pastırma kokusu vücuttan nasıl çıkar / çemen yedikten sonra ortaya çıkan koku - uludağ sözlük

Pastırma Kokusu Vücuttan Nasıl Çıkar

pastırma kokusu vücuttan nasıl çıkar

Ağız Kokusu

Ağız kokusu (kötü nefes kokusu), ağız içi veya ağız dışı nefes yoluyla çıkan kötü koku olarak tanımlanmaktadır. (1)

Günlük hayatta diş hekimleri ve kulak burun boğaz uzmanları “ağız kokusunu gidermek için ne yapılmalı? ”diye soran hastaların ilk gittikleri hekimlerdir.

Ağız kokusunun oranı % gibi yüksek bir oranda olduğu tahmin edilmektedir. Etkilenen kişilerde önemli sosyal ve psikolojik sıkıntılar oluşturmaktadır. (2)

Klinik olarak ağız kokusu hisseden bazı hastalarda gerçekten ağız kokusu varken diğerlerinde hemen hemen hiçbir koku yoktur. Bu durum “Psikosomatik ağız kokusu‟ olarak adlandırılmaktadır.

Nefesin niteliği ve şiddeti yaşa bağlı olarak değişir. Bebek ve çocuklarda nefesin tatlı ve hoş koktuğu bilinmektedir. Buluğ çağında nefes biraz ağır ve keskin bir hal alır. Orta yaşlarda pek de hoş olmayan bir karakter kazanır, tabi ki bu durum kişinin ağız bakımıyla yakından ilgilidir. İleri yaşlarda diş eti hastalıklarına, bazı sistemik hastalıklara, sık ilaç kullanımına, ağızdaki protetik restorasyonlara ve yetersiz ağız bakımına bağlı olarak -hatta iyi ağız bakımı olsa bile- nahoş bir ağız kokusu veya nefes kokusu olabilir.

Çocuklarda ve hamilelik döneminde hissedilen bir ağız kokusu varsa özellikle bir diş hekimi muayenesi teşhis açısından oldukça önemlidir.

AĞIZ KOKUSU ( NEFES KOKUSU ) &#;  NEDEN OLUR ?

Ağız kokusu veya nefes kokusu genellikle tek bir kaynağa bağlı değildir ve çoğunlukla problemlerinin %90’a yakını ağız içi kaynaklıdır. Bu lokal faktörler ağız kokusu vakaların çoğunda önemli bir rol oynamaktadır. Diğer %10 ağız kokusu nedeni ise ağız dışı faktörlerden oluşmaktadır. Ağız dışı nedenlerle oluşan ağız kokusu mekanizmasında genel olarak ağız solunumu yapılması, tükürük bezlerinin etkilenmesi sonucu ve ağız kuruluğuyla birlikte  uçucu sülfür gazı bileşikleri rol oynamaktadır. Ayrıca sağlıklı diş etlerine sahip olan kişilerde de bazı durumlara bağlı ağız kokusu hissedilebilmektedir.

1.AĞIZ İÇİ KAYNAKLI NEDENLERİ (% 90)

DİL DOKUSU

          Bazı kişilerde dilin yüzey alan yapısı düzensiz, pürüzlü, buruşuk, çukurlu ve tüyümsü uzantıları olan bir dokudur ve yarıklar içerir. Bu bölgelerde yemek artıkları temizlenemez ve bakteri barınağı oluşur. Dil dokusunda biriken bu bakteri toplulukları ve çürümüş yemek artıkları kötü kokulara sebebiyet veren gazlar (sülfür) salgılamaktadır. Ayrıca dilin 2/3 arka kısmında bulunan, tad tomurcukları arasına biriken bakteriler tükürüğün yıkayıcı etkisinden gizlenebilmektedir.

DİŞ ETİ İLTİHAPLARI

         Özellikle ileri düzeye gelmişperiodontal hastalıklarda, başarısız implant vakalarında ve diş eti çekilmelerisonucu oluşan aralanmalara besin artıklarının sıkışması ve temizlenememeleri sebebiyle oluşabilir. Ayrıca bir diş çekimi sonrası ağrı ile birlikte ağız kokusu da hissediliyorsa bu çekim bölgesinin iltihaplanmış olabileceği şüphesi uyandırır (Alveolit). Kişinin mutlaka diş hekimini bu konuyla ilgili bilgilendirmesi çok önemlidir.

ağız kokusu sebepleri

DİŞ ÇÜRÜKLERİ

         Çürük kavitesi içine biriken ve temizlenemeyen yiyecek artıkları ve çürük oluşturan bakteriler ağzı kokusu nedenleri arasında yer almaktadır. Çürük nedeniyle kırılmış dişlerde ağrı ve ağız içi yara oluşumunun yanında yemek artıklarının birikimini tetikleyerek ağız kokusuna neden olabilir.

AĞIZ İÇİ YARALAR (detaylı bilgi için mavi üzerine tıklayınız)

          Travma sonucu oluşan bazı ülserler, bazı mukoza hastalıkları, mantar enfeksiyonları, apseler, yirmi yaş dişi iltihaplanmaları, majör aftlar,ağız kanserleri, herpetik enfeksiyonlar.

AĞIZ KOKUSU OLUŞTURAN FAKTÖRLER

KİRLİ, HİJYENİK OLMAYAN PROTEZLER

          Uzun süre kullanılan uyumsuz ve hijyenik olmayan hareketli veya sabit protezler, ya da diş hekimince iyi planlanmamış, hatalı yapılmış restorasyonlar veya taşkın ve cilasız yapılmış diş dolguları özellikle çok yemek artığı tutarak ve zor temizlenebilir olmaları nedeniyle ağız kokusu problemini tetikleyebilir. Bu özellikle yaşlı kişilerde ve engelli bireylerde özellikle önemlidir. Bu konularda daha detaylı bilgi sahibi olmak için ilişkili yazılarımı okuyabilirsiniz.

KÖTÜ AĞIZ KOKUSU

TÜKÜRÜK AZLIĞI (XERESTOMİA)

Tükürük ağızın can suyudur. Azalması pek çok sebebe bağlıdır. Oldukça fazla problem oluşturur. Ancak ağız kuruluğu nedeniyle oluşan ağız kokusu toplumda yüksek bir orandadır. Bu hastalarda sıklıkla dudak kuruması ve şikayeti de ortaya çıkmaktadır.

BESİN ARTIKLARININ YETERİNCE TEMİZLENEMEMESİ (KÖTÜ AĞIZ BAKIMI)

        Ağız kokusu veya nefes kokusu sebepleri arasında en önemli etkenlerin başında özellikle kişilerin ağız bakımını yeterli ölçüde yapmamaları veya yapamamaları gelmektedir. Sadece diş fırçası değil bununla birlikte diş ipi, ara yüz fırçası kullanımı ve günümüzde kesinlikle önerdiğimiz dil temizliği besin artıklarını temizlemede bir bütün oluşturmaktadır.

2.AĞIZ DIŞI KAYNAKLI NEDENLER (%10)

BAZI YİYECEKLER ve SİGARA

        Özellikle sülfür oluşturan amino asitleri içeren et, balık ve süt ürünleri ağız kokusu oluşturur. Ayrıca sarımsak ve soğanı çiğ yemek, yumurta, terleme ve nefes yoluyla vücuttan geç atılan baharatlı yiyecekler (sucuk, pastırma) ağız kokusu oluşturabilirler. Ve tabi ki sigara.

AĞIZ SOLUNUMU

          Ağızdan nefes alıp veren kişilerde genellikle burunda bir tıkanıklık söz konusudur. Ağızdan solunum sonucu tükürük seviyesi azalır, diş etlerinde şişlikler ve ağız kokusu meydana gelebilir. Özellikle sabahları rastlanan ağız kokusu, uyku sırasında ağızın açık kalması sonucudur. Ancak bu durum sürekli değilse sabah içilen bir bardak su sonrası ağız kokusu geçmektedir.

BAZI SİSTEMİK HASTALIKLAR

ağız kokusu oluşturan hastalıklar

        Burun ve sinüsler akıntıları, bademcik iltihaplanmaları, sindirim organlarındaki patolojik ya da fizyolojik bozukluklar (gastroözofageal reflü, helicobakter pylori kaynaklı mide rahatsızlıkları), diyabet, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, üremi, Sjögren sendromu, akciğer hastalıkları,diş eti kanaması ile karakterize bazı kan hastalıkları (aplastik anemi, lösemi, trombositopeni gibi), yüksek ateşle seyreden diğer hastalıklar. Ayrıca özellikle baş boyun kanser tedavisi gören hastalarda ağız bakımı yetersizliği ve tükürük bezlerindeki fonksiyon kaybı sonucu oluşan ağız içi yaraları ile birlikte ağız kokusu da hissedilebilmektedir.

VİTAMİN ve MİNERAL EKSİKLİĞİ

      A vitamini, B12 vitamini, demir veya çinko eksikliği

RADYASYON TEDAVİSİ ve BAZI İLAÇLAR

      Özellikle yan etki olarak ağız kuruluğu oluşturan ilaçlar ve alınan bu ilaçların etkisiyle ağız içi mikroflora değişiminden kaynaklı ağız kokusu görülebilmektedir.

AÇLIK

STRES ( Bu konu ile ilgili yazımı okumanızı öneririm.)

AĞIZ KOKUSUNDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

Ağız kokusunun ağız içi nedenlerle mi, yoksa ağız dışı nedenlerle mi kaynaklandığını bulmak her zaman kolay olmaz. Ayırt etmek için en basit yol, hastanın ağzını kapattırıp burundan nefes vermesini söylemektir. Eğer burundan verilen havada da hala kötü koku varsa muhtemelen koku nedeni ağız içi kaynaklı değildir.

Ancak koku oluşturan faktör çoğunlukla (%90) ağız içi lokal faktörler olduğu için, ağız kokusu nasıl giderilir sorusunun cevabı bu faktörlerin eliminasyonudur ve tedavide ilk basamaktır. Örneğin, tüm çürük dişlerin tedavisi, diş eti iltihabının ortadan kaldırılması &#; ki bunda diş taşı temizliği hastaları koku açısından oldukça rahatlatır-, ağızda gıda birikimine neden olabilecek taşkın dolgu, hatalı planlanmış veya eski, hijyenik olmayan protetik restorasyonların yenilenmesi gibi.

Ağız kokusu için tedavide ikinci basamak hastaların iyi bir oral hijyene kavuşturulmasıdır. Kişiye doğru veiyi bir ağız bakımının nasıl yapılacağı, protetik ve implant restorasyonların özel bir bakım gerektiği anlatılmalı ve detaylıca hastalara gösterilmelidir. Her kişinin ağız hijyeni ve bu konudaki motivasyonu farklıdır. Ağız kokusundan şikâyetçi olan hastalarda olabildiğince ağız hijyeni motivasyonu sağlanmalı ve bu konuda teşvik edici olunmalıdır. Evde ağız kokusunu gidermek bu motivasyon sağlanamadan mümkün değildir.

AĞIZ KOKUSU ENGELLEME

AĞIZ KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN EVDE NE YAPILMALIDIR ?

Ağız bakımı sadece diş fırçalama olarak düşünülmemelidir. Bunun yanında diş ipi ve ara yüz fırçaları ağız bakımının ayrılmaz bir parçasıdır. Günümüzde dil dokusunun temizliğinin önemi daha çok anlaşılmış ve marketlerde dil temizliği için üretilmiş dil fırçaları ve dil kazıyıcıları yerini almıştır. Özellikle dilin boğaza yakın arka kısmının bu kazıyıcılar ile temizlenmesi bazı kişilerde ağız kokusunu son derece azaltmaktadır ve diş fırçalamasına oranla kokuyu azaltmada daha fazla bir etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalarda ağız kokusundaki azalmalarda; diş fırçalamanın etkisi %33, dil kazıyıcılarının etkisi %40, dil temizlemenin etkisi %42 olarak bulunmuştur. (5)

DİL TEMİZLEME

Tüm bunlarla birlikte, ağız kokusu giderici çeşitli çinkolu diş macunları, bazı gargaralar, çikletler, çiğneme tabletleri, yapay tükürük preparatları ve ağız spreylerinden oluşan pek çok ürün tedavi amaçlı olarak satılmakta ve kişiler tarafından kullanılmaktadır.

“Ağız kokusuna veya nefes kokusuna ne iyi gelir ?”şeklinde düşünen kişilerin aklına ilk gelen çözüm maalesef karanfil çiğneme veya sık ağız gargarası kullanımı olmaktadır.

Burada önemli olan konu bu ürünlerin diş hekimi tavsiyesi dışında kullanılmaması gerektiğidir. Çünkü gargaralar ve spreyler sadece kokuyu maskelemektedirler. Bu da kişilerin diş doktoruna veya ilgili hekime gitmesini geciktirecektir. Kokuyu oluşturan ana kaynak ortadan kaldırılmadığı sürece tedavi şansı olmayacaktır. Ayrıca uzun süre ve bilinçsizce kullanılan gargara ve spreylerin ağız mukoza kuruluğu oluşturduğu ve ağız florasının dengesini bozduğu bilinmelidir.

Günümüzde garagaralar özellikle alkolsüz ve flor içerikli olanları olmak üzere hekim tavsiyesiyle ve belli bir zaman dilimi için önerilmektedir.

Yapılan tüm ağız içi tedavilere ve doğru uygulan ağız bakımına rağmen geçmeyen ağız kokularında, ağız dışı sistemik bir etken düşünülmeli ve kişi konsültasyon açısından bir tıp doktoruna yönlendirilmelidir.

Sağlıklı günler dileklerimle..

Dr. H. Tuncay Akdoğanlı

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı

REFERANSLAR

  1. Yeagaki K, Coil JM. Genuine halitosis, pseudohalitosis and halitophobia: Classification, diagnosis and treatment. Compendium ;
  2. Akaji EA, Folaranmi N, Ashiwaju O. Halitosis: A reivew of the literature on its prevalence, impact and control. Oral Health Prev Dent ; 4:
  3. Delanghe G, Ghyselen J, Bollen C, van Steenberghe D, Vandekerckhove BN, Feenstra L. An inventory of patients_response to treatment at a multidisciplinary breath odor clinic. Quintessence Int ;
  4. Aydın M. Ağız Kokusu Teşhisi ve Tedavisi. Dentalife ;
  5. Seemann R, Kison A, Bizhang M, Zimmer S. Effectiveness of mechanical tongue cleaning on oral levels of volatile sülfür compounds. J Am Dent Assoc ;

AĞIZ KOKUSU, ETKİN AĞIZ BAKIMI NASIL YAPILIR?

15 Haziran

Pastırma t&#;ketirken bunlara dikkat!

Haberin Devamı

Çölyak hastaları pastırmayı çemensiz yemeli

Günümüzde çemen hamurunda kullanılan çemen unları saf olmayıp çoğunlukla buğday ve burçak unu ile birlikte bir karışım halinde bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle çölyak hastalığı olan veya buğday alerjisi olan kişilerin pastırma tüketiminde çemensiz olan ürünleri kullanmaları gerekir. Kırmızıbiber çemene renk vermek ve lezzet kazandırmak amacıyla katılmaktadır.

Sarımsak, kendine has tat ve kokusu ile çemen hamuruna giren en önemli unsurlardan biridir. Sarımsak, pastırmaya koku ve tat kazandırmasının yanı sıra en önemli özelliği bakterisid ve fungusid etki göstermesidir. Yani etin bekleme süresince bozulmasının önüne geçer. Birçok araştırmacı sarımsağın çeşitli mikroorganizmaların gelişmeleri üzerine inhibitör etki yaptığını bildirmiştir. Sarımsağın bu etkisinin yapısında bulunan allisinden ileri geldiği belirtilmektedir.

Pastırmayı kızartmayın

Her ne kadar çemenle korunaklı hale gelse de pastırma yine de çiğ ettir ve çiğ et tüketimi çeşitli bağırsak parazitlerine sebep olabilir. Pastırmayı pişirmek dendiğinde aklınıza kızartma gelmesin! Pastırma da dahil olmak üzere, hiçbir besinin kızartılması tercih edilmemelidir. Ancak pastırmayı geleneksel bir lezzet olarak kuru fasulyeye ilave edip tüketebilirsiniz. Böylece aynı zamanda kuru baklagillerden bol posa alarak, kalbinizi de pastırmanın verebileceği zarardan korumuş olursunuz.

Haberin Devamı

Geleneksel yöntemle yapıldığından emin olun

Pastırma geleneksel yöntemle hazırlandığında sucuk, salam ve sosisten farklı bir üründür. Ancak günümüz teknolojisinde pastırmada nitrit, nitrat gibi koruyucu maddelerle işlem görüyor olabilir. Böyle olunca da diğer şarküteri ürünlerinden farkı kalmaz ve sağlığı diğerleri gibi ciddi anlamda tehdit edici hale gelebilir. Bu tarz şarküteri ürünlerinin diyabet riskinin, kalp damar hastalıkları riskini, hipertansiyonu ve kolon kanserlerini tetiklediği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle pastırma tüketiminde mutlaka geleneksel yöntemle üretilmiş olanları tercih etmek, pişirerek tüketmeye özen göstermek ve çok sık tüketmemekte fayda vardır.

Haberin Devamı

Pastırma nasıl yapılıyor?

Etin seçimi ile başlayan yapım süreci (ki pastırmanın isim çeşitlemesi de bu seçimden kaynaklanır), mevsim şartlarına göre bir aydan fazla sürebiliyor. Kesimden sonra dinlendirilerek pastırmalık kısımları seçilen etler, şekil verildikten sonra iplere geçiriliyor. Tuzlanarak bir süre bekletilen pastırmalık etler, yıkandıktan sonra ağırlık altında preslenerek içindeki kan ve tuzlu sudan arınması sağlanıyor. Açık havada kurutulan etler, gün çemene yatırılıyor. Yeniden kurutma işlemine tabi tutulan etler, çemenle kaplandıktan sonra yeniden kurutularak tüketime hazır hale getiriliyor.

#Pastırma#Pişirme#Sağlık

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Çemen

Çemen pastırma yapımında da kullanınan bir tür kahvaltılık sostur. Pastırma yapılırken etin üzerine çemen otu, sarımsak, tuz, kırmızı biber ve su karıştırılarak bir sos yapılarak bu sos etin üzerine sürülür. Daha sonra bu et ve sos kurumaya bırakılır.

Lezzet olarak çok sevilsede yedikten sonra kokusunundan dolayı pişmanlık duyulmaktadır. Tenden kokusu kolay kolay çıkmamaktadır. Özellikle yaz aylarında yenildiğinde terleme ile birlikte koku daha da çok ortaya çıkar. Bu nedenle genelde kış aylarında tercih edilir. Genelde kahvaltılarda ekmek üzerine sürülerek yenilir. Sos yerine çemen tozunuda kahvaltılarda kullanabilirsiniz. Kokusu kötü olsada faydaları çok fazladır. Mide gazını önler ve ateş düşürücü özelliği vardır. Bağırsakları çalıştırır. Çok güçlü bir balgam söktürücüdür. Vücut iltihaplarını kurutur. Böbrek taşı düşürmede yardımcıdır.

Çemeni evde kendinizde yapabilirsiniz. Ama bu masrafa girmenize gerek olmadan funduszeue.info adresinden en taze ve en lezzetli çemen siparişi verebilirsiniz.

çemen baharatları insanın ter kokusunu değiştirir.
aynı durum pastırma yiyenlerdede görülür çünkü onunda etrafında çemen vardır.
koltuk altnız artık baharatlı kokmaktadır, afiyet olsun.

üzerinizi değiştirirken koltukaltınızdan burna doğru süzülen kokudur. yeni yıkanmış olsanızda nafile

Yikanmadiginiz surece gecmeyen bi kokudur ve cirkin kokudur.

tuvaletten mutfağa, oturma odasından banyoya kadar rehin alan kokudur.

o ne pis o ne leş bir koku.

kayseri'de beş yıldızlı otel tuvaletlerini bile esir almış kokudur. bakın bu bir dramdır. çaresi de yoktur.

"Ayy allah saklasin. Kopek lesi yemisler mubarek." dedigim kokudur. (bkz: tahtaya vur tahtaya)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası