kediler nasıl yavru doğurur / Kedilerde Doğum Sonrası Davranış Değişiklikleri - Mama Plus

Kediler Nasıl Yavru Doğurur

kediler nasıl yavru doğurur

Kedilerde gebelik

Kedinizi çiftleştirmeyi planlamıyorsanız, en iyi yöntem her zaman onu kısırlaştırmaktır. Kedilerde gebelik önemli bir olaydır ve kedinizin yavruları olmasına izin vermek gibi önemli bir karar almanız halinde, büyük bir maceraya atılmak üzeresiniz demektir.

Anne kedi, doğum bakımını çoğunlukla kendi başına daha iyi yapar ve normal olarak en iyisi bunu ona bırakmaktır. Ancak işinin kolaylaşmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Açık belirtiler

Kedinizin gebe olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. İlk gösterge, kızgınlık döngüsünün sona ermesi olabilir. Bir diğer erken belirti, kedinizin meme uçlarının şişerek daha koyu, kırmızı bir renk alması olacaktır. Gebe bir kedi aynı zamanda daha fazla yiyecek ve muhtemelen 'sabah rahatsızlığı' belirtileri gösterecektir. Beş hafta sonra kedinizin şişen karnı belirginleşecek ve doğum yapıncaya kadar büyümeye devam edecektir.

Davranışlarda çarpıcı bir değişiklik görebilirsiniz. Birden bire özellikle sevecen olabilir ve sizin etrafınızda zaman geçirmek isteyebilir. Bunu karşılık, daha önce arkadaş canlısı olan kedinizin aksileştiğini ve kedini soyutladığını da fark edebilirsiniz. Endişelenmeyin; bunların her ikisi de tamamen normal davranışlardır.

Kediler, doğumu genellikle biraz güç bir şekilde gerçekleştirir. Kediniz için endişeleniyor ya da gebe olup olmadığını doğrulamak istiyorsanız, onu veteriner hekiminize götürün. Veteriner hekim, sağlıklı olduğundan emin olmak için müstakbel anne kedinizi kontrol edecek ve fizik muayene ya da ultrasonografi ile gebeliği doğrulayacaktır.

Hazırlık

Doğuma kadar olan aylarda müstakbel anne kediniz için yapmanız gereken fazla bir şey yoktur; yalnızca yeterli, sağlıklı bir şekilde beslenmeye ve bol su içmeye devam ettiğinden emin olmalısınız.

Gebelik doğrulanır doğrulanmaz, kedinize ve yavrularına fazladan besin maddesi sağlamak için, mamasını değiştirerek Hills Science Plan Kitten gibi yüksek kaliteli bir yavru kedi mamasına geçmelisiniz. Yavru kediler sütten kesilinceye kadar bu mamaya devam etmelisiniz. Anne kedinizin hemen yemediğini görürseniz şaşırmayın. Onun karnı yavru kedilerle doludur ve muhtemelen günde bir kaç kez küçük porsiyonlar halinde yemeyi tercih edecektir.

Doğum tarihi yaklaştıkça, kediniz muhtemelen doğum yapmak için sessiz, yumuşak bir yer aramaya başlayacaktır. Kedinize havluyla kaplanmış kutuya benzer bir yer sağlayın ve bunu kullanmaya teşvik edin. Ancak sonunda hazırladığınız yeri kullanmayı tercih etmezse endişelenmeyin.

Doğumun çok yakın olduğu, çoğunlukla kedinizin memelerinden süte benzer bir akıntı olmasından anlaşılır. Kedinizin vücut sıcaklığını takip ediyorsanız, bu sıcaklık doğumdan hemen önce genellikle C derecenin altına düşecektir.

Doğum başladığında, kediniz çok yüksek sesle bağırmaya başlayabilir ve siz de kasılmaları görebilirsiniz. Unutmayınız ki, pek çok durumda kedi doğumu tamamen kendi başına gerçekleştirebilir.

Bunu yavaşça yapın

Bir batında doğan ortalama yavru sayısı 2 ila 5 arasındadır. Kedi, yavrular arasında çoğunlukla herhangi bir yerde 10 dakika ila bir saatlik bir mola verecektir. Vücudunun içinde hala yavrular olduğunu biliyorsanız ve bu mola önceki yavruların doğumundan sonra üç saatten uzun sürerse, kedinizi veteriner hekime götürmelisiniz.

Yavru kediler doğarken, amniyon membranını ya da kesesini yırtmaları gerekir. Anne çoğunlukla bu iş için onlara yardımcı olacaktır; yardım etmezse, yavruyu serbest bırakmak için bunu çok dikkatli bir şekilde kesmelisiniz.

Bir anne kedi, doğdukları zaman nefes almalarını uyarmak için yavrularını yalayacaktır. Bunu yaptığı için çok yorgun düşmesi ya da başka bir doğum nedeniyle dikkatini kaybetmesi halinde, bu sorumluluk size düşecektir. Yavruyu, aynı annesinin yalayacağı gibi bir havlu ile nazikçe okşayın. Yavu kediyi yüzükoyun yatacak şekilde döndürmelisiniz; bu, hava yollarındaki sıvının temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Plasentanın atılması

Her yavrudan sonra bir de plasenta çıkmalıdır. Bir plasenta içerde kalırsa, annede enfeksiyona yol açabilir. Her yavru için bir plasenta görüldüğünden emin olmak için bunları sayın. Annenin bazı plasentaları ya da tümünü yediğini görürseniz şaşırmayın. Bu tamamen normal ve güvenlidir. Annenin vücudunda bir plasenta kaldığını fark ederseniz, onu hemen veteriner hekime götürmeniz gereklidir.

Anne kedi çoğunlukla göbek kordonunu da ısırarak koparacaktır. Bunu yapmazsa yardım etmeniz gerekir. Yavru kedilerin vücudundan yaklaşık 2,5 cm uzaklıkta, sağlam bir ipi kordonun çevresine sıkıca bağlayın. Kordonun bundan 2,5 cm uzaklıktaki bölümüne bir ip daha bağlayın ve daha sonra, keskin bir makas kullanarak bağlanmış iki ipin arasından kordonu kesin.

Yavru kediler doğduğunda ve temizlendiğinde, hemen annelerinin meme uçlarına yaklaşmalı ve emmeye başlamalıdır. Bu noktada kedinize ve yavrularına uzunca bir zaman tanımanız güvenlidir. Yeni kardeş yavru kedileriniz için tebrikler.

Kedilerde Doğum: 6 Endişe Veren Belirti

3 dakika

Hangi tür olduğu fark etmez; bu yazıda kedilerin doğum yapmasından ve doğumun potansiyel tehlikelerinden bahsedeceğiz.

Kedilerde Doğum: 6 Endişe Veren Belirti

Kediler doğum yaparken birçok komplikasyon meydana gelebilir. Örneğin ateş, iç kanama veya yavru kedilerin annenin vücudundan çıkarken yaşadığı zorluklar bu komplikasyonlara örnek olarak verilebilir. Kedilerde doğum genelde sorunsuz geçse de, bazı işaretlere dikkat etmeniz gerekiyor.

Genelde kediler doğum yaparken kendi hayatlarını veya yavru kedilerin hayatlarını riske atan komplikasyonlara maruz kalmazlar. Diğer taraftan, doğum esnasında bir şeylerin yanlış gittiğini gösteren belirtileri bilmeniz hayati önem taşır. Doğum sırasında karşılaşılan en büyük zorluklardan biri kedinin boyutudur. Örneğin Fars kedileri doğum esnasında yavruların kafa boyutları büyük olduğu için zorluk yaşayabilir.

Kedilerde doğum: Distosi

Distosi, yavru kedilerin annenin doğum kanalından geçerken zorluk yaşamasıdır. Bu durum, kedilerin doğum yaparken yaşadığı en büyük zorluklardan biridir. Doğacak olan yavruların büyüklüğü bu sorunun en büyük nedenidir.

renkli hamile kedi sokakta yatıyor

Doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar: Ne zaman veterinere gitmeniz gerekiyor?

Bazen kediler doğum yaparken veterinere gitmeniz gerekebilir.

Yavruların doğumu esnasındaki aralıklar

Her kedi yavrularını farklı aralıklarda ve hızda doğurur. Bu yüzden bazı kediler ilk yavrularını doğurduktan sonra bir sonraki yavruyu doğurmaları iki saat sürebilir. Diğer taraftan, bazı kediler ara vermeden arka arkaya tüm yavrularını doğurabilir.

Tüm bunlara ek olarak, eğer anne kedi yavrularını doğururken 4 saatten fazla ara verirse, bu durumun bir soruna dönüşebileceğini aklınızda bulundurmanız gerekiyor. 

Yavru kedi rahim kanalından geçerken annenin herhangi bir komplikasyon yaşaması nadirdir ancak yine de ciddi komplikasyonlar görülebilir. Böyle bir durumda anne kedi yavrularını doğurmak için sezaryene veya veteriner müdahalesine ihtiyaç duyabilir.

Koyu renkli sıvı

Doğumdan sonra eğer koyu renkli bir sıvı gözlemliyorsanız, bu ciddi bir problemin habercisi olabilir. Kötü kokan koyu renkli bir sıvı, rahim enfeksiyonunun habercisi olabileceği gibi, ölü yavrunun rahimde kaldığının da göstergesi olabilir.

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, kedinizi acilen veterinere götürmeniz gerekiyor. Özellikle zaman geçtikçe bu koku ve sıvı azalmıyorsa kesinlikle veterinerinize danışmanız gerekiyor.

Doğum esnasında ateş

Anne kedinin doğum esnasında ateşi varsa, bir tür enfeksiyon bu duruma neden olmuş olabilir. Bu yüzden böyle bir durum gözlemlediğinizde doğrudan veterinerinizle iletişim kurmalısınız. Buna ek olarak, eğer doğum uzun sürüyorsa ve rahim ağzında yara varsa, meydana gelen enfeksiyon yüksek ateşe neden olabilir. Eğer anne düşük yaparsa, bu durumun sonucunda da rahimde enfeksiyon meydana gelebilir.

Annenin doğum sırasındaki davranışları ve tavrı

Annenin doğum sırasındaki tavrı ve davranışları, size bir şeylerin yolunda gidip gitmediğine dair ipuçları verebilir. Anne yorgun ve uykulu görünüyorsa, bu durum hasta olduğunun bir işareti olabilir. Bunun yanında, bu yorgunluk hali iç kanamadan kaynaklanıyor da olabilir. Diğer taraftan, hamile anne kedi yorgun hissedebilir ve yavrularını dünyaya getirebilmek için yardıma ihtiyaç duyabilir.

anne ve yavru kediler ve kedilerde doğum

Doğum sırasında kanama

Kediler doğum yaparken tüm memeli canlılar gibi dışarıya plasenta sıvısı çıkarırlar. Ancak plasenta sıvısı kanlı ve koyu renkteyse, kedinizi doğrudan veterinerinize götürmeniz gerekiyor. Gözlemlediğiniz bu durum rahim yırtılmasının (uteru rüptürü) bir işareti olabilir.

Kedilerde doğum: Ultrasonun önemi

Hamile kedinizin karnını doğumdan önce ultrasonla görüntülemek iyi bir fikir olabilir. Bu sayede hamile kedinizin kaç yavru taşıdığını önceden bilmiş olacaksınız. Ultrason sayesinde anne karnında ölen bir yavru olup olmadığını da kolayca anlayabilirsiniz.

Sağlıklı bir hayvan

Sağlıklı ve doğru bir kiloya sahip olan bir kedi genelde herhangi bir problem yaşamadan sağlıklı yavrular dünyaya getirebilir. Fazla kilo, anne kedinin doğum esnasında zorluk yaşamasına neden olabilir. Kilolu bir kedi yavrularını rahim kanalından geçirmekte sorun yaşayabilir. Bu yüzden anne kedinin hamilelik sırasında veya doğumda fazla kilolu olmaması gerekiyor. 

İlginizi çekebilir

Anne Kedi Yavrularına Bakamıyorsa Ne Yapılmalıdır?

Kedilerde yaklaşık olarak iki aylık bir hamilelik dönemi sonrasında doğum meydana gelir ve şimdi sıra kedinizin yavrularına bakmasına gelmiştir. Ancak bazı durumlarda anne kediler yavrularına bakmazlar. Anne kediler normalde doğan yavrulara herhangi bir şekilde insanlara ihtiyaç duymadan bakabilir. Nadiren de olsa anne kedi bir ya da birkaç yavruyu reddedebilir veya tüm yavruları besleyebilmek için yeterli süte sahip olmayabilir. Bu gibi durumlarda "anne yavrusu istemiyor" şeklinde ifade edilen şikayetler ortaya çıkmaktadır. Anne kedi yavrulardan bir ya da birkaç tanesine bakmadığında bu noktada sizin müdahale etmeniz gerekir. Bazı durumlarda anne kedi yavrulara karşı agresif davranabilmektedir. "Anne kedi yavrusuna tıslıyor "ya da "anne kedi yavrusuna saldırıyor" gibi şikayetlere annenin yavrulara bakmadığı durumlarda sık rastlanır.

yavrusunu yalayarak temizleyen anne kedi

Anne Yavrulara Neden Bakmaz?

Anne kedi birkaç nedene bağlı olarak yavruları ile ilgilenmeyebilir. Genel olarak süreç anne kedinin yavrularla ilgilenmeye başlaması ancak daha sonra ilgilenmeyi bırakması şekilde ilerler. Bazı durumlarda ise anne kedi doğumdan hemen sonra yavruyla ilgilenmeyebilir. Anne kedi sadece bir yavruyu reddedebildiği gibi bazen tüm yavruları da reddedebilmektedir. Anne kedilerin, yavru kedileri görmezden gelmekle kalmayıp onlara saldırdığı durumlar bile olabilmektedir. Anne kedinin yavrulara karşı agresif davranması kedi sahipleri için probleme neden olabilmektedir. Bu noktada kedi sahiplerinin kafası "Anne kediler yavrusunu neden ısırır?" sorusu ile karışmaktadır. Boyut olarak çok küçük olan ya da sağlık problemiyle doğan yavrular anneyi emmekte zorluk çekebilir. Beslenme için fazla rekabet olması ya da bazı yavruların boyut olarak büyük olması, küçük yavrular için problemin daha da kötüleşmesine yol açabilir. Böyle bir durum yaşandığında vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmak gerekmektedir. Direkt olarak anneyi ya da yavruları veteriner hekimin yanına götürmek kediler üzerinde strese neden olabilmektedir. Eğer annenin yavrularla neden ilgilenmediğini keşfedersiniz ona bu konuda yardımcı olabilir ya da yavruların beslenmesini kendiniz sağlayabilirsiniz.

yüz üstü uzanmış kedi

Anne Kedinin Hasta Olması

Anne kedide meydana gelen bazı sağlık problemleri yavrular ile ilgilenmemesine neden olabilir. Mastit rahatsızlığı olan anne kedileri yavrularını emzirememektedir. Anne kedinin yeterli miktarda süt üretmemesi ilgisizliğinin nedeni olabilir. Susuz kalma ya da yetersiz beslenme gibi durumlar, anne kedinin süt rezervini etkiler. Hamile kedilerin yüksek kaliteli ve zengin kedi mamalarıyla beslenmesi gerekmektedir. Özellikle doğumdan hemen sonra susuz ve aç kalmamalarına dikkat etmeli anne kedinin ayrıca yavru kedilerin yanından ayrılmadan bu ihtiyaçlarını giderebilmesi sağlanmalıdır. Anne kedinin kendisini iyi hissetmemesine neden olacak her türlü rahatsızlık onun yavruları ile ilgilenmemesine neden olur.

sinirli kedi

Anne Kedinin Stresli Olması

Anne kedinin stresli olması ya da güvende hissetmemesi de yavrularıyla ilgilenmesini zorlaştırmaktadır. Bazı anne kediler güvende hissetmediği için sürekli yavruları korumaya çalışır ve bu esnada onların beslenmesini ve bakımını ihmal edebilirler. Bu ihtimali elemek için annenin ve yavruların sıcak, yumuşak, güvenli ve sessiz bir yerde olduğundan emin olun. Bu ortamda sürekli olarak taze su ve mamanın da bulunması gerektiğini unutmamalısınız. Yavru kediler annenin görüş alanından çıktığında anne aşırı stresli olur. Bu nedenle yavru kedilerin yerini değiştirmemeniz gerekir.

yavrusunu taşıyan anne kedi

Yavrunun Hasta Olması

Anne kedi yavrulardan birinde sağlık problemi olduğunu anladığında ya da böyle bir durumdan şüphelendiğinde o kediyi beslemeyi reddeder. Hatta genellikle hasta yavruyu kendi alanından uzaklaştırarak diğer yavruların bu hastalıktan etkilenmemesini sağlamaya çalışır. Yavru kedideki sorun doğuştan meydana gelen bir anormallik ya da ciddi bir hastalık olabilir. Bu nedenle yavru kediyi tekrar anne ve diğer yavrular ile bir araya getirmek çözüm değildir. Hatta anne kedinin daha fazla stres olmasına neden olur. İstenmeyen yavru kedinin doğru bir şekilde beslenmesi ve büyüyebilmesi için veteriner hekime danışmanız gerekmektedir. Veteriner hekimin tavsiyeleri doğrultusunda beslenmesini ve ihtiyaç duyduğu ortamı sağladığınızda yavru kedi problemsiz bir şekilde büyüyebilir. Yavru kedilerin beslenmesinde temel bileşenleri içeren özel formüllü takviye besinleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

bardak içerisinde oturan yavru kediler

Çok Sayıda Yavru Doğması

Doğum ile beraber annenin aynı anda besleyebileceğinden çok daha fazla yavru dünyaya gelebilmektedir. Ek olarak anne kedi tüm yavrular için yeterince süt üretemeyebilir. Büyük ve güçlü yavrular, daha küçük yavruların beslenmesine engel olabilmektedir. Bu noktada "anne kedi yavrusuna bakmıyor" hissi veren ancak rekabetçi ortam sebebiyle meydana gelen bir durum ortaya çıkar. Her ne kadar durum böyle olmasa bile yeterince beslenemeyen yavrular büyüyemedikleri ve beslenemedikleri için küçük kalır ya da hasta olur. Bu durumda yapılacak en iyi seçenek küçük gözüken ya da az beslenebilen yavruları biberonla beslemektir. Yavru kedilerin beslenmesinde kullanabileceğiniz biberon çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Gelişemeyen yavruyu diğerlerinden ayırarak sıcak bir yerde tutmak onun gelişmesine yardımcı olur. Yenidoğan yavrular arasında yeterli beslenemeyen ya da kardeşleri ile rekabet edemeyen bir yavru olduğunu fark ettiğinizde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız ve ondan durum ile ilgili tavsiye almanız gerekir.

yavrusu tarafından sevilen anne kedi

Erken Hamilelik

Erken hamile kalan dişi kediler yeterince süt üretmek için enerjiye sahip olmayabilir. Ayrıca çok zayıf ya da hala daha büyüme döneminde olanlar kediler için de yavruları beslemek zor olabilir. Dişi kediler dört aylık olduktan sonra hamile kalabilirler. Genç kedilerin hamileliği çok daha zordur. Kendi sağlıklarını korumaları, devam eden gelişimleri için yüksek enerji almaları ve bunların yanı sıra yavruların da gelişmesini sağlamaları gerekir. Kediler çok küçükken doğum yaptığında ortaya "anne kedi yavrusunu reddediyor" şeklinde ifade edilen şikayetler çıkabilir. Henüz gelişme çağında doğum yapan kediniz varsa hem yavrulara bakamıyor hem de kilo alamıyorsa bu noktada müdahale etmeniz gerekir. Annenin ve yavruların yeteri miktarda ve doğru bir şekilde beslendiğinden emin olmak için veteriner hekime danışabilirsiniz. Hamile kedilerin sağlıklı hamilelik geçirmeleri ve yavrularını da sağlıklı büyütebilmeleri için doğru beslenmeleri çok önemlidir. Özellikle erken dönemde ya da zayıfken hamile kalan kedilerin sağlıklı beslenmeleri için mutlaka özel formüller tercih edilmelidir. Hamile kedilerin beslenmesinde tercih edebileceğiniz özel kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

biberonla beslenen yavru kedi

Yavru Kediler Biberonla Nasıl Beslenir?

Anne kedi bir ya da birkaç yavruyu besleyemediğinde ilk olarak veteriner hekime danışmak gerekir. Yavru kedileri nasıl ve ne sıklıkla besleyeceğinizi öğrendikten sonra işe koyulabilirsiniz. Yavru kedilerin beslenme sıklığı yaşına göre değişir ancak genellikle her birkaç saatte bir beslenmeleri gerekir. Bunun için genellikle yavru kedilere özel geliştirilen biberon gıdaları bulunur. Kedilerin mamalarını rahat bir şekilde tüketebilmeleri için onlar için özel sunulan biberonlar ile beslenmeleri gerekir. Yavru kedilerin asla inek sütü ya da bebek maması ile beslenmemesi gerekir. Bu gıdalar onlar için besleyici değildir ve ciddi problemlere, hatta ölüme bile yol açabilmektedir. Yavru kedileri beslerken onların dört ayak üstünde durmaları ya da göbeklerinin üstüne yatmış olmaları gerekir. Yavruların sırtüstü yatırılarak beslenmesi tehlikelidir. Yavrular doyduklarında emmeyi bırakırlar. Bırakmadıkları durumlarda doyduklarını karınlarının şişmesinden anlayabilirsiniz. Yavru kedinin burnundan mama gelmesi de onun doyduğunun bir diğer işaretidir.

Yavru kedilerin bakımı sadece beslenme ile sınırlı değildir. Onlara anne kedilerin gösterdiği ilginin gösterilmesi gerekir. Sıcak bir ortamda olduklarından emin olmalısınız. Ayrıca her beslenmeden sonra tuvaletlerini yapmalarına da yardımcı etmelisiniz. Kediler hızlı büyürler ve bu nedenle beslenme şekilleri ile ihtiyaçları hızlı değişir. Beslenme konusunda düzenli olarak veteriner hekimden fikir almanız ve onun ihtiyaçlarını tam olarak karşılamanız gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası