makbule atadan yalısı / Mustafa Kemal'in babası ne iş yapar?

Makbule Atadan Yalısı

makbule atadan yalısı

kurucesme-genel-0

Bu yörenin Bizans dönemindeki ismi “Hestiae” dir. Bizans döneminde burada, “Başmelek Mikael” adına yaptırılmış “Anapulus Kilisesi” bulunuyormuş. Yine, yörede 5 yüzyıldan kalma Bizans mezar taşları bulunmuştur. Kuruçeşme adını: Tezkireci Osman Efendi Camisinin yanında, 17 yüzyılda yapılan Köprülü Hemşire Çeşmesinden almaktadır.

İlk zamanlar, çeşmesinden bol su akan ve yemyeşil olan bölge, Koru çeşme olarak isimlendirilmiştir. Çünkü: civardaki koruluktaki çeşmeden dolayı bu isim verilmiştir.

19 yüzyıl başında, burası İstanbul şehrinin önde gelen semtlerinden biriydi. Bu semtte padişahın özel izniyle oturulurdu. Müslüman yapıları aşı boyası, yeşil beyaz: azınlık yapıları kurşuni, sarı renklere boyanırdı. Yükseklikleri farklı olurdu. Ulaşım ve alışveriş kayıklarla yapılır, kayıklar kişilerin sosyal durumlarına göre saptanırdı. Ulaşım kayıklarla olduğu için önceleri tepelere değil kıyılara yerleşilmiştir. Daha sonraları 19 yüzyılın ikinci yarısında buharlı gemiler, kara yolu ve tramvay ulaşımı kolaylaştırmış, çevreyi devamlı oturulan, kalabalık bir semt haline getirmiştir.

Sık iskeleler arasındaki rıhtımda hizmetkarlar dolaşır, balıkçılar ağlarını yayar, kayıkçılar mallarını satarlardı. Sultanlara ve zamanın yüksek rütbeli kişilerine ait olan sahilhane ve köşk bahçelerine çok önem verilmiş, hatta zaman zaman Avrupa’dan bahçıvanlar getirilerek bahçeler düzenletilmiştir.

kurucesme-genel-1
kurucesme-genel-2

Daha sonraları, çeşme kuruyup yeşillik azalınca adı da değişmiştir.

Kum ve kömür depolamak için kullanılan semtin bu kadar popüler hale gelmesi, oldukça ilginçtir. O günlerden geriye sadece bir otobüs durağı kalmıştır. O da “Kömür Tevzii” yani Dağıtım Durağıdır.

Günümüzde, Beşiktaş ilçesine bağlı bu semt, İstanbul şehrinin en pahalı ve popüler eğlence yerlerinin bulunduğu bölgede “Defterdar Burnu” denilen bir çıkıntı vardır. Buraya “Defterdar” denilmesinin sebebi: zamanında burada 17 yüzyıl başlarında, Sultan Genç Osman döneminde Defterdar Ekmekçizade Paşanın yaptırdığı bir konak varmış. Buradan denize dökülen dereye de bu paşanın ismi anısına “Ekmekçioğlu Deresi” denilmiştir.

19 yüzyılda: iki ünlü ressam olan Osman Hamdi Bey ve Saray baş ressamı İtalyan Fausto Zonaro: bu bölgede otururlar ve sık sık birlikte kıyıda balığa çıkarlarmış.

Kuruçeşmenin diğer bir ünlü konuğu: burada bir süre oturan Yasef Nasidir. Kendisi Sultan II. Selim döneminde, yılında İstanbul’da bulunmuş ve bir süre Sarayın ileri gelen danışmanlarından birisi olmuştur. Kuruçeşmede bulunan konakta oturan Yasef Nasi: yılında ölmüştür.

Kuruçeşme sahilinde yürüyüş yapabilirsiniz. Düzenlenmiş kaldırımlarda yürürken, sahilde demirlemiş pahalı yatların önünden geçerken, karşı yakada “Kuleli Askeri Lisesi” ni görebilirsiniz.

Kuruçeşme semtinde, günümüzde birçok kilise vardır. Yalıların çoğu ise, 13 Haziran tarihinde Fransızların Todori Paşa Yalısında çıkardıkları yangının büyümesiyle yok olmuş, ayakta kalanlar da imar hareketlerinin kurbanı olmuştur. İstiklal Savaşı sonrasında hanedan ve azınlıkların sahipsiz bıraktıkları, arsa haline gelen bu yerler kömür deposu haline getirilmiş, ayakta durabilenler tütün deposuna dönüştürülmüş veya yıkıntı haline gelmiştir. Kuruçeşme sahilleri uzun süre kömür deposu olarak kullanılmış ve çirkin bir görünüm sergilemiştir. yılından sonra sahil, kömür depolarından temizlenerek yeşillendirilmiş, kısmen park olarak düzenlenmiş, kısmen de Naile Sultan Yalısında olduğu gibi, güzel restitüsyonlar yapılmıştır. Son imar hareketleri sırasında: Sarrafburnu yalıları önünden kazıklı yollar geçirilmiş ve kıyı kısmen doldurularak kıyı hattı ve kodu değiştirilmiştir.

AYİOS TARSİAS MANASTIRI

9 yüzyılda Patrik Tarsias () bu manastırı yaptırmıştır. Bizans hizmetindeki Peçenekler, yılında atlar üzerinde Boğazı yüzerek geçip manastır yanından karaya çıkmışlardır. 15 yüzyıla kadar durduğu bilinen manastırın Defterdarburnu ile Kuruçeşme koyu arasında olduğu tahmin edilmektedir.

surp-kilisesi-1
surp-kilisesi-2

SURP HAÇ ERMENİ KİLİSESİ

Yokuş üzerindeki bu kilise, daha önce yapılmış bir başka kilisenin yerine inşa edilmiştir. Eski kilise “Surp Nişan” adını taşıyordu. Patrik Kağızmanlı Zakarya döneminde, Çoban Amira tarafından yapılmıştır. yılında ise Episkopos İstanbullu Hovhannes tarafından kutsanarak ibadete açılmıştır. İnşaat giderleri, Patrik Zakarya tarafından karşılanmıştır. yılında Bedros Amira’nın eşi tarafından ana giriş kapısına yakın bir çeşme yaptırılır.

Kilise, yılında köklü bir onarıma tabi tutulur. Mimar Garabed Amira Balyan, restorasyon çalışmalarının idaresini üstlenir. Kilisenin yapımı ise Harutyun Amira Yerganyan tarafından üstlenilir. Dikdörtgen planlı kilisede, taş ve tuğla kullanılmıştır. Ermeni kiliselerinde sıkça uygulanan, yarım silindirik tonoz tavan formuyla örülmüş kilisenin iç mekanı oldukça sadedir. Üç kısmına doğru yan çıkıntılar vardır ve plan, esas olarak bir haçı vurgulamaktadır. Dış cephe duvarları sapsarı boyalıdır. Ermeni kiliselerinde az rastlanan bir simetri örneği bazilika planı bu kilisede kullanılmıştır. Ana apsisin iki yanında, küçük birer şapel şeklindeki hücrelerden, kuzeydeki vaftizhane, güneydeki ise kutsal eşyaların konulduğu hazine odasıdır. Apsis önündeki sunak: ahşap işçiliği ve altın kaplama varaklarıyla oldukça dikkat çeker. Üzerine yapılmış olan aziz resimleri son  döneme aittir. Narteksten yukarıya çıkan bir merdivenle, koroya ayrılan galeriye çıkılır.

Kilisenin doğusuna yılında bir çan kulesi yapılır. yılında ise, kilisenin bitişiğine üç katlı ahşap “Tarkmançats Ermeni İlkokulu” inşa edilir. (Günümüzde kapalıdır) Bu okul kapandıktan sonra İstanbul’daki önemli korolardan birbi olan Gomidas korosuna tahsis edilmiştir. Komidas korosu: yılında Rahip Gomidas tarafından kurulmuştur.

yılındaki Kuruçeşme yangınında çatı, çan kulesi ve kapıları yanan kilise yeniden onarılmıştır. Bu kez, çan kulesi, Garabed Halacyan tarafından, demirden inşa edilmiştir.

Kilise: ve yıllarında onarım görerek Patrik Şinorhk tarafından kutsanarak ibadete açılır. Kilisenin son onarımı yılında gerçekleşir ve ibadete açılır.

Kilisenin güney duvarının yanına: yılında Patrik Zakarya ve yılında Patriklik Kaymakamı Episkopos Nigogayos Agasyan defnedilmiştir.

Kilise tarihindeki önemli olaylar: Ermeni ve Gregoryan cemaatlerinin Patrik I. Bogos () döneminde toplanmalarıdır. Diğer önemli olay ise, 12 Ekim tarihinde, Ermeni harflerinin bulunuşunun yıl dönümünün burada kutlanmış olmasıdır.

ayios-kilisesi-3
ayios-kilisesi-0
ayios-kilisesi-1

AYİOS DİMİTRİOS KİLİSESİ

Kırbaç sokak ve Alayemini sokak arasında, eğimli bir arazi kuruludur. Burada bir kilisenin varlığı, 16 yüzyıldan beri, bazı kaynaklarda anılmaktadır.

Günümüzdeki yapı ise kitabesine göre yılında yapılmıştır. Üç yol ağzında bulunan yapı: kagir duvarlarıyla oldukça iri görünümlüdür. yılındaki yapım çalışmalarında, ustaların kalıpları erken çıkarmaları sonucu kubbe çökmüş ve altında kalan birçok işçi ölmüştür. Bu olaydan sonra, Sadrazam Mehmet Paşanın emriyle, yakındaki Ermeni kilisesi örnek alınarak, çatı ahşaptan yapılmıştır. Dıştan 24 x 15 metre ölçülerindeki yapı, yaklaşık 11 metre yüksekliktedir.

Bu kilisenin yerinde, yılında Heybeliada’ya taşınan “Ruhban Okulu” varmış. Ruhban okulu: yılları arasında burada faaliyet göstermiştir.

Rahiplik eğitimi görenler, girişte Bizans’ın sembolü olan “Çift Başlı Kartal” önünde, kilisenin öğretilerine uymaya yemin ederlermiş.

Burası Evliya Çelebinin Kuruçeşmeyi anlatırken andığı kilisedir. Kilise güzel ama burada asıl paha biçilmez olan bir ayazma vardır. Çan kulesi kuzeydoğuda, ayazma ise kuzeydedir. Batı cephesinde narteks vardır ve nartekste, cemaatin önemli kişilerinin mezarları bulunur.

ayios-kilisesi-ayazma-1

Ayios Sotiras Ayazması

Eremya Kömürciyan da 17 yüzyılda bu kiliseden söz etmiştir. Ona göre “Ayazmanın mucizeler husule getirdiği aşikar bir şeydir ve kimse onun suyuna doymamıştır”

Kilisenin içindeki ışıklandırılmış dar bir mağaradan geçilerek ulaşılan: Ayios Sotiras Ayazması vardır. Ayazmayı yılında ziyaret eden Gyllius, oldukça geniş bilgi vermiştir.

Tarihi 16 yüzyıla uzanıyor. Kaynağı 40 metre uzaklıktadır. Ayazmanın çeşmesi yılında yapılıp havuzu yılında genişletilmiştir. 17 yüzyılda Kömürciyan’ın “İmparator yapısı” olarak kaydettiği ayazmanın bugünkü kitabesinin İoanna Kuçuradi’nin çevirisine göre “Çeşmeyi ilk kez yaptıran” olarak anılan “Rahmetli hükümdar Skarlatos Kalimakhos” ifadesi vardır. Bunun hemen yanında ise tarihi yazılıdır. Buna göre, bir dinsel otorite sahibi anlatılıyor olmalıdır. Kitabede, havuzun genişletilmesine katkı sunanlar da “zevk sahibi insanlar” olarak anılmaktadır.

Ayazmaya: yüzyıllardır damlayan su: duvarlarda kireçlenmeye yol açmış ve bu yüzden ilk görüldüğünde, kişiler, kendilerini bir mağarada imiş gibi hissederler. Hatta Pamukkale’ye benziyor. Burası: şehirde görülen en sıra dışı ayazma olarak bilinir. İstanbul’daki ayazma sayısı üzerindedir. Arnavutköy civarında ise 10 ayazma var. Her Cumartesi kilisenin ayin günü ve dilekte bulunanlar, 3 Cumartesi üst üste buraya geliyorlar.

Her ayazmanın şifasının farklı olduğuna inanılıyor. Bu ayazmaya da daha çok “konuşamayan çocuklar” getiriliyor. Ayazma suyunda yıkanıp duvarda asılı olan halkalar ısırtılıyor ve bu sayede dillerinin çözüleceğine inanılıyor. Ayazma mağarasının duvarlarındaki meme şeklindeki kabartmaların kadınlardaki meme hastalıklarına iyi geldiği ve sütü gelmeyen annelere şifa olduğu düşünülüyor. Sütü gelmeyen ve memelerinde sorun olan kadınlar, önce papaz tarafından kutsanıp, sonra meme şeklindeki mermerleri üç kez öpüyorlar.

ioannes-1

İOANNES PRODROMOS KİLİSESİ

Kuruçeşme ve Arnavutköy’ün birleştiği yerde, yüksek duvarların arkasında, yuvarlak ahşap kubbesi olan bir kilisedir. Kuru çeşme caddesi üzerindedir. Tarihçi Hovanesyan’ın kayıtlarında “18 yüzyılda Sarrafburnu’nda “Ay Yani” adlı eski bir kilise olarak anılmaktadır. Kitabesine göre, yılında yapılmıştır.

Doğu ve batı duvarları köşelerine bitişen bir avlu içindedir. Bina “T” şeklinde planlanmıştır. Kuzey ve güney cephelerinin batısında çıkıntılıdır. Kaba yontma taştan inşa edilmiştir. Duvarlar sıvalıdır. Kilisenin ayazması: naosun kuzeybatı köşesindedir.

Naosun tavan örtüsünde, bitkisel motiflerle bezeli silmeler, kubbede ise Pantokrator İsa tasviri görülür. Ahşap ikona bölümü: orta nefin doğusundadır. Oyma ve yapıştırma geometrik ve bitkisel motiflerle bezelidir. Büyük çerçevelerde: Hz Meryem ve Çocuk İsa, Hz İsa, ikonaları yanında kiliseye adını veren İoannes Prodromos (Vaftizci Yahya) ikonası bulunur.

makbule-atadan-yalisi-1

MAKBULE ATADAN YALISI

Arnavutköy tarafında, bahçe olan yere yılında Saraya yakın olan bir sarraf tarafından bir yalı yaptırılmıştır. Mahallenin adı “Sarrafburnu” buradan gelir. Bina bir süre Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan Hanım () tarafından kullanılmıştır. Makbule hanım, Balkan Savaşlarından sonra annesi Zübeyde Hanım ile birlikte İstanbul’a yerleşmiştir.

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Ankara’ya gider. Bir süre ağabeyi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte kaldıktan sonra Çankaya köşkü arazisi içinde kendisi için inşa edilen Camlı Köşke yerleşir ve 71 yaşında vefat eder. Atatürk, bir dönem kız kardeşi Makbule’nin yalısında kalmıştır.

fehime-hatice-sultan-yalilari-1
hatice-sultan-yalisi-0
hatice-sultan-yalisi-2

FEHİME VE HATİCE SULTAN YALILARI

Bu yan yana bulunan iki yalı: 19 yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir.

Fehime Sultan Yalısı olarak bilinen, ancak asıl adı Naime Sultan Yalısı olan yapı: Sultan II. Abdülhamit tarafından, Gazi Osman Paşanın oğlu Kemalettin Bey ile evlenen üçüncü kızı Naime Sultana, düğün hediyesi olarak verilmiştir. Naime Sultanın evliliği: yalı komşusu Hatice Sultan yüzünden bozulmuş ve yeniden evlendirilmiştir.

Sultan V. Murat’ın kızı Fehime Sultan yalısı daha ileridedir.

Hatice Sultan Yalısı: Hatice Sultan’a, amcası Sultan II. Abdülhamit tarafından düğün hediyesi olarak verilmiştir. Hatice Sultan, III. Mustafa’nın kızıdır ve bu yaptırdığı bölgenin ilk yalısı “Neşetabad Sahil Sarayı” olarak bilinir.

Her iki yalı, ilk bakışta ikiz olarak sanılsa da, Hatice Sultan yalısı 2 katlı ve Naime Sultan yalısı ise 3 katlıdır.

Hanedan yurt dışına sürgüne gönderildikten sonra:

Hatice Sultan yalısı: bir süre yetimhane ve ilkokul olarak kullanılmıştır. Mülkiyeti İstanbul İl Özel İdaresine devredilen yalı: yılları arasında da “Yüzme İhtisas Kulübü” olarak hizmet vermiştir.

Naima Sultan yalısı da eğitim amaçlı kullanılmak üzere devlete bırakılmıştır. Yalı bir süre boş kalmış ve yılları arasında Darül Eytam yani Yetim Yurdu ve Tütün Deposu olarak kullanılmış ve yılında ise Gazi Osman Paşa Ortaokulu olmuştur.

Ancak 70 yıllık bir hizmetin ardından, yılında çıkan bir yangın sonucu kullanılmaz hale gelmiştir. Bu yangın için yapılan araştırma sonucunda düzenlenen raporda: okulun benzinle tutuşturulduğu saptanmış olmasına rağmen, suçlular bulunamamıştır. Okul bahçesi bir süre otopark olarak kullanılmıştır.

Hatice Sultan: Osmanlı hanedanının yurt dışına sürgün edilmesinden sonra, yılında Beyrut şehrinde ölmüştür. Torunu Kanize Murat: annesi Selma Hanım Sultan ve Büyük Annesi Hatice Sultanın yaşamlarını “Saraydan Sürgüne” isimli kitapta anlatmıştır.

yılında ise, Hatice Sultan ve Naime Sultan Yalıları: birlikte, aslına uygun olarak restore edilmek şartı ile turizm amaçlı kullanılmak üzere kiralanmıştır.

ESMA SULTAN YALISI-TIRNAKÇI YALISI

Bu bölgenin en tanınmış mimari eserlerinden biridir. Neo-klasik üsluptaki yalının mimarı Sarkis Balyan’dır. Yalı: Sultan Abdülaziz’in kızı Esma Sultana düğün hediyesi olarak verilmiştir. Bölgenin en büyük ahşap yalısıdır. Esma Sultan ile evlenen Kaptan-ı Derya Küçük Hüseyin Paşa: bu yalıda oturmuştur.

yılında Esma Sultan ölünce: Sultan II. Abdülhamit yalıyı, kız kardeşi Cemile Sultana verir. Onun ölümünden sonra ise, yalı V. Murat’ın kızı Fatma Sultana verilir.

Yalı: yılına kadar Osmanlı hanedanının mülkiyetinde kalır.

yılında Rum okulu olur. yılında ise büyük bir yangın geçirir. yılından itibaren tütün deposu olarak kullanılır. yılında ise marangozhane, mobilya deposu ve kömür deposu olur. yılında sahipleri tarafından satışa çıkarılır. Ancak o sırada çıkan bir yangın sonucu yanar ve sadece dış duvarlardan oluşan bir harabe haline gelir.

Bahçesi konser ve davetler için kullanılan metruk bina: ’lı yıllarda bir özel şirket tarafından satın alınır, dış duvarları korunup içi mekana camdan duvarlar giydirilmiş, böylece kapalı mekan elde edilmiştir.

nazime-sultan-yalisi-1

NAZİME SULTAN YALISI

Kıyıda bulunan ve bölgenin en güzel yapılarından olan yalı: Sultan Abdülaziz’in kızı Nazime Sultan adına yaptırılmıştır. Hemen yanında Naciye Sultan yalısı vardır.

Yapı: dönemin ünlü İtalyan sanatçısı Raimondo D’Aranco tarafından, yılında yapılmıştır. O zamanlar daha önce hiç görülmemiş art-nouvea mimari stil kullanılmıştır. Bu stil daha sonraları Bebek semtinde bulunan Mısır Konsolosluk binasında da kullanılmıştır. Yalı: denize paralel, uzun ve bol pencereli, önünde rıhtımı olan iki katlı bir yapıdır.

19 yüzyıl sonlarına doğru, Sultan sarayları için uygulanan planlar gereğince, birbirine eşit büyüklükte harem ve selamlıktan meydana gelmiştir. Yalının giriş bölümünün üst katı, at nalı kemerli bir cephe görünümüne sahiptir. Bu görünümü ile, Boğaziçi’ndeki Sultan yalılarından ayrılmaktadır. Girişten sonra geniş merdivenlerle çıkılan salonlar; siyah ve beyaz salonlar olarak isimlendirilmiştir. Salonların çevresinde odalar sıralanmıştır.

Cephede çok sayıdaki pencereler özel konumdaki çerçeveler içerisine alınmış ve bunlar stilize bezemelerle süslenmiştir. Yalı: Çırağan Sarayı yanınca bir süre Meclis-i Mebusan olarak kullanılmıştır. Hanedan yurt dışına sürgüne gönderildiğinde ise, tütün deposu olarak kullanılmış ve yılında yıktırılmıştır. Yalının arazisine, yılı öncesinde kömür deposu olarak kullanıldı.

Zonguldak’tan gelen kömür gemilerle rıhtıma yanaşır ve devasa kepçeli vinçler bu kömürleri Kuruçeşme kömür deposuna boşaltır, kömür karnesi olan İstanbullular, buradan kömürlerini alırlardı. Sonrasında bir dönem Kuruçeşme parkı ve arkasından günümüzde bir balık lokantasına ev sahipliği yapmaktadır.

ENVER PAŞA-NACİYE SULTAN YALISI

Yalı günümüze ulaşmamıştır. Yalı: Şah Sultana ait olup, daha sonra Enver Paşa’ya geçmiştir. Muhtemelen yüzyıl arasında yapıldığı düşünülmektedir. Mülk sahiplerinden alınarak Osmanlı Sultanlarına verilen diğer yalılar gibi, bu yalı da Enver Paşa’dan alınmıştır. Yalıda, uzun zaman Hamdi Paşa oturmuştur.

Ölümünden sonra Sultan II. Abdülhamit tarafından yalı Sadrazam Ethem Paşa’ya verilmiştir. Ethem Paşa: Dahiliye Nazırı olduğu dönemde yabancı misafirlerini burada ağırlamıştır. Günümüze ulaşmadığı için, fazla ayrıntıya girmeden konuyu burada kesiyorum. Çünkü Cumhuriyetin ilk yıllarında, Kuruçeşme’deki kömür depoları yıkılırken, bu yalı da yıktırılmıştır.

tezkireci-camisi-1
tezkireci-camisi-2

TEZKİRECİ OSMAN EFENDİ CAMİSİ-KURUÇEŞME CAMİSİ

Kuruçeşme-Arnavutköy yolu üstünde, cadde üzerindeki bu şirin yapı; Fatih Sultan Mehmet’in tezkirecibaşısı Osman Efendi tarafından yaptırılmış ve 17 yüzyılda yenilenmiştir.

Günümüzde ibadete açıktır. Mimarının kim olduğu bilinmemektedir.

Cami: Sultan I. Mahmut’un tezkirecisi Osman Efendi tarafından yaptırılmıştır. Osman Efendinin camiyi yaşatmak için oluşturduğu vakfa ait, caminin altındaki dükkanlar, zamanla Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçmiştir.

Yapının içi: çift sıra halinde düzenlenen bol sayıda ve büyük boyutlardaki pencerelerden alınan ışıkla, oldukça ferah bir görünüm vermektedir. Kesme taştan yapılmış kürsü kısmı üzerinde yükselen, silindirik gövdeli minaresi, tek şerefelidir. Caminin arka kısmında kitabesiz bir çeşme vardır.

Eski İstanbul resimlerinde, bu cami ve çevresinin gayet güzel olduğu görülür. Caminin hemen sağındaki dar aralık sokak: İstanbul’un en dar sokağı olarak bilinir. Bu minik sokağın genişliği sadece 90 cm. dir.

koprulu-hemsiresi-1
koprulu-hemsiresi-2
koprulu-hemsiresi-3
koprulu-hemsiresi-4

KÖPRÜLÜ HEMŞİRESİ ÇEŞMESİ

Kuruçeşme semtinin ismi, bu çeşmeden gelmektedir.

Osman Efendi Camisinin mihrap duvarının alt köşesinde zeminde ve caddeye bakan bölümde: yapıya bitişik ve sivri kemerli bir çeşme vardır. Yapılış tarihi olarak yılı belirlenmiştir.

Çeşme: küfeki taşı ile yapılmış, mermer ayna taşlıdır. Mermer yalağı ve Selçuk yıldızı ile servi motifleri işli mermer ayna taşı ilgi çeker. Çeşmenin yanında, harimin altına denk gelen bölümde dükkanlar bulunur.

Osman Efendi tarafından yapılan bu çeşmenin suyu kuruyunca: Sadrazam Köprülü Mehmet Paşanın kız kardeşi: yılında buraya yeniden su getirilmesini sağlamıştır. Bu yüzden çeşmeye “Köprülü Hemşiresi Çeşmesi” denir. Ancak zamanla çeşme yine kurumuş ve halk tarafından “Kuru çeşme” olarak isimlendirilmiştir. Sonradan suyu akıtılmış olmasına rağmen, ismi değişmemiş ve “Kuru çeşme” olarak kalmıştır. Çeşme yılında restore edilmiştir. Su deposuna çevre kanalizasyon suları karıştığı için, kaynak suyu ile ilişkisi kesilip şehir şebekesine bağlanmıştır.

KURUÇEŞME HAMAMI

Yakın zamana kadar orijinal haliyle kullanılan hamam: Bostancı Ocağının Hasdal Ağası Vakfından Bostancı Hamamıdır. Yol cephesinde, üç katlı ahşap soyunmalığı ile daha çok bir konutu andırır. Arka bahçesinde kubbeli yıkanma mahalleri, külhanı vardır. Bahçesi ağaçlıktır.

KASR-I SÜREYYA KÖŞKÜ

yılında, Sultan III. Selim zamanında, Tırnakçı Yalısının arkasındaki yüksek bir tepe üstüne Kasr-ı Süreyya köşkü Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yörenin yamaçlarında, Nevşehirli Damat İbrahim Paşanın muhteşem konağı bulunmaktadır.

RUM ÜNİVERSİTESİ

19 yüzyıl başlarında, Kuru çeşmede bir Rum Üniversitesinin bulunduğu söylenmektedir. Rum Patrikhanesi bünyesindeki bu kuruluş: yılları arasında, Fener semtindeki Rum öğrencilerin yaz aylarında eğitimlerini burada sürdürmeleri için yaptırılmıştır. Üniversitenin kurucusu ise: Divan-ı Hümayun Dragomanı yani tercümanı Dimitrasko Morozbeyzade imiş. Sultan III. Selim’in fermanıyla “Millet-i Rum Talimgahı” adıyla açılmıştır. Dil, Edebiyat, matematik ve tıp bölümleri vardı. Mora ayaklanması sırasında, yılında okul kapatılmıştır.

su-ada-0
su-ada-1
su-ada-2

SU ADA-GALATASARAY ADASI

Kuruçeşme sahilinin tam karşısında, denizin ortasındadır. Tekneyle geçilen adanın sahile uzaklığı metredir. Bu ada, Sultan II. Abdülhamit tarafından Baş mimar Sarkis Balyan’a hediye edilmiştir. Çünkü Sarkis Balyan: Esma Sultan Yalısı ve Çırağan Sarayında başarılı olmuştur.

Balyan’ın evi de bu adadaymış. Bu yüzden, bu adaya o zamanlar “Sarkis Bey Adası” deniyormuş. Sarkis Bey’in bahçe içindeki evini ve aynı zamanda adayı: kale benzeri duvarlar kuşatıyormuş. Evi: iki katlıymış ve çalışmalarını burada yürütmüş. Sarkis Balyan, yılında ölene dek adada yaşamıştır. Ama bu yapı, ne yazık ki günümüze ulaşmamıştır.

Varisleri I. Dünya Savaşından sonra Şirket-i Hayriye vapur işletmesine kiraya vermiştir. Uzun yıllar kömür deposu olarak kullanılmıştır. Ada yılında Galatasaray Spor Kulübü tarafından satın alınmıştır.  Dünyaca ünlü ressam Ayvazovski: Dolmabahçe Sarayı için sipariş edilen resimleri burada çizmiştir. İstanbul’un en lezzetli istiridyeleri, bu adadaki kayalıklardan toplanmaktadır. Ada, günümüzde Galatasaray Kulübü tarafından kullanılmaktadır. Gece kulübü ve restoran kompleksi vardır.

İstanbul günlük gezi planı hakkındaki yazım için. 

Dünyanın en havalı semtleri arasına girdi: Arnavutköy

NERELERİ GÖRMELİ?

1) MABULE ATADAN YALISI

Kuruçeşme'yi geçer geçmez kazıklı yolun başında Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan'ın yalısı karşılayacak sizi. Atatürk, Arnavutköy'de vakit geçirmeyi ve Boğaz'ı bu yalıdan izlemeyi çok severmiş. Balkonunda kahvesini yudumlarken balıkçılar ona tuttukları taze balıkları ikram ederek hürmetlerini göstermek istermiş.

2) ROBERT KOLEJ

'de Amerikan Kız Akademisi olarak açılan Robert Kolej, Amerikalıların farklı bir ülkede açtığı ilk misyoner okullarından. 'de okulun yükseköğrenim veren bölümünün arazisinde Boğaziçi Üniversitesi kurulmuş.

3) ARNAVUTKÖY YOL YALILARI

'de dönemin belediye başkanı Bedrettin Dalan tarafından yaptırılan kazıklı yolun ardından Arnavutköy'ün yalıları 'yol yalıları' oldu. Saffet Emre Tonguç, Arnavutköy yol yalılarını mimari açıdan San Francisco, Alamo Meydanı'ndaki Victoria usulü evlere benzetiyor.

4) TAKSİYARHİS KİLİSESİ

Taksiyarhis baş melek anlamına geliyor. Taksiyarhis Kilisesi, baş melek Mikail'e adanmış en büyük Rum Ortodoks kiliselerinden biri. Her sene kasım ayının 8'inde kilisede Aziz Mikail ayini düzenleniyor. Tarihi Bizans dönemine dayanan kilisenin çan kulesinde Hz. İsa'nın ağzından "Evime hoş geldiniz" yazıyor. Kilisenin içerisinde 50'den fazla ikona bulunuyor. Pazar ayinleri arasında.

BİRAZ DA SANAT

5) MEERCAT

Arnavutköy sanatsal yönüyle de ileri bir semt. Buraya gelip Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar mezunu hocalardan resim, seramik, heykel, mozaik dersleri almak mümkün. Günlük derslerin fiyatları lira. Meercat Sanat Atölyesi'nde tuval, yağlıboya, çerçeve gibi sanatsal malzeme satışları da yapılıyor. () 98 28

YEME-İÇME DURAKLARI

6) ARNAVUTKÖY BALIKÇISI

Akşam yemeğini deniz mahsulleriyle taçlandırmak isteyenler için mahallenin en ünlü balıkçısı. Palamut 70, lüfer lira. Kestaneli sufle (32 lira) yemeden dönmeyin. arası açık. () 05 27

7) KAVANOZ CAFE

Arnavutköy'ün arka sokaklarında bulunan Kavanoz Cafe, bir fincan kahve için ideal. Saklı bahçesinden dolayı kahvaltı yapmak çok iyi bir seçenek. Filtre kahve 16, Türk kahvesi 12 lira. 9: 00 arası açık. () 76 67

8) SUR BALIK

Arnavutköy'de Boğaz'ın eşsiz manzarasında akşam yemeği yemek isteyenler için Sur Balık doğru adres. Palamut 60, lüfer ve levrek lira. Kireçte kabak tatlısını (20 lira) mutlaka deneyin. arası açık. () 27 44

9) ALEXANDRA

Meksika yemekleri ve kokteylleriyle tanınan bar Arnavutköy'ün en güzel gün batımı manzaralarından birine sahip terası için tercih ediliyor. Prozac ve exotica (75 lira) en çok ilgi gören kokteylleri. arası açık. () 58 48

10) KÖFTECİ ALİ BABA

Öğle ve akşam yemeği için ideal. Ünlüler bu köftecide toplanıyor. Müdavimlerinden Bülent Ersoy her seferinde porsiyon köfte yiyor. 1 porsiyon köfte 26, piyaz 14 lira. 00 arası açık. () 13 61

11) ANY

Arnavutköy'ün en güzel köşesinde bulunan ANY, mahallenin keyfini çıkarmak için doğru adres. Her pazar saat 'de sosyal mesafe kuralları eşliğinde canlı müzik var, kaçırmayın. Dünya mutfağından seçenekler sunan restoran özel brunch menüsüyle (60 lira) pazar keyifçilerinin de yüzünü güldürüyor. Gitmişken dana lokum burgerini (60 lira) mutlaka deneyin. 00 arası açık. () 32 69

12) ANTİCA LOCANDA

Beldan Hanım'ın Milanolu eşi Gian Carlo Talerico ile birlikte 'de açtığı bu İtalyan lokantası hemen yanındaki Taksiyarhis Kilisesi'nin avlusuna bakıyor. Lokanta zaten bir zamanlar kilisenin fırınıymış. Pandemi sonrası perşembe-cuma-cumartesi hizmet veriyorlar, akşam yemeği için tercih edebilirsiniz. arası açık. () 94 45

13) CHADO

Japonca'da 'çayın yolu' anlamına gelen Chado, havaların serinlemeye başladığı bugünlerde aromatik bitkilerden oluşan çaylarla ısınmak için en doğru adres. Zencefil, zerdeçal, tarçın, kakule ve hindistancevizinden oluşan Turmeric Chai'yı mutlaka deneyin. Bütün çaylar 12 lira. () 00 49

14) GİRANDOLA DONDURMACISI

'Girandola', İtalyanca 'rüzgar gülü' anlamına geliyor. Arnavutköy'ün en meşhur dondurmacısı. Tatlı bir mola vermek için ideal. Müşterilerine her mevsim farklı dondurma seçenekleri sunuyor. Ayın tatları: Nar, nane, yoğurt, yabani vişne. () 26 29

15) EYLÜL

'den bu yana Arnavutköy'ün en popüler restoran-kafesi olarak hizmet veren Eylül'e uğramışken odun ateşinde pişmiş pizzasını denemeden geçmeyin. Kendi topladıkları 20 çeşit ottan demlediği Datça çayını ikram eden mekanın işletmecisi Ayten Özer, Arnavutköy'ün en havalı mahalle seçilmesiyle ilgili; "Çok mutluyuz, onur duyduk. Arnavutköy'ün bunu hak ettiğini düşünüyoruz" diyor. Çikolatalı ve cevizli pizza 58 lira. 00 arası açık. () 28 62

İSMİ NEREDEN GELİYOR?

19'uncu yüzyılda Sultan Abdülmecit tarafından bu bölgeye getirtilen Arnavut yapı ustaları şehrin kaldırımlarını yapmışlar. 'Arnavutkaldırımı' tanımlaması Türkçeye böyle yerleşmiş. Eski adı Horasmoto (Melekler Köyü) olan Arnavutköy de ismini Arnavut sakinlerinden almış.

Kaynak: Hürriyet / Magazin

Mustafa Kemal AtatürkArnavutköyPazarMagazinHaberler

makbule atadan yalısı, Kuruçeşme, Beşiktaş, nerede, Otobüs, Metro veya Minibüs / Dolmuş ile nasıl gidilir?

Uygulamada yol tarifi al

Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesindeki en çok ziyaret edilen yerlerden makbule atadan yalısı adresine toplu taşıma ile nasıl gidilir burada bulabilirsiniz.

Aşağıdaki toplu taşıma hatları makbule atadan yalısı - yakınından geçiyor

Otobüs ile makbule atadan yalısı konumuna nasıl gidilir?

Haritalar, hareket saatleri ve canlı saatler ile adım adım yol tariflerini görmek için Otobüs güzergahına tıklayın.

Metro ile makbule atadan yalısı konumuna nasıl gidilir?

Haritalar, hareket saatleri ve canlı saatler ile adım adım yol tariflerini görmek için Metro güzergahına tıklayın.

Durak adıMesafe
Kolej - Bebek Yönü2 dk yürüme
Kolej - Besiktas Yönü3 dk yürüme
Kuruçeşme Üstü - Merkez Yönü10 dk yürüme
Arnavutköy - Son Durak Yönü12 dk yürüme
Esenevler - Zincirlikuyu Yönü15 dk yürüme
Çamlitepe - Ortaköy Yönü18 dk yürüme
Durak adıMesafe
Arnavutköy7 dk yürüme
Bebek24 dk yürüme
  • makbule atadan yalısı konumuna gitmek için en yakın duraklar nerede?

    makbule atadan yalısı konumuna en yakın duraklar:

    • Kolej - Bebek Yönü metre uzaklıkta, 2 dk yürüme mesafesinde.
    • Kolej - Besiktas Yönü metre uzaklıkta, 3 dk yürüme mesafesinde.
    • Arnavutköy metre uzaklıkta, 7 dk yürüme mesafesinde.
    • Kuruçeşme Üstü - Merkez Yönü metre uzaklıkta, 10 dk yürüme mesafesinde.
    • Arnavutköy - Son Durak Yönü metre uzaklıkta, 12 dk yürüme mesafesinde.
    • Esenevler - Zincirlikuyu Yönü metre uzaklıkta, 15 dk yürüme mesafesinde.
    • Çamlitepe - Ortaköy Yönü metre uzaklıkta, 18 dk yürüme mesafesinde.
    • Bebek metre uzaklıkta, 24 dk yürüme mesafesinde.
  • Hangi Otobüs hatları makbule atadan yalısı yakınından geçiyor?

    Bu Otobüs hatları makbule atadan yalısı yakınından geçiyor, 22RE, 40T

  • Hangi Metro hatları makbule atadan yalısı yakınından geçiyor?

    Bu Metro hatları makbule atadan yalısı yakınından geçiyor:M6

  • Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı, otobüs durak ne kadar uzaklıktadır?

    Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumuna en yakın otobüs durak 2 dk yürüme mesafesindedir.

  • Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumuna en yakın otobüs durak hangisidir?

    Kolej - Bebek Yönü durak, Kuruçeşme, Beşiktaş içindeki makbule atadan yalısı konumuna en yakındır.

  • Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı, vapur durak ne kadar uzaklıktadır?

    Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumuna en yakın vapur durak 7 dk yürüme mesafesindedir.

  • Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumuna en yakın vapur durak hangisidir?

    Arnavutköy durak, Kuruçeşme, Beşiktaş içindeki makbule atadan yalısı konumuna en yakındır.

  • Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumundan ilk Otobüs saat kaçta geçer?

    40, Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumundan geçen ilk Otobüs aracıdır. civarında geçer.

  • Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumuna son Otobüs saat kaçta gider?

    40, Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumuna giden son Otobüs aracıdır. civarında buradan geçer.

  • Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumundan ilk Vapur saat kaçta geçer?

    RUMELIKAVAĞI - EMINÖNÜ, Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumundan geçen ilk Vapur aracıdır. civarında geçer.

  • Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumuna son Vapur saat kaçta gider?

    RUMELIKAVAĞI - EMINÖNÜ, Kuruçeşme, Beşiktaş bölgesinde bulunan makbule atadan yalısı konumuna giden son Vapur aracıdır. civarında buradan geçer.

  • makbule atadan yalısı için Metroücreti ne kadar?

    makbule atadan yalısı için Metro ücreti yaklaşık ₺ tutar.

  • makbule atadan yalısı için Otobüsücreti ne kadar?

    makbule atadan yalısı için Otobüs ücreti yaklaşık ₺ - ₺ tutar.

  • makbule atadan yalısı için Minibüs / Dolmuşücreti ne kadar?

    makbule atadan yalısı için Minibüs / Dolmuş ücreti yaklaşık ₺ - ₺ tutar.

Uygulamada yol tarifi al

Kuruçeşme, Beşiktaş şehrinde makbule atadan yalısı konumuna Toplu Taşıma

Kuruçeşme, Beşiktaş, Türkiye'deki makbule atadan yalısı adresine nasıl gidebileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Moovit, en yakın toplu taşıma durağından adım adım yol tarifi ile makbule atadan yalısı adresine ulaşmanın en iyi yolunu bulmanıza yardımcı olur.

Moovit, şehrinizde gezmenize yardımcı olacak ücretsiz haritalar ve canlı yol tarifleri sağlar. Saatleri, güzergahları, hareket saatlerini görüntüleyin ve gerçek zamanlı olarak makbule atadan yalısı adresine ne kadar sürede ulaşabileceğinizi öğrenin.

makbule atadan yalısı için en yakın durak veya istasyonu mu arıyorsunuz? Hedefinize en yakın durakların listesine göz atın: Kolej - Bebek Yönü; Kolej - Besiktas Yönü; Arnavutköy; Kuruçeşme Üstü - Merkez Yönü; Arnavutköy - Son Durak Yönü; Esenevler - Zincirlikuyu Yönü; Çamlitepe - Ortaköy Yönü; Bebek.

OtobüsRE40TMetro:M6

Sizi daha erken zamanda ulaştırabilecek başka güzergah olup olmadığını görmek ister misiniz? Moovit alternatif rotalar veya saatler bulmanıza yardımcı olur. Moovit Uygulamasından veya Web Sitesinden kolayca makbule atadan yalısı için yol tarifi alın.

makbule atadan yalısı adresine en kolay yoldan ulaşmanızı sağlıyoruz, bu nedenle Kuruçeşme, Beşiktaş konumundaki kullanıcılar dahil milyondan fazla kullanıcı, toplu taşıma için en iyi uygulama olarak Moovit'e güveniyor. Ayrıca otobüs uygulaması veya tren uygulaması indirmenize gerek yoktur. Moovit, en doğru otobüsü veya metro saatlerini bulmanıza yardımcı olan tüm toplu taşıma araçlarının bir arada olduğu ulaşım uygulamanızdır.

makbule atadan yalısı için Otobüs, Metro ve Minibüs / Dolmuş fiyatları, ve tüm yolculuk ücreti hakkında bilgi için lütfen Moovit uygulamasını kontrol edin.

Havaalanı, hastane, stadyum, market, alışveriş merkezi, kafe, okul, kolej ve üniversite gibi popüler yerlere gitmek için uygulamayı kullan.

Konum: Kuruçeşme, Beşiktaş, İstanbul

makbule atadan yalısı, Kuruçeşme, Beşiktaş

makbule atadan yalısı, çevresindeki popüler yerler

En popüler yerlere toplu taşıma ile nasıl gidilir - Kuruçeşme, Beşiktaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası