evde ve okulda kaynakları dikkatli kullanmak için nelere dikkat etmeliyiz / Evimizde Tasarruf Metni Cevapları (2. Sınıf Hayat Bilgisi)

Evde Ve Okulda Kaynakları Dikkatli Kullanmak Için Nelere Dikkat Etmeliyiz

evde ve okulda kaynakları dikkatli kullanmak için nelere dikkat etmeliyiz

Kişisel Bakımımızı Yaparken

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerde anlatılmak istenenleri arkadaşlarınız ve öğretmeniniz ile paylaşınız.

image

Elimizi ve yüzümüzü yıkayarak, düzenli banyo yaparak, dişlerimizi fırçalayarak kişisel bakımımızı yaparız. Kişisel temizliğimizi ve bakımımızı yaparken elektrik, su gibi kaynakları kullanırız. Bu kaynakları kullanırken bilinçli olmalı, boşa harcamamalıyız. Banyo yaparken, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken su israfından kaçınmalıyız. Havlu, diş fırçası, tırnak makası gibi araç ve gereçleri kullanırken özenli kullanmalıyız. Diş macunu ve sabun gibi temizlik malzemelerini gereğinden fazla kullanmamalıyız. Kaynakları dikkatli kullanmak, aile bütçesine de katkı sağlar.

Kişisel bakım, hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için gereklidir. Kendisine ve çevresine saygı duyan herkes kişisel bakımını yapmalıdır. Kişisel bakımımızı yaparken kullandığımız kaynakları bilinçli kullanmak önemlidir.

Kişisel bakımınızı yaparken kaynakları tasarruflu kullanmak ile ilgili bir slogan yazınız.

Evimizde Tasarruf

Evinizde kullandığınız kaynaklar nelerdir? Düşününüz, arkadaşlarınız ve öğretmeniniz ile paylaşınız.

Defne ve arkadaşları, bugün derste enerji tasarrufu ile ilgili video izlemişlerdi. Öğretmenleri de kaynakları tasarruflu kullanmakla ilgili konuşmuştu.
Defne, okuldan eve gelince evde birçok alet ve makinenin elektrik ve su ile çalıştığını gözlemledi. Bunların dışında ısınmak için de yakıt kullanıyorlardı.
Mutfakta birçok yiyecek çeşidi gözüne çarptı. Evde kullandıkları kaynaklar için çok para harcadıklarını düşündü.


Akşam yemeğinden sonra artan ekmekleri fark etti. Annesinin artan ekmeklerle ne yaptığını merak ederek odasına geldi ve yattı.
Işığı söndürmeyi unutmuştu. Uykuya daldı. Uykusunda garip konuşmalar duydu. Rüyasında lamba, su damlası, bayat ekmekler hep bir ağızdan konuşuyordu.
Lamba: – Ben elektrik ile çalışıyorum. Beni hep açık unutuyorlar, dedi.
Su damlası: – Gereksiz yere muslukları açık bırakarak boş yere harcıyorlar beni, diye bağırdı.
Bayat ekmekler: – Bizi de çöpe atıyorlar, dedi. Defne, şaşkınlık içinde hepsini dinliyordu. Annesinin sesi ile uyandı. Kahvaltıda ailesine rüyasını anlattı.

Defne: – Babacığım evde kullandığımız kaynakları daha dikkatli ve özenli kullanmalıyız, dedi.
Babası: – Defne çok güzel konuştun, senin bir önerin var mı?
Defne: – Evet, evimizdeki ekmek israfını önlemek için annemin bayat ekmeklerle yapa-bileceği yemek tarifleri bulabiliriz.
Annesi: – Defne önerin çok güzel. Böylece evimizde ekmek israfını önlemiş oluruz.
Bununla beraber diğer kaynakları da tasarruflu kullanmalıyız. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu olarak çalıştırırsam elektrik ve sudan tasarruf etmiş oluruz.
Babası: – Ben de lambaları tasarruflu ampullerle değiştirmeli ve damlatan muslukları en kısa sürede tamir etmeliyim.
Defne: – Kıyafetlerimizi temiz ve düzenli kullanırsak tasarruf yapmış oluruz, değil mi?
Babası: – Evet Defne. Tasarruf ile ilgili aldığımız bu kararları uygularsak paramızı boşa harcamamış ve aile bütçemizi korumuş oluruz.
Defne ve ailesi, artık evdeki kaynakları daha özenli kullanmaya gayret göstereceklerdi. Defne, okula gittiğinde rüyasını ve ailesi ile evde aldıkları kararları öğretmenine ve arkadaşlarına anlattı. Öğretmeni, bu kararların kaynakları tasarruflu kullanmada çok önemli olduğunu ve herkese örnek olması gerektiğini söyledi.

Evinizde kullandığınız kaynakların tükenmesi durumunda neler olabilir?

Su Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız? Su Kaynaklarını Korumak İçin Öneriler

Ekosistemlerin ve canlıların varlığının yeri doldurulamaz ihtiyaçlarının başında su geliyor. Su hem en hayati hem de ne yazık ki kısıtlı kaynaklarımız arasında yer alıyor. Peki dünyamızın %71’i sularla kaplıyken suyun tasarruflu kullanımı ve su kaynaklarını korumak neden bu kadar önem taşıyor? Neden Dünya Su Günü ilan edilerek su kaynaklarının korunmasına yönelik çözüm önerileri ile ilgili farkındalık artırılmaya çalışılıyor? Bu yazımızda su tasarrufu ve su kaynaklarının korunması hakkında her bireyin bilmesi gereken konular hakkında bilgi aktaracağız. Keyifli okumalar dileriz.

Su Tasarrufu ve Kaynakların Korunması Neden Önemli?

Dünyamızın %71’i sularla çevrili ancak dünyadaki suyun %97’si tuzlu su. Diğer bir deyişle yalnızca %3’ü temiz su kaynakları sınıfına giriyor. Üstelik bu suyun da yalnızca %’i yani binde beşi içilmeye uygun nitelik taşıyor. Kalan temiz su kaynakları buzullara, atmosfere, toprağa ve yer altına dağılmış durumda. Dünya nüfusunun giderek arttığı gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda sahip olduğumuz doğal su kaynaklarının ihtiyaçları karşılama noktasında yetersiz kalma ihtimali, artık yalnızca bir ihtimal değil.

Su kaynaklarının korunmasının önemi şu şekilde maddeleştirilebilir:

  • Su kaynaklarının korunması ile kuraklık ve su kıtlığının etkilerinin en aza indirilmesi mümkündür. Nüfus artışı ve sanayileşmenin artması ile tatlı su kaynaklarına duyulan ihtiyaç her zamandan fazladır ve ne yazık ki arz sabit kalmaktadır. Su, doğal döngü sonucu dünyaya geri dönse de her zaman aynı noktaya, aynı kalitede veya aynı miktarda dönemez.
  • Su kaynaklarının korunması yiyecek üretiminin de temelini oluşturur. Yiyecek kıtlığının oluşmaması adına su kaynaklarının korunması kritik bir öneme sahiptir.
  • Su kaynaklarının korunması aynı zamanda çevrenin korunması anlamına gelir. Su kullanımını azaltıp kontrol altına almak enerji ihtiyacının düşmesini ve enerji üretimi sonucu oluşan kirliliğin önlenmesini sağlayabilir.
  • Su kullanımı toplum yararına faaliyetlerini sürdüren birçok kurumun ve topluluğun devamlılığı için esastır. Su tasarrufu yöntemlerinin hayata geçirilmesi toplum yararına sunulan hizmetlerin devamlılığını da mümkün hale getirir.

Sahip olduğumuz doğal su kaynaklarının korunması adına herkesin üzerine düşen görevleri uygulaması ve su israfını sona erdirmesi gerekiyor. Bu gereklilik “bireysel su tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun yanıtlarının bilinmesi ihtiyacını ortaya çıkarıyor.

Bireysel Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Bireysel bazda uygulanabilecek su tasarruf yöntemleri oldukça çeşitlidir. Herkesin günlük hayatta uygulayabileceği ve su kaynaklarının korunmasına katkı sunabilecek öneriler şu şekilde sıralanabilir:

Su Boşa Akıtılmamalı

Su tasarrufu yapmanın ilk adımı su israfının engellemesidir. Gün içerisinde gereksiz yere açık bırakılan musluklar geri döndürülmesi mümkün olmayan su kayıplarına yol açabilir. Yalnızca 1 dakikada 6 litre su tasarrufu yapmak adına diş fırçalarken musluğu kapatmak dahi yeterlidir. Bu noktada sızdıran muslukların tamir edilmesini sağlamak ihmal edilmemelidir. Böylece 60 litre temiz su kanalizasyona gitmekten kurtarılarak kullanım devamlılığı sağlanabilir.

Sebzeleri Yıkarken “Akan Su” Kullanılmamalı

Sebzelerin ve/veya meyvelerin su dolu bir kapta yıkanması tasarruf edilen litrelerce su anlamına gelir. Yiyeceklerin haşlanması gerektiğinde de çeşitli su tasarrufu yöntemleri devreye sokulabilir. Haşlama yerine buharda pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi hem su kullanma gereksinimini ortadan kaldırır hem de yiyeceklerin besin değerlerinin korunmasına katkı sağlar.

Gıda İsrafı Azaltılmalı

Tahıl, meyve ve sebze dahil olmak üzere tüm yiyeceklerin üretiminde su kullanılır. Üstelik yiyecek üretiminde kullanılan suyun miktarının azımsanmaması önemlidir. İhtiyaçtan fazla gıda alınması ve gıdaların tüketilmek yerine çöpe atılması engellenmesi mümkün su israfının önlenememesine yol açabilir.

Bulaşık Makinesi Kullanımı Önemli

Elde bulaşık yıkamak büyük bir su israfına neden olur. Bulaşık yıkarken musluğun gereksiz yere açık kalması bir yana bulaşık makinelerinin enerji ve su kullanımı özelinde tasarruf sağlaması kullanımlarının önemini artırır. Nitekim su tasarruf yöntemleri arasında en kolay uygulanabilen ve en etkililerden biri de bulaşık makinesinin kullanımıdır. Bulaşık makinesinin tam dolmadan çalıştırılmaması da dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.

İhtiyaç Kadar Su Isıtılmalı

Su ısıtıcılar ya da geleneksel mutfak gereçleri kullanılarak su ısıtıldığında ihtiyaçlar doğrultusunda hareket edilmelidir. İhtiyaçtan fazla su ısıtılması enerji israfına neden olur. Enerji israfı da su israfı ile doğal bir bağlantıya sahiptir.

Çamaşırlar Biriktirilip Yıkanmalı

Bireysel olarak uygulanabilecek su tasarrufu yöntemleri arasında çamaşırları biriktirip yıkamak da vardır. Enerji tasarrufu sunan çamaşır makineleri tamamen dolmadan çalıştırıldığında su israfı kaçınılmaz hale gelir.

Tüm bu önerilerin ortak özelliği hayata kolaylıkla geçirilebilmeleri ve yüksek verimlilik sunmalarıdır. Önemsiz olduğu düşünülen bir tedbir, daha çok birey tarafından alındığı takdirde muazzam bir tasarruf anlamına gelebilir.


Su Kaynaklarının Korunması İçin Alınması Gereken Önlemler

Su tasarrufu ile ilgili örnekler incelendiğinde tasarrufun mevcut su kaynaklarının korunması ile başladığı sonucuna varılabilir. Su kaynaklarının korunması için alınması gereken önlemler mümkün olduğunca geniş bir perspektiften değerlendirilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü açıklamaları da bu söylemleri destekler niteliktedir. yılına kadar dünya nüfusunun neredeyse yarısının su kıtlığı olan bölgelerde yaşayacağı öngörülmektedir. Bu öngörü su kaynaklarının korunmasına yönelik çözüm önerileri önemini artırmaktadır.

Su kaynaklarının korunması için alınması gereken temel önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yağmur sularının depolanması ile ilgili farkındalık sağlanmalıdır, depolama alanları artırılmalıdır.
  • Yer altı suları mutlak surette korunmalıdır. Dünyadaki içilebilir tatlı suyun hemen hemen tamamı yer altındadır. Kuraklık çeken bölgelerde tek su kaynağı haline gelebilen yer altı sularının temiz tutulması bireylerin olduğu kadar devletlerin ve uluslararası kuruluşların sorumluluğu olarak kabul edilmelidir.
  • Atık sular arıtılmalı ve yeniden kullanıma sunulmalıdır.
  • Sanayi tesislerinin çevreye olan etkileri düzenli olarak denetlenmeli, gerekli tüm tedbirler alınarak çevreye verilmesi muhtemel zararlar engellenmelidir.
  • Doğal su kaynaklarının kirlenmesine yol açacak içeriklerden uzak durulmalı, plastik gibi çevreye zarar verecek materyallerin kullanımı azaltılmalıdır. Sürdürülebilir yaşam benimsenmeli, tüm yaşam alanlarında geri dönüşüm fikirleri hayata geçirilmelidir.
  • Bireylerin su israfı yapmasının engellenmesi adına kitlesel ölçekte farkındalık yükseltilmektedir. Bu kapsamda 22 Mart Dünya Su Günü ilan edilmiş ve gerek su kaynaklarının korunması gerekse su tasarrufu yapılması bilincinin yaygınlaştırılması adına adım atılmıştır.

Dünya Su Günü Ne Zaman ve Neden Kutlanır?

Her yıl 22 Mart günü, Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. yılından bu yana dünya nüfusunun temiz su kaynaklarına erişiminin devamlılığını sağlamak ve su kaynaklarını korumak amacıyla farkındalığın artırılmasının hedeflendiği bu özel gün için her sene farklı bir konsept belirleniyor. Geçen senenin konsepti “Suya Değer Vermek”, bu senenin konsepti ise “Yer Altı Suları”.

Dünya Su Günü kapsamında yılında değinilen ve farkındalık kazanılması amaçlanan konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Yer altı sularının etkileri her an, her yerde görülebilir. Yer altı suları dünyadaki canlılığın devamlılığını sağlayan gizli hazinelerdir.
  • Dünyadaki tatlı suyun neredeyse tamamının yer altında olması yer altı sularının korunmasının önemini artırmaktadır.
  • İnsan faaliyetleri ve sanayileşme sonucunda yer altı sularının kirlenmesinin önlenmesi adına sürdürülebilir kalkınma politikaları oluşturulmalıdır.

Bu gerçeklikler kapsamında Birleşmiş Milletler Dünya Su Kalkınma Raporu “Yer Altı Suyu &#; Görünmezi Görünür Kılmak” 21 Mart &#;de Dakar, Senegal&#;deki 9. Dünya Su Forumu&#;nun açılış töreninde tanıtılacak. Forumda yer altı sularının önemine uluslararası düzeyde dikkat çekilerek sürdürülebilir yaşam adına daha somut çabalar gösterilmesine aracılık edilmesi amaçlanıyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası