ayt ve tyt arasındaki fark / YGS-LYS ve TYT-YKS arasındaki farklar nelerdir? – Altınküre Eğitim Kurumları

Ayt Ve Tyt Arasındaki Fark

ayt ve tyt arasındaki fark

TYT AYT Nedir? YKS Hakkında Bilmen Gerekenler

YKS, yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı, üniversiteye yerleşmek isteyen adaylar için yapılan bir sıralama sınavı. Bu sınava, lise son sınıfta okuyan veya liseden mezun olmuş öğrenciler başvuru yapabiliyor. Sınav ise TYTAYT ve YDT olmak üzere ÜÇ kısımdan oluşuyor. Peki bu TYT AYT nedir? TYT AYT farkı nedir? YKS&#;de kaç soru var, Hangi konulardan soru geliyor, YKS puanı nasıl hesaplanıyor sorularını cevaplayalım!

???

Daha fazlasını öğrenmek için Youtube kanalımızda paylaştığımız en güncel bilgileri bulabileceğin videomuzu izleyebilirsin.

TYT AYT Nedir?

YKS Nedir? &#; Yükseköğretim Kurumları Sınavına Nasıl Çalışılır, Kimler Girebilir?

YKS açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı&#;dır. Genellikle haziran aynı sonunda yapılır. Lisans, önlisans ya da AÖF için tercih yapmak isteyen öğrenciler YKS&#;ye girmek zorundadır. Bir hafta sonu süren sınavda adaylar ilk gün TYT&#;ye, ikinci gün ise AYT ve YDT&#;ye giriyor. Şimdi bu sınavlara biraz daha yakından bakalım:

TYT Nedir ? &#; Temel Yeterlilik Testi Sınavına Nasıl Çalışılır, Kimler Girebilir?

TYT açılımı Temel Yeterlilik Testi&#;dir. Bu sınav, adayların aşağıda sıralanan derslerdeki temel kazanımlarını ölçüyor. Temel kavramlara ve ilkelere hakim olma, okuduğunu anlama ve yorumlama, Matematikteki temel işlemleri problemlere uygulama gibi kazanımlar mevcut. Dersler ve soru dağılımları ise şöyle:

  • Türkçe Testi: 40 Soru
  • Sosyal Bilimler Testi: 20 Soru
  • Temel Matematik Testi: 40 Soru
  • Fen Bilimleri Testi: 20 Soru

TYT konularını 9 ve sınıf konularını içermektedir. TYT konularını öğrenmek için buraya tıklayabilirsin. ÖSYM&#;nin yaptığı son açıklama doğrultusunda TYT puanının hesaplanabilmesi için baraj puan bulunmamaktadır.

Şimdi AYT&#;ye de kısaca göz atalım ve sonrasında puan hesaplamalarına değinelim:

AYT Nedir? &#; Alan Yeterlilik Testi Sınavına Nasıl Çalışılır, Kimler Girebilir?

TYT&#;den bir gün sonra yapılan AYT&#;nin açılımı Alan Yeterlilik Testidir. Adından da tahmin edilebileceği gibi, derslere ait ileri kazanımlar bu sınavda soruluyor. AYT sınavı ile birlikte sayısal, eşit ağırlık ve sözel olmak üzere üç faklı alan puanı hesaplanıyor. Sınav esnasında adayların önüne tüm alanların sorularının bulunduğu tek kitapçık geliyor. Aday bu testler içerisinden kendi alanına ait testleri çözüyor. Elbette zamanı yeten öğrenciler diğer alanlardan soru çözmeyi de deneyebilir.

AYT&#;ye Girmek Zorunlu mu?

Bir lisans programı tercih etmek isteyen tüm öğrenciler AYT&#;ye girmek zorundadır. Eğer dil bölümlerinden tercih yapmak isterse AYT yerine YDT&#;ye girmelidir. Lisans programı örgün, uzaktan ya da açıktan olması farketmeden tüm fakülteleri kapsar. Yalnızca 2 yıllık önlisans bölümlerini tercih etmek isteyen adaylar AYT ya da YDT&#;ye girmeden yalnız TYT puanı ile tercih yapabilirler

AYT Hangi Sınıfları Kapsar?

AYT temelde 11 ve sınıf konularını kapsar. Ancak tüm AYT&#;de 9 ve sınıf konularından doğrudan soru gelir. Bazen de soru içerisinde 9 ve sınıf becerilerini kullanman gereken şekilde sorular gelmektedir. AYT konularını buradan inceleyebilirsin.

Alanlara göre dersler ve soru dağılımları ise şöyle:

✏️✏️✏️

TYT ve AYT Puan Türleri Neler?

Bu iki sınav sonrası, adayların yerleştirme puanları hesaplanıyor. Yerleştirme puanları için iki opsiyon var:

  1. Sadece TYT&#;nin hesaba katıldığı Y-TYT puanı, yani TYT Yerleştirme Puanı
  2. %40 TYT ve %60 AYT alınarak hesaplanan Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık yerleştirme puanları

Y-TYT ile sadece önlisans bölümleri tercih ediliyor. TYT ile alan bölümler listemizden detaylıca inceleyebilirsin. Tabii ki, seçeneklerin daha kısıtlı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

AYT derslerindeki başarının %60 etkilediği diğer puan türü ise, tıptan hukuka mühendisliklerden öğretmenliğe, siyaset biliminden psikolojiye pek çok bölüme yerleşme imkanı sunuyor. Hangi bölümün hangi puan türünden aldığına dikkat edilmeli tabii ki!

YKS puan hesaplama için Kunduz YKS puan hesaplama aracını kullanabilirsin!

✏️✏️✏️

TYT AYT Farkı Nedir?

Genelde TYT zaman yönetiminin ve dikkatin, AYT ise bilginin ölçüldüğü sınavlar olarak bilinir. Ayrıca yerleştirme puanına AYT, %60&#;lık oranı ile daha çok etki etmektedir. O nedenle AYT&#;yi ikinci plana atmamak, ertelememek oldukça önemli.

TYT-AYT Hangi Sınıfı Kapsar?


TYT konuları 9 ve sınıf, AYT konuları ise 11 ve sınıfın konularından oluşmaktadır. Yukarıda da belirtildiği gibi TYT bol pratik, deneme sınavı stratejisi gerektirir. AYT ise biraz daha bilgiye önem veren bir sınavdır. YKS ilk bakışta karmaşık görünebilir. İki farklı sınav ve pek çok puan türü var. İlk etapta alanını yani puan türünden yerleşmek istediğin bölümü belirlersen, çalışmalarını ona göre planlayabilirsin.

☀️☀️☀️

Bu yazımızda TYT nedir ve AYT nedir, YKS ne demek, TYT AYT farkı nedir, YKS puan hesaplama nasıl olur, sorularını cevaplamaya çalıştık. Bunun yanında sınava hazırlık uzun bir maraton. Kunduz ekibi olarak bu yolculukta yanında olmayı çok isteriz! Sınava hazırlık uzun bir maraton. 

Kunduz ekibi olarak bu yolculukta yanında olmayı çok isteriz! Alanında uzman Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

TYT - AYT arasındaki fark nedir?

Üniversite sınavı yeni sisteme geçerken uzun zamandır TYT ve AYT olarak öğrencilerin karşısına geçmektedir. Bu nedenle ilk kez sınava girecek olan adaylar ise TYT ve AYT nedir, aralarındaki farklar nedir? sorularına yanıt aramaktadır. Milyonları ilgilendiren TYT ve AYT hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır

TYT - AYT nedir?

Üniversite sınavlarından birisi olan AYT, TYT sınavından bir gün önce girilen sınav oturumudur. AYT'nin açılımı Alan Yeterlilik Sınavı anlamına gelir. AYT giren öğrencilerin istedikleri bölüme girip giremeyeceği alınan puan ile belirlenir. Dersler içerisinde farklı konulardan sorular adaylar ile paylaşılacaktır.

TYT-AYT nedir

TYT - AYT arasındaki fark ne?

TYT sınavı öğrencilerin üniversite sınavında ilk girdikleri oturumdur. AYT ise ikinci girilen sınav oturumudur. TYT'de öğrencilerin yetenekleri ölçülürken, AYT'de ise kişilerin kendi alanlarındaki başarısı belirlenecektir. 

YGS-LYS ve TYT-YKS arasındaki farklar nelerdir?

Üniversiteye girişte yeni sistem açıklandı, YGS ve LYS yerine tek günde yapılacak çift oturumlu YKS geldi. İlk oturumda puan barajını aşan öğrenciler ikinci oturuma girme hakkı kazanacak. 8 yıl önceki ÖSS&#;yi hatırlatan yapı ise uzmanları ikiyi böldü: Bazı eğitimciler, sistemin öğrenci lehine olduğunu söylerken, bazıları ise değişlikliğin şekilsel olduğunu, içeriğin aynı kaldığını vurguladı.

Milyonlarca öğrencinin beklediği üniversiteye girişte yeni sistem belli oldu. Dün kameraların karşısına geçen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni sistemin detaylarını açıkladı. İşte ayrıntılar&#;

YGS GİTTİ YKS GELDİ

* Yükseköğretime giriş sınavının (YGS ve LYS sınavları) adı değişti. Yeni sistemin adı &#;Yükseköğretim Kurumları Sınavı&#; (YKS) oldu.

* Yeni sistem bu yıl kez uygulanacak. İlk iki oturum, haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü gerçekleşecek. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonunda pazar günü yapılacak. Yabancı dilde soru sayısı 80 olacak.

* Yeni sistemde adaylar, sadece üç oturuma girecek. İlk oturumda öğrenciler, Temel Yeterlilik Testi&#;ne, iki oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testine, üçüncü oturumda ise yabancı dil testine girecek.

TÜRKÇE VE MATEMATİK ESAS

* İlk oturumda Temel Yeterlilik Testi uygulanacak. Bu testte sadece temel Türkçe ve matematik soruları yer alacak.

* Temel Yeterlilik Testi&#;nde adaylara 40 Türkçe, 40 matematik sorusu yöneltilecek. Bu sınavın sonucunda Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı) belirlenecek.

* Birinci oturumda testlerin ağırlıkları da eşit derece olacak. Türkçe testinin ağırlığı yüzde 50, matematik testinin ağırlığı yüzde 50 hesaplanacak.

* Tüm adayların YGS de olduğu gibi birinci oturumda düzenlenecek Temel Yeterlilik Testi&#;ne katılımı zorunlu.

* Temel Yeterlilik Testi, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecek. Baraj puanında herhangi bir değişiklik yok.

OTURUM SAYISI 3 OLDU

* Yeni sistemde sınav puan türleri 18&#;den 5&#;e indirilirken, 6 olan oturum sayısı 3 düştü.

* Adayların herhangi bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı&#;nından (TYT-Puanı) en az alması gerekiyor. TYT puanı &#;nin altında olanlar ise herhangi bir programı tercih edemeyecek.

* TYT puanı ve üzeri olan adaylar, lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacak. TYT puanı ve üzeri olan adaylar ise elde ettikleri bu puanları bir sonraki yıl da kullanabilecek.

İKİNCİ SINAVDA 4 TEST VAR

* Birinci oturumda sonra gerçekleşecek ikinci oturum ise 4 testten oluşfunduszeue.info testler, Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri. Her testten öğrencilere 40&#;ar soru sorulacak.

* İkinci oturum puanları sözel-sayısal ve eşit ağırlık şekilde hesaplanacak.

* Sözel puan türünde, Türk Edebiyatı-Coğrafya testinin ağırlığının yüzde 50, sosyal bilimler testinin ağırlığı yüzde 50 olacak.

* Sayısal puan türünde, matematik testinin ağırlığının yüzde 50, fen bilimleri testinin ağırlığını da yüzde

* Eşit ağırlık puanda da Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığının yüzde 50, matematik testinin ağırlığı yine yüzde 50 olarak belirlendi.

* Ön lisansa yerleştirmelerde TYT puanı esas alınacak. Lisans programlarında ise 4 puan türü olacak. Bunlar sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil. Lisansa yerleşmede TYT puanı yüzde 40 etki yapacak.

* Belli programlara getirilen başarı sıralama şartı yine devam edecek. TYT puanı en az olan adaylar, özel yetenekle alan programları tercih edebilecek.

* Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplanmasında herhangi bir değişiklik yok.

* Meslek lisesi mezunlarına yönelik süren odaklı ek puan uygulamasına yeni sistemde de devam edilecek. Engelli adaylara yönelik düzenlemeler de aynı şekilde sürecek.

SÜRELER BELLİ DEĞİL

* İlk oturum sabah, ikinci oturum ise öğleden sonra yapılacak. Sınav sorularında MEB müfredatı esas alınacak. Oturum süreleri ise henüz belli değil.

* YÖK Başkanı, sınavın büyük bir ihtimalle okullar kapatıldıktan sonra yapılacağını söyledi.

* TYT puanını bir sonraki sene de kullanabilecek fakat ikinci oturumdaki puanlar ikinci defa kullanılmayacak.

Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS)

Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı)

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)

AÇIK UÇLU SORULARA DEVAM

Yeni sistemde öğrencilerin çalışma yöntemlerini değiştirmemelerini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç şunları kaydetti: &#;Milyonlarca öğrenci ile ailesi asla tedirgin olmasınlar, endişeye kapılmasınlar. Yöntem olarak da tedriciliği esas alıyoruz. Öğrencilerimiz, çalışma yöntemlerini değiştirmesinler, sadece sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar.&#; Yeni sınav sisteminde de açık uçlu sınavların sorulacağını ifade eden Saraç, bu soruların kelime bazlı olacağını söyledi.

GÖRÜŞ FARKI

* KARAR gazetesi eğitim yazarı Turgay Polat: Sadece aynı günde iki oturum fikri yanlış

Yeni modeli olumlu buldum fakat tek günde iki oturum yapılması yanlış. Mart&#;taki YGS yüzünden Şubat&#;ta okullar bitiyor her şey sınava odaklanıyordu. Dolayısıyla bu anlamda tek gün kararı olumlu. Fakat aynı gün içinde iki oturum iyi olmamış. Yeni sistemde matematiğin, önemi yüzde 50 artmış durumda. Matematik büyük başarı bir kriteri olacak. Öğrencilere matematiğe ağırlık vermelerini öneriyorum.

* Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz: Bu sistem öğrenciyi okulda tutacak

Sistemi, genel hatlarıyla olumlu buldum. Bu sistem, sene sonuna kadar öğrencinin okulda kalmasını sağlayacak. Önceki yıllarda öğrenciler, mart ayından sonra okula uğramıyordu. Yeni sistem, tüm öğrenciler için Türkçe ve Matematik alt yapısı zorunluğu getiriyor. Bir de sınavların tek günde ve sene sonunda yapılacak olması öğrencileri rahatlatacaktır.

* Eğitim Uzmanı Cihat Şener: 8 yıl sonra her şeyi çöpe attık

Yeni sistemle, 8 yıl önceki ÖSS modeline geri döndük. Böylece arada geçen 8 yılı kaldırıp çöpe attık. Puan türlerinin 18&#;den 5&#;e indirilmesini yanlış buldum. Örneğin, Matematik-Fen (MF) dediğimiz alanda 4 ayrı puan hesaplıyorduk. Mühendislik fakülteleri için matematik puanı daha önemliyken, tıp fakülteleri için kimya ve biyoloji mühimdi. Dolayısıyla 4 dersin (Matematik, Fen, Biyoloji, Kimya) hepsini bir yerde toplarsanız, tıpçı ile mühendis arasındaki ince kriterleri de ortadan kaldırırsınız.

* Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin: Yeni yapı basbayağı kırpılmış YGS

* Öğrencilerin panik olmalarını gerektiren bir uygulama yok. Sadece şekilsel açıdan değişiklikler var. İçerik yönünden bir değişiklik söz konusu değil. Gültekin NTV&#;deki yazısında ise yeni yapıyı şu sözlerle yorumladı:

* &#;Temel Yeterlilik Sınavı&#; diye bir yenilik var, devrim niteliğinde bir yenilik diyorsunuz&#; &#;Devrim&#; kelimesine haksızlık olur, neyin devrimi? Basbayağı YGS&#;nin kırpılmış hali!

* Bu nasıl bir hazırlıktır, sınavın soru miktarı belli, süresi belli değil! &#;Temel Yeterlik Sınavı&#;80 soru, süresi de 80 veya 90 dakika olacak&#; diyemediniz&#;

* LYS&#;nin adı, YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)&#;ye dönüştü; ama içerik aynı. 18 puan türünün, 4 puan türüne indirgenmesi bir başarı olacak dile getiriliyor. İlginç ve komik!

Yıllar sonra elde edilen tecrübelerin birleşimi olan ve kendi kurumumuza özgü öğretim planımızla başarmanın keyfini öğrencilerimize tattırmayı amaçlamaktayız.

Şunları da sevebilirsiniz

Tyt Ve Ayt Sınavı Nedir, Farkları Nelerdir? Tyt Ve Ayt Hangi Sınıfları Kapsar?

Haberin Devamı

 - TYT sınavının açılımı Temel Yeterlilik Testi olmaktadır. 

 - Öğrencilerin sahip durumda oldukları temel yeterliliklerini ölçen birinci oturum sınavı olarak gerçekleştirilmektedir.

 - Herkesin girmekte olduğu bir sınav olmasından dolayı Türkçe ve Matematik ağırlıklı gerçekleşmektedir.

 - TYT'de 40 Matematik, 40 Türkçe, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler olmak üzere soru sorulmaktadır. Bu sorunun dakikalık süre içerisinde öğrencilerden cevaplamaları talep edilmektedir.

 - AYT sınav sisteminin açılımı Alan Yeterlilik Testi olmaktadır.

 - AYT sınavı öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıyı ölçen ikinci oturum sınavıdır.

 - AYT'de 40 Matematik, 40 Türkçe, 40 Fen Bilimleri ve 40 Sosyal Bilimler olmak üzere soru içermektedir.

 - AYT dakikalık bir sınav olma özelliği taşımaktadır.

 - AYT puanının %60'ı, TYT puanının %40'ı sınav puanına etki edecektir.

 - TYT'den baraj puanını geçmiş durumda olan öğrenciler ikinci sınava girmeye hak kazanır.

 - AYT'de baraj puanının geçen öğrenciler 4 yıllık üniversite yani lisans tercihi yapabilirler.

TYT ve AYT Hangi Sınıfları Kapsar?

 TYT 9 ve 10 sınıfı kapsayan bir sınav olup AYT ise 11 ve Sınıfı kapsayan bir sınavdır. TYT, öğrencilerin yorumlama gücünü ölçen bir sınav olup sorulan soruların büyük bir bölümü 9 ve sınıflardan sorulur. TYT sınavından elde edilen sonucuna göre yüksekokul bölümüne gidilebilir.

Haberin Devamı

 AYT, öğrencilerin mevcut bilgi düzeyini ölçer ve ağırlıklı olarak 11 ve sınıf konularından sorular barındırır. AYT sınav sonucuna göre öğrenci bir fakülte bölümüne gidebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası