omuzdaki ödem nasıl gider / Omuz Ağrısı ve Tutulmasının Nedenleri ile Tedavisi

Omuzdaki Ödem Nasıl Gider

omuzdaki ödem nasıl gider

Ödem Nasıl Atılır? Hızlı Ödem Atmanın Yolları

Ödem, vücuttaki birkaç dokunun birleşmesiyle oluşan ve daha sonra sıvı birikimi sonucunda meydana gelen şişliktir. Ödem, vücudun çoğu bölgesinde; bacaklarda, kollarda, karın bölgesinde meydana gelebilir. Uzun süre ayakta kalmanın ve oturmanın sonucunda oluşan ödemler geçici ödemlerdir ve tedavi gerektirmezler. Ödem, daha çok yaşlı insanlarda ve ayakta çalışan insanlarda yaygın olarak görülür. En yaygın görülen ödem tipleri ise; primer lenfödem, idiopatik ödem, karın boşluğu ödemi, pulmoner ödem, serebral ödem, göz ödemleri, periferik ödem ve pedal ödemi olarak sıralanmaktadır.

Hızlı Ödem Nasıl Atılır?

Hızlı ödem atmak için evde uygulanabilecek bitki ve besin tarifleri bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını çay olarak bazılarını ise normal öğün arasında tüketebilirsiniz.
Ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olan besinler vardır. Bu besinler düzenli ve ölçülü olarak tüketildiği zaman faydası görülebilir. Besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ananas (taze dilimlenmiş olmalıdır).
  • Yoğurt (yoğurt doğal olmalıdır).
  • Yeşil Çay (en etkili ödem atıcı bitki çayları arasındadır).
  • Maydanoz (suyu sıkılıp, limon ile yumuşatılmış bir şekilde içilmelidir).
  • Kiraz Sapı (en kuvvetli ödem atıcı bitki çayları arasındadır).

Mısır Püskülü ve Kiraz Sapı Çayı 

  • 1 tutam mısır püskülü
  • 1 tutam kiraz sapı
  • 1 litre içme suyu

Yukarıda yer alan malzemeleri kaynamış suya atıp 10 dakika demlendirin. Demlenen çayınızı hazır olduktan sonra soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.
Yeşil Çay 

  • Sade soda
  • Yeşil çay
  • Dilimlenmiş limon
  • ml içme suyu

Kaynayan suyunuzun içine yeşil çayınızı ekleyip 10 dakika demleyin ardından soğumaya bırakın. Soğuyan çayınıza sade soda ve dilimlenmiş limonu da ekleyip gün içerisinde tüketebilirsiniz. 
Karahindiba Kürü

  • ml içme suyu
  • 2 çay kaşığı karahindiba

Kaynamış suyunuzun içerisine karahindibayı ekleyin ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayınız soğuduktan sonra bir bardağa koyarak gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Yeşil Kür Maydanoz Tarifi

  • 1 demet maydanoz
  • 1 adet elma
  • 1 avuç ıspanak
  • 1 adet yeşil salatalık

Yukarıda yer alan malzemeleri iyice yıkadıktan sonra blenderin içerisine yerleştirip üzerine içme suyunu ekleyin. Hazırlanan içeceğinizi gün içerisinde yavaş yavaş tüketebilirsiniz.

Ödem Neden Oluşur, Belirtileri Nelerdir?

Ödem, kişinin vücudunda şişkinlik yaratan bir durumdur ve genel adıyla vücudun fazla su tutması anlamına gelir. Vücudumuzda özellikle karın, bacak ve kollarda şişkinliğe sebep olmaktadır. Kılcal damarların olduğu dokuların aralarında sıvı oluşmasının 3 tane önemli nedeni bulunmaktadır;

  • Kan damarlarının içerisinde aniden oluşan yüksek basınç hipertansiyon) vardır.
  • Kan damarlarının dışında basınç uygulanması vücuttaki sıvının emilmesine yol açar.
  • Dışarıdan gelen bir basınç, kan damarlarının çevresini tehlikeye atarak dengeyi bozar ve sıvı kaybına neden olabilir.

Ödem, vücudun birçok bölgesinde meydana gelebilir. Özellikle göz kapaklarında, ayaklarda, yüzde, kollarda, bacaklarda hatta parmaklarda bile şişlik görülebilir. Bunların yanı sıra cildin gergin olması, göz kapaklarındaki şişlikten dolayı gözleri açamamak, şişliğin olduğu bölgelerde parmakla bastırılınca o bölgede çukur oluşması ve beyazlık oluşması belirtiler arasında yer alır. Vücudunda ödem olan kişinin gün içerisinde nabzında değişiklik meydana gelebilir. Bu bulgulardan bir ya da birkaçını yaşayan kişiler zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmaları ve tedaviye başlamaları önemle tavsiye edilir. 
Akciğerde ortaya çıkan ödemler kişinin ciddi hastalıklarla karşı karşıya olmasına neden olabilir. Bu bulguların arasında solunum yetersizliği, nefes alma güçlüğü, göğüste meydana gelen yoğun ağrı yaşanması bulunmaktadır. Kişiler ödem belirtilerine ek olarak bu rahatsızlıklara maruz kalıyorlarsa hiç vakit kaybetmeden tedavi için doktora gitmelidirler. Aksi takdirde akciğerde bulunan ödem, kişinin hayatını riske atmış olur. Uzun zaman hareketsiz kalan kişilerde de ödem oluşması olasıdır, fakat bu ödemler kendiliğinden yok olan ya da küçük bir tedavi sonucunda ortadan kalkan ödemler olarak bilinmektedir.
Ödemin oluşmasına neden olan sebepleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Bazı ilaçların yan etkisi (tansiyon ilaçları, steroid ilaçları, doğum kontrol ilaçları)
  • Sağlıksız beslenmek 
  • B vitaminini yeteri kadar almamak
  • Tuzlu besinler tüketmek 
  • Ciltte oluşan güneş yanığı (ciltte şişkinliğe sebep olur).
  • Gebe olmak
  • Kilo fazlalığının olması 
  • Menopoza girmiş olmak
  • Ameliyat sonrası uzun süre yatmak

Ödemi Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Birkaç basit yöntemle birlikte vücudunuzu ödemden koruyabilirsiniz. Alacağınız bu önlemleri uygulamadan önce uzman bir doktora başvurabilirsiniz. Ödemi önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanmaktadır; 

  • Su içmek: Su içtikten sonra ödem artar diye bir düşünce var fakat bu yanlıştır çünkü vücut yeteri miktarda günlük su ihtiyacını depolayamadığı takdirde görevlerini yerine getiremeyecektir. Bu nedenle günlük yaklaşık bardak su içmelisiniz.
  • Hareket etmek: Vücuttaki kasları hareket ettirmek, yürüyüş yapmak gibi egzersizler fazla sıvıyı kalbe geri pompalama konusunda yardımcı olmaktadır.
  • Tuz tüketimini azaltmak: Tuz tüketimini en aza indirgeyin. Tuz, vücudun fazla oranda su tutmasına sebep olmaktadır. 
  • Karbonhidrattan uzak durmak: Karbonhidrat oranı yüksek olan besinlerden uzak durulmalıdır. 
  • Alkol ve sigaradan uzak durmak: Alkol, sigara, kahve çeşitleri, asitli içecekler, çay gibi asit ve kafein oranı yüksek içeceklerden uzak durulmalıdır.

Ödeme Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Vücudumuzda oluşan ödemlerin, bedenimizde oluşturduğu olumsuz etkilerin yanı sıra sağlığa verdiği zararları da vardır. Bu zararlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Hastalıkların birçoğu aşağıdaki gibidir;
Konjestif kalp yetmezliği: Konjestif kalp yetmezliği yaşandığı zaman kalbin pompalama yeteneği zayıflar. Bu nedenle kan, bacaklarda, ayaklarda kısacası vücutta ödeme sebep olabilir. Konjestif kalp yetmezliğinde, karın ve bel çevresinde ödem oluşabilir ve akciğerde sıvı birikmesine neden olabilir.
Böbrek hastalıkları: Böbrekler vücuttan alması gerektiği kadarıyla su almazsa kandaki basınç seviyesi yükselmeye başlar, bu da ödem oluşmasına yol açabilir.
Siroz: Siroz hastalığı, karaciğerde oluşan protein yetersizliği ve tıkanıklığına yol açtığı için kanda artan basınca yol açar.
Amfizem: Amfizem hastalığı, akciğerde ve kalpte basıncın artması ve vücutta ödem oluşmasıyla meydana gelir. 

Ödem Çeşitleri Nelerdir?

8 adet ödem çeşidi mevcuttur ve her biri sağlık sorunlarına yol açabilir. Ödem çeşitlerinin bazıları şunlardır;
Periferik ödem: Genellikle ayak bileği, bacak, el, kol ve yüz bölgelerinde görülmektedir. Gün içerisinde oturduğumuz pozisyon ve yattığımız pozisyonla ilişkili olarak ortaya çıkan bir ödem çeşididir.
Pulmoner ödem: Önemsenmesi gereken bir ödem çeşididir. Pulmoner ödem sonucunda akciğerde sıvı birikmesi meydana gelir. Bunun sonucunda ise kalp yetmezliği yaşanabilir.
Serebral ödem: Beyinde meydana gelen ödem çeşididir. Yaşanması durumunda ciddi sağlık sorunu ortaya çıkabilir. 
Pedal ödem: Çoğunlukla ilaçların yan etkisinden dolayı yaşanabilir. 
Gözde ödem: Gözün içerisinde ve çevresinde bulunan şişlik ödemidir. 
Primer lenfödem: Lenfödemden kaynaklı olarak meydana gelen ödemdir. 
İdopatik ödem: Tanımlanamayan bir nedenden dolayı ödem oluşumu gerçekleşir.

Vücuttaki Ödemi En Hızlı Ne Atar?

Vücutta bulunan ödemi, fazla sıvıyı dışarı yollamak için gün içerisinde su tüketimini artırmanız gerekmektedir. Gün içerisinde bardak su içmek, vücudunuzdaki ödemin atılmasında yardımcı olmaktadır.

Vücuttaki Ödemi Ne Söktürür?

Bazı meyve ve sebzeler ödem sökmek için oldukça yararlıdır. Bunlardan bazıları: kivi, ananas, kayısı, greyfurt, muz, nar, maydanoz, dereotu, kırmızı turp ve şalgam suyu, enginar, salatalık, süt, kefir, yoğurt olarak sıralanır.

Vücuttaki Ödem Doğal Yollarla Nasıl Atılır?

İstikrarlı bir şekilde egzersiz ve yürüyüş yapılmalıdır. Limonlu ve sirkeli su içilmelidir. Tuz tüketim miktarı azaltılmalıdır. Buğday ürünlerinin kullanımı azaltılmalıdır. Düzenli ve yeterli miktarda uyku alınmalıdır. Stres ve sinir minimuma indirilmelidir. Bol miktarda su tüketilmelidir.

Ödem Atıcı Su Nasıl Yapılır?

1 litre suyun içerisine; her biri ml sudan yapılmış yeşil çay, kiraz sapı ve mısır püskülü çayı ekleyin. Suyun içerisine adet dilimlenmiş limon atın. Suyu 1 gece buzdolabında dinlenmeye bırakın ve ertesi gün, gün içerisinde az miktarlarda tüketin.

Ödem Söktürücü Bitkiler Nelerdir?

Ödem atıcı bitikler şu şekilde sıralanmaktadır: yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, anason, rezene çayı ve nane limon. Bu çaylar aynı zamanda idrar sökücü özellikleriyle ödem atılmasında etkilidir.

Ödem Atmak İçin Evde Ne Yapılmalıdır?

Bol miktarda su içilmelidir. Şeker kullanımı azalmalıdır. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Düzenli olarak magnezyum içilmelidir. B6 vitamini takviyesi alınmalıdır. Potasyum kullanımı artmalıdır.

Sirkeli Su İçmek Ödem Attırır Mı?

Elma sirkesi, vücuttaki zararlı maddelerin ve ödemin atılmasıyla vücuttaki hücrelere daha çok oksijen alınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda damarları açma özelliği vardır ve bu sayede vücutta bulunan fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur.

Limonla Ödem Nasıl Atılır?

Limonu sıkın ve ml suyun içerisine atıp karıştırın. Daha sonra içine; ananas dilimleri, kiraz sapı, tarçın, mısır püskülü ve zencefil dilimleri koyarak karıştırın. Karışımlardan elde ettiğimiz suyu 1 gece boyunca dinlenmesi için güneş almayan serin bir yerde bekletin. Beklettiğiniz suyu, gün içerisinde saat başı ml olacak şekilde günde litreye kadar tüketebilirsiniz.

Su İçmek Vücuttaki Ödemi Atar Mı?

Evet, eğer gereken miktarda yani vücudunuzun ihtiyacı kadar su tüketiyorsanız, vücudunuz ödem tutulmasını engeller. Ancak, vücudunuzun ihtiyacından fazla olarak su içerseniz, ödem atmanızın aksine vücudunuzun ödem tutmasına sebep olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım

Yayınlama Tarihi: 02 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Omuz Ağrısı

omuzağrısı

Omuz günlük aktivitelerde bir objeyi fırtlatmadan, elimizi belimize götürmeden, sağ elimizle sol kulağımızı ense tarafından tutalbilmeye kadar çok geniş bir eklem hareket açıklığına ve geniş fonksiyon alanına sahiptir. Hayatımızın olmazsa olmazıdır.

Bu kadar hareket açıklığının getirdiği bir takım riskler vardır. Zamanla farkına varmadan yapılan ters hareket ve zorlamalar, omuzdaki kemik ve yumuşak doku yapılarında değişiklikler oluştururak sıkışma ve istikrarsızlık meydana getirir. Bu durum omuz problemlerinde artışa ve ağrıya yol açar.

Bu makale size yaygın olarak görülen omuz problemleri hakkında bilgi verecektir.

Anatomi

Omuz birden fazla eklemden oluşur. Bu eklemler, kaslar ve tendonlar (kiriş) ile çevrili olup çok geniş eklem hareket açıklığına sahiptir.

omuzağrısı

Sebepler

Omuz problemleri genel olarak dört ana başlık alında toplanabilir;

  • Tendon enflamasyonu veya yırtıkları
  • Gevşeklik-İstikrarsızlık
  • Kireçlenme
  • Kırıklar

Nadir görülen problemler; tümör, enfeksiyon ve sinir sıkışmalarıdır.

Bursa içi kaygan ve şeffaf sıvı ile dolu, eklem çevresinde yerleşmiş keseciklerdir. Bu yapılar eklem çevresinde kasların kemik üzerinde kaymasını sağlamakla birlikte amortisör ve negatif şok emiciler olarakta görev yaparlar.

Bazen omuzda aşırı kullanım rotator kılıf ve akromion isimli kemik arasındaki bursada inflamasyon ve şişmeye yol açar. Bu süreç subakromiyal bursitolarak isimlendirilir. Bursit sıklıkla rotator kılıf inflamasyonu birliktelik gösterir. İflamasyon süreci, omuzda komşu yumuşak dokuların ödemine yol açarak ağrılı bir klinik tablo oluştururlar. Zamanla elbise giyme veya saç tarama gibi günlük aktiviteler sıkıntılı ve ağrılı hale gelir.

Tendinit

Tendon kemik ile kas arasındaki bağlantıyı sağlayan yapıdır. Yapısı sert, elastik olmayan ve beyaz yapıdadır. Tendonun enflamasyon ve ödemi tendinit olarak isimlendirilir. Genel olarak tendinit ikiye ayrılır;

  • Akut :  Ani olarak gelişir ve aşırı zorlamalar sonucu meydana gelir.
  • Kronik: Kireçlenme gibi yavaş seyirli hastalıklarda, tekrarlayıcı zorlamalarda ve yaşlanma ile meydana gelen mini yırtıklar ile oluşabilir.

Omuzda dört adet rotator kılıf tendonı ve bir adet bisipital tendon olmak üzere beş adet tendon vardır. Rotator kılıf tendonları omuzda kol topuzunu çepeçevre sararak omuz hareketleri sırasında omuz ekleminin stabilitesi ve hareketine sağlayan çok önemli yapılardır. Rotator kılıf tendonları içinde en sık supraspinatus tendon problemleri görülür.


Tendon Yırtıkları

Omuzda ensık rotator kılıflarda yırtık görülür. İki şekilde olur;

  • Akut: Ani bir travma veya güşme sonucu olur.
  • Kronik: Yaşlanma, sıkışma, tendinit zeminde tendon zamanla yıpranır ve bütünlüğü bozularak yırtıklar oluşur.

Detaylar için tıklayınız.

omuzağrısı

Sıkışma Sendromu

Omuzda sıkışma sendromu, akromion isimli kemik ve rotator kılıflar arasında meydana gelir. Basınç oluşur ve yumuşak dokularda ödem inflamasyon ile sonuçlanır. Omuz yukarı kaldırıldığında örneğin saçı tarama, yemek yeme veya elbise giyme sırasında ciddi ağrılı hale gelir. Zamanla sıkışma önce bursit sonra tendinit ve supraspinatus tendonunda yırtık ile sonuçlanıfunduszeue.infoar için tıklayınız.


İnstabilite-Omuz Gevşekliği

Omuzda travma veya aşırı kullanım sonrası bir gevşeklik oluşur. Bu gevşeklik sonucu kısmı veya tam çıkık görülebilir.

Kireçlenme

Kireçlenme veya osteoartrit eklemdeki kıkırdak soyulması ve dökülmesidir. Bu durum dejeneratif bir süreçtir ve genellikle 50 yaş üzerindeki insanları etkiler. Omuzda kireçlenmeden en sık Akromioklaviküler eklem etkilenir.
Kireçlenmenin en yaygın bulgusu omuz ağrısıdır. Aktivite ve zamanla ağrı kötüleşir, omuz sertleşir ve şişer. Ağrı omuz ve sırt merkezli olup hava değişikliklerinden etkilenebilir. Eğer kireçlenme akromioklavikuler eklemi etkilediyse ağrı omuzun daha çok ön tarafını odaklanır.


Kırıklar

Motorsiklet kazaları sonrası ani ve şiddetli ağrı, şişme ve hareketsizlik olur. En sık köprücük ve üst kol kemikleri kırılır. Kırıklar&çıkıklar&yaralanmalar başlığı altında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Muayene ve Teşhis

Omuzda ani yaralanma sonrası şiddetli bir ağrı varsa en kısa zamanda doktora başvurunuz. Meydana gelen omuz ağrısı çok şiddetli değil ve birkaç gün içinde şiddetinde azalma gösteriryorsa gözleme devam edebilirsiniz. Fakat ağrı kalıcı ve azalma göstermiyorsa mutlaka bir ortopedistde başvurmalısınız.
Hekim, şikayetlerinizi dinleyip ağrınızın başlangıcını, sürecini ve tetikleyen faktörleri sorguladıktan sonra sizi muayene etmek isteyecektir. Gerekli durumda bir takı özel testler ve tetkikler isteyebilir.

  • Röntgen: Eklem ve kemik yapılar hakkında bilgi verir.
  • MR : Tendon, bursa, kas gibi yumuşak dokular hakkında net bilgiler veren degerli bir testdir.
  • Tomografi: Kemik yapıları röntgenden daha detaylı degerlendirmeyi sağlar.
  • EMG: Sinir sıkışması ve fonksiyonları hakkında bilgi verir.
  • Artroskopi: Hem tanı hem de aynı seansda tedavi etmemizi sağlayan bir yöntemdir. Omuz artroskopisi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

funduszeue.info Mutlu DUYMUŞ  

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Özgeçmiş için tıklayınız.

Anahtar kelimeler : Omuz ağrısı, Omuz ağrısının nedenleri, en sık omuz ağrısının nedenleri,omuz ameliyatları?

Omuz sıkışma sendromunda tedavi y&#;ntemleri

Omuz sıkışma sendromunu tanımlayan Uzman Dr. Berrin Akpınar, “Omuz ağrısı toplumda en sık görülen ağrılardandır. Omuz eklemi kürek kemiği, köprücük kemiği ile uzun kol kemikleri tarafından oluşturulan, çok geniş bir eklem hareket açıklığına sahip olan bir eklemdir. Eklem yapısı topun yuvaya girmesi şeklindedir ancak kalça eklemindeki gibi top-yuva ilişkisi birbirini tamamen kavrayan şekilde değildir. Eklemin geniş hareketini sağlayan bu yapı, eklemin yerinden çıkmasını engellemek adına güçlü bağlar ve rotator manşet adını verdiğimiz omuzun döndürücü hareketlerini sağlayan kaslarla güçlendirilmiştir. Omuz sıkışma sendromu rotator manşet kasları ile kemik yapı arasındaki mesafenin daralması sonucunda omuzda ağrı ve hareket kısıtlılığı ile gözlenen bir tablodur" ifadelerini kullandı.

"Omuz sıkışma sendromu genç sporcular ve orta yaşlı insanlarda yaygın olarak görülüyor"

Omuz sıkışma sendromunun genç sporcular ve orta yaşlı insanlarda yaygın olarak görüldüğüne değinen Akpınar, “Genç yaşta daha çok kolunu yukarı kaldıran yüzme, tenis, basketbol, voleybol ile ilgilenen sporcularda veya kollar yukarı kaldırılmış olarak uzun süreli çalışanlarda görülür. Bu kişilerde uzun süreli omuz rotasyon (dönme) işlemleri sonucunda, kaslarda ödem ile mesafe daralır. Bazı kişilerde doğuştan kemik yapılarının farklı olması nedeni ile de oluşabilir. Yaş ilerledikçe kireçlenme ile birlikte kemik ve eklem uçlarında oluşan kemiksi çıkıntılar mesafede daralmaya neden olur. Ağrı aynı zamanda basit bir yaralanma ile de oluşabilir. Bazen ise görünen belirgin bir neden olmayabilir” dedi.

"Omuz sıkışma sendromunun bulgularına dikkat"

Omuz sıkışma sendromunun bulgularına değinen Akpınar, “Kolun yukarıya kaldırılması, arkaya götürülmesi gibi aktivitelerde ağrı görülür. Ağrı genelde omuzun ön tarafından başlayarak kolun yan tarafına doğru yayılır. Belirli pozisyonlarda ki en çok ani kol kaldırma ile ağrı oluşur. Önce hareketle oluşan ağrı, daha sonra istirahatta da devam etmeye başlar. Hastalar genelde ağrılı omuz üstüne yatamamaktan ve gece ağrısından yakınırlar. Daha sonra giderek kol hareketlerinde kısıtlanma ve güç kaybı gelişir. Hastalar saç tarama, elini arka cebe götürme veya sutyen ilikleme gibi aktiviteleri güçlükle yapar hale gelirler" ifadelerini kullandı.

Omuz sıkışma sendromu tedavisi

Omuz sıkışma sendromunda uygulanan tedaviler hakkında bilgi veren Akpınar, “Tedavide temel amaç ağrıyı azaltmak ve omuz fonksiyonlarını geri kazanmaktır. Tedaviye omuz sıkışma sendromunun hangi evrede olduğuna, hastanın yaş, aktivite seviyesi ve genel sağlık durumuna göre karar verilir. Omuz sıkışma sendromunun üç evresi vardır. İlk iki evrede daha çok ödem ve tendinit vardır ve daha çok konservatif dediğimiz ameliyatsız tedavilerle çözülebilir. Üçüncü evrede ise tendon yırtılmaları söz konusudur ve hastanın kliniğine göre cerrahi tedavi gerekliliği doğabilir. Erken dönemde öncelikle hastanın ağrılı omuzunu zorlayıcı aktivitelerden kaçınması önerilir.

Çalışma pozisyonları düzenlenebilir. Bu dönemde ödem olduğu için soğuk tedavi ve ağrı kesici antienflamatuar ilaçlardan faydalanılabilir. Ancak 3 aydan daha eski vakalarda, ciddi bir ödem yoksa ve hareket kısıtlılığı da ortaya çıkmışsa sıcak uygulama da faydalı olabilir. Bunun yanında ultrason, ağrı kesici ve kas kuvvetlendirici elektriksel akım tedavileri, yüksek yoğunluklu lazer tedavisi, manuel terapi, kinezyobantlama, kuru iğneleme gibi yöntemleri içeren bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanır. Bu dönemde mutlaka ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Eklem hareket açıklığının sağlanması yanında özellikle omuz bölgesi kaslarının kuvvetlendirilmesi tedavinin başarısı ve problemin tekrarının önlenmesinde oldukça önemlidir. Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi kortizon enjeksiyonları yapılabilir" dedi.

"Omuz sıkışma sendromunda alternatif tıp yöntemleri etkili bir çözümdür"

Omuz sıkışma sendromunda PRP tedavisine dikkat çeken Akpınar, “Son yıllarda yenileyici tedavilerin , bu tip tendon rahatsızlıklarında çok etkin olduğu görülmüştür. Hastanın kendi kanındaki trombositleri, dolayısı ile büyüme faktörlerinin yoğunlaştırarak problemli ekleme enjekte edilmesi olan PRP (trombositten zengin plazma) enjeksiyonları ve ozon enjeksiyonları tedavide başarıyla kullandığımız yöntemlerdendir" dedi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası