cedid eşrefi / Cedid Eşrefi parası - Ekonomi Haberleri

Cedid Eşrefi

cedid eşrefi

Osmanlı Paraları

Osmanlı Paraları

Osmanlı Parası, Osmanlı Devleti ilk kurulduğu andan itibaren, yılından yılına kadar 25'ten fazla çeşitli altın, gümüş ya da bakır olarak medeni paralar kullanılmıştır. Osmanlı Devleti ilk kurulduğu zamanlarda, Selçuklulara ait olan sikkeleri İkinci Murad zamanına kadar kullandılar.

Osmanlı Parası şunlardır;

  1. Akçe-i Büzürg: yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından bastırılmış olup, 9 gram ağırlığında olan çok değerli bir para olmaktaydı. Yaklaşık olarak 10 Akçe değerinde olduğu için Gümüş-i Sultaniye olarak adlandırılmıştı.
  2. Atik Rumî: İkinci Mamud zamanında bastırılmış olan ve Yazılı Mahmudiye olarak bilinen, dört defa bastırılmış olan çok değerli bir paradır.
  3. Bürgus: Bir kuruşluk Osmanlı Parası olarak bilinen Suriyeliler tarafından bastırılan gümüş paralara verilen isimdir. Çok küçük bir para olduğu için bu ismi almıştır.
  4. Cedid Eşrefi: Bu para gümüş bir paradır. Yaklaşık olarak 90 akçeye eşitti. Üçüncü Ahmed döneminde bastırılan paralardan bir tanesi olmaktadır. İlk olarak paranın üzerine tuğra olarak bastırılmıştır. Böylece herhangi bir sahtekarlığın oluşumunun önüne geçilerek, alışverişlerde insanlar daha kolay alışveriş yapmışlardır.
  5. Cedid Rumî: İkinci Mahmud tarafından, hükümdarlığı boyunca altı kez bastırılmış olan halk arasında Yazılı Mahmudiye olarak bilinen para çeşididir.
  6. Cedid Zincirli: yılında Üçüncü Ahmed döneminde bastırılan 24 ayar altından yapılan ve dirhem ağırlığında tane bastırılan İstanbul ilinde kurulan ilk darphanede basılmıştır.
  7. Cedit Osmanlı kuruşu: Üçüncü Ahmet döneminde basılan ve Tuğralı kuruş olarak bilinen yaklaşık olarak akçe değerinde olan Osmanlı Parası olmaktadır.
  8. Cedit Rumî: İkinci Mahmut, Hükümdarlığının dokuzuncu yılında bastırmış olduğu ve on beşinci yılına kadar var olan altın paradır.
  9. Cedit Zer-i Mahsup: İkinci Mustafa'nın zamanında bastırılan Osmanlı Parası olmaktadır.
  10. Cedit İslâmbol: yılına ait olan paraların hepsine verilen isimdir. O dönemde basılan üçer kuruşluk altınları ayırmak için kullanılan isimdir.
  11. Cihadiye (Para Birimi): İkinci Mahmut'un hükümdarlığının 2. Yılında harp ve savaş masraflarını karşılayabilmek için bastırılan beş kuruşluk gümüş paralar olmaktadır.
  12. Dar-ül Hilafe: İkinci Mahmut döneminde bastırılan ve Hac görevini yerine getirmek için Hacca gönderilen Surre alayı için bastırılan paralar olmaktadır.
  13. Dirhem-i Ceyyit:Osmanlı Parası olarak kullanılan ve bozuk ya da karışık olmayan gümüş paralar için kullanılan paradır.
  14. Ecnebi kuruşu: riyal ile eş anlamlıdır. 6 yıl boyunca kullanılan ve altın değerinde olan paraydı.
  15. Firade: Osmanlı Devleti'nde var olan darphanede üretilen paraların ayarlarıdır. Altın için , gümüş için ise du.
  16. Hayriye Altını: İkinci Sultan Mahmud'un 21 ve Hükümdarlığı için bastırılan altın paralar olmaktadır. Bu para üç çeşitten oluşmaktaydı. Tam, yarım ve çeyrek olarak Osmanlı Parası olarak kullanılmaktaydı.
  17. Kara kuruş: İkinci Sultan Mahmud döneminde, hükümdarlığının Yılında var olan ekonomik krizi bastırmak amacıyla bastırılan paradır.
  18. Ordu-yu Hümayin (Osmanlı Darphanesi): Osmanlı Devleti'nde, Savaş esnasındayken Seyyar Darphaneler bulunmaktaydı. Bu seyyar darphanelerde genellikle İstanbul'dan getirilen kalıplar kullanılırdı.
  19. Sikke-i Hasene: Bu Osmanlı döneminde bulunan ve paralara verilen isimdir. Osmanlı devletinde herhangi bir şey alınacağı zaman, nakit para verileceği zaman bu tabir kullanılmaktaydı.
  20. Sultan-i: Fatih Sultan Mehmed tarafından bastırılmış olan ve yaklaşık olarak gram ağırlığında olan klasik olan Osmanlı Parası olmaktadır. Bu para en uzun yıl kullanılan para olmaktadır. Bu para halk arasında altın denmekteydi.
  21. Yazılı Mahmudiye: Osmanlı halkı arasında İkinci Mahmud tarafından basılan paraların hepsine verilen isimdir.
  22. Yirmilik Altın: İkinci Mahmud'un padişah oluşunun Yılında bastırılan paradır. Bu para 23 ayar olması ve dirhem ağırlığında olmaktadır.
  23. Zer-i Kamertab: Bu paranın üzerinde Ay resmi bulunmaktaydı. Osmanlı döneminde basılan altın paralarda sadece bir tanesi olmaktadır.
  24. Zer-i Mahbub: yılında kuruş olarak bastırılmış olan ve İkinci Mustafa tarafından basılarak Mısırlılar tarafından Tuğlalı paralara verilen isim olarak kullanılmaktaydı.
  25. Şahi: İran ve Azerbaycan tarafında kullanılan Osmanlı Devleti'nin kullanmış olduğu Osmanlı Parası olmaktaydı.

Son Güncelleme :

Osmanlı Paraları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Osmanlı Paraları"

Hicri yilina ait kuruşlarin fiati nedir
Ahmet Keskin .

CEVAP YAZ

1. Mehmed
1. Mehmed
Osmanlı padişahlarının beşincisi Saltanatı: Babası: Yıldırım Bayezid- Annesi: Devlet Hatun Doğumu: Vefatı: 26 Mayıs Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu. Babası Sultan Yıldırım Bayezid Han, annesi Germiyanoğlu Süleyman Şah’
Fetret Devri
Fetret Devri
Fetret devri, Yıldırım Beyazıt'ın yılında Ankara Savaşında Timur' esir düşmesiyle, altı oğlundan dördünün yaptığı taht kavgalarıyla geçen yılları arasındaki döneme verilen addır. Bu döneme Bunalım Devri ya da Fasıla-i Saltanat adı da v
Yıldırım Beyazıt Dönemi Fetihler
Yıldırım Beyazıt Dönemi Fetihler
Yıldırım Beyazıt’ın Anadolu Siyaseti I. Murad’ın vefatı Anadolu da karışıklıklara sebep oldu Karamanlıların desteği ile beylikler tekrar egemenliklerini güçlendirmeye başladılar. Beyazıt ilk önce bunlara yeteri tepkiyi gösteremedi. Yaklaşık b
Yıldırım Beyazıt
Yıldırım Beyazıt
Yıldırım Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğunun 4. Padişahı ve Sultan I. Murat'ın oğludur. Annesi ise I. Murat'ın baş cariyelerinden Gülçiçek Hatundur. Yıldırım Beyazıt yılında doğmuş ve lala eğitimini Kütahya da almıştır. Dönemin büyük alimlerinden
funduszeue.info Dönemi Yapılan Yenilikler
funduszeue.info Dönemi Yapılan Yenilikler
İlk kez Acemioğlanlar Ocağı, Yeniçeri Ocağı, Topçu Ocağı kuruldu. İlk kez Pençik Sistemi uygulandı. Rumeli Beylerbeyliği kuruldu. İlk kez Tımar Sistemi uygulandı ve Tımarlı Sipahiler oluşturuldu. İlk kez Kazaskerlik ve Defterdarlık makamı kuruldu
funduszeue.info Dönemi Fetihler
funduszeue.info Dönemi Fetihler
Sultan Murad Hüdavendigar’ın bütün hayatı sınır boylarında ve savaş meydanlarında geçti. Rumeli’den Anadolu’ya, Anadolu’dan Rumeli’ye durmadan dinlenmeden seferler yapan Sultan Murad Hüdavendigar, bizzat katıldığı 37 savaşın hepsini kazandı.
Orhan Gazi Döneminde Yapılan Yenilikleri
Orhan Gazi Döneminde Yapılan Yenilikleri
Orhan Gazi Osmanlı Beyliği’ni yeni yasalar ve düzenlemeler sayesinde devlet yapmıştır. Sultan unvanı ilk kez Orhan Gazi zamanında kullanılmıştıfunduszeue.info kez vezirlik teşkilatı kurulmuştur. Osmanlı'da ilk vezir Alaeddin Paşa'dır. İlk medrese İznik'te kuru
Orhan Gazi Dönemi Fetihler
Orhan Gazi Dönemi Fetihler
Orhan Bey’in beylik yıllarının ilk dönemi Anadolu’da fetihlerle geçmiştir. Beyliği sırasında bütün diğer Anadolu beylikleri gibi İran’da kurulu İlhanlılar’ı metbu sayıp yıllık vergi ödemekte devam etmiştir. Diğer yandan da Bizans topraklarına yönelik
1. Murat
1. Murat
1. Murat: Diğer isimleri ile; Murat Hüdavendigar veya Gazi Hünkar, yılında doğmuş olan 1 Murat, Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun'un oğullarıdır. Babasından aldığı Yüz bin metre karelik Osmanlı Toprağını beş yüz bin metre kareye çıkarmış başarılı bir
Orhan Gazi
Orhan Gazi
Orhan Gazi: Osmanlı Beyliğinin kurucusu Osman Gazi'nin oğlu ve Osmanlı İmparatorluğunun ikinci padişahıdır. yılında Söğüt'te dünyaya gelmiştir. yılında babası Osman Gazi vefat edince Beyliğin başına geçmiş ve yılında vefat edene kadar
Osman Bey
Osman Bey
Osman Bey: Namı değer Osman Gazi. yılında Söğüt'te doğdu yılında Selçuklu Devletinden ayrılarak Osmanlı Beyliğini kurdu ve ismi asırlar boyu hükümdarlığın adı oldu. Babası Ertuğrul Gazi annesi Hayme Hatun'dur. Çocukluğu, gençliği ve aldığı
Osmanlı Devletinde Kültür ve Medeniyet
Osmanlı Devletinde Kültür ve Medeniyet
DEVLET ANLAYIŞIOsmanlı Devleti’nde, I. Murat döneminde ‘’Devlet, hükümdar ve oğullarının ortak malıdır.’’ anlayışı benimsenmiştir. Fatih döneminde, devletin bütünlüğünün korunması için kardeş katline izin verilmiştir. Bu kanunname ile Osmanlı Devl

 

3. Murad Dönemi Fetihler
3. Murat
2. Selim Dönemi Yapılan Fetihler
2. Selim
Kanunî Sultan Süleyman Dönemi Fetihler
Kanuni Sultan Süleyman
1. Selim Dönemi Yenilikleri
1. Selim Dönemi Fetihler
Yavuz Sultan Selim
funduszeue.infod Dönemi Fetihler
2. Beyazıt
Fatih Sultan Mehmed Dönemi Yenilikler
Fatih Sultan Mehmed Dönemi Fetihler
Fatih Sultan Mehmet
2. Murat Dönemi Yapılan Yenilikler
funduszeue.info Dönemi Yapılan Fetihler
2. Murat
funduszeue.info Dönemi Fetihler
1. Mehmed
Fetret Devri
Yıldırım Beyazıt Dönemi Fetihler
Yıldırım Beyazıt
funduszeue.info Dönemi Yapılan Yenilikler
funduszeue.info Dönemi Fetihler
Orhan Gazi Döneminde Yapılan Yenilikleri
Orhan Gazi Dönemi Fetihler
1. Murat
Orhan Gazi
Osman Bey
Osmanlı Devletinde Kültür ve Medeniyet

Popüler İçerik

Fatih Sultan Mehmed Dönemi Yenilikler

Fatih Sultan Mehmed Dönemi Yenilikler

Fatih, askeri başarılarla Osmanlı Devleti'ni büyük bir imparatorluğa dönüştürdü. Bilime, tarihe ve felsefeye özel ilgi gösterdi. Türkçe'den başka Arap

Fatih Sultan Mehmed Dönemi Fetihler

Fatih Sultan Mehmed Dönemi Fetihler

Fatih Sultan Mehmet(Mehmed), 30 Mart 'de, o dönemde Osmanlı Devleti’nin başkenti olan Edirne'de doğdu. funduszeue.infoı padişahı olanII. Murad’ın Hüma Ha

Fatih Sultan Mehmet

Fatih Sultan Mehmet

Fatih Sultan Mehmet: İkinci Mehmet olarak ta bilinir. yılında dünyaya gelmiş, babası 2. Murat, Annesi Hüma Hatun'dur. Osmanlı Padişahlarının yedi

2. Murat Dönemi Yapılan Yenilikler

2. Murat Dönemi Yapılan Yenilikler

Sultan İkinci Murad, soyunun Kayı boyuna mensubiyetini göstermek için, sikkelerine, Kayı boyuna ait iki ok ve bir yaydan müteşekkil damgayı koydurmuşt

funduszeue.info Dönemi Yapılan Fetihler

funduszeue.info Dönemi Yapılan Fetihler

Aydın ve Menteşe beyliklerine son veren II. Murat, Karaman’la yeniden başlayan bir savaşa girdi, savaşı kazandı.

2. Murat

2. Murat

2. Murat 1. Mehmed'in ve Emine Hatun'un oğlu olarak yılında Amasya'da doğmuş, altıncı Osmanlı padişahı olarak bilinir. Divan edebiyatında Muradi

funduszeue.info Dönemi Fetihler

funduszeue.info Dönemi Fetihler

Çelebi Mehmed Rumeli’ndeki olaylarla uğraşırken, Karamanoğlu yine harekete geçti. Germiyanoğlu Yakub Bey’in Mehmed Çelebi’ye itaatini bildirmesi üzeri

kaynağı değiştir]

Cedid Eşrefi parası

İstanbul'da basılan eşrefî altınlarla Mısır'da kesilen altınlar arasında dirhem ve ayar farkı bulunduğu halde her ikisinin rayici eşit tutuluyordu. Fakat tam ayarlı İstanbul altınının tüccar tarafından toplanarak Mısır'a ve başka yerlere götürülmesi piyasada halis altının azalmasına, buna karşılık ağırlıkları eksik ve ayarları bozuk Mısır altınlarının çoğalmasına yol açmıştı. Hükümet bu duruma engel olmak için içine gümüş ve bakır karıştırarak ilk defa üstünde tuğra bulunan bir altın para bastırmış, buna cedîd eşrefî adı verilmiş ve bu yeni paraların akçeye eş değer olması kabul edilmiştir. Cedîd eşrefîler çoğalıncaya kadar Mısır ve eski İstanbul eşrefîleriyle Tunus ve Cezayir altınlarının, zamanla taşradan gelecek olanların ve tüccar arasında tedavül eden mahlût ve adedi dirhem altın itibariyle rayiç meskûkâtın doğruca Darphâne-i Âmire'ye getirilip eritildikten sonra tuğralı olarak darbedilmesi, ayrıca Edirne ve İzmir'de de özel darphâneler kurularak İstanbul'dakiler gibi tuğralı altınlar kestirilmesi hakkında irade çıkmıştır. Aynı şekilde Mısır'da da bu cedîd tuğralı altınlardan 22 ayarında ve adedi veznine eşit sikke kesilmesi hususunda aynı yıl içinde Mısır valisine fermanlar gönderilmiştir (Hammer, XII, ). Devrin vak'anüvisi Râşid Mehmed Efendi, yeni meskûkâtın tedavüle girmesi ve cizye gelirlerinin de bu paralar üzerinden tahsil edilmesiyle devlet hazinesinin yüzde elli kazançlı çıktığını belirtmektedir (Târih, II, ).

Bu altın paralar birkaç çeşit çıkarılmıştır. Bir kısmı eski eşrefîler gibi geniş, bir kısmı da küçük ve dar kuturda darbedilmiştir. Ayrıca altın meskûkâtta ilk defa olmak üzere çifte altın yani iki kat vezinde sikkeler tedavüle çıkarılmıştır. Ancak bunların hiçbirinde ölçü bakımından tam bir uyum sağlanamamış, ufak tefek noksanlıklar hep bulunmuştur. Bununla birlikte cedîd altın sikkelerin eski Osmanlı paraları arasında gerçekten özel bir yeri olduğu ve daha sonrası için de bir örnek teşkil ettiği belirtilmelidir. O zamana kadar padişah tuğrası sadece gümüş meskûkât üzerine nakşedilirken bu tarihte () altın sikkelere de vurulması Osmanlı para darbı için gerçekten önemli bir olaydır. Bu tuğralı altınlara resmen cedîd eşrefî adı verildiği halde halk arasında sadece eşrefî veya tuğralı altın denilmiştir. Osmanlılar'da kullanılan altın paraların adları genellikle Mısır'dan sirayet ederdi. Hatta İstanbul'da belli bir adla bastırılıp piyasaya sürülen altınlar Mısır'a gidince isim değiştirir ve bu yeni isimle anılmaya başlardı. Nitekim cedîd eşrefîler de Mısır'da zer-i mahbûb* adıyla darbedilmiştir. Halbuki bu adla İstanbul'da para darbı ancak III. Ahmed zamanında gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

cilt: 07; sayfa:
[CEDÎD EŞREFÎ - İbrahim Artuk]


tuğralı altınlara resmen cedîd eşrefî adı verildiği halde halk arasında sadece eşrefî veya tuğralı altın denilmiştir. Osmanlılar’da kullanılan altın paraların adları genellikle Mısır’dan sirayet ederdi. Hatta İstanbul’da belli bir adla bastırılıp piyasaya sürülen altınlar Mısır’a gidince isim değiştirir ve bu yeni isimle anılmaya başlardı. Nitekim cedîd eşrefîler de Mısır’da zer-i mahbûb* adıyla darbedilmiştir. Halbuki bu adla İstanbul’da para darbı ancak III. Ahmed zamanında gerçekleştirilmiştir.

BİBLİYOGRAFYA:

Râşid, Târih, II, ; Hammer, HEO, XII, ; İsmâil Gālib, Takvîm-i Meskûkât-ı Osmâniyye, Kostantiniye , s. ; Hasan Ferîd, Nakd ve İ‘tibâr-ı Mâlî, 1. Kitap, İstanbul , s. ; Nuri Pere, Osmanlılarda Mâdenî Paralar, İstanbul , s. ; Abbas el-Azzâvî, Târîhu’n-nukūdi’l-ǾIrâkıyye li-mâ baǾde’l-Ǿuhûdi’l-ǾAbbâsiyye, Bağdad /, s. ; Artuk, İslâmî Sikkeler Kataloğu, II, ; Pakalın, I,

İbrahim Artuk


CEDÎD İSLÂMBOL

’da İstanbul’da basılan altın para.

Bu sikkeye “sikke-i cedîd-i zer-i İslâmbol” da denilirdi. ’da bastırılan cedîd eşrefî*lerin para buhranını ortadan kaldıramaması ve İstanbul’da basılan altınlarla diğer sikkelerin de mağşuşiyeti yüzünden, halk arasında muteber ve makbul olan Venedik altınından tam vezinli, ayarı halis olarak adedi dirhem gelmek üzere kesilerek piyasaya sürülmüştür. Kenarı zincirli, dairesinin etrafı rûmî nakışlı, ortası ayna gibi parlak, bir yüzünün ortasında padişahın tuğrası, diğer yüzünde “duribe fî İslâmbol” yazılıdır. 3’er kuruş rayiçle ’da basılan altınlardan ayırmak için bunlara “zer-i İslâmbol” adı verilmiştir.

BİBLİYOGRAFYA:

Râşid, Târîh, IV, ; İsmâil Galib, Takvîm-i Meskûkât-ı Osmâniyye, Kostantiniye , s. ; Süleyman Sûdî, Usul-i Meskûkât-ı Osmâniyye ve Ecnebiyye, İstanbul , s. 69; Nuri Pere, Osmanlılarda Mâdenî Paralar, İstanbul , s. ; Artuk, İslâmî Sikkeler Kataloğu, II, ; Pakalın, I,

İbrahim Artuk


CEDÎD ZENCİRİKLİ

III. Ahmed adına ’de () Tebriz, Tiflis ve Revan darphânelerinde basılan altın para.

Tebriz Seraskeri Abdullah Paşa’nın müracaatı üzerine Tebriz’de bir darphâne açılmasına izin verilmiş ve burada cedîd zencirikli adıyla sikkeler basılmıştır. Daha sonra bu sikkelerin birer örneği İstanbul’a da gönderilmiştir. 24 ayar halis altından olup her yüz adedi dirhem ağırlığında ve her biri akçeye rayiç olmak üzere kesilen cedîd zencirikli paralar İstanbul altınları ile eşit değerde tutulmuştur. Ancak ziynet özelliği taşımadıkları için ayar doğruluğu bakımından şüpheli görülmeleri üzerine İstanbul Darphânesi’nde birer örnek altın bastırılarak Tebriz seraskeriyle Revan ve Tiflis muhafızlarına gönderilmiş ve bundan böyle buna göre basılması istenmiştir.

BİBLİYOGRAFYA:

Küçük Çelebizâde Âsım, Târih, İstanbul , s. , ; İsmâil Galib, Takvîm-i Meskûkât-ı Osmâniyye, Kostantiniye , s. ; Hasan Ferîd, Nakd ve İ‘tibâr-ı Mâlî, 1. Kitap, İstanbul , s. ; Artuk, İslâmî Sikkeler Kataloğu, II, ; Pakalın, I,

İbrahim Artuk


CEDÎDCİLİK

XIX. yüzyılın sonuna doğru Rusya müslümanları arasında eğitim ve kültür alanında başlayan yenileşme hareketi.

Batı’daki aydınlanma felsefesinin İslâm dünyasına yansıması ve “usûl-i cedîd” adlı eğitim hareketinin etkisiyle ortaya çıkmıştır. XIX. yüzyılın sonlarına kadar Rusya müslümanlarında ilk öğretim şehirlerde medrese bünyesinde, köylerde ise camilerin yanında bulunan mekteplerde geleneksel yöntemlerle yürütülerek sadece okuma yazma ve ilmihal bilgisi öğretiliyor, ayrıca Kur’an’dan bazı sûrelerin ezberletilmesiyle yetiniliyordu. “Usûl-i kadîm” denilen bu yönteme karşı çıkarak yerine usûl-i cedîd adıyla Batı’daki eğitim sisteminden etkilenen bir yöntem öneren kişilere Cedîdciler (Batı dillerinde Djadids) ve bunlar vasıtasıyla gelişen akıma da Cedîdcilik (Djadidisme) denilmiştir.

İlk öğretimin ıslahı ve yeni eğitim sisteminin uygulanması düşüncesinin başta gelen temsilcisi Gaspıralı İsmâil Bey’dir (ö. ). Kırımlı olan İsmâil Bey eğitim ve öğretim amacıyla bulunduğu İstanbul’da Genç Türkler’den, Paris’te iken de sosyalist ve liberalistlerden etkilenmiş, bu şekilde Batı’daki eğitim sistemini tanıma imkânı bulmuştur. Gaspıralı İsmâil Bey, Kırım’da ve Rusya’daki diğer Türk beldelerinde halkın içinde bulunduğu gerilikten kurtulması için öncelikle eğitim ve kültüre önem verilmesini istiyor, ıslah çalışmalarının ilkokullardan başlatılması, bu okullarda uygulanagelen usûl-i kadîmin terkedilerek yerine usûl-i cedîdin yerleştirilmesi gerektiğini savunuyordu. yılında Kırım’da “Dilde, Fikirde ve İşte Birlik” alt başlığıyla çıkarmaya başladığı Tercüman gazetesinde usûl-i cedîdle ilgili fikirlerini dile getiriyor ve ilk öğretimdeki sistemi eleştiriyordu. Ona göre mektepler medreselerden ayrılmalı, ilkokulların özel öğretmenleri olmalı, öğretmenler aylık almalıdır. İlkokullarda okumanın yanında yazma da öğretilmeli ve coğrafya, matematik, hayat bilgisi gibi dersleri de içine alan bir program uygulanmalıdır. Kızlar için ayrı okullar açılmalı ve eğitimin her seviyesine uygun kitaplar hazırlanmalıdır. Gaspıralı bu hedefler ve ilkeler doğrultusunda ’te Bahçesaray’da usûl-i cedîd mektebini açtı ve yeni yöntemi burada bizzat kendisi uygulamaya çalıştı. Bu mektep örnek alınarak açılan okullara “usûl-i cedîd mektepleri” denmiştir. Gaspıralı, eğitim dili Türkçe olan ve kısa zamanda okuma yazmayı öğreten bu okullardaki usûl-i cedîdi Rusya müslümanlarına anlatmak ve yaygınlaştırmak için belli başlı Türk merkezlerine seyahatler yaptı. Başlangıçta fazla ilgi görmeyen usûl-i cedîd mektebinden mezun olan öğrencilerin başarıları halkın dikkatini çektikçe okula ilgi arttı. Bunun üzerine Kafkasya, Kazan ve Türkistan’ın uzak bölgelerinden usûl-i cedîdi tanımak ve öğrenmek üzere öğretmenler ve mollalar Bahçesaray’a gelmeye başladılar.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası