istanbul sarraf / Sarraf Niyazi – SalihaKartalStudio

Istanbul Sarraf

istanbul sarraf

İstanbul Sarrafları Arasında Ermeniler

Osmanlı ekonomisinin önemli aktörleri arasında yer alan sarraflar para bozmak, kredi vermek, para nakil ve muhafaza etmek gibi faaliyetlerde bulunuyorlardı. Ayrıca madenlerde, darphanelerde, gümrüklerde ve üst düzey devlet adamlarının hizmetinde çalışıyorlardı. Sarrafların devletle ilişkileri açısından en önemli alan ise iltizam ve malikâne sektörüydü. Bilindiği üzere söz konusu iki sektör, devlet hazinesinin gelirlerinin düzenli bir şekilde işletilebilmesi için hayati önemdeydi. Sarrafların kefil olmaması veya finansman temin etmemesi durumunda iltizam ve malikâne ihalelerinin gerçekleşmesi çok zordu. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda denilebilir ki, sarrafların faaliyetleri olmadan Osmanlı ekonomik ve mali sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi oldukça zorlaşırdı (Akyıldız, , s. ).

Osmanlı topraklarında faaliyet gösteren geniş sarraflar zümresi içinde İstanbul sarraflarının hususi bir yeri vardı. İlk defa yılında gedik verilerek düzenli bir teşkilat altında toplanmışlardı. Başlangıçta 12 olan sayıları zamanla artmış, &#;lu yıllardan sonra 72/73 olarak sabitlenmiş, XIX. yüzyılın ortalarına doğru bir miktar daha çoğalmıştır. Gedikli İstanbul sarraflarının malikâneci, mültezim ve cizyedarlara finansman sağlamak, para bozmak, para bozarken herhangi bir suistimalde bulunmamak, topladıkları altın ve gümüşü başkalarına ve özellikle gayrimeşru yollarla iş yapan kimselere değil bedeli karşılığında darphaneye satmak, bedel-i iştira denilen gümüş bedelini darphaneye teslim etmek, darphanenin faaliyetlerini zedeleyecek işlerden uzak durmak gibi birtakım vazifeleri vardı. Görev ve sorumluluklarından da anlaşılacağı üzere darphaneyle yakın ilişkileri söz konusuydu. Bu nedenle devlet adına sarrafların kontrolünü, para ve finans piyasasının başrol oyuncusu olan Darbhâne-i Âmire üstlenmişti. Nitekim arşiv kayıtlarında sarraflar, darphane hizmetine tayin olunan veya Darbhâne-i Âmire’ye merbut şeklinde zikredilirler (Bölükbaşı, , s. ; Bölükbaşı, , ).

Osmanlı erken dönem Ermeni sarraf

Osmanlı erken dönem Ermeni sarraf

İstanbul sarraflarının faaliyetleri stratejik önemdeki pek çok sektörü doğrudan etkilediği için devlet, İstanbul sarraflarını denetlemeyi bir zorunluluk olarak görmüştü. Bu nedenle kontrolü dışında sarraflık yapılmasına müsaade etmiyordu. Ancak sarraflığın kayda değer bir gelir sağlaması, piyasada gediksiz sarraflık yapmak isteyen pek çok kişinin ortaya çıkmasına da yol açmıştı. Gediksiz sarrafların sebep olduğu istikrarsızlığı engellemek isteyen devlet idarecileri, sarraflara sık sık müdahale etmek zorunda kalıyordu. Nitekim ilk düzenlemenin yapıldığı yılından yılına kadar geçen süreçte devlet tarafından sarraflara toplam 14 defa müdahale edilmiştir. Bu müdahaleler esnasında gediksiz sarrafların dükkanları kapatılmış, gedik verilen sarrafların ise isimleri ve dükkanlarının yeri kayda geçirilmiştir (Bölükbaşı, , s. ).

Sarraflara yapılan müdahaleler sırasında yetkililer tarafından tanzim edilen sarraf listeleri, yılları arasında sarrafların kimliklerinin etnik ve dini açıdan tespitine büyük oranda imkan sağlamaktadır. Dolayısıyla bu listeler, Ermenilerin İstanbul sarrafları arasındaki yerini tayin etmek için önemli bir kaynaktır. XVII. yüzyılın sonlarından neredeyse XIX. yüzyılın ortalarına kadar uzanan bu belgeler, literatürde yer alan bilgilerin doğruluğunu test etmeyi de mümkün kılmaktadır. Fakat bütün bu olumlu hususlara rağmen listelerin bazı problemli yanlarının olduğunu da belirtmek gerekir.

Listelere ilişkin problemlerin ilki, Ermeni, Rum ve İbrani dillerine ait isimlerin Osmanlı Türkçesi&#;ne aktarılırken farklılaşmasından, söz konusu dillere ait hususiyetlerin ortadan kaybolmasından kaynaklanır. İkincisi, Osmanlı bürokrasisinde görevli kâtiplerin isimleri, bazen aslından bir hayli farklılaştırarak yazmalarından, sonuncusu ise aynı dini gelenekten gelen milletlerin ortak kullandıkları isimler arasındaki nüansları kâtiplerin ayırt edememelerinden ortaya çıkar.

Listelerde pek çok ismin hangi millete ait olduğu kolaylıkla ayırt edilebilecek durumdayken, bir kısmının ise aidiyetini tayin etmek oldukça zordur. Bazen iki adlı bir sarrafın bir ismi çok mâruf bir Ermeni adıyken, diğer ismi meşhur bir Rum adı olabilmektedir. Kimi zaman da listede geçen isim birkaç etnik grupta birden kullanılabilmektedir. Kâtipler bazı adları o kadar çok değiştirmişlerdir ki bunlar ne Ermeni, ne Rum, ne de Museviler tarafından kullanılmaktadır. Kâtipler yol açtıkları sorunları affettirmek istercesine bazen de isimlerin yanına “Yahudi” veya “zimmî” gibi ifadeler yazmakta, en azından sarrafların dinini belirleme işini kolaylaştırmaktadırlar. Bu ifadelerden ilki doğal olarak Musevileri, ikincisi ise Hristiyan sarrafları niteler.

Mevcut problemler işi zorlaştırmakta ve can sıkıcı olmakla birlikte, listeler sarrafların etnik ve dini aidiyetleri konusunda genel bir fikir vermekten uzak değildir. Listeler tartışma götürmeyecek ölçüde iki sonuca ulaşılmasını sağlamaktadır. Bunlardan ilki, , ve yıllarındaki düzenlemelerde gedik verilen birkaç kişi sayılmazsa, İstanbul sarrafları arasında Müslüman sarraf yer almaz.

Ulaşılan sonuçlardan ikincisi ise İstanbul sarrafları arasında Ermenilerin ezici bir çoğunluğa sahip olduğu gerçeğidir. Listeler incelendiğinde gediklerin pek çoğunu Ermenilerin tasarruf ettiği, Ermenilerin arasında Musevi ve Rumların bulunduğu da görülür. Bu bilgi XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Darbhâne-i Âmire’de ve Osmanlı finans sisteminde Ermenilerin büyük bir ağırlık kazandığı bilgisiyle birleştirildiğinde, Ermenilerin sayısal üstünlüğe sahip olduğu kesin olarak söylenilebilir. Literatürde Ermenilerin Rum İsyanı&#;ndan () sonra sarraflar arasında öne çıktığı, öncesinde ise Rumların ön planda olduğunu yönünde değerlendirmeler vardır. Ancak elimizdeki listeler bu bilginin doğru olmadığını, Ermenilerin Rum isyanı öncesinde de İstanbul sarrafları arasında çoğunluğa sahip olduğunu gösterir. Dolayısıyla XVII. yüzyıl sonlarından başlayarak, en azından XIX. yüzyıl ortalarına kadar İstanbul sarrafları arasında Ermeniler vardı. Bu mevcudiyet giderek katı bir hakimiyete dönüşmüş, İstanbul sarraf gediklerinin pek çoğuna Ermeniler sahip olmuştur (Bölükbaşı, , s. ).

İstanbul sarrafları içinde Ermenilerin çoğunluğa sahip olduğu tespiti yapıldıktan sonra, bu durumun sebepleri üzerinde de durulmalıdır. Öncelikle İslam dininin getirdiği bazı sınırlandırmalar, finans sektöründe Müslümanların faaliyetlerini belli ölçülerde kısıtlarken, gayrimüslimlerin de önünü açmıştı. Ancak bu durum Müslüman sarraf olmadığı anlamına gelmez. Nitekim İstanbul sarrafları içinde değilse bile, başka alanlardaki sarraflar içinde Müslümanlar mevcuttu.

Ermenilerin darphane personeli içinde çoğunluğa sahip olması da diğer bir sebeptir. Osmanlı maliyesinin ve finans sisteminin merkezinde yer alan Darbhâne-i Âmire&#;de büyük oranda Ermeniler çalışıyordu. Özellikle yılından sonra bu durum belirginleşmişti. Ermeniler yılına kadar idareci olamamışlarsa da, darphane personelinin önemli bir kısmı onlardandı. Müslümanlar idari makamlarda bulunmalarına rağmen darphanede sayıları oldukça azdı. İstanbul sarrafları darphane tarafından denetlendiği için aralarındaki ilişki çok güçlüydü. Üstelik bu ilişkinin önemli aktörlerinden biri olan ifrazcıbaşı/mübayaacı unvanlı darphane personeli Ermeni&#;ydi. Bu makamı on yıllar boyunca işgal eden kişiler meşhur Ermeni ailesi Düzoğullarına mensuptu (Bölükbaşı, , s. ).

Ermenilerin İstanbul sarrafları içindeki hakimiyetinin belki en önemli sebebi, sarraflık işinde sahip oldukları beceriydi. Yüzyıllar boyu kuşaktan kuşağa aynı meşgaleyle uğraşan belli toplumsal zümreler, o konuda ihtisas sahibi oluyordu. Ermenilerin finans, kuyumculuk, sarraflık vs. sektörlerde gösterdiği başarı bu hususla doğrudan ilgili olmalıdır. Osmanlı sisteminin yeteneklerden azami ölçüde istifade etme anlayışı, sarraflık işinin adeta Ermenilerin inhisarına bırakılması sonucunu doğurmuştu. Ermeniler bu sayede büyük bir servet kazanabilmiş, devlet idarecileriyle yakınlık kurabilmiş ve toplumsal hayatta yüksek bir konum elde edebilmişlerdi.

İstanbul Sarraflarının Sayısal Değişimi
TarihGedik SayısıSarraflarla bağlantılı diğer esnaf
12
30
60
40
82
12
72
72
723 gediksiz sarraf, 62 gedikli gümüşçü
7320 gedikli gümüşçü
73
7320 gedikli gümüşçü, 21 mülazım, 45 muteber ve mutavassıt sarraf, 20 kefilleri alınan sarraf
75

Kaynakça

Akyıldız, Ali (), “Sarraflık”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, İstanbul, XXXVI, s.

Bölükbaşı, Ömerül Faruk (), XVIII. Yüzyılın İkinci Yarısında Darbhâne-i Ȃmire, İstanbul.

Bölükbaşı, Ömerül Faruk (), &#;İstanbul Sarrafları ()&#;, Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, 30, İstanbul, s.

 

Abroad in minutes sending and receiving money is very easy.

Established in October , Istanbul Payment "ist-pay" is an effective and powerful financial institution that offers advantageous and alternative solutions in the field of international money transfer under the supervision of the CBRT.

  • Fast and Technological Infrastructure
  • Widespread Representative Network
  • Economic Commission Rates

Our Mission

Contributing to the dynamism of the economy by offering you individual and corporate solutions that are advantageous and multi-alternative, based on global experience in the field of money transfer.

Our Vision

To contribute to the economic freedom of individuals and institutions and to strengthen the country's economy with money transfer service as an effective and strong financial institution.

ist-pay, was established with the ideal of filling an important gap in the field of payment and contributing to the country's economy.

The aim of its activities in this direction is
fast and reliable with its
experienced and dynamic staff,
solution-oriented, money transfer service that provides time and commission advantage to its customers. is to present.

Board of Directors

Asım SARRAF

Chairman of the Board

Zarrab, who was born in and was interested in trade at a young age, started to take an interest in trade professionally after completing his undergraduate education. Since , he has been involved in Automotive Spare Parts Wholesale Trade, Electricity Production and Distribution Corporation, Iron and Steel Packaging Production, Foreign Trade Import and Export activities.

Süreyya SARRAF

Board Member

Born in , Sarraf worked as an academician at the university in and after completing his Computer Software Engineering education. Sarraf, who is interested in the finance sector and wants to improve himself in this field, completed his master's degree in Finance at Istanbul Kultur University.

Doç. Dr. İbrahim SIRMA

Yönetim Kurulu Üyesi

yılı Malatya doğumludur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Bölümü’nden yılında mezun olmuştur. Devamında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Para, Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalında yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalında yılında doktorasını tamamlamıştır.

Affiliate Structure

The capital of Istanbul Payment and Electronic Money Inc. is TL.
Share distribution is % by Asım Sarraf

Authorization

Istanbul Payment and Electronic Money Inc. With the publication of the BRSA's decision numbered dated 02/08/ in the Official Gazette on 10/08/, International and Domestic Money Transfer license was obtained.

Our Business Partners

We work with the world's largest money transfer companies.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası