plakayi nasil degistirebilirim / Plaka Değiştirme Rehberi: Plaka Yenileme & Fiyatları | Otoshops

Plakayi Nasil Degistirebilirim

plakayi nasil degistirebilirim

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Plaka yenileme, kazaya bağlı yıpranma gibi bazı durumlarda yapılması zorunlu bir işlem olmasının yanında araç sahiplerinin özel plakaya sahip olmak gibi kişisel istekleri doğrultusunda da gerçekleştirilebiliyor. Tabii hangi amaçla yapıldığına bağlı olarak takip edilmesi gereken prosedürler de değişiyor. İsterseniz plakası değişiminin hangi durumlarda ve nasıl yapıldığını hep birlikte öğrenelim.

Plaka Yenileme Neden Yapılır?

Plaka yenileme işlemi neden yapılır sorusuna verilebilecek üç farklı yanıt mevcuttur. Bunların ilki, aracın satışının gerçekleşmesidir. Eskiden zorunlu olan satış dolayısıyla plaka değişikliği, günümüzde isteğe bağlı bir uygulama niteliği taşımaktadır. İkamet ettikleri şehir haricindeki herhangi bir yerden araç satın alan kişiler, isterlerse aynı plakayı kullanmaya devam edebilecekleri gibi kişisel tercihlerine bağlı olarak ikamet adreslerine uygun il koduna sahip plakayı da araçlarına takma hakkından faydalanabilirler.

Araç plaka yenileme işlemi, kaza veya uzun süreli kullanıma bağlı olarak yıpranma nedeniyle de gerçekleştirilebilir. Zira hangi sınıftan olursa olsun, tüm araçlarda plakanın belirli bir mesafeden rahatça okunabilecek nitelikte olması gerekir. Aksi durumda, yani yıpranma dolayısıyla üzerindeki bilgilerin okunamayacak duruma gelmesi halinde ise trafik kontrolleri sırasında sürücüye idari para cezası verilebilir. Plakaların ilgili yönetmelikte tarif edildiği şekilde monte edilmiş şekilde kullanılması gerekmektedir. 
Ağır kusur nedeniyle cezai müeyyide uygulanan plakalar şu şekilde sıralanır:

●Yasal olmayan yöntemler ile basılan app plakalar
●Üzerinde vida bulunan plakalar (Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.)
●Üzerinde damga bulunmayan plakalar
●Harf, sayı ve diğer bilgileri okunamayacak kadar yıpranmış plakalar

Plakaların, nadiren de olsa standartlarda yapılan değişiklikler nedeniyle de değiştirilmeleri gerekebilir. En son Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çerçevesinde yapılan bu tarz değişiklikler ile ilgili uygulama esasları, kanunlar nezdinde resmi makamlarca belirlenir. Daha sonra da sürücülerin bilgilendirilmesi amacıyla değişiklik kapsamında uyulması gereken kriterler çeşitli kanallar vasıtasıyla duyurulur. Geneli ilgilendiren bu tarz standart değişiklikleri söz konusu olduğunda, sürücülere gerekli işlemleri rahatça yapabilmeleri için genelde belirli bir süre tanınır.

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Eski plaka yenileme işlemi, hangi amaç doğrultusunda yapılacağına bağlı olarak kendi içerisinde farklılıklar gösterir. Eğer yenileme işlemi araç satışı nedeniyle yapılacaksa, noter görevlisinin değişiklik yapılmak istenip istenmediğine dair sorusuna olumlu yanıt verilmesi yeterlidir. Böylece satış belgesinin düzenlenmesinin ardından yeni plaka numarası belirlenir. Araçta halihazırda takılı durumdaki eski plakalar ise noter görevlisince teslim alınır. Noterde gerekli bilgiler ruhsata işlendikten sonra yeni plaka numarasının yazılı olduğu evrakla birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı en yakın odaya başvurulması gerekir. Başvuruyu takiben araca takılacak yeni plakaların basımı gerçekleştirilir.

Aracın tek ya da her iki plakasında yıpranmaya bağlı fiziksel sorunlar mevcutsa, değişim için satış esnasındakine göre daha basit birkaç adım takip edilir. Bu adımların ilki, başvuru için gerekli evraklar ve eski plakalar ile notere başvurulmasıdır. Plaka yenileme işlemi ile ilgili müracaatın ardından eski plakalar noter görevlisine teslim edilir. Bunun karşılığında ise yıpranmaya bağlı değişim işleminin detaylarını içeren bir evrak hazırlanarak araç sahibine verilir. Sürecin bu aşamasından sonraki adımlar satış sürecinde plaka yenileme ile birebir aynıdır. Yani evrak ile beraber en yakın Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu şubesine gidilerek basım işleminin gerçekleştirilmesi sağlanır.

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Plaka yenileme amacıyla başvuru yaptığınızda bazı belgelerin mutlaka yanınızda bulunması gerekir. Yenileme başvurusu için gerekli belgelerin başında T.C. kimlik kartı ya da eski adıyla nüfus cüzdanı gelir. Kimlik kartının aslının yanı sıra birkaç adet fotokopisini de yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. Bu belgeye ek olarak plakası değişecek aracın ruhsatı da gereklidir. Noter görevlisi ayrıca eski trafik belgesi ve plakaları, zorunlu trafik sigortası poliçesini, satış durumu söz konusu ise geçici tescil belgesini araç sahibinden ister.

Evrakların tümü hazır durumda olsa bile bazı hallerde başvuru talebi noter tarafından kabul edilmez. Plaka değişikliğine mani haller söz konusu olduğunda ilk akla gelen konu, motorlu taşıtlar vergisi borcunun olmasıdır. Bu duruma ilaveten aracın geçerli muayenesinin olmaması da değişim işleminin yapılmasını engeller. Dolayısıyla noter kanalıyla plaka değişikliği başvurusu yapılmadan önce vergi ve araç muayenesi ile ilgili herhangi bir sorun olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Plaka Yenileme Ücreti Ne Kadardır?

yılı için yeni plaka ücreti, şimdilik bir önceki yıl ile aynı seviyededir. Yani araçlarındaki plakayı yenilemek isteyen sürücülerden TL tutarında değiştirme ücretini talep edilmektedir. Plaka basım ücreti ise adet bazında değişiklik gösterir. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalarda gerçekleştirilen tek bir plakanın basımı için gerekli ücret 80 TL’dir. Araçtaki her iki plakanın da yenilenmesine yönelik çift basımın bedeli ise TL’dir.

Özel Plaka Hakkında Merak Edilenler

Bazı araç sahipleri, kendileri için anlam taşıyan kısaltmaları, harfleri ve rakamları bünyesinde barındıran plakalara sahip olmayı ister. Bu tür plakalara, özel plakalar adı verilir ve alımları esnasında standart türdeşlerine göre bazı özel koşulların karşılanması gerekir.

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Özel plakaya sahip olmak isteyen sürücülerin, öncelikle Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı şubelere bizzat başvurarak veya müdürlüğün web sitesi aracılığıyla boş plaka sorgulaması yapmaları gerekir. Eğer sorgulama sonucunda istenilen harf ve rakam kombinasyonun boşta olduğu öğrenilirse, önceden belirlenen bağış tutarı ödenerek özel plakanın sahipliğine yönelik ilk adım atılır. Daha sonrasında ise standart plaka yenileme işlemindeki adımlar takip edilerek süreç sonlandırılır.

Dolu Plaka Nedir?

Bazen araca takılmak istenen plaka, başkasının üzerine kayıtlı olabilir. Dolu plaka adı verilen bu durumu aşmak için ilgili plakayı sahibinden devralmak gerekir.
Özel Plaka İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özel plaka alındığında, plakanın üzerinde yazan şehirde ikamet etme zorunluluğu bulunmaktadır. Yani plakanın üzerinde 35 kodu bulunuyorsa, kişinin İzmir’de yaşaması gibi bir zorunluluk mevcuttur. Ancak bu kural, şirketler için geçerli değildir. Özel plaka alındığında ayrıca yılda iki defa vergi ödenmesi gerekir. Özel plaka vergisi sabit değildir ve araç sahibini yıllık gelirine göre ödenecek tutar değişir.

Kaza sonucunda plakanın yerine yeniden monte edilmesi gibi küçük hasarlardan büyük çaplı tamir işlemlerine kadar birçok konuda en kapsamlı güvenceye AXA Sigorta kasko sigortası ile kolayca sahip olabilirsiniz.

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır? Ara&#; Alırken Ve Sonradan Plaka Değiştirme &#;creti Ve Şartları ()

Haberin Devamı

İkamet Değişikliği Nedeni ile Plaka Değiştirme

Farklı bir ile taşındığınız zaman plaka değiştirme hakkınız vardır. Fakat ortada herhangi bir neden yokken plakanızı istediğiniz zaman değiştiremezsiniz. Bunun için de ikamet değişikliği, araç devri gibi çeşitli ve geçerli nedenlerin meydana gelmesi gerekir.

Öncelikle ikamet değiştirdiğiniz zaman yeni ikamet belgenizin çıktısını almanız gerekir.

Daha sonra da Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV borcunuzun olmadığına dair Vergi Dairesi’ne müracaat ederek borcu yoktur belgesi almanız gerekir.

Üçüncü durağınız ise Şoförler Odası olmalıdır. Şoförler Odası’na plaka değişikliği isteği ile müracaat etmeniz gerekir. Burada plaka değiştirmek için tarafınıza bir dosya düzenlenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Şoförler Odası’ndan aldığınız dosya ve sizden istenilen diğer evraklar ile birlikte EGM Trafik Tescil Şube’ye müracaat etmeniz gerekir. Burası yoğun çalışan bir kamu kurumu olduğu için randevu oluşturmanızı önerilir.

Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinde de ruhsat değişimi ve yeni plaka seçimi işlemleri gerçekleştirilir.

Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden aldığınız plaka değişikliği belgesi ile Şoförler Odası bünyesinde hizmet veren yetkili plaka basım bölgelerinden 10 dakika içinde yeni plakanızı kolaylıkla bastırabilir ve aracınıza da taktırabilirsiniz.

Tüm bu işlemleri gerçekleştirerek yeni bir plakaya sahip olabilir ya da plakanızı yenileyebilirsiniz. Plaka değişim işlemleri şehirdeki yoğunluğa göre farklı sürelerde sonuçlandırılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası