cea neden yükselir / Yeni Kanser Testleri

Cea Neden Yükselir

cea neden yükselir

CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?

CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?

CEA (karsinoembriyonik antijen) nedir?

CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir. Doğum evresinden sonra oldukça az miktarda üretimi sağlanır. Bazı kanser türleri ve birtakım rahatsızlıklar olmadığı sürece, kan dolaşımındaki CEA seviyesi genellikle düşük gözlemlenir. CEA’nın normal olarak kabul ettiğimiz aralığı; mililitrede 0 – 2.5 nanogram (ng/mL)'dir.

CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar

İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir. Diğer kanserler arasında; pankreas, mide, meme, akciğer, tiroid ve yumurtalık kanserinin medüller korsinomu yer alır.

CEA’nın yükselmesine neden olan benign, yani iyi huylu faktörler arasında; sigara, enfeksiyonlar, inflamatuar bağırsak rahatsızlığı, pankreatit, siroz ve kanser oluşumundan şüphe edilen organdaki iyi huylu tümörler vardır. Radyaterapi ve kemoterapi tedavileri; tümör hücrelerinin ölmesine ve CEA’nın kan dolaşımına dağılımı ile ilişkili olarak; CEA’nın geçici olarak artmasına sebep olabilir. Kaygılandırıcı olsa da CEA değerindeki değişimler; yalnız başına kanserin tanısını koymak için yeterli değildir.

CEA (karsinoembriyonik antijen) yüksekliğinin nedenleri

  • Kolon, rektum, mide, pankreas ve akciğer kanserine yakalanmış olan kişilerin ortalama olarak %75’inde bu test değeri yüksek çıkmaktadır. Ancak, erken evrede olan bir kanserde bu testin değeri henüz yüksek olmayabilir.
  • Bu test; meme, yumurtalık, baş ve boyun kanser çeşitlerinin neredeyse yarısında yüksek gözlemlenir. Meme kanserinde CA 15-3, yumurtalık kanserinde CA-125 tümörün belirteci olarak kullanılır.
  • Bazı tiroid kanserlerinde yüksek çıkabilir.
  • Karaciğer ya da akciğerlere sıçramış olan kanser türlerinin pek çoğunda test değeri yüksektir.

Kanser dışı yüksek olmasına yol açan etmenler

  • İltihaplı bağırsak rahatsızlıklarında; ülseratif kolit, crohn hastalığı, ülser, kronik pankretit, divertikülit gibi durumlarda test değerinde yükselme görülebilir. Hastalıkların iyileşme sürecine girmesiyle artan değer, eski haline döner.
  • Hepatit ve siroz gibi karaciğerin direkt olarak etkilenmesine neden olan hastalıklar, kan seviyesindeki bu değeri artırabilir.
  • Safra kesesi iltihabı ve safra yolları tıkanıklığı durumlarında.
  • Böbrek yetmezliği söz konusu olduğunda.
  • Fibrokistik meme hastalıkları gibi iyi huylu meme hastalıklarında.
  • Akciğer enfeksiyonunda, KOAH ve amfizem varlığında.

Benzer Yazılar

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?
Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?

Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.

Devamı

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.

Devamı

TSH Nedir?
TSH Nedir?

TSH, hipofiz bezinin ön kısmında bulunan hücrelerden salgılanan ve tiroit bezindeki hücrelerin gelişimini kontrol etmede rol alan bir hormondur.

Devamı

Erkek Sağlığı Paketi
Erkek Sağlığı Paketi

Erkeklerde 40 yaş sonrasında kendini hissettirmeye başlayan prostat büyümesi; takip ve tedavi edilmemesi durumunda böbrek yetmezliğine yol açabilecek belirtiler gösterebilir.

Devamı

Cea Nedir Ortalama Değeri Kaç Olmalıdır? Karsinoembriyonik Antijen Neden Yükselir?

Haberin Devamı

Prostat, tiroit, pankreas, karaciğer, meme ve ovaryum kanserlerinde de bu değere dikkat edilir. CEA değerine Karsinoembriyonik antijen ismi de verilir.

CEA Nedir?

CEA Karsinoembriyonik, antijeni temsil eden bir değerdir. CEA, hücrelerin yüzeyinde yer alan bu madde, embriyonik gelişim esnasında sistem hücreleri tarafından üretilir. CEA testi, genellikle kanser erken tanısı ve tedavisinde kullanılır.

CEA değeri kolorektal kanserde radyoterapi ve kemoterapi aşamalarında hastanın tedaviye verdiği cevap yönünden oldukça faydalıdır. CEA, kanser tanısı konmamış insanları taramak için kullanılması çok uygun bir test değildir. Kanser rezeksiyonu üzerinden 1 ile 4 ay geçtikten sonra rezidü tümör kalmadığı zaman karsinoembriyonik antijen normal seviyelere düşer.

Haberin Devamı

CEA Ortalama Değeri Kaç Olmalıdır?

CEA normal değeri, milimetrede 0- 2,5 nanogram aralığında olmalıdır. Ama bazı etkiler bu değer aralığını değişmesine neden olabilir. Bunlardan biri de kişinin sigara içmesidir. Bu kişilerde değer aralığı, genellikle 0- 5,0 ng/dl arasında çıkar. Hatta bazı zamanlarda 5,0 ng/dl aralığında da fazla da olabilir.

Özellikle de kişiler kanser tedavisine başlamadan önce 20,0 bg/dl’den büyük olan CEA değeri yayılmış bir kanser durumunun olduğunu gösterir. CEA testi yapıldığı kullanılan testlere ve laboratuvara göre normal değer aralıkları arasında değişebilir.

Karsinoembriyonik Antijen Neden Yükselir?

Hem zararsız durumlarda hem de kanserli durumlarda vücuttaki CEA değeri artar. CEA değerinin vücutta yükselmesinin en önemli nedeni, kolon ve rektum kanseridir. Ama CEA değerini yükselten bazı zararsız durumlar da vardır. Bunlar ise, karaciğer sirozu, inflamatuar barsak hastalığı, pankreatit, enfeksiyonlar, sigara olarak da sayılabilir.

Yüksek CEA değeri, bazı iyi huylu kanser türlerine de işaret ediyor olabilir. Bunların yanında kemoterapi ve radyasyon tedavisinde tümör hücrelerinin ölümü ile ortaya çıkarak geçici CEA yükselmelerine neden olabilir. Kanser tedavilerinde CEA düzeylerinin değişmesi bulgularla ilgilidir. CEA değerinde yaşanan değişiklikler genellikle endişe vericidir. Ama kendi başına kanser tanısı konulması için yeterli değildir.

CEA (Karsinoembriyonik antijen) (Normal Değeri 0-3 ng/ml)

CEA (karsinoembriyonik antijen)

Serumda Karsinoembriyonik antijen (CEA)

Kanserin rezeksiyonundan 1-4 ay sonra, rezidü tümör kalmamışsa, karsinoembriyonik antijen normal seviyelere düşer.
Normal düzeyi sigara içmeyenlerde ≤ 3.0 ng/mL, sigara içenlerde < 5 ng/mL dir. > 20 ng/mL seviyesi primer kanser, nüks ya da metastazı gösterir.

Periton Sıvısında (asit) Karsinoembriyonik antijen (CEA)

Plevra Sıvısında (Effüzyon) Karsinoembriyonik antijen (CEA)

Pankreas Kist Sıvısında Karsinoembriyonik antijen (CEA)

Kaynaklar

  1. NCBI (PubMed) MeSH Database, Carcinoembryonic Antigen
  2. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories, Carcinoembryonic Antigen (CEA), Serum
  3. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories, Carcinoembryonic Antigen (CEA), Pancreatic Cyst Fluid
  4. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories, Carcinoembryonic Antigen (CEA), Peritoneal Fluid
  5. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories, Carcinoembryonic Antigen (CEA), Pleural Fluid

CEA Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Haberler

Sağlık

Hastalıklar

CEA Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kan sayımı testlerinde birçok parametre bulunmaktadır. Bunlardan bazıları tek başına değerlendirilirken bazıları da birtakım tetkiklerle değerlendirilir. Bu parametrelerden biri olan CEA özellikle rektum, pankreas gibi kanser türlerinin belirlenmesinde önemli rol oynar. Özellikle vücutta tümörlerin yayılımı CEA değerlerinde yüksekliğe neden olabilmektedir. Ancak kanser saptamalarında sadece bu kan tahlili değil biyopsi gibi uygulamalar da yapılır. Ayrıca vücudun hemen hemen tüm organlarının işleyişindeki düzensizlikte değerlere yansır. Bu kan testi erken tanı ve tedavi için oldukça önemlidir. Peki, CEA nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Genel olarak koldaki damardan alınan kan örneğinde ortaya çıkan CEA değerleri, özellikle kanseri izlemek açısından büyük önem taşır. Kanserli bölümün çıkarılmasından 1- 4 ay sonra kalıntı tümör kalmamışsa karsiyonembriyonik antijen normal seviyeler düşer. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan olan kemoterapi işe yaramış ise bu değerlerde ortaya çıkabilir. Sadece kötü huylu tümör bulunan hastalarda değil, iyi huylu tümör bulunan kişilere de CEA testi yapılmaktadır. Fakat bu test gizli kanser için etkili bir tarama testi değildir. Gizli kansere neden olan tümörler bu test ile bilinemez. Sıklıkla kullanılan kanser antijenlerden biri olan CEA hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır