enjektör arızası neden olur / Motor Enjeksiyon Arızası Nedir?

Enjektör Arızası Neden Olur

enjektör arızası neden olur

Benzin Enjektör Arızasının 5 Belirtisi ve Tamiri

Benzin enjektör arızası nedir? Benzin enjektör arızası nasıl tamir edilir? Her gün kullandığımız araçlarımızı ne kadar tanıyoruz? Herhangi bir problemle karşılaştığımız zaman neler yapıyorsunuz? Gelin kendinizi test edin.

Benzin Enjektör Arızası

Öncelikle benzin enjektörü nedir onu öğrenelim. Benzin enjektörü, elektromanyetik bir valftir. İçerisinde bulunan enjektör iğnesi, bobin, geri getirme yayı gibi birkaç materyalin bir araya gelmesi ile oluşur. 

Araçlardaki benzin enjektörü hassas bir parça olup, çeşitli sebeplerden dolayı arızalar yaşanabilir. Arızanın sebebi mekanik ya da elektronik kaynaklı olabilir. Arızalı parçanın tespiti yapıldıktan sonra tamir ya da parça değişimi ile sorun giderilir. 

Benzin Enjektör Arızasının Sebepleri

  • Enjektör ile ECU adı verilen tesisat ve soket arasındaki sokette; temassızlık, korozyon, kopukluk, kısa devre, şasiye kaçak olması durumu
  • Enjektör içerisinde bulunan bobinde (sargıda) kısa devre olması
  • Enjektör sargılarında meydana gelen kopukluk 
  • Enjektörün kirlenmesi, tıkanması ya da tamamen kapanması sonucu püskürtme yapamaması
  • Enjektör kirlenmesinden kaynaklı enjektör iğnesinin kapanmaması ve o bölgenin sızdırma yapması 
  • Enjektör kirlenmesi sonu enjektör iğnesinin çalışırken zorlanması ve doğal olarak yüksek akım kullanmaya başlaması
  • Enjektöre ait iğne ya da yay gibi mekanik parçaların zarar görmesi

benzin-enjektör-arizasi-3

Benzin Enjektör Arızasının Belirtileri Nelerdir? 

Eğer benzin enjektör arızası ile karşılaşırsak nasıl anlarız? Benzin enjektör arızası belirtileri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

  1. Enjektör arızasının bulunduğu kısımda yani ilgili silindirde teklemeler oluşur
  2. Araç motoru vuruntulu çalışmaya başlar
  3. Motor gücü düşer. Ardından yakıt tüketimi artar ve hızlanmada kesiklik yaşanır
  4. Bunun yanı sıra dalgalı rölanti ve motora yüklenildiğinde titreme ve güç eksikliği baş gösterir 
  5. Benzin enjektöre ait elektromanyetik arızalar ECU-OBD sistemi tarafından tespit edilip, arıza ile ilgili kodlar OBD sistemine kaydedilir. Bu arıza bize motor arıza lambasının yanması ile bildirilir

Benzin Enjektör Arızası Tamiri

Benzin enjektör arızasının tamiri mümkündür. Fakat bazı testlerden geçerek arızanın kaynağı tespit edildikten sonra gerekli tamir işlemlerine başlanır. İşte enjektör arızası tamiri:

  • Öncelikle aracınız diagnostik test cihazına bağlanır. Enjektör arızasının tespitine yönelik diagnostik teknik adımlar uygulanır. Benzin enjektör arızasına dair gerekli tüm arıza kodları kaydedilir. 
  • Enjektörün çalışmaması durumunda motor rölantide çalıştırılır gerekli incelemeler yapılır.  
  • Benzin enjektörlerine ait elektrik soketleri çıkarıldıktan sonra motorun tepkisi izlenir. 
  • Eğer soket çıkarıldığı an aracın rölanti hali bozulmuyorsa, soketi çıkarılan o enjektör ya da enjektör tesisatı arızalı demektir.
  • Enjektörün çalışma sesinin dinlenmek de oldukça önemlidir. Tıpkı bir doktor gibi marş basarken ya da motor rölantide çalışırken, bir steteskop ile benzin enjektörünün çalışma sesi dinlenir. 
  • Dinleme sırasında oldukça dikkatli olunmalıdır. 
  • Enjektör çalışırken “tık tık ya da çıt çıt” şeklinde ses çıkarır. Diğerlerinde bu ses gelmelidir. Ancak arızalı olduğu düşünülen enjektörden bu şekilde bir ses gelmiyorsa bu benzin enjektörünün kablo tesisatı arızalıdır ya da bizzat enjektörün kendisi arızalıdır. 
  • Eğer steteskop yoksa bir tornavidayla da dinleme yapılabilirsiniz. Tornavidanın ucu enjektöre tutulur, sap kısmı ise kulağa tutulur. Böylece enjektörün çalışma sesi dinlenir.
  • Son olarak arızalı olduğu düşünülen benzin enjektörünün tamiri gerçekleştirilir ya da parça değişimi sağlanır. 

Benzin Enjektöründe Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Benzin enjektörü yere düşürülmemeli ya da herhangi bir mekanik darbe almamalı
  • Benzin enjektörünün içerisine yağ, su gibi yabancı maddeler girmemeli
  • Enjektör takılırken, O-ring az miktarda ince yağ ya da benzin ile yağlanmalı
  • Benzin enjektörü, benzin galerisine takılırken, sağa-sola manevra yapılarak yerine oturtulmalı. Elbette bu esnada O-ring’e zarar verilmemeli
  • Önceden kullanılan O-ringler tekrar kullanılmamalı; sökülen o-ring’lerin yerine yenileri takılmalı

Bakımları Tam Kiralık Araç Arıyorsanız Yolcu Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize ( 5 ) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yetkili servisler dizel enjektörlerin sökülmesini ve tamir edilmesini yasaklamıştır, onlar bir arıza durumunda komple değişim yaparlar. Öte yandan sanayideki dizelciler (pompacılar) enjektörlerin sökülmesini, temizlenmesini, tamirini, içindeki arızalı parçaların yenisiyle değişimini yapmaktadırlar.

Dizel yakıt enjektörleri elektromekanik parçalardır, yani enjektörler mekanik olarak çalışırlar fakat enjektörlerin kumanda edilişi elektroniktir, yani bir selenoid (sargı-bobin) valf veya piezo elemanlarla gerçekleşir. Sonuç olarak dizel enjektörlerin arızası temel olarak ikiye ayrılabilir.

*Dizel enjektörde elektronik temelli arızalar.

*Dizel enjektörde mekanik temelli arızalar.



Bir dizel enjektörde (piezo enjektör hariç), arızanın sebebi ister elektronik ister mekanik olsun, o enjektörün geri dönüş hattındaki debi ölçülerek arıza tespit edilebilir, çünkü bir dizel enjektörün yanlış çalışması, o enjektörün geri dönüş hattına gönderdiği yakıtın farklı miktarda olmasına sebep olur. Bozuk enjektör diğer enjektörlerden farklı çalışır ve farklı miktarda yakıt püskürtür. Her enjektöre gelen yakıt miktarı aynıdır, dönen yakıt miktarı da aynı olmalıdır, eğer farklıysa o enjektör arızalıdır. 

Bugün dizel otomobillerin neredeyse tamamında common rail yakıt sistemi kullanılır ve iki çeşit enjektör bulunabilir: (Bkz: Selenoid Dizel Enjektör) (Bkz: Piezo Dizel Enjektör) Dizel enjektörde mekanik arızalar genellikle enjektörün iğnesinin veya memesi deliğinin bozulması, enjektör yayının bozulması-sertliğinin değişmesi, enjektör iğnesinin sıkışması, eğilmesi, enjektör iğnesinin tam kapanamaması, enjektörün içindeki ince kanallarda kir-pislikten dolayı tıkanma meydana gelmesi gibi sebeplerdir. Örneğin enjektörün valf kumanda odasındaki, kontrol supabının (küçük bilyenin) sürekli açık halde kalması, yüksek basıncı sürekli geri dönüş hattına tahliye edilmesine sebep olur, bu durumda yakıt sisteminde basınç düşer, arıza lambası yanar, güç azalır, o enjektör yakıt püskürtemez, motor vuruntulu çalışır. Bunun sebebi o kontrol supabına sıkışan küçük bir parçacık olabilir, bu kısımlar miktronluk hassasiyetle çalışır.



Dizel enjektörde mekanik arızanın kontrolü:

Arıza belirtilerinin değerlendirilmesinden ve elektriksel kontrollerden sonra

*Gözle yakıt  kaçağı kontrolü.

*Debi kontrolü.

*Enjektörün sökülmesi incelenmesi

Dizel enjektörün elektriksel kontrolleri:

*Dizel enjektörde elektronik arızaların teşhis edilmesi için, ilk yapılması gereken işlem Diyagnostik tekniği adımlarını uygulamaktır.

*Selenoid enjektörlerde (kesinlikle piezo enjektör olmamalı), enjektör soketinin sırayla çıkarılıp motorun tepkisi dinlenir, motorun tepki vermediği enjektör arızalıdır.

*Diyagnosik cihazıyla enjektörlerin bağımsız olarak çalıştırma-durdurma testi yapılması (aktör testi). Motorun tepkisinin izlenmesi.

*Enjektörlerin soketlerinden multimetre ile direnç ölçümü yapılması. Böylece enjektörlerin içindeki sargıların kısa devre, kopukluk, şasiye kaçak gibi kontrolleri yapılması, böylece selenoid bobinin sağlamlığından emin olunması.

*Enjektörün kablo tarafındaki soketinden sinyal (voltaj kontrolü). Bunun için multimetre veya osiloskop kullanılabilir. Böylece enjektörlere elektrik beslemesi gelip gelmediği kontrol edilmiş olur.



Dizel enjektör arıza belirtileri ve sonuçları:

*Motor arıza lambası yanar.

*Motor siyah duman atar. Oksidasyon katalizörü ve dizel partikül filtresi tıkanabilir, arıza verebilir.

*Enjektör damlatma yapar.

*Motor  gürültülü çalışır.

*Rölanti düzensizleşir.

*Motor gücü ciddi oranda azalır. Bazı durumlarda düşük devir ve yüklerde fark hissedilmez, fakat yüksek devir veya motor yüklerinde arıza kendisini daha fazla belli eder.

*Enjektör arızasıyla birlikte sistemdeki yakıt basıncı da aniden düşmüşse, sistem motorun çalışmasına izin vermez. (Örneğin enjektör yakıt sızdırıyor olabilir, bu durumda motor ciddi hasar alabilir (piston delinmesi vb.))

*Damlatma yapan bir enjektör, yanma odasına ve piston kafasına fazla miktarda yakıt damlatır, bu yakıt kurum-karbon birikintisine sebep olur, bu karbon birikintisi kapladığı yüzeylerin aşırı ısınmasına-soğuyamamasına sebepler olur ve bu kısımları erimesine-delinmesine, motorun erken ateşleme yapmasına (vuruntuya) sebep olabilir. Aşırı karbon-kurum birikintisi sebebiyle hiç çalışmayan dizel motorun, karbon temizliğinden sonra çalışır duruma geldiği örnek durumlar vardır.

Dizel enjektör arıza sebepleri:

*Kirli veya kalitesiz yakıt (mazot) kullanılması.

*Kirli, kalitesiz veya zamanında değiştirilmemiş yakıt (mazot) filtresi.

*Mazotun içinde su bulunması ve  suyun enjektörlere kadar gelmesi. Örneğin dizel enjektörün içinde bir gece kalan bir damla su enjektörü bozabilir.
(Bkz: Dizel Enjektör Çeşitleri)
Detaylı bilgi için dizel motorlar hakkında bu bölümleri okuyunuz: Bölüm 1 - 2 - 3 - 4 
Ana konu: (Bkz: Dizel Motor Arızaları)

Enjekt&#;r Nedir, Ne İşe Yarar? Enjekt&#;r Arızası Neden Olur?

Aynı zamanda dizel enjektör ve benzin enjektörü olmak üzere iki farklı yakıt için bu sistem üretimi gerçekleşir. Böylece arabanın marka ve modeline bağlı olarak entegre üzerinden kullanımı sağlanır. Dengeli şekilde yakıtı yanma odasına belirli bir miktar üzerinden ulaştırarak aracın çalışmasına imkan verir.

Enjektör Nedir?

Enjektör otomobillerin bir iletim parçası olarak öne çıkar. Bu parça özellikle yakıtı almak suretiyle yanma odasına belirlenmiş miktar doğrultusunda gönderen parçadır. Bu parça sayesinde araç yeterli oranda dengeli şekilde yakıt alır. Böylece yanma odası üzerinden araç çalışır duruma gelir.

Aracın motor üzerinden merkezi ya da kalbi konumunda olduğunu söylemek mümkündür. Böylece dizel enjektör ile benzinli enjektör üzerinden farklı yapıları eşliğinde üretimi sağlanarak araçlara yerleştirilir. Aracın çalışması ve sağlıklı, güvenli bir şekilde devam edebilmesi noktasında en önemli parça olduğunu söylemek mümkündür.

Enjektör Ne İşe Yarar?

Motor ile beraber yakıt üzerinden yanma odası doğrultusunda bağlantı parçası olarak enjektör öne çıkmaktadır. Bir aracın çalışması ve hareket edebilmesi, güvenli şekilde devam edebilmesini sağlayan en önemli merkezi parçadır.

Bu parça yakıtı aldıktan sonra yanma odasına belirlediği dengeli miktar üzerinden ulaştırır. Böylece yanma odasında harekete geçen motor ile birlikte yakıt üzerinden araç kalkar. Aynı zamanda bunu sürekli olarak gerçekleştirmek süreciyle aracın uzun vadede yolda devam etmesine imkan vermektedir.

Enjektör Nedir, Ne İşe Yarar Enjektör Arızası Neden Olur

İki değişik yakıt türü için özel şekilde üretimin sağlanarak araçlara yerleştirilir. Bunlardan biri benzinli enjektör ve diğeri ise dizel enjektör olarak ifade edilmektedir. Böylece aracın kullanmış olduğu yakıta uygun şekilde yakıt, yanma odasına ulaştırılarak aracın motor üzerinden hareket etmesine imkan verilir.

Enjektör Arızası Neden Olur?

Enjektör üzerinden yaşanabilecek olası arızalar farklı sebeplerden dolayı söz konusu olabilir. Böyle durumlarda en yakın servise giderek yaşanabilecek orası arızalar karşısında çözüm bulmak büyük öneme sahiptir.

- En yaygın sebepler arasında yakıt sistemindeki birikintilerin meydana getirdiği tıkanmadır.

- Aynı zamanda hatalı bir yakıt basınç regülatörü üzerinden de bu problem ortaya çıkabilir.

- Arızalı yakıt pompası yine enjektör üzerinden sorun teşkil edebilir.

- Kırık bir enjektör yeni problemler arasında gelir.

- Kırık bir yakıt rayı da sorunlar içerisinde bulunuyor.

Bu şekilde birçok farklı sebep ile beraber araçların benzin türüne bağlı olarak bulunan enjektörlerde arıza ortaya çıkabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası