emlak danışmanlığı belgesi nasıl alınır / Emlakçılık Belgesi Nereden Alınır? Sertifikası Nasıl Alınır? - Emlak Danışmanlığı Kursu

Emlak Danışmanlığı Belgesi Nasıl Alınır

emlak danışmanlığı belgesi nasıl alınır

Emlak Danışmanı Yetki Belgesi

Gayrimenkul danışmanlığı veya genel olarak emlakçılık adı ile bilinen meslek temsilcilerinin Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında bazı şartları yerine getirmesi zorunlu hale gelmiştir. İşletme sahiplerinden istenen yetki belgesinin yanı sıra firma bünyesinde çalışan emlak danışmanı personelin de yeterlilik belgesi sahibi olması gerekir. Emlak Danışmanı Yetki Belgesi bu kapsamda sahip olunması gereken bir belgedir.

Yetki belgesi, taşınmaz mallar devredileceği zaman gerekli olan ve tüzel kişiliklerden istenen bir evraktır. Emlak alım satımı ile ilgili olarak çalışan kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması durumunda gayrimenkul alım satımı için yeterlilik sahibi olduğu anlaşılır. Temsilci olma sıfatı ile yetki belgesine sahip olanlar gayrimenkulü tüzel kişiler adına satabilir veya kiralayabilir.

Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Alma

Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Alma işlemleri için MYK Kurumu’nun yetkilendirdiği kuruluşlara başvurmak gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından da Emlak yetki belgesi almak zorunlu hale gelmiştir. Emlak Yetki Belgesi ise İl Ticaret Müdürlüklerinden alınır.

Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Seviye 5

Şahıs işletmeleri söz konusu olduğunda işletme sahibinin sahip olması gereken belgelerden biri de Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 olmaktadır. Bunun yanı sıra sermaye şirketlerinde yetkili kişiler ve şubelerde ise şube müdürü bu belgeyi almış olmalıdır.

İşletmede çalışan ve pazarlama ile birlikte satış departmanında görev alan kişilerin de 4. Seviye emlak danışmanı mesleki yeterliliğine sahip olduğunu gösteren bir belgeye gereksinimi vardır. Bunun yanında bu kişiler orta öğretim ya da yüksek öğretim kurumlarında verilen taşınmaz ticareti alanına yönelik bir eğitim aldıklarında ve mezun olmaları durumunda mesleki yeterlilik belgesi şartına tabi olmayacaklardır. Emlak Belgesi ile gayrimenkulleri ilgilendiren konularda emlak ofislerinin çalışması gerekmektedir.

MYK Belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nunu yetkilendirdiği belgelendirme kuruluşlarından alınması gereken belgedir. MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlıdır. Bu kurum aracılığı ile de emlak mesleki yeterlilik belgesi alma koşullarının neler olması gerektiği açıklığa kavuşturulur.

Emlak ve Danışmanlık Kursu aracılığı ile 5 Haziran tarihinden önce Gayrimenkul Danışmanlığı Belgesi almak koşulu ile bu faaliyetlerine devam eden kişilerin sertifikalarının MEB onaylı olması şartı aranmaktadır.

İşletmeler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenmekte olup yetki belgelerinin olmaması durumunda ise ruhsat alamayacaklardır. Çalışma ve işletme ruhsatı alabilmek için işletmelerin bu şartları yerine getirilmesi zorunludur. İşletmelerin kanuna aykırı hareket etmesi durumunda ise idari para cezası ile cezalandırılmaları söz konusudur.

DİKKAT: 16 Nisan CUMA tarihli ve Sayılı TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 5/6/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan “lise” ibaresi “ilköğretim” şeklinde, aynı bendin (6) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Ortaokul veya ilköğretim mezunları Emlak Taşınmaz Ticareti Yetki belgesi alabilmektir. Yetki belgesi alabilmek için öncelikle Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması gerekmektedir.

Son değişiklikler neler tıkla madde madde neler değişti karşılatırma tablosu ile öğren

Bu yönetmelikle zorunlulu kılınan Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) mesleki yeterlilik belgelerini vermek üzere KAYNES yetkilendirilmiş bir kuruluştur.

Başvuru Evrakları
1. Nüfus Cüzdanı fotokopisi
2. Banka dekontu Ödeme Yapılabilecek Hesap Bilgileri
3. Başvuru Formu ( doldurulmuş, ıslak imzalı )

Başvuruların alınabilmesi için bu evrakların her bir aday için hazırlanıp Kaynes Genel Merkezine  iletilmesi gerekmektedir.

Türkiye'nin 81 ilinde sınav ve belgelendirme süreçleri başlamıştır.

TÜRKAK tarafından ABP Akreditasyon Numarası ile akredite edilmiş olan KAYNES LTD. ŞTİ., MYK Yönetim Kurulu kararı ile;

17UY/00 Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) mesleğinde sınav ve belgelendirme yapmak üzere YB kodu ile yetkilendirilmiştir.

Emlak Belgesi Zorunluluğu

TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK Sayı : 5 Haziran SALI: Yönetmelik kapsamında Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerektiği belirtilmiştir.

TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK Sayı : 5 Haziran SALI MADDE 10 – (1) İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olması gerekir.

TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK Sayı : 5 Haziran SALI MADDE 22 – (4) Bu Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde öngörülen idari para cezası Bakanlığın talebi üzerine yetkili idarelerce; denetime yetkili olanlara bilgi ve belge vermeyen, eksik veren veya denetim elemanlarının görevlerini yapmalarını engelleyenler hakkında aynı fıkranın (h) bendinde öngörülen idari para cezası ise Bakanlıkça uygulanır.

TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK Sayı : 5 Haziran SALI MADDE 22 – (5) İdari para cezalarının uygulanmasında, Kanunun 18 inci maddesinin ikinci, beşinci ve altıncı fıkralarında yer alan hükümler saklıdır.

Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu ile anılan Kanun uyarınca çıkartılan 19/10/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik ve 27/11/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre MYK’nın görevlendirdiği kurum tarafından hazırlanmış, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş ve MYK Ticaret Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmıştır.

Emlak Yetki belgeleri ve emlak yönetmeliği hakkında detaylı bilgi için: Bakanlık İlgili sayfasından bilgi alabilirsiniz TIKLAYINIZ.

Hangi belgeler mesleki yeterlilik belgesi yerine geçer? Kimler Mesleki Yeterlilik Belgesinden Muaftır?

Yönetmeliğin Resmi Gazetede yayımlandığı 5 Haziran tarihinde gelir veya kurumlar vergisi kaydı ya da meslek odası kaydı bulunmak kaydıyla tacirler ile esnaf ve sanatkârlarca bu tarihten önce Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar veya üniversitelerden taşınmaz ticaretine ilişkin eğitim sertifikası mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmektedir. 5 Haziran tarihinden sonra alınan hiçbir sertifika mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmemekle birlikte ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezuniyet mesleki yeterlilik belgesinden muafiyet sağlamaktadır. Mesleki yeterlilik belgesinden muafiyet sağlayan alanlar ise şunlardır: 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNDEN MUAFİYET SAĞLAYAN ALANLAR

Ulusal YeterlilikProgramMuafiyet Sağlanan Alan
Emlak Danışmanı Seviye 4Orta Öğretim

1. Emlak Komisyonculuğu 
2. Emlak

Emlak Danışmanı Seviye 4

Ön Lisans Lisans Yüksek Lisans Doktora

1. Emlak ve Emlak Yönetimi
2. Gayrimenkul Yönetimi
3. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
4. Gayrimenkul ve Varlık Değerleme
5. Gayrimenkul Geliştirme, Kentsel Dönüşüm ve Planlama 6. Taşınmaz Geliştirme
7. Gayrimenkul Geliştirme
8. Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme
9. Gayrimenkul Değerlemesi ve Finansmanı
Arazi Yönetimi ve Politikası
Tapu ve Kadastro

Sorumlu
Emlak Danışmanı (Seviye 5)

Ön Lisans Lisans Yüksek Lisans Doktora

. Emlak ve Emlak Yönetimi
2. Gayrimenkul Yönetimi
3. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
4. Gayrimenkul ve Varlık Değerleme
5. Gayrimenkul Geliştirme, Kentsel Dönüşüm ve Planlama 6. Taşınmaz Geliştirme
7. Gayrimenkul Geliştirme
8. Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme
9. Gayrimenkul Değerlemesi ve Finansmanı
Arazi Yönetimi ve Politikası
Tapu ve Kadastro

Emlak Mesleki Yeterlilik Sınavı Soruları Hangi Konu Başlıklarından Çıkacaktır?

Sınav Soruları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan Ulusal Yeterliliklerdeki bilgi ifadesi başlıklarına göre hazırlanmaktadır. 

Performans uygulama sınavı ulusal yeterlilikteki beceri ve yetkinlik ifadeleri başlıklarına göre yapılmakta aday bu adımlarda belirtilen uygulamaları yapmalıdır. Yanında yıldız işareti bulunan adımlar kritik adım olup tamamının ekisksiz bir şekilde başarılması zorunludur

Sorumlu Emlak Danışmanı Sınavına Girecek Adaylar: MYK tarafından Yayınlanan 17UY Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Ulusal Yeterliliği kapsamında olan aşağıdaki başlıklara çalışabilirler. 

 

17UY/A1 İSG, Çevre ve Kalite Birimi teorik  test sınavı soru konu başlıkları

BG.1 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve talimatları açıklar.

BG.2 Çalışma ortamına ilişkin olası risk ve tehlikeli durumların neler olduğunu açıklar.

BG.3 Risk ve tehlikeli durumlarda alınması gerekli önlemleri açıklar.

BG.4 Acil durum kavramını açıklar.

BG.5 Çalışma alanı ve süreçlerindeki olası acil durumları açıklar.

BG.6 Acil durumlarda yapılması gerekenleri sıralar.

BG.7 İş süreçlerinde yapılan işlemlerin çevresel etkilerini ve risklerini açıklar.

BG.8 İş süreçlerinde yapılan işlemlerde çevrenin korunmasına ilişkin alınması gereken tedbirleri açıklar.

BG.9 Çalıştığı alanda kaynakların tasarruflu kullanılmasına yönelik tedbirleri açıklar

BG Ofis atıklarının imha süreçlerini açıklar.

BG İş süreçlerinde uyması gereken kalite gerekliliklerini açıklar.

BG İş süreçlerinde iyileştirme çalışmalarını açıklar.

BG Müşteri memnuniyetini sağlamak için alınabilecek tedbirleri açıklar.

17UY/A2 Pazarlama Stratejisi Geliştirme ve İş Organizasyonu Birimi teorik test sınavı soru konu başlıkları

1) BİLGİLER

BG.1 Hedef pazara ilişkin verilerin analiz yöntemlerini açıklar.

BG.2 Rakip işletmelerin pazarlama faaliyetleri ve emlak piyasası hakkında bilgi toplama yöntemlerini sıralar

BG.3 Pazar ve hedef kitle verilerine göre, amaç ve hedeflere ulaştıracak stratejileri belirler.

BG.4 Müşteri gruplarına göre pazarlama stratejilerini açıklar

BG.5 Emlak satış/kiralama planı oluşturma süreçlerini açıklar.

BG.6 İş organizasyonu yaparken dikkat edilecek hususları açıklar.

BG.7 İşbirliği içinde çalışması gereken personele görev dağılımı yaparken dikkat edilecek hususları açıklar.

BG.8 İşbirliği içinde çalışması gereken emlak danışmanları ile iş dağılımı yaparken dikkat edilecek hususları açıklar.

BG.9 Bütçe oluşturmaya yönelik kavramları açıklar.

BG Sürekli eğitim ve gelişime yönelik ihtiyaçların belirlenmesinde kullanılan yöntemleri açıklar.

17UY/A2 Pazarlama Stratejisi Geliştirme ve İş Organizasyonu Birimi performans uygulama sınavı uygulama adımları

2) BECERİ VE YETKİNLİKLER

BY.1 Hedef pazara ilişkin verileri pazarlama stratejisi açısından uygun yöntemle analiz eder

*BY.2 Pazar ve hedef kitle verilerine göre, amaç ve hedeflere ulaştıracak stratejileri belirler.

BY.3 Müşterilere özel uygulanacak kişiye özgü programları satış/kiralama çalışmalarında uygulatır.

BY.4 Müşteri gruplarına göre müşteriye erişme, , yeni müşteri kazanma, sadık müşteri portföyü oluşturma, kaybedilen müşteriyi geri kazanma ve farklı işletmedeki emlak danışmanları ile birlikte çalışma konularında öneri geliştirir.

BY.5 Müşteri gruplarına uygun geliştirilen pazarlama stratejilerinin satış/kiralama çalışmalarında uygulanmasını sağlar.

BY.6 Emlak satış/kiralama planı oluştur

*BY.7 Emlak satış/kiralama süreçlerine ilişkin iş organizasyonu yapar.

BY.8 İşbirliği içinde çalışması gereken personele görev dağılımı yapar.

BY.9 İşbirliği içinde çalışması gereken emlak danışmanına iş dağılımı yapar.

BY İşletmenin eğitim bütçesini hazırlar

BY İşletmenin emlak satış/kiralama bütçesini hazırlar.

 

17UY/A3 Emlak Satış/Kiralama ve Sonrası İşlemleri Birimi teorik test sınavı soru konu başlıkları

1) BİLGİLER

BG.1 Emlak/müşteri portföyü oluşturma/güncelleme için gereken bilgileri toplama ve güncelleme yöntemlerini sıralar.

BG.2 Emlak portföyünün güncelliğini ve güvenilirliğini kontrol ederken dikkate aldığı unsurları açıklar.

BG.3 Durum tespiti yapılan emlakın kontrolünü yaparken dikkat edilen kriterleri açıklar.

BG.4 Portföydeki emlakın güncel rayiç bedelinin tespiti ve onayı ile ilgili süreci açıklar.

BG.5 Emlakın portföye eklenmesi sürecinde düzenlenecek belgeleri sıralar.

BG.6 Emlakın tanıtım yöntemlerini sıralar

BG.7 Pazarlama ve tanıtımda kullanılan yöntemlere göre gereken araç, gereç, malzeme ve hizmetleri belirlerken dikkat ettiği unsurları açıklar.

BG.8 Portföydeki emlakın satış/kiralamaya uygun hale getirilmesi için gerekenleri açıklar.

BG.9 Emlak satış/kiralama işlemlerinde gerçekleştirilen pazarlık sürecinde dikkat edilmesi gereken unsurları sıralar

BG Satış sözleşmesi/kira kontratının içeriğinde bulunması gereken bilgileri sıralar

BG Emlak satışı/kiralama işlemi ve tapu işlemleri sırasında emlak sahibi ve müşterinin hazırlamakla yükümlü olduğu gerekli belgeleri sıralar.

BG Tapu işlemlerinin yapılması sürecindeki aşamaları ve dikkate alınacak kriterleri açıklar.

BG Hizmet bedelinin tahsilatı ile ilgili idari işlemleri sıralar

BG Satış\kiralama sonrası müşteriye sunulacak hizmetlerin neler olduğunu sıralar.

BG Yatırım müşterisinin talep ve ihtiyaçlarının belirlenmesindeki süreçleri açıklar.

BG Yatırım müşterisinin talep ve ihtiyaçlarını belirlemede kullanılacak analiz ve yöntemleri sıralar.

BG Emlakın fizibilitesi ve yatırım danışmanlığı sürecinde izlenen aşamaları açıklar.

BG Fizibilite çalışmalarını değerlendirme yöntemlerini açıklar.

17UY/A3 Emlak Satış/Kiralama ve Sonrası İşlemleri Birimi performans uygulama sınavı uygulama adımları

2) BECERİ VE YETKİNLİKLER

BY.1 Emlak portföyünün güncelliğini ve güvenilirliğini prosedürler doğrultusunda kontrol eder.

BY.2 Emlak portföyüne ilave edilecek emlakın işletme tarafından belirlenen yöntemlerle toplanmasını sağlar.

*BY.3 Portföydeki emlaka ait bilgileri prosedürler doğrultusunda kontrol eder.

*BY.4 İlgili kurumlardan parsel ve imar sorgulaması yapar

BY.5 Emlak sahibinden emlak hakkında bilgi alınmasını sağlar.

BY.6 Emlak için belirlenen güncel rayiç bedel tespit işlemini gerekli kriterleri dikkate alarak kontrol eder.

*BY.7 Emlak danışmanlarının emlak güncel rayiç bedel tespiti sürecini değerlendirerek nihai bedeli onaylar.

*BY.8 Emlak sahibi ile düzenlenecek belgelerin doldurularak imzalanması sürecini kontrol eder.

BY.9 Emlaka ait bilgilerin, portföy veri tabanına prosedürlerine uygun olarak işlendiğini kontrol eder

BY Emlak danışmanlarının önerdiği pazarlama yöntemini onaylar.

BY Pazarlama satışı ve tanıtımı sırasında ihtiyaç duyulacak araç gereç, malzeme ve hizmetleri belirler.

BY Belirlediği araç, gereç, malzeme ve hizmetleri temin eder.

BY Portföydeki emlakın satış/kiralamaya uygun hale getirilmesini sağlar.

BY Satış/kiralama bedeli ve pazarlık limitleri konusunda emlak sahibinden onay alınmasını sağlar.

BY Emlak danışmanının belirlediği emlakın nihai bedelini onaylar.

BY Emlak sahibi ile müşterinin bir araya getirilmesi yoluyla satış/kiralama bedelinin belirlenmesini sağlar.

*BY Müşteri ile emlak sahibi arasında belirlenen son bedel üzerinden yapılacak satış sözleşmesini/kira kontratını kontrol eder

*BY Emlak satış/kiralama işlemi sırasında gerekli olacak emlak sahibi ve müşteriye ait belgeleri kontrol eder.

BY Emlak sahibi ve müşterinin onayıyla emlak ile ilgili hukuki ve teknik süreçlerin yürütülmesini sağlar.

BY Tapu işlemleri sürecinin hizmet kalite kriterlerine göre yürütüldüğünü kontrol eder.

BY Emlakın müşteriye teslimi sürecini takip eder.

*BY Müşteri/emlak sahibinden hizmet bedelinin tahsilatı ile ilgili işlemleri yapar.

BY Emlak danışmanlarınca yapılan satış/kiralanma işlemleri sonrası portföy kontrolünü yapar.

BY Satış/kiralama sonrası hizmetleri yürütür.

BY Yatırım müşterisinin talep ve ihtiyaçlarını uygun yöntemleri kullanarak belirler.

BY Talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda yatırıma yönelik fizibilite çalışmasını yapar.

*BY Yatırıma yönelik fizibilite sonuçlarını analiz eder.

*BY Analizler doğrultusunda yapmış olduğu değerlendirmeleri raporlar.

 

Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlakçılık Belgesi Nasıl Alınır? Nereye Müracaat Edilir?

Şimdiki yazımızda ise gayrimenkulçılık yapabilmek için almanız gerekli olan belgelerin neler olduğundan, nereye ve nasıl başvuru edeceğinizden bahsedelim.

Emlakçılık yapmak isteyen kişiler çok sıkı denetimlerden geçiyor. Emlakçı olabilmek için ilk yol üniversitelerin Emlak ve Emlak Yönetimi bölümden mezun olmaktır. 2 senelik olan bu bölüm bittikten sonra başka koşul gerektirmeksizin kişiler gayrimenkulçılık yapabilir. Ancak Ticaret Bakanlığı tarafından 5 Haziran tarihinde Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak mecburi hale getirilmiştir. Bu yasa gayrimenkul danışmanları da dahil olmak üzere tüm pazarlama satış alanında çalışan satış personellerini kapsıyor.

Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Yetki Belgesi Farklı Mı?

Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Yetki Belgesi arsındaki farkı çok daha iyi anlayabilmek için konumuza yani gayrimenkul piyasasına odaklayabiliriz. İl Ticaret Müdürlükleri, gayrimenkul dükkanı açmak isteyen kişilerden Yetki Belgesi istiyor. Belediyeler ise Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işletmelere ruhsat vermeyecektir. Bu sebeple gayrimenkul yapmak ve kendisine ait bir işletme sahibi olmayı isteyen kişiler için her iki belge de zorunludur.

Emlakçılık Belgesi Kimleri Kapsıyor? Hangi Belgeler Alınmalı?

5 Haziran tarihine kadar gayrimenkul danışmanlığı sertifikası nasıl alınır bu kadar detaylı cevap aramak gerektirmiyordu. Belge almak isteyen adaylar, Federasyon tarafından kabul görülen herhangi bir kurstan gayrimenkul belgesi alabilmekteydi. Fakat bu tarih itibariyle işlemeler MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tekeline geçti. Bu sayede, amiyane tabirle merdiven atlı işletmelerin önüne geçilmesi ve verilen hizmetlerin daha yüksek standartlara taşınması amaçlanıyor.

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Emlakçılık yapmak isteyen kişi ister işletme sahibi ister personel olsun, herkes için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunludur.

Firma sahibi, şube var ise bu şubelerin müdürleri; “Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5” belgesini,

Pazarlama ve satış personeli; “Emlak Danışmanı Seviye 4” belgesini almak zorundadır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi 5 senede bir yenilenmesi gerekmektedir. Belge almak için MYK tarafından görevlendirilen kurumlarca yapılan sınavı başarıyla tamamlamanız gerekiyor.

Yetki Belgesi

Mesleki Yeterlilik Belgesi satın aldıktan sonra Yetki Belgesi almanızın önü açılmış oluyor. Peki, yetki yani gayrimenkul danışmanlık belgesi nasıl alınır, aranan şartlar nelerdir daha yakından inceleyelim. Öncelikle aranan koşulları şöyle sıralayabiliriz:

İşletmeye ait net alanın 30 metrekareden büyük olması,

İşletme dahilinde arşiv bölümünün bulunması,

İşletmenin tüm teknik (bilgisayar, telefon, faks, masa, koltuk vb.) donanımlara sahip olması,

Adayın meslek odasına kayıtlı olması,

18 yaş üzeri olması,

En az lise mezunu olması,

İflas etmemiş olması / iflas etse bile itibarının iade edilmiş olması,

Yüz kızartıcı suça bulaşmamış olması,

Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmasıdır.

Emlakçılık belgesi 5 yıl süre ile geçerliliğini kurulmaktadır. Bu 5 senenin sonunda yeniden belge alınması gerekiyor.

Emlakçılık Belgesi için Başvuru Aşamaları

Emlakçılık belgesi için müracaat yapmak isteyen her aday için yukarda saydığımız şartlar aranır.

Bu koşulların yerine getirildiğine dair belgeler ile beraber Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi nin funduszeue.info adresi üzerinden müracaat yapılır.

Başvuru tarihinden sonraki 7 gün içerisinde, aranan bu koşulların yerine gelip gelmediği tespit için İl Müdürlüğü inceleme yapar.

Emlakçılık yetki belgesi almak için aranan tüm koşulları yerine getiren işletmelere, incelemenin akabinde gelen on gün içerisinde yetki belgesi verilir.

Eğer herhangi bir sebepten dolayı belge talebi reddedilirse, reddin gerekçeleri ile beraber “Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi” üzerinden bilgi verilecektir.

Emlak Danışmanlığı Sertifikası için funduszeue.info ziyaret edini.

Emlakç&#x;l&#x;k Belgesi

Emlak Danışmanlığı Kursu

Emlak danışmanlığı kursu, Eylül / Sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Uzaktan Eğitim Yapan Dershane ve Kurslar Yönergesi, Resmî Gazetenin tarih, sayısı ile yayımlanan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, tarihli Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi gereğince internet tabanlı olarak da verilir. İnternet tabanlı emlak danışmanlığı kursunda eğitim sürecinde olduğu gibi sınav sürecinde de mekâna bağlı kalmak gerekmez. Emlak danışmanlığı sertifika sınavı online ortamda gerçekleştirilir. 50 puan ve üzeri not alan kursiyerler e-devlet üzerinden sorgulanabilen emlakçılık sertifikasına sahip olur.

Emlak danışmanlığı, geleneksel emlakçılıktan farklı olarak emlak hukukundan müşteri ilişkilerine kadar sektöre dair her konuda bilgi sahibi olarak yapılabilir. Nitekim mesleği yerine getirmek için seviye 4 ve 5 mesleki yeterlilik belgesi gereklidir. Emlak belgesi alma noktasında da devreye emlak danışmanlığı eğitimi veren kurslar girer. Emlak danışmanlığı kursu sayesinde alabileceğiniz emlakçılık belgesi, emlak ofisi açmak için gerekli belgeler arasında bulunmasıyla da önem taşır.

Emlakçılık Eğitimi Ders İçerikleri

Emlak belgesi başvuru sürecinin ardından emlak danışmanlığı eğitimi verilir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince düzenlenen eğitimlerde üzerinde durulan emlakçılık dersi konu başlıkları genel olarak şöyledir:

  • Pazarlama
  • Halka İlişkiler ve İletişim
  • Tapu Sicili
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Danışmanlığı
  • Ekspertiz ve Şehir Planlama

Eğitim sonunda emlakçılık ile ilgili genel kavramları öğrenerek meslek ve sektör hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca şu sorulara kapsamlı olarak yanıt verebilecek bilgiye sahip olabilirsiniz:

  • Hukuki ve ekonomik açıdan emlak danışmanlığı nedir?
  • Emlak pazarlamasında nelere dikkat etmek gerekir?
  • Halkla ilişkilerde kurumsal imajın önemi nedir?
  • İletişim teknikleri nelerdir?
  • Sık kullanılan olumlu ve olumsuz beden dili hareketleri nelerdir?
  • Tapu sicili nedir?
  • Kadastro çalışmalarında nasıl bir yol izlenir?
  • Kadastro Müdürlüklerine nasıl başvurulur?
  • Kadastro işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?
  • Gayrimenkul hukukunun genel hükümleri nasıldır?
  • Emlak sektöründe vergi yükümlülükleri nelerdir?
  • Emlak komisyonculuğunun Türk Hukuk sistemindeki yeri nedir?
  • Şehir planlamasının esasları nelerdir?
  • Emlak Danışmanlığı Belgesi Nasıl Alınır?

Emlak danışmanlığı kursu, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi doğrultusunda uzaktan eğitim olarak da düzenlenir. Emlakçı belgesi nasıl alınır sorusuna yanıt niteliğindeki online emlak danışmanlığı kursu sayesinde zaman ve mekâna bağlı kalmadan eğitime erişebilirsiniz.

Online eğitim sayesinde eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmanız mümkündür. Ulaşım gibi maliyetler de ortadan kalkar. Uzaktan eğitim daha uygun emlakçılık belgesi fiyatları bakımından da avantaj sağlar. Eğitim, emlak sertifikası nasıl alınır konusunda tek başına yeterli değildir. Eğitim sonunda yapılan sınavdan olumlu sonuç almak da üniversite onaylı emlakçılık sertifikası alabilmek açısından önem taşır.

Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlak sektörüne giriş yapmak ve gayrimenkul işletmesinde emlak danışmanlığı ve emlak yönetimi hizmetleri vermek isteyenlerin yanıt aradığı ilk soru emlakçılık yetki belgesi nasıl alınır şeklindedir. Sizler için emlak yetki belgesi şartları konusuna değinerek yetki belgesine dair merak edilenlere açıklık getirdik.

Emlak sektörü, çeşitli güncellemelerle daha sistematik olması sağlanan sektörlerden biridir. yılında yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında, sorumlu emlak danışmanı olmak ve emlak dükkanı açmak için zorunlu tutulan gayrimenkul yetki belgesi de bunun göstergesidir.

Emlakçılık Belgesi Nasıl Alınır?

Sektörde haksız rekabeti önlemek ve kayıt dışı emlak faaliyetleri yapılmasının önüne geçmek amacıyla emlak yetki belgesi zorunlu tutulmuştur. Emlak ofisi açmak için yetki belgesi almak zorunludur. Emlak ofisinde emlak danışmanı olarak çalışmak için de bu belgeyi almak gerekmesi sektöre ilgili olan herkesin dikkatini yetki belgesine yöneltmiştir.

Emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yetki belgesi alma şartları, taşınmaz ticareti hakkında yönetmelikte hakkında yönetmelikte şöyle belirtilmiştir:

  • Taşınmaz ticareti yapılan ilin meslek odasına kayıtlı olunması
  • Kurumlar vergisi mükellefi veya gelir vergisi olunması
  • Meslek odasının yanı sıra vergi kayıtlarında da emlakçılık faaaliyetlerinin yapıldığını gösteren belgelerin bulunması
  • Emlak ofisinde çalışan kişilerden en az birinin sorumlu emlak danışmanı seviye 5 MYK belgesine sahip olması

Hem sorumlu emlak danışmanlarının hem de emlak işletmelerinin yetki belgesine sahip olmaları için gereken diğer şartları şöyle sıralayabiliriz:

  • 18 yaşını doldurmak
  • En az ilköğretim eğitim seviyesinde mezun olunduğunu gösteren belgeye sahip olmak
  • İflas etmemiş olmak veya İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarı geri kazanmış olmak
  • Kasten işlenen bir suçtan ötürü 5 yıldan fazla hapis cezası almamak
  • Milli Eğitim Bakanlığı onaylı emlak danışmanlığı sertifikası (emlakçılık belgesi) sahibi olmak
Emlakçılık yetki belgesi nasıl alınır

4 AşamadaEmlak Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlak ve Emlak Yönetimi, Gayrimenkul Yönetimi, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi, Gayrimenkul ve Varlık Değerleme ile Emlak Komisyonculuğu bölümlerinden mezun olanların mezuniyeti belgeleyebilmesi, emlak belgesi alma için eğitim alması gerekmediğini gösterir. Emlakçılık yetki belgesi alma süreci şöyledir:

funduszeue.info az saatlik emlakçılık eğitimi almak

Emlak danışmanları, alıcı ve satıcı arasında köprü işlevi görür. Bu işlevi yerine getirirken üzerine düşen pek çok görev ve sorumluluk vardır. Bu sorumlulukları yerine getirebilecek bilgiye sahip olması emlakçılık eğitimleriyle mümkün olabilir.

Eğitim sonunda verilen en az saatlik emlak danışmanlığı sertifikası alınır. Bu sertifika sayesinde mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi almanın önü açılmış olur. Üniversite veya MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası sayesinde emlak ofislerinde veya gayrimenkul şirketlerinde çalışmak, emlak dükkanı açmak mümkün olur. Bankaların ilgili bölümlerinde çalışmak isteyenlerin de öncelikle bu eğitimleri alması gerekir.

funduszeue.infoçılık belgesi sertifika sınavında başarılı olmak

Emlak danışmanlığı kursuna katılmak emlakçılık sertifikası almak ve emlak danışmanı unvanını elde etmek için yeterli değildir. Eğitim sürecinin başarıyla tamamlanması gerekir. Sürecin sonunda yapılan değerlendirme sınavında belirli puanın üzerine geçilmemesi durumunda sertifika alınması söz konusu değildir.

funduszeue.info 5 belgesi için sınava katılın

Emlak yetki belgesi başvurusu yapmadan önce emlak sektöründeki bilginin ve deneyimin kanıtlanması gerekir. Seviye 4 belgesi ile emlak danışmanlığı yaptıktan sonra ofis açmak veya sorumlu emlak danışmanı olarak görev yapabilmek için Seviye 5 olarak ifade edilen mesleki yeterlilik belgesini almak gerekir.

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesini alabilmek için deneyim şartı getirilmiştir. Buna göre ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının en az 6 ay; lise mezunlarının ise 12 ay emlak danışmanı ya da sorumlu emlak danışmanı olarak çalışmış olması gerekir.

4.Emlak yetki belgesi başvuru sürecini başlatmak

Yetki belgesi almak için son adım başvuru sürecini başlatmaktır. Meslek odası kaydı ve gerekli evraklar tamamlandıktan sonra Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemine başvuruda bulunmak için engel yoktur.

Emlak yetki belgesi almak için gerekli evraklar şunlardır:

  • Oda kayıt belgesi (3 ay)
  • Vergi levhası
  • Öğrenim durumunu gösteren diploma
  • En az saatlik emlak danışmanlığı sertifikası
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
  • İmza sirküleri
  • Adli sicil kaydı
  • Mesleki yeterlilik belgesi

Emlakçılık Yetki Belgesi Nereden Alınır?

Gayrimenkul danışmanlığı eğitimi sonrasında emlakçılık belgesi alan emlak danışmanları, mesleki yeterlilik belgesi aldıktan sonra yetki belgesi almaya hak kazanır. 05 Eylül tarihi itibarıyla emlak işletmelerine emlak yetki belgeleri Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilmektedir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için ön koşul olan emlak yetki belgesine ilişkin işlemlerin tamamı Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi&#;nden (TTBS) gerçekleştirilir.

Emlak Yetki Belgesi Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular

Emlak Yetki Belgesini Kimler Alabilir?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamındaki faaliyetleri gösterebilmek için emlak yetki belgesi almak zorunludur. Dolayısıyla bu faaliyetleri gerçekleştirmek isteyen ve emlak dükkanı açmak isteyen herkes emlak yetki belgesi alabilir. Bu noktada bahsettiğimiz koşulların sağlanması önem taşır.

Emlak Yetki Belgesi Başvuru Süreci Nasıl İşler?

Emlak yetki belgesi, Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilir. Yetki belgesini almak için Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapmak gerekir. Başvuru işlemleri için sisteme üye olmak zorunlu değildir. E-devlet kullanıcı bilgileriyle sisteme giriş yapmak mümkündür. Sisteme ekvrakları yükledikten sonra başvuru il müdürlüğüne gönderilir. Başvuru durumu başvurularım bölümünden takip edilir. 

Emlak Yetki Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emlak yetki belgesini sorgulamak için TBSS (Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi) portalı kullanılır. Yetki belgesi alan işletme bilgilerine yetki belgesi sorgula sayfasından ulaşmak mümkündür. Sorgulama yapmak için gereken tek şey 7 rakamdan oluşan yetki belgesi numarasını, işletme unvanını ve faaliyet gösterilen ili seçmektir.

Emlak Yetki Belgesi Süresi Nedir?

Emlakçılık yetki belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Süre dolduktan sonra emlak yetki belgesi yenileme işlemi yapmak gereklidir. Yenileme yine aynı sistem üzerinden yapılabilir.

Özetle;

Emlak sektöründe bilinçli ve yönetmeliğe uygun şekilde faaliyet göstermenin yolu emlak yetki belgesi almaktır. Emlakçılık yetki belgesi nasıl alınır merak edenler için gerekli koşullara değindik ve emlak yetki belgesi süresi gibi konulara açıklık getirdik. Siz de emlak ofisi açmak ve sorumlu emlak danışmanı olmak istiyorsanız belgeyi almak için öncelikle emlakçılık eğitimi almalısınız. Emlakçılık kursu hakkında detaylı bilgi için bu sayfayı inceleyebilir ve sayfadaki bilgi formunu doldurarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası