yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi nasıl olunur / Araştırma Görevlisi Olmak İçin Yüksek Lisans Yapıyor Veya Yapmış Olmak Şart Mı? - seafoodplus.info

Yüksek Lisans Yaparken Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur

yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi nasıl olunur

Araştırma görevlisi nedir, nasıl olunur? Araştırma görevlisi olma şartları neler ve yaş sınırı var mı?

Size bütün detaylarıyla araştırma görevlisi nedir, nasıl olunur sorularının cevaplarını anlatacağız. Ayrıca araştırma görevlisi olma şartları neler ve yaş sınırı var mı bunlardan da bahsedeceğiz. O zaman lafı daha fazla uzatmadan hemen detayları verebiliriz.

Araştırma Görevlisi Nedir? Nasıl Olunur?

Detaylarından bahsetmeden önce araştırma görevlisinin kim olduğundan bahsedelim. Araştırma görevlileri aslında asistan olarak bilinirdi. Yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırmalarda ve incelemelerde yardımcı olan, yetkili alanlar tarafından verilerek ilgili görevleri yapan öğretim yardımcısına ‘araştırma görevlisi’ deniyor.

Peki araştırma görevlisi ne iş yapar ve nasıl olunur? Araştırma görevlileri öğretim görevlisi olan kişilere yardımcı olur ve işlerini destekler. Buna ek olarak üniversite içerisinde yapılan incelemelerde ve deneylerde de yer almak zorundadır.

Buna ek olarak araştırma görevlisi nasıl olunur diye merak ettiğinizi de biliyoruz. Bir sonraki başlığa geçerek bütün detayları öğrenebilirsiniz.

Araştırma Görevlisi Olma Şartları Neler?

İşte şimdi sizlere araştırma görevlisi olma şartlarından bahsedeceğiz.

  • Üniversitelerin lisans alanlarından mezun olmanız gerekiyor.
  • ALES puanınız yeterli olmalı.
  • Yabancı dil sınavından da yeterli puanı almış olmanız lazım.
  • ALES için çoğunda sınır 70 iken YDS sınavından da 50 almanız gerekiyor.
  • Yüksek lisans ya da doktora yapıyor olmalısınız. (bu da bazı bölümlerde istenen şartlar arasında)

Bunlara ek olarak araştırma görevlisi yaş sınırı da 35’tir. Yani başvuru yapabilmeniz için 35 yaşını doldurmamış olmalısınız. Biraz da araştırma görevlisinin sorumluluklarından bahsedelim.

  • Bilimsel araştırmalarda ve etkinliklerde bulunmalı
  • Araştırmalarını oldukça detaylı ve doğru yapmalı
  • Yüksek lisans ve doktora programlarına katılmalı
  • Ahlaki kurallara uymalı
  • Kaynakları etkin ve doğru kullanmalı

Bunlara dikkat ederek kendinizi alanınızda geliştirebilirsiniz. Böylece kısa sürede başarıyla ilerleyebilirsiniz.

Araştırma Görevlisi Yüksek Lisans Yapabilir mi?

Yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi olmak mümkün mü? Evet, bu mümkün. Yüksek lisans ya da doktora yaparken de üniversitelerin araştırma görevlisi kadrolarında yer alabilirsiniz. Bütün şartları sağlıyorsanız ve eğitim süreciniz iyi gidiyorsa bunu yaparak kariyerinizi adım adım yükseltebilirsiniz.

Bazen de yüksek lisans eğitimi tamamlandıktan sonra araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirsiniz. Bu da size eksi bir şekilde dönmeyecektir. Akademisyen olmak istiyorsanız zaten zaman içerisinde bu aşamaları geçmeniz gerekiyor. Sonrasında da doktora eğitiminizi tamamlayarak istediğiniz yerde kendinizi görebilirsiniz.

Ama şunu da söylemek gerekiyor. En başta yüksek lisans sınavını başarıyla geçseniz bile ilerleyen süreçler sizi biraz yoracaktır. Yine de yılmayın ve sonuna kadar ilerleyin.

Araştırma Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

yılı göz önünde bulundurulduğunda bir araştırma görevlisinin en düşük maaşı 7 bin TL’dir. Tabi bu ücret çalışmak için görevlendirildiği üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Zaman içerisinde de ücretler artış gösterir.

Eğer üniversite içerisinde yükselmek ve bir kariyer yapmak istiyorsanız mutlaka bu süreçleri güzel ve doğru değerlendirmelisiniz. Bir süre sonra karşılığını almaya başladığınızda ne kadar doğru bir karar verdiğinizi de görmüş olacaksınız.

Akademisyen olma yolunda ilerleyin ve bu meslek sürecinde de kendinize sürekli bir şeyler katın. Güncel bilgileri alın ve onları taze tutun. Ancak bu şekilde işinizi doğru yapabilirsiniz.

Yüksek lisans yapmadan, öğretim görevlisi olunabilir mi?

Üniversitelerde akademik personel olma hayali kuran birçok kişinin kafasını karıştıran bir soruyu bu yazımızda kapsamlı şekilde izah edeceğiz.

Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuru, atanma ve giriş sınavlarına ilişkin düzenlemeler "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te belirtilmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin 7 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde;

a) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak,

b) Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak.

hükümleri yer almaktadır.

Öncelikle yönetmelik hükümlerini detaylı olarak aşağıda verdiğimiz örnekler üzerinden sizlere açıklayalım :

1-Dört yıl eğitim veren fakülte ve yüksekokullara alınacak öğretim görevlisi ilanlarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 5 yıl deneyim sahibi olması gerekmektedir.

Örneğin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için İşletme alanında tezli yüksek lisans yapmış olması yada işletme bölümü mezunu olup, lisans eğitimi gördüğü alanda kamu veya özel sektörde en az beş yıl çalışma deneyimi olmalıdır.

2-Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi bölümleri ve Konservatuvarlara alınacak öğretim görevlisi kadrolarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 2 yıl deneyim sahibi olması zorunludur.

Örneğin, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için Müzik Eğitimi alanında tezli yüksek lisans yapmış olması yada Müzik Öğretmenliği bölümü mezunu olup, alanında en az iki yıl çalışma deneyimi olması gerekmektedir.

3-İki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarına alınacak öğretim görevlisi ilanlarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 2 yıl deneyim sahibi olması yönetmelikte şarttır.

Örneğin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için Çocuk Gelişimi alanında tezli yüksek lisans yapmış olması yada Çocuk Gelişimi bölümü mezunu olup, alanında en az iki yıl çalışma deneyimi olmalıdır.

Ayrıca, şunu da belirtmemizde fayda var üniversiteler yukarıda belirttiğimiz yönetmelikte aranan deneyim sürelerini "en çok 10 yıla kadar" verecekleri ilanlarda artırabilirler.

Yukarıda yaptığımız açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, üniversitelerde öğretim görevlisi olmak için Yüksek Lisans yapmak zorunlu şart değildir. Lisans mezunu olduktan sonra alanında belirli bir süre kamuda veya özel sektörde çalışan kişiler de "ÖĞRETİM GÖREVLİSİ" olarak üniversitelerde çalışabilmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir