kütle hacim formülü / Hacim - Vikipedi

Kütle Hacim Formülü

kütle hacim formülü

Yoğunluk Nedir, Nasıl Bulunur? &#;rnek Yoğunluk Form&#;l&#; İle Hesaplama Y&#;ntemi


Değişmeyen madde miktarına kütle adı verilir. Maddenin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür ve "m" harfi ile ifade edilir. Birimi ise g-kg'dır. Hacim ise, maddelerin uzayda kapladığı alan olarak tanımlanmaktadır. Maddelerin hacmi, dereceli silindir ile ölçülür ve "V" harfi ile ifade edilir. Hacmin birimi ise m³ (metreküp)'tür.

Yoğunluk Nedir, Nasıl Bulunur?

Maddelerin birim hacimlerinin 1 cm3 miktarı maddelerin yoğunluğu olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle, bir maddenin kütlesinin hacmine oranı yoğunluğu ifade etmektedir. Yoğunluğun diğer bir adı "özkütle"dir. Maddelerin yoğunluğu "d" harfi ile gösterilir. Birimi ise kg/m³'tür. Yoğunluk, ünlü bilim adamı Arşimet tarafından keşfedilmiştir.

Maddelerin yoğunluğu ilkesine göre, sıvılarda yoğunluğu fazla olan madde dibe çöker ve yoğunluğu az olan madde yüzeyde kalır. Örnek: zeytinyağı - su karışımı. Yoğunluğun formülü ise şu şekildedir:

Yoğunluk (d) = Kütle (m) / Hacim (V)

Belirli bir şekle sahip olmayan cisimlerde yoğunluğu hesaplayabilmek için öncelikle;

Haberin Devamı

● Eşit kollu terazi yardımıyla maddenin kütlesi bulunur.
● Dereceli silindire sıvı konulur. Sıvının 1. seviyesi ve son seviyesi arasındaki fark alınır. Bu fark maddenin hacmini verir.
● Kütle ve hacim belirlendikten sonra maddenin yoğunluğu kolaylıkla bulunur.
Örnek Yoğunluk Formülü İle Hesaplama Yöntemi

Örnek: Sitrik asidin 20 m³'ü 60 kg ise, sitrik asidin yoğunluğu nedir?

Kütle (m) = 60 kg
Hacim (V) = 20 m³
Yoğunluk (d) = ?

Formül: d = m / V üzerinden sorunun çözümünü yapalım.

d = 60 / 20
Cevap: d = 3 kg / m³

Yoğunluk Formülü Nedir? Örneklerle Yoğunluk, Kütle Ve Hacim Nasıl Bulunur Ve Hesaplanır?

Yoğunluk hesaplaması cisimlerin ağırlıkları ve hacimleri kullanılır. Cismin ağırlığını hacimlerine bölerek yoğunluklarını hesaplamak mümkündür. Dünya içinde bir cismin kapladığı alana karşı gelen kütlelerine, öz kütle yani yoğunluk ismi verilmektedir. Cisimlerin yoğunlukları farklılık gösterir. Aynı maddenin katı hali sıvı haline oranla daha yoğundur. Kısacası maddenin katı hali sıvı haline göre daha az alan kaplar. Yoğunluk (d) formülü, kimya dersi sorularında çok sık kullanılmaktadır.

Yoğunluk Formülü Nedir?

Yoğunluk formülü maddenin kütlesinin hacmi ile olan oranını ifade eder. Diğer bir isimle özkütle olarak tanımlanmaktadır. D harfi ile ifade edilir. kg/m³ ise birimidir. Arşimet tarafından keşfedilmiştir.

  • Yoğunluk (d) = Kütle (m) / Hacim (V)

Maddenin yoğunluk ilkesine göre sıvı içinde yoğunluğu daha yüksek olan madde dibe çöker. Az olan maddeler ise yüzeyde kalmaktadır. Zeytinyağı su karışımında zeytin yağı dibe çöker.

Yoğunluk Nasıl Bulunur?

Yoğunluk hesaplaması yukarı ifade ettiğimiz formül üzerinden yapılır. Belli şekli olmayan cisimlerde yoğunluk hesabı için ilk olarak eşit kollu terazi ile maddenin kütlesi bulunmaktadır. Dereceli silindire sıvı konularak sıvının 1. Ve son seviyesi arasındaki fark alınır. Fark, maddenin hacmini vermektedir. Hacim ve kütle belirleme işlemleri sonrasında madde yoğunluğu da çok basit bir şekilde bulunmaktadır.

Suyun katı hali bozdur. Sıvı haline göre çok daha az alan kaplar ve yoğunluğu da artar. Gaz hali olan buhar için de bu durum geçerlidir. Buhar hali katı ve sıvı haline oranla daha çok alan kaplar. Buhar halinin yoğunluğu az olur.

Yoğunluk hesaplamak için bazı bilgiler gereklidir. Cismin yoğunluğunu hesaplamak için en başta kütle ve hacim bilinmesi gerekir. Kütlenin hacme bölünmesi, cismin yoğunluğunu bizlere verir.

Yoğunluk hesaplama birim alana düşen kütlesi olarak ifade edilir. Brim bir gram olan cisim, bir gram halinde kapladığı alan yoğunluğunu ifade eder. Cisimlerin öz yoğunlukları vardır. Her cisim kendine ait öz yoğunluk değeri ile bilinir. Bu anlamda maddeler birbirinden farklı değerlere sahip olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası