trendyol grev / Trendyol Go Kuryelerinin Mücadelesi | Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği

Trendyol Grev

trendyol grev

Trendyol GO kuryeleri, 22 maddeden oluşan taleplerini açıkladı

Trendyol GO’da kuryelik yapan işçiler, bugün İstanbul'da yaptıkları eylemin ardından şirket yöneticileriyle görüştü. İşçiler, daha sonra 22 maddeden oluşan taleplerini açıkladı. İşçiler ve şirket yöneticilerinin pazartesi günü yeniden bir araya geleceği bildirildi.

Yayınlanma: - 17 Ocak Güncellenme:

Trendyol GO'da kuryelik yapan işçiler, iki gündür sürdürdükleri iş bırakma eyleminin ardından bugün Trendyol yöneticileri ile bir araya geldi. Umut-Sen'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Sefalet zammına ve ağır çalışma şartlarına karşı iki gündür iş bırakarak Trendyol ile görüşme gerçekleştiren TrendyolGo işçileri, taleplerinin çözümüne çalışılacağına ve pazartesi tekrar görüşme yapılacağına dair söz aldı. Gerekirse yine, daha güçlü geliriz” denildi.

22 MADDELİK TALEPLERİNİ AÇIKLADILAR

TrendyolGo işçileri, görüşmenin ardından, 22 maddeden oluşan taleplerini açıkladı. İşçiler, pazartesi günü şirket yetkilileriyle yeniden bir araya gelecek ve bu taleplerin yerine getirilmesini isteyecek. İşçilerin talepleri şöyle:

* “10 saatlik emeğin karşılığı, 30 paket atarak minimum TL olsun. (Paket başı, kilometre ve bonuslar)

* Alevli saat olacaksa saatlerin eskisi gibi 18 saate indirilmesi ve günlük olarak değil haftalık alevliye dönülmesi.

* Alevli saatlerin çalışma zorunluluğu kaldırılsın. Mola hakkımız, ateşlide ya da değil sınırsız olsun.

* Mağaza ile müşteri mesafesi toplamda 4 km olsun.

* Bonus olmaya devam edecekse eski baremlere dönülsün.

* Asansör olmayan binalarda kat çıkma zorunluluğu en fazla 5 kat olsun.

* Trendyol kuryesi olduğumuza dair özel kimlik belgesi istiyoruz. (Bu sayede kimlik isteyen sitelere verebiliriz)

* AVM'lerden aldığımız ve teslim ettiğimiz siparişlerde ekstra ücret istiyoruz.

* Mağaza ile müşteriye olan yürüme mesafemiz maksimum metre olsun.

* Mağaza ve restoranlarda bekleme süremizin maksimum 10 dakika olması.

* Sipariş üzerimize atandığını zaman müşteri ve mağaza kaynaklı sipariş iptallerinde, iptal olan siparişin bonusa yansımasını istiyoruz.

* Sipariş bize atandığı zaman mağazaya olan mesafemizin en fazla 2 km olmasını istiyoruz.

* Gideceğimiz müşterilerin eskisi gibi adreslerinin gözükmesi.

* İş Kanunu ve hükümleri ve ilgili mevzuat uyarınca işbu talepler sebebiyle hiçbir Trendyol kurye işçisi işten çıkarılmayacak.

* İşe alımlar 6 ay süreyle yapılacak, Trendyol kurye işçilerine işe alım yapılacağı bildirilecek.

* Özel sağlık sigortası Trendyol kurye işçilerinden karşılanmayacak. Trendyol, kuryelerin özel sağlık sigortasını ödeyecek

* Çağrı merkezindeki müşteri temsilcilerinin eğitilerek tekrardan yetkilendirilmesi.

* Takım lideri olarak sahadan deneyimli insanların başlarına getirilmesi.

* Mağaza ve restoranlardan aldığımız siparişlerin zarar görmesi ve bozulması durumunda slotlarımızın kapanmaması ve ilgili siparişin hem bonusa hem de paket başına eklenmesi.

* Akşam vardiya çalışmalarında eksik personel için ateşli saat artırmak yerine akşam çalışma saatleri için teşvik primi olsun.

* Müşteriye teslimatlarda aracımızla giremediğimiz sitelerde ekstra bir paket bonus istiyoruz.

* 15 günlük ücretimizi yeni zam üzerinden geçmişe dönük zamlı olarak istiyoruz.

* Artık taşeron olarak DSM lojistik bünyesinde çalışmak istemiyoruz. Trendyol’a bağlı olarak çalışmak istiyoruz.” ANKA

Trendyol GO kuryelerinin eylemi büyüyor: Şirketin genel merkezinde toplandılarİlginizi ÇekebilirTrendyol GO kuryelerinin eylemi büyüyor: Şirketin genel merkezinde toplandılar

istanbulPazartesiSağlıksosyal medyataşeronTrendyolzam

Trendyol Go Kuryelerinin Mücadelesi

Trendyol Go kuryeleri şirket yönetimi tarafından açıklanan sefalet zammına ve kötü çalışma koşullarına karşı iş durdurdular. Kuryeler, 16 Ocakta önce Alibeyköy ofisi önünde daha sonra da diğer bölgelerin de katılımıyla Maslak’ta bulunan şirket merkezi önünde toplandılar. 17 Ocakta ise İzmir ve Bursa’da çalışan kuryeler de kontak kapattı.

Kuryeler ücret garantileri olmadığı için çok uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarını, bu nedenle de çok fazla iş kazası yaşandığını, Trendyol yönetiminin kuryelerin yaşadığı herhangi bir sorun için sorumluluk almadığını, iş kazaları yaşandığında dahi ilgilenmediğini, kuryeleri posası çıkana kadar ucuza çalıştırdığını sonrada bir kenara attığını söylüyorlar. Asıl sorunun esnaf kurye sistemi olduğunu belirtiyorlar. Tek sorunlarının düşük zam olmadığını, kaza yapmayacakları çalışma koşulları istediklerini söylüyorlar.

Birbirleriyle yarışmak, kaza yapmak istemediklerini bu nedenle “Alevli Saat” uygulamasının düzenlenmesini ve isteğe bağlı olmasını istiyorlar. Alevli saatler olarak belirtilen hafta içi , hafta sonu saatleri arasında kuryeler mola vermeden çalışıyorlar. Ayrıca kuryeler bonus sistemini de istemediklerini söylüyorlar. Bonus sisteminde belli bir sayıda paket tesliminden sonra kazanılan para katlanıyor. Fakat bu paket sayısına ulaşmak için çok uzun saatler çalışmak gerekiyor. Hem masrafları karşılayıp hem de geçinebilecek parayı ancak bonusa ulaştıklarında kazandıklarını, bu nedenle kaza riskinin arttığını, bunu yaşamak istemediklerini belirtiyorlar.

Esnaf kurye olarak çalıştıkları için Bağ-Kur, muhasebeci ücreti, motorlu taşıt vergisi, yakıt, yemek gibi tüm masraflar kendilerine ait olan kuryeler sigorta primleri ve vergilere zam geldiğini, tüm yaşam giderlerinin pahalandığını söylüyorlar. Kendilerine yapılan zammın yüzde 45 açıklandığını ama gerçekte ellerine geçecek olanın yüzde 10 civarında olacağını, bu artışın masraflara bile yetmeyeceğini belirtiyorlar.

Eylemler sırasında kuryeler “Kuryeler Burada Dimdik Ayakta”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Aslan Kaplan Dediniz Hakkımızı Yediniz” sloganları attılar.

İşçi temsilcilerinin 18 Ocakta şirket yöneticileriyle yaptıkları görüşme sonrasında açıkladıkları 22 maddelik talep listesinin bazı maddeleri şöyle:

  • 10 saatlik emeğin karşılığı, 30 paket atarak minimum TL olsun. (Paket başı, km ve bonuslar)
  • Alevli saatlerin çalışma zorunluluğu kaldırılsın. Mola hakkımız, ateşlide ya da değil sınırsız olsun.
  • Asansör olmayan binalarda kat çıkma zorunluluğu en fazla 5 kat olsun.
  • AVM’lerden aldığımız ve teslim ettiğimiz siparişlerde ekstra ücret istiyoruz.
  • Mağaza ile müşteriye olan yürüme mesafemiz maksimum metre olsun.
  • Mağaza ve restoranlarda bekleme süremizin maksimum 10 dakika olması.
  • Sipariş bize atandığı zaman mağazaya olan mesafemizin en fazla 2 km olmasını istiyoruz.
  • İş Kanunu ve hükümleri ve ilgili mevzuat uyarınca işbu talepler sebebiyle hiçbir Trendyol kurye işçisi işten çıkarılmayacak.
  • İşe alımlar 6 ay süreyle yapılacak, Trendyol kurye işçilerine işe alım yapılacağı bildirilecek.
  • Özel sağlık sigortası Trendyol kurye işçilerinden karşılanmayacak. Trendyol, kuryelerin özel sağlık sigortasını ödeyecek.
  • Mağaza ve restoranlardan aldığımız siparişlerin zarar görmesi ve bozulması durumunda slotlarımızın kapanmaması ve ilgili siparişin hem bonusa hem de paket başına eklenmesi.
  • Akşam vardiya çalışmalarında eksik personel için ateşli saat artırmak yerine akşam çalışma saatleri için teşvik primi olsun.
  • Müşteriye teslimatlarda aracımızla giremediğimiz sitelerde ekstra bir paket bonus istiyoruz.
  • 15 günlük ücretimizi yeni zam üzerinden geçmişe dönük zamlı olarak istiyoruz.
  • Artık taşeron olarak DSM lojistik bünyesinde çalışmak istemiyoruz. Trendyol'a bağlı olarak çalışmak istiyoruz.

Kuryeler, “Bizi sindirmeye çalışırlarsa daha kalabalık geleceğiz” diyerek, pazartesi günü şirket yöneticileriyle yapacakları görüşmeye kadar eylemlerine ara verdiklerini duyurdular.

Trendyol’da esnaf kurye yöntemiyle çalışan işçiler geçen yılın başında da yüzde 11 oranındaki düşük zam dayatmasına karşı iş durdurup eyleme geçmiş, eylemleri ülke geneline ve diğer kargo ve lojistik şirketlerine yayılmıştı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir