reflü oruç tutabilir mi / Reflü ve Gastriti Olanlar Ramazanda Nasıl Beslenmeli? - Nefis Yemek Tarifleri

Reflü Oruç Tutabilir Mi

reflü oruç tutabilir mi

Reflü hastaları oruç tutabilir mi? Uzmanından reflü hastaları için iftar ve sahur önerileri

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Esin Korkut, toplumda sıkça görülen reflü hastalığına ilişkin ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Korkut, midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesiyle birlikte tahriş ve göğüs arkasında yanmaya bağlı reflünün oluştuğunu belirtti.

Prof. Dr. Korkut, şu uyarılarda bulundu:

>> Uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda fazla ve hızlı yemek yenmesi mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına ve mevcut şikâyetlerin artmasına ya da ortaya çıkmasına yol açar. Bu sebeple sağlıklı ve düzenli yeme alışkanlığı ramazan ayında özellikle önemlidir. Mide ekşimesi semptomları sadece ne yediğinizle değil, aynı zamanda ne kadar tükettiğinizle de ilişkilidir.

Az az sık sık yemeyi tercih edin

>> Aşırı yemek, zaten reflüsü olanlarda mide ekşimesi ve şişkinlik, geğirme gibi semptomları kötüleştirebilir. Uzun süreli açlıktan korunmak için mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahur ve iftarda büyük porsiyonlar yerine, küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. Az az, sık sık yeme şekli tercih edilmelidir. İftardan sonra yaklaşık bir buçuk saat aralıklarla iki ara öğün alarak yeme düzeni oluşturulmalıdır.
Yiyecekler kişiden kişiye farklılık gösteriyor.

Ağır yağlı, baharatlı gıdalardan uzak durulmalı

>> Öğün takipleri yapılarak gıdaların nasıl etkilediği takip edilmelidir. Yağ, tuz veya baharat açısından zengin yiyecekler genellikle en kötü tetikleyicilerdir. Ağır yağlı, baharatlı, acılı gıdalar yerine daha hafif olan çorba, süt ürünleri, sebze ve zeytinyağlı yemekler tercih edilmelidir.

Lifli yemekler yemeye dikkat edin

>> Lifli yemekler kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur, bu da mide yanmasına neden olabilecek aşırı yeme olasılığınızı azaltır. Bu nedenle tam tahıllar (yulaf ezmesi, tam buğday, kahverengi pirinç), kök sebzeler (tatlı patates, havuç, şalgam, pancar) ve yeşil sebzeler (brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, yapraklı sebzeler) gibi lif açısından zengin öğünler tercih edilmeli.

Sahurdan hemen sonra yatmayın

>> Yemekten hemen sonra yattığınızda da olur. Son yemeğiniz ile yatma vaktiniz arasında iki veya üç saat programlayarak bundan kaçınabilirsiniz. Sahur yemeğinden sonra hemen yatılmamalı, reflü sıklığınıza göre bir süre beklenmelidir. Uyumak için kullandığınız yatağın baş tarafını, ayak tarafına göre yaklaşık 30 cm daha yüksekte olacak şekilde ayarlayın. İki ya da üç yastık kullanarak uyumak aynı etkiyi oluşturmaz. Bu amaçla hazırlanmış reflü yastıkları oldukça faydalıdır.

Kafein ve gazlı içeceklerden uzak durun

>> Kafein ve enerji artırıcı içecekler asit üretimini arttırır ve mide ekşimesine neden olduğu bilinmektedir. Bunun yerine kafeinsiz veya bitki çayları tercih edilmelidir. Gazlı içecekler reflüyü tetiklediği için bu tür içeceklerden kaçınılmalı, bunun yerine ılık su, yağsız ayran, doğal üzüm suyu ve şekersiz komposto gibi içecekleri tüketin. Egzersiz, sindirim sistemini çalıştıracağından özellikle büyük bir yemekten sonra, mümkün olduğunca dışarı çıkın ve yürüyün. Reflü için ilaç tedavisi görüyorsanız, diğer tedavi ilaçlarınız gibi Ramazan ayında da tedavinizi aksatmayın. İlacınızı doktorunuzun önerisi doğrultusunda iftarda ya da sahurda almayı asla ihmal etmeyin.

KAYNAK: DHA

Reflü hastaları oruç tutabilir mi? Reflüsü olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

Ramazan ay&#;n&#;n gelmesiyle birlikte reflü hastalar&#; oruçla ilgili ara&#;t&#;rmalara ba&#;lad&#;. Tüm kronik hastal&#;klarda oldu&#;u gibi reflüye kar&#;&#; da baz&#; kurallara dikkat ederseniz, Ramazan ay&#;n&#; kolayl&#;kla geçirebilirsiniz. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroentereloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral reflü ve oruç ili&#;kisine dair merak edilenleri anlatt&#;. (Bu yaz&#;n&#;n ard&#;ndan tiroid hastalar&#; oruç tutabilir mi? makalemizi de okuyabilirsiniz)

Reflü hastalar&#; oruç tutabilir mi? &#;laç kullan&#;yorsa, hangi zaman diliminde al&#;nmal&#;?

Reflü hastalar&#;, oruç tutabilir. Ancak hamileler, psikiyatri hastalar&#; ve günde kez insülin kullanan &#;eker hastalar&#;n&#;n oruç tutmas&#;n&#; önermiyoruz. Ramazanda iki ö&#;ün beslenme tarz&#;, mideyi rahatlat&#;r. Salg&#;lanan mide asidi azalaca&#;&#; için oruç s&#;ras&#;nda sorun ya&#;anmaz. Reflü semptomlar&#; Ramazan ay&#;nda hafifler. Çünkü sahurdan ak&#;ama kadar mide, açl&#;k nedeni ile bo&#; olaca&#;&#; için, klasik reflü belirtileri azal&#;r ve kaybolur.

Reflü için e&#;er doktor taraf&#;ndan tavsiye edilen bir mide koruyucu ilac&#; kullan&#;l&#;yorsa, sahurda almas&#;nda yarar var. E&#;er gece de reflü oluyorsa, yatmadan önce reflü ilac&#;n&#; yani mide koruyucuyu almas&#; gerekir.

Ramazanda reflü &#;ikayetlerini neler art&#;r&#;r? Hangi problemlere yol açar?

Reflü &#;ikayetleri, genelde ramazan ay&#;nda olmaz. Çünkü mide gün boyu bo&#; kalacakt&#;r. Ancak, iftar sofras&#;nda, a&#;&#;r&#; ya&#;l&#; g&#;dalar ve tatl&#; yenirse, ayr&#;ca h&#;zl&#; yemek yedikten sonra, reflü &#;ikayeti olabilir. Gün içinde reflü olursa, midede yanma ve a&#;&#;za ac&#; su gelmesi &#;ikayeti olabilir. Gece uyuduktan sonra olursa, yine midede yanma ve uykuda öksürü&#;e neden olabilir.

Ramazanda reflü hastalar&#; ve sahur iftarda neler yiyebilir? Yemek çe&#;itleri nas&#;l olmal&#;?

  • Sahurda normal bir kahvalt&#; yap&#;lmal&#;d&#;r. Kahvalt&#;da, simit ve po&#;aça gibi g&#;dalar reflü yap&#;yorsa, bu g&#;dalar tercih edilmemelidir. Ak&#;am ise iftardan sonra önce çorba ile ba&#;lanmal&#; ve mümkünse 10 dakika sonra ana yeme&#;e geçilmelidir. Ana yemek, çok ya&#;l&#; olmamal&#; ve sulu ve yumu&#;ak g&#;dalar tercih edilmelidir. Ana yemekten hemen sonra, tatl&#; vs. yenilmemeli, ana yemekten dakika sonra bu g&#;dalar tüketilmelidir. Yatmadan 4 saat önce, yeme i&#;lemi tamamlanmal&#; ve gece reflüsü oluyorsa, yast&#;k derece yüksek olmal&#;d&#;r.
  • Sahurda, kahvalt&#; türü g&#;dalar yemeliyiz. Çay veya süt tercih edilebilir. Tok tutaca&#;&#; için sahurda, 2 yumurta olmal&#;. Tahin, bal, pekmez, e&#;er &#;eker hastal&#;&#;&#; yoksa, tüketebilir, nane, limon, narenciye, &#;hlamur, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k durumumuzu kuvvetlendirmesi için tüketmeliyiz.
  • Bol C vitamini içeren, limon, portakal, mandalina, kivi gibi meyveler, sebzeler tüketilmelidir.
  • Vazgeçilmez olan ekmek olarak, tam bu&#;dayl&#; siyez unundan yap&#;lm&#;&#; ekmek tercih edilmelidir.  Kab&#;zl&#;k sorunu varsa, kepekli ekmek tercih edilmelidir. Dilim olarak, sahurda ve iftarda, 2 ila 3 ince dilim ekme&#;i geçmemelidir.

 

Ramazanda mide problemleri ve reflüye kar&#;&#; al&#;nacak önlemler nelerdir? Bu tür rahats&#;zl&#;klar&#; bulunanlar nelere dikkat etmelidir?

Ramazanda yediklerimize dikkat etmeli, a&#;&#;r g&#;dalardan kaç&#;nmal&#; ve mutlaka sahur yapmal&#;y&#;z. Öncelikle az ve aral&#;kl&#; yemeliyiz. Çok baharatl&#; yiyecekler, ac&#;, ek&#;i gibi keskin tatlar, ketçap ve mayonez mideyi rahats&#;z eder. K&#;zartma gibi mide ve ba&#;&#;rsak sistemini yoracak g&#;dalar yerine, mümkünse, sulu ve ha&#;lama tarz&#;nda pi&#;mi&#; g&#;dalar tüketilmelidir. Yemekler mümkün oldu&#;u kadar baharats&#;z haz&#;rlanmal&#;. Ayr&#;ca besinleri, h&#;zl&#; yemeden ve iyi çi&#;neyerek tüketin. &#;ftarda ve sahurda küçük porsiyonlar &#;eklinde beslenin, mideyi çok doldurmamak gerekir. Asitli içeceklerden ve çok s&#;cak içeceklerden uzak durulmal&#;d&#;r. &#;ftardan yar&#;m saat sonra, hafif bir yürüyü&#; iyi gelecektir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası