akşam namazından sonra ikindi namazının kazası kılınır mı / Kaza Namazı Nasıl Kılınır ve Niyet Edilir? Kaza Namazı Ne Zaman Kılınır?

Akşam Namazından Sonra Ikindi Namazının Kazası Kılınır Mı

akşam namazından sonra ikindi namazının kazası kılınır mı

Akşam namazından sonra kaza namazı kılınır mı?

Akşam namazından sonra kaza namazı kılınır mı?

ezgi123456
merhaba ,
Ben bu konuyu çok merak ediyorum
kimi kılınır kimi kılınmaz diyor
mesela ben ikindiyi kaçırdım bunu akşam namazından sonra kaza edebilirmiyim …
şimdiden çok teşekkür ederim cevabıınız için


Cevap: Akşam namazından sonra kaza namaza kılınır mı?

Galus
Evet akşam namazından sonra kaza namazı kılınabilir.

Kaza namazı için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmez. Yani ikindi namazının kazası ikindi vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. İstediğiniz zamanda kılınabilir.

Fakat kerahet dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir. Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk. Önceye kadar ve Güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dk. Kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir.


Cevap: Akşam namazından sonra kaza namaza kılınır mı?

Researcher
Arkadaşlar Aksam namazından sonra bütün kaza namazları kılabilir miyiz ? net bir cevap alabilir miyiz ?


akşam namazı sonrası geçmiş namaz kılınırmı

Hoca
evet. akşam namazından sonra kaza namazı kılabilirsiniz.


suzan
bnde merak ediyorum aksam namazından sonra namaz kılınır mi


Kayıtsız Üye
Merhaba kaza namazlarini yatsi namazından sonra kilabiliyormuyuz


Kayıtsız Üye
arkadaşlar sorununn cevabini galus vermis. hos olmayan vaakit oglen tam günes tepede bidde dogduktan 45 dakka sonra ya kadar batmadanda 45 dakka evvel. onun hariçinde kılınır yatsidan sonra kılınır


Kayıtsız Üye
Kazaları yatsı namazndan sonra kılabilirmiyz


arifselim
Evet kardeşim. yatsı vaktinden sabaha kadar dilediğin kadar kaza namazlarını kılabilirsin. Kaza namazlarını bir an önce kılmak geciktirmemek gerekir.


Kayıtsız Üye
Ya akşam namazının üstüne kaza kilinmaz diye biliyorum ben bir tek akşam namazının üstüne kaza yapılmaz


klav
Akşam namazından sonra da kaza kılınabilir yeni icatlar çıkarmayalım. Öyle biliyorum demek olmaz al ilmihali oku.


#UguR
Kerahat vakti dışında kaza namazı kılınabilir. Kerahat vaktinde kılınan namaz geçerlidir fakat mekruh işlenmiş olur.


Kayıtsız Üye
Meraba aksam namazından sonra ikindi namazının kazasini kilabilirmiyim


arifselim
Merhaba kardeşim. Akşam namazından sonra veya yatsı vakti girdikten sonra dilediğin kadar kaza namazları kılabilirsin. Allah kabul eylesin.


#UguR
Kerahat vakitleri dışında kaza namazı kılmadınızda bir sakınca yoktur.


akşam namazından sonra kaza namazı kılınırmı, aksam namazından sonra kaza kılınırmi, aksam namazından sonra ikindi kazasi kılınırmi

Bu kategoride yer alan İslama göre kadın nasıl olmalıdır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Namaz, kelime-i şehâdetten sonra, İslam’ın üzerine kurulduğu beş esastan birincisidir. Bu sebeple namazların vaktinde kılınması çok önemlidir.

Namazın kazası ne anlama gelmektedir?

Namazların vaktinde kılınmasına eda edilmesi, Vakti içinde değil de daha sonra kılınmasına kaza edilmesi denilir. Kur’an-ı Kerim’de vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili olarak açık bir ifade olmasa da Sevgili Peygamberimizin (sas) vaktinde kılamadığı namazları kaza ettiği ve ashabına da bunu tavsiye ettiği bilinmektedir. Kaza edilecek namazlar arasında sıra gözetilip gözetilmeyeceği bu namazları kılacak kimsenin durumuna göre değişir. Buna göre “sahib-i tertip” kimseler yani altı vakit veya daha fazla namaz borcu olmayanlar, vaktinde kılamadıkları ilk namazdan başlayarak sırayla kılarlar, ardından içinde bulundukları vaktin farzını kılarlar. Sahib-i tertip olanlar için bu sıraya uymak Hanefîlere göre vaciptir. Sahib-i tertip olmayanların ise kaza namazları için sıraya uyma zorunluluğu yoktur.

 Kaza namazının delili nedir?

Kur’an’da vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili olarak açık bir ifade bulunmamakla birlikte, Hz. Peygamber (sas) vaktinde kılamadığı namazları kaza etmiş ve ashabına da bunu tavsiye etmiştir.
Resûl-i Ekrem (sas), “Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın. Onun keffâreti ancak budur.” (Buhârî, Mevâkîtü’s-Salât, 37; Müslim, Mesâcid, 315) buyurmuştur.

Yine Hz. Peygamber (sas), Hendek savaşı sırasında harbin şiddetlenmesi nedeniyle ikindi namazını kılamamışlar; bunun üzerine “Bizi ikindi namazından alıkoydular. Allah da onların evlerini ve kabirlerini ateşle doldursun.” diye beddua etmiş ve ikindi namazını akşam ile yatsı arasında kaza etmiştir (Müslim, Mesâcid, 205). Ayrıca Hayber Fethinden dönerken, bir yerde konakladıklarında uyuyakalmışlar ve vaktinde kılamadıkları sabah namazını güneş doğduktan sonra kaza etmişlerdir (Müslim, Mesâcid, 309).

Unutma ve uyuma gibi bir mazeret olmaksızın, kasıtlı olarak terk edilen namazların kazası ile ilgili herhangi bir hadis bulunmamaktadır. Fakat bu kasıtlı olarak terk edilen namazların kazasının gerekmediği anlamına gelmez. Zira, Ramazan’da kasıtlı olarak cinsel ilişkiye girerek orucunu bozan kimseye Resûl-i Ekrem’in (sas) hem keffâreti hem de o günkü orucun kazasını emretmesi (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, IV, 382), bir farz ibadetin kasıtlı olarak terk edilmesi durumunda da kazasının gerektiğine delildir. Öte yandan Hz. Peygamberin (sas) bir mazerete dayalı olarak vaktinde kılamadığı namazları kaza etmesi ve sahabeye de bu yönde emir buyurması dikkate alınacak olursa, mazeretsiz olarak terk edilen namazların kaza edilmesinin öncelikle gerekli olacağı sonucuna ulaşılır (Nevevî, el-Mecmû’, III, 68).

Hangi namazlar kaza edilir?

Vaktinde kılınmayan beş vakit namazın farzları ile vacip olan vitir namazı kaza edilir. Kılınmayan sünnetler vakit çıktıktan sonra kaza edilmez. Ancak vaktinde kılınmayan sabah namazı, aynı gün zevalden önce kaza edildiğinde sünneti ile birlikte kaza edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 223).

Namazların sünnetleri kaza edilir mi?

Vaktinde kılınmayan beş vakit namazın farzları ile vacip olan vitir namazı kaza edilir. Kılınmayan sünnetler vakit çıktıktan sonra kaza edilmez. Ancak vaktinde kılınmayan sabah namazı, aynı gün zevalden önce kaza edildiğinde sünneti ile birlikte kaza edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 223). Çünkü Hz. Peygamber kılamadığı bir sabah namazını öğleden önce kaza ederken, sünnetiyle birlikte kaza etmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 11).
Bir de öğle namazında cemaate yetişmek için sünneti kılmadan farza başlayan kişi, farzı kıldıktan sonra kılmadığı ilk sünneti de kılar. Bunu, son sünnetten önce kılabileceği gibi sonra da kılabilir.

Hangi vakitlerde kaza ve nafile namaz kılınmaz?

Bazı vakitlerde bir kısım ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerâhet vakitleri denilir. Ukbe b. Âmir el-Cühenî’den şöyle nakledilmiştir: “Resûlullah (sas) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar.” (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)
Bu hadiste belirtilen üç vakitte hiçbir namaz kılınamaz. Bu vakitlerin başlama ve bitiş zamanları şöyledir:
a) Güneşin doğmasından itibaren, 40-50 dakika sonrasına kadar,
b) Güneşin, tam tepede bulunduğu vakit (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kalmasından öğle vaktinin girmesine kadar),
c) Güneş batmazdan önce, gözleri kamaştırmaz hâle gelmesinden, batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğînânî, el-Hidâye, I, 265-269).
Bu sayılan kerâhet vakitlerinde kaza namazı, vitir gibi vacip namaz kılınamadığı gibi kerahat vaktinden önce hazırlanmış bulunan cenazenin namazı da kılınamaz. Bu vakitlerde hazırlanmış cenazenin namazı ise kılınabilir. Daha önce okunmuş bir secde ayetinden dolayı“tilâvet secdesi”yapılamaz. Ancak kerâhet vaktinde okunan secde âyetinin secdesi, daha sonraya bırakmak efdal olsa da bu vakitte yapılabilir.
Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur.
Bunların dışında şu vakitlerde de sadece nafile namaz kılmak mekruhtur:
a) Sabah namazının sünneti hariç olmak üzere imsak vakti girdikten sonra, güneş doğuncaya kadar olan sürede,
b) İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar olan sürede,
c) Akşam namazı vakti girdiğinde farz kılınmadan önce,
d) Cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonra (Merğînânî, el-Hidâye, I, 269-271).
Ebû Saîd el-Hudrî’den şöyle nakledilmiştir: “Resûlullah’ı (sas) şöyle derken işittim: Sabah namazı kılındıktan sonra, güneş doğuncaya kadar başka namaz yoktur. İkindi namazından sonra, güneş batıncaya kadar başka namaz yoktur.” (Ebû Dâvud, Tatavvu’, 9; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, I, 271)

Kaza namazı borcu olan kimse sünnet namazları kılabilir mi?

Hanefî mezhebine göre kazaya kalmış namazları bulunan kimseler farz namazların öncesi ve sonrasında kılınan (revâtib) sünnetleri de kılarlar. Vaktinde kılamadıkları namazları da ilk fırsatta kılmaya çalışırlar.
Şâfiî mezhebine göre üzerinde kaza namazı olan kimse, geçmiş namazlarının hepsini kaza etmeden bayram ve vitir namazı da dâhil sünnet-i müekkede olsun, gayrimüekkede olsun hiçbir nafile namaz kılamaz. Üzerinde kaza namazı bulunan kimsenin, bütün zamanını bu namazları kaza etmeye ayırması gerekir. Hatta uyku, evin geçimi gibi terk edilmesi güç olan önemli bir iş hariç bütün vakitlerini kazaya kalan namazlarını kılmakla geçirmesi gerektiğinden nafile ile meşgul olması caiz değildir (Dimyâtî, Hâşiyetü i’âneti’t-tâlibîn, I, 39-40).

Bir namaz hem kaza hem sünnet niyeti ile kılınabilir mi?

Bir namaz hem kaza hem de sünnet niyetiyle kılınamaz. Kılınacak namazın ne olduğu kesin olarak tayin edilerek ona niyetlenilmesi gerekir. Hem kaza namazına, hem de vaktin sünnetine birlikte niyet edilirse bu namaz, kaza namazı olur. Hem kaza namazı hem de vaktin sünneti kılınmış olmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 73).

Vaktinde kılınmayan namaz daha sonra kaza edildiğinde, namazı kazaya bırakma günahı da affedilmiş olur mu?

Günlük işler, sanat ve meslekler, aile fertlerinin geçimini sağlamak için yapılan çalışma ve yolculuklar namazın geriye bırakılması için özür sayılmaz. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Öyle kimseler vardır ki, onları ne bir ticaret, ne de bir alışveriş, Allah’ı anmaktan, namazı dosdoğru kılmaktan ve zekât vermekten alıkoyar. Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşete düşeceği günden korkarlar.” (Nûr, 24/37)
Unutmak, uyuyakalmak gibi meşru mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Hangi şekilde olursa olsun vaktinde kılınmayan namazların mutlaka kaza edilmesi gerekir. Meşru mazerete dayalı olarak namazını vaktinde kılamayan kimse bundan bir sorumluluk altına girmediği gibi o namazı kaza etmekle borcundan da kurtulur. Peygamber Efendimiz,Her kim bir namazı unutur veya ondan gaflet edip uyuyakalırsa, onu hatırladığında hemen kılsın. Onun bundan başka kefareti yoktur…”(Buhârî, Mevakitu’s-salat, 37; Muvatta, Vukût, 25) buyurmuştur.
İhmal ve tembellik sebebi ile namazı vaktinde kılmayan kimse bu namazı kaza etmekle namaz borcundan kurtulur. Namazı ertelemiş olmanın vebalinden kurtulmak için ise kişinin tövbe etmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, II, 85; Kurtubî, el-Cami‘ XI, 178).

 Namaz borcu olan kişilerin yerine başkaları bu namazları kılabilir mi?

Sırf bedenle yerine getirilen ibadetlerde başkasının yerine o ibadeti yapmak geçerli sayılmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 535; Şeyhîzâde, Mecme‘u’l-enhur, I, 455). Zira herkes kendi amelinin hesabını verecektir (İsrâ, 17/13; Yâsîn, 36/54; Tûr, 52/16, 21; Müddessir, 74/38). Bu itibarla bir kimse, vefat etmiş veya hayatta olan birinin kılmadığı farz namazları, onun adına kılamaz. Dolayısıyla herkes hayatta ve sağlığı yerinde iken ibadetlerini yerine getirmeye özen göstermeli, Allah’ın huzuruna borçlu olarak gitmemeye gayret etmelidir.

Kazaya kalan namazlar cemaatle kılınabilir mi?

İmamla aynı vaktin namazını kılıyor olmak kaydı ile kazaya kalan namazlar cemaatle kılınabilir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 377; Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 39). Nitekim Hendek savaşının zor şartları altında Resûlullah (sas), dört vakit namazı kılmaya fırsat bulamamış; bilahare şartlar uygun hâle gelince de bu namazları ashabına cemaatle kıldırmıştır. Abdullah b. Mesud’un olayla ilgili rivayeti şöyledir: “Müşrikler, Hendek Savaşı’nda Resûlullah’ı namaz kılmaktan alıkoydular. Nihayet, gecenin bir kısmı geçtikten sonra Bilâl ezan okudu ve kâmet getirdi; Hz. Peygamber öğle namazını kıldırdı, sonra Bilâl kamet getirdi, ikindiyi kıldırdı; sonra Bilâl kâmet getirdi, akşam namazını kıldırdı; sonra Bilâl yine kâmet getirdi, yatsı namazını kıldırdı.” (Tirmizî, Salât, 20; Nesâî, Mevâkît, 55; Tecrîd Tercemesi, II, 535)

Kaza namazı kılınırken ezan okunursa kaza namazına devam edilebilir mi?

Kaza namazı kılarken herhangi bir vaktin ezanının okunması, kılınmakta olan kaza namazına zarar vermez. Vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi için belli bir vakit yoktur. Kerâhet vakitleri dışında her zaman kaza namazı kılınabilir. Namaz kılınamayacak olan bu vakitler Ukbe b. Âmir’in rivayet ettiği hadiste şöyle belirtilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar.” (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)
Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur.

Kaza namazına nasıl niyet edilir?

Kaza namazı kılacak olan kişinin kılacağı namazı belirleyerek niyet etmesi asıldır. Fakat üzerinde çok sayıda kaza namazı varsa, geçmiş namazları kaza ederken, “Vaktinde kılamadığım ilk sabah/ ilk öğle/ ilk ikindi/ ilk akşam/ ilk yatsı namazını kılmaya” şeklinde niyet edebileceği gibi, “ kılamadığım son sabah/ son öğle/ son ikindi/ son akşam/ son yatsı namazını kılmaya” şeklinde de niyet edebilir.

Öte yandan geçmiş namazlar, kazaya nasıl kaldıysa öyle kılınırlar, yani seferî olarak kaldıysa seferî, mukim olarak kaldıysa mukim gibi kaza edilir (Mevsilî, el-İhtiyâr, I, 220).


Namaz

...size namaz konusunda sorularım olacak. Cevap yazabilirseniz sevinirim, şimdiden Allah razı olsun.

1. Sabah namazından sonra güneşin doğmasına 5-10 dakika kala kaza namazı kılınabilir mi?

Cevap:

Namaz İslam'ın en önemli ibadetidir, bütün başka ibadet şekil ve unsurlarını kendinde toplayan, her bir parçası anlamlı, eğitici, kulu Allah'a yaklaştırıcı bir ibadettir. Namazsız müslümanlık en azından meyvasız, hatta yapraksız ağaca benzer, bu ağacın kuruması an meselesidir. Bazı alimlere göre namazın mazeretsiz ve tamamen terk edilmesi insanın İslam ile alakasını da sona erdirir.
Güneşin doğmasına beş on dakika kala kaza namazı kılınabilir, ancak -hiçbir namazı kılmanın caiz olmadığı- güneşin doğmaya başyacağı zamanı takip etmek zorlaşacağı ve huzuru bozacağı için bu esnada kılmak mekruh görülmüştür.



2. Benim 10 seneye yakın kaza borcum var, 26 yaşındayım. İkindi ve yatsının ilk sünnetlerinin yerine çoğu zaman kaza kılıyorum, doğru mu? Yani haftada birer tane gayri müekked sünnet kılıyorum. Doğru mu yapyorum, yoksa onları terkedip ikindi den sonra mı kaza kılayım?

Cevap:

Mazeretsiz olarak geçirilmiş namazın sonradan kaza edilmesi ile sorumluluk ortadan kalkmaz, vaktinde kılmamanın cezası vardır, Allah bağışlarsa bağışlar, hesaba çekerse iş zora varır.
Müekked (Hz. Peygamberin az terk edip çok kıldığı) olmayan sünnet namazlar terk edilirse bunun, o namazın manevi faydasından mahrum olmaktan başka bir cezası yoktur. Farz ve vacib namazların kazası da farz ve vacib diyen cumhur mezhebine göre bu kaza, nafileden önemlidir, bu sebeple müekked olan ve olmayan sünnetlerin yerine kaza kılınabilir, ama kazası olan sünnet kılamaz diye bir kural yoktur; şu fani dünyada günün bir iki saatini ayırabilirsek sünnneti, vacibi, farzı ve kazasıyla bütün namazlarımızı kılabiliriz. Dünyada peşinde koştuğumuz, gece gündüz üzerine düştüğümüz birçok şey burada kalacak, ibadetlerimiz ise bizimle beraber gelecek ve orada kurtarıcımız olacaktır.



3. Kaza namazı ikindi ile akşam arasında kılnır değil mi? Kılınır biliyorum, ama güneş batmaya başladıktan sonra kılınmazmış, peki ikindiden ne zamana kadar kaza namaz kılabiliriz?

Cevap:

Güneş batmaya başlayıncaya kadar o günün ikindi namazı -bu kadar geciktirlmiş ise- kılınır. Diğer geçmiş (farz ve vacib) namazların da ilk fırsatta kılınması gerektiğine göre bunlar da o vakitte kaza edilebilir. Ancak güneşin ne zaman batmaya başladığını takip zor olduğundan ihtiyaten on dakika kadar önce kazayı da kılmamak uygundur.


4. Yatsı ezanı okunurken veya ikindi ezanı okunduğu esnada kaza namazı kılınır mı?

Cevap:

Kılınabilir. Ancak ara verip ezanı dinlemek ve ona uygun şekilde katılmak (belli ifadelerle karşılamak) daha uygun olur.



5. Yatsıdan sonra kaza namazı kılmak için o günki vitir namazını en sona mı brakalım yoksa yatsı ve vitiri kıldıktan sonra mı kaza kılmaya başlayalım.

Cevap:

Gece kılınacak son namazın vitir olmasını tavsiye eden hadis vardır, bu sebeple vitri, kazadana sonraya bırakmak daha uygun olur.



6. Ben kaza kılarken her gün bir günlük olacak şekilde kılıyorum ama şu an 5 hafta geriden gidiyorum. Size soracağm vitir namazı vacip olduğu için onun kazasını bütün farz namazları kaza ettikten sonraya bıraksam; yani şimdi vitirlerin kazasını terkedip onun yerine farzların kazasını yetiştirsem daha doğru olmaz mı?

Cevap:

Daha uygun olur. Vitir namazının sünnet olduğunu kabul eden müctehidler de vardır. Kazasız kalacaksa farz yerine -sünnet olduğu da söylenen- namazın kalması elbette daha makuldür.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır