antep fıstığının faydaları / Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir? Antep Fıstığında Hangi Vitaminler Vardır? - Sağlık Haberleri

Antep Fıstığının Faydaları

antep fıstığının faydaları

Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Antep fıstığı, sadece lezzetli ve yemesi eğlenceli değil, aynı zamanda süper sağlıklıdır. Antep fıstığı ağacının bu yenilebilir tohumları sağlıklı yağlar içerir ve iyi bir protein, lif ve antioksidan kaynağıdır. Dahası, birkaç temel besin içerirler ve kilo vermeye, kalp ve bağırsak sağlığına yardımcı olabilirler. Antep fıstığının tarihi eskilere dayanır. Günümüzde ise özellikle şerbetli tatlılarda, baklavalarda, dondurmalarda ve bir çok yemekte popüler olarak kullanılır. 

  1. Sağlıklı Besin Bileşenleri ile Doludur

Antep fıstığı çok besleyicidir ve 28 gramlık bir porsiyonda yaklaşık aşağıdaki değerleri içerir;

Kalori: 159

Karbonhidrat: 8 gram

Lif: 3 gram

Protein: 6 gram

Yağ: 13 gram (%90 doymamış yağlardır)

Potasyum: Referans Günlük Alımın (RDI) %6'sı

Fosfor: RDI'nin %11'i

B6 Vitamini: RDI'nin %28'i

Tiamin: RDI'nin %21'i

Bakır: RDI'nin %41'i

Manganez: RDI'nin %15'i

Özellikle antep fıstığı, etrafındaki en B6 vitamini açısından zengin besinlerden biridir. B6 Vitamini, kan şekeri regülasyonu ve kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan bir molekül olan hemoglobin oluşumu dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonları için önemlidir. Antep fıstığı potasyum açısından da zengindir, 30 gram antep fıstığı büyük bir muzun yarısından daha fazla potasyum içerir.

antep fıstığı

  1. Yüksek Antioksidanlar

Antioksidanlar sağlığınız için hayati öneme sahiptir. Hücre hasarını önlerler ve kanser gibi hastalık riskini azaltmada önemli bir rol oynarlar. Antep fıstığı, diğer birçok kuruyemiş ve tohumdan daha fazla antioksidan içerir. Aslında sadece ceviz ve pikan cevizlerden daha fazlasını içerir. Gözlerinizi mavi ışığın neden olduğu hasardan ve merkezi görüşünüzün bozulduğu veya kaybolduğu bir durum olan yaşa bağlı makula dejenerasyonundan korurlar. Ayrıca, antep fıstığında en bol bulunan iki antioksidan grubu olan polifenoller ve tokoferoller kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabilir. 

  1. Kalorisi Düşük, Proteini Yüksek

Kuruyemiş yemenin sağlığa birçok faydası olsa da, genellikle kalorileri oldukça yüksektir. Neyse ki antep fıstığı en düşük kalorili kuruyemişler arasındadır. Ağırlıklarının yaklaşık %20'sini oluşturan protein ile antep fıstığı, protein içeriği söz konusu olduğunda yalnızca bademlerden sonra ikinci sıradadır. Ayrıca proteinin yapı taşları olan esansiyel amino asitlerin oranı diğer tüm kuru yemişlerden daha yüksektir. Bu amino asitler gerekli kabul edilir çünkü vücudunuz bunları üretemez, bu nedenle onları beslenmenizde almalısınız.

  1. Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Enerji yoğun bir gıda olmasına rağmen, kuruyemişler kilo vermeye en uygun gıdalardan biridir. Antep fıstığının kilo üzerindeki etkilerini inceleyen az sayıda çalışma olsa da, mevcut olanlar umut vericidir. Antep fıstığı, her ikisi de tokluk hissini artıran ve daha az yemenize yardımcı olan lif ve protein bakımından zengindir.

Antep fıstığının kilo verme özelliklerine muhtemelen katkıda bulunan bir faktör, yağ içeriğinin tam olarak emilememesidir. Aslında, çalışmalar fındıklardan gelen yağların emilim bozukluğunu göstermiştir. Bunun nedeni, yağ içeriğinin bir kısmının hücre duvarlarında sıkışıp bağırsakta sindirilmesini engellemesidir. Dahası, kabuklu antep fıstığı dikkatli yemek için iyidir, çünkü fındıkları soymak zaman alır ve yeme hızını yavaşlatır. Artan kabuklar ayrıca size kaç tane yediğinize dair bir sonuç verecektir. Bir çalışma, kabuklu fıstık yiyenlerin, kabuklu fıstık yiyenlere göre %41 daha az kalori tükettiğini gösterdi.

antep fıstığı

  1. Sağlıklı Bağırsağa Teşvik Eder

Antep fıstığı lif bakımından yüksektir ve bir porsiyon 3 gram içerir. Lif, sindirim sisteminizde çoğunlukla sindirilmeden hareket eder ve bazı lif türleri, bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler tarafından prebiyotik görevi görerek sindirilir. Bağırsak bakterileri daha sonra lifi fermente eder ve onu sindirim bozuklukları, kanser ve kalp hastalığı geliştirme riskinin azalması dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları olabilecek kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür.

  1. Kolesterolü Ve Kan Basıncını Düşürebilir

Antep fıstığı, kalp hastalığı riskinizi çeşitli şekillerde azaltabilir. Antep fıstığı, antioksidanlarda yüksek olmasının yanı sıra kan kolesterolünü düşürebilir ve kan basıncını iyileştirebilir, böylece kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Aslında, birkaç çalışma antep fıstığının kolesterol düşürücü etkilerini göstermiştir.

  1. Kan Damarı Sağlığını Geliştirebilir

Antep fıstığı, kan damarı sağlığını geliştirmede önemli bir rol oynayabilir. Bunun nedeni, nitrik okside dönüştürüldüğünde kan damarlarınızı genişletmeye yardımcı olan L-arginin açısından zengin olmalarıdır.

  1. Kan Şekerini Düşürmeye Yardımcı Olabilir

Çoğu kuruyemişten daha yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olmasına rağmen, antep fıstığı düşük glisemik indekse sahiptir, yani kan şekerinde büyük artışlara neden olmazlar. Muhtemelen şaşırtıcı olmayan bir şekilde, araştırmalar antep fıstığı yemenin sağlıklı kan şekeri seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Antep fıstığı, lif ve sağlıklı yağlar açısından zengin olmasının yanı sıra, tümü kan şekeri kontrolü için faydalı olan antioksidanlar, karotenoidler ve fenolik bileşikler açısından da zengindir. Bu nedenle, diyetinize sadece antep fıstığı eklemek, uzun vadede kan şekeri seviyenizi yönetmenize yardımcı olabilir.

  1. Yemesi Keyifli, Beslenme Düzenine Eklemek Kolay

Antep fıstığı çeşitli şekillerde tüketilebilir. Bunlar, çeşitli tatlılara ve yemeklere güzel bir yeşil veya mor renk ekleyerek atıştırmalık, salata garnitürü veya pizza tepesi olarak veya hatta fırında pişirmeyi içerir.

Şunlara da göz atın;

  1. Antep fıstıklı tatlı tarifler
  2. Antep fıstıklı tuzlu tarifler
  3. Badem sütünün faydaları nelerdir?
  4. Yer fıstıklı tarifler
  5. Cevizin faydaları nelerdir?

Ceviz, fındık, badem ve antep fıstığı gibi yağlı tohumlar, besin grupları içinde özel ve önemli bir yere sahiptir benim için. Benzer içeriklere sahip olsa da onları birbirinden ayıran bazı özellikle bulunmaktadır. Örneğin ceviz omega-3 yağ asitlerinden zenginken, badem en yüksek E vitamini içeriğine sahiptir. Hepsinin ortak özellikleri ise kalp dostu yağlardan zengin oluşları, protein, posa, pek çok vitamin ve minerali içermeleridir. Yoğun yağ içerikleri nedeniyle yüksek kalorili olmaları, kilo kontrolü açısından sakıncalı gözükmelerine sebep olsa da aslında gerek zengin besinsel içerikleri, gerekse tokluk hissini arttırma ve bu hissin daha uzun sürmesine yardımcı olmaları sebebiyle fit ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarıdır.

Bu gruptaki besinler içinde Antep fıstığı da kendine has özellikleri ile ayrı bir öneme sahiptir. Antep fıstığının kilo vermede ve bel bölgesinin incelmesinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. 2 çalışmada Antep fıstığı tüketenlerin toplamda daha az kalori aldıkları ve doyma hislerinin arttığı gözlemlenmiştir. Bunun özellikle kabuklu Antep fıstığı tüketenlerde geçerli olduğunu belirten araştırmacılar, kabuklu tüketimin yeme sürecini yavaşlattığını ve tüketim sonrasında kalan kabukların daha fazla yemeyi durdurmak için görsel işaret olduğunu belirtmişlerdir.

Antep fıstığının kalp sağlığı üzerine etkilerinin incelendiği farklı araştırmalara göre Antep fıstığı tüketimi kolesterol ve kan basıncının düşürülmesinde rol oynamaktadır. Antep fıstığının protein, posa, diğer yağlı tohumlara göre daha az yağ ve en yüksek oranda fitosterol içermesinin kolesterol düşürmedeki başarısının nedenleri olarak kabul edilmektedir. Fitosteroller, bağırsakta kolesterol emiliminin ve vücudun kolesterol üretiminin azalmasına yardımcı olmaktadır.

30 gram yani yaklaşık 50 antep fıstığı günlük önerilen protein ve lif ihtiyacının %10 unu karşılamaktadır. Antep fıstığı yağlı tohumlar içerisinde en yüksek lif içeriğine sahip olanlardan biridir. Lifli gıdalar kilo vermede etkili olmanın yanı sıra diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri için risk azaltıcı etkiye sahiptir.

Antep fıstığı;

  • B grubu vitaminlerden ve özellikle B1, B6 ve folik asitten zengindir. Ayrıca çok iyi bir K vitamini kaynağıdır.
  • Mineral yönünden çok zengindir. Yağlı tohumlar içinde en iyi potasyum kaynağıdır. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, bakır ve manganez içerir. Bu mineraller kan basıncının kontrolünde, kemik sağlığının yönetiminde ve pek çok kronik hastalığın önlenmesinde rol oynamaktadır.
  • Antioksidan özellikteki fitokimyasallar içermektedir.
  • Çok yüksek miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Yağlı tohumlar içinde kayda değer miktarda lutein ve zeaksantin içeren tek gıdadır. Bu karotenoidler gözün retinasında yoğun olarak bulunur ve yaşlanmaya bağlı görme kayıplarının önlenmesinde etkin rol oynar.

Antep fıstığına ve diğer yağlı tohumlara dönüşümlü olarak ve aşırı olmamak kaydıyla beslenmenizde yer vermek, sağlıklı olmak/kalmak için atacağınız doğru bir adım olacaktır.

Diyetisyen Ayşegül Bahar

Düzenli 10 Tane Antep Fıstığı Yerseniz...

Sakız ağaç ailesine bağlı ağaç türünde yetişen kabuklu meyveye fıstık denir. Ülkemizde ilk kez üretim merkezi olarak Gaziantep'te kurulduğundan Antep fıstığı olarak geçmiştir. Ancak üretim olarak yüzde 40 Şanlıurfa'dır. Ağaçta yetişen bu meyve iç kabuğu yağlı dış kabuğu ise serttir. Ana vatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan olan Antep fıstığı yaygın olarak tatlıcılık ve ilaç yapımında kullanılır. Sıcak havaları çok seven fıstık ağacının dört çeşidi vardır. Diyabetten kansızlığa kadar birçok hastalığa iyi gelen Antep fıstığı, aynı zamanda kilo vermede de yardımcı olan kabuklu bir meyvedir. Uzmanlar, özellikle kanser riski taşıyan hastaların tüketmeleri gerektiği vurguluyor. Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.

Sakız ağaç ailesine bağlı ağaç türünde yetişen kabuklu meyveye fıstık denir. Ülkemizde ilk kez üretim merkezi olarak Gaziantep'te kurulduğundan Antep fıstığı olarak geçmiştir. Ancak üretim olarak yüzde 40 Şanlıurfa'dır. Ağaçta yetişen bu meyve iç kabuğu yağlı dış kabuğu ise serttir. Ana vatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan olan Antep fıstığı yaygın olarak tatlıcılık ve ilaç yapımında kullanılır. Sıcak havaları çok seven fıstık ağacının dört çeşidi vardır. Diyabetten kansızlığa kadar birçok hastalığa iyi gelen Antep fıstığı, aynı zamanda kilo vermede de yardımcı olan kabuklu bir meyvedir. Uzmanlar, özellikle kanser riski taşıyan hastaların tüketmeleri gerektiği vurguluyor. Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır