santral bulging nedir / Dejeneratif Disk Hastalığı ve Tedavisi | Amerikan Hastanesi

Santral Bulging Nedir

santral bulging nedir

Bel Fıtığı (Disk Hernisi)

Bel ağrısı son derece yaygındır ve insanların tıbbi yardım araştırdıkları ikinci en sık nedendir. Bel ağrısından şikayet eden hastaların sayıca çokluğuna karşın hastaların yalnızca % 1 inde siyatik ağrısı tarzında şikayetler ve % ünde bel fıtığı ( lomber disk herniasyonu ) vardır. Siyatik, bel fıtığı için öylesine tipik bir göstergedir ki, siyatik ağrısı olmaksızın klinik olarak anlamlı bir disk herniasyonu ihtimali çok düşüktür. Ancak bunun istisnaları vardır, idrar kaçırma ve bacaklarda kuvvetsizlik gibi bulgularla ani olarak ortaya çıkan Cauda Sendromu bu istisnalardan bir tanesidir. İstisnalardan bir diğeri spinal stenoz adı verilen omurilik kanalının normal ölçülerden dar olması halidir.


Genel Bilgiler ve Terimler 

Lomber ( bel ) bölgede 5 adet omur vardır, bunlar tıbbi terminolojide kolaylık olması için L1 den L5 e kadar numaralandırılarak ifade edilirler. Örneğin L4 - L5 kısaltmasıyla 4. ve 5. bel omuru kastedilmektedir. Bel ağrısı çeken ya da bel fıtığı teşhis edilen hastaların ve yakınlarının, sık sık duyduğu, doktorunuzun kullandığı ve de MR / BT raporlarında çok sık karşılaştığınız bazı terimlerin karşılıklarını, aydınlatıcı olması amacıyla konunun başında aşağıdaki satırlarda bulacaksınız.

  • Lomber Bölge : Bel bölgesi
  • Lumbo-Sakral Bölge : Kuyruk sokumu-bel bölgesi
  • Sakrum : Kuyruk sokumu kemiği
  • Sakro-İliak Eklem : Kuyruk sokumu kemiği ile leğen kemiğinin yapmış olduğu eklem ( Sağ ve solda olmak üzere her iki tarafta da vardır. )
  • Lumbago : Bel ağrısı
  • Lumbosiyatalji : Belden bacağın arka kısmına siyatik sinir boyunca yayılan ağrı.
  • Disk Herni : Bel fıtığı
  • Skolyoz : Omurganın yanlara doğru çarpıklığı, eğriliği
  • Lordoz : Omurganın konveksliği öne bakan kavisli durumu ( Bel omurları normalde lordoz durumundadır )
  • İntervertebral : Vertebralar arası, omurlar arası
  • Postero-Lateral : Arka - yan
  • Posterior Longitidunal Ligament : Omurgaların, omurilik kanalına bakan yüzünü saran bağ dokusuna verilen ad. Bu bağ dokusunun omurgaların ön yüzünde olanına da anterior longitidunal ligament adı veri

Diskin Yapısı 

İki omur arasında yer alan diskler 4 - 6 mm kalınlığında, form değiştirebilen elastik yapılardır. Merkezi kısmında nucleus pulposus etrafında da halkavari anulus fibrosus adı verilen iki farklı yapıdan oluşan diskler bu özellikleriyle omurlar arasında yastık / amortisör görevi yapmaktadırlar. Diskler bütün omurga boyunca omurlar arasında yer alırlar ve böylece omurların birbiri üzerinde daha kolay hareket ederek ölçülü de olsa omurganın hareketliliğini sağlamış olurlar. Ayrıca omurgaya binen ağırlığın daha geniş yüzeye yayılması da sağlanmış olur.

Doğal olarak, lomber bölgede bulunan diskler, daha üst seviyelerdeki, örneğin boyun bölgesindeki disklere oranla daha fazla ağırlığa maruz kalırlar. Bu da disklerin neden bel bölgesinde daha fazla oluştuğunun nedenlerinden bir tanesidir.

Damarsal yapıları olmayan diskler beslenmeleri için gerekli olan oksijen, glikoz gibi maddeleri komşuluk yaptıkları omurların süngerimsi kemik yapılarından diffüzyon yoluyla alırlar. Bu nedenle direkt kan akımıyla beslenemeyen disklerde doku yaşlanması ( mikroskopik degenerasyonlar ) diğer dokulara göre daha erken başlar. Disklerdeki bu degeneratif değişimler otuzlu yaşlardan itibaren mikroskop altında görünür hale gelmektedir. İlerleyen yıllarda disklerdeki degenerasyonlara paralel olarak, omurların kenarlarında kalsifikasyonlar ( osteochondrose ) ve omurlar arasındaki eklemlerde de ( Spondylose ) degenerasyonlar oluşur. Direkt röntgen filmlerinde, görülen kalsifikasyon ya da halk arasında kireçlenme olarak adlandırılan oluşumlar bu degeneratif değişimlerdir

Protrüzyon - Perfore Disk - Serbest Fragman - Bulging Nedir?

Degeneratif değişimler sonucu suyunu ve elastikiyetini kaybeden nucleus pulposus, etrafını çevreleyen anulus fibrozisin de sağlamlığını kaybetmesi ile birlikte, bir zorlanma ya da yanlış bir hareket sonucu resim de görüldüğü gibi omurilik kanalı içerisine doğru bir kabarıklık oluşturur. Bu durum protrüzyon olarak adlandırılır. Bazan bu degenere disk, daha ileri safhada posterior logitidunal ligamanı delerek kanal içerisine doğru uzanır buna da Perfore Disk adı verilir. Perfore disk parçası omurilik kanalı içerine düşerse buna da serbest sequestr veya serbest fragman denir.

Ayrıca BT ve MR raporlarında çok sık rastlanan bir terim olan bulging ise protrüzyonun daha hafif şekli olup diskin yaygın bir şekilde omur kenarlarından taşmasıdır.

Hangi şekli olursa olsun diskin bu şekilde omurilik kanalına doğru uzanması, zaten normalde dar olan omurilik kanalı içerisinde, sinir kökleri ve diğer yapıların sıkışmasına yol açar. Sinir köklerinden birinin sıkışarak bası altında kalması sonucu sinirin yayıldığı ilgili alanda ( bacakta/ayakta ) uyuşma, karıncalanma, ağrı, ve kuvvetsizlik gibi şikayetler ortaya çıkar. 
Bir çok hasta ağrının bacağında olmasına rağmen neden belinden ameliyat olduğu konusunda tereddüt duymaktadır. Siyatik sinir, insanın en kalın siniridir. Aynı zamanda en sağlam siniri olup 90 kg ağırlığı kaldırabilir. Bu sinirin yapısına L4, L5 ve S1, S2 köklerin den gelen lifler iştirak ederler. Siyatik sinir; bacağın hareketini, kuvvetini sağlayan motor lifler ve duyusunu sağlayan sensitif liflere sahiptir. Köklerden her hangi birisinde olan sıkışma sonucu ağrı ve uyuşma gibi duyular sensitif liflerle ilgili alana kadar taşınır dolayısıyla hasta ağrıyı sinirin yayıldığı ilgili alanda duyar. Bel fıtıklarında ağrının siyatik sinir boyunca olmasından dolayı halk arasında kullanılan siyatik deyimi, bel fıtığı ile aynı anlamı taşımaktadır.

Hastaların Şikayetleri - Belirtiler Nelerdir?

Disklerdeki degeneratif değişimlerin derecesine göre hastalar başlangıçta zaman zaman tekrarlayan bel ağrısından ( lumbago ) şikayet edebilirler bu safhada ağırlık kaldırmak, yanlış bel hareketlerinden kaçınmak, jimnastik, ortopedik yatak gibi tedbirlerle kişinin kendisini kollaması gerekir hatta bazan bir ağrı kesici ve adele gevşeticiye de ihtiyaç duyulabilir.

Diskteki kabarıklık, protrüzyon safhasında ve sinir köküne de bası yapmış ise o zaman hasta; belinden bacağına yayılan ve bazı hareketlerle artan, öksürmek, hapşırmak ve ıkınmakla şiddetlenen ağrılardan şikayet edecektir. Ağrı basıya uğrayan sinir köküne göre, uygun alana yani topuğa veya ayak baş parmağına kadar yayılacaktır. Hasta ağrı yanında, sıkışan sinir kökünün hangi seviyede olduğu ile ilgili olarak bacağında, ayak parmakları veya tabanında ya da ayak üzerinde karıncalanma ve uyuşmalardan şikayet edebilir. Sıkışma daha ileri safhada ve sinir kökü uzun süre basıya maruz kalmış ise siyatik sinirin motor lifleri de ( hareketleri sağlayan lifler ) zarar görmüş olacağından ayağın yukarıya veya aşağıya doğru hareketlerinde kuvvet azalması da ortaya çıkacaktır.

Hangi seviyede olursa hangi bulgular ortaya çıkar?

  • L3 / L4 Disklerinde : Baskıda kalan kök L4 kökü olup, uyluk ön yüzü ve bacağın iç yüzünde ağrı veya duyu kusuru hissedilir. Etkilenen refleks patella ( diz ) refleksidir.
  • L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
  • L5 / S1 Disklerinde : Kalça, uyluk ve bacağın arka yüzlerinde, topuk ve ayak dış alt kısmında ağrı, bacağın arka yan yüzünde ve ayak dış kısmında duyu kusuru. Ayağın tabana doğru olan kuvvetinde azalma veya kayıp gelişebilir. Bu seviyede Aşil Refleksi etkilenir.

Bel fıtıkları, genellikle erişkin yaşlarda görülen bel ve bacak ağrılarının en başta gelen nedenlerinden biridir. Erkeklerde kadınlara göre kat daha fazla rastlanır.

Bel fıtığı nasıl oluşur?

Degenere olarak elastikiyetini kaybeden nücleus pulposusun, herhangi bir zorlama veya yanlış hareketle anulus fibrozise ait bir yarıktan fırlaması veya nucleus pulposusun anulus fibrosus ile birlikte disk aralığından omurilik kanalına doğru sarkması sonucu bel fıtığı ya da disk hernisi dediğimiz olay gelişmiş olur. Hernie olan disk materyalinin, sinir kökünü sıkıştırması sonucu değişik şiddette bel ve bacak ağrısı ortaya çıkar. Posterior longitidunal ligamentin en sağlam olduğu yer orta hattır, bu nedenle çoğu hernie olmuş disk bir tarafa, sağa veya sola doğru oluşarak sinir kökünü sıkıştırır ve karekteristik siyatik ağrısına neden olur.

Lomber disk hernileri sıklıkla L4 / L5 ve L5 / S1 seviyelerinde oluşur. Ve buna bağlı olarakta L5 veya S1 kökleri bası altında kalır. Her iki kökte siyatik siniri oluşturduğu için hernie olan tarafta bası altında olan köke uygun alanda ağrılar meydana gelir. Sinir kökü sıkışması ile beraber sırtta omurganın yanında yer alan adeleler refleks olarak kasılır ve spasm içine girer, bu aslında vücudun koruyucu bir mekanizması ise de spasmdan dolayı belde hareketle artan ağrılar oluşur. Hatta adele spazmı nedeniyle omurgada skolyoz da gelişebilir. 
Sinir kökü sıkışması, çeşitli derecelerde bulgu ve belirtilerin gelişmesine neden olur. Bunlar ;

  • Bacağa yayılan ağrı
  • Öksürmek, ıkınmak hapşırmakla ağrıda artma
  • Çok uzun süre herhangi bir pozisyonda ( ayakta durma, oturma, yatma gibi ) kalmak tipik olarak ağrıyı artırır.
  • Belde eğrilikler ( skolyoz ) oluşabilir. Vücut refleks olarak ağrıyı hafifletmek için karşı tarafa eğilir.
  • Sıkışan sinir kökünün beslediği alana uyan bölgede uyuşukluk gibi duyu değişiklikleri.
  • Sıkışan sinir kökünün seviye ve tarafına göre sağ veya solda ayak, parmaklar veya bacakta ortaya çıkan kuvvetsizlik
  • Refleks değişiklikleri ( azalma, kaybolma gibi )

Bel fıtıkları en sık olarak L4 / L5 ve L5 / S1 seviyelerinde görülürler, daha nadir olarak L3 / L4 ve daha üst seviyelerde de rastlanabilir. 

Hangi hastalıklarla karışır?

  • Myopati
  • Polynöropati
  • Perifer sinir harabiyetleri ( pereneus sinir felci )
  • Brucella enfeksiyonu
  • Spinal tümör
  • Conus sendromu
  • Spinal stenoz

ile karışabilir ve kesin tanı MR ile konur.

Teşhis için neler gerekir?

  • Bel bölgesinin 2 yönlü ( ön-arka ve yandan ) röntgen filmi.
  • Bilgisayarlı Tomografi veya MR

daha nadiren de Myelografi, Myelografi den sonra BT, EMG gibi tetkikler teshis için gerekli olabilir.

Bel Fıtıklarında Tedavi ;

Bel fıtıklarında, tartışmasız acil ameliyatı gerektiren durumlardan bir tanesi Cauda sendromu, diğeri de hastada düşük ayak gelişmesidir.

Cauda sendromunda, degenere olmuş massiv disk materyali ( nucleus pulposus ) posterior ligamanı yırtarak omurilik kanalı içerisine girer ve omurilikten çıkan sinir lifleri üzerine bası yapar. Sinir lifleri üzerinde oluşan bu bası sonucu hastada süvari yaması tarzında duyu kusuru ( uyuşukluk ), bacaklarda paraplejiye ( her iki bacağın felci ) kadar gidebilen kuvvetsizlik, idrar ve büyük aptestini kaçırma, seksüel yetersizlik ( geç safhada belli olur ) ile karekterize çok ağır bir tablo ortaya çıkar. Cauda sendromunda hastanın daha önce bel ağrısı ve siyatik tarzında şikayetleri olabilir ancak olmadan da bu tablo meydana gelebilir. Özetle Cauda sendromunda, ani gelişen ağır nörolojik belirtiler söz konusudur ve acilen müdahale edilmez ise hastanın paraplejik olma ihtimali yüksektir. Gecikmiş müdahale de gelişmiş olan bulguların ( bacaklardaki felç ve idrar - gaita kontrulünün ) geri dönme şansı azdır.

Düşük ayak teşekkül eden hastalarda, hasta ayağını ayak bileğinden yukarıya kaldıramaz ve ayağını sürükliyerek yürür. Bu durumda tespit edilen herniasyonun acil operasyonu, hastanın seçebileceği tek alternatiftir.

Bel fıtıklarında, hastanın acil ameliyatını gerektiren durumların dışında ki ameliyat endikasyonları;

Şunu unutmamak lazımdır, " Doktor ameliyatı önerir, ameliyat kararını hasta verir" Bel fıtığı tespit edilen hasta, operasyon endikasyonu olsa bile, önce medikal tedavi veya fizik tedavi gibi diğer alternatifleri denemek ister. Eğer bunlardan sonuç alamazsa ameliyat olmaya karar verir. Bu nedenle;

  • Ağrı kesiciye ve diğer medikal tedavi yöntemlerine cevap vermiyen vakalar.
  • Uyuşukluğun ilerlemesi
  • Ayakta veya ayak parmaklarında kuvvetsizliğin başlaması

hastaları operasyona yönlendiren nedenler arasındadır.

Tıbbi açıdan ise ;

  • MR tetkiki sonucu basıya neden olan büyük bir fıtık tespit edilmişse
  • MR tetkiki sonucu fıtıklaşan disk materyali kopup kanalın içine girmisse ( serbest fragman )

ameliyat kaçınılmazdır.

Bel Fıtıklarında Konservatif Tedavi;

Hastanın klinik bulgularına, ağrının şiddetine ve MR bulgularına göre değerlendirmek şartıyla 6 - 8 haftalık bir süre konservatif tedavi denenebilir. Bunlar arasında;

  • Yatak istirahati
  • Ağrı kesici ve adele gevşeticiler ile birlikte Medikal tedavi
  • Fizik tedavi, Hidroterapi, Masajsayılabilir.

Konservatif tedaviden sonuç alınamayan vakalar operasyona gönderilir.

Ameliyat olmaya karar veren hastanın seçenekleri nelerdir?

  • Bilinen ve en çok uygulanan klasik ameliyat yöntemi.
  • Mikroşirürjikal teknikle yapılan klasik yönteme benzeyen müdahale.
  • Perkütan endoskopik disk operasyonu
  • Laser disk dekompresyonu.

Bel F&#;t&#;&#;&#; (Lumbar Disk Hernisi) ve Egzersizler

Bel f&#;t&#;&#;&#; nedir, nas&#;l anla&#;&#;l&#;r? Bel f&#;t&#;&#;&#; için egzersizler var m&#;? Ameliyat gerekir mi? Bel f&#;t&#;&#;&#; ile spor yap&#;l&#;r m&#;? Uzman fizyoterapistimiz ile haz&#;rlad&#;&#;&#;m&#;z bu içeri&#;i okuyarak probleminiz hakk&#;nda bilgi sahibi olabilirsiniz.

YouTube player

Bel F&#;t&#;&#;&#; Neden Olur?

Bel bölgesinde toplam 5 adet vertebra (omurga) bulunmaktad&#;r: (L1, L2, L3, L4, L5).

Her 2 omurga aras&#;nda 1 adet disk ad&#; verilen, k&#;k&#;rdak dokudan olu&#;an, yast&#;kç&#;k görevi gören yap&#;lar mevcuttur.

bel f&#;t&#;&#;&#; nedenleri

Bu disklerin d&#;&#; halkas&#;na annulus fibrozus, iç halkas&#;na nukleus fibrozus ad&#; verilir. &#;çteki halka jölemsi k&#;vamdad&#;r, d&#;&#;taki halka ise daha sa&#;lamd&#;r.

Diskin daha sa&#;lam olan d&#;&#; halkas&#; y&#;rt&#;l&#;r ise jölemsi k&#;vamdaki içteki yap&#; d&#;&#;ar&#; ta&#;ar ve omurilik kanal&#; ve sinir köklerini s&#;k&#;&#;t&#;rarak a&#;r&#;ya sebep olur. Olu&#;an bu duruma disk hernisi (bel f&#;t&#;&#;&#;) ad&#; verilir.

Disk herniasyonlar&#; farkl&#; tip ve derecelerde geli&#;ebilir:

Bulging: Diskin ta&#;mas&#; veya bombele&#;mesidir. Anulus fibrozus sa&#;lamd&#;r.

Protrüzyon: Annulus fibrozustaki inkomplet defekt sonucu diskin herniye olmas&#;d&#;r. PLL (posterior longutidunal ligaman) sa&#;lamd&#;r.

Ekstrüzyon: Nucleus pulposus, annulus fibrozusta olu&#;an komple y&#;rt&#;k boyunca,  PLL da y&#;rtarak spinal kanal içine do&#;ru yer de&#;i&#;tirir.

Sekestrasyon: Herniye materyalin geride kalan disk ile anatomik bütünlü&#;ü  ortadan kalkm&#;&#;t&#;r. Spinal kanal içinde serbest fragman halinde bulunur.

bel f&#;t&#;&#;&#; sebepleri

Bel F&#;t&#;&#;&#; Kimlerde Görülür?

Hastal&#;&#;&#;n etiyolojisinde, birikici mikrotravma sorumlu tutulmakla beraber bel f&#;t&#;&#;&#;:

  • Motorlu ta&#;&#;t kullananlarda,
  • Düzenli spor al&#;&#;kanl&#;&#;&#; olmayanlarda,
  • Sigara içenlerde daha s&#;k rastland&#;&#;&#; bildirilmektedir.

Ayr&#;ca s&#;v&#; de&#;i&#;iklikleri ve genetik yap&#;  gibi birtak&#;m faktörlerin dejeneratif disk hastal&#;klar&#;nda rol oynad&#;&#;&#; belirtilmi&#;tir.

Genç-orta ya&#;, erkek cinsiyeti, ailesel yatk&#;nl&#;k, çevresel faktörler, geçirilmi&#;  travma ve sigara içmek yayg&#;n olarak kar&#;&#;la&#;&#;lan risk faktörleridir.

Ya&#;la birlikte bel a&#;r&#;s&#; s&#;kl&#;&#;&#;nda belirgin art&#;&#; görülmekle birlikte disk hernisi insidans&#; ise azalmaktad&#;r. Lumbal disk hernisi  en s&#;k L4 –  L5 seviyesinde ve L5 – S1 seviyesinde görülür.

bel f&#;t&#;&#;&#; nas&#;l olur

Bel F&#;t&#;&#;&#; ile Spor Yap&#;labilir mi?

Bu durumda spor yapmak asl&#;nda problemi tersine çevirmek için çok önemlidir. Ancak ki&#;i a&#;r&#; ya&#;ayaca&#;&#; korkusu ile daha da hareketsiz kalmaya ba&#;lar.

Bel f&#;t&#;&#;&#; problemi ya&#;ayan bir ki&#;ide tedavi ki&#;iye özgüdür ancak genel olarak core stabilizasyon her zaman çok büyük önem ta&#;&#;r!

Biz sporcu oldu&#;umuz için sizin de spor yapman&#;z&#; tabii ki isteriz. Bilimsel olarak bu da faydal&#;d&#;r.

Burda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Egzersizlere bilinçli ve mümkünse bir uzman ile beraber ba&#;lay&#;n,
  • Ani hareketler gerektiren sporlardan bir süre uzak durun (dövü&#; sporlar&#;, s&#;çramalar, darbeli sporlar),
  • Is&#;nma ve so&#;uma k&#;s&#;mlar&#;nda omurga mobilitesine dikkat edin,
  • Bel çevresini güçlendirecek egzersizler ekleyin. Yüzme önerilmesinin sebebi budur.
  • Yapt&#;&#;&#;n&#;z a&#;&#;rl&#;k çal&#;&#;ma gibi direnç egzersizlerinde dikkatli ve odakl&#; hareket edin.

Bilinçsizce yap&#;lan a&#;&#;r kald&#;rma, öne e&#;ilme, Squat, Deadlift, Row gibi egzersizler problemlerinizi azd&#;rabilir!

Bel F&#;t&#;&#;&#; için Egzersizler

Bahsetti&#;imiz gibi core stabilizasyonu için a&#;a&#;&#;daki videoyu uygulaman&#;z&#; öneririz:

YouTube player

Bel konusunda bizim de takip etti&#;imiz bu kayna&#;&#; ara&#;t&#;rabilirsiniz.

Ameliyat Gerekir mi?

  • Hasta fizik tedavi, istirahat ve ilaç tedavisine cevap vermiyorsa,
  • Sosyal, i&#; ve aile ya&#;ant&#;s&#;n&#;n zora sokacak kadar a&#;r&#; ve hareket k&#;s&#;tl&#;&#;&#; ya&#;&#;yorsa,
  • Bacak kaslar&#;nda kuvvet kayb&#;, topuklarda yürüyememe, parmak uçlar&#;nda yürüyememe,
  • Mesane kontrolünün kayb&#;, idrar kaç&#;rma, ba&#;&#;rsak kontrolünün kayb&#;

gibi &#;ikayetler varsa derhal doktoru ziyaret etmek gerekir.

Belinizdeki a&#;r&#;, lumbar disk hernisi d&#;&#;&#;nda farkl&#; spesifik durumlar içerebilir. &#;nternetten kendinize tan&#; uydurmak yerine lütfen doktorunuzu ziyaret edin.

Yaz&#; dizisi  genel bilgilendirme amaçl&#;d&#;r, bu tarz belirtiler geli&#;tirdiyseniz lütfen doktorunuza ba&#;vurunuz.

Ilımlı diffüz bulging nedir?

İçindekiler:

  1. Ilımlı diffüz bulging nedir?
  2. L5 s1 düzeyinde diskte diffüz bulging ne demek?
  3. Santral anüler bulging nedir?
  4. Bulging fıtık mı?
  5. Fokal protrüzyon ne demek?
  6. Subaraknoid mesafe ne demek?
  7. L5 S1 fıtık nedir?
  8. Bel fıtığı Latince adı nedir?
  9. L5 S1 ne demek?
  10. C5 C6 ne demek?
  11. L5-S1 fıtık nedir?
  12. Subaraknoid ne demek?
  13. Subaraknoid BOS Nedir?

Ilımlı diffüz bulging nedir?

Disk tüm arka kenarı boyunca hemen hemen simetrik taşma göstermişse “diffüz bulging” olarak ifade edilir. Taşmanın daha lokalize olması halinde fokal bulgingya da geniş tabanlı protrüzyon olarak tanımlanabilir. Bulgingtespit edildiğinde hastalara “bel fıtığı başlangıcı” olarak açıklanabilmektedir.

L5 s1 düzeyinde diskte diffüz bulging ne demek?

DiffüzBulding Ne Demektir? Diffüzbulding, omur kemikleri arasında yer alan “intervertebral disk” ismi verilen yapıların zedelenmesini ifade eder. Bu diskler, kemikler arasında tampon görevi görür. Diskler, omurgaların hareketine izin verir ve şok emici bir özelliğe sahiptir.

Santral anüler bulging nedir?

annulus fibrosus'taki zayıflıktan dolayı diskte taşma olgusudur. aslında bulging, herniasyon( fıtıklaşma) anlamına gelmemektedir. bulging' de diskin nucleus pulposus bölümü dışarı pörtlemeyip, kendisini koruyan ancak zayıflamış olan diskin annulus fibrosus bölümünü dışarı doğru iter.

Bulging fıtık mı?

Bel fıtığıomurlar arasındaki kıkırdak disklerin bombeleserek bacağa giden sinirleri sıkıştırmasıdır. Kıkırdak disk bir soğan dilimindeki halkalara benzer, kıkırdak halkalar ile ortasında top seklinde ve jel kıvamında bir çekirdekten oluşur. Diskin yapısında değişiklik olmadan bombelesmesine bulgingdenir.

Fokal protrüzyon ne demek?

Protrüzyonise diskin daha sınırlı bir yerden (fokal) ve asimetrik yaptığı taşmalardır. Teknik açıdan net olarak ikisinin farkı şudur: Bulging disk çevresinin %25 veya daha fazla bir kısımdan olan taşmadır. Protrüzyonise disk çevresinin %25'inden daha dar bir kısımdan gerçekleşen taşmadır.

Subaraknoid mesafe ne demek?

Araknoidaltı boşluk veya subaraknoid mesafe, beyin zarlarından araknoid mater ile pia mater arasında bulunan, içerisinde beyin-omurilik sıvısı (BOS) sirkülasyonu olan aralığa verilen isimdir.

L5 S1 fıtık nedir?

L5-S1bel fıtığı, bu iki omur arasında meydana gelmektedir. Bel omurlarının arasında harekete izin veren ve tampon gibi davranan diskler vardır. En alttaki bel omuru L5ile sakrum kemiği arasında L5-S1diski bulunur. L5-S1bel fıtığıen sık görülen fıtıkseviyelerinden birisidir.

Bel fıtığı Latince adı nedir?

BEL FITIĞI(Lomber Disk Hernisi)

L5 S1 ne demek?

L5-S1bel fıtığı, bu iki omur arasında meydana gelmektedir. Bel omurlarının arasında harekete izin veren ve tampon gibi davranan diskler vardır. En alttaki bel omuru L5ile sakrum kemiği arasında L5-S1diski bulunur. L5-S1bel fıtığı en sık görülen fıtık seviyelerinden birisidir.

C5 C6 ne demek?

Bu seviye boyun hareketindeki önemi nedeniyle en sık olarak fıtık oluşan düzeydir. C5-C6fıtığı C6sinir kökünü sıkıştırabilir. Buna bağlı olarak kolun ön tarafında yer alan ve dirseği bükmeyi sağlayan biseps kasında kuvvetsizlik gelişebilir.

L5-S1 fıtık nedir?

L5-S1bel fıtığı, bu iki omur arasında meydana gelmektedir. Bel omurlarının arasında harekete izin veren ve tampon gibi davranan diskler vardır. En alttaki bel omuru L5ile sakrum kemiği arasında L5-S1diski bulunur. L5-S1bel fıtığıen sık görülen fıtıkseviyelerinden birisidir.

Subaraknoid ne demek?

Subaraknoidkanama (SAK, Subaraknoidhemoraji), araknoid membran ile beyni çevreleyen pia mater arasındaki alan olan subaraknoidboşlukta meydana gelen kanamalardır. Ani ortaya çıkan kusma, bilinç düzeyinin azalması, ateş, nöbet, şiddetli bir baş ağrısı ile bulgu vermektedir.

Subaraknoid BOS Nedir?

Araknoidaltı boşluk veya subaraknoidmesafe, beyin zarlarından araknoid mater ile pia mater arasında bulunan, içerisinde beyin-omurilik sıvısı (BOS) sirkülasyonu olan aralığa verilen isimdir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası