ihh nın gerçek yüzü / Mavi Marmara | İHH İnsani Yardım Vakfı

Ihh Nın Gerçek Yüzü

ihh nın gerçek yüzü

İHH BAŞKANI ÖNCE BUNUN HESABINI VERMELİ

CEVAP VE DÜZELTME METNİ

seafoodplus.info?n=ihh-baskani-once-bunun-hesabini-vermeli Linki ile erişimi sağlanan Oda Tv adı ile yayın yapılan web sitenizde günü itibarı ile yayınlanmaya başlanan ve bugün itibarı ile sitenizde yayınlanmaya devam edilen “İHH BAŞKANI ÖNCE BUNUN HESABINI VERMELİ” başlıklı Cevher Dudayev’e düzenlenen suikast de Bülent Yıldırım’ın kusuru ya da kastı olduğu iddiasını içeren asılsız haber hakkındaki cevap ve düzeltme metnimizdir:
tarihli “İHH BAŞKANI ÖNCE BUNUN HESABINI VERMELİ” başlıklı asılsız haber içeriğinde, Çeçenistan Eski Devlet Başkanı Dudayev’in öldürülmesine İHH Başkanı Bülent Yıldırım’ın aracılık ettiği yönünde hiçbir somut veya soyut belgeye dayanmayan iftira niteliğinde, hayal ürünü ithamlara yer verilmiştir.

Cahar Dudayev’e düzenlenen suikastın, Türkiye’den hediye edilen bir uydu telefonu sayesinde yerinin tespit edilmesi sonucu gerçekleştirildiği ve bu uydu telefonunun da bizzat Bülent Yıldırım tarafından Cahar Dudayev’e ulaştırıldığı yönünde çok talihsiz beyanlara yer verilmiştir. Bu tamamen gerçek dışı ve iftira niteliğinde bir suçlamadır. Hal böyle iken, müvekkille hiçbir ilgisi olmayan, bundan 12 yıl önce yaşanmış bir olayın, hiçbir delile dayanmadan, varsayımlardan harekete bağlantı kurularak asılsız bir haber yapılmak suretiyle; Bülent Yıldırım’a “katil işbirlikçisi” yakıştırılması yapılması; iftira niteliğinde, adeta “çamur at izi kalsın” mantığıyla yapılmış ağır bir itham ve bir o kadar da onur kırıcı bir davranıştır.
Bu olayın hayatını bu mücadeleye adamış bir şahıs olan Bülent Yıldırım’ın ilişkilendirilmesinin hiçbir mantıksal izahı olmayacağı gibi gazetecilik meslek ahlak ilkeleri ve insaf ölçüleriyle de bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır.

Bülent Yıldırım’ın başkanı olduğu İHH – İnsani Yardım Vakfı, yılında Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun olarak, yasaların aradığı tüm şartlara haiz şekilde İstanbul’da ve tamamen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının girişimiyle kurulmuştur. İHH İnsani Yardım Vakfı, BM Ekonomik ve Sosyal Konsey Danışman Statüsünde Üyeliği, İslam Dünyası STK’lar Birliği, Humanitarian Forum üyeliği, ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) üyeliği bulunmaktadır. Yine Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen kaynaklarını amaçları doğrultusunda en iyi kullanan vakıf ödülü ( yılı), Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen en iyi proje ödülleri (Projeler: Aşiyana Yetimhanesi –Pakistan, Kadın Eğitim Enstitüsü – Somali, Mobil Hastane – Irak) () ve TBMM Üstün Hizmet Ödülü ( yılı)sahibidir. Din, dil, ırk ayırt etmeksizin dünyada den fazla farklı bölgede, su kuyusu, katarak ameliyatları, yetimhane vb. projeler ile Sağlık, Eğitim, Sosyal ve Kültürel alanlarda birçok hizmette yer alan öncü ve örnek bir kuruluştur.

Gerek müvekkil Bülent Yıldırım gerekse İHH – İnsani Yardım Vakfı; tüm faaliyetlerini yürütürken, iç hukuk ve uluslar arası hukukun gerektiği prosedürü eksiksiz yerine getirmekte, illegal bir yapılanma veyahut faaliyette de bulunmakta olup, vakıf tüzel kişiliğinin getirdiği yükümlülükleri, topladığı yardımları, yönlendirildiği kaynakları ve bunların dağıtım işini usulüne uygun biçimde ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetimine açık bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu noktada herhangi bir somut delile dayanmaksızın müvekkilim ve başkanı olduğu İHH İnsani Yardım Vakfı ve yaptığı çalışmaları karalama amaçlı, yayıncılık etiğiyle bağdaşmayacak şekilde yazılan bu yazının doğru olmadığını, hukuki haklarımızı saklı tutarak kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.
İHH – İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ve Bülent YILDIRIM adına Av. Uğur YILDIRIM

ihh

  • seafoodplus.info hak ve hurriyetleri insani yardim vakfi

  • sayesinde ülkece dilbilgimizi de sorguluyoruz. aşağıdaki kısaltmaları nasıl okuyoruz bir bakalım:

    thk= te he ke mi, te ha ke mi?
    thy= te he ye mi, te ha ye mi?
    kthy= ka te ha ye mi, ke te he ye mi?
    tdk (türk dil kurumu)= te de ka demiyor muyuz?
    kktc= ke ke te ce mi, ka ka te ce mi?
    ssk=se se ke mi, se se ka mı,
    kpss= ke pe se se mi, ka pe se se mi?
    tsk= te se ke mi, te se ka mı?

    he nin ha, ke nin ka okunduğunu biz ihh'dan öğrenmedik anlayacağınız. bunu bize yeri geldi devlet adamları ve televizyonları, yeri geldi özel tv'ler ve kurumlar öğretti..

  • almanca birinci tekil şahıs olan benin karşılığı ich'in okunuşu.

  • (bkz: insan hak ve hürriyetleri insani yardım vakfı)

  • nagehan alçı'nın delicesine defans ettiği organizasyon.

  • sağda solda el kaide olan ilişkisi varmi diye sorgulanan vakıf.

  • (bkz: insani yardım olarak ak)

  • ''mühimmat yüklü tır'' haberi ile gündeme gelen yardım kuruluşu.

    ''hedefte neden ihh var?'' sorusu mutlaka sorulmalıdır.

    kendilerine yönelik operasyonun arkasında ister doğrudan dış güçler olsun, ister malum cemaat olsun ya da her ikisi olsun
    ihh ile cemaat arasında direkt bir sürtüşme, düşmanlık mevcut değildir. mesele ihh üzerinden yürüyerek akp ye vurmaktır. (akp'liler bunu akp=türkiye olarak yorumluyor) bu tablo ister istemez; ''acaba ihh'nın faaliyetlerinde bir usulsüzlük mü var?'' sorusunu sorduruyor çünkü düşman açık bulduğu noktadan saldırır. ihh'nın akp ile koordineli çalıştığı zaten biliniyor. ihh eski bir yardım kuruluşu. akp öncesindeki hükümetler zamanında bile, hatta islam müslüman düşmanlığı yapanlar zamanında bile böylesi hedef olmamıştı. adını lekeleyecek bir olay olmamıştı.

    şimdi soru şu; ihh akp ile birlikte çalışmasaydı bunlar başına gelir miydi?

    ihh'nın temel kadrosu, muvahhid bildiğimiz ve cihadi hareketlere mesafeli olmayan (yakın olan da diyebiliriz) insanlardan müteşekkil. suriyeli muhaliflere silah yardımı yaptığı daha önceleri de söylendi. hatta ambulanslarla suriyeli muhaliflere silah taşıdığı iddia edildi. fakat bu seferki itham çok büyük ve epey yankı uyandırdı. ihh suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmıştır veya yapmamıştır bilemem. müslüman çevrelerce ihh'nın böylesi bir -varsa-faaliyetinin-ihtimalinin şiddetle inkar edilmesi, akp yi köşeye sıkıştırmaya çalışanlara fırsat vermemek içindir. (doğruluk, yanlışlığını söylemiyorum, olay bu.)

    işte ağustos 'de ''halep, hama ve idlip'in silaha ihtiyacı var'' diyen bir ihh'lı.

    seafoodplus.info&#x;seafoodplus.info#.utbhktjdu8g

    ve hatta mavi marmara yardım gemisinin bir ihh-mit ortak yapımı operasyon olduğu söylenmişti birilerince. (buna da doğru ya da yanlış demiyorum, böyle bir söylentinin olduğunu bilgi olarak geçtik.)

    ihh akp ile de beraber çalışıyor demiştik. ihh dışarı ülkelerde de faaliyet gösteriyor. çoğunlukla yurtdışı çalışıyor.

    türkiye bir nato müttefiki. nato dediğimiz yapı, 28 tane devletin bir araya gelerek oluşturduğu bir savunma paktı'ndan ibaret değil. nato'nun savunma değil de, çeşitli bahanelerle çeşitli ülkelere müdahalesinden de bunu anlayabiliyoruz.

    akp hükümeti de nato ile uyumlu çalışıyor. türkiye'nin ortadoğu politikasında türkiye natosuz, nato'nun ortadoğu faaliyetlerinde türkiyesiz olması mümkün değil

    peki ihh nerede duruyor?

    ihh akp ile çalışmaya neden ihtiyaç duymuştur? bir müslüman yardım kuruluşu olarak neden bir siyasi partiyle içli dışlı olmuştur? daha doğrusu iktidardaki bir partinin politikalarına alet olmuştur? yoksa akp nin-erdoğan'ın türkiye'ye islam'ı,şeriatı getireceğine mi inanmıştır?! dışarıya yardım götürme konusunda büyük destek mi görmüştür hükümetten? keşke eskisi gibi çalışsaydı da iktidar partisi ile flörte girmeseydi

    akp, cemaat ya da diğerlerinin penceresinden değil de, müslümanlar açısından bakarsak, önemli olan ihh'nın devletle içli dışlı olmasıdır. bugünkü ithamlardan bir şey çıkmasa dahi, yarın bir gün akp gittiğinde ya da gücünü kaybettiğinde zarar görecek. daha önceden devletle çalışıp da sonradan harcanan örnekler var yakın tarihimizde. bir yardım kuruluşu devletin yörüngesinde seyretmemeli, siyasi oyun ya da atakların içerisinde olmamalı. tek derdiniz mazlumlar olmalı.

    hiç kimse kusursuz değil. hele ki bir kişi, kurum ya da kuruluşu ebedi, toptan kusursuz addedemeyiz. geçmişinde çok güzel işler yapmış olup sonra hataya düşmüş olabilir. (ihh'dan bağımsız olarak konu ile alakalı) belam örneği var kitabımızda.

    mazlumlar adına çok iyi işler yapmış olması, bu eleştiriyi haketmediği anlamına gelmez. bilakis aynı şekilde -eskisi gibi- olsun diyedir bu eleştiri mahiyetindeki yazım.

  • hesaplarından birine, işlem açıklamasına "çatla fethullah patla fethullah" yazıp eft geçesim var, elim kaşınıyor resmen

  • son yapılmaya çalışılan ancak engellenen operasyonda insani yardım olarak gönderdikleri malzemelerin el-kaide kamplarına aktarıldığı iddia edilen "yardım" vakfı.

    kaynak: seafoodplus.info

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Bu Kurban Bayramı’nda başta ülkemizdeki ve diğer kriz coğrafyalarında yaşayan ihtiyaç sahipleri için yola çıkıyoruz.

Kurban vekaletlerinizi Türkiye ile birlikte 48 ülkede milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaştıracak ve dertlerine derman olacağız. Sizlerle birlikte.

Kurban (Vacip)

Ülkemizde ve kriz bölgelerinde hatırlanmayı bekleyen kardeşlerimiz var.

Vekalet Ver
seafoodplus.info

Türkiye ile birlikte hangi ülkelere ulaşacağız?

ORTA DOĞU

 Yemen, Filistin (Gazze ve Batı Şeria), Suriye, Irak,Lübnan, Ürdün

AFRİKA

 Çad,Mali, Togo, Nijer, Sierra Leone, Burkina Faso, Moritanya, Gine, Burundi, Etiyopya, Uganda, Malavi, Sudan, Somali, Tanzanya, Kenya, Benin

ORTA ASYA VE KAFKASYA

Moğolistan, Gürcistan (Acara), Afganistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan

GÜNEY ASYA

Bangladeş (Arakan), Myanmar (Arakan), Pakistan, Tayland (Patani), Nepal, Sri Lanka, Filipinler (Bangsamoro), Hindistan (Keşmir), Vietnam

BALKANLAR VE AVRUPA

Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan (Sancak ve Preşova), Romanya, Ukrayna (Kırım)

Kurban yolculuğumuzda destek ve bağışlarınızla;

Türkiye ile birlikte 60 ülkede

65 bin hisse kurbandan

2 milyon bin ihtiyaç sahibi faydalandı. 

Ülkemizle birlikte 14 ülkede 41 bin yetim ve ihtiyaç sahibi çocuk ile annelerinin yüzü

yeni bayramlık kıyafetiyle güldü.

Bu iyiliğe vesile olan hayırseverlere teşekkür ederiz.

ORADAYDIK

‘Bizi buralarda yalnız bırakmayın.’

Kurbanlarımızı bayram namazının ardından Köstence şehrindeki büyük bir hayvan çiftliğinde kestik. Kısa bir süre içerisinde güzelce pay ettik. Etleri poşetleyip soğuk hava kasası olan bir minibüse yükledik. Bir saat uzaklıktaki Mecidiye şehrinin mahallelerine gittik. Buradaki ihtiyaç sahibi ailelere kurban etlerini teslim ettik. Daha sonra Kubadın adındaki uzak bir köye gittik. Sokak sokak, kapı kapı dolaşarak kurban etlerini ihtiyaç sahiplerine dağıttık. 

Sultan Abdülmecid’in kurduğu Mecidiye şehrinin kenar mahalleleri ve köylerinde aileye kurbanları ulaştırdık. Vedalaşırken bir isteğiniz var mı? diye sorduğumuzda “Bizi buralarda yalnız, kimsesiz bırakmayın. Bizi unutmayın! Sizi yanımızda görmek bize moral ve güç veriyor,” dediler. Sadece kurban etlerini değil kardeşliğimizi ve muhabbetimizi de taşıdığımızı hissederek ülkemize döndük.

Cemal Yılmaz / Romanya,

Kurbanlarınız nasıl kesiliyor?

kurban-ikonlarpng

Kurbanlarını vekâlet yoluyla vakfımıza gönderen hayırseverlerimiz, kurban bedellerini banka hesap numaralarına EFT/Havale, kredi kartı, posta çeki ile veya vakıf merkezine bizzat gelerek elden; internet üzerinden online bağış veya telefon vasıtasıyla ulaştırır.

kurban-ikonlarpng

Kurban hisseleri bağışçıların talebi doğrultusunda, vakfımız tarafından kurban çalışması yapılacak ülkelerin ihtiyaç durumuna göre paylaştırılır.

kurban-ikonlarpng

Kurbanlıklar İHH görevlileri tarafından çalışma yapılacak ülke ve bölgelerde kurban ibadeti için gerekli kriterlere uygun olarak satın alınır.

kurban-ikonlarpng

Kurbanlıklari, Kurban Bayramı’nın birinci günü bayram namazı akabinde İslami usullere göre kesilir. Bayramlaşmanın ardından kesilen kurbanlar paylara bölünerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.

kurban-ikonlarpng

Kurban kesimleri tamamlandıktan sonra vakfımız, kurban sahiplerine kısa mesaj yoluyla kurbanın kesildiğine dair geri bildirimde bulunur.

Kurban çalışmalarımızla alakalı sorular

  • İHH Kurban çalışmalarına nasıl hazırlanıyor?

    Gidilecek ülkelerin belirlenmesi
    İHH’nın geçmiş yıllarda çalışma yaptığı ülkeler, Kurban faaliyetleri için oluşturulan komisyon tarafından incelemeye alınıyor. Yıl içerisinde oluşan yeni kriz bölgeleri de değerlendirilerek bir yol haritası hazırlanıyor.

    Ekiplerin oluşturulması
    Belirlenen ülkelerde görev yapacak ekipler genellikle kişiden oluşuyor. Ekiplerde vakıf çalışanları, çeşitli meslek gruplarından gönüllüler ve bölge durumunu kamuoyuyla paylaşmak için medya mensupları da yer alıyor.

    Temsilcilik ve partner kuruluşların hazırlıkları
    Faaliyetlerini İstanbul'daki merkezden yürüten İHH, yardım çalışmalarını Türkiye'den gönderilen ekipler, yurt dışı temsilcilikleri ve tecrübeli partner kuruluşlar üzerinden gerçekleştiriyor. Temsilcilik ve partner kuruluşlarımız Kurban öncesinde bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılıyor.

    Ekiplerin hazırlanması ve görev süreci
    Ülkeler hakkındaki raporlar ve kritik bilgiler yolculuklar öncesi vakıf merkezinde yapılan toplantılar ile görev yapacak ekiplere aktarılıyor. Çalışma bölgelerindeki görev süresi boyunca yürütülen faaliyetler bizzat İHH ekipleri tarafından yönetiliyor.

    Geri bildirim ve raporlama
    Gidilen ülkelerdeki çalışmalarını tamamlayan ve Türkiye’ye dönen İHH ekipleriyle yapılan toplantılarda, bölgede yaşanan deneyimler, gözlemler ve problemler aktarılıyor; ihtiyaçlar bildiriliyor. Raporlanan bu bilgiler İHH’nın ülke masalarınca değerlendirilip projelendiriliyor.

  • İhtiyaç sahibi insanlar nasıl belirleniyor?

    İHH’nın çalışma yürüttüğü bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri devam etmektedir. Çalışmalar sırasında partner kuruluşlarımızın da katkılarıyla bölgelerdeki en ihtiyaçlı kesimler belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılmaktadır. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın dağıtım programında ilk sırada ülkemizdeki kriz bölgeleri, mülteci kampları, savaş ve doğal afet mağdurları, yetimhaneler, yetim aileleri, yaşlılar, kimsesizler, dullar, toplumun yoksulluk çeken kesimleri, okullar, medreseler ve hastaneler gelmektedir. Kurban öncesinde her kurban kesim bölgesi için detaylı olarak raporlar hazırlanmaktadır.

  • İHH kurban bölgelerini tespit ederken nelere dikkat ediyor?

    Kurban bölgelerinin tespit edilmesinde bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre; ülkemizdeki deprem bölgeleri, savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı ülke ve bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü ülke ve bölgeler, Müslümanların azınlık durumda bulundukları ülke ve bölgeler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır.

  • Yardım kuruluşlarına vekâlet verilebilir mi?

    Ülke içinde veya dışında ihtiyaç sahibi bölgeler için kurban kesen çeşitli vakıf ve dernek gibi kurumlara vekâlet verilebilir. Aranan tek şart, kurumun kurbanı her yönüyle amacına ve usulüne uygun bir şekilde kesip etlerini, derilerini ve kullanılabilir diğer kısımlarını doğru yerlere ulaştıran güvenilir bir kurum olmasıdır.

  • Kurban kesimi için gerekli olan vekâlet konusu nasıl gerçekleşiyor?

    Kurban kestirmek isteyen mükellefler kurbanlarının kesilmesi ve etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini İHH İnsani Yardım Vakfı’na ulaştırırlar. Her şeyde olduğu gibi vekalette de aslolan kişinin niyet ve iradesidir. Kurbanını kestirmek üzere İHH’ya başvuran hayırsever, bu niyet ve iradeyi ortaya koymuş oluyor. Ayrıca sözlü olarak ifade edilmesi şart değildir. Çünkü fiil ve uygulama da bir irade beyanıdır.

  • İHH kurban fiyatlarını nasıl belirliyor?

    Kurban fiyatları, tahmin edilebileceği gibi dünyanın her yerinde farklılık göstermektedir. Kimi bölgelerde Türkiye’deki fiyattan daha düşük, kimilerinde ise daha yüksektir. Fiyatların düşük olduğu bölgelere yapılan kurban bağışlarının artacağı, buna karşın fiyatların yüksek olduğu yerlere yapılan kurban bağışlarının azalacağı tahmin edildiğinden İHH, stratejik olarak bütün bölgelerden kurban fiyatlarını alıp ortalama bir fiyat belirlemektedir. Tek fiyat uygulamak, fiyatların düşük olduğu bölgelere yoğunlaşmaları engelleyeceği gibi her bölgeye ihtiyaç oranında kurban eti götürebilmeye de olanak sağlamaktadır. Acil ihtiyaç içinde bulunduğu halde kurban fiyatları yüksek olduğu için bağış alamayacak veya çok az bağış alacak birçok bölgeye bu sayede ihtiyaçları oranında kurban gönderilebilmektedir.

  • Kişi kurbanını dilediği yerde kestirebiliyor mu?

    Hayırseverler kurbanlarını İHH’nın belirlemiş olduğu ülkeler içerisinden dilediklerinde kestirebilirler. Fakat kesim bölgelerini belirlemeyi İHH yetkililerine bırakmaları, belli bölgelerdeki yoğunlaşmayı önleme adına daha uygun olmaktadır.

  • Vekalet veren kişi kurbanının kesildiğini nasıl öğreniyor?

    Kurbanlarını bağışlayan hayır sahipleri, kurbanlarının kesildiği bilgisini Vakfımızdan cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar vasıtasıyla öğrenebiliyor. Bölgelerde kurban kesimleri tamamlandıktan sonra buralardaki ekipler tarafından Vakıf merkezine kurban kesim işlemlerinin tamamlandığı yönünde bilgi ulaştırıyor. Bu bilgilendirmenin ardından kurbanını kestiren kişilere kurbanlarının kesildiğine dair kısa cep mesajları gönderiliyor.

 Kurbanla alakalı daha fazla soru ve cevap için tıklayınız.

İHH Genel Başkanı Yıldırım: İHH, d&#;nyaya 25 yıldır insani yardım taşıyor

İHH İnsani Yardım Vakfı, 25 yıldır başta açlık, kuraklık, doğal afet ve krizlerin yaşandığı coğrafyalar olmak üzere 'u aşkın ülkeye insani yardım götürürken, birçok ülkede insani diplomasi ve insan hakları ihlallerinin araştırılması konularında çalışma yürütüyor.

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, AA muhabirine, vakfın, 'de başlayan Bosna Savaşı'na kayıtsız kalamayan gönüllülerin başlattığı insani yardım çalışmalarının 'te kurumsal kimliğe bürünmesiyle İstanbul'da hayat bulduğunu söyledi.

Bosnalı Müslümanların, "Türkiye bizim yanımızda olmazsa biz çok yalnız kalırız. Sesimizi Türkiye'ye ve dünyaya duyurun." talebi üzerine gönüllülerce kurulan İHH'nin, Türkiye'nin uluslararası çalışan ilk sivil toplum kuruluşu olduğunu dile getirdi.

Bosna ile başlayan faaliyetlerin 'dan fazla ülkede yürütüldüğünü anlatan Yıldırım, ağırlıklı olarak açlık, kuraklık, doğal afet ve krizlerin yaşandığı bölgelerde ihtiyaç sahiplerini desteklediklerini ifade etti.

Yıldırım, İHH'nin "insani yardım", "insan hakları ihlallerinin araştırılması" ve "insani diplomasi" alanında çalıştığını, kıta ve ülke sınırlaması yapmadığını söyledi.

"Yetimin dili, dini, ırkı sorulur mu?"

Bülent Yıldırım, 'da meydana gelen depremin ardından Haiti Cumhuriyeti'ne giden ilk teşkilat olduklarını hatırlatarak, şunları anlattı:

"Bir cami vardı, avlusunda yardımları dağıttık. Yardım dağıtacak mekanlar bulamadığımız zaman kiliselerin bahçelerini bize açtılar. Orada yardımlar dağıtıldı. Yine Haiti'ye gittimizde en fazla dikkatimizi çeken şey; yetim çocukların sahipsizliğiydi. Bunların anne ve babası Müslüman değil ama yetimin dini, dili, ırkı sorulur mu? Halen Haiti'de yetimlerimiz var, onları alıyoruz, okutuyoruz, üniversite aşamasına getiriyoruz ve hayata tutunmalarını sağlıyoruz.

Japonya'da tsunami olduğu zaman oraya giden ve en son çıkan kuruluşuz. Radyasyon yayılmış, Japonlar çıkmış, buradan ben arkadaşları aradım, 'Siz de çıkın, radyasyon yayılıyor niye duruyorsunuz?' diye sordum. Hiç unutmuyorum, ağladığım anlardan biridir, 'Ağabey burada halen insanlar var.' dediler. Japonya'da devlet radyasyondan dolayı çekilmiş, İHH orada kimsesiz, yaşlı, sokakta kalan insan için radyasyonu göze alıyor, bedel ödüyor ve oradaki insanlara yardım ediyor."

İyi öğrenilmiş İslami şuurun böylesi çalışmalara samimiyet kattığını ifade eden Yıldırım, "Dünya hayatı bir tarla, burada cenneti kazanmak zorundayız. Biz tebliğ ve davetçiyiz. Din, dil, ırk ayrımı yapmayız yardım ederken ama biz sonuçta Müslümanız ve bu kimliğimizi saklamıyoruz." diye konuştu.

İnsanlarla ilişkilerini doğruluk üzerine kuranların güven kazandığını belirten Yıldırım, "Mesala Orta Doğu'daki bütün ülkeler şunu bilirler. İHH bir şey dediği zaman yapar. Arabuluculuk, insani diplomasi dediği zaman tarafları kandırmaz. İnsan haklarıyla ilgili bir rapor hazırladıysa mutlaka elindeki verilere göre hazırlar. Onun için İHH'nin güvenilirliği, eminlik sıfatı çok önemlidir." değerlendirmesini yaptı.

"Tarihini unutan bir topluluk geleceğini inşa edemez"

Mazlum coğrafyalara Türkiye'den gitmenin avantajları olduğuna değinen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla baktığınızda Türkiye'nin gücünü arkanızda hissediyorsunuz. Türkiye'nin yardımını hissediyorsunuz. Bir bölgede 'Ben Türkiye'den geliyorum.' dediğiniz zaman artık size saygı, sevgi farklılaşıyor. Ama bunda İHH'nin da katkısı var. Çünkü 30 yıldır zaten biz bu bölgelerde çalışıyorduk. Bu bölgedeki çalışmalarımızı hiçbir zaman sadece İHH büyüsün diye yapmadık. Türkiye'nin ve bu halkın kendi değerleri ile buluşması için de yaptık. Yani dedik ki 'Tarihini inkar eden, tarihini düşünmeyen, tarihini unutan bir topluluk geleceğini inşa edemez.' Biz Türkiye'ye Balkanları, Orta Doğu'yu, Afrika'yı, Kazakistan'ı, Kızgızistan'ı, Doğu Türkistan'ı hatırlattık."

Türkiye'nin İslam coğrafyasının ortasında bulunduğunu aktaran Yıldırım, İslam dünyasına karşı dünyadaki birçok gücün birleştiğini, İslam coğrafyasının birliğinden çekinen ülkelerin savaş ve kaostan yana olduklarını dile getirdi. Yıldırım, şunları kaydetti:

"İslam dünyası uyanırsa, bir araya gelirse büyük devletlerin çoğu bu toprakları sömüremeyecek. Bunu fark ediyoruz. Bunun için her savaş bölgesinde arabuluculuklar oluşturuyoruz. İnsani diplomasi dediğimiz bu. Mesala Filipinler ile Moro arasında, Somali'deki taraflar arasında, Afganistan'da, Suriye, İran, dönem dönem Rusya arasında arabuluculuklar yapabiliyoruz. Esir değiş tokuşları yapabiliyoruz. Kayıpları arayıp bulabiliyoruz. Onun için geldiğimiz nokta birçok alanda farklılık gösteriyor."

Yıldırım, Türkiye'nin çok büyük ve güçlü bir devlet haline geldiğini, gidilen coğrafyalarda bunu derinden hissettiklerini kaydetti.

Gidilen bölgelerde ecdadın izlerine rastladıklanı, bundan heyecan duyduklarını anlatan Yıldırım, "Heyecanını kaybedersen sadece görüntü için bu işi yaparsın. Mesala Afrika'ya gittiğinde tarihi de yanında götürürsen, tarihinle birlikte yardım dağıtırsan heyecanın devam eder, geri gelirsin bir daha gitmek istersin." dedi.

Yıldırım, dünya sisteminin yardım kuruluşlarına "dar bir elbise" giydirdiğine dikkati çekerken, şu değerlendirmede bulundu:

"Sadece insanların karınlarını doyurmak için bir paket götürmek insani yardım olarak algılanmıştır ama Batı'nın kuruluşları daha geniş düşünür. İnsani yardım dağıtırlar, yani gıda verirler, kalıcı eserler ortaya koyarlar, toplumu istedikleri kültüre göre dönüştürürler, daha sonra tüccarları oraya gider, medyası zaten vardır, devletleri gider yeraltı kaynaklarını alırlar. Hani Afrikalılar diyor ya 'Onların elinde İncil vardı, bizde elmas var. İncil'i bize verdiler, elması onlar aldılar.' Şimdi bu yardım kuruluşları iyi niyetli olursa başka bir şey, kötü niyetli olursa ajan işi yaparlar."

Yıldırım, vakfın insani yardımların ve kuruluşlarının çerçevesini genişleterek, dünya sisteminin giydirdiği dar kalıp elbiseyi genişlettiğine vurgu yaptı.

"Türkiye toplumu yardım etme bilincinde zirveyi yakalamış durumda"

Vakfın güven veren, samimi ve şeffaf çalışmalarının gönüllü ve bağışçı sayısını da artırdığını kaydeden Yıldırım, vakfın gücünü önce Allah'tan, sonra halktan aldığını dile getirdi.

Yıldırım, bu yılın 7 ayında geçen yılın tamanından fazla bağış desteği aldıklarını ifade etti.

Türk halkını "merhametliler topluluğu" olarak tanımlayan Yıldırım, halkın kendi sokağını, ilçesini, ilini, ülkesini düşünürken, yurt dışındaki mazlumlara ulaşmayı da ihmal etmediğini aktardı.

Yıldırım, "Türkiye toplumu yardım etme bilincinde zirveyi yakalamış durumda. Allah daha da artırsın. Bizim gibi yardım kuruluşları iyiliği yayarsa insanlarımız daha çok yardım yapacak, bu topluluk içerisine rengini daha çok verecektir. Türkiye nereye giderse gitsin 'Bunlar yardım etmeye geliyor.' deniyor." ifadelerini kullandı.

Mazlum coğrafyalarda yaşayan insanların Türkiye'yi çok sevdiğini vurgulayan Yıldırım, "Allah'ın sevgisini nerede ararsın, bir mazlumun kalbinde ararsın. Dünyanın çoğu ülkesi Türkiye'ye karşı bu kadar sıkıntı oluşturuyor. Türkiye niye ayakta? Çünkü mazlumların duası var. Nereye giderseniz gidin Türkiye'yi seviyorlar. Türkiye'nin yaptıklarını biliyorlar, Türkiye'ye güveniyorlar. Biz mazlumların yanında yer alarak Allah'ın sevgisini kazanan bir topluluğuz, bir ülkeyiz." diyerek sözlerini tamamladı.

Suriyeli mültecilere milyon bin dolar tutarında yardım ulaştırıldı

İHH, Suriye'ye iç savaşın başladığı günden itibaren insani yardım taşıyor. Suriye'deki çalışmalarını 14 merkez ve ofisten koordine eden vakfın yaklaşık personel ve gönüllüsü bu bölgede çalışıyor.

1 Ocak Aralık tarihlerinde bin bağışçı, vakıf aracılığıyla Suriye'de 4 milyon bin bağış hareketi gerçekleştirdi. Vakıf Suriyeli mültecilere milyon bin dolar tutarında yardım ulaştırdı.

Suriye'de bugüne kadar giyimden gıdaya, ısınmadan ilaca, inşaat malzemesinden çadıra ve yakıta kadar birçok malzeme yardımında bulunan vakıf, halihazırda Suriye'de 20 bin briket ev inşa ediyor.

Vakıf, değişik ülkelerde yüz binlerce yetime sahip çıkmaya gayret ediyor. Büyüyüp kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar yetimlere daima destek olmak, barınmadan sağlığa, eğitimden gıdaya her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. Yetimlerin kendi topraklarında, kültürlerinden kopmadan, yakınlarının yanında kimseye muhtaç olmadan yaşamaları için çaba sarfeden vakıf, yetimler için kendilerini aile ortamında hissedecekleri yetimhaneler de inşa ediyor.

Dört bir yandaki 51 ülkede ve Türkiye'de 76 şehirde bulunan 99 bin 75 yetim çocuğun her ay düzenli bakımını üstlenen vakıf, eğitim, sağlık, gıda, barınma gibi konularda onlara destek veriyor. Her yıl ise dünyanın ülkesindeki bin yetime yardım ulaştırıyor.

Son 13 yılda İHH'ye verilen destekle dünyada binden fazla kişi katarakt çalışmalarıyla ışığa kavuştu.

Vakıf, 20 yılda, 37 ülkede, 8 bin su kuyusu açtı. Ayrıca su kuyusunun inşası devam ediyor.

Arama kurtarma alanında da faaliyet yürüten İHH'nin bünyesinde farklı seviyelerde arama kurtarma eğitimi almış kişi bulunuyor.

Türkiye'de ilk defa kurban projesini gerçekleştiren vakıf, ramazanda da her yıl onlarca ülkeyi ziyaret ederek milyonlarca insana yardım ulaştırıyor.

İHH hayırseverlerin desteğiyle birçok ülke ve bölgede inşa ettiği yetimhane, okul, cami, yemekhane, barınak, sağlık merkezi ve öğrenci yurdu gibi kalıcı eserle binlerce mazluma umut oldu.

- İHH'nin ilkleri

- Bosna Savaşı sırasında, Saraybosna ablukasını kırarak Bosna'ya yardım ulaştıran ve Bosnalıların mazlumiyetini ve mağduriyetini dünya kamuoyuna duyuran ilk sivil toplum kuruluşu.

- Mısır-Gazze sınırında inşa edilen duvar 'de yıkıldığında Gazze'ye ilk giren, Türkiye'den Kosova'ya ilk yardımı götüren, dünyada Çeçen halkına ilk yardımı ulaştıran, Türkiye'de Afrika için ulusal kampanya düzenleyen ilk sivil toplum kuruluşu. ( Afrika Acil Yardım Kampanyası)

- Kosova Devleti tarafından Kosova'ya en fazla yardım ulaştıran üç kurumdan biri seçildi.

- Gazze'ye 'da kara yoluyla 'da deniz yoluyla uluslararası düzeyde çok uluslu ve katılımlı bir insani yardım filosu organizasyonu düzenledi.

- 2. Dünya Savaşı'ndan sonra dünya üzerinde en büyük esir ve tutuklunun hapishanelerden kurtarıldığı insani diplomasi faaliyetini gerçekleştirdi. (2 binden fazla esir. Suriye, )

- 'te başlayan Filipinler-Moro barış görüşmelerini izlemek ve denetlemek için uluslararası beş üyeden biri olarak Bağımsız Gözlemci Heyeti'ni kurdu.

- 'te bir günün Dünya Yetimler Günü olarak seçilmesini teklif eti; İslam İşbirliği Teşkilatı bu teklifi her yılın 15 Ramazan günü olarak kabul etti.

- 'da kuşatma altındaki Halep'e insani yardım koridoru açmak amacıyla İstanbul'dan başlayıp Reyhanlı'da sonlanan 40 bin kişinin 5 binden fazla araçla katıldığı "Halep'e Yol Açın" konvoyunu düzenledi.. Girişimleri sonucu Halep'ten 45 bin kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir