kadınların korunma yolları nelerdir / Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Kadınların Korunma Yolları Nelerdir

kadınların korunma yolları nelerdir

Çağımızda çeşitli korunma yöntemleri ile gebelikleri planlamak ve istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek mümkündür. Gebelikten korunmak için seçilen yöntemler kadınlara ve erkeklere özel uygulanmak üzere farklılıklar göstermektedir. Hekiminize danışarak, gebelik planlamadığınız sürece yönelik  uygun korunma yöntemlerinden birini seçebilirsiniz.

Korunma yöntemlerini ana hatları ile sınıflandırmamız gerekirse:

funduszeue.infor yöntemler

funduszeue.infoal  yöntemler

funduszeue.infoğal yöntemler

funduszeue.infoi yöntemler                                                                         

 

BARİYER YÖNTEMLER:

Prezervatif: En sık kullanılan ve belki de en yaygın  bilinen yöntem olarak nitelendirilebilir. Prezervatifler gebelik ve cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklara karşı koruyucu olduklarından yaygın olarak kullanılmaktadır. Koruyuculuğu doğru zamanda ve doğru süre ile uygulandığında yüzde 98’lere kadar çıkabilmektedir. Ancak lateks bazlı bir üretimleri olduğundan nadir de olsa allerjik reaksiyon oluşturabilirler.

Diyafram: Kadınlar için üretilmiş, rahim ağzına yönelik kep benzeri araçlardır. Spermlerin geçişini engellemeyi amaçlayan bir diğer bariyer yöntemidir. Koruyuculuğu %94’lere kadar çıkabilmektedir.

Spermisitler: Sperm öldürücü kimyasallar krem, jel veya fitil şeklinde olabilir. Yüzde 90’lara varan koruyuculuğu bildirilmektedir. İlişki öncesi vajene uygulanarak kullanılması önerilmektedir. İçerikleri dolayısı ile allerjik reaksiyonlara yol açabilme riskleri vardır.

 

HORMONAL YÖNTEMLER:

Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol hapları hormon dengesini  düzenleyerek, kadının yumurtlamasını engelleme yoluyla gebeliği önlemektedir. Doğum kontrol yöntemleri içerisinde, en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Düzenli kullanımlarında koruyuculuk oranları  %99’a kadar çıkmaktadır. Adet döneminde başlanan ve düzenli günlük dozlar şeklinde alınan, 21 veya 28 tabletler şeklinde kullanılır. Hormonal içerikleri dolayısı ile hafif yan etkileri mevcuttur. Bunlar; hafif vajinal kanamalar, bulantı, baş ağrısı, göğüs hassasiyeti gibi yan etkiler olabilir. Meme kanseri, kan pıhtılaşması sorunu olanlar, kalp ve karaciğer hastaları ve emziren anneler doğum kontrol hapı kullanmamalıdır. Sigara içenler, şeker hastalığı olanlar, yüksek tansiyon, migren, depresyon tanısı alanlar ise hekim kontrolü altında kullanmalıdır.

Doğum kontrol haplarının en büyük avantajlarından biri adet kanamasının miktarını azaltmak suretiyle kansızlığı önlemeleridir. Bazı kadınlarda bu azalma, adet kanaması sadece lekelenme şeklinde olacak şekilde olabilir. Doğum kontrol hapları adet ağrılarını azaltırlar, yumurtalık ve endometriyum kanseri olma riskini azaltırlar.

Hormonlu Spiraller: Hormonlu spiraller rahim içine uygulanırlar  ve 5 yıl süre ile etkili olurlar. Bu hormon rahime salınarak, mukus yapısını  kalınlaştırır ve spermin içeri girişini engeller. Kanamaları ve adet kamplarını azaltıcı etkinlikleri vardır ve en önemli yan etkileri lekelenme tarzı kanamadır. Koruyuculukları %99 olarak belirtilmiştir.

Spiraller: Şekilleri ve içerikleri farklı olabilen, rahim içine uygulanan, bakırlı tipleri 10 yıllık koruma sağlayan araçlardır. Spiralin en sık görülen yan etkisi adet kanama miktarını artırması ve adet süresini uzatmasıdır. 

Korunma iğneleri: Hormonal içerikleri dolayısı ile yumurtlamayı ve rahim içi tabakayı yoğunlaştırıp, sperm geçişini engelleyen ilaçlardır. Aylık ve üç aylık dozlarda yapılarak, gebelikten yaklaşık %99 korurlar. En sık yan etkileri adet düzensizliği oluşturabilmeleridir.

Minihaplar: İçeriğinde  kadınlık hormonu (östrojen) bulunmayan, sadece  progesteron hormonu bulunan haplardır. Koruyuculuk  oranı yaklaşık % 97' dir. Özellikle emzirme döneminde, Östrojen içeriği olmadığı için, kullanılabilmesi bu yöntemin en belirgin avantajıdır.

Ertesi gün hapları: Korunmasız cinsel ilişkiyi takip eden ilk saat içinde alınan hap döllenen yumurta varlığında o yumurtanın rahim içine yerleşmesini engellemektedir. Ancak burada önemli olan nokta  ilk 24 saat geçtikten sonra alınan ertesi gün haplarının koruyuculuğunun azalması ihtimalidir. Ortalama koruyuculukları % dolaylarındadır. Acil korunma yöntemi olarak nitelendirilir ve rutin bir yöntem olarak benimsenmesi önerilmez.

Cilt altı implantlar: Progesteron hormonu içeren  implant şeklinde üst kol iç yüzünde cilt altına yerleştirilir. Ortalama 5 yıl koruma sağlayan bu yöntemde hormon içeriği  rahim içi tabakasını inceltir ve gebelik oluşumu bu şekilde  önlenir.Yüzde 99 civarında koruyuculukları funduszeue.info sık yan etkileri adet düzensizliğfunduszeue.infoş ağrısı,bulantı,kilo artışı ve seksüel istek kaybı gibi yan etkileri de olabilir.

Doğum kontrol flasteri: Doğum kontrol haplarına benzer prensiple koruyuculuğu vardır. Bu bantlar birer hafta vücutta kalacak şekilde kol, bacak, kalça bölgelerinden birine yapıştırılır. Yaklaşık %99 koruyuculukları vardır.

Vajinal halka: Vajinal halka, haplardaki gibi östrojen ve progesteron hormonu içeren bir korunma yöntemidir. Vajene yerleştirilen bu halka 3 hafta kullanıldıktan sonra çıkartılır ve halka kullanılmayan bu bir haftalık dönemde adet kanaması olur.

 

DOĞAL YÖNTEMLER:

Geri çekilme: Erkeğin boşalma esnasında kendi geri çekmesi ve vajen içine boşalmaması eylemine denir. Fakat diğer koruma yöntemlerine göre hamilelik riski daha yüksektir. İlişki esnasında erkekten kayganlaştırıcı özelliği taşıyan, şeffaf bir sıvı gelir ve bu sıvının içerisinde yüzbinlerce sperm bulunur. Kadın ilişki esnasında yumurtlama dönemindeyse eğer çoğu zaman hamilelik gerçekleşir. Geri çekilme yöntemi en sık tercih edilen yöntem olsa da güvenilirliği açısından bilimsel yöntemlerden daha düşük  koruma etkisi vardır. Bu oran yaklaşık % 60 olacak kadar düşüktür.

Takvim Yöntemi: Kadınların yumurtlama dönemlerini hesaplayarak, doğum kontrolü sağlanabilir. Bu dönemlerde kadınların vücut ısıları ve vajinal akıntıları da değişeceğinden, yumurtlamada  doğru tarihler için baz olarak alınabilir. Adet döngüleri düzenli olan kadınlarda etkinliği daha yüksek olsa da bu oran ancak %75 civarındadır.

 

CERRAHİ YÖNTEMLER:

Tubal sterilizasyon(Tüplerin bağlanması): Laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyatla) ile kısa süreli bir işlem aracılığıyla, kadının tüplerinden geçişin engellenmesine denir. Bu yöntem genellikle birden fazla çocuk sahibi, kalıcı korunma hedefleyen ve genellikle 35 yaş üstü kadınlara tavsiye edilir. Koruma oranı %99’un üzerinde olarak bildirilmiştir. Tüplerin bağlanması işleminin erken menopoz veya cinsel fonksiyon kayıpları ile kesinlikle ilişkisi yoktur. 

Vazektomi: Vazektomi erkeğin üreme yollarında, spermlerin testislere geçen kanalların bağlanmasıdır. Vazektomi yapıldıktan sonra erkekten gelen sıvının rengi ve yoğunluğunda herhangi bir değişiklik olmaz, fakat sıvının içerisinde sperm hücresi bulunmaz. İşlem lokal anestezi altında yapılan kısa bir imüdahele ile  gerçekleştirilir. Nadir olarak erken dönemde kanama, ağrı, enfeksiyon, şişlik ve ereksiyon problemleri gibi sorunlar izlenebilmektedir. Yüzde ’e yakın oranda koruyuculuğu vardır.

 

En İyi Korunma Y&#;ntemi Nedir? En İyi Korunma Y&#;ntemleri Hakkında Bilgiler (Erkek & Kadın)

Cinsellik

En İyi Korunma Y&#;ntemi Nedir? En İyi Korunma Y&#;ntemleri Hakkında Bilgiler (Erkek & Kadın)

"Cinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerinin neler olduğu merak edilmektedir. Erkek ve kadın için kullanılacak farklı korunma yöntemleri bulunmaktadır. Her bir yöntemin artı ve eksi yanları vardır. Tıp ilerledikçe yeni yöntemler bulunmaktadır. Kişiler yöntemlerin yan etkilerini araştırarak, sağlık durumlarını da göz önüne alarak yöntemleri seçebilirler. Bu noktada doktorlara danışmak etkili olmaktadır. İşte, en iyi korunma yöntemleri hakkında detayları derledik."

Doğum kontrol yöntemleri ile kişilerin gebelik süreci yaşamasının önüne geçilmektedir. Kişinin sağlık durumuna göre en uygun yöntem seçilebilir.

En İyi Korunma Yöntemi Nedir?

En iyi korunma yöntemi kişinin sağlık durumuna göre değişmektedir. Kişilerin yöntem öncesi doktora görünmesi sağlıklı olmaktadır. En yaygın bilinen yöntemlerden bir tanesi doğum kontrol hapı olmaktadır. Haplar östrojen ve progestojen hormonu ihtiva eder. Kadınların 21 günlük kullanımı ile yumurtlamayı durdurmaktadır. Bu yöntem ile rahim ağzı salgısının kıvamını arttırarak spermin girişini engeller. Hamile kalmak isteyenlerin ilacı bırakması yeterli olmaktadır.

21 günlük kullanım sonrası kişilerin 7 gün ara verilmesi gerekmektedir. Bu sürede kadınlar regl dönemi yaşamaktadır. Yan etkileri kişilerin bünyesine göre farklılık gösterebilir. Baş ağrısı, kilo, göğüslerde hassasiyet, hafif kanama şeklinde olabilir. Doğum kontrol haplarının bazı yararları olduğu da tespit edilmiştir. Yumurtalık ve rahim kanseri riskini azaltır. Kanamayı ve ağrılı adet dönemini düzenler. Meme hastalıklarını azaltır.

Doğum kontrolü için kullanılacak diğer bir yöntem ise spiral olmaktadır. Spiral rahim içine takılan araçlardır. Doktor müdahalesi ile işlem yapılması gerekir. Rahim içine takılan yaklaşık 4cm2lik bir aparattır. Bakır içerikli spiral 10 yıl, hormonlu spiral ise 5 yıl koruma sağlamaktadır. Mukusayı kalınlaştırarak spermin girişini engellemektedir. Kişiler hafif kanama yaşayabilmektedir.

Yan etki olarak ilk 6 aya kadar hafif kanama görülmektedir. Bazı kadınların bünyesi spirali kabul etmemektedir.

Koruyucu iğne ise kullanılan diğer bir yöntem olmaktadır. Hap kullanmayı unutan kişiler uygun olmaktadır. Bu yöntemin uygulaması kolaydır. Bu iğne uzun süre korunma sağlamaktadır. İğne kullanımı ile hormonlar yumurtlamanın önüne geçmektedir. Bu yöntem ile gebelik ihtimali % 1 seviyesinde olmaktadır. Bu iğnelerin iki yarı çeşidi bulunmaktadır. Aylık veya 3 aylık olarak kullanılmaktadır. Adet döneminin ilk 5 günü içinde uygulanması gerekmektedir. Adet düzensizliğine neden olabilir.

Doğum Kontrol bantları diğer bir korunma yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu bant ile yumurtlama engellenmektedir. Bu bant yaklaşık 4 cm genişliğindedir. Kolay bir şekilde kullanılmaktadır. Kilolu kişilerin kullanım öncesi doktora danışması tavsiye edilir. Kullanım kolaylığı ve hamilelik ihtimalini %1’e düşürmesi nedeniyle tercih edilmektedir.

En iyi korunma yöntemlerinden bir tanesi de ertesi gün hapı olmaktadır. Bu yöntem beklenmeyen bir durum karşısında kullanılmalıdır. Kişiler korunmadan ilişkiye girdiklerinde bu yöntemi kullanabilir. Rahim yapısını yumurtayı tutamayacak şekilde etkilemektedir. Kişilerin bu uygulamayı ilişkiden 12 saat sonra kullanması gerekir. Bu yöntem sıklıkla kullanılmamalıdır. Bulantı, baş dönmesi, kusma gibi yan etkileri bulunmaktadır.

En İyi Korunma Yöntemleri Hakkında Bilgiler (Erkek & Kadın)

Korunma yöntemleri çeşitleri oldukça fazla olmaktadır. Korunma yöntemleri genellikle kadınlar için daha fazla çeşit içermektedir. Doğum kontrol hapı en çok bilinen ve kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Spiral ve iğnede yaygın olarak kullanılmaktadır. Kişilerin kullanım öncesi doktora danışması tavsiye edilmektedir.

Kadınların kullandığı bir diğer yöntem ise implant olmaktadır. İmplant yaklaşık 3 yıl boyunca gebeliği önlemektedir. Hormonal ilaç grubunda yer alan bu ilaç ile spermin rahim içi girişi önlenir. Rahim içinde bebeğin tutunmasını sağlayan kısım incelir. Uzun süreli çocuk düşünmeyen kişiler için uygun bir yöntemdir.

Erkekler için kullanılacak yöntem ise prezervatif olmaktadır. İlişki sırasında erkeklerin kullandığı bu yöntem ile doğum kontrolü sağlanmaktadır. Ayrıca kişilerin cinsel hastalıklara karşı korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca geri çekilme gibi doğal yöntemler kullanılabilir.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası