15 haftalık hamileyim bebeğimin hareketlerini hissetmiyorum / 17 haftalık hamileyim bebeğimin hareketlerini hissetmiyorum - Sorcev

15 Haftalık Hamileyim Bebeğimin Hareketlerini Hissetmiyorum

15 haftalık hamileyim bebeğimin hareketlerini hissetmiyorum

seafoodplus.info 

Gebeliğin Haftasında Neler Oluyor?


17 haftalık bebeğinizin boyu cm, ağırlığı ise gr civarında. Plasenta ve göbek bağı artık net olarak görülebiliyor. Bebeğinizin oksijen alımından sorumlu olan ve 'bebeğin eşi' olarak da bilinden plasenta, haftada bebeğinizle hemen hemen aynı büyüklüğe ulaşır. Plasentanın gelişimi devam edecek, ancak bebeğiniz ondan daha hızlı ve daha çok büyüyecek.


Bazı anneler haftada bebeğinin hareket ettiğini hissetmeye başlayabilir, ancak genellikle bebeğin hareketleri haftada hissedilir. Eğer hala karnınızda ufak bir hareketlilik hissetmiyorsanız telaşlanmayın, her hamileliğin farklı ilerleyebileceğini hatırlayın. Zira bazı anneler de, haftaya kadar bebeğinin hiç hareket ettiğini hissetmezler.








Hamileliğinizin 4. ayını tamamlamak üzeresiniz, karnınızın büyümeye başlamasıyla kendinizi daha 'hamile' hissetmeye başlamış olabilirsiniz! Gün içinde küçük sakarlıklar, dalgınlıklar oluyorsa endişelenmeyin. Vücudunuz hala iki kişilik hayatınıza alışmaya çalışıyor.


İlk haftalarda ağız-burun kuruluğundan şikayet ettiyseniz, şimdi de gözlerinizde kuruluk hissediyor olabilirsiniz. Hormonel değişikliklerin neden olduğu bu rahatsızlığı eczaneden alacağınız yapay göz yaşı damlalarıyla gidermeniz mümkün.




Hamilelikte yapılması önerilen testleri Op. Dr. Mehtap Derelioğlu anlattı:


  • Gebeliğin 15– haftaları arasında tarama testleri yapılması gerekir. Üçlü tarama veya dörtlü tarama testleri özellikle 15– haftalar arasında yapılır. Bu testler bize bebekte 21 kromozom, 13 kromozom, 18 kromozom ve nöral tüp defekti dediğimiz beyin omurilik gelişim kusuru olup olmadığını ve kromozom hastalıkları riski olup olmadığını verir. Testlerde bebeğin ultrasonografisinde BPD denen (bipandiyetel) başın ölçüsü alınır ve anne adayının kan örneği alınarak ikisi birlikte değerlendirilip sonuç olarak verilir.

  • AFP (alfafetoprotein) hamilelik sırasında üretilir. Ölçümü anne kanı alınarak yapılır. Annede artmış AFP düzeyi nöral gelişim (beyin-omurilik gelişiminde) defekt olabileceğinin bulgusudur. Azalmış AFP düzeyi ise özellikle Down Sendromlu fetuslar için bir belirteçtir.




  • Yapılan üçlü tarama testinde bebeğin kafa ölçüsü alınarak anneden alınan kan örneğinden beta HCG, AFP ve Estriol düzeyine bakılır. Yine aynı gebelik haftalarında dörtlü tarama testi denilen testte de anneden ek olarak inhibin A düzeyi bakılır. Üçlü ve dörtlü tarama testi fetuste 13–18–21 kromozom hastalığı ve neural tüp defekt riskini veren tanı testidir. Test sonucu bebeğe hastalık tanısı kesinlikle koydurmaz. Yapılan tarama testlerinde sonuç 1/'den yüksek ise risk grubunda olduğunu ifade ediyor, ileri genetik inceleme öneriyoruz.

  • İleri genetik incelemeler perinatalog tarafından yapılmalıdır.

  • Fetusların organ gelişimi 20– haftalarda tamamlandığından dolayı herhangi bir riski olmayan gebeler bu haftalarda ayrıntılı ultrasonografiye girmelidirler.

  • Eğer erken dönemde ilk trimestirde veya 15– gebelik haftalarında birden fazla bebek bekleyen ya da risk grubu içinde olan gebeler direkt perinatologa yönlendirilmeli ve gerekli olan incelemeler yapılmalıdır.

  • (11– haftalarda koryon villus biyopsisi, 15–20 haftalarda amniyosentez veya kordosentez önerilmektedir.)


  • Ülkemizde şu anda anne kanından alınarak yapılan ve henüz kesin sonuç vermeyen Down Sendromu araştırma testleri rutin olarak yapılmamaktadır.



nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir