demokrat partinin kurucuları kimlerdir / Millet Partisi () - Atatürk Ansiklopedisi

Demokrat Partinin Kurucuları Kimlerdir

demokrat partinin kurucuları kimlerdir

14 Mayıs seçimlerinde hangi parti hangi ittifakta yer alıyor? Kim dışarıdan destek veriyor?

Türkiye'de 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne toplam 36 siyasi parti katılıyor. Bu partilerin bir kısmı ittifaklar oluşturarak sandığa gidiyor. İttifaklar protokollerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sundu.

Peki buna göre kaç ittifak seçime giriyor, hangi siyasi parti hangi ittifakta yer alıyor ya da dışarıdan destek veriyor?

Cumhur İttifakı

Siyasi partiler:

Dört siyasi parti 14 Mayıs seçimlerine "Cumhur İttifakı" çatısı altında katılmaya karar verdiklerini belirtti. 24 Mart 'ta YSK'ya ittifak protokolünü sunan Cumhur İttifakı'nda yer alan partiler : 

  • Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)
  • Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
  • Büyük Birlik Partisi (BBP) 
  • Yeniden Refah Partisinin (Yeniden Refah)

Hüda Partisi (HÜDA PAR) ittifaka dışarıdan destek veriyor.

Doğu Perinçek, lideri olduğu Vatan Partisi'nin Cumhur İttifakı'nda yer alma talebinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından reddedildiğini açıkladı. Perinçek, konuyla ilgili basın açıklamasında "Cumhur İttifakı, Vatan Partisi'ni değil, Amerika Birleşik Devletleri'yle uzlaşma yolunu ve Hüda-Par'ı tercih etti" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayı:

Protokolde Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanlığı seçimindeki ortak adayının halen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Recep Tayyip Erdoğan olduğu ifade edildi.

Hedefi:

"15 Temmuz darbe girişimini bir dönüm noktası olarak gören Cumhur İttifakı, bunun 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle perçinlenerek 'milli şuur'a dönüştüğünü" vurguluyor. "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla hareket ettiğini belirten ittifak, gelecek beş yıl içinde bu sistemin başta yeni bir Anayasa yapımı olmak üzere bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesini temin etmeyi hedefliyor.

Millet İttifakı

Siyasi partiler:

"Altılı Masa" girişimiyle bilinen altı siyasi parti, "Millet İttifakı" adı altında seçimlere giriyor. İttifak protokolünü 22 Mart'ta YSK'ye sunan altı parti şu şekilde:

  • Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
  • İYİ Parti
  • Saadet Partisi (SP)
  • Gelecek Partisi (GP)
  • Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi
  • Demokrat Parti (DP)

Türkiye Değişim Partisi ittifaka dahil olmadı ancak parti lideri Mustafa Sarıgül, ittifakı dışarıdan destekleyeceklerini açıkladı. 

Millet ittifakını dışarıdan destekleyeceğini bildiren diğer partiler ise Liberal Demokrat Parti ve Doğru Parti oldu.

Cumhurbaşkanı adayı:

Millet İttifakı, daha önce anlaştıkları üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

Hedefi:

Millet İttifakı güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönülmesini hedefliyor. Bunun için yol haritasını ve hedeflerini belirleyen ittifak, "demokrasi ve adaletin tesis edildiği yeni bir siyaset kültürü ve yönetimi anlayışıyla farklılıkların zenginlik sayıldığı, özgür, refah ve onur içinde bir yaşam" vaat ediyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı

Siyasi partiler:

Yedi siyasi parti,14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere "Emek ve Özgürlük İttifakı" adıyla katılma kararı aldı. Bu partiler hazırladıkları ittifak protokolünü 24 Mart'ta YSK'ya sundu. HDP'nin girişimiyle kurulan ittifakta yer alan siyasi partiler:

  • Emekçi Hareket Partisi (EHP)
  • Emek Partisi (EMEP)
  • Halkların Demokratik Partisi (HDP) *
  • Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF)
  • Türkiye İşçi Partisi (TİP) 
  • Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) 
  • Yeşiller ve Sol Gelecek Parti (YSP)

* HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile katılma kararı aldı. 

Cumhurbaşkanı adayı:

Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday çıkarmaktan vazgeçen Emek ve Özgürlük İttifakı bir aday ismi telaffuz etmedi. Ancak ittifakı oluşturan parti liderleri. çeşitli açıklamalarıyla desteklenmesi için Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu işaret etti.

Hedefi:

Kendilerini "işçilerin, emekçilerin, yoksulların, kadınların, gençlerin, doğa ve insan hakları savunucularının dayanışması ve ittifakı" olarak tanımlayan Emek ve Özgürlük İttifakı ekonomi, yoksulluk, Kürt meselesi, temel hak ve hürriyetlerin öncelikli konuları olduğunu belirtiyor. İttifak hedefini Kürt "demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi ilkeler temelinde halkın gerçek egemenliğine dayanan bir demokrasinin inşasını sağlamak" olarak tanımlıyor.

Ata İttifakı

Siyasi partiler:

Dört siyasi parti 14 Mayıs seçimlerine katılmak üzere Ata ittifakını oluşturdu. 24 Mart'ta YSK'ya protokollerini sunan ittifakı oluşturan siyasi partiler şunlar:

  • Zafer Partisi
  • Adalet Partisi
  • Ülkem Partisi 
  • Türkiye İttifakı Partisi

İttifakta yer alacağını belirten Doğru Parti, ittifakın cumhurbaşkanlığı adayını açıklaması üzerine ayrıldı. Partiye Vatan ve Hürriyet Partisi ile Güven Adalet ve Aydınlık Partisi dışarıdan destek veriyor.

Cumhurbaşkanı adayı:

Ata İttifakı cumhurbaşkanı adayı olarak eski Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili Sinan Oğan'ı destekliyor.

Hedefi:

Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını belirledikleri toplantı sonrasında yayınlanan ortak metinde "Siyasi esin kaynağımız; Cumhuriyetimizin Kurucu Değerleri ve Anayasasıdır" denildi. "Geleneksel devlet anlayışı ve cumhuriyetin kurucu değerleri kapsamında yeniden parlamenter sistee geçiş yapılmasını hedefleyen ittifak, siyasi kutuplaştırma, düşmanlaştırma, yolsuzluk ve yoksullukla mücadelenin yanı sıra Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmesini savunuyor. 

Sosyalist Güç Birliği

Siyasi partiler:

14 Mayıs seçimlerine katılacak bir diğer ittifak da Sosyalist Güç Birliği adı altında oluştu. Seçimlere Sosyalist Güç Birliği" ittifakı adı altında kendi da, logo, aday ve programlarıyla katılacak olan siyasi partiler şu şekilde:

SOL Parti (SOL)

Türkiye Komünist Partisi (TKP)

Türkiye Komünist Hareketi (TKH)

Devrim Hareketi (DH)

Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP)

Cumhurbaşkanı adayı:

Sosyalist Güç Birliği seçim için bir aday çıkarmadı, ancak ittifaktaki partiler CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini bildirdi.

Hedefi:

İttifak, ilk kurulduğu 20 Ağustos tarihindeki açıklamasında hedefini "Yarınları sermaye çetelerinin, tarikatların, bir avuç haraminin ve emperyalizmin pençesinden kurtararak emekçilerin laik, demokratik, bağımsız cumhuriyetini kurmak" iadeleriyle tanımlamıştı.

Memleket Partisi

Herhangi bir siyasi ittifak içinde yer almayan Memleket Partisi cumhurbaşkanlığı seçimine parti genel başkanı Muharrem İnce'yi cumhurbaşkanlığı için aday gösterdi.

Seçimlere katılan siyasi partilerin tam listesi:

  1. Adalet Birlik Partisi
  2. Adalet Partisi
  3. Adalet ve Kalkınma Partisi
  4. Anavatan Partisi
  5. Bağımsız Türkiye Partisi
  6. Büyük Birlik Partisi
  7. Büyük Türkiye Partisi
  8. Cumhuriyet Halk Partisi
  9. Demokrasi ve Atılım Partisi
  10. Demokratik Sol Parti
  11. Demokrat Parti
  12.  Emek Partisi
  13. Gelecek Partisi
  14. Genç Parti
  15. Güç Birliği Partisi
  16. Hak ve Özgürlükler Partisi
  17. Halkın Kurtuluş Partisi
  18. Halkların Demokratik Partisi
  19. Hür Dava Partisi
  20. İyi Parti
  21. Memleket Partisi
  22. Millet Partisi
  23. Milliyetçi Hareket Partisi
  24. Milli Yol Partisi
  25. Saadet Partisi
  26. Sol Parti
  27. Türkiye Değişim Partisi
  28. Türkiye İşçi Partisi
  29. Türkiye Komünist Hareketi
  30. Türkiye Komünist Partisi
  31. Vatan Partisi
  32. Yeniden Refah Partisi
  33. Yenilik Partisi
  34. Yeni Türkiye Partisi
  35. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi
  36. Zafer Partisi
kaynağı değiştir]

Ana madde: Türkiye genel seçimleri

Ekonomide yaşanan darboğaz ve siyasi çalkantılar nedeniyle DP seçimleri 1 yıl önceye aldı. 27 Ekim günü yapılan seçimler öncesinde kampanya oldukça sert geçti. Seçimler iktidarı zayıflattı, muhalefetin elini güçlendirdi. Seçimler öncesinde muhalefetin seçimlere bir cephe halinde girmesini engelleyen DP, yine de oy kaybından kurtulamadı. Sonuçlara göre DP % oyla milletvekili çıkardı. Bu milletvekili sayısında çoğunluk sisteminin etkisi büyüktür. Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi ise oyların %'ini alarak milletvekili aldı. Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP) ve Hürriyet Partisi) dörder milletvekilliği aldılar. Rivayete göre Adnan Menderes, dakika dakika değişen seçim sonuçları nedeniyle bir ara "Allah'ım bir daha bana böyle bir seçim gecesi yaşatma" demiştir. ve seçimlerinden sonra ilk defa muhalefetin oyu iktidarın üzerine çıkmıştı. Muhalefete göre DP artık azınlığın iktidarıydı. Seçimler sonrasında da gerginlikler sürdü. TBMM Kasım ayında açıldı. Celâl Bayar milletvekilinden DP milletvekilinin katıldığı oylamada oy alarak üçüncü defa cumhurbaşkanlığına seçildi. Adnan Menderes beşinci hükûmetini kurdu ve güvenoyu aldı.

Cumhurbaşkanı Bayar ve Başbakan Menderes, ABD Başkanı Eisenhowerile görüşürken ().

seçimlerinden sonra siyasi ortamda sertlik günden güne daha da artmaya başladı. yılında, dış ödemeler dengesindeki bozukluk alınan dış borçları ödenemez hale getirmişti. Türkiye'nin borçlandığı ülkeler arasında kurulan bir konsorsiyum ile varılan mutabakat ile 4 Ağustos 'de ekonomik istikrar tedbirleri yürürlüğe girdi. Yapılan devalüasyon ile Türk lirasının değeri yeniden belirlendi. Dolar kuru 2,80 liradan 9,02 liraya çıktı. Bu tedbir dış ödeme dengesini biraz olsun sağladı ise bile yaşanan ekonomik durgunluk, zamları, işsizliği ve iflasları da beraberinde getirmişti. Ağustos , DP ve Cumhuriyet Halk Partisi gruplarının karşılıklı bildirileri ile geçti. İhtilal sözleri dolaşmaya başladı. Demokrat Parti lideri ve Başbakan Adnan Menderes 12 Ekim 'de Manisa'da yaptığı konuşmada, kin ve husumet cephesi olarak tanımladığı muhalefetin oluşturduğu Güç Birliği Cephesi karşı bir Vatan Cephesi kurulması gerektiğini vurguladı. Radyolardan Vatan Cephesi'ne katılanların adları okunmaya başladı.

Bu arada yılından beridir ağır ağır ilerleyen Kıbrıs Sorunu da kendini gösterdi. Kıbrıs'ta EOKA örgütü Türkler üzerinde baskı yapmaya başlamıştı. Türkiye adanın bölünmesinden yani o günlerin deyimi ile Taksim edilmesinden yanaydı. başlarında adada bulunan İngiliz askerler Türkler'e ateş açınca büyük bir tepki ortaya çıktı. Türkiye ayağa kalktı. Haziran ayında İstanbul'da bin kişilik bir miting yapıldı ve Türkiye'nin isteği güçlü bir biçimde vurgulandı: "Ya Taksim, Ya Ölüm". Ankara'da da benzer gösteriler yapıldı. Nihayet 19 Şubat 'da Zürih ve Londra Antlaşmaları ile sorun bir süreliğine aşılmış oldu. Başbakan Menderes bu antlaşma için Londra'ya giderken uçağı düştü. 14 kişinin öldüğü kazada başbakana herhangi bir şey olmadı.

Ekonomide ve dış politikada bunlar yaşanırken iç politikada muhalefete yönelik baskılar da artıyordu. CHP'nin yayın organı Ulus Gazetesi başta olmak üzere muhalefete destek veren birçok gazete aralıklarla kapatılıyordu. Mayıs 'da CHP lideri İsmet İnönü Uşak'ta saldırıya uğradı. İzmir'de, İstanbul'da ve Ankara'da CHP liderine saldırılar oldu.

Türkiye bu kargaşa ortamı içerisinde yılına doğru ilerlerken 31 Temmuz 'da Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (sonradan "Avrupa Birliği" adını alan uluslararası örgüt) üye olmak için başvurdu.

27 Mayıs Darbesi[değiştir kaynağı değiştir]

Yargı, işkenceci polislere “arkanızdayız” demiştir

Yargı, işkenceci polislere “arkanızdayız” demiştir

Lice Katliam Davasının düşürülmesi Kürtlere karşı suçların aklanmasıdır

Lice Katliam Davasının düşürülmesi Kürtlere karşı suçların aklanmasıdır

Beştaş: IŞİD’e tek bir operasyon yapmayanlar her gün Kürt siyasetçileri katlediyor, bunun adı Kürt düşmanlığıdır

Beştaş: IŞİD’e tek bir operasyon yapmayanlar her gün Kürt siyasetçileri katlediyor, bunun adı Kürt düşmanlığıdır

E-Devlet verilerinin yayınlanması

E-Devlet verilerinin yayınlanması

Askeri nizamda ayakta sayım uygulaması ve buna karşı direnenlere yönelik işkence suçuna son verin

Askeri nizamda ayakta sayım uygulaması ve buna karşı direnenlere yönelik işkence suçuna son verin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası