boğaz ağrısına hangi antibiyotik / Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısına Hangi Antibiyotik

boğaz ağrısına hangi antibiyotik

Boğaz İltihabı Nedir?

Boğaz iltihabı, boğazda virüs ya da bakteri kaynaklı bir enfeksiyon gelişmesi anlamına gelir. Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür. 

Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir. Bakterilerden en sık A grubu B hemolitik streptokok enfeksiyonu boğaz iltihabına yol açar.


Boğaz İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Bakteri kökenli boğaz iltihapları kişiden kişiye yakın temas sırasında yayılır. Hasta kişinin öksürmesi, hapşırması, bakterilerin kişinin yakın civarına yayılmasına neden olur. Bu sırada yakınında olan kişiler nefes yoluyla bu bakterileri kendi vücutlarına alarak hastalanırlar. Yine bakteri enfeksiyonu yaşanan kişilerin etrafındaki eşyalarda da bu bakteri bulunabilir. Bu nedenle bu kişilerin bakteri bulaşmış eşyalarına dokunmak, onlarla aynı çatal, bıçak, tabak ve bardak gibi mutfak eşyalarını kullanmak hastalığın yayılmasına neden olabilir.
Bakteri kaynaklı boğaz iltihapları sıklıkla çocuk ve genç yaştaki kişilerde görülür. 
Bir diğer boğaz iltihabı nedeni olan viral enfeksiyon türleri şöyle sıralanır:

  • Nezle, soğuk algınlığı,
  • Grip,
  • Öpücük hastalığı,
  • Kızamık,
  • Suçiçeği,
  • Korona virüs,
  • Krup.

Boğaz İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Boğaz ağrısı en sık görülen belirtidir. 

Bakteri nedenli boğaz iltihaplarında şu belirtiler görülür:

  • ve daha yüksek ateş,
  • Bademciklerde kızarıklık, şişlik, 
  • Yutkunma sırasında ağrı,
  • Boyun bölgesindeki lenf düğümlerinde şişme,
  • Boğaz ve bademcik bölgesinde beyazlıklar,
  • Yemek isteğinde azalma,
  • Mide ve baş ağrısı,
  • Vücut ağrısı,
  • Mide bulantısı, kusma.

Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda boğaz ve bademciklerde beyaz lekelerin görülme ihtimali çok düşük iken, bakteriyel enfeksiyondan farklı olarak;

  • Öksürük,
  • Burun akıntısı, burun tıkanıklığı,
  • Ses değişiklikleri görülür.

Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorunuz yakınmalarınızı dinledikten sonra boğaz iltihabınızın bakteri kaynaklı olduğundan şüphelenirse test isteyebilir. Bakteri test için boğaz bölgesinden pamuklu bir çubukla sürüntü alınır ve incelenir. Günümüzdeki testler 20 dakika gibi kısa bir sürede sonuçlanır. Testin pozitif çıkması halinde antibiyotik tedavisi başlatılabilir. Antibiyotik tedavisi yaklaşık 10 gün sürer. Antibiyotik yakınmalarınızı süratle azaltırken rahatsızlığınızın daha kısa sürede iyileşmesini sağlar. 

Antibiyotik tedavisi ile beraber kısa sürede iyileşme sağlasanız da doktorunuzun önerdiği süre boyunca ilacı kullanmanız gerektiğini unutmayın. Aksi taktirde bakterilerin tamamı etkisiz hale gelmeyebileceği için hastalığınız etkinliğini yeniden artırabilir.

Bakteri testinin negatif çıkması halinde boğaz iltihabınızın öne çıkan nedeni virüslerdir. Bu durumda doktorunuz yaşadığınız semptomların etkisini azaltacak antibiyotik dışında ilaçlar reçete eder. Bu ilaçlar boğaz ağrınızı azaltmaya, ateşinizi düşürmeye yarar. Doktorunuz, kendinizi daha hızlı toparlayabilmeniz için vitamin takviyesi kullanmanızı da önerebilir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu

Çocukların yaşları gereği boğaz iltihabı sorunu yaşama ihtimalleri yetişkinlere göre daha yüksektir. yaş arası çocuklar daha sık bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonu yaşayabilirler. Teşhis ve tedavi yöntemleri dozaj ve ilaç farklılıkları dışında yetişkinlerle aynıdır. 
İlaç tedavisinin yanı sıra boğaz iltihabı yaşayan çocuklarınızı rahatlatmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz. 

  • Çocuklarınıza daha kolay beslenmeleri için elma ve sebze püresi gibi yutması kolay besinler yedirebilirsiniz.
  • Bol su tüketmesini sağlayın.
  • Boğaz ağrısını rahatlatmak için bir yaşından büyük çocuklarınıza ballı bitki çayı içirebilirsiniz.
  • 4 Yaşından büyük çocuklarınıza boğazını rahatlatması için ballı bitki çaylarının yanı sıra boğaz pastilleri verebilirsiniz.
  • Odasını sık sık havalandırmalısınız.

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir?

Boğaz iltihabınızın nedeni ne olursa olsun aşağıdaki öneriler rahatlamanıza katkıda bulunabilir.

Bol Bol Dinlenin

Hastalık döneminde elinizden geldiğince bol bol dinlenin. İhtiyaç duyduğunuzda uyumayı ihmal etmeyin. Bedeninizi dinlendirmenin yanı sıra yüksek sesle konuşmayarak sesinizi de dinlendirin.

Sıvı Tüketimini İhmal Etmeyin

ol sıvı tüketin. Sıvı tüketimini artırarak sıvı kaybınızı telafi edebilir, havayollarınızın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede de ağız kuruluğunu önleyebilir, boğazdaki tahrişi azaltabilir, varsa mukusun daha kolay çözünmesine yardımcı olabilirsiniz. Tüketeceğiniz sıvıların ılık olmasına özen göstermeyi ihmal etmeyin.

Gargara Yapın

Eczanelerde satılan gargaralardan alarak boğazınızı düzenli aralıklarla mikroplardan arındırın. İsterseniz gargarınızı evde de hazırlayabilirsiniz. Gargaranızı, bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Gargara mikropları öldürmenin yanı sıra boğazınızı da yumuşatır.

Bunlardan Uzak Durun

Sigara, kahve ve alkol tüketmeyin, sigara tüketilen yerlerde bulunmayın. Sigara içmek solunum yollarına zarar verir ve dış etkenlere karşı savunmasız bırakır. Sigara içmek, boğaz iltihabınız olmasa bile boğazınızda ağrı, tahriş ve öksürüğe neden olur.

Ballı Bitki Çayları Tüketin

Ballı bitki çayları içebilirsiniz. Boğazdaki tahrişi giderme özelliği ile bilinen bitkiler arasında bulunan ıhlamur ile adaçayı, boğaz ağrısı çektiğiniz dönemde etkili olur. Ayrıca ekinezya da bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudunuzun enfeksiyonlara karşı direncini artırır. Bu bitkilerle hazırlayacağınız çaylar boğazınızı rahatlatır.

Havayı Nemli Tutun

Bulunduğunuz ortamın havasını soğuk buhar makinesi kullanarak nemlendirin.

Boğaz Pastili Kullanın

Eczanelerde satılan boğaz pastillerini kullanın. Boğaz pastilleri boğazınızı yumuşatarak öksürmenizi azaltabilir. Bazı pastillerin mikropları öldürme özelliği de bulunur.

Uçucu Temizlik Ürünleri Kullanmayın

Boğazınıza zarar verebilecek temizlik ürünlerini kullanmaktan sakının. Rahatsızlığınız boyunca aşırı kimyasallar ve alkol, amonyak içermeyen doğal temizlik ürünlerini tercih edin.

Boğaz İltihabından Korunma Yolları

Kendinizi ve çocuklarınızı boğaz iltihabından korumak için hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Bunun için aşağıdaki tedbirleri alabilirsiniz…

  • Hasta kişilerle temas etmekten kaçının.
  • El yıkama alışkanlığınızı geliştirin. Dışarıya çıktıktan sonra eve dönünce mutlaka 20 saniye boyunca ellerinizi yıkayın.
  • Çatal, bıçak, tabak, bardak gibi mutfak eşyalarını başkalarıyla paylaşmayın.
  • Halka açık alanlarda herkesin dokunabileceği kapı kolu, sandalye, tuzluk gibi şeylere dokunduktan sonra ellerinizi dezenfekte edin.
  • Bunların yanı sıra başkalarına kendi taşıdığınız olası virüs ve bakterileri bulaştırmamak için mümkünse dışarı çıkmayın, 
  • Öksürme ya da hapşırma sırasında kolunuzun içi ile ağız ve burnunuzu kapatın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Sağlık Rehberi

Bademcik İltihabı ve Ameliyatı


Bademcikler, her bir tarafta birer adet olmak üzere, boğazın arka kısmında kenarlarda bulunan, görüntüsü bademi andıran, oval şekilli dokulardır. Boğazda ve genizde, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olarak, mikroplara karşı bir bariyer ve savunma işlevi gören dokular bulunur. Bademcikler de, bu dokulardan biridir ve boyutları kişiden kişiye değişir. Bazı insanlarda neredeyse gözle görülemeyecek kadar küçükken, bazı insanlarda birbirine değecek kadar büyük olabilirler. Ergenlik döneminden sonra bademciklerin boyutları genellikle giderek küçülür. Temel işlevleri mikroplara karşı savaşmak olan bademcikler, mikroplardan etkilenerek iltihaplanabilir, kendileri hastalık sebebi olabilirler.

Bademcik iltihabı kimlerde görülür?

Bademcik iltihabından en sık yaş arasındaki çocuklar etkilenir. 2 yaşından küçük çocuklarda ise, bademcik iltihabına neredeyse hiç rastlanmaz. Bademcikler, özellikle çocukluk döneminde aktif olarak çalışır ve enfeksiyonlara karşı koruyucu rol oynarlar. Belki de bu nedenle, ergenlikten sonra bademcik iltihabı görülme ihtimali düşer. Ancak, erişkinlerde ve hatta yaşlılarda da bademcik iltihabı görülebilir. Bademcik iltihabı, kış aylarında daha sık olmakla birlikte, her mevsim görülebilir. Her yıl tam olarak kaç kişinin bademcik iltihabına yakalandığını belirlemek çok güçtür. Çünkü bademcik iltihabı, boğaz ağrısı yapan diğer nedenlerle çok karışır. Yine de, hemen herkesin hayatında en az bir kez bademcik iltihabından etkilendiği söylenebilir.

Bademcik iltihabı neden olur?

Bademcik iltihabı mikroplar nedeniyle olur. Bu mikroplar, virüsler ve bakteriler olmak üzere temelde iki grup altında toplanır. Bademcik iltihabının sebebi çoğunlukla virüslerdir. Bakteriler ise, çocukluk dönemindeki bademcik iltihaplarının yaklaşık %30’undan, erişkin dönemdeki bademcik iltihaplarının %10 kadarından sorumludur. Bademcik iltihabına en çok neden olduğu bilinen bakteri, “Streptococcus pyogenes (A Gurubu Beta-hemolitik Streptokok)” olarak isimlendirilen ve toplumda “Beta” olarak bilinen bakteri türüdür.

Bademcik iltihabı bulaşıcı mıdır?

Bademcik iltihabı bulaşıcıdır. Bademcik iltihabına sebep olan mikroplar, havadaki damlacıklarla ya da mikrop taşıyan biri ile direkt temas edilmesiyle sağlıklı insanlara geçer. Bu mikroplar, çocuk yuvaları, kreşler, okullar, bakım evleri, işyerleri, yurtlar gibi çok sayıda insanın bulunduğu, havalandırması kötü, kalabalık yerlerde kolaylıkla yayılabilir. Hasta olan birinin yakında hapşırması, burnunu temizlemesi, öksürmesi ile veya öpüşme yoluyla mikroplar vücuda girebilirler. Mikroplar, oyuncak, kitap, kalem, defter, telefon, bilgisayar, televizyon kumandası, kapı kolu, bardak gibi birçok eşyanın yüzeyinde de bulunabilirler. Bu yüzeylere temas sonrası eller yıkanmadan ağız veya buruna götürüldüğünde hastalık bulaşabilir. Bu nedenle, hasta olan kişilerden ve kalabalık yerlerden mümkün olduğu kadar uzak durulması, kapalı mekânların iyi havalandırılması, ellerin sık yıkanması hastalıktan korunmak için çok önemlidir.

Bakteri kaynaklı bademcik iltihabı olan hastalar, mikrop bulaştıktan sonraki gün bulaştırıcı özellik taşır; uygun antibiyotik tedavisi başlandığında ise, saat sonra bulaştırıcılık yok olur. Tedavi edilmezse, bulaştırıcılık 2 haftaya kadar uzayabilir.

Bademcik iltihabının belirtileri ve bulguları nelerdir?

Bademcik iltihabının klasik belirtisi, boğaz ağrısıdır. Ağrı, kulaklara veya boyuna vurabilir. Boğaz ağrısının yanında ateş, yutma güçlüğü ve boyunda şişlikler görülebilir. Kırgınlık, halsizlik, huzursuzluk, eklem ağrıları sıktır. Bunların yanında iştahsızlık, beslenme bozukluğu, salya, ağız kokusu, seste değişiklik, çeneyi açmakta güçlük, bulantı, kusma, ishal, vücutta döküntüler, baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde kızarıklık gibi belirtiler de olabilir. Çok şişen bademcikler nedeniyle havayolunda daralma, horlama, uyku sırasında nefeste kesilmeler ortaya çıkabilir.

Boğaz ağrısına burun akıntısı, öksürük, hapşırıkların eşlik ediyor olması, soğuk algınlığında olduğu gibi hastalığın virüs kaynaklı olduğunu; yüksek ateş, damakta nokta şeklinde kanamalar, dilde veya vücutta kırmızı döküntüler, boyunda şişkinlik gibi belirtiler ise, hastalığın bakteriyel kaynaklı olduğunu düşündürebilir.

Küçük dili bir tarafa doğru itecek şekilde yumuşak damakta şişlik, ağzı açmakta güçlük, çenede-boyunda sertlik ve ağzın içinde sıcak patates varmış gibi konuşmanın bozulması, bademcik iltihabının apseleştiğinin belirtisi olabilir.

Özellikle genç erişkinlerde, enfeksiyöz mononükleozis adı verilen virüs kaynaklı bir enfeksiyon nedeniyle şiddetli bademcik iltihabı ile birlikte boyunda ve vücuttaki diğer lenf bezlerinde şişlikler görülebilir.

Bazı insanlarda enfeksiyon olmadan görülebilen, bademciklerin üzerinde doğal olarak bulunan çukurlukların içine yemek ve ölü hücre artıklarının dolmasıyla oluşan, krem renkli, çökelek/peynir kıvamında, kötü kokulu birikimler, iltihapla karıştırılmamalıdır.

 

Bademcik iltihabı tanısı nasıl konur?

Bademcik iltihabı tanısını koymak için genellikle muayene yeterlidir. Muayene bulguları, bademcik iltihabının sebebi ve hastalığın derecesi hakkında fikir verir. Bademcik iltihabında, bademcikler normalde olduklarından daha şiş ve kızarık görünür. Bademciklerin üzeri genellikle beyaz-sarı renkli iltihapla örtülüdür. Boğazda ve yumuşak damakta toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı kanama odakları, boyunda lenf bezi kaynaklı şişlikler saptanabilir. Bununla birlikte, bazen sadece muayene ile bademcik iltihabının bakteri veya virüs kaynaklı olup olmadığı belli olmayabilir. Enfeksiyonun derecesini ve niteliğini anlamak ve bakteri kaynaklı enfeksiyon olup olmadığını değerlendirmek için bazı durumlarda kan testleri yapılması ve/veya boğaz kültürü alınması gerekebilir. Bazı merkezlerde kültüre göre daha hızlı sonuç veren bir boğaz sürüntüsü testi (hızlı antijen belirleme testi, rapid strep test) de uygulanabilmektedir.

 

Bademcik iltihabı nasıl tedavi edilir?

Bademcik iltihabının bir hekim tarafından tanınması ve uygun tedavinin bir hekim tarafından belirlenmesi önemlidir. Bademcik iltihabının en sık rastlanan sebebi olan virüs kaynaklı enfeksiyonlar, özel bir tıbbi tedavi gerektirmeden genellikle iyileşir. Virüslerin sebep olduğu bademcik iltihaplarında, özel durumlar dışında antibiyotik kullanılmaz. Ancak, bademcik iltihabına bakterilerin sebep olduğu düşünülüyorsa, antibiyotik tedavisi gerekir. Bu durumda antibiyotikler, hastalık süresini ve bulaştırıcılığı azaltır; hastalığın ilerlemesini ve ciddi sonuçların oluşmasını engeller. Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır. Penisiline veya penisilin gurubu ilaçlara alerji varsa, başka grup antibiyotikler reçete edilir. Antibiyotik tedavisine başlandıktan sonra 48 saat içinde rahatlama başlar. Hastalık belirtileri geçse bile, antibiyotiklerin doktorun önerdiği süre boyunca kullanılması önemlidir. Bazı hastalarda daha uzun süreli veya birden fazla kez antibiyotik tedavisi kullanılması gerekebilir.

Ağrının ve diğer belirtilerin hafifletilmesi için, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar, gargaralar ve boğaz spreyleri kullanılabilir. Bademcik iltihabı olan çocuklara, “Reye Sendromu” olarak bilinen başka ciddi sorunlara yol açabileceği için aspirin verilmemelidir. Aşırı sıcak veya soğuk olmamak kaydıyla sıvı gıdalar, yumuşak besinler tüketilmeli; bol su içilmelidir. Havanın nemlendirilmesi işe yarayabilir. Sigara ve her çeşit tütün ürünü ile toz, duman, uçucu kimyasal maddelere, gazlara maruz kalınmamalı; acı ve baharatlı yiyecekler ile gazlı içecekler tüketilmemelidir. Hastalık süresince mümkünse yorucu işlerden uzak durulmalı, istirahat edilmelidir.

Şiddetli bademcik iltihabı olan veya yeterince sıvı alamayan bazı hastaların, hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir. Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir. A Gurubu Beta-hemolitik Streptokok kaynaklı bademcik iltihapları uygun şekilde tedavi edilmezse, kalp, eklemler, beyin ve böbrekleri etkileyen ve ciddi sonuçları olabilen ikincil hastalıklara da yol açabilir. Penisilin grubu antibiyotiklerin kullanılmaya başlanması ile ’lı yıllardan sonra bu hastalıkların görülme sıklığı giderek azalmıştır. Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir.

Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle gün içinde geriler. Ancak hastalığın tamamen düzelmesi uygun tedaviye rağmen 2 haftayı bulabilir. Tedavi başlanmasına rağmen, birkaç gün içinde belirtilerin şiddetlenmesi veya ek başka sıkıntıların ortaya çıkması halinde yeniden hekime başvurmak gerekir.

Bademcik ameliyatı nedir?

Bademciklerin cerrahi olarak alınması işlemine bademcik ameliyatı (tonsillektomi) adı verilir. Antibiyotiklerin yaygın olmadığı yıllarda bademcik iltihabının tedavisi için sıkça yapılan bu ameliyat, günümüzde bu amaçla daha az uygulanmaktadır. Yine de, bademcik ameliyatları halen en sık yapılan ameliyatlardan biridir.

Bademcik ameliyatı neden yapılır?

Bademcik ameliyatı, sık bademcik iltihabı geçirenlerde, solunum bozukluğu ya da yutma güçlüğü yapacak derecede büyük bademcikleri olanlarda veya bademcikte tümör şüphesi varsa yapılır.

Sık tekrarlayan bademcik iltihabı nedeniyle ameliyat kararı verilmesi için, son 1 yıl içinde yediden fazla, son iki yıl içinde her yıl beşten fazla veya son üç yıl içinde her yıl üçten fazla bademcik iltihabı geçirilmiş olması ve bu enfeksiyonların bir hekim tarafından belgelenmiş olması gerekir. Burada önemli olan husus, bademcik iltihabına ait belirtilerin, üst solunum yollarını ve boğazdaki dokuları etkileyen farenjit, nazofarenjit, grip gibi birçok hastalıkta da görülmesi ve bademcik iltihabının bu hastalıklarla karışabilmesidir. Bu nedenle her seferinde gerçekten bademcik iltihabı mı geliştiğinin iyi ayırt edilmesi ve kayıt edilmesi gerekir. Antibiyotik kullanamayan, başka hastalıkları bulunan, daha önce apse gelişmiş hastalarda da ameliyat kararı verilebilir.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Geçmişte lokal anestezi ile yapılabilen bademcik ameliyatları günümüzde genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem, ortalama olarak dakika sürer ve bademciklerin gömülü oldukları yerden ayrılıp çıkarılması temeline dayanır. Ameliyat, bıçak (soğuk diseksiyon), elektrikli koter, radyofrekans, koblasyon, harmonik bıçak, termal enerji, lazer, mikrodebrider gibi çok çeşitli gereçlerle yapılabilir. Bu gereçlerin herhangi birinin diğerine belirgin bir üstünlüğü gösterilememiştir. En sık uygulanan yöntem, aynı zamanda en eski ve sonuçları en iyi bilinen yöntem olan soğuk diseksiyon yöntemidir. Bademcikler çıkarıldıktan sonra var olan kanamalar durdurulur ve genellikle yara yeri açık bırakılarak ameliyat sonlandırılır. Bademcik ameliyatları genellikle günübirlik cerrahi şeklinde yapılan ameliyatlardır, ameliyattan sonra bir süre hasta izlenerek aynı gün taburcu edilebilir. Bununla birlikte, hastanın durumuna ve doktorun tercihine göre ameliyattan sonra 1 veya daha fazla gece hastanede yatmak da gerekebilir.

Bademcik ameliyatı riskli midir?

Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bademcik ameliyatının da bazı riskleri bulunur. Genel anestezinin getirdiği risklerin yanında, bulantı, kusma, ağrı, ödem ve şişlik, solunum güçlüğü, enfeksiyon, ameliyat sahası ve etrafındaki diğer dokularda zedelenme gibi istenmeyen durumlar görülebilir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde ve yara yerindeki kabukların döküldüğü haftalar arasında yara yerinden kanama olabilir. Kanama, genellikle basit müdahale ile kontrol edilebilir, ancak daha ileri müdahaleleri gerektirecek kadar ciddi, hatta ölümcül olabilecek sonuçlara yol açabilir. Erişkinlerde ameliyat sonrası kanama ihtimali çocuklara göre biraz daha fazladır. Bu gibi istenmeyen durumlar, % arasında görülür; yaklaşık ’de 1 ölümle sonuçlanabilir.

Bademcik ameliyatından sonra neler beklenir?

Bademcik ameliyatlarından sonra hemen herkeste ağrı görülür. Derecesi kişiden kişiye değişmekle birlikte ağrı genellikle erişkinlerde daha çok hissedilir. Ağrı kulaklara, çeneye, boyuna vurabilir ve genellikle günler içinde giderek azalır. Ameliyattan sonra iyileşme yaklaşık 2 hafta sürer. Ameliyattan sonra kişinin ses karakterinde değişiklikler olabilir.

Ameliyattan sonraki dönemde sıvı alımı çok önemlidir. İyileşme dönemi boyunca, yara yerini tahriş edecek ve kanama ihtimalini arttıracak sıcak ve katı gıdalardan uzak durulması, bol sıvı alınması ve yumuşak gıdaların tüketilmesi gerekir.

Bademcikler alındıktan sonra, geride bademcik dokusu kalması gibi bir durum yok ise bir daha bademcik iltihabı gelişmez, ancak bu, bir daha boğaz enfeksiyonu görülmeyeceği anlamına gelmez. Örneğin, bademcik ameliyatından iki yıl kadar sonra, boğaz enfeksiyonu geçirme sıklığı, hiç bademciği alınmamış çocuklarla aynı seviyeye gelir. 

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Boğaz ağrısı, özellikle yutkunulduğu zamanlarda daha da kötüleşen, kaşıntıya, tahrişe ya da bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. En yaygın nedeni, soğuk algınlığı ya da grip gibi viral enfeksiyonlardır. Boğaz enfeksiyonu genellikle kendi kendisine geçse de, kimi zaman tedavi gerektiren durumlar oluşabilir. Örneğin boğaz ağrısı corona virüs sebebiyle oluşmuşsa, sizi uzun bir tedavi süreci bekliyor demektir. Öte yandan bakterilerden kaynaklı bir boğaz ağrısı için antibiyotik kullanımı gerekir. Peki geçmeyen boğaz ağrısı için uygulanabilecek tedavi yöntemleri nelerdir? Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Boğaz Ağrısı Semptomları

Semptomlar, ağrının nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak bir boğaz probleminin olduğunu gösteren işaretler ve belirtiler genel olarak şunlardır:

  • Yutkunurken boğaz ağrısı
  • Boğaz yanması
  • Boğaz iltihabı
  • Boğaz kızarıklığı
  • Boğaz şişliği
  • Kaşıntı
  • Bademciklerin şişmesi ya da kızarması
  • Bademciklerdeki beyaz lekeler
  • Boğuk ses

Aşağıda yer alan rahatsızlıklar, beraberinde boğazda ağrı yapabilmektedir:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Burun akıntısı
  • Vücut ağrıları
  • Hapşırma
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Kusma

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Soğuk algınlığı ve gribe sebebiyet veren virüsler, aynı zamanda çoğu boğaz ağrısının da nedeni olmaktadır. Bakteriyel enfeksiyonlar ise, virüslere göre daha az etki ederler. Boğaz ağrılarının sebebi olarak viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar ve diğer nedenler gösterilebilmektedir.

Viral Enfeksiyonlar

Boğaz ağrılarına neden olabilen viral hastalıklar şunlardır:

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bazı bakteriyel enfeksiyonlar, boğaz ağrılarına neden olabilir. En yaygın karşılaşılan ise, streptokok hastalığıdır.

Diğer Nedenler

Boğaz ağrısına neden olabilecek diğer problemler şunlardır:

  • Alerjiler: Evcil hayvan tüyleri, küf, toz, polen gibi alerjik etkiler, boğaz ağrılarına sebep olabilmektedir. Boğazın tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olabilecek geniz akıntıları, durumu daha karmaşık hale getirebilir.
  • Kuru hava: Havanın fazla kuru olması, baş, boğaz ve kulak ağrısı yapabilir. Burun tıkanıklığı yaşayan insanlar, ağızlarından nefes almaya başlarlar. Bu durum boğazın kurumasına ve ağrımasına neden olabilir.
  • Tahriş: Hava kirliliği, sigara dumanı ya da çeşitli kimyasalların solunması, boğazın tahriş olmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda alkol almak, tütün çiğnemek ya da aşırı baharatlı yemekler yemek de boğazı tahriş ederek ağrılara neden olabilir.
  • Kaslara zarar vermek: Yüksek sesle konuşmak ya da bağırmak, bu bölgedeki kaslara zarar verebilmektedir. Bu da ağrı yaşamaya sebep olabilir.
  • Reflü: Reflü mide asidinin yemek borusuna kadar yükseldiği bir sindirim sistemi hastalığıdır. Mide asidinin bu denli yukarı yükselmesi, bu bölgede ağrılar yaşanmasına neden olabilir.
  • Tümör: Boğaz, gırtlak ya da dil üzerinde ortaya çıkan tümörler, boğaz ağrısı yapabilmektedir. Eğer bu bölgelerden birinde tümör oluşmuşsa, ses kısılması, yutkunma güçlükleri, nefes alırken ses çıkması, boyun bölgesinde bir yumru oluşması ve tükürükte kan görülebilir.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Viral enfeksiyona bağlı bir boğaz ağrısının kendi kendisine 5 – 7 gün arasında geçmesi beklenir. Bu süreçte evde uygulanabilecek destekleyici alternatif tedaviler dışında hastaya bir tıbbi tedavi uygulanmasına gerek duyulmaz. Ağrıların ve varsa ateşin azalması için hafif ağrı kesiciler kullanılabilir. Aspirin kullanmadan önce mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.

Eğer hastanın boğaz ağrısına bakteriyel bir enfeksiyon sebep olmuşsa, antibiyotik kullanılması gerekir. Antibiyotik kullanırken, boğaz ağrısı bir süre sonra azalıp, tamamen ortadan kalkabilir. Ancak yine de, hastaya reçete edilen antibiyotiğin sonuna kadar kullanılması ve bitirilmesi gerekmektedir.

Boğaz Ağrısı İçin Evde Bitkisel Çözümler

Eğer boğaz ağrısı için bitkisel çözüm yöntemleri gerekirse, sıcak suya karıştırılmış 1 çay kaşığı tuz gargarası yapılabilir. Boğaz ağrısına iyi gelen bir diğer bitkisel çözüm de, zencefil karışımıdır. 1 tatlı kaşığı bal ve toz zencefili birbirine karıştırarak sabahları tüketmek faydalı olacaktır. Öte yandan bir diğer gargara yöntemi de elma sirkesi gargarasıdır. Elma sirkesinin içerisinde bulunan asetik asit, antibakteriyel özelliğe sahiptir. 1 bardak ılık suya 2 kaşık elma sirkesi koyulup karıştırılıp, gargara için kullanılabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Boğaz ağrısı olunca ne olur?

Enfeksiyon hastalıklarından yaralanmalara kadar pek çok sebepten ötürü meydana gelebilir. Soğuk algınlığı, grip, kızamık, su çiçeği, kabakulak ve mononükleoz gibi hastalıklardan da kaynaklanır.

Boğaz ağrısı en çabuk nasıl geçer?

Ballı ılık su en bilinen eski yöntemlerden biridir. Bunun dışında tuzlu su ile gargara yapmak, papatya çayı içmek, sarımsak çiğnemek ve pastil kullanmak boğaz ağrısına neden olur.

Boğaz tahrişi kaç günde geçer?

Yaklaşık 1 hafta sonra geçmektedir.

Geçmeyen boğaz ağrısı neyin belirtisi?

Boğazda yanma hissi ile beraber yemek yemeyi zorlaştıran bu durum, grip, soğuk algınlığı, kronik öksürük, boğaz enfeksiyonu, reflü ve bademcik iltihabından dolayı ortaya çıkar.

 

Avicenna Hastanesi Kulak Burun Boğaz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.