaklaşın.
  • çocuğunuz fazla heyecanlı, endişeli veya üzgün olduğunda sakin olun ve yatıştırın.
  • Yorgunluğun tutukluğu arttırabileceğinin farkında olun.
  • Hayal kırıklığı ve hüsran durumlarında çocuğunuza yardım edin.
  • Çocuğunuzun sözlü veya sözlü olmayan davranışlarında gözardı ettiğiniz bir şey varsa bu konuda dikkatli olun.
  • Övgülerinizde cömert olun.
  • İğneleyici konuşmaları, hareket ve suçlama gibi durumları azaltın.

Konu: Kekemelik problemi üzerine tecrübe paylaşımı..?

Sevgili arkadaşlar kekemelik konusunda Uzman psikolog Hayrettin şahin beyin "kekemelik ve 5 boyut terapisi" adlı kitabı süfunduszeue.infoikle okumanızı tavsiye funduszeue.infoi beni tedavi eden hocadır. Türkiye'nin en iyi kekemelik uzmanıdıfunduszeue.infoını okuyunca sizde aynı kanıya varacaksınıfunduszeue.info 10 sene çektim kekemeliği.Şimdi harikayıfunduszeue.infoE EDİYORUM. Hocanın sitesi alfa psikolojik hizmetler merkezi gaziantep tir. Oradan kendisine ulaşabilirsiniz. hocanın telefonu 56 41

Kekemelik nedir?

Kekemelik konuşma anında yanlış nefes alımından dolayı boğazda blok oluşması sonuncunda meydana gelen takılmalar, tutulmalar, teklemeler şeklinde oluşan bir konuşma bozukluğudur. Kekemeliğin 5 alt boyutu vardır. Bu alt boyutları daha sonra çok detaylı anlatacağım ama burada kısaca yine bahsedeceğim. Kekemelik tek yönlü bir sorun değildir. Sadece bir yöntemle kekemeliği tedavi edemezsiniz. Şimdi bu alt boyutları kısaca anlatayım.
1- Düşünce boyutu: Hiçbir kekeme evde tek başına, kendi kendine konuşurken kekelemez. Ama aynı kekeme topluluk önüne çıktığında pe…pe…pe….pe konuşamaz. Neden acaba? Hiç düşündünüz mü? Bunun sebebi kekeme evde tek başına kendi kendine konuştuğunda onu denetleyen ve gözetleyen birisi yok. Bundan dolayı kekeme sosyal baskı hissetmez. Ama topluluk önünde konuşacağı zaman sosyal baskı hisseder. Bu baskıyı hissettiği andan itibaren de bilincine hemen negatif düşünceler gelmeye başlar. “Kekeleyeceğim… Bana gülecekler… Rezil olacağım. Benimle alay edecekler” gibi düşünür. Negatif düşünce = Negatif davranıştır. Böyle düşünen birisi kesin kekeler. Adam bana geliyor. Asansörde kendi kendine konuşuyor, sorun yok. Bir dakika sonra benim karşıma geliyor. Bu sefer dut yemiş bülbül gibi tık yok. Konuşamıyor. Yahu aynı dil, aynı çene, aynı kafa, aynı biyoloji, aynı anatomi… Ne oldu da bu adam bir dakika sonra konuşamadı? Olan şey bilince negatif düşüncenin gelmesidir. O zaman bu negatif düşünceyi nasıl ortadan kaldıracağız? Bunun teknikleri nelerdir? Bu konuya odaklanacağız.
2- Nefes boyutu: Kekemelerin nefes alış veriş ritimleri bozuktur. Her kekeme nefesini göğüsten alır. Bu göğüs nefesi zararlı ve yetersiz bir nefestir. Hiçbir kekeme şarkı türkü söylerken kekelemez. Ama heyecanlandığı zaman konuşamaz. İlginç değil mi? Bunu sebebi kekemelerin nefes alış veriş ritimlerinin bozuk olmasıdır. Şarkı türküde nefesini alır, sesini inceltir, kalınlaştırır. Sorun yaşamaz. Ama heyecan anında hemen kilitlenir. Bunun için kekemelerin düzenli bir nefes terapisine katılması gerekir. Arabanın benzini olmazsa araba gitmez. Kekeme nefesi düzenli alamazsa konuşamaz. Nefes terapileri ile bu sorunu da ortadan kaldırıyoruz.
3- Hız boyutu: Yapılan nörolojik araştırmalar kekemelerin beyninin hızlı çalıştığını göstermiş. Normal insanlarda düşence hızı ile konuşma hızı paralel gidiyor. Konuşuyorum, anlatıyorum.
à Düşünme hızı
à Konuşma hızı
Yukarıdaki tablo normal insanların düşünme ve konuşma hızını gösteriyor. İkisi de eşit…
à Düşünme hızı
à Konuşma hızı
Yukarıdaki tabloda kekemelerin düşünme ve konuşma hızını gösteriyor. Dikkat ederseniz düşünme hızının önde olduğunuz göreceksiniz. Yani bu iki hız paralel değil. Ben kekeme değilim. Benim konuşma hızımla düşünme hızım paralel. Örneğin ben bir saniyede 5 kelime düşünüyorum. Bu 5 kelimeden birisini alıp cümlede kullanıyorum. Ama kekeme bir saniyede 25 kelime düşünüyor. Çünkü düşünce hızı çok yüksek… Bu 25 kelimeden birisini seçecek ve cümle içinde kullanacak. Bu sırada bocalıyor. Şey… yani… mesela… ha… hı… gibi asalak sesleri çok kullanırlar. Kekemelerde de düşünme hızı ile konuşma hızının paralel hale getirilmesi gerekir. İşte bunun tekniklerini öğreneceksiniz.

4- Duygusal boşalım: Aşırı sıkıntı, stres, kaygı, korku kekemeliği artırır. Kekemeler mutlu ve huzurlu olduklarında rahat konuşurlar. Ama gergin oldukları dönemde kekemelik artar. Şimdi daraldığınızda, bunaldığınızda, korktuğunuzda anneniz, babanız ne der? “Evladım korkma! Korkacak ne var? Hadi git konuş. O da senin gibi bir insan” Söylenen bütün bu sözler nasihattir. Hiçbir faydası olmaz kekemeye. Ama biz psikolog olarak nasihat etmeyiz. Her şeyin bir tekniği vardır. Biz teknik öğretiriz. “Ahmet’ciğim” “Efendim Hocam” “Hocanın karşısında konuşurken korkuyor musun?” “Evet hocam” “O zaman al sana teknik. Bu tekniği uygula” deriz. Bizi diğer insanlardan ayıran en önemli şey teknik öğretmemizdir. Yüzmenin bir tekniği var, değil mi? Şimdi adam suya düşmüş. Su yutuyor, boğuluyor. Normal vatandaş derki “Kardeşim yüzde gel. Hadi kulaç at” Yahu adam yüzmeyi bilse zaten yüzecek. Ama bilmiyor. Biz adama önce yüzmenin tekniğini anlatırız. Biz kişilerin kekemeliğini çözerken kendisine teknik öğretiyoruz. Yoksa “güzel konuş, takılma, heyecanlanma” dememizin bir anlamı yoktur. İşin ehli olmayan kişiler nasihat ederler. “Ayşe topluluk önünde konuşurken heyecanlanıyor musun?” “Evet hocam” “Al sana teknik… Uygula” deriz. Ayşe tekniği uygular ve iki dakika sonra heyecanı kaybolur. İşte korkuyorsunuz, bastırılmış duygularınız var. Bütün bu duyguları “duygusal boşalım teknikleri” ile boşaltıyoruz. Boşaltılmayan duygular sizi her zaman gerer. Topluluk önünde konuşma korkusu, alay edilme korkusu, telefonla konuşma korkusu gibi korkularınızı boşaltmanız gerekli… “Korkunun üzerine git… Korkma” demek olmaz. Bütün bunlar eskiden kalma, basit ve yanlış yönlendirmelerdir. Muhakkak duygusal boşalım tekniklerini öğrenmeniz gerekir. Size bu tekniklerden bazılarını bu kitapta öğretiyoruz.
5- Travmatik olaylar: Her insanın hayatını geçmişte yaşamış olduğu acı veren, üzüntülü, stresli travmatik olaylar etkiler. Bilinçaltı her şeyi kaydediyor. Mutlak unutma yok. İlk defa nasıl kekeme oldunuz? Sınıfta konuşurken kekelediniz ve size güldüler. Bir marketten alış veriş yaptınız. Para verirken takıldınız, size güldüler. Bütün bunları bilinçaltı kaydediyor, kodluyor. Kodlanan bu veriler hayatınızın her aşamasında sizi yönlendiriyor. Sınıf ortamına benzer bir yere girdiğinizde bilinçaltı hemen ilk olumsuz anınıza gidiyor. “Sen 7 yaşında sınıfta sorun yaşamıştın. Sana gülmüşlerdi. Bak burası da oraya benziyor. Aynı şeyleri burada da yaşayacaksın. Hadi hemen buradan uzaklaş” diyor. Siz durduğunuz yerde geriliyorsunuz, daralıyorsunuz, heyecanlanıyorsunuz. Oradan çıkmak istiyorsunuz. Tabi bu psikolojik ve fizyolojik gerginlik sizin kekelemenize yol açıyor. İşte biz ilk olaylara hipnozla format atıyoruz. İlk olayları siliyoruz. Bu işlemi yapmazsanız bilinçaltı sizi her zaman ilk olaya göre yönlendirir. Hipnoz uygulamaları onun için önemlidir. Uzman Psikolog Hayrettin ŞAHİN’in sitesinden alınmıştır. İletişim bilgileri 56 41 web site: alfa psikolojik hizmetler merkezi gaziantep
Not: Kekemelik tedavisi ile uğraşan kişilerin psikolog, psikiyatrist olması gerekir. Günümüzde merdiven altı kekemelik merkezleri çoğaldı. Kimi emekli öğretmen, kimi lise mezunu, kimi ise yüksek okul mezunu kişilerin açtığı merkezler size faydadan daha çok zarar verirler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası