kuluçka makinasina yumurtalar nasil konur / Kuluçka için yumurta seçimi nasıl olmalıdır?

Kuluçka Makinasina Yumurtalar Nasil Konur

kuluçka makinasina yumurtalar nasil konur

Hindi yumurtalarının inkübasyonu

Tavuk hindisi varsa, çiftçilerin kuluçka makinesinde hindileri yumurtadan çıkarması alışılmadık bir durum değildir. Sebebi de ağırlığı ile yumurtaları ezmesidir. Hindi yumurtalarının inkübasyonu belirli kurallara uyulmasını gerektirir.

Hindi kuluçkalık yumurta

Hindi civcivlerini evde bir kuluçka makinesinde almak çok fazla çaba gerektirmez. Başarı doğrudan testislerin ne kadar iyi toplandığına ve kuluçka makinesine yerleştirilmeden önce nasıl saklandığına bağlıdır.

Yumurtalar her 2-3 saatte bir tavuktan alınmalıdır, çabuk bozulma eğilimindedirler. Kış aylarında da donabilirler. 5 ila 10 derece arasında saklanmaları gerekir. Hava nem göstergesi% 70 - 85 seviyesinde tutulmalıdır.

Önemli! Kirli yumurtalar en iyi kuluçka için kullanılmaz. Zayıf bir kuluçka yaparlar ve kuluçka makinesine yerleştirmeden önce onları yıkayamazsınız.

Kuluçka için kullanılması planlanan yumurtaların, künt uçları olacak şekilde en fazla 10 gün saklanması önerilir. Aksi takdirde, kuluçkalık civciv yüzdesini düşürme olasılığı hariç tutulmaz.

Hindi kuluçkalık yumurta

Saklama kapları iyi havalandırılmalıdır. Bu koşul karşılanmazsa embriyo ölebilir. Bunu yapmak için, havalandırma için duvarlarda delikli karton kutular kullanabilirsiniz. Yumurtaların çok düşük sıcaklıklarda ısıtılması tavsiye edilir. Bu 2-3 saat sonra düzenli olarak yapılmalıdır. Bunu yapmak için oda sıcaklığı 37-39 dereceye yükselir.

İşleme başlamadan önce yumurtalara dezenfektan uygulanmalıdır. Bunun için, sıcaklığı 30-32 dereceye ulaşan zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi kullanılır. Çözeltinin içinde 5-7 dakika bekletildikten sonra temiz bir bezle iyice kurutulur.

Yumurtaların bir potasyum permanganat çözeltisi ile işlenmesi gerekir.

Önemli! Dezenfeksiyon için% 1 peroksit solüsyonu veya% 0.2 deokson solüsyonu da kullanabilirsiniz. Bu tür hazırlıklarda yumurtalar 3 dakika bekletilir.

Hindilerin kuluçka dönemleri doğru yumurta seçimi ile başlar. Bunu yapmak için, onların dış işaretlerine odaklanmanız gerekir:

  • 70 ila 100 gram arasında aynı boyut ve ağırlığa sahiptirler.
  • Eliptik şekildedirler ve hava odası kör tarafta bulunur.
  • Üzerlerindeki kabuk, büyümeler ve çatlaklar olmadan eşittir.
  • Ovoskupirovanie yumurtası, iç kısmının tek tip olduğunu ve sarısının orta kısımda olduğunu göstermelidir. Hareketli ise böyle bir yumurta kuluçka için kullanılamaz.

Big 6 hindi yumurtalarını yumurtadan çıkarmaya başlamadan önce inkübatörü hazırlamalısınız. Bunu yapmak için kireç çözeltisi kullanılarak iyice dezenfekte edilir. Kuluçka makinesi içeriden temiz su ile iyice yıkanır, kurutulur ve havalandırılır.

Hindi yumurtaları için kuluçka makinesi

Daha sonra inkübatör önceden açılır. Çalışan sistemlerinin sağlığını kontrol etmek için bu gereklidir. Kuluçka makinesi döşemeden önce iyice ısınır. Nemlendirme ve havalandırma sensörlerinin kapatılması önerilir. Isıtma, panjurlar kapalı olarak yapılır.

Hindi yumurtalarının evde kuluçka aşamaları ve modları

Güçlü civcivleri yumurtadan çıkarmak için yumurtalar önceden ısıtılır. Bu yapılmazsa, kabuğun üstünde yoğuşma oluşur ve bu da hindi yavrularının gagalanmasını engeller ve ayrıca gözenekleri tıkar.

Kuluçka Makinesi İdeal Kuluçka

Kuluçka makinesine yumurtaların nasıl konulacağı modeline ve tasarımına bağlıdır. Cihaz otomatik çevirme işlevini destekliyorsa dikey olarak istiflenirler. Böyle bir işlev sağlanmazsa, yatay olarak yerleştirilirler.

Önemli! Kuluçka makinesindeki yumurtaların ısınmasını kontrol etmeyi kolaylaştırmak için, her birinin kör tarafına bir kalemle işaret koymanız önerilir.

Güçlü civcivleri yumurtadan çıkarmak için yumurtalar önceden ısıtılır

Kuluçka makinesinde kaç gün hindi civcivlerinin yumurtadan çıkacağı, yumurtaların çaprazına bağlıdır. Hafif haçlarda, hindiler için kuluçka süresi 27 güne kadar ve ağır olanlarda - 28 gün sürer. Süreç 4 aşamaya ayrılmıştır. Her biri belirli bir sıcaklık ve nem seviyesine uygun olduğunu varsayar. Bu koşullar yumurta içerisinde embriyo oluşumu için önemlidir.

  1. Dönem 8 güne kadar sürer. Sıcaklık 37 ila 38 derece arasında ayarlanır ve nem göstergesi% 65'i geçmez. Her bir yumurta 24 saat içinde en az 4 defa döndürülmelidir. 8. günde yumurta ovoskopi yapmanız gerekir. Embriyonun öldüğü yumurtalar atılabilir. Bunlardan bebekler yumurtadan çıkmayacak.
  2. Bu aşama 14 güne kadar sürer. Kuluçka makinesi sıcaklığı 37,5 - 38 derece aralığında tutar. Nem sensörü% 40 - 46'ya ayarlanmıştır. Her bir yumurta günde en az 6 defa döndürülmelidir. 14. günde embriyonun solunumu vardır. Allantois kapalıdır.
  3. 25 güne kadar. İnkübatördeki sıcaklık 37.6 - 37.7 derece arasında tutulur. Havalandırma sistemi yumurtaların aşırı ısınmasını engeller. Her gün 15 dakika boyunca soğutma modunu açmanız gerekir. Yumurtanın yeterince soğuduğunu kontrol etmek için göz kapağına sürülmelidir. Yumurta biraz ılık olmalıdır. Bu süre zarfında yumurtalar günde en az 6 defa ters çevrilmelidir. Etabın ikinci yarısında ise nem indeksi kademeli olarak artırılarak% 66'ya getirilebilir.
  4. Bu son dönem. 28. günde biter. İnkübatördeki hava sıcaklığı 36,5 derecede tutulur ve nem% 75'i geçmez. Bu aşamada yumurtaları çevirmenize gerek yoktur. İnkübatör havalandırılmalıdır. Bunun için kanatlar açılır. Son aşamanın ortasında tekrar ovoskop kullanılır. Bu, civcivlerin gelişimini kontrol etmek içindir. Lümen içinde, yumurta hava odasına kadar tekdüze, koyu bir renge sahip olmalıdır. Kameranın sınırları hareketli olmalı ve siyah hatlara sahip olmalıdır.

Hindi kümeslerinin kuluçka oranı doğrudan yumurtaların çaprazlamasına bağlıdır.

Embriyo oluşum süreci

Embriyo oluşumu süreci şartlı olarak aşağıdaki aşamalara ayrılabilir:

  • 1 - 7 gün embriyonun dolaşım sistemi ve iç organları geliştirmesi;
  • 8 - 14 - civcivin gagası ve iskeleti oluşur;
  • 14 - 18 - hindi hareket etmeye başlar ve zaten ses çıkarma yeteneğine sahiptir;
  • 19-28 - Civcivin tüm iç organlarının ve merkezi sinir sisteminin oluşumu tamamlandı.

Hindi civcivlerinin kuluçka makinesinde yumurtadan çıkmasına yardım edilmeli mi? Bu soru birçok yeni yetişen çiftçi tarafından sorulmaktadır. Civciv, yumurtanın içinde bir günden fazla gıcırdıyorsa, ancak yumurtadan çıkmadıysa, kabuğun hava haznesinin yan tarafından dikkatlice açılması önerilir.

Önemli! Kameranın kendi filmine zarar vermeniz tavsiye edilmez.

Artık hindi gagasının nerede olduğunu görmek için kabuğun altındaki folyoyu yavaşça yırtabilirsiniz.

Çoğunlukla civcivin yumurtadan çıkmadığı ve yumurtadan gelen gıcırtı duyulmadığı durumlar vardır. Bu durumda, hava odasının üstündeki kabuğun dikkatlice açılması da gereklidir. Aynı zamanda bir damla kan salınırsa, yumurta kuluçka makinesine geri aktarılmalı ve birkaç saat bekletilmelidir. Kan yoğun bir şekilde akarsa, böyle bir yumurtanın kuluçka makinesine geri verilmesi yasaktır. Civciv her halükarda ölecek ve kan, kuluçka makinesinin içindeki kısırlığı kıracak ve bu da tüm yavruların ölümüne yol açabilir.

Civcivlerin yumurtadan çıkma süreci

Sabırsız çiftçiler civcivlerinin folyosunu kendi başlarına yırtıyorlar. Bu yapılamaz. Doğal olarak gelmesi gerekiyor. Film civcivin küçük vücuduna yapışmışsa, üzerine ılık su serpilmeli ve nemli bir pamuklu çubukla çıkarılmalıdır.

Civcivler aktif olarak yumurtadan çıkmaya başladığında, yumurtaları ters çevirmemek daha iyidir.Çatlak üstte yer almalıdır, aksi takdirde bebek çatlamaz.

Bir notta! Kuluçka işlemi sırasında inkübatördeki nem kontrol altında tutulmalıdır. % 75 - 80 düzeyinde olmalıdır, aksi takdirde civcivlerin nefes alması zorlaşır ve ölebilir.

Çoğu zaman, kuluçka makinesinin kapağına yerleştirilen tüm yumurtaların yarısından daha azının bulunduğu ortaya çıkar. Bu tatsız durumun birkaç nedeni olabilir. İşte en önemlileri:

  • Yumurtalar döllenmemiş.
  • Embriyolar, kabuğun altındaki bakteri veya mantarlardan olumsuz etkilenebilir. Kuluçka öncesi yumurta dezenfeksiyonu kötü yapılmış olabilir.
  • Kuluçka makinesine yerleştirilen yumurtalar yetersiz ısıtıldı. Kabuktaki gözenekleri tıkayan yoğunlaşma oluştu. Bu durumda embriyo nefes alamaz.
  • Havalandırma sistemi yumurtalara yeterli hava sağlamaz. Bu durumda, inkübatörün ek havalandırması gibi bir prosedür unutulmamalıdır.
  • Çiftçiler her kuluçka döneminde sıcaklık rejimini değiştirir. Bu yapılamaz. İnkübatör sıcaklığı dönem boyunca değişmemelidir. Yalnızca dönemler arasında değiştirilebilir.
  • Yumurtaların çevrilmesi sırasında ılık su püskürtülür. Bu manipülasyon yalnızca su kuşu yumurtaları için yararlıdır, ancak hindi yumurtaları için son derece zararlıdır.
  • Kuluçka sürecinde elektrik kesintileri yaşandı. Sonuç olarak, inkübatörün içindeki sıcaklık rejiminin ihlali söz konusudur. Bu, embriyoların ölümüne yol açar.
  • Tavukların ve hindi civcivlerinin ve ördek yavrularının yumurtadan nasıl çıktığını izlemek çok ilginç. Aynı zamanda birçok kişi inkübatör kapısını açmaya çalışır. Bunu yapamazsınız. Bu, inkübatördeki sıcaklık rejiminin ihlaline yol açar.

Gagalamadan sonra, tüm kabuklar inkübatörden çıkarılmalıdır. Yeni doğan civcivler için vitamin takviyesi olarak kullanılabilirler. Bunun için 20 dakika suda kaynatılıp doğranmaları gerekir.

Yeni doğan civciv

Türkiye civcivleri yumurtadan çıktıktan sonra hala ıslak. Kurumaya bırakılmaları ve ardından inkübatörden çıkarılmaları gerekir.

Önemli! Kuluçka makinesindeki civcivler, yumurtadan çıktıktan sonra en az 2 saatlik olmalıdır. Bundan sonra, tüm tüylerin kuru olup olmadığı çıkarılmalı ve kontrol edilmelidir.

Yeni doğan hindiler aydınlık ve sıcak bir yere yerleştirilir. Bunun için tabanı ılık ve yumuşak bir bezle kaplı bir karton kutu kullanmak daha iyidir. Bebekler için ek aydınlatma kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca her civcivin ağzına yağ şeklinde bir vitamin kompleksi damlatabilirsiniz. Bunu yapmak için bir pipet kullanmanız gerekir.

Yumurtalar için doğru koşullar, başarılı bir şekilde yumurtadan çıkmalarının anahtarıdır. Kuluçka makinesini yok etmemek için kuluçka makinesinin talimatlarını dikkatlice okumanız gerekir. Civciv, ördek ve hindi civcivlerinin yetiştiriciliği farklı koşullar gerektirir. Bunu zaten deneyime sahip olan yetiştiricilerden öğrenebilirsiniz. Bu durumda, tam teşekküllü ve sağlıklı bir hindi civcivine sahip olmak mümkün olacaktır.

Kuluçka Makinesi Kullanımı ve Kullanım Klavuzu

kuluçka makinesi nasıl kullanılır

Kuluçka makinesi, tavuk, hindi yada diğer kanatlılar gibi gayet doğal ve sağlıklı civciv çıkarmak için tasarlanmıştır. Civciv yetiştiriciliği yapmak isteyenler için çok kullanışlı makinelerdir. Fakat kuluçka makinesi kullanımı bilinçli şekilde yapılmazsa civcivler zarar görebilir. Bu yazımızda hobi tipi kuluçka makinesinde yapılması gerekenler nelerdir, kuluçka makinesi nasıl kullanılır? detaylıca anlattık. Yazımızın sonundaki kuluçka makinesi kullanım videosunu da izlemeyi unutmayın!

Kuluçka Makinesi Kullanımı

Kuluçka makinesinin düzenli olarak kontrol edilmesi civcivlerin zarar görmesini engeller. Özellikle, hobi kuluçka makinesi kullanımında çok dikkatli olmalısınız.

Kuluçka makinesi, canlı bir hayvan gibi kendi bildiğine ve iç güdüsüne göre yumurtaları kontrol edemez yada ısıtamaz. Bu yüzden, kuluçka makinesini sizin kontrol etmeniz gerekiyor.

Kuluçka makinesinin kullanımında ilk 1-18. gün, sıcaklık değeri 37,8 derece ve nem oranının %57-62 olması gerekiyor. Bazı bilgi kaynaklarında bu 45-50 ya da 55-60 gibi oranlar belirtilmiş. Fakat kuluçka makinesi kullanımında nem, önemli bir etkendir. Bu yüzden kesinlikle bu oranlar dışına çıkmamanızı öneriyoruz.

Kuluçka makinesinde ikinci evre, 18-24 gün evresidir. Bu evrede sıcaklık 37,3 dereceye düşürülmeli ve nem oranı ise %68-73 arasında tutulmalı. Bu sayede, eğer yumurtalarda herhangi bir sorun yok ise, 19. günden başlayarak 22-23. güne kadar tüm civcivleriniz çıkacaktır.

Şimdi biraz da hobi tipi kuluçka makinesinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara değinelim. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, hobi tipi kuluçka makinelerini kullanırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Hobi tipi kuluçka makinesinin doğru kullanımını aşağıda anlattık.

Hobi Kuluçka Makinesinin Doğru Kullanımı

Manuel olarak sıcaklık ayarını 36,5 dereceye düşürün ve başında bekleyin. 36,5 dereceye geldiğinde ısıtıcı duracak ama sıcaklık yavaş yavaş artmaya devam edecektir.

Sıcaklık arttıkça siz de manuel olarak her artan derece oranı kadar sıcaklık ayarını artırın. Örneğin; sıcaklık 36,8 olduysa siz ayarı 36,7 yapın. Sıcaklık artışı durduysa eğer, yavaş yavaş eşitleyerek sıcaklık ayarını 37,8 e sabitleyin.

Makine 37,8-38 derece arası çalışacaktır. Bu 0,2 derecelik oran herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Bu nedenle telaşa kapılmayın.

Şimdi, kuluçka makinesi nasıl kullanılır, kuluçka makinesinin nem ayrı nasıl yapılır? anlatalım. Ardından, civcivleri alırken nelere dikkat etmelisiniz? anlatalım.

Kuluçka Makinası Nasıl Kullanılır?

kuluçka makinesi kullanımı
  • Makinelerde alt su haznesi katmanlı yapılmıştır. İkili katmanlarda tek katmana, X katmanlı olanlar için ise orta katmana su doldurun. Her iki günde bir 18. güne kadar su takviyesi yapın.
  • Daha sonra, kapağı kapatarak önce makinenizi fabrika ayarlarına döndürüp sıcaklık ayarlarını yapın ve çalıştırın. Eğer, makine ilk defa çalışacak ise genelde buna gerek yoktur.
  • Ortalama 10 dakika çalıştıktan sonra, kapağı açarak otomatik viyolü koyarak yumurtaları sivri kısımları aşağı gelecek şekilde yerleştirin ve tekrar kapağı kapatın.
  • Sıcaklık ve nem oranı düşecektir. Cihaz sıcaklık eşitleyene kadar ısıtıcıyı çalıştıracaktır. 37,8 dereceye geldiğinde ısıtıcı kapanacak fakat, sıcaklık artmaya devam edecektir. (Hobi tipi kuluçka makinelerinin kusurlarından bir tanesi budur. Eğer, bu sıcaklık artmaya devam ederse, yumurtalarınız pişecek ve çok düşük sayıda çıkım alacaksınız.)

Kuluçka Makinesi Nem Ayarı

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kuluçka makinesinde nem oranı, çok önemli bir unsurdur. Peki nem ne işe yarar?N em Yumurta kabuğunun çürümesi ve civcivin çıkmasını kolaylaştırmasının yanı sıra, civciv embriyosunun büyümesinde de büyük bir etkendir.

Nemin fazla olması halinde yumurtanın üst boşluğundaki hava kesesinin daralmasına ve embriyonun ölmesine neden olacaktır.

Kuluçka makinesinde nemin az olması halinde ise, kabuğun sert kalmasına, civcivin yumurtadan çıkamamasına, zorlu bir çıkım meydana gelmesine ya da embriyonun ölmesine neden olacaktır.

Hobi tipi kuluçka makinesinde dikkat edilmesi gereken bir konu da; su haznesini doldurduğunuzda nem oranı 65-70 lere kadar yükselmesidir. (Hava şartları da önemli.)

Nemin yükselmesini önlemek için; kapak üstünde bulunan hava kapağının birisini çıkararak, nem oranına göre açık şekilde üzerine koyun. Eğer nem halâ yüksekse, biraz daha ara bırakın. Eğer kuluçka makinenizde havalandırma yoksa, makinenizi mutlaka değiştirmenizi öneriyoruz.

Kuluçka Makinesi Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şimdi gelelim hobi tipi kuluçka makinesi kullanımı sırasında esas dikkat edilmesi gereken noktalara.

Yumurtaları yerleştirmiş olduğumuz çevirme viyolüne mutlaka dikkat edelim. Çünkü yumurtalar ağır geldiği için arada kaçırma yapabilir ve yumurtanız yan durması gerekirken dik kalabilir.

Çevirme saati geldiğinde yana yatıp tekrar dik konuma gelebilir ve yumurtalarınız hiç çevrilmemiş olabilir. Bu da embriyoların oluşumuna engel olur. Bu nedenle, günde iki defa mutlaka viyolün yumurtaları çevrilip çevrilmediğini kontrol edin. Eğer dik konumdaysa düzeltin.

Viyol kontrol süreniz mümkünse 2-3 saniyeyi geçmesin. Düzeltme işlemini de mümkün olduğunca hızlı yapın ki; içeri soğumasın. Düzeltme işleminden sonra da yukarıda bahsettiğimiz sıcaklık ayarını da mutlaka yapın.

18.gün çevirme viyolüyle birlikte yumurtaları çıkararak alt ızgaraya dizin. Çünkü, çevrilme süresi tamamlanmıştır. Bu süreden sonra, yumurtaları çok kıpırdatmamaya çalışın.

Alt su haznesindeki bütün katmanları suyla doldurun ve en başta bahsettiğimiz gibi sıcaklık ve nem ayarlarını yapın.

19. yada 20. gün civcivler çıkmaya başlayacaktır. Kesinlikle her civciv sesini duyduğunuzda kapağı kaldırmayın. Günde 2 defa çıkan civcivleri almanız yeterlidir.

Civcivleri Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Civcivleri alırken yapılan genel hata ve civcivlerin hasta olmasına neden olan durumlar şunlardır:

Civcivler çıkış aşamasında yumurtanın içinde bulunan sarı içindeki tüm sıvıyı göbek bağı ile çeker. Ve kabuğu kırmaya başlar. Kabuktan çıktıktan sonra, bu sarıya bağlı göbek bağını hala düşürmemiş haldedir. Bunu civcivi alırken dikkatli bakmazsanız fark edemeyebilirsiniz.

Civcivi aldığınız anda bu göbek bağı mühürlenmeden, civcivin göbeğinden kopar ve hem civcivi hastalıklara karşı savunmasız halde bırakır, hem de 24 saat acıdan susmaz. Bu nedenle, civcivi almadan göbek bağının kapanıp düştüğünden emin olun. 

Her civciv alışınızda aynı zamanda civcivlerin çıktığı büyük kabukları mutlaka alın. Çünkü, civciv çıktığı anda çok hassas olduğu için diğer kabukların keskin yerine çarparak bir yerini kesebilir. (Civciv bakımı hakkında daha fazla bilgi almak için, linki tıklayarak Civciv bakımı yazımızı okuyabilirsiniz.) (Tavuk yetiştiricisi Haluk Bey’in kuluçka makinesi kullanım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.)

Bilgi videosu için, tavuk yetiştiricisi, Haluk Ertürk Bey’e teşekkür ederiz.

Kuluçka makinesi için yumurta seçimi

Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış  yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.

Peki döllü yumurta nedir?

12 gün öncesinden itibaren horozla çiftleşmiş tavuk yumurtaları döllü yumurtadır. Kaliteli bir yumurta elde edebilmek için 5 tavuğa sağlıklı genç horoz sürüden ayrılmalıdır. Seçilen horoz tavuklardan genç olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken durum seçilecek tavuğun 1- 1.5 yaşını geçmemiş olmasıdır. Doğal ortamda yetiştirilmiş hayvanın doğasına aykırı yem verilmemiş bu tip hayvanların döllülük kalitesi en yüksek olanlardır.

Yumurta seçimi

Çok fazla küçük klavuz yumurtalar gibi veya çok sivri yumurtalar kuluçkaya koyulmamalıdır. Zengin tüm vitaminlerini doğadan ve yemlerle alan sağlıklı yumurtalar seçilmeli. Döl kontrol yaptığımızda bazı yumurtaların damarlarının kalın bazıların ise saç teli gibi ince ve zayıf olduğu görünür. Sebebi diğer tavuk yumrtalarının eksik beslenmesinden ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanması. Yumurtanın gramajının türe uygun olması gerekir ne çok büyük ne çok küçük olaması gerekir.

Yumurta temizliği.

Bildiğiniz üzere bakterilerin üremesi için en uygun koşullar sağlanır makine içinde bu nedenden dolayı kullanılacak yumurtaların temiz olması gerekir. Yumurta kabuğunu derimiz gibi düşünün nefes alır fakat koruyucu bir katmanla kaplıdır. Yıkama işlemleri silme bu yumurtalara zarar verecektir. Bu yüzden follokların temiz tutulması gerekir.

Yumurtanın saklanması

Unutmayınki çok sıcak (25 derece üzeri) havalarda yumurta gelişimi tavuk yumurtlaması ile çok hızlı bir şekilde başlar. Bu yüzden yumurta bekletmemiz gerekiyorsa 15-24 derece arası az nemli bir yerde sivri kısımları aşşağı gelecek şekilde bekletmemiz gerekir. 15 derece altı koşullarda cenin oluşmadan ölür veya 25 derece üzeri yerlerde erken çıkımlara yol açar. Kuluçka makinemiz sağlıklı çalışıyor ise ve bu koşullar sağlanmış ise 20. gün ilk derbeyi gagası ile vurur ve 21. gün tüm yumurtalar çıkmış olur. Erken veya geç çıkımların sebebinin ne olduğu bulunmalı ve aksaklık giderilmeli. Uygun koşulların sağlanması durumunda 15 güne kadar yumurta bekletilebilinir ve hiç bir sıkıntı doğurmaz. Günde 1 defa dikkatlice yumurtayı çevirmeniz yeterli olacaktır.

15 günü aşmış yumurtalar kesinlikle çıkmaz. Burda dikkat edilmesi gereken konu ilk gün toplanan ve 15 gün bekletilen yumurtanın kuluçka makinesi ısı nem ve çevirme süresinin farklı olması. 15 günlük bekletilmiş yumurtalar 38 derece ilk gün sıcaklık %45 nemle başlatılır. Bu kademeli olarak yükseltilerek ve nem 50-55 max. ve çıkım zamanı ısı düşürülerk ve 10 puan nem yükseltirelerek gidilir. ilk gün toplanmış yumurtalar ise 37.5 – 37.7 ısı ve %45-50 nem ile başlatılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası