meb çocuk şarkıları / Değerler Eğitimi Açısından Müzik Dersi Kitaplarındaki Çocuk Şarkıları

Meb Çocuk Şarkıları

meb çocuk şarkıları

T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI

AĞRI / MERKEZ - Sevimli Anaokulu

OKULUMUZDA ENSTRUMAN TANITIMI VE ÇOCUK ŞARKILARI ÇALIŞMASI

OKULUMUZDA ENSTRUMAN TANITIMI VE ÇOCUK ŞARKILARI ÇALIŞMASI

KATKILARINDAN DOLAYI MÜZİK ÖĞRETMENİ AYŞE ÇETİN ÖĞRETMENİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin

Yayın: - Güncelleme: - Görüntülenme: 86

  Beğen

Çocuk Şarkıları ve Okul Marşları Besteciliği Paneli Raporu…

Çocuk Şarkıları ve Okul Marşları Besteciliği Paneli Raporu…

Yönetenler:

Dr.Öğr.Üy.Göktan Ay (MÜZDAK, İTÜ TMDK)

funduszeue.info Köse (Burdur Mehmet Akif Üniv.Eğitim funduszeue.info Böl.Müzik Eğfunduszeue.info)

Vural Yıldırım (Müzikolog, Beyoğlu İlçe MEM Özel Büro)

Öğr. İlksen Kodal (İstanbul MEM)

Konuşmacılar:

Öğr.Gör. Erol Sayan  / İTÜ TMDK E., “Çocuk Şarkıları Besteciliği”

Ufuk Şenpire /İTÜ TMDK Mezunu-MESAM Üyesi-Besteci,

“MEB Gençleri’nin ( Yaş Arası) Müzik  Tercihleri”,

Prof. Mutlu Torun / Haliç Üniv. Konservatuvar, “Çocuk Şarkıları Besteciliği “

Prof. Dr.Süleyman Tarman  /  Aksaray Üniv. Eğitim Fak. GSE Böfunduszeue.infoşk.,

“Çocuklar hangi şarkıları söylemeli?”

Dr. Öğr.Üy. Emine Kıvanç Öztuğ  / Yakın Doğu Üniv. Müzik Öğfunduszeue.info,

“Okul Öncesi ( yaş) Okul Şarkıları”

Oğuzhan ÖZAY / Müzik Öğretmeni, “ Müzik Eğitiminde Çocuk Şarkıları”

Dr.Öğr.Üy. Yavuz Durak  /  Bolu İzzet Baysal Üniv. Eğitim Fak. GSE Bölümü, Müzik Eğitimi ABD,

“Dijital Dönüşümde Yeni Nesil Besteci Tanımı”

Öğr. Gör. Dr. Atilla Çağdaş Değer /  Hacettepe Üniv. Ankara Devlet Konservatuvarı,

“Türkiye’de Marş Seslendirmek: Yel Değirmenleriyle Savaş”

Öğr.Üyesi Yıldız Mutlu Yıldız , Süleyman Demirel Üni.i GSF, Müzik Bölümü,

“MEB Kazanımlarına Yönelik Şarkı Dağarcığı”

SONUÇ RAPORU

1/ Okullarımızda “yetkin öğretmen” ve “akademisyen” sorunumuz var. Alanda olmayan, köy-kasaba görmemiş öğretmenler eğitim planlarını ve kitaplarını yazmaya çalışıyor. Çocuklar için şarkıların/marşların/türkülerin önemi; sosyalleşmeleri, kendilerini göstermeleri, öne çıkmaları, disipline olmaları,kendilerini tanımaları, gelişmeleri v.b. olarak sayılabilir.

2/ Yapılan çalışmalarda gençlerin müzik tercihleri şöyle belirlenmiştir; Pop %80, Rap %70, Arabesk %70, funduszeue.info %40, Rock %20,THM-TSM %20’dir. Sosyal medya, Spotify, Muud v.b. gençlerin ilgisini çekiyor. Gençler marjinal görünme ve bir gruba dahil olmayı istiyor ve Türk Müziği’ni “demode-geri kalmış” görürken, çok sesli müziği “medeniyet” olarak görüyor. Pop müzik ise; –özellikle son yıllarda- akorlar-benzer melodiler-sözlerdeki mutlak aşk- akılda kalıcılık-eşlik etme-melodi benzerliği ile gençlerin erken olgunlaşmasına neden oluyor.

3/ Milli müziğimizin kendi özellikleri ile okul/çocuk şarkıları bestelenmeli ve  seçfunduszeue.infoe, çocukların anlayabileceği/kavrayabileceği Türk müziği makamlarında (mesela;hicaz, rast, hüseyni) besteler yapılmalıdır.Önemli olan, majör-minör-makam ezberletmekten ziyade; çocuğa müzik dersini sevdirecek unsuları hayata geçirmek gerekmektedir. Ali Dizili Bey’in şahsıma attığı tweet şöyledir; Anadolu ya ilk çıktığın zamanlarda Adıyaman'a düşmüştü yolumuz. Araç arıza yapınca en yakın köy kahvehanesine gittik. Otururken akşam üzeri bir dayı geldi tarladan üzeri toz toprak. Oturdu çayını içerken bize kulak misafir oldu. Sonra da yanımıza geldi keman kutusunu gösterdi. Bu ne yeğen dedi. Dayı keman dedim. O ne dedi, nasıl bir şey dedi, aç da bir görmek hele neymiş dedi, çal da sesini duymak bi dedi. Gördüm ki 10 yıllık müzik eğitimim ve onca eser, onca ter boşaymış. Beni kendi kemanımla dayak manyağı yaptı adeta. Hele ki söylediği barak havası ve Kerkük ağıdı, Mürsel Bey ağıdı Gözümden yaş getirdi. Akademide Batı müzik kültürünü, batının tarihini öğrenmekten bir adım ileri gidemedik. Yerli eser çalıştım diye üç ay derse almadı branş hocam. Git sokaktakiler öğretsin dedi kovdu dersten, başka bir hocaya geçmek zorunda kaldım. Velhasıl kelam sayın hocam, özellikle müzik öğretmenliği bölümünde klasik müzik tek seçenekmiş gibi kutsallaştırılıyor. Anadolu'ya giden müzik öğretmenleri bölgede değer bile görmüyor. Çünkü yerelden bi haber. Yöresel müzikten bihaber”

4/ Okul/çocuk şarkılarının çoğalması, bestecilerin özendirilmesi için; yarışmalar yapılmalı, özendirmek için ödüller konulmalıdır. Yarışmalarda derece alan besteler mutlaka seslendirilmeli, nota ve ses kaydıyla çoğaltılmalı, müzik eğitimi kurumlarına gönderilmelidir Okullarda sanat ve müzik derslerinin önemli olduğunu, hem idareciye, hem öğrenciye hem de veliye öğretmek gerekir..İşte burada iş “müzik öğretmenine” bağlıdır. Çocuk/Okul şarkılarında, siyasi-dini-milli v.b. konularda aşırılığa kaçılmamalıdır. Çocuk şarkıları “hayat”tır…Çünkü, bazen besteyi çocuklar kendilerine göre değiştirebiliyorlar.

5/ MEB’de sık sık yapılan Bakan değişiklikleri, onların yaptığı yönetmelikteki değişiklikleri “devamlılığı bozmakta” ve müzik/güzel sanatlar alanında gelişimi engellemektedir. MEB bünyesinde, ehliyetli isimlerden oluşacak; “Okul/çocuk şarkıları ve marşları Denetleme Kurulu” kurulmalıdır.

6/ Yine MEB bünyesinde; spor, güzel sanatlar, müzik  alanındaki çalışmaları yönlendirecek/takip edecek/projelendirecek; “MEB Müzik, Güzel Sanatlar ve Spor Genel Müdürlüğü” ihdas edilmelidir.

7/ Marşlarda sözün önemi var mı? Şarkılar/Marşlar/Türküler tek sesli mi? çok sesli mi olmalı? gereksiz bir tartışmadır. Önemli olan; çocuğun sosyolojik ve psikolojik durumuna göre eserlerin bestelenmesi ve öğretilmesidir. Özellikle çok sesli çocuk şarkıları, adaptasyon şarkılar incelenmeli, ipuçları bulunmalı ve uygulamaya geçilmelidir.

8/ İlk 5 yılda çocuklarımızı teslim ettiğimiz sınıf öğretmenlerimizi suçlamak istemiyoruz, ama “sanat-müzik derslerine” mutlaka branş öğretmenlerinin girmesi konusunda % hem fikiriz. Çünkü, sınıf öğretmenleri, bir yetenek sınavından geçmemektedir. Bu; onların değil, sistemin kusurudur. Sınıf öğretmenlerinin; müzik-sanat yeterliği ölçülebilir. En azından son 2 yıl branş öğretmenlerinin girmesi, sağlanabilir. Eğer biz, okul öncesi ve ilkokulda, çocuğa müzik ve sanatı sevdirebilirsek ve o ilerde Milli Eğitim Bakanı olursa, müzik-sanat dersleri ile oynamayacak, ders saatlerini azaltmayacaktır.

9/ Müzik dersleri ile oynamaktan vazgeçilmelidir. Zorunlu, seçmeli, bir yıl 2 saat, 2 yıl bir saat olmaz.. Bu şekilde “müzik bilinci” verilemez. Müzik öğretmeninin iyi derecede bir çalgı çalması -virtüoz değil- öğrencilerin müziği sevmesi için artı değerdir. Zaten, öğrenci Ve sınıfta sınava odaklanmakta, testlerin kurbanı olmaktadır. Sınavda müzik-sanat sorusu çıkmadıktan sonra öğrenciyi derse sokmak imkansız hale gelmekte, bu 2 yıl müzik-sanat açısından kayıp yıllar olarak kabul edilmektedir.

10/ Okul öncesi-ilkokul-ortaokul-lisede, aynı şarkı/marş/türkü v.b. okutulmalı mı?, yoksa formasyon dikkate alınmalı mı? sorusu sürekli gündemdedir, ama cevabı tektir; Okutulmamalı, formasyon dikkate alınmalıdır. Çünkü, iyi bir beste de, yukardaki yaş grupları gözetilerek şu özellikler devreye girmelidir;  yaş grubu, güfte (söz-şiir), konu (tema), dil birliği (Güzel Türkçe), hece-kelime-mısra-kıt’a usul (tartım, ritm değerleri), aralık ve geçkiler, prozodi (uyum), şiirsel bir beste”

11/ Şarkılar/Marşlarda; yerel motiflerin, ritimlerin, çalgıların kullanılması renk katacaktır. Ancak, her çalışma ve beste yerinde anlamlı, özel ve değerlidir. Her dilden marş yazılmıştır. Son () GSE Böl.Müzik Eğitimi ABD Eğitim Planı değişikliği ile Türk müziğinin (kuram-uygulama) ve çalgılarının bu ABD’lerde eğitime alınması sağlanmıştır. Ancak, kadrolu müzik öğretmenleri Türk müziği bilmemektedir.Çünkü, çağdaşlaşma adı ile Türk müziği bir çok kurumda eğitime alınmamış ve belirli bir dönem Türk-Batı müziği kavgası devam ettirilmiş, nihayet İstanbul Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı’nın kurulması ile ortam yumuşamış ve mezunlarla birlikte Türk müziği eğitimde yerini almıştır. O nedenle, beste yapılsın da Türk müziği veya çoksesli olsun, önemli olan milli-manevi duyguları çocuklara aktarabilmesidir.

12/ Marşlarda 3 önemli sorun var; 1/ Marşların çalıştırılmasından önceki savaş            2/ Marşların çalıştırılmasındaki savaş 3/ Marşların seslendirilmesinden sonra ki savaş. Çünkü, doğru marş notalarına ulaşılamıyor; hatalar (ritim-söz-nota-edisyon) var. Yanlışlar, bir sonraki nesle aktarılıfunduszeue.infoşların yılında dahi, provalarda düzletilmesi ülkemize yakışmıyor. Bunun için, liyakatlı ve ehliyetli isimlerden “bir kurul” kurulması yeterli olacaktır. Marşlar, “müzik bilenler” için yazılmaz, “halk için” yazılır.Çünkü, ortak duygudur, birlikte söylenmelidir. Marşın “dinleyicisi” olmaz, “katılımcısı” funduszeue.infoşlar; müzik dünyamızın yetim ve öksüz yavrularıdır. İstiklal Marşı, ilk ders okutulmaz, önce şiiri öğretilmeli, ezberletilmeli, sonra ezgisine geçilmelidir. Marşlar da önce “söz”, sonra “ezgi” gelir.       “

13/ ‘Dijital anlaşmalar hem sanatçıların performansını canlı tutuyor, hem de sektöre büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda “dijital konserlerin” müziğe olan maddi-manevi katkısı tartışmasız çok büyük. Zira sanatçılar “canlı performans” sergiledikleri için ekipleri de bundan faydalanıyor. Özellikle de gençler sevdikleri sanatçılardan ve onların canlı konser performanslarından mahrum kalmamış oluyor.’(Hakan Uç)  Dijital dönüşüm ise, besteciliğe hız kazandırıyor. Burada Koşullu beste; Bir amaç uğruna, köşeleri-kuralları belli olan beste anlaşılmalı. Koşulsuz beste;bir amaç için olmayan, çocuklar-gençler için yapılan, ama kendi içinde kurallara bağlı olan besteler anlaşılmalıdır.

14/ Çok kalabalık bir camia değiliz, ama, mutlaka “Bir olmalı, diri olmalıyız.” Şimdi Bakanlık, pandemi dolayısı ile yardım yapılan müzisyenlerin sayısını tespit etmeye çalışıyor. Öğrenciler bu dönem gerekli bilgiyi alamıyor. Özellikle Sahne Sanatları öğrencileri çok zorlanıyorlar. Teknoloji ile birlikte hayatımıza giren yenilikler ile olumsuzluklar başladı, sınır tanımıyor ve bilmiyoruz.Müzik Eğitimcileri, her gün sosyal medyaya ko0nan eserleri/besteleri, kontrolden geçirip karar verici olmalıdır. Öğrenciye yasaklamaktan ziyade, neden dinlememesi gerektiği, ne kaybedeceği v.b. öğretilmelidir. (Ben, derslerimde türkünün “iyi-kötü okunuşunu” dinletiyorum ve analiz yapıyoruz. Çok yararlı oluyor.)

15/ Müzik eğitim sisteminden velinin anladığı şu; “Çocuk hem şarkı söylemeli, hem çalgı çalmalı, hem alt yapısını bilmeli hem dans etmeli” Veliye de, müzik sanatının önemi anlatılmalıdır. Bestelerde; alt yapı çalgılarına önem verilmeli, diğer öğretmenlerle ortak projeler geliştirilmeli, müzik eğitimi “araç”, “birleştirici” olarak kullanılmalı, sözlerde milli-manevi-toplumsa-yaşamsal-doğa v.b. konular işlenmelidir. Toplumda; müzik dinleme-izleme v.b. kültürü hala  oluşmamıştıfunduszeue.info’de ise düzgün bir müzik programı yoktur. O zaman, TSM-THM’yi gençler nereden öğreneceklerdir.

______________________

funduszeue.info,html 

 

Künye

Topaç N., Bardak M., Mertoğlu E. (). Okul öncesi Eğitimde Eğitici Çocuk Şarkılarındaki Mesajların Çocuklar Tarafından Yorumlanması. Uluslararası Bilim ve Eğitim Kongresi (UBEK) Özet Kitabı / International Congress on Science and Education (ICSE) Abstract Proceedings, Ankara: Anı Yayıncılık.

Özet

Kişiliğin oluşum sürecinde çevresel faktörlerin etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Bu faktörler, kontrol edilebilen uyaranlar, yarı kontrol edilebilen uyaranlar ve kontrol edilemeyen uyaranlar olarak sınıflanabilir. Bireylerin yaşam dönemleri değiştikçe uyaranların sayısı, çeşidi, miktarı, şiddeti, biçimi, etkisi gibi farklı özellikleri değişebilmektedir. Kişiliğin oluşmasında kritik bir evre olan erken çocukluk döneminde verilen eğitimin bir parçası da kuvvetli bir uyaran olan müzik ve müzik ile ilgili etkinliklerdir. Ayrıca müzik, tüm etkinlik türlerinde güçlü bir öğretim yöntemi olarak da kullanılabilmektedir. Anne karnından itibaren müzik ve müzikli uyaranlar, çocukların bilişsel gelişim ve dil gelişimi ile birlikte sosyal, duygusal, motor gelişim üzerinde ve öz bakım becerilerinde önlemli etkilere sahip bir unsurdur. Okul öncesi eğitimde verilmek istenen kavramlar ile kazanım ve göstergelerin çocuklar tarafından doğru algılanması ve anlamlandırılması son derece önemli bir konudur. Erken çocukluk döneminde çocukların kavramları algılama ve öğrenme ile bu kavramlarla ilgili düşüncelerini ifade etme becerileri, müzik etkinlikleri ve müzikle öğretim yöntemi sayesinde geliştirilebilir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Okul Öncesi Eğitim Programında belirtilen on etkinlik türünden biri olan müzik etkinlikleri ile bu kapsamda öğretilen eğitici çocuk şarkılarının, çocukların algılama ve düşünme becerileri üzerinde etkisi olduğu alanyazında birçok araştırmada konu edilmiştir. Bu bağlamda eğitici çocuk şarkılarının çocuklara vereceği mesajlar oldukça dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bu çalışma okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların müzik etkinliklerinde öğrendikleri eğitici çocuk şarkılarında vurgulanan tema ve verilmek istenen kavramlar hakkındaki bilgilerini ve düşüncelerini araştırmak amacıyla yapılacaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ve araştırma deseni olarak olgubilim (fenomenoloji) çalışması kullanılacaktır. Araştırmanın çalışma grubunu okul öncesi eğitime devam eden 20 çocuk oluşturacaktır. Katılımcılar belirlenirken devam ettikleri okullarda okul öncesi öğretmeni dışında müzik eğitimcisi bulunan ve bulunmayan çocuk sayısının eşit olmasına dikkat edilecektir. Çocuklara sözleri ve besteleri araştırmacılara ait olan 3 şarkı öğretilerek hazırlanan veri toplama aracı yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanacaktır. Veri toplama aracında şarkıların teması ve kavramları hakkında çocukların düşünce ve bilgilerini ortaya çıkarmaya yönelik açık uçlu yarı yapılandırılmış sorular bulunmaktadır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile değerlendirilecektir.

Kaynak

Uluslararası Bilim ve Eğitim Kongresi (UBEK) Özet Kitabı / International Congress on Science and Education (ICSE) Abstract Proceedings

Bağlantı

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.