mide fıtığına iyi gelen besinler / Mide fıtığı nedir, neden olur? Mide fıtığı belirtileri ve tedavisi - Sağlık Haberleri

Mide Fıtığına Iyi Gelen Besinler

mide fıtığına iyi gelen besinler

Mide fıtığı nedir, neden olur? Mide fıtığı belirtileri ve tedavisi

MİDE FITIĞI NEDİR?

Mide fıtığı, midenin üst kısmında karın ve göğüs bölgenizi ayıran büyük kasın diyaframdaki bir açıklıktan göğsünüze doğru şişmesine verilen addır. 

Mide fıtığının, kayan tipte mide fıtığı ve paraösefagal mide fıtığı olmak üzere 2 türü vardır.  

Normalde yemek borusu diyaframdaki boşluktan geçip mideye yapışır. Kayan tipte mide fıtığının varlığında, mide ve yemek borusunun alt kısmı diyafram yoluyla göğse kayar. Kayan tipte mide fıtığı, paraösefageal fıtığa göre daha yaygındır. İleriki aşamalarda paraösefageal versiyona dönüşebilir. O aşamaya geçmeden tedavi edilmesi hasta adına daha iyi olacaktır.

Paraösefageal mide fıtığında, yemek borusu ve mide olması gereken yerde kalırken, midenin bir kısmı yemek borusunun yanına konumlanmak adına bir süre sıkışır. Bu süreçte mideniz sıkışma meydana gelebilir ve kan akışında kesintiler yaşanabilir. Bu tür, çoğunlukla kadınlarda meydana gelmektedir. 

Paraösefageal mide fıtığının ilerlemesi yaşamsal riske yol açabildiği için tedavisi asla geciktirilmemelidir. 

Mide fıtığı, her yaşta görülebilen ama 50 yaşını aşmış bireylerde daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır.

MİDE FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide fıtığı belirtileri hastalığın erken aşamalarında çoğunlukla kendini göstermez. Ancak hastalığın ilerlemesi ve fıtığın büyümesi durumunda bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler;

- Günün herhangi bir zamanında aniden ortaya çıkan mide ekşimesi,
- Mide veya yemek borusunda rahatsızlık ve ağrı hissi,
- Çok fazla yemek yenilmemesine rağmen şişkinlik hissi ve geğirme isteği,
- Boğazın arka kısmında acı veya ekşi tat,
- Yemek yerken veya içecek içerken yutkunma zorluğu yaşama,
- Mide bulantısı ve bunun sonucunda kusma olarak kendini gösterir.

Eğer hastada sürekli kabızlık, göğüste veya karında şiddetli ağrı, geceleri uykuda veya uyumadan önce ortaya çıkan ani öksürükler, yoğun mide bulantısı ve kusma görülüyorsa acil tıbbi yardım alınması gereklidir. Çünkü bu belirtiler mide fıtığının çok fazla ilerlediğini gösterir. 

MİDE FITIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Mide fıtığı tedavisi gastrit ve reflü hastalığı tedavisi ile benzerlik göstermektedir. Belirli bir ilaç tedavisi yoktur. Hastanın düzenli bir diyet uygulayarak mide sağlığını koruması en etkili tedavidir. 

Mide fıtığı hastalığı teşhisi koyulan hastalar asitli yiyecek ve içeceklerden, kahve, tereyağı ve çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bu hastalar yemek yedikten en az 3 saat sonra uyumalıdır.

Gece midede basınç oluşmaması için baş göğüsten daha yüksek bir seviyede konumlanacak şekilde yüksek bir yastıkla yatmalıdır. Mide içerisinde gaz yapabilecek ürünlerin tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

İleri düzey mide fıtıklarında ise uzmanın uygun görmesi durumunda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Midenin fıtıklaşan bölümü yerine getirilerek yeniden fıtıklaşmaması için gerekli müdahaleler yapılır.

Hastalığın boyutunun uygun olması durumunda ve cerrahın önerileri doğrultusunda genellikle laparoskopik ameliyat tercih edilmektedir.

Mide fıtığının ortaya çıkmaması için düzenli beslenilmeli, mide sağlığına dikkat edilmeli ve mideye zarar verecek besinlerden kaçınılmaldıır. Stresten uzak durulmalı ve kesinlikle sigara içilmemelidir. 

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Mide Fıtığına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Midenin üst tarafındaki kasların erimesi sonucunda midenin yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılmaktadır. Midenin üst tarafındaki kasların zayıf ve genişlemeye müsait bir yapıda olması çeşitli tetikleyici unsurlar ile mide fıtığına neden olmaktadır. Midenin bir bölümü zayıflayan ve genişleyen kaslardan yukarı doğru hareket ederek göğüs kafesine fıtıklaşır. Mide fıtığına iyi gelecek sebzeler marul, roka, meyveler mandalina, limon, yiyecekler ise patates, soda olarak biliniyor.

Mide Fıtığına İyi Gelen Sebzeler

Mide Fıtığına İyi Gelen Besinler

Mide fıtığına iyi gelen sebzeler arasında lahana, marul, roka, salatalık yer alır. Bu sebzeler enerjiyi artırır, iltihapla savaşmaya yardımcı olan B vitamini, lif, C vitamini içerir. Mide fıtığını ortadan kaldırmak için bol bol tüketilmesi gerekir.

Çiğ tüketilen sebzeler mide fıtığını önlemeye yardımcı olur. Mide asidini nötralize etmek için yukarıda önermiş olduğumuz sebzeleri haftada en az 3 kez yemek gerekir. Düzenli olarak tüketildiğinde etkisini gösterir. Mide fıtığı hastaları kahve, tereyağı, çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Mide Fıtığına Faydalı Meyveler

Mide Fıtığına İyi Gelen Besinler

Mide fıtığını önlemeye yardımcı meyveler arasında portakal, greyfurt, limon, mandalina, üzüm ve bergamot vardır. Bu meyvelerin sağlığa inanılmaz faydaları vardır. Lif açısından zengin olan meyveler, yüksek derece antioksidan içerir.

Mide fıtığını önlemek için yukarıdaki meyvelerin bol bol tüketilmesi önerilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler aynı zamanda üst solunum yolları hastalıklarını da önler. Böbreklerde taş oluşumunu engeller, midedeki fıtığın kısa süre içerisinde giderilmesini sağlar.

Mide Fıtığını Önleyen Yiyecekler

Mide Fıtığına İyi Gelen Besinler

Mide fıtığına iyi gelen yiyecekler havuç, fasulye, papatya çayı, elma, muz, az yağlı besinler, zencefil çayı, armut, patates, zeytinyağı, lahana, maden suyu, lifli besinler, brokoli olarak bilinmektedir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yiyecekler sayesinde mide fıtığının vermiş olduğu rahatsızlıklar hafifletilebilir. Mideye iyi gelen besinler ile birlikte midenin şişmesi engellenir, çarpıntı, ritim bozukluğu gibi sorunlar ortadan kalkar. Düzenli olarak tüketildiği taktirde mide krampı, mide fıtığı etkisini azaltır.

Mide Fıtığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Mide Fıtığına İyi Gelen Besinler

Mide fıtığının bir ilaç tedavisi henüz yoktur. Düzenli diyet programları uygulanması gerekir. Mide sağlığının korunması için asitli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Ayrıca tereyağı, çikolata, kahve gibi besinlerden kaçınılması gerekir. Hastalar yemek yedikten sonra 2 saat uyumalıdır. Gece uyurken midedeki basıncı engellemek için başın göğüsten daha yüksek seviyede kalmasını sağlayacak yastıklar tercih edilebilir.

Mide fıtığı kimlerde görülür?

Mide fıtığı genellikle 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen bir durumdur. Ancak çeşitli faktörlere bağlı olarak genç yaştaki bireylerde de görülmesi söz konusu olabilir. Mide fıtığı hayati tehlike taşıyan ve günlük yaşamı büyük oranda kısıtlayan bir hastalık olmamakla birlikte bazı kişilerde orta ve ileri dereceli reflüye neden olabilir. Bu içeriğimizde mide fıtığı hakkında tüm merak edilenleri cevaplayacağız.

Mide fıtığı belirtileri nelerdir?

Mide fıtığının belirtileri arasında; göğüs kemiğinin arkasında yanma ve ekşime hissi, ağıza acı su ve yemek atıklarının gelmesi, dişlerde meydana gelen tahribat, ses kısılması, tedavi edilemeyen boğaz enfeksiyonları, uzun süreli öksürük, astım, ses tellerinde görülen polip veya nodül, uykuda gelen öksürük, uykuda solunum güçlüğü, tekrarlayan zatürre vardır.

Reflü hastalarında mide fıtığı görülebilir mi?

Tüm reflü hastalarında mide fıtığına rastlanmamakla birlikte reflü hastalarının yaklaşık %40’ında mide fıtığına görülmektedir. Mide fıtığında şikayetleri arttıran ve günlük hayatı kısıtlayacak derecede olmasına neden olan en önemli faktör reflüdür.

Reflünün yanı sıra mide fıtığının büyüklüğü de şikayetlerin artmasında etkili bir faktördür. Mide fıtığının büyük olması veya mide fıtığının reflüye neden olması gibi durumlarda doktorunuz uygun gördüyse yapılan inceleme ve tetkikler sonucunda cerrahi müdahale ile kesin bir çözüm sağlanabilir. Mide fıtığına cerrahi işlem uygulanıp uygulanmaması mide fıtığının büyüklüğü, reflünün derecesi ve yapılan tetkikler sonucunda belirlenir.

Kayma tipi mide fıtığı nedir?

Genellikle reflü ile bağlantılı olan kayma tipi mide fıtığı, en çok görülen mide fıtığı çeşitidir. Kayma tipi mide fıtığı, midenin yemek borusuyla birlikte göğüs boşluğuna kayması durumudur.

Paraösefagal mide fıtığı nedir?

Kadınlarda daha çok görülen paraösefagal mide fıtığı, genel olarak bakıldığında kayma tipi mide fıtığına oranla daha az görülmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda mide göğüs boşluğu içine fıtıklaşmaktadır. Yaşamsal risk taşıyan paraösefagal mide fıtığı, mutlaka ameliyat ile tedavi edilmesi gerekmektedir.

Mide fıtığı neden olur?

Mide fıtığının oluşumundaki en etkili unsur karın içinde oluşan basınçtır. Ancak karın içindeki basıncın artmasına neden olan birçok unsur bulunmaktadır. Karın içindeki basıncın artmasına neden olan unsurları sıralamak gerekirse; mide bulantısı, kusma, bağırsakların aşırı hareketli olması, uzun süreli öksürük, stres, ağır yük kaldırma, aşırı kilo ve gebelik olarak sıralanabilir.

Mide fıtığı çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Genellikle 55-60 yaş üzerindeki bireylerde görülen mide fıtığı, aynı zamanda reflü şikayeti olan kişilerin yaklaşık %40’ında görülmektedir. Gebelikten ağır yük kaldırmaya kadar birçok faktörün etkili olduğu mide fıtığının oluşumunda kişiden kişiye değişiklikler gözlemlenebilir. Mide fıtığının oluşumunda genetik faktörlerden söz etmenin mümkün olduğunu belirtebiliriz. 

Mide fıtığı nasıl oluşur?

Mide fıtığının oluşmasında etkili rol oynayan unsurlar mide fıtığında sıkışma ataklarını tetiklediği gibi fıtığın büyümesinde de etkili bir rol oynamaktadır. Mide fıtığının oluşmasında etkili olan kilo oranı aynı zamanda karın içindeki yağlanma mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle mide fıtığının oluşmasını kolaylaştıran başlıca faktörün kilo fazlalığı olduğunu söyleyebiliriz. 

Mide fıtığına neden olan durumlardan bir diğeri ise hamilelik ve doğumdur. Doğumda ıkınmanın verdiği etki ile mide fıtığı oluşması söz konusu olabilir. Aynı zamanda sık sık kabız olan kişilerde mide fıtığı oluşma riski oldukça yüksektir. Kısacası karın içi basıncı arttıran her türlü durum, mide fıtığı oluşumunu tetiklemektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası