amos plajı marmaris / Amos Koyu ve Antik Kenti Gezi Rehberi | Bujuyollarda

Amos Plajı Marmaris

amos plajı marmaris

GEZİLECEK YERLER
MARMARİS TURUNÇ NEREDE, NASIL GİDİLİR

Amos Koyu, bu yaz yolunuz bir şekilde Marmaris’e düştüyse ve yüzmeye gidebileceğiniz, plaj ve denizi muhteşem sayısız koylardan tercih edebileceğiniz en güzel koylardan biridir.  Gelin bu şirin koya nasıl gidilir, neler yapılır hepsini kısa kısa anlatalım sizlere.

Amos’ta Neler Yapılabilir?

Kumlubük beldesindeki Turunç sokağında yer alan muhteşem Amos Koyu, denizinin güzelliği ile olduğu kadar denizin kıyısındaki dik sahilin güneyinde yer alan tepe üzerine kurulu antik şehri ile de hatırı sayılır bir ün elde etmiştir.

  • Öncelikle bu tepeye kolayca tırmanabileceğinizi belirtelim. Tepeye çıktığınızda uzun yıllar önce kazı çalışmaları durdurulmuş ve o zamandan beri tek bir çivi dahi çakılmamış antik şehrin harabelerinde yürüyüş yapıp tarihin tozlu sayfalarında ufak bir keşfe çıkabilirsiniz.
  • Farklı açılardan güneşin doğuşu ile batışını seyrederken üzerinde bulunduğunuz toprakların ne denli zengin bir tarihe sahip olduğunu düşündüğünüzde büyüleneceksiniz.
  • Amos Antik Kentinin şehir merkezinden yalnızca 25 Km uzaklıkta olduğunu, dolayısı ile aracınız vasıtası ile yalnızca 15 dakikada ulaşabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Marmaris Amos Koyu Nerede?

Amos Koyu, Marmaris’in Turunç beldesine bağlı ve Marmaris merkeze uzaklığı yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta. Marmaris’e vardığınızda kahverengi Amos Antik Kenti tabelalarını takip ederseniz, kolaylıkla bulabilirsiniz.

Marmaris Amos Koyuna Nasıl Gidilir?

Amos Koyuna ulaşmak için iki alternatifiniz vardır. Birincisi, araç ile ulaşım. Yalnız Amos’a herhangi bir toplu taşıma vasıtası olmadığı için kişisel aracınızla gitmek zorundasınız.

Yalnız bize kalırsa Amos Koyuna gitmek için en güzel ve en eğlenceli yol denizden ulaşım. Marmaris tekne turları ile koya ulaşabilir, ya da İçmeler’den kalkan deniz taksileri de kullanabilirsiniz. Yalnız tekne turu ile denizin ve manzaranın tadını gün boyu çıkarabilirsiniz. Şimdiden herkese bol eğlenceli dolu dolu seyahatler dileriz.

Amos’ta Neler Var?

Amos adlı bu küçük ve sevimli koy, rengarenk çakıl taşları ile dolu uzun plajı ve masmavi berrak denizi ile son yıllarda tüm yerli ve yabancı turistlerin buluşma noktası haline gelmiştir. Dolayısı ile oraya sabahın erken saatlerinde ulaşmanız halinde, şansınız da açık ise sahilde güzel bir yer bulup güneşlenmeye başlayabilirsiniz. Ancak biraz geç kalmanız halinde, görülmeye değer plajı ve pırıl pırıl denizi sebebiyle tüm gezginlerin uğrak noktası olan bu plajda yer bulmanız imkansıza yakın olacaktır…

Sahilde bulunan restoranda sıcacık pita ekmeği ve çeşitli mezelerle iştah açıcı bir başlangıç yapabilir, hem yöresel hem de dünya lezzetlerinin mevcut olduğu zengin menü içeriklerinden kendinize ufak bir ziyafet çekebilirsiniz. Yerel halkın işlettiği küçük marketlerden serinletici içecekler alarak sahile dönüp sıcacık güneşin altında buz gibi içeceğinizi yudumlarken güneşlenmeye devam edebilirsiniz.

Amos’un Tarihi

Amos’un tarihine de kısaca değinelim, yılında Prof. Dr. George Ewart Bean tarafından yapılan kazılarda ortaya çıkarılan, milattan önce 2. yüzyıla ait kira sözleşmeleri, Amos’un 2 bin yıllık bir geçmişi olduğunu kanıtlayan en önemli belgeler olarak tarihe geçmiştir. Amos kenti, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14 Ekim tarihli kararıyla Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.

İşte bu antik dokular, Amos Antik Kenti’nde bir araya gelir ve turistlerin beğenisine sunulur.

Amos Antik Kenti

Amos’un geçmişine bakacak olursak; antik çağlarda Rodos’un en önemli şehirlerinden biri olan Amos, Helenistik dilde “Ana tanrıçanın tapınağı” anlamına gelmektedir. Yine Helenistik dönemde Samnaios ismi ile anılan tanrı Apollon, bu kentin baş tanrısı sayılıyor.

Tepe üzerinde kurulan antik kentin etrafı 1,8 metre kalınlığında ve 3,5 metre yüksekliğinde kulelerle desteklenmiş surlarla çevrilmiş. Helenistik devirden Doğu Roma dönemine kadar sürekli yerleşim gören Amos antik şehrinin, günümüzde ayakta kalabilmiş en önemli yapısı tiyatrosudur.

Bununla birlikte Amos, çevresindeki koyları görebilen hâkim bir noktada kurulmuş. Güneşin doğuşu ve batışını seyredebilme imkânı sunan antik kentte, teraslar da yer almakta. Rodos’un karşı yakasının önemli yerleşmelerinden sayılan ve günümüze kadar kazı çalışması yapılamayan Amos Antik Kenti’ndeki tiyatroya iki ayrı kent suru aşarak ulaşabilmeniz mümkün.

Kısacası, unutamayacağınız bir manzaraya şahitlik edeceksiniz. Yanınıza güzel bir kamera ya da cep telefonunuzu almanız gerektiğini söylememize gerek yok sanırız. Bol bol fotoğraf çekmeyi ve çekilmeyi ihmal etmeyin.

Amos’un Keyfi Bizimle Çıkar

Amos’ta unutamayacağınız anılar biriktirmek ve keyif sürmek isterseniz, size onun huzurunu katlayacak profesyonel bir hizmet sunmak isteriz. Düzenlediğimiz ve Amos Koyu’na uğrayan Marmaris tekne turları ile cennete adım atacaksınız!

Harika fırsatlardan yararlanmak ve daha fazla bilgi almak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

30 May Amos Koyu

Saat: hGezi Rehberi

Tarihi Roma yerleşimine ait Amos Koyu, berrak denizi ve ormanlarla çevrili plajıyla yaz aylarında görülmesi gereken yerlerden biri; bu sebeple Marmaristatilinde Asarcık (Amos) koyu ve antik kenti için bir gününüzü ayırarak doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

İçindekiler

Amos Koyu Nasıl?

Turunç’un tüm koyları temizliği ile ünlense de Amos Koyu bu konuda ayrı bir güzelliğe sahip. Ulaşımın diğer koylara oranla zor olması ve doğal yapısı ile özellikle akvaryum gibi deniz arayanları kendine çeker. Amos Koyu sadece deniziyle değil, antik kente yakın olması ile de ilgi toplayan bir yer.

Turunç Otelerini İnceleyin

Küçük bir işletmesi bulunan koy, yerli ve yabancı turistlerin özellikle yaz aylarında uğrak noktası olduğu için kalabalık olsa da güzelliği her daim baki. Sezonda kalabalık nedeniyle erken saatlerde gitmenin faydalı olacağı koyda tüm günü huzurlu bir şekilde geçirebilirsiniz. Denize girebilir, işletmede yemek yiyebilir, akşam serininde antik kenti gezerek günü sonlandırabilirsiniz.

Amos Koyu Denizi Nasıl?

Amos Koyu denizi özellikle akvaryum gibi seyredilesi oluşu ile bilinir. İlk girişte sığ olan deniz, yaklaşık 5 metre sonra derinleşmeye başlar ve şnorkel ile dalış yapmaya uygundur. Dalış sırasında rengarenk balıkları ve denizaltı hayatını yakından izleme şansınız var. Dilerseniz berrak suyu sayesinde yüzeyden de gözlükle dibi görebilirsiniz.

Koyun denizi genellikle ılık ve dalgasız olduğu için günün her saatinde rahatlıkla girilir ve yüzme sezonu uzun sürer. Plajdaki kumlar işletme tarafından sonradan döküldüğü için denizin içiyle yapısı farklı. Denizin içinde çeşitli şekil ve renge sahip çakıllar var. Tatilciler genellikle bu renkli çakılları hatıra olarak yanına alır. Denize ilk girişte zemin küçük çakıllarla kaplı olsa da açıldıkça büyük kayalıklar karşınıza çıkar.

  • Yanınıza çakıllar için deniz ayakkabısı, dalış için de deniz gözlüğü, maske ve şnorkel alabilirsiniz.

Amos Koyu İmkanları Neler?

Amos Koyu yemek yiyebileceğiniz bir restoran ve plaj hizmetlerine sahip. Restoran bölümünde alkollü, alkolsüz içecekler ve lezzetli yemekleri deneyebilirsiniz. Plaj kısmında ise gelen tatilciler için şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti verilir. Kendi aracınızla koya ulaştığınız zaman yaklaşık 60 araç kapasiteli otoparkı ücretiyle kullanabilirsiniz.

Amos Koyu Ücretli mi?

Amos Koyu girişi ücretsiz olsa da tesisten yararlanmak istiyorsanız kişi başı ücret ödemeniz gerekir. Koyda yer alan işletmenin otopark, restoran ve şezlong gibi hizmetleri için farklı miktarlarda ücret alınır. Ücretler sezonluk olarak değiştiği için gittiğinizde bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Amos Koyu Nerede?

Amos Koyu nerede? sorusunun cevabı Asarcık tepesinin yamacıdır. Asarcık, Muğla ilinin Marmaris ilçesinin Turunç beldesinden Kumlubük tarafına giderken yol üzerinde yer alır. Marmaris’e yaklaşık 25 km, Turunç’a yaklaşık 3 kilometre mesafede, dik yamaçlara kurulu bir antik kent olan Amos’un sahil şeridinde yer alan bir koy.

Amos Koyu&#;na Nasıl Gidilir?

Toplu taşıma ile koya ulaşmak isteyenler Turunç beldesinden yaz aylarında kalkan Amos minibüslerine binebilir. Taksi kullanmak da karadan ulaşım için tercih edebileceğiniz yollardan biri. Ayrıca Marmaris Kumlubük otobüslerine binerek Profesörler Sitesi’nde inebilir, buradan sahile doğru yaklaşık 20 dk yürüyerek koya ulaşabilirsiniz.

Kendi aracınızla koya gitmek istiyorsanız önce Marmaris ardından Turunç ve Amos’a doğru bir yol izlemelisiniz. Amos Koyu’na inerken Profesörler Sitesi isimli özel bir mülkten geçmeniz gerekir. Siteye geldiğiniz zaman içine girip yola devam etmelisiniz.

Denizden ulaşım için tekne turu ya da deniz taksisi tercih edebilirsiniz. Marmaris’ten kalkan tekne turlarının rotasında genellikle Amos Koyu da vardır. Fakat tekne turu ile giderseniz burada geçireceğiniz zaman kısıtlı olur. Bu nedenle Marmaris İçmeler’den deniz taksisi tutarak da koya ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu şekilde tüm günü orada dilediğiniz şekilde geçirmeniz mümkün.

Amos Koyu&#;na Yakın Gezilecek Yerler

Marmaris Amos Antik Kent tekne turu yaparak bölgeye ulaşmayı düşünüyorsanız gezi rotasına göre Akvaryum Koyu, Kumlubük, Fosforlu Mağara, Turunç ve Yeşil Deniz gibi yerleri görebilirsiniz. Seçtiğiniz tekne turuna göre uğrak yerleri değişkenlik gösterebilir.

Bireysel olarak araçla Amos’a ulaştıysanız mutlaka antik kenti de görmelisiniz. Dik bir yamaca çıkarak ulaşılan antik kent yolunda akşamları eşsiz bir manzara sunan seyir terasında dinlenebilirsiniz. Ardından kazısı yapılmamış ve tarihini olduğu gibi yansıtan antik kentin harabeleri arasında dolaşabilirsiniz. Farklı bir plan olarak koyda denize girmeden önce sabah saatlerinde buraya çıkmanız da mümkün.

Amos’ta vakit geçirirken gün içinde yakın olan Turunç kasabasının çarşısını ve Kumlubük denizini de görmeden olmaz. Yakın mesafedeki bu lokasyonlara da mutlaka vakit ayırıp berrak denizin ve eşsiz doğanın tadını çıkarmalısınız.

Amos Antik Kenti

Amos Koyu tarihle iç içe olması yönünden de turistlere farklı imkanlar tanır. Koydan yürüyerek ulaşılan ve ücretsiz şekilde girilebilen antik kent hakkında;

  • Özellikle yaz aylarında antik kente çıkarken güneşin tepede olduğu saatleri tercih etmemeniz iyi olur. Yamaç tırmanışı yapmanız gerektiği için sıcak ve güneş sizi zorlayabilir.
  • Kenti ziyaretiniz sırasında çevresinin surlar ile çevrili olduğunu görürsünüz. Yapılara iki suru aşarak ulaşabilirsiniz.
  • Antik kentin tarihi orada bulunan kira sözleşmeleri aracılığı ile yıl öncesine dayandırılır.
  • Roma döneminin önemli şehirlerinden biri olan kentin ana tanrısı “Anadolulu Apollon” olarak bilinir.
  • Helenistik dilde Amos kelimesi “Ana tanrıçanın tapınağı” anlamına gelir.
  • Günümüze kadar en sağlam şekilde gelebilen yapısı tiyatro olsa da bir restorasyon çalışması olmadığından genellikle harabedir.
  • Antik kentte yer alan seyir teraslarının önü açık olduğundan doğu ve batıya hâkim bir panorama görülür. Bu nedenle güneşin doğuşunu ya da batışını izleme şansınız var.

Amos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Amos Antik Kenti’ne ulaşmak için koydan yürüyüş yapabilir ya da direkt olarak araçla gidebilirsiniz. Antik kentin girişine konan tabelaya kadar sizi yönlendirecek olan navigasyon rotasını takip ederek ulaşım mümkün.

Antik kentin girişine arabayı bıraktıktan sonra tam tepeye çıkana kadar yaklaşık 15 dakika merdiven ve patika yollardan yürümelisiniz. Çevrenizde ağaçlar, manzaralar ve tarihi harabeler varken muhtemelen yolun nasıl bittiğini anlamazsınız.

  • Yolda ve tepede uçurum alanlar olduğu için çocuklarla birlikte çıktığınızda gözünüzü onlardan ayırmamayı ve bireysel tırmanışta dikkatinizi yola vermeyi unutmayın!

Görmeden Dönme!

Marmaris Turunç Amos Koyu’na gittiğiniz zaman yakın lokasyonlarda mutlaka görmeniz gereken yerler;

  • Kızkumu
  • Baca Mağarası
  • Turgut Şelalesi
  • İçmeler Plajı

  • Palamut tepesi
  • Çiftlik Koyu
  • Gebekse Koyu
  • Marmaris Kalesi ve Müzesi

  • Hafsa Sultan Kervansarayı
  • Physkos Antik Kenti
  • Loryma Antik Kenti
  • Kedrai Antik Kenti




nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır