ayak uyuşmasında hangi doktora gidilir / Bacakta His Kaybı, Uyuşma – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

Ayak Uyuşmasında Hangi Doktora Gidilir

ayak uyuşmasında hangi doktora gidilir

Uyuşma İ&#;in Hangi B&#;l&#;me Gidilir? El, Kol, Dil Ve Dudak Uyuşmaları İ&#;in Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır?

Karıncalanma şeklinde de seyredebilen bu his, batıcı ve yanıcı ağrılar ile rahatsızlık hissi uyandıran uyuşma, vücudun kontrol merkezi olan beyinde gerçekleştiği taktirde vücudun sol ya da sağ taraflarında uyuşma gerçekleşir. Ayak ve el bölgesinde oluşan uyuşmalar yanma ve ağrı hissi ile kendisini göstermektedir. Nöropatik olarak adlandırılan bu ağrının sebebi ise genellikle diyabet olarak bilinmektedir.

Uyuşma İçin Hangi Bölüme Gidilir?

El, kol, dil, dudak ve vücudun diğer bölgelerinde gerçekleşen herhangi bir uyuşma durumunda Nöroloj Polikliniklerine gidilmelidir.

El, Kol, Dil ve Dudak Uyuşmaları İçin Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır?

Vücutta gerçekleşen uyuşmalara nöroloji bilimi bakmaktadır. Tedavi eden kişiler ise Nörologlardır. Herhangi bir uyuşma olayında mutlaka Nöroloji doktorlarından randevu alınmalıdır.

Uyuşmanın Nedenleri

- Bel fıtığı, beyinde ve omuriliklerde mevcut olan tümörler
- Beyin enfeksiyonları
- Omurilik kanal daralmaları
- Beyin kanaması ve damar tıkanıklıkları
- Diyabet (şeker hastalığı)
- Kanser metastazları
- Bacak kırılmaları
- Huzursuz bacak sendromları
- Vitamin eksiklikleri
- Dolaşım bozuklukları
- Psikolojik Nedenler
- Sürekli olarak aynı pozisyonda kalmaktan dolayı gerçekleşen ağrı semptonları
- Migren ve romatizmal hastalıklar
Uyuşma Çeşitleri Nelerdir?


Kol Uyuşması: Sol ve sağ kolların uyuşma nedenleri birbirlerinden farklı olabilmektedir. Sol kol uyuşması genelde kalbi ve kalbe giden damarlar içinde gerçekleşen bozukluklarla ilgilidir. Fiziksel bir etken olmadan gerçekleşen uyuşmalar genellikle nörolojik bir durumdur.

Ayak Uyuşması: Sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ya da dolaşım sisteminde meydana gelen bozukluklar sebebiyle gerçekleşir.

Ellerde Uyuşma: Genellikle kol ve ellerde yaşanan uyuşmalar sinirlerin hasar görmeleri neticesinde oluşmaktadır. Karpal tünel sendromu adı verilen bir hastalık sebebi ile meydana gelir.

Bacak Uyuşması: Kan akış hızının zayıflaması, beslenme düzensizliği, sigara kullanımı vb. nedenlerle meydana gelmektedir.

Beyin Uyuşması: Aşırı stres altında kalmak, sinir, öfke ve kaygılı durumlarda meydana gelebilmektedir. Fiziksel ve de psikolojik nedenlerle meydana gelebilmektedir.

Yüz Uyuşması: Temel sebebi sol ya da sağa tarafa doğru düzenli olarak yatılmasıdır. Bu pozisyon kan dolaşımını yavaşlatacağı için uyuşmalara sebep olmaktadır.

BLOG

Prof. Dr. Alev Leventoğlu Logo

Anasayfa /Tedavi Alanları /El, Ayak Uyuşmaları

El, Ayak Uyuşmaları Nedir? Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Eğer el, ayak uyuşması şikayetiniz varsa ve ısrarcı ya da ilerliyor gibi görünüyorsa, probleminizin teşhis edilmesi önemlidir. Genellikle iğne batması hissi olarak da tanımlanan uyuşma veya karıncalanma, kolları, elleri, parmakları, bacakları veya ayakları etkiler. Bu anormal durum, altta yatan bazı önemli sorunlardan kaynaklanabilir. 

El, Ayak Uyuşmasına Ne Sebep Olur?

Genellikle iğnelenme hissi olarak tanımlanan uyuşma veya karıncalanma kol ve bacakları etkiler. Bazen sadece el yada ayak parmaklarında bazen de dudak çevresi yada vucudunuzun farklı bölgesinde hissedilebilir. Bu anormal durum, altta yatan bazı önemli sorunlardan kaynaklanabilir. Şikayetleriniz eğer ısrarcı ya da ilerliyor gibi görünüyorsa, probleminizin teşhis edilmesi önemlidir.

Uyuşma veya karıncalanmalar genellikle sinir hasarı, sinirin uyarılması veya basısından kaynaklanır. Tek bir sinirde hasar veya basılanma sonucu olabilir veya birkaç sinir veya sinir dalını etkileyen bir problemden kaynaklanabilir.

El, Ayak Uyuşması dört genel kategoriye ayrılmıştır:

  • Parestezi (ciltte hissedilen, ve belirgin uzun süreli etkisi olmayan, karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma hissi.) ya da iğne batma hissi.
  • Basınç ya da dokunuşun nasıl hissettiğine ilişkin algı değişiklikleri ile birlikte, disestezi ( bir kişinin ağrılı, kaşıntılı, yanma ya da kısıtlayıcı bir duyguya maruz kalması) ya da sinir boyunca yanma hissi.
  • Hiperpati veya ağrıya karşı artan hassasiyet
  • Anestezi veya ağrı ve sıcaklık dahil olmak üzere duyu kaybı

Genel olarak, uyuşukluk kollarınızda ve bacaklarınızda veya vücudunuzun tümünde hissedilebilir. Uyuşukluğun, beyin ve omurganızı da içeren merkezi sinir sisteminizdeki bir problemden kaynaklanması da başka nedenlerden dolayı olabilir.

Diğer semptomlar olmadan tek başına uyuşukluk hissi genellikle inme veya tümör gibi yaşamı tehdit eden bir bozukluğun belirtisi olmayabilir.

El, Ayak Uyuşmasının Olası Nedenleri Nelerdir?

Uyuşmanın altında yatabilecek çok sayıda sebep olabileceğinden Nöroloji doktorunuz belirtileriniz hakkında ayrıntılı bilgi içeren kapsamlı bir muayene gerçekleştirir. Bir elektromiyografik değerlendirme yani  sinir iletim çalışması ve diğer tanısal testler, kesin nedeni saptamaya yardımcı olmak için gerekli olabilir. Yapılan muayeneler sonucu nöropatinin durumu; 'tek sinir mi, çok sayıda sinir mi, bunlar iki taraflı yaygın mı yoksa asimetrik mi, sinirin akson dediğimiz yapısı mı yoksa siniri saran, koruyan kılıf olan myelin hasarı mı oluşmuş' gibi birçok soruna çözümü doktorunuz bulacak ve buna göre bir tedavi planı çıkaracaktır. 

El, Ayak Uyuşukluğuna neden olabilecek durumlar şunlardır:

  • Şeker Hastalığı
  • Karpal Tünel Sendromu
  • Siyatik Sinir Problemleri
  • Fıtık Omurga Diski
  • Travmatik boyun ya da sırt yaralanması
  • Vitamin eksiklikleri
  • Bazı ilaçlar
  • Guillian Barre Sendromu
  • Kronik inflamatuar demyelizan nöropatiler
  • Amiloid nöropati

El, Ayak Uyuşması Nasıl Tedavi Edilir?

Ayaklarınız veya bacaklarınız uzun süre oturduktan veya ayakta durduktan sonra uyuşuyorsa pozisyon değişikliği gibi sık hareket etmek size yardımcı olabilir. Ancak sizin için doğru olan tedavi, sorunun kökenine bağlıdır. Bu nedenle olası hastalıkların değerlendirilmesi için mutlaka nörolojik muayene ve testler gerekir. 

MS Hastalarında Hamilelik

Multiple Skleroz (MS), bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar veren bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Hastalığın seyri, tedavi planı, doğurganlık, gebelik, doğum hatta emzirme süreçleri üzerinde etkili olabildiğinden MS

Sağlıklı Beyin vs. Alzheimer Hastalığı Olan Beyin

Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Kişinin bağımsız olarak işlev görme yeteneğini etkileyen düşünme, davranışsal ve sosyal becerilerde sürekli bir düşüş yaşaması olarak ad

Anksiyete Alzheimer Riskini Arttırıyor

Hafif bilişsel bozukluğu olan kişilerin uzun ve devamlı stres ve kaygı yaşamaları durumunda, Alzheimer hastalığına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Yeni bir çalışma, hafif bilişsel bozukluğu ve yüksek düzeyde stresi olan kişilerin, stresli olmayanla

Tümör Hep Kötü Huylu Olmayabilir

Beyin tümörleri kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olabilir. Kötü huylu (kanserli) veya iyi huylu beyin tümörleri özellikle bası belirtileri ve fokal nörolojik bulgulara neden olur. İyi huylu veya kötü huylu tümörler büyüdüğünde, kafa

Sirkadiyen Ritim Uyku Bozuklukları

Sirkadiyen ritim, günün 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsüdür. Bu döngünün bozulması, sirkadiyen ritim uyku bozukluğudur. Sirkadiyen ritim bozukluğu, gündüz uykululuğundan depresyona kadar değişen semptomlara neden olabilir.

Çok Fazla Televizyon İzlemek Beyin Sağlığını Etkiliyor

Araştırmacılar, genç ve orta yaşta daha fazla televizyon izleyen kişilerin ileriki yıllarda beyin sağlığını bozma riskinin daha yüksek olduğunu söylemektedir. Çalışmalar ayrıca, aşırı televizyon izlemenin bilişsel gerilemeye ve gri maddede (karar verme, i

Az veya Çok Uyku Sağlığınıza Zarar Veriyor

Altı ila sekiz saatlik sağlıklı uyku, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Altı ila sekiz saatten fazla veya az süren bir uyku önerilmemektedir.

Parkinson Hastalığının 5 Aşaması

Beyindeki dopamin miktarının azalması sonucu hastaların hareketi başlatma ve hareketi kontrol etme mekanizması bozulur.

60 Yaşından Sonra Beyinde Neler Oluyor?

Araştırmacılar, sağlıklı bir beynin etkinliğini ve verimliliğini ileri yaşlarda da koruyabileceğini söylemektedir.

Temporal Lob Epilepsisi

Epilepsi, nöronlar olarak adlandırılan beyin hücrelerinin diğer hücrelere düzensiz sinyaller göndermesiyle sonuçlanan kronik bir nörolojik durumdur.

Uyku Bozukluklarının Belirtileri

Çoğu insan uykuya dalmakta zorluk çekmektedir. Ancak kronik uyku sorunları ve devam eden gündüz yorgunluğu daha ciddi bir soruna işaret edebilir.

MS Bağışıklık Sisteminizi Etkiliyor

Sağlıklı sinir lifleri, miyelinden oluşan bir koruyucu kılıf ile kaplıdır. Bu sayede hücreler arası uyarılar kolaylıkla birbirleri arasında iletilir. MS Hastalığı - Multiple Skleroz hastalığında

TÜMÜNÜ GÖR

El Kol Uyuşması Hangi Doktora Gidilir? Ellerde Uyuşma İ&#;in B&#;l&#;me Gidilmelidir?

  El Kol Uyuşması Hangi Doktora Gidilir?

El kol uyuşması yaşayan hastaların nöroloji uzmanına başvurması gerekir. Hastalığın sebebi ortaya çıktıktan sonra tedavi yöntemleri noktasında medikal çözüm yöntemleri ele alınır. Özellikle ellerde ve kollarda meydana gelen uyuşmalar, kalp dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunu teşkil edebilir. Tabii bununla beraber günlük yaşamda meydana gelebilecek kast sistemindeki ağrılar üzerinden de söz konusu olabilir. Böyle durumlarda fizik tedavi yöntemi ön plana çıkar.

 Ellerde Uyuşma İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

 Değişik sebeplerden dolayı ellerde uyuşma yaygın görülen durumlardan biridir. Böyle durumlarda başvuru yapılacak olan poliklinik nöroloji olarak öne çıkar. Uzman nörolog doğrultusunda gerçekleşen tetkik ve teşhisler, gerekli tedavi yöntemini ortaya çıkarır. Bu doğrultuda yaşanabilen olası sağlık sorununa bağlı olarak, değişik tedavi yöntemleri Uzman doktor kontrolünde ele alınır. Özellikle belirtiler karşısında mutlaka erken tanı yapılması gereken hastalıklardan biridir.

 El Kol Uyuşması İçin Tedavi Yöntemleri

 Gerekli olan tanı üzerinden sonuç ortaya çıkarıldığı vakit, el kol uyuşması konusunda farklı tedavi yöntemleri öne çıkar.

 - Medikal tedavi

 - Fiziki tedavi

 - Cerrahi uygulama

 Genel çerçevede aşamalı ve sıralı bir şekilde yukarıdaki tedavi yöntemleri ele alınır. Bu durum elbette el ve kol uyuşmasının neden kaynaklandığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

El ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Haberler

Sağlık

Hastalıklar

El ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Çoğu insanın yaşadığı bir durum olan el ve kol uyuşukluğu, birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Özellikle meslek hastalıklarında sık karşılaşan bir durumdur. El ve koldan geçen sinirlerin birinin hasarında, sıkışmasında uyuşma ortaya çıkar. Omurilikte bulunan disklerde herhangi bir durum kol ve ellerde his kaybına neden olabilir. Bu kireçlenmeler ayaklarda uyuşma şeklinde de kendini gösterir. Bazı durumlarda ise uyuşukluk ciddi sağlık sorunlarının belirtilerindendir. Özellikle kalp krizinde görülen sol elde uyuşukluk ve kol ağrısı ölümle sonuçlanabilir. Peki el ve kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar

Kolda median, ulnar, muskulokotanöz, aksiller ve radial olmak üzere beş ana sinir bulunur. Bu sinirlerin görevi ise kol ve eldeki kasları uyarmaktır. Cilt duyusunu uyardıktan sonra ise omuriliğe taşınır. Genellikle ellerde ve kollarda uyuşmaya neden olan sinir ise median sinir lifidir. Bu median sinir, koldaki birçok kasın uyarılmasını sağlar. Serçe parmak dışında, tüm parmakların duyusunu alır. Ayrıca avuç içinin baş parmak tarafındaki kısım bu sinir ile hissedilir. Diğer önemli sinirlerden biri olan ulnar sinir lifi ise serçe parmağına ve yüzük parmağının yarısına his verir. El ile ince hareketlerin yapılmasını sağlayan kaslardan da bu sinir sorumludur. Sıkıştığı zaman en çok etkilediği bölge ise dirseğin arka kısmıdır. Sinir sıkışmalarının en çok görülen belirtilerinden biri olan el ve kol uyuşmasıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

El Ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm/ Doktor Bakar?

El Ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm/ Doktor Bakar?

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir