kediye kemik suyu verilirmi / İlik İksiri • Raw For Us: Tüylü Dostlar İçin Gıda Takviyesi

Kediye Kemik Suyu Verilirmi

kediye kemik suyu verilirmi

Kedilerin Yememesi Gereken Yiyecekler

Kediler; acıya, ağrıya ve hastalıklara oldukça dayanıklı hayvanlar olmalarına rağmen alerjiye açık canlılardır ve mideleri hassastır. Bu nedenle kedilere bazı yiyeceklerin asla verilmemesi gerekir. Meraklı hayvanlar olan kediler, inatçı doğaları gereği sizin ondan kaçırmaya çalıştığınız her şeyi koklayıp bazen de tadına bakmak isteyeceklerdir. Fakat kediniz size ne kadar duygu sömürüsü yaparsa yapsın ona vereceğiniz ufacık bir lokma ya da damla kedinize çok ciddi zararlar verebilir. Birçok gıdayı sindiremedikleri gibi, çoğu kedide gıda alerjisi bulunmaktadır.

>> Az Tahıllı Kedi Mamaları

Kedimden Hangi Gıdaları Uzak Tutmalıyım?

Kediler, hassas sindirim sistemleri nedeniyle her gıdayı sindiremezler. Bilinenin aksine süt ve süt ürünlerini sindirmekte çok zorlanırlar. Ayrıca kuruyemiş ve baharatlar da kediler için oldukça zararlıdır. Kemik ve kılçıklar da kedilerin bağırsaklarını yırtabilir ve midelerine zarar verebilir. Aynı zamanda pişmemiş et ve balık gibi proteinleri de sindirmekte çok zorlanırlar. Çiğ ürünler, mide ve bağırsaklarda kurt ve bakteri oluşuma neden olabilir. Kafein içeren yiyecek ve içecekler de kedilerden uzak tutulmalıdır. Kedilerin etobur canlılar olduklarını unutmayın ve onlara sebze, meyve ile buğday ürünleri de vermenin zararlı olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Kedilere Zararlı Olan Besinler

Soğan ve Sarımsak: İnsanların bile sindirmesinin zor olduğu soğan ve sarımsak, kedilere hiç uygun gıdalar değildir. Bu iki gıda bizler için yararlı olsa da kedilerin mide ve bağırsaklarına zarar verebileceği gibi kansızlığa ve zehirlenmelere neden olabilir. İçine soğan ve sarımsak koyarak pişirdiğiniz hiçbir şeyi kedinize vermeyin.

Çiğ Gıdalar: Yumurta, protein kaynağıdır fakat hiçbir şekilde kedilerin yumurtayı çiğ olarak tüketilmesi önerilmez. Çünkü çiğ yumurta kedinizde gıda alerjisine ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Ayrıca çiğ yumurta yiyen kedilerde deri problemlerine de rastlanmıştır. Haşladığınız yumurtayı kontrollü ve sınırlı olarak kedinize verebilirsiniz. Çiğ balık ve çiğ et de kedilerden uzak tutulmalıdır. Birçok bakteriye neden olan çiğ balık ve çiğ et, sindirim sistemi ile bağırsaklara zarar verir.

kedilerin yememesi gereken yiyecekler

Sakatatlar: Kedinize baharatsız ve tuzsuz olduğundan emin olduğunuz ciğer gibi sakatatları pişmiş olarak verebilirsiniz. Tabi bu gıdaları kesinlikle yağda pişirmeniz tavsiye edilmez. Haşlama ve ızgara olarak kedilere ciğer verebilirsiniz. Ama sosis, sucuk ve salam gibi hazır gıdalarla kedinizi asla beslememelisiniz.

Süt ve Süt Ürünleri: Kediler, sütü sindiremezler. Annelerinin sütünün yapısı inek sütünden farklı olduğu için anne sütünden başka süt içmeleri uygun değildir. Sütte bulunan laktoz kedileri ishal edebilir. Ama kedilere az miktarda ve kontrollü olarak yoğurt verilebilir.

kedi yasak yemekler

Şekerli Gıdalar: Bilindiği gibi kediler şekerin tadını alamazlar. Bu nedenle kediniz, şekerli gıdaları yerken tadı onları rahatsız etmez ve sırf yemek olduğu için onları yeme eğilimi gösterebilirler. Fakat şeker, kediler için oldukça zararlıdır. Şeker içeren gıdalar kedilerde görme bozukluklarına, obezite ve şeker hastalığı gibi ciddi rahatsızlıklara neden olur.

Tuzlu ve Baharatlı Gıdalar: Şeker gibi tuz da kediler için çok zararlıdır. Kediler, tuzlu gıdaları sevse de tuzdan ve baharattan uzak tutulmalıdırlar. Tuz insanlarda olduğu gibi kedilerde de vücuttaki suyu tutar ve böbrek rahatsızlıklarına neden olur. Baharatlar ise kediler için en zararlı yiyeceklerin başında gelir. Ayrıca tuzlu ve baharatlı hiçbir çerez ve kuruyemiş türü de kedilere verilemez. Baharat ve tuz içermeyen çerezleri de kedinize yedirmeyin. Zira bunları yedikten hemen sonra kusacaklarını deneyimlemek istemezsiniz.

kediyasakyemekler

Sebze, Meyve ve Tahıllar: Kediler, etobur canlılardır ve proteine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle sebze, meyve ve tahılları sindirmeye yönelik olarak dizayn edilmiş bir sindirim sistemine sahip değildirler. Bu gıdaları sebze, meyve ve tahıl içeren kuru mamalardan alabilirler, direkt olarak tüketmeleri gerekmez.

Ödül Mamaları ve Yaş Mamalar: Ayda 2 ya da 3 kez verilmesi gereken kedi yaş mamalar ve kedi ödül mamaları kedilerin dışkılarını yumuşak hale getirmek için işlevseldir. Ancak bu mamaların şeker ve tuz içeren birer abur cubur olduklarını da aklınızdan çıkarmayın ve kedinizin bu mamaları mümkün olduğu kadar az tüketmesini sağlayın. Kediler için ideal yiyecekler kaliteli kuru kedi mamalarıdır. Kedinizin başka bir gıdaya ihtiyacı yoktur.


İlginizi çekebilir: Kediler Neden Kusar?

Kedilere Mama Dışında Verebileceğiniz Gıdalar

Kediler, etobur canlılar olduklarından onlar için gereken vitamin ve mineralleri proteinlerden alırlar. Ayrıca kedilerin enerjilerini proteinlerden elde ettikleri bilinmektedir. Fakat proteinler dışında da kedilerin gereksinim duydukları gıdalar bulunmaktadır. Sevimli dostlarımızın sindirim sistemlerini destekleyen ve iç organlarının sağlığını koruyan yiyecekler kuru mamaların dışında takviye edilebilir fakat bu ek gıdaların tuzlu, yağlı ve baharatlı olmamasına özen gösterilmeli ve kedilere verilecek etler asla çığ olmamalıdır. Süt ve süt ürünleri ise kedilerin sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğinden bu gıdaların ölçüsüne ve miktarına dikkat edilmelidir. Ayrıca kediler, insanlar için hazırlanan yemekler ve atıştırmalıklardan uzak tutulmalıdır.

>> Yavru Kedi Mamaları

kediler ne yer

Kedilerin Sağlığını Destekleyen Gıdalar

Kedinizin beslenmesini kuru mama dışında bazı ek gıdalar ile desteklemeniz mümkündür. Bu noktada unutulmaması gereken, kedilerin ana öğünlerini kuru mamaların oluşturduğudur. Kaliteli kuru kedi mamaları dışında kedinize vereceğiniz gıdalar az miktarda olmalı ve ana besinlerin yerine geçmemelidir. Az miktarda ve sık olmayacak şekilde kedinize bu gıdaları yedirmenizde sakınca yoktur. Mamadan daha fazla ve daha sık şekilde ek gıdayı kedinize vermeniz kedinizin mama yememesi sonucunu doğurur. Bu da kedinizin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Kedinizin ana besini olan kedi mamasından sonra beslenmesinin ayağını oluşturan ve sağlığını olumlu yönde etkileyen besinler şunlardır:

  • Et Ürünleri
  • Yumurta
  • Süt Ürünleri
  • Tahıllar
  • Sebze ve Meyveler

Et Ürünleri

Kediler, ana besin kaynağı olan proteinleri etten alırlar. Etçil olan bu canlılara kırmızı etin yanı sıra tavuk, hindi ve balık eti verebilirsiniz. Ama kedinize az miktarda yedireceğiniz etlerin yağlı olmaması ve pişirilmesi önem arz eder. Kızarmış etler dışında haşlama ve ızgarada pişirilmiş et ürünleri kediniz için ideal besin kaynaklarıdır. Fakat eti hazırlarken tuz ve baharat kullanmamalı, etleri soğan ya da sarımsak gibi kedilere zararlı olan gıdalarla birlikte pişirmemelisiniz. Dikkat edeceğiniz bir diğer nokta da kedinize her gün et verilmemesi gerektiğidir. Bu, onun bir daha mama yememesine ve bu nedenle yeterli beslenmemesine neden olur.

Yumurta

Kediler için oldukça sağlıklı bir protein olan yumurta, tamamen pişirilerek küçük ölçülerde kedilere verilebilir. Fakat yumurtanın yağda pişirilmemesi ve haşlanarak kediye yedirilmesi şarttır. Çiğ olan ya da az pişmiş yumurta ile bir bütün yumurta kediler için oldukça zararlıdır.

Süt Ürünleri

Kediler, süt ve süt ürünlerini sindirme konusunda oldukça hassastırlar. Dolayısıyla hiçbir kediye çiğ süt vermek uygun değildir. Hatta kedinize hiç süt vermemeniz daha olumlu olacaktır. Bunun yerine sindirim sistemlerini rahatlatan yoğurtla kedilerin diyetleri takviye edilebilir. Her gün ufak ölçülerle yoğurt vermek kediniz için oldukça yararlıdır ve özellikle kabızlığı önleyicidir. Peynir ise kedilerin çok sevdiği bir gıdadır ancak peynirlerin de yağlı ve tuzlu olmayan çeşitleri kediler için tavsiye edilir.

kediler için gıdalar

Tahıllar

Kediler, sebze ve meyvenin yanında şaşırtıcı biçimde tahıllara da ihtiyaç duyarlar. Zaten kuru kedi mamalarının bazıları da tahıl içermektedir. Kedinizin kilo problemi yoksa mısır, yulaf, arpa ve buğday içeren gıdalar ile az tahıllı kuru kedi maması çeşitlerini kedinize vermenizde fayda vardır. Böylece lif bakımından zengin tahıllar ile kedinizin sindirim sistemi düzenlenmiş olur.

Sebze ve Meyveler

Kediler, etçil olsalar da bazı sebze ve meyveler onlar için son derece yararlıdır ve beslenme programlarında yer almalıdırlar. Örneğin karpuz, kedilerin deri ve göz sağlığında olumlu etkilere sahipken kavun ise lif içerdiği için kedilerin sindirim sistemlerini destekler. Yine lifli bir besin olan balkabağı sayesinde kedilerin temizlenirken yuttukları tüyler dışkılama yoluyla vücuttan atılır. Çilek; kedilerin bağışıklık sistemini desteklerken, elma kedilerin A, C ve E vitamini almasını sağlar. Bu meyvelerin dışında muz, yaban mersini ve havuç da kedilerin sağlığına yararlıdır.

Sebzelerden ise ıspanağı haşlayarak kedinizin mamasına ve gıdalarına karıştırıp böbrek rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Kabak, yeşil fasulye ve bezelye de kedilerin diyet listesinde kendine yer bulabilecek sebzelerdir. Bu sebze ve meyveleri kedinize doğrudan tattıramıyorsanız içeriğinde bu gıdaların bulunduğu kuru mamalardan edinebilirsiniz.


Bu yazımızı da mutlaka okuyun: Kedilerin Yememesi Gereken Yiyecekler

Kedilerde Vitamin Eksikliği Belirtileri ve Vitamin Takviyesi

Vitaminler tüm canlılar için oldukça değerlidir. Kedilerde de vitamin eksikliği çeşitliği sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kedilerin beslenme planlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Vitamin eksikliğinin meydana gelmesinin iki temel nedeni vardır. Beslenme ve altta yatan sağlık sorunu vitamin eksikliğinin yaygın nedenleridir. Kediler günlük beslenme gereksinimlerini karşılamayan içeriklere sahip mamalar ile beslendikleri zaman kediye vitamin takviyesi yapılması veya mama değişiminin gündeme getirilmesi gerekir. Kedilerin yaşadığı bazı sağlık sorunları da dışarıdan alınan vitaminlerin sentezlenmesine engel olur. Böyle bir durumda da vitamin eksikliğine neden olan sağlık sorununun tedavi edilmesi ve kediye vitamin takviyesi verilmesi gerekir.

Kedilerde Yaygın Görülen Vitamin Eksiklikleri

Kedilerde yaygın olarak görülen vitamin eksiklikleri aynı zamanda patili dostlarımızın yaşam fonksiyonları açısından çok önemli vitaminler arasında yer almaktadır. Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri varsa mutlaka takip edilmesi gerekir. Vitamin eksikliğini gidermek ve takviye yapmak için tercih edebileceğiniz kedi vitamin ve ek besinlerine buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

tablet alan tekir kedi

Kedilerde A Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

A vitamini göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça değerli bir vitamindir. Yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini, yağ dokusunda ve/veya karaciğerde depolanır. Kedilerin beslenmesinde fazla A vitamini olması da zararlıdır bu nedenle kontrollü tüketim sağlanmalıdır.

Kedilerde A vitamini eksikliği;

  • Gece körlüğü,
  • Tüy ve cilt sağlığında sorunlar,
  • Kas sistemi sorunları,
  • Zayıflama gibi belirtiler ile karakterizedir.

Kedilerde D Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

Kediler için çok önemli olan kalsiyum ve fosfor minerallerinin dengelenebilmesi ve vücutta işlenebilmesi için D vitamini gereklidir. Yağda çözünen D vitamininin mutlaka ideal seviyede tüketilmesi gerekir.

Kedilerde D vitamini eksikliği;

  • Kas ve sinir sisteminde sorunlar,
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Kemik yumuşaması (osteomalazi)
  • Kemik deformitesi (raşitizm) ile karakterizedir.

Kedilerde B Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

Kediler için önemli olan pek çok B vitamini vardır. Bunların kediye vitamin takviyesi planlaması kapsamında birbirlerinden bağımsız olarak ele alınması gerekir. Kediler için önemli olan B vitaminleri;

  • B1 Vitamini (Tiamin)
  • B2 Vitamini (Riboflavin)
  • B3 Vitamini (Niasin)
  • B6 Vitamini (Piridoksin)
  • B12 Vitamini (Kobalamin) olarak bilinmektedir. Bu vitaminlerin hepsinin eksikliğinin farklı sonuçları ve belirtileri olabilmektedir.

önünde haplar olan yavru kedi

B1 Vitamini (Tiamin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

B1 vitaminin temel olarak sağlıklı bir gelişim ve sinir sisteminin çalışması için elzem olan suda çözünebilir bir vitamindir. Bu vitaminin eksikliğine bağlı olarak genellikle nörolojik sorunlar ortaya çıkar.

Kedilerde B1 vitamini eksikliği;

  • Koordinasyon ve/veya denge bozukluğu
  • Anormal yürüyüş
  • Başın öne doğru eğik durması,
  • Büyüyen göz bebekleri,
  • Tere doğru bükülme ve boynun kıvrılması gibi belirtiler B1 vitamini eksikliğine işaret eder.

B2 Vitamini (Riboflavin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

B2 vitamini sağlıklı bir büyüme süreci için çok önemlidir. Ayrıca bu vitamin vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alabilmesi için besinlerin parçalanmasına yardımcı olur.

Kedilerde B2 vitamini eksikliği;

  • Periauriküler Alopesi ( Saçkıran)
  • Karaciğer yağlanması,
  • Anoreksia,
  • Kilo kaybı,
  • Katarakt gibi sağlık sorunları ile karakterizedir.

Kedilerde B3 (Niasin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

B3 vitamini vücutta depolanmayan bir vitamindir bu nedenle de düzenli olarak yeterli miktarda alınması gerekir.

Kedilerde B3 vitamini eksikliği;

  • Anoreksiya,
  • Yüksek ateş,
  • Ağızda kızarıklık ve ülser
  • Kilo kaybı gibi belirtiler ile karakterizedir ve B3 vitamini eksikliğinin ölümcül sonuçları olabilmektedir.

Kedilerde B6 (Piridoksin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

B6 vitamini olarak adlandırılan 3 farklı bileşik vardır. Bu bileşiklerin hepsi kırmızı kan hücresi fonksiyonları ve bağışıklık sistemi açısından değerlidir. Vücuda giren proteinin metabolize edilebilmesi için B6 vitamine ihtiyaç duyulur. Kedilerde B6 vitamini eksikliği diğer B vitaminlerine kıyasla daha az görülür.

Kedilerde B6 vitamini eksikliği;

  • Kalsiyum oksalat kristalleri,
  • Sağlıksız büyüme ve gelişim,
  • Kansızlık gibi belirtiler ile karakterize olabilir.

Kedilerde B12 (Kobalamin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

Kedilerde B12 vitamini bağışıklık, sinir ve sindirim sistemi gibi hayati fonksiyonlar açısından çok önemlidir. Suda çözünen bir vitamin olan B12 kedilerde kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından sentezlenmektedir. Kronik bağırsak sorunu olan kedilerde B12 vitamini eksikliği ihtimali daha yüksektir. Bu soruna sahip kedilerde kusma, ishal ve kilo kaybını takriben B12 eksikliği ortaya çıkar. Kedilerde B12 vitamini eksikliği sindirim sistemi sorunları ile karakterizedir. B12 eksikliğinin semptomları ile B12 eksikliğine yol açan hastalıkların semptomları benzerdir.

Kedilerde B12 vitamini eksikliği;

  • İshal
  • Kusma
  • Kilo kaybı gibi semptomlar ile karakterizedir.

hap içen gri kedi

Kedilerde Vitamin Eksikliğinin Teşhisi

Kedilerde vitamin eksikliğinin farklı belirtileri olduğundan bahsettik. Bu belirtiler farklı sağlık sorunlarına işaret edebileceği gibi vitamin eksikleri sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu noktada yapılması gereken belirtilerin şiddetini ve süresini kontrol etmektir. Kusma nadiren meydana gelen bir durumsa direkt endişelenilmesine gerek olmasa da 1 hafta içerisinde 3'den fazla kusma meydana geldiyse veteriner hekime danışılması önerilir. Kediye vitamin takviyesi verme kararında öncelikle vitamin eksikliğinden emin olmak gerekir. Eğer bir eksiklikten emin olunamıyorsa fazla alımında toksik etkisi olmayan vitaminlerin tercih edilmesi ve kedinin sağlık durumundaki değişimin gözlenmesi önerilir.

Kedilerde Vitamin Kullanımı

Kedilerde vitamin kullanımı hassas bir konudur. Mutlaka kediler için özel olarak formüle edilmiş vitamin takviyelerinin tercih edilmesi gerekir. İnsanların, kedilerin ve diğer canlıların fizyolojilerinin çok farklı olduğunu her durumda göz önünde bulundurmak gerekir. Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri olduğu noktada kediye vitamin verilir mi? sorusunun cevabı evet olmalıdır. Belirli dönemlerde insanların vitamin takviyesine ihtiyaç duyduğu gibi kedilerde vitamin kullanımı gerekli olabilir. Kedilerde mineral eksikliği belirtileri de bazen vitamin eksikliği ile ilişkilidir. Bu nedenler kedilerde vitamin kullanımı için veteriner hekimlere danışılması her zaman en doğrusudur.

Kediye Vitamin Nasıl Verilir?

Kediler alışkanlıklarına bağlı canlılardır ve kendilerine özgü bir damak zevkleri vardır. Bu nedenle her mamayı, ödülü ya da takviyeyi tüketmeyebilirler. Kediler için özel formüle edilen vitamin ve takviyelerin onların damak zevkine uygun olması için çalışmalar yapılsa da bazı patili dostlarımız farklı lezzetleri tüketmeyi reddedebilirler. Böyle bir durumda olabildiğince sakin kalmak gerekir.

Kediye vitamin nasıl verilir? sorusunun birden fazla cevabı vardır ve hepsi sıra ile sakin bir şekilde denenmelidir. Kediye vitamin veya takviye vermeden önce ambalajı ile tanışmasına izin verin. Bu sayede kedilerin kendilerine özgü merak duygularını tatmin etmiş olur ve yeni tanıştıkları bir ürüne karşı ön yargı geliştirmeleri önlenmiş olur. Eğer kediniz vitamin veya takviyeyi doğrudan tüketmeyi reddediyorsa içeriğin formülüne göre alternatif tüketim yöntemleri geliştirebilirsiniz. Tablet formundaki vitaminleri ezip kuru, yaş ya da ödül maması ile karıştırabilirsiniz. Macun formundaki takviyeleri kedinizin patisine sürerek kendini temizlemeye mecbur bırakarak tüketmesini sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana funduszeue.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Kedilerde Koksidiyoz

Kedilerde koksidiyoz, Isospora türü sporlara bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır. Özellikle yavruluk döneminde yaygın görülen bu hastalık dışardan bakıldığı zaman anlaşılacak belirtilere neden olmasa da ciddi semptomlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

Koksidiyoz Nedir?

Coccidia ya da koksidiyumlar kedilerin bağırsaklarını enfekte eden ve koksidiyoz hastalığına neden olan prozonlar yani tek hücreli organizmalardır. Bağırsak paraziti olarak da tanımlanan koksidiyumların pek çok farklı türü vardır. Kedilerde yaygın olarak görülen koksidiyumlar ise Isospora felis ve Isospora rivolta olarak adlandırılır. Toxoplasma ve kriptosporidyum enfeksiyonlarına da koksidiyum türleri neden olarak ancak bu türler Isosporalara kıyasla daha az yaygındırlar.
Koksidiyumlar bağırsak yolunda yaşarlar ve ishale neden olurlar bu nedenle de bağırsak solucanları ile karıştırılabilirler ancak koksidiyumlar bağırsakları kaplayan hücreler arasında yaşayan mikroskobik parazitlerdir.

Koksidiyoz Türleri

Kedilerde koksidiyoz hastalığına yol açan farklı koksidiyumlar vardır. Bunlar;

  • Isospora felis ve Isospora rivolta,
  • Sarkosist,
  • Toxoplasma gondii,
  • Kriptosporidyum
  • Hepatozoon olarak sıralanabilir.

Kedilerde Koksidiyoz Belirtileri

Koksidiyoz belirtileri arasında yaygın olarak ishal vardır. Bu hastalığın en bariz semptomu da ishal olarak bilinmektedir. Enfeksiyonun şiddetine ve kedinin genel sağlık durumuna göre semptomların şiddeti değişiklik gösterebilir. Enfeksiyonun kötüleşmesi halinde kedinin karnında rahatsızlık ve ağrı hissi meydana gelir, kedi karnına dokunulduğu zaman tepki verebilir, dışkısını yaparken ağlama benzeri sesler çıkarabilir. İshal uzun süreli devam eder ve tedavi edilmezse kedide dehidrasyon oluşmasına nedenler. Dehidrasyon kediler için oldukça ciddi bir durumdur. Dehidrasyona bağlı olarak ciltte gerilmeler başlar, kedinin derisi kaldırıldığı zaman yukarıda kalır ve eski haline dönmesi uzun sürer. İlerleyen enfeksiyonda ishale kusma eşlik eder. Toxoplasma enfeksiyonunda kedilerde iştahsızlık ve halsizlik gibi semptomlar görülebilir.

Belirtiler özetle;

  • İshal,
  • Dışkılama esnasında ağlama,
  • Karın bölgesinde hassasiyet,
  • Dehidrasyon,
  • Kusma,
  • İştahsızlık,
  • Letarji olarak sıralanabilir.

Kedilerde Koksidiyoz Teşhisi

Koksidiyoz teşhisi kediden alınan dışkı örneğinin mikroskobik incelemesinin yapılması ile yapılır. Koksidiyoza neden olan tek hücreliler bağırsak solucanı yumurtalarından çok daha küçük olduğu için incelemenin detaylı bir şekilde yapılması gerekir. Yaygın olarak görülmeyen parazitlerin teşhisi için kan testi yapılması gerekebilir.

kedilerde koksidiyoz nedenleri

Kedilerde Koksidiyoz Neden Olur?

Kedilerde koksidiyozun ortaya çıkmasının temel nedeni kedi dışkısına ya da dışkı ile kontamine olmuş bir ortamda bulunan parazitleri yutmaları sonucunda ortaya çıkar. Enfekte olan hayvanlarla aynı ortamı paylaşmak, fare ve kuş gibi ara konakların yenmesi sonucunda enfekte olmak gibi nedenlere bağlı olarak kedilerde koksidiyoz ortaya çıkabilir. Dışarıda zaman geçiren kedilerde görülme olasılığı çok daha yüksek olan bu enfeksiyon kedinin kontamine olmuş bir besin ya da eşya ile temas etmesi sonucunda da ortaya çıkabilir.

Yavru kedilerde koksidiyoz yaygın olarak görülür ancak kediler bu hastalık ile doğmazlar. Doğumlarından sonra anne dışkısına maruz kalmaları enfekte olmaları için yeterlidir. Koksidiyoz yavru kedilerin bağışıklık sistemlerinin az gelmiş olması sebebiyle onlar için daha tehlikelidir. Anne enfekte olmuşsa, toxoplasma gondii'nin enfekte eden ookist evresindeyse emzirme yoluyla da yavrusuna hastalık bulaştırabilir.

Kedilerde Koksidiyoz Tedavisi

Kedilerde koksidiyoz genellikle ilaç ile tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Kedilerde koksidiyoz tedavileri kedinin vücudundaki paraziti öldürmeye yönelik ilaçlar ile yapılır. İlaç tedavisi 5 ila 20 gün aralığında devam eder. Koksidiyoz sebepli ishal ve ishale bağlı dehidrasyon sonucunda ilaç tedavisine ek olarak destekleyici tedaviler uygulanması gerekebilir. Tedavi devam ederken kedinin yeniden enfekte olmaması için yaşam alanın dezenfekte edilmesi ve parazite maruz kalabileceği durumların engellenmesi önemlidir. Kedilerde koksidiyoz herhangi bir tedavi gereksinimi olmadan da geçebilir, kedinin bağışıklık sistemi güçlü ise parazitten kendiliğinden kurtulması da olasıdır.

Koksidiyoz İnsanlara Bulaşır mı?

Kedilerde koksidiyozun en yaygın neden olan Isospora türleri insanları enfekte etmemektedir. Ancak Toxoplasma ve kriptosporidyum teşhisi olan bir kedinin birlikte yaşadığı insanların dikkatli davranması gerekir. Özellikle bağışıklığı baskılanan bireylerin enfeksiyon riski oldukça yüksektir. Dikkatli davranmak, kedi dışkısını uygun şekilde tuvaletten çıkarıp evden uzaklaştırmak enfekte olma riskinin en aza indirilmesine yardımcı olur. İnsanlarda görülen toxoplasma vakalarının kedi dışkısının aksine kontamine et tüketimi ile ilişkili olduğu görülmüştür. Kriptosporidyumun ise bazı su kaynaklarında görüldüğü ve insanlara bu yolla bulaşmasının daha yaygın olduğu da bilinmektedir.

Koksidiyozdan Korunma Yolları

Koksidiyozdan korunmanın en etkili yöntemi kedinin kontamine olan yiyecek, dışkı ve sudan uzak durabilmesi, enfekte olan canlılar ile yan yanaya gelmemesidir. Kedinin yaşam alanı hijyeninin sağlanması, kuş ve fare avlamasının önüne geçilmesi enfekte olma riskini belirgin bir şekilde azaltacaktır. Koksidiyozun insana bulaşmasını engellemek için de kedi dışkısının doğru şekilde temizlenmesi ve atılması, yaşam alanlarında hijyen sağlanması gerekmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası