köylerde imar durumu / Köylerde İmar İzni Nasıl Alınır? - Emlakjet Haberleri

Köylerde Imar Durumu

köylerde imar durumu

EYT Sonrası Köye Dönüş Trendi: Bilinmesi Gereken Bazı İmar ve Ruhsat Düzenlemeleri

Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
[email protected]
funduszeue.info



EYT, Pandemi, Enflasyon ve Deprem Sonrası Köy Hayatına Dönüş mü?

Şehirlerdeki yoğun tempo, hızlı yaşam, trafik, tükenmişlik hissi ve artan zorluklarla başa çıkmak, birçok insanın köy hayatına dönüşü düşünmesine neden oluyor.

Köy hayatı, doğayla iç içe olmanın huzurunu, toprakla uğraşmanın tatminini ve komşuluk ilişkilerinin sıcaklığını sunarak, insanların yaşam kalitelerini artırmayı vaat ederken, aynı zamanda, şehirlerdeki ağır yaşam maliyetine ve yüksek enflasyona karşı bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Son dönemde EYT, pandemi, enflasyon ve deprem sonrası yaşanan zorluklar, insanların köy hayatına dönüşü düşünmelerine ve doğaya, toprağa ve daha huzurlu bir yaşama özlem duymalarına yol açtığını görüyoruz. 

Bir Köyde Ruhsatsız Bina Yapmak: 

Bu konuda dikkate alınacak temel iki mevzuat mevcuttur. Birincisi Sayılı İmar Kanunu, ikincisi ise plansız alanlar imar yönetmeliğidir.

Sayılı İmar Kanununun maddesinde; “Belediye ve mu&#;cavir alanlar dıs&#;ında ko&#;ylerin ko&#;y yerles&#;ik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis nitelig&#;inde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amac&#;lı yapılar ile ko&#;yde oturanların ihtiyac&#;larını kars&#;ılayacak bakkal, manav, berber, ko&#;y fırını, ko&#;y kahvesi, ko&#;y lokantası, tanıtım ve tes&#;hir bu&#;feleri ve ko&#;y halkı tarafından kurulan ve is&#;letilen kooperatiflerin is&#;letme binası gibi yapılar ic&#;in yapı ruhsatı aranmaz” denilmiştir.

  • Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği;

tarihinde yapılan değişiklikle, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nin maddesindeki köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılma” kriteri kaldırılmıştır. 

  • Bu değişiklik sayesinde, köyde sürekli oturmayan kişiler de diğer kriterleri karşıladıkları takdirde köylerde ruhsatsız ev inşa edebilirler.
  • Bu yönetmelik değişikliği, köylerde yapılaşma sürecine yeni bir boyut kazandırmıştır.

Ayrıca plansız alanlar imar yönetmeliğinin Yapı Ruhsat İşleri başlıklı maddesinde 

  • Köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarında yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. 
  • Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair ilgili idare onayı alınmasından sonra, muhtarlığa bildirimde bulunulmak suretiyle yapılması şarttır.
  • İnşa edilen yapının fen ve sağlık kurallarına uygunluğu İmar Kanununun 30 uncu maddesine göre valiliklerce belirlenir.

Valilikler, talep halinde köy yerleşik alanlarında yapılacak yapılar için, yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun olarak üretilmiş projeleri temin edebilirler.

Köyde Yaşam: Ruhsatsız Ev Yapma Şartları ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

Köylerde ve kırsal mahallelerde yapılaşma sürecini düzenleyen Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği, uygun kriterlerin sağlanması durumunda ruhsatsız yapı yapma imkanı sunmaktadır. 

  1. Köylerde yapılan yapıların, belediye ve mücavir alan sınırlarının dışında olması ya da kırsal mahalle niteliğinde olması gerekir.
  2. Ruhsatsız yapı yapabilmek için köy yerleşik alanının tespit edilmiş olması önemlidir. Tespit edilmemiş alanlarda ruhsatsız yapı yapılamaz ve bu durumda Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nin maddesi hükümleri uygulanır.
  3. Yapılacak yapının yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur.
  4. Yapının, konut ve hayvancılık amaçlı olarak kullanılması veya köyde yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmış olması gerekmektedir.
  5. Ruhsatsız yapı yapılabilmesi için imar planı bulunmaması gerekmektedir. 
  6. Muhtarlığa bildirim yapılması gereklidir. Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı ile kırsal yerleşik alan ve civarı olarak belirlenmiş alanlarda konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapı yapılabilmesi için ilgili idareden onaylanan etüt ve projelere göre inşaat yapılacağına dair ilgili köy veya muhtarlığa yapı sahibince yazılı bildirim yapılması gereklidir.
  7. Bir parselde yapılacak tarımsal ve hayvancılık amac&#;lı yapıların ve konut yapılarının mu&#;s&#;temilat dahil taban alanı kat sayısı %40 ı gec&#;emez.
  8. Her müstakil ev veya dairede en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri, 1 hela bulunması gerekir.
  9. Ko&#;y ve mezraların yerles&#;ik alanları ve civarı ile kırsal yerles&#;ik alanlar ve civarında 2 kat () m. den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz.
  10. Bu alanlarda yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amac&#;lı yapılar ile mu&#;s&#;temilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi deg&#;ildir.
  11. Yapı projelerinin fen ve sag&#;lık kurallarına uygun oldug&#;una dair ilgili idare onayı alınmasından sonra, muhtarlıg&#;a bildirimde bulunulmak suretiyle yapılması s&#;arttır. 
  12. I&#;ns&#;a edilen yapının fen ve sag&#;lık kurallarına uygunlug&#;u I&#;mar Kanununun 30 uncu maddesine go&#;re valiliklerce belirlenir.
  13. Ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapıldıg&#;ı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir s&#;ekilde bu duruma muttali olunması u&#;zerine, belediye veya valiliklerce o andaki ins&#;aat durumu tespit edilir. Yapı mu&#;hu&#;rlenerek ins&#;aat derhal durdurulur.
  14. Binaların hepsi tek ruhsata bağlanmak şartı ile bir parselde birden fazla bina yapılabilir. Bu takdirde bitişik binalar hariç yapılacak binaların arasındaki mesafeler () funduszeue.info az olamaz.
  15. Her türlü binanın temel ve bordum duvarının kagir olması mecburidir. 
  16. Bahçe duvarlarının yüksekliği, binaların yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar () m. yi, gerisinde ise () m. yi geçemez. Bu duvarlar üzerine yüksekliği () m. yi aşmayan ve görüşü kapatmayan parmaklık yapılabilir.

Yan Başlık

Şartlar ve Düzenlemeler

Yerleşim Şartları

Köy ve kırsal mahalle niteliği, belediye ve mücavir alan sınırlarının dışında olma

Ruhsatsız Yapı Şartları

Köy yerleşik alanının tespiti, imar planı bulunmaması, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin maddesi uygulanır

Yapı Özellikleri

Yöresel doku ve mimari özelliklere uygun, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun, konut ve hayvancılık amaçlı kullanım veya köyde yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamak

Muhtarlığa Bildirim

İlgili idareden onaylanan etüt ve projelere göre yapı sahibince yazılı bildirim yapılması

Taban Alanı Kat Sayısı

Bir parseldeki yapıların müştemilat dahil taban alanı kat sayısı %40'ı geçemez

Oda Şartları

Her müstakil ev veya dairede en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri, 1 hela bulunmalıdır

Kat Yüksekliği

Köy ve mezraların yerleşik alanlarında 2 kat ( m.)den fazla katlı bina yapılamaz

Yapı Ruhsatı ve Kullanma İzni

Konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir

İnşaat Süreci

Yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair ilgili idare onayı alındıktan sonra muhtarlığa bildirim yapılmalıdır

Fen ve Sağlık Kuralları

İnşa edilen yapının fen ve sağlık kurallarına uygunluğu İmar Kanunu'nun maddesine göre valiliklerce belirlenir

Aykırı Yapı

Ruhsat alınmadan yapılan yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı durumunda, belediye veya valiliklerce inşaat durumu tespit edilir ve yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur

Bina Mesafeleri

Bir parselde birden fazla bina yapılabilirken, bitişik binalar hariç yapılacak binaların arasındaki mesafeler m'den az olamaz

Bahçe Duvarları

Duvar yüksekliği: yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar m, gerisinde m; üzerine yüksekliği m'yi aşmayan ve görüşü kapatmayan parmaklık yapılabilir

Temel ve Bordum Duvarları

Her türlü binanın temel ve bordum duvarının kagir olması zorunludur

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

KÖYLERDE YAPILAŞMAYLA İLGİLİ MEVZUATIN TANITILMASI

AMAÇ  : Köylerde oturan köy sakinlerinin veya köy dışından gelen yatırımcıların Köy Yerleşik Alanı içinde yada dışında yapacakları konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların dışındaki diğer arazi kullanımlarındaki yapıların ilgili İmar Planı, Kanun ve Yönetmeliklere uygun şekilde yapılmasının sağlanması ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi.

                   Bu kapsamda sayılı İmar Kanunu ve ilgili Uygulama Yönetmeliğinin köylerdeki uygulaması 3 başlık altında değerlendirilebilir:

1-     Planlı Alanlarda kalan Köylerde İmar Uygulamaları.

2-     Belediye Mücavir Alan Sınırları Dışında Planı Bulunmayan Köy Mezraların Yerleşik Alanlarında Yapılacak Uygulamalar.

3-     Belediye ve Mücavir alan sınırları içindeki ve dışındaki yerleşme alanı dışında kalan (İskan dışı) alanlarda yapılacak uygulamalar.

I- PLANLI ALANLARDA KALAN KÖYLERDE İMAR UYGULAMALARI

          1/ ölçekli Çevre Düzeni Planı , 1/ ve 1/ ölçekli Nazım ve Uygulamaları İmar Planı kapsamında kalan köylerde; plan kararlarına göre İmar Uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Şahısların bu köylerde konut, ticaret, sanayi, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar …………. Vb. hangi arazi kullanım türünden yapı olursa olsun, binayı yapmadan önce İl Özel İdaresi’nden İmar Durum alması ve imar durumu koşullarına göre yapı ruhsatının alınması gerekmektedir.

II- BELEDİYE MÜCAVİR ALAN SINIRLARI DIŞINDA PLANI BULUNMAYAN KÖY VE MEZRALARIN YERLEŞİK ALANLARINDA YAPILACAK İMAR UYGULAMALARI

         Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı : Köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köydeki sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan köy yerleşik (meskun) alanını; bu çizgi ile m dışından geçirilecek olan sınırı tespit edilerek İl Genel Meclisince karara bağlanan sınırın içinde kalan köy yerleşik alanı civarını tanımlar.

        Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti, Valiliklerce birisi Harita Mühendisi olmak üzere en az üç kişilik bir komisyon tarafından , veya ölçekli hali hazır haritalar ve kadastro paftaları üzerine yapılır, İl Encümenince onaylanır.

         Aynı köyün mülki sınırları içinde kalmakla birlikte köy yerleşik alanı ve civarının dışında kalan mezralarda mevcut köy ortak yapıları yok ise yerleşik alan ve civarı tespiti yapılamaz.

        Köy ortak yapılarının bulunduğu mezralarda ise, yerleşik alan ve civarı tespiti, köy yerleşik alan ve civarının tespiti ile ilgili usullere uyulmak koşuluyla yapılır.

         Köy ve mezralar ile civarının yerleşik alan tespiti bir defaya mahsus olmak üzere yapılır, bu sınırlar genişletilemez ve genişletilmesine dönük olarak birleştirilemez ( Md) 

İfraz ve Yapılanma Koşulları    :

            İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu ve kadastro veya tapulama haritasında     bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şarttır. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Çıkmaz sokaklara cephesi olan parseller ifraz edilemez. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamaz. (Md)

 Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri () funduszeue.info, parsel derinlikleri () funduszeue.info az olamaz. İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde edilir, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamaz. (Md)                   

Bina cephe ve ikametlerinin, köy ve mezraların mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tespitine Köy İhtiyar Heyeti yetkilidir.(Md)

Komşu mesafeleri, civarın yapı düzeni ve karakterine, yapılacak binaların münferit konut veya tarımsal işletme birimi (ahır, samanlık, arabalık vb.) oluşuna göre Köy İhtiyar Heyeti tarafından takdir ve tayin olunur.(Md)

Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uymayan parsellerde, uygun hale getirilmedikçe yeni yapı ve ilave yapı yapılmasına izin verilmez.(Md)

           İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz. Ancak bir yapıda birden fazla bağımsız bölüm yapılabilir. (Md)

          Köy mezraların yerleşik alanlarında ve civarında bir parselde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapıların ve konut yapılarının müştemilat dahil taban alanı kat sayısı %40 ı geçemez.(Md)

         Köy ve mezraların yerleşik alanlarında 2 kat () funduszeue.info fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz (Md)

 Çatı yapılması halinde kiremit kaplamalı çatıların % 33 meyille yapılması ve civarın karakterine uyulması lazımdır. Saçakları () funduszeue.info aşmayacak şekilde lüzumu kadar genişlikte yapılabilir. (Md)

Yapı Ruhsatı ve Kullanma İzni     :

            Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurullarına uygun olduğuna dair Valilik (İl Özel İdaresi) görüşü alınmasından sonra muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması şarttır.(Md)

            Muhtarlıklarca verilecek inşaat izinlerinin mutlaka Köy Karar Defterine işlenmesi gerekmektedir.

            İşletme ruhsatına tabi hayvancılık tesisleri ve yukarıda sayılan yapılar dışında kalan tüm yapılar için Ruhsat ve Yapı Kontrol İzni Valilikçe (İl Özel İdaresi’nce) verilir. Ruhsat alınması için de öncelikle İmar Durumunun alınması gerekmektedir.

            Ruhsat alınması gerektiği halde, ruhsatsız inşa edilen yapılar hakkında sayılı İmar Kanununun ilgili hükümleri uyarınca para cezası ve yıkım kararı uygulanır.


III-BELEDİYE VE MÜCAVİR ALAN SINIRLARI İÇİNDE VE DIŞINDAKİ YERLEŞME ALANI DIŞINDA KALAN (İSKAN DIŞI) ALANLARDAKİ İMAR UYGULAMALARI

İfraz ve Tevhid İşleri      :

            Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel () m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş yola, yapılan ifrazdan sonra en az () m. Cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz. Ayrıca ifraz işlemlerinde Tarım İl Müdürlüğü görüşü alınmaktadır.

            Tevhit işlemlerinde () m2 asgari büyüklük şartı aranmaz. Tevhid işlemlerin de parsellerin Kamuya açık yola cepheli olması gerekmektedir.

Yapı  Şartları        :

            Üst ölçekli planı bulunmayan iskan dışı alanlarda bulunan parsellerde; inşaat alanı katsayısı %5’den fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda () m2 yi geçmemek, saçak sevilerinin tabii zeminden yüksekliği () funduszeue.info ve 2 katı aşmamak, yola ve yarsel sınırlarına () funduszeue.info fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir.

            Bu alanlarda tarımsal üretimi korumak amacı ile üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetleri içeren entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte ve ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arı haneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut dışı yapılar, mahreç aldığı yola () funduszeue.info, parsel hudutlarına () funduszeue.info fazla yaklaşmamak, parselde bulunan bütün yapılara ait inşaat alanı katsayısı %40’ı yapı yüksekliği () funduszeue.info ve 2 katı aşmamak şartı ile yapılabilir. Bu yapıların birinci fıkra koşullarına uyulmak üzere yapılacak konutla birlikte yapımı halinde de inşaat katsayısı ()’ı geçemez.

            Ayrıca bu tesisler hakkında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların taşra teşkilatlarının uygun görüşünün alınması ve başka bir amaçla kullanılamayacağı hususunda tesis sahiplerince ilgili idarece noterlikçe tasdikli yazılı taahhütte bulunulması gerekmektedir. (Md)

Yapı Ruhsatı ve Kullanma İzni :

            Üst ölçek planı bulunmayan Köy Yerleşik Alanı Dışında kalan (İskan dışı) alanlardaki tüm yapılar için Valilik’ten (İl Özel İdaresi) yapı denetimine tabi ruhsat ve yapı kullanma izni alınması gerekmektedir. Ruhsat alınması için de öncelikle İl Özel İdaresi’nden imar durumu alınmalıdır.

KONUYLA İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR   :

Köy Yerleşik Alanı içinde veya dışında hangi alanda olursa olsun, bir parsele birden fazla konut yapılabilmesi için öncelikle 1/ ölçekli mevzii imar planının hazırlatılması, Valilikçe onaylanması ve daha sonra yapı ruhsatı alınması gerekmektedir.

            Üst ölçekli planı bulunmayan plansız alanlarda; sanayi, ticaret, konut dışı kentsel çalışma alanları (akaryakıt satış istasyonu gibi) tarım ve hayvancılık amaçlı entegre  tesisler ……… vb. yatırımların yapılabilmesi içinde 1/ ölçekli mevzi imar planlarının hazırlatılması ve Valilikçe onaylanması gerekmektedir. Planlar onaylandıktın sonra İl Özel İdaresi’nce bahsi geçen tesisler için yapı denetimine tabi yapı ruhsatı alınmalıdır.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

PLANSIZ ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 2/11/ tarihli ve mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “dışında kalan ve” ibaresinden sonra gelmek üzere “imar” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan “Planı bulunmayan” ibaresi “İmar planı bulunmayan” olarak değiştirilmiş, (3) numaralı bendinde yer alan “dışında” ibaresinden sonra gelmek üzere “imar” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“5) 3/5/ tarihli ve sayılı İmar Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamında büyükşehir belediyelerince tespiti yapılmış olup uygulama imar planı bulunmayan kırsal yerleşik alan ve civarında uygulanır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kalması halinde,” ibaresinden sonra gelmek üzere “öncelikle” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendine aşağıdaki alt bentler eklenmiş, (3) numaralı bendinde yer alan “yerleşik alanı ve” ibaresinden sonra gelmek üzere “civarı ile kırsal yerleşik alan ve” ibaresi eklenmiş, (4) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (20) numaralı bendinde yer alan “Muhtarlıktan izin alınmadan yapılan” ibaresi “Muhtarlığa bildirim yapılmadan başlanan” olarak, “konulardaki” ibaresi “konularda yapıldığı dönemdeki” olarak değiştirilmiş, (30), (33) ve (34)numaralı bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“a - Yerleşik alan sınırı tespit edilirken ilgili idarelerce yerleşmenin ve gelişme alanı olarak tespit edeceği alanların taşkın, heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afet riski olan, dere yatağı ve sıhhi ve jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunan alanlar ile tarım, orman, mera ve korunan alanların tespiti için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınır ve hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerine işlenir.

b - Yerleşmenin ana yolları ve genişlikleri; hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerinde belirlenir. Yerleşik alan sınırları, yerleşmenin ihtiyacı olan gelişme alanlarını da kapsayacak şekilde doğal, yapay ve yasal eşikler dikkate alınarak belirlenir.

c - İl idare kurullarınca veya il genel meclislerince karara bağlanmış olan köy ve mezraların yerleşik alan sınırları geçerlidir.”

“4) Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı: Köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan köy yerleşik (meskun) alanını; bu çizgi ile en fazla metre dışından geçirilecek olan, valiliklerce tespit edilerek il genel meclisince karara bağlanan sınırın içinde kalan alan köy yerleşik alanı civarını tanımlar.

a - Daha önce valiliklerince tesbit edilmiş ve İl İdare Kurullarınca karara bağlanmış olan köy ve mezraların yerleşik alan sınırları geçerlidir.

b - Büyükşehirlerde İmar Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamında kırsal özelliği devam eden yerleşimlerde daha evvel tespit edilmiş olan köy yerleşik alan sınırları, kırsal yerleşik alan sınırı olarak kabul edilir.”

“30) Muhtarlığa bildirim: Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı ile kırsal yerleşik alan ve civarı olarak belirlenmiş alanlarda konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapı yapılabilmesi için ilgili idareden onaylanan etüt ve projelere göre inşaat yapılacağına dair ilgili köy veya muhtarlığa yapı sahibince yapılan yazılı bildirimdir.”

“33) Tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapı: Kümes, ahır, ağıl, arıhane, kömürlük, odunluk, samanlık, ticari amaçlı olmayan kiler ve yem deposu ile 3/7/ tarihli ve sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında ilgili Bakanlıkça belirlenen tarımsal amaçlı yapılardır.

34) Kırsal yerleşik alan ve civarı: Büyükşehirlerde, İmar Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamında kırsal özelliğinin devam ettiği ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisince kararlaştırılan yerlerde cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan kırsal yerleşik alanı; bu çizgi ile en fazla metre dışından geçirilecek olan ve ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisince karara bağlanan sınırın içinde kalan alan kırsal yerleşik alan civarını tanımlar.”

“35) Dağınık yerleşimler: Köylerde ve İmar Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamında kırsal özelliği devam eden mahallelerde arazinin parçalı olduğu, engebeli topografyası nedeniyle yerleşilebilir alanların kısıtlı kaldığı ve köy/mahalle mülki sınırları içinde halkın konutunu ve müştemilatını kendi bağ, bahçe veya tarlasında yaptığı, belediye sınırı il sınırı olan yerlerde ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisi kararıyla, diğer yerlerde ise valiliklerce tespit edilerek il genel meclisi kararıyla belirlenen yerleşimlerdir.

36) İlgili idare: Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye, dışında valilik (il özel idaresi), büyükşehir olan illerde sorumluluk alanına göre büyükşehir belediyesi ve ilgili ilçe belediyesidir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “özürlülerle ilgili Türk Standartları Enstitüsü” ibaresi “erişilebilirlik mevzuat ve” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Yerleşik alan sınırları içerisinde bu Yönetmeliğin dördüncü bölümü, köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarı içerisinde bu Yönetmeliğin beşinci bölümü, yerleşme alanı dışı (iskân dışı) alanlarda bu Yönetmeliğin altıncı bölümü hükümlerine göre iş ve işlemler yapılır, Ek-1’de yer alan Uygulama İzah Şemasına göre yürütülür.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bayındırlık ve İskân” ibaresi “Çevre ve Şehircilik” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 8 – Erişilebilirlik mevzuat ve standartlarında belirlenen ve bu Yönetmelikte yer alan standartlar hariç, bu Yönetmeliğin, 18/3/ tarihli ve mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümlerine aykırı hükümleri afet bölgelerinde uygulanmaz. Ancak, afet bölgelerinde yapılacak yapılarda da erişilebilirlik mevzuat ve standartlarında belirlenmiş standartlara uyulması zorunludur.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “aykırı olarak yapılan” ibaresinden sonra gelmek üzere “ya da gerekli izin ve onaylar alınmadan yapılan” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bu takdirde” ibaresinden sonra gelmek üzere “bitişik binalar hariç” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkrada yer alan “()” ibaresi “()” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin (2) numaralı bendinde yer alan “()” ibaresi “()” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki bent eklenmiştir.

“8) Tarımsal amaçlı yapıların teknik gereklilik arz etmesi ve buna ait teknik raporun hazırlanması, ilgili idarece onaylanması ve il tarım ve orman müdürlüğünden uygun görüş alınması kaydı ile yüksekliklerin 2 katına kadar arttırılmasına ilgili idare yetkilidir.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer alan “özürlülerin de kullanımını sağlayacak standartlara” ibaresi “erişilebilirlik mevzuat ve standartlarına” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “özürlülerle ilgili Türk Standartları Enstitüsü” ibaresi “erişilebilirlik mevzuat ve” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin (3) numaralı bendinde yer alan “özürlülerin kullanımına” ibaresi “erişilebilirlik mevzuat ve standartlarına” olarak ve “özürlülerin” ibaresi “engellilerin” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “özürlüler” ibaresi “engelliler” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin beşinci bölümünün başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve 43 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“BEŞİNCİ BÖLÜM

Belediye Mücavir Alan Sınırları Dışında Planı Bulunmayan Köy ve Mezraların

Yerleşik Alanlarında ve Kırsal Yerleşik Alanlarda Uygulanacak Esaslar”

“Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarının tespiti

Madde 43 – Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarının tespiti, ilgili idarelerce birisi harita mühendisi olmak üzere en az üç teknik personelden oluşan bir komisyon tarafından veya ölçekli hâlihazır haritalar veya kadastro paftaları üzerine yapılır.

Taşkın, heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afet riski olan, dere yatağı ve sıhhi ve jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunan alanlar ile tarım, orman, mera ve sit alanları gibi korunan alanlar, ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınarak hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerinde belirlenir.

Yerleşmenin ana yolları ve genişlikleri hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerinde belirlenir.

Mevcut binalar tespit edilerek tutanak altına alınır ve kadastral paftaya veya hâlihazır haritalara aktarılır. Tutanakla belirlenen binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından düz çizgi ile birleştirilerek bir alan oluşturularak köy ve mezraların yerleşik alanı ve kırsal yerleşik alan sınırı tespit edilir.

Bu alanın en fazla metre dışından geçecek şekilde yerleşimin mülkiyet dokusu, morfolojisi ve doğal eşikleri dikkate alınarak bu alanların civarı tespit edilir.

Tespite ilişkin 3/7/ tarihli ve sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınır.

Belirlenen sınırlar büyükşehir belediyesi olan illerde ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisi kararı ile diğer yerlerde il genel meclisi kararı ile onaylanır.

Köy ortak yapılarının bulunduğu mezralarda ve köye bağlı mahallelerde, yerleşik alan ve civarı tespiti, köy yerleşik alan ve civarının tespiti ile ilgili usullere uyulmak koşuluyla yapılır.

Tespit yapılacak mezranın sınırı,tespiti yapılan köye bağlı olması ve mevcut binaların en dışta olanları arasındaki mesafenin toplam metreyi aşmaması durumunda köy ve mezraların yerleşik alanı sınırı birlikte tespit edilebilir. Söz konusu mesafenin metreyi aştığı durumlarda ise köy ve mezraların yerleşik alanı sınırı ayrı ayrı tespit edilir.

Aynı köyün mülki sınırları içinde kalmakla birlikte köy yerleşik alanı ile civarının dışında kalan mezralarda mevcut köy ortak yapıları yok ise yerleşik alan ve civarı tespiti yapılamaz.

Ancak dağınık yerleşimlerde, köy mülki sınırları içerisinde köy dokusunun bulunduğu yerlerde, köy ortak yapılarına bakılmaksızın, bu maddede yer alan usullere uyularak köy ve mezraların yerleşik alanı veya kırsal yerleşik alan sınırları parçalı olarak birden çok alanda belirlenebilir.

Dağınık yerleşimlerde köy ve mezraların yerleşik alanı veya kırsal yerleşik sınırları belirlenirken, köyün ortak yapılarına veya birbirlerine metreden uzak olmayan binaları içerecek şekilde tespit yapıfunduszeue.info alanlarda ayrıca civar tespiti yapılamaz.

İhtiyaç duyulması halinde köy ve mezraların yerleşik alan sınırları il genel meclislerince aynı usullere tabi olarak yeniden belirlenebilir. Yeniden sınır belirlemede, köy ve mezraların yerleşik alan sınırı genişletilebileceği gibi daraltılabilir.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Köy İhtiyar Heyeti” ibaresi “ilgili idare” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Köy İhtiyar Heyeti” ibaresi “ilgili idare” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 50 – İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz. Ancak, bir yapıda birden fazla bağımsız bölüm yapılabilir. m2 den büyük olan hisseli parsellerde ise, maliklerin muvafakati alınmak kaydı ile, binalar arasındaki mesafeler () m. den az olmamak şartı ile, hissedar sayısını ve her durumda 3 adeti geçmemek üzere birden fazla bina yapılabilir. Bu durumda diğer yapılaşma koşullarına uyulmak kaydı ile her bir binanın yapı inşaat alanı m2 yi toplam yapı inşaat alanı ise m2 yi geçemez.”

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinde yer alan “Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında bir parselde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca” ibaresi “Bir parselde” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarında 2 kat () m. den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz.”

MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarında yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair ilgili idare onayı alınmasından sonra, muhtarlığa bildirimde bulunulmak suretiyle yapılması şarttır. Büyükşehirlerde proje onayları ilçe belediyesince yapılır. Bu yapıların ihtiyacı için çatılarında, saçak sınırlarına taşmamak ve mimari görünüşe bağlı kalınmak kaydı ile yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri de aynı hükümlere tabidir.”

MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 58 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 58 – 57 nci maddede sayılanlar dışında kalan tüm yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabidir. Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni ilgili idarelerce düzenlenir. Bu kapsamda kalan yapılarda ruhsat, proje, fenni mesuliyet ve sürveyanlık hizmetleri hakkında 3/7/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine uyulur.

Köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alan ve civarları içerisinde köyün ihtiyacına yönelik ilk ve orta öğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi yapılar için imar planı şartı aranmaz. Ancak bu yapıların yer seçimi, ilgili idaresince oluşturulan bir komisyonca hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerinde kesin sınırları ile belirlenir.

Bu yapı ve tesislere uygulama projelerine göre ilgili yatırımcı kamu kurum ve kuruluşu adına yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilir.”

MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “valiliklere” ibaresi “idarelere” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 24 – Aynı Yönetmeliğin 63 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan () ibaresi () olarak değiştirilmiş, “ve parsel sınırlarına” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, “() funduszeue.info” ibaresinden sonra gelmek üzere “parsel sınırlarına () funduszeue.info” ibaresi eklenmiş, ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, beşinci fıkrasında yer alan “ayrıca bu” ibaresinden sonra gelmek üzere “maddede belirtilen yapı ve” ibaresi eklenmiş ve “Köyişleri” ibaresi “Orman” olarak değiştirilmiştir.

“Bu alanlarda tarımsal üretimi korumak amacı ile üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetleri içeren entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte veya ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arıhaneler, balık üretim tesisleri, un değirmenleri ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında ilgili Bakanlıkça belirlenen tarımsal amaçlı yapılar gibi konut dışı yapılar, mahreç aldığı yola () funduszeue.info, parsel hudutlarına () funduszeue.info fazla yaklaşmamak, parselde bulunan bütün yapılara ait inşaat alanı katsayısı %40’ı ve yapı yüksekliği () funduszeue.info ve 2 katı aşmamak şartı ile yapılabilir. Bu yapıların birinci fıkra koşullarına uyulmak üzere yapılacak konutla birlikte yapımı halinde de inşaat alanı katsayısı ()’ı geçemez. Tarımsal amaçlı yapıların teknik gereklilik arz etmesi ve buna ait teknik raporun hazırlanması, ilgi idarece onaylanması ve il tarım ve orman müdürlüğünden uygun görüş alınması kaydı ile yüksekliklerin 2 katına kadar arttırılmasına idaresi yetkilidir.”

MADDE 25 – Aynı Yönetmeliğin 64 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 64 – İskân dışı alanlarda yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni, yapının niteliğine göre 36 ncı maddeye uygun olarak ilgili idarece verilir.

İskan dışı alanlarda yapılacak entegre tesis niteliğinde olmayan tarımsal amaçlı seralar, 63 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılabilecek olan bağ evlerinden taban alanı 75 m2’yi, yapı inşaat alanı toplamı m2’yi, kat adedi bodrum dahil 2’yi ve parselde 1 adedi geçmemek kaydıyla yapılacak olanlar; ilgili il tarım ve orman müdürlüğünün uygun görüşü ve ilgili idarenin izni alınmak koşuluyla yapı ruhsatı aranmadan yapılabilir. Ancak etüt ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idarece incelenmesi, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur. Etüt ve projelerinin ve inşasının sorumluluğu, müellifi ve fennî mesulü olan mimar ve mühendislere aittir. Bu yapılar ilgili idarece ulusal adres bilgi sistemine ve kadastro paftasına işlenir. Bu alanlarda yapılacak seralar için, yola cephesi olan komşu parsellerden süresiz geçiş hakkı alınmış ve bu konuda tapu kayıtlarına şerh konulmuş olmak kaydıyla Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen yola cephe sağlama koşulu aranmaz.

İnşa edilen bu yapıların etüt ve projelerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin Kanunun 30 uncu maddesine göre ilgili idarelerce tespit edilmesi gerekir.

Ayrıca, bu bölümde bulunmayan yapılaşmaya ilişkin hususlarda bu Yönetmeliğin dördüncü bölümü hükümlerine uyulur.”

MADDE 26 – Aynı Yönetmeliğe ekte yer alan Ek-1 eklenmiştir.

MADDE 27 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 28 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.

Eki için tıklayınız

K&#;y ve Kırsal Mahallelerde Yapı İnşası Ruhsata Tabi Değildir.

İmar Kanunu’nun Maddesinde ;

"Belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmaz. Ancak etüt ve projelerin valilik onayını müteakip muhtarlığa bildirimi ve bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur" kuralına yer verilmekte olup, madde hükmü  ile belediye ve mücavir alanlar dışında kalan köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda ruhsatsız ev yapabilme imkanı verilmektedir.

Aynı şekilde Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği tarihinde değişmiş olup, Maddeye göre "Köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarında yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair ilgili idare onayı alınmasından sonra, muhtarlığa bildirimde bulunulmak suretiyle yapılması şarttır. Büyükşehirlerde proje onayları ilçe belediyesince yapılır. İnşa edilen yapının fen ve sağlık kurallarına uygunluğu İmar Kanununun 30 uncu maddesine göre valiliklerce belirlenir" düzenlemesine yer verilmektedir.

Üstelik Yönetmeliğin eski halinde köy sakini olma şartı varken yeni halinde bu şart da kaldırılmıştır. Artık köy sakini olsun yada olmasın köyde yapılan konut amaçlı yapılarda yapı ruhsatı aranmayacaktır.

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin   Maddesinde tarihinde  yapılan değişiklikle köyde ruhsatsız yapı yapabilmek için köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılma kriteri kaldırılmıştır. Bu değişiklikle birlikte köyde oturmayanlar da parselleri diğer kriterleri karşılıyor ise köyde ruhsatsız ev yapabilir.

Öte yandan, sayılı İmar Kanununun 8. maddesinin (ğ) bendinde: “Büyükşehir Belediyesi sınırının il sınırı olması nedeniyle mahalleye dönüşen ve nüfusu ’in altında kalan yerlerin, kırsal yerleşim özelliğinin devam edip etmediğine büyükşehir belediye meclisince karar verilir. Büyükşehir belediye meclisince aksine bir karar alınmadıkça, uygulama imar planı yapılıncaya kadar bu alanlardaki uygulamalar madde hükümlerine göre yürütülür. maddede belirtilen projeler, ilçe belediyesince onaylanır ve muhtarlığa bildirilir.” kuralına yer verilmektedir.

sayılı ”ON ÜÇ İLDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE YİRMİ ALTI İLÇE KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” Geçici 1. maddesinin yürürlüğe girdiği tarihi itibarıyla büyükşehirde olması nedeniyle mahalleye dönen köylerdeki bütün yapıları ruhsatlı sayılmış,  Muhtarlık izni/onayı bulunmayan yapılar da tarihinden önce yapıldıklarını uydu görüntülerinden vb. ile ispatlamak koşuluyla ruhsatlı sayılmışlardır. 

Büyükşehir sınırları içinde yer alan bir köyde ruhsatsız yapı yapabilmek için öncelikle köyün kırsal mahalle olarak tespiti ve  ikinci olarak  Köy yerleşik alanının tespit edilmiş olması gerekmektedir. Büyükşehir Belediye Meclisince yapılacak bu tespitten sonra köy yerleşik yerinde yapı ruhsatı aranmadan yapı yapılabilmesi olanaklıdır. 

Yönetmelikte köy yerleşik alanı sınırı belirlenmiş olup, 4. Maddeye göre  Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanı, köydeki yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanın metre dışından geçirilecek olan, valiliklerce tespit edilerek il genel meclisince karara bağlanan sınırın içinde kalan alana karşılık gelmektedir. Büyükşehirlerde ise kırsal mahalle tespiti ile köy yerleşik sınırını tespit yetkisi büyükşehir belediye meclisindedir.

sayılı İmar Kanunu’nun maddesine göre, bu yapıların etüt ve projelerinin valilikçe onaylanması, muhtarlığa bildirim yapılması ve bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur.

Ayrıca Yönetmelikte yapıya ilişkin bazı şartlar öngörülmüştür. Buna göre;

Köy ve mezraların yerleşik alanlarında bir parselde tarım ve hayvancılık amaçlı yapıların ve konut yapılarının müştemilat dahil taban alanı kat sayısı %40’ı geçemez.

Komşu mesafeleri, civarın yapı düzeni ve karakterine, yapılacak binaların münferit konut veya tarımsal işletme birimi (ahır, samanlık, arabalık v.b.) oluşuna göre ilgili idare tarafından takdir ve tayin olunur.

Bina cephe ve istikametlerinin, köy ve mezraların mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tesbitine ilgili idare yetkilidir. 

Bina yükseklikleri 2 katı ve ( m.) geçemez. 

Çatı yapılması halinde, kiremit kaplamalı çatıların %33 meyille yapılması ve civarın karakterine uyulması lazımdır. Saçaklar, m’yi aşmayacak şekilde lüzumu kadar genişlikte yapılabilir. Parsel dışına taşan çıkma yapılamaz.

Çıkmalar, bitişik veya blok nizamda komşu sınırına m’den fazla yaklaşamaz. Saçaklar ve m’yi geçmeyecek çıkıntılar, bina içine dahil edilmemek şartı ile çıkma sayılmaz.

İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz. Ancak, bir yapıda birden fazla bağımsız bölüm yapılabilir.

Her müstakil ev veya dairede en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri, 1 hela bulunması gerekir.

Yapı ruhsatı alınmadan yapı inşası halinde sayılı İmar Kanununun Maddesi uyarınca yıkım kararı alınabileceği gibi Madde uyarınca da para cezası verilebilecektir. Yukarıda özetlendiği üzere köy yerleşik alanlarında köy sakini olsun olmasın ruhsatsız yapı yapılabilmesine olanak bulunduğundan projelerin Valiliğe/büyükşehirde ilçe belediyelerine onaylatılarak konut sahibi olmanın önünden hukuken engel bulunmamaktadır.

Av. Sadi KAYABAŞI 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası