yetişkinlerde göbek deliği kızarıklığı / Göbek Fıtığı | NPİSTANBUL

Yetişkinlerde Göbek Deliği Kızarıklığı

yetişkinlerde göbek deliği kızarıklığı

Göbek Fıtığı

Göbek fıtığı, karın bölgesinden iç organların dışarı doğru hareketi ile olan büyüklükleri değişiklik gösteren bir çıkıntı olarak tanımlanabilir.

Göbek fıtığı çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Göbek fıtığı daha çok ince bağırsak ve karın içi yağ dokusundan oluşmaktadır. Göbek fıtığı göbek deliğinden ya da deliğe yakın bir konumdan dışarı doğru bir şişlik olarak görülür. Göbek fıtığının kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Göbek fıtığı her ne kadar kadınlarda daha sık rastlansa da erkeklerde ve bebeklerde de görülebilir. Kadınlarda göbek fıtığının görülme nedeni hamilelik olabilir. Bebeklerde ise ağlamak, ağlarken kendini zorlamak göbek fıtığının oluşma nedenleridir. Göbek fıtığı hamilelerde ve bebeklerde kendiliğinden geçeceğinden bir tehlike oluşturmaz.

Göbek Fıtığı Belirtileri

  • Göbek deliği ve göbek deliğine yakın bölgelerde oluşan şişlikler ve çıkıntılar
  • Şişlik ve çıkıntının oluştuğu yerde ağrının oluşması
  • Fıtığın hareket kabiliyetini kısıtlaması
  • Mide bulantısı
  • Mide bulantısıyla birlikte kusma
  • Tuvalete çıkamama
  • Boşaltım esnasında ağrı hissetme
  • Göbek deliğinin fıtıktan dolayı şekil değiştirmesi
  • Şişkinliğin olduğu bölgede morarma ve kızarma
  • Ikınmadan ve öksürükten dolayı oluşan ağrı
  • Midede oluşan ağrılar, yanmalar
  • İç organlarda işlev bozukluğu
  • İleri seviyede dışkıda kan

Göbek fıtığı belirtileri arasındadır. Eğer göbekte oluşan şişlik geri itildiğinde tekrar aynı şeklini alıyorsa fıtık olduğu anlaşılabilir. Bu durumda uzmana başvurulması gereklidir.

Göbek Fıtığı Tedavisi

Göbek fıtığı tanısı muayene ile konulur. Bazı durumlarda tanı için ultrasonografi yapılması da gerekebilir. Göbek fıtığı kimi zaman acil müdahale gerektirebilir çünkü fıtığın boğulma riski vardır. Göbek fıtığını ortadan kaldırmak için cerrahi müdahale gereklidir. Bu yüzden belirtileri gözlemlendiğinde bir uzmandan yardım alınmalı ve tedavi edilmelidir. Çünkü göbek fıtığının kendiliğinden tedavi edilmesi mümkün değildir. Zamanla nohut büyüklüğünde olan fıtık tedavi edilmezse portakal büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Yapılan tedaviler fıtığın boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Bunun sebebi ise fıtığın küçük veya büyük olmasıdır. Bu cerrahi operasyonlar laparoskopik ya da açık yöntemle yapılabilir. Laparoskopik yöntemle tedavi edilen hastanın iyileşmesi daha kısa sürmektedir. Tedavi edilmeyen fıtıkların iç organlarda hasara neden olduğu da unutulmamalıdır.

Göbek Deliği İltihabı

Göbek Deliği İltihabı (Omfalit) Nedir?

Göbek deliğinin iltihap oluşturucu (enfektif) ajanların bulaşı sonucu akıntı, şişlik, ağrı gibi semptomlarla giden hastalığına göbek deliği iltihabı (omfalit) denir. 

Bu enfeksiyonu oluşturan ajanlar çoğunlukla bakteriler olmak üzere bazen mantarlar, kirler ve diğer mikroorganizmalar olabilir. 

Her yaşta görülebilme olasılığı olan bu hastalıkta oluşan ağrı ve kötü kokulu akıntı hastanın yaşam kalitesini düşürecek kadar etkili olabilir. 

Göbek Deliği İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Göbek deliği normal durumda birçok bakteri, mantar, toz, kir, kıyafetlerden geçen tüyler gibi birçok mikroorganizma ve maddeyi içinde barındırabilen bir bölgedir. 

Normal kişilerde bu etkenler iltihaba neden olmaz. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı yada göbek deliğinin aşırı kirli durumda bırakıldığı zamanlarda enfeksiyon oluşturabilirler. 

En sık görülen belirtileri;

  • Ağrı: Göbek deliği iltihabının en sık görülen semptomudur. Hastada lokal (sadece göbek deliği çevresinde) yada yaygın (tüm karın bölgesinde) hissedilebilen bir ağrıdır. İltihaplanma sırasında vücut bu enfeksiyon yaratan mikrobu atmak için savunmaya geçer. Bu durumda savunma sisteminin esas sorumlusu olan beyaz kan hücrelerinin salgıladığı bazı maddeler (prostoglandinler) ağrı yanıtını oluşturur.
  • Şişlik: İltihaplanma sonucu beyaz kan hücreleri salgıladığı bazı maddeler o bölgede şişlik oluşturabilir. Bu durum hastalığın ilerleyen döneminde ağrı ve akıntı ile beraberlik gösterir.
  • Kaşıntı, Kızarıklık: İltihabı oluşturan enfeksiyon ajanları o bölgedeki sinir uçlarını uyararak kaşıntıyı tetikleyebilir. Bu kaşıntı hissi ile göbek deliğini kaşıma sonucu bölgesel olarak travmaya maruz kalan göbek deliğinde kızarıklık oluşabilir.
  • Akıntı: Enfeksiyon ajanlarının oluşturduğu iltihap artık büyümüş ve apseleşmişse (iltihap bir bölgede toplanma halini almışsa)  vücut dışına açılabilir. Bu durumda kişide sürekli göbek deliğinden sızıntı şeklinde, kötü kokulu, renkli (yeşil, kahverengi veya sarı) akıntı görülebilir. Hastalar genellikle sürekli çamaşırlarının kirlenmesinden yakınırlar.

Göbek Deliği İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Göbek deliği normal durumda birçok mikroorganizmayı bünyesinde barındırır. İltihabın oluşmasını sağlayan olay bu mikroorganizmaların çoğalmasını ve tahribat oluşturmasına neden olmasını sağlamasıdır. 

  • Göbeği Kirli Tutmak: Kirli tutulan bir göbek deliğinde o bölgede yaşayan mikroorganizmaların çoğalması artar. Artan mikroorganizmalar bir süre sonra yayılım gösterip apse oluşumuna yol açabilir.
  • Anatomik Farklılıklar: Bazı insanlarda göbek deliği daha dar ve içe gömülüdür. Bu durumda hem mikroorganizmaların çoğalmasını arttırdığı için, hem de o bölgenin temizliği tam olarak yapılmadığı için iltihaplanma görülebilir.
  • Urachal Kistler: Urachus anne karnındaki bebeğin idrarının tahliye edilmesi için mesaneden göbek kordonuna doğru uzanan bir kanaldır. Normalde doğum sonrası bu kanal kapanır. Bazı insanlarda bu kanal tam olarak kapanamaz ve kistik yapılar oluşturur. Bu kistler enfekte olursa göbek deliği iltihabına sebebiyet verebilir.
  • Geçirilmiş Cerrahi: Özellikle göbek fıtığı ameliyatı sonrası eğer o bölge enfekte olursa (mikrop kaparsa) hastada göbek deliği iltihabı görülebilir. Bu durumda hekimle irtibata geçilip tekrardan muayene olunmalıdır.
  • Diyabet Hastalığı: Diyabet hastalarının enfeksiyonlara yakalanma riski sağlıklı insanlara göre daha fazladır. Bu durumda göbek deliği iltihabı da bu hastalarda sık görülen bir hastalıktır.
  • Kirli Malzemelerin Teması: Hastalar bazen göbek deliğini temizlemek için kulak çubuğu, peçete, pamuk gibi çeşitli malzemeleri kullanabilirler. Eğer bunlar yeterince temiz değil ise enfeksiyon oluşumuna yardımcı olur.
  • Aşırı Terleme: Aşırı terleme mikroorganizmaların üremesine neden olur. Ayrıca yeni mikroorganizmaların yerleşmesine de olanak sağlar.
  • Obezite: Obez kişilerin göbek deliği derindedir. Bu durumda sürekli terleme oluşumu ve  göbek deliğine yeni mikroorganizmaların yerleşimi sonucu iltihaplanma görülebilir.
  • Göbeğe Takılan Takılar: Piercing, vücut zinciri gibi takılar üzerinde mikroorganizma barındırabilir. Bunların uygulanması bu mikroorganizmaların göbek deliğine yerleşimini sağlayarak iltihabı tetikler. Ayrıca bu takılar yabancı cisim reaksiyonu( vücuda ait olmayan maddeye karşı oluşturulan iltihabi reaksiyon) oluşturup iltihabı tetikleyebilir.

Göbek Deliği İltihabı Teşhisi

Göbek deliği iltihabı teşhisi konduktan sonra hastalığı ilerlememiş olgularda tedavi oldukça basittir. 

Ancak konjenital (doğuştan gelen) yada sonradan kazanılmış bazı hastalıklarla benzerlik gösterebildiği için bu hastalıklardan ayırt edilmelidir. 

Göbek deliği iltihabı ile karışabilen hastalıklar; 

  • Konjenital Malformasyonlar: Göbek deliği iltihabı bazı doğuştan gelen bozukluklara benzerlik gösterebilir. Bu durumun ayırt edilmesi ve ona uygun tedavi uygulanması gerekmektedir.
  • Bağırsak Fistülü (Enterokutanöz Fistül): Bazen bağırsaklardan cilt derisine doğru yollar oluşup bağırsak içeriğinin dışarı çıkmasına neden olabilir. Bu durum eğer göbek deliğinin etrafında olursa göbek deliği iltihabı ile karışabilir. Bu yüzden ayırt edilmeli ve tedavi uygulanmalıdır.
  • İdrar Fistülü (Ürokutanöz Fistül): Bazen idrar yolları deri ile kanal oluşturabilir. Bu durumda sızıntı şeklinde idrar deriden dışarıya akmış olur. Bu durum da göbek deliği iltihabı ile benzerlik gösterdiği için ayırt edilip tedavi uygulanması gereken hastalıklardandır.
  • Göbek Fıtığı (Herni): Bazen göbek deliğinin etrafından olan küçük fıtıklar göbek deliği iltihabı ile karışabilmektedir. Ayırt edilmesi gerekmektedir.

Göbek Deliği İltihabında teşhis için şu basamaklar takip edilir:

  • Anamnez ve Fizik Muayene: Hasta hekime başvurduğu zaman anamnezde (hastalık için anlattığı hikayede) göbek deliğinden gelen akıntı, ağrı, şişlik, kızarıklık gibi belirtilerden yakınır. Yapılan fizik muayenesinde göbek deliği etrafının şiş, kızarık ve bastırıldığı zaman hastada hassasiyet oluşturduğu görülür. Bazen hasta hekime müracaat etmeden önce göbek deliğini temizlediği için akıntı görülemeyebilir.
  • Kan Tetkikleri: Vücutta enfeksiyon anında hastalıkla mücadele etmek için beyaz kan hücrelerinin sayısı artar. Bu durum kan tahliline yansır. Hastalığı destekleyici bir tetkiktir.
  • Ultrasonografi (USG): Konjenital veya sonradan kazanılmış bazı hastalıklar göbek deliği iltihabı ile karışabilir. Bu durumun ayırt edilmesi için ultrasonografi yöntemi kullanılır. USG ses dalgaları yöntemiyle çalıştığı için vücuda bilinen bir zararı yoktur.
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT): Ultrasonografi yöntemi ile ayırt edilemeyen bazı hastalıklarda daha ileri tetkik olan bilgisayarlı tomografi yöntemi kullanılabilir. Ultrasonografi yönteminden daha üstündür ancak X ışını ile çalıştığı için vücuda radyasyon yüklemiş olur.

Göbek Deliği İltihabı Tedavisi

Göbek deliği iltihabı tedavisi oldukça basittir. Burada önemli olan kesin tanı konulması ve diğer hastalıklardan ayırt edilmesidir.

Göbek deliği iltihabı tedavisinde antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Antibiyotikler krem olarak o bölgeye uygulanabilecek formda ya da ağızdan (oral) alınan formda olabilir. 

Genellikle gün içerisinde iyileşme sağlanır. O bölgedeki aşınan deriye gümüş nitrat uygulanarak pansuman yapılabilir.

İyileşmeyen ya da hekime başvurduğunda hastalığı ilerlemiş olan hastalarda cerrahi girişim uygulanabilir. Bu tedavi oldukça basittir ve hasta yaklaşık 1 hafta içinde normal yaşamına geri dönebilir.

Göbek Deliği İltihabı Tedavi Edilmezse

Göbek deliği iltihabı erken tanı konulup tedavi uygulandığında herhangi bir anormallik yaratmadan iyileşen bir hastalıktır. 

Ancak tanı konulmadığı ya da ertelendiğinde birçok komplikasyona yol açabilir. 

Bunlar;

  • Karın Derisinin Tahrişi: Enfeksiyonu oluşturan mikroplar karın derisinde de zedelenmeye sebep olabilir. Bu durumda hastanın derisi kızarır, kabarır, sonradan da kabuklanır.
  • Apseleşme: Göbek deliğinde bulunan bir iltihap tedavi edilmezse bir bölgede toplanıp apse oluşumuna yol açabilir. Bu durumda hastada ağrı, şişlik, hassasiyet artar.
  • Enfeksiyonun Bağırsaklara İlerlemesi: Hastalığı ilerlemiş olgularda enfeksiyon karın duvarını geçip bağırsaklara bulaşabilir. Bu durum bağırsak iltihabı ve yapışıklıklarına sebep olur.
  • Sepsis: Hastalığın en çok korkulan komplikasyonudur. Enfeksiyonu oluşturan mikroplar kan dolaşımına girince sepsis oluşturur. Bu durumda hastada ateş, taşikardi (kalp atım sayısı artışı), hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü) gibi semptomlar görülür. Acil tedavi uygulanması gereken komplikasyondur.

Göbek Deliği İltihabına Ne İyi Gelir?

Göbek deliği iltihabının tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Bu tedaviye ek olarak yapılabilecek bazı uygulamalar iyileşmeyi hızlandırabilir.

  • Göbek deliği iltihabı genellikle o bölgenin kirli bırakılmasından kaynaklı oluşur. Bu durumda mikroplar o bölgede çoğalıp iltihap oluştururlar. Bölgenin temiz tutulması, varsa kıllardan arındırılması, aşırı kilolu olan kişilerde kilo verilmesi o bölgenin temiz kalmasını sağlayarak enfeksiyon oluşumunu önler.
  • Bu bölgeye uygulanacak sıcak tuzlu su uygulaması enfeksiyonun ilerlemesini engeller. Bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı tuz eklenip karıştırılır. İltihabın var olduğu bölgeye bu sıvı pamuklu çubuk yardımıyla sürülür. Günde kez tekrarlanabilir.
  • İltihaplı bölgeye alkol sürülmesi de o bölgedeki mikropların ölmesine yardımcı olur.
  • Bu bölgeye temizlik için kirli ve sivri uçlu cisimleri batırmak hem yaralanmalara hem de enfeksiyonun artışına sebep olur. Bu durumdan kaçınılmalıdır.

Göbek Deliği İltihabı İlaçları 

Göbek Deliği İltihabı’nın esas tedavisini antibiyotikler oluşturur. Bu ilaçlar o bölgedeki enfeksiyonu oluşturan mikropların ölmesini sağlar, ayrıca yeni mikropların üremesini de engeller. 

  • Burada enfeksiyon oluşturan bakteriler genellikle Staf. Aureus ve E. Coli gibi bakterilerdir. Bunlara yönelik sefaleksin, sefotetan, vankomisin, fosfomisin, nitrofurantoin gibi ilaçlar reçete edilir.
  • Genellikle 1 hafta içinde semptomlar geriler. Bu ilaçların yan etkileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, kas ağrıları, bulantı, kusma, ishal görülebilir.
  • Göbek deliği iltihabında hastalarda ağrı oluşabilir. Bunu azaltmak için hastalara non steroid antiinflamatuar ilaçlar reçete edilir. Genellikle içerik olarak parasetamol barındırırlar.
  • Hastalarda derinin aşınmasını sınırlandırmak ve iyileştirmek için gümüş nitratlı pomatlar kullanılabilir.

Göbek Deliği İltihabı Ameliyatı

Göbek deliği iltihabı normal durumlarda antibiyotik ile tedavi edilir. Ancak antibiyotiğe cevap alınamayan ya da ilerlemiş vakalarda cerrahi girişim uygulanmaktadır.

Cerrahi girişimde vücut anestezik ilaçlarla tamamen uyutulur. Göbek deliğinin hemen altından bir kesi atılır. Sonrasında tüm göbek deliği çevreden kesilerek ilerlenir. 

O bölgedeki apseler, yara dokuları çıkarılır. Sonrasında kesi bölgesi tekrar dikilerek ameliyat sonlandırılır. Yaklaşık dakika süren bir işlemdir. Hasta ertesi gün taburcu edilir. Kesi küçük olduğu için bırakacağı yara izi (skar dokusu) minimaldir.

Gebelikte Göbek Deliği İltihabı 

Gebelikte kilo ve vücuda yüklenen stres arttığı için göbek deliği iltihabı görülebilir. Bu kişilerde karın ağrısı, akıntı, hassasiyet görülebilir. 

Böyle bir durumda hekime başvuran anne adayına gebeliğe etkisi olmayacak ya da minimal etkisi olan antibiyotikler reçete edilir. 

Annede oluşan göbek deliği iltihabı eğer çok ileri düzeye ulaşmadıysa bebeğe herhangi bir etki yaratmaz. Çünkü bebek anne karnında onu çevreleyen zarlar ve rahim tarafından koruma altındadır.

Yenidoğanda Göbek Deliği İltihabı 

Yenidoğanda göbek kordonu kesildikten sonra bir güdük bırakılır. Bu güdük yaklaşık gün içerisinde düşer. Güdük düştükten sonra kalan bölge kendiliğinden kapanır.

Bazı bebeklerde bu güdük düşmeden ya da düştükten hemen sonra enfeksiyon kapıp iltihaplanabilir. Bu durumda bebeklerde göbek deliği kızarıklığı, akıntı, ateş, sarılık gibi semptomlar görülebilir. 

Bu durum hemen tanı konulması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Ayrıca aileyi göbek deliğini temiz tutma konusunda uyarmalı, güdük düşmeden öncesinde bebeğin altını bağlarken güdüğün bezin dışında bırakılması söylenmelidir.

Göbek Deliği İltihabı için Hangi Doktora Gidilir?

Göbek deliği iltihabı sürekli akıntı, kötü koku ve ağrı yarattığı için hastaların kendini toplumdan izole etmesine neden olur. Bu durumun engellenmesi ve komplikasyonların önüne geçilmesi için tedavi uygulanması şarttır. 

Hastalarda ağrı, ateş, kötü kokulu akıntı, idrar yaparken ağrı gibi semptomlar varsa bir iç hastalıkları  uzmanı tarafından detaylı muayene edilmelidir. Bu durumda hastaya tıbbi tedavi verilir.

Geçmeyen yada ilerlemiş olgularda da cerrahi girişim için bir Genel Cerrahi uzmanına yönlendirilir. Bazen hastalar Genel Cerrahi bölümüne de başvurabilmektedirler. Bu durumda hastanın medikal(ilaçlarla) tedavisi yapılır. İyileşme sağlanamazsa cerrahi girişim uygulanır.

Göbek Deliği Kızarıklığı

Göbek Deliği Kızarıklığı
Göbek Deliği Kızarıklığı, Göbek deliğindeki kızarıklık çok ciddi bir enfeksiyonun, iltihaplanmanın nedeni olabilir. Göbek deliğimiz vücudumuzda, kesinlikle çok temiz tutulması gereken yerlerden biridir. Temiz tutulmadığı taktirde iltihaplanmalar başlayabilir, bu iltihaplanmalarda çok ciddi boyutlarda farklı rahatsızlıklara neden olabilir. Göbek deliğindeki kızarıklık, yediden yetmişe herkeste gözlenebilir. Nedenleri ise kişiden kişiye değişmektedir. Göbek deliğindeki kızarıklık asla göz ardı edilebilecek bir rahatsızlık değildir, göbek deliğindeki kızarıklık, eğer zamanında tedavi edilmez ise göbekte bir kitleye ya da kiste, göbekte bir fıtığa ya da daha büyük cerrahi bir müdahale gerektirecek, rahatsızlıklara yol açabilir.

Göbek Deliği Kızarıklığı Nedenleri

  • Gün içerisinde, fazla terlemeden dolayı, göbek deliğimiz sürekli nemli kalır, göbek deliğimiz nemli kaldığı sürecede orada bakteri oluşumu kaçınılmazdır, bakteri oluşumu sırasında göbek deliğinde kızarıklık olur.
  • Vücudumuzun temizliği, hijyeni her zaman çok önemlidir. Vücudumuza yeteri kadar hijyen göstermezsek, sık sık duş almazsak, şampuan ya da sabun kullanmadan duş alırsak, yıkanırken göbek deliğinin temizliğini yapmazsak, orada bakteri oluşumuna kapı açmış oluruz, bu da yine göbek deliğimizde kızarıklığa neden olur.
  • Vücudumuzda en çok bakteri biriktiren yerlerimiz ellerimizdir. Ellerimizin temizliğine dikkat etmeden, göbek deliğine sokarsak ya da kaşırsak yine bir bakteri olayıyla karşı karşıya kalırız, bu da diğerlerinde olduğu gibi göbek deliğinde kızarıklığa yol açar.
  • Vücudumuza, güzel görünmek açısından taktığımız aksesuarlara, günümüzde bir yenisi daha eklendi, bu da göbek deliğine takılan piercing, bu takı genelde genç kızlarda kullanılan bir takıdır. Bu takının nerede ve ne kadar steril bir ortamda takıldığı çok önemli, eğer ortam steril değil ise bu da göbek deliğinde zamanla kızarıklığa neden olur.
  • Çok sık olarak denize ya da özellikle havuza giriyorsanız, oradan mikrop kapıp kızarma olasılığı da çok yüksektir.
Göbek Deliği Kızarıklığı Tedavisi

Öncelikle, göbek deliğinin kızarık oluşunun nedenini bulmamız gerekmektedir. Eğer bunu iltihaba yoruyorsanız, ilk etapta evde de yapabileceğiniz kolay tedaviler vardır. İlk etapta, bir parça pamuk yardımı ile pamuğun üzerine damla ispirto döküp, günde bir defa temizleyebilirsiniz. Yine bir parça pamuğun üzerine damla zeytinyağı döküp, günde bir defa dakika bekletebilirsiniz. Bir aloe vera yaprağının içindeki jeli çıkartıp, göbek deliğine bir parça sürüp, kuruyana kadar bekleyip, kuruduktan sonra çok temiz bir bezle ya da peçete ile güzelce bastırmadan temizleyebilirsiniz, günde bir defa bunu yapabilirsiniz. Yine biraz zerdeçal ve su ile merhem hazırlayabilir, bu karışımı göbek deliğine günde defa sürüp, kuruduktan sonra ılık su ile yıkayabilirsiniz, daha sonra kurulamasını iyi yapmanız gerekmektedir. Evde her ne tedavi uygularsanız, uygulayın mutlaka steril bezler kullanmaya özen gösterin. Eğer evde bu kadar yaptığınız tedavi yöntemlerine rağmen, göbek deliği kızarıklığında bir değişiklik yoksa, mutlaka daha fazla zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Doktor da öncelikle göbek deliğindeki kızarıklığın neden ileri geldiğini araştıracaktır ve buna göre çeşitli antibiyotik pomatlar la tedaviye başlanacaktır. Fakat bazı durumlarda durum iltihap ise ve iltihap durumu iç kısma doğru çok fazla ilerlemiş ise mutlaka pomata destek olarak, ek bir antibiyotik hap ve eğer ağrı varsa ağrı kesici bir ilaç ile destekleyecektir.

Son Güncelleme :

Göbek Deliği Kızarıklığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Göbek Deliği Kızarıklığı"

kızımın dogdugu günden beri göbek deliği hep kızarıkgenel cerraha göürdüm ama önemli birşey olmadıgını arada bir baticon sürmemi söyledi ama kızım iki yaşında ve hala aynı durum devam ediyor ne yapmalıyım
Ayşe.

CEVAP YAZ

Çocuğun Vücudunda Kızarıklık
Çocuğun Vücudunda Kızarıklık
Çocuğun Vücudunda Kızarıklık, Çocukluk zamanları rahatsızlıkların çok çabuk yaşandığı evrelerdir. Çocukların bağışıklık sistemleri tam olarak kendilerini koruyacak düzeyde gelişmemiştir. Bundan dolayıdır ki çocuklar kişisel bakımlarını tam olarak yer
Vücutta Kızarıklık
Vücutta Kızarıklık
Vücutta Kızarıklık, Cilt üzerinde oluşan bir kızarıklık sorunu daha çok çevresel faktör olabilen alerjik durumların sonucu olarak bilinmektedir. Cildin alerjiye sebep olabilen bir maddeyle teması sonucunda alerjik reaksiyon problemi meydana gelmekted
Bacaklarda Kaşıntı Ve Kızarıklık
Bacaklarda Kaşıntı Ve Kızarıklık
Bacaklarda Kızarıklık ve Kaşıntı, deride oluşan kızarıklık ve kaşıntının farklı sebepleri olmaktadır. Fakat kızarıklık ve kaşıntının meydana geldiği bölgede oluşan şişlik, döküntü ve kızarıklığın şekli ile görüldüğü ya da görülmediği gibi etkenler ne
Peniste Kızarıklık
Peniste Kızarıklık
Peniste Kızarıklık, Hastalıklardan kaynaklı olarak bir kısım rahatsızlıklar nedeniyle penisin kızarmış olduğu sıklıkla görülen rahatsızlık türlerindendir. Aslında penisin kızarmasın da mantar rahatsızlığı ya da cinsel yolla buluşan frengi rahats
Saç Derisinde Kızarıklık
Saç Derisinde Kızarıklık
Saç derisinde kızarıklık, vücutta her alada görülebilen ve bir cilt rahatsızlığı olan egzama nedeniyle ortaya çıkabilir. Egzamanın en fazla görüldüğü yerler arasında saç derisi bulunmaktadır. Bu rahatsızlık alerjik bir reaksiyon değildir. Ancak klini
Boyunda Kızarıklık
Boyunda Kızarıklık
Boyunda Kızarıklık, insanların vücudunda meydana gelen kızarıklıklar en yoğun olarak boyun bölgesinde meydana gelmektedir. Özellikle boyun bölgesinde ortaya çıkan kızarıklık sebebi ile kaşıntı, ısı artışı ve sıcaklık görülebilmektedir. Boyun bölgesin
Burun Kenarında Kızarıklık
Burun Kenarında Kızarıklık
Burun kenarında kızarıklık, oluşmasının birçok farklı sebepleri olabildiği gibi önemli bir hastalığında belirtisi olabileceği durumu olmasıdır. Kızarıklık çoğu zaman soğuk havalarda da görülebilir bir durum halinde olabilmektedir. Bu durumda genellik
Bebek Vücudunda Kızarıklık
Bebek Vücudunda Kızarıklık
Bebek vücudunda kızarıklık, sıkça karşılaşılan bir sorundur. Bebeklerin narin cildi en küçük bir etkenden bile olumsuz etkilenebilir. Kızarıklıklar küçük kırmızı noktalar şeklinde ya da yaygın kırmızılık gibi olabilir. Bunun bilinen çok sayıda sebebi
Yüzde Kızarıklık
Yüzde Kızarıklık
Yüzde kızarıklık; sempatik sistem hormonların fazla çalışmasıyla doğal nedenlerden oluşabileceği gibi ilaç ve bazı hastalıkların etkisiyle de oluşan yüzün belli bölgelerinin kızarmasıdır. Birincil nedenler yani doğal nedenler adrenalin hormonunun yük
Ellerde Kızarıklık
Ellerde Kızarıklık
Ellerde kızarıklık, bazen bir hastalık habercisi olarak ortaya çıkabilir, bazen de alerjik bir etki nedeniyle oluşabilir. Hatta beslenme hataları, stres gibi farklı sebepleri de olabilir. Ellerde kızarıklık genellikle geçici olur. Ancak uzun süreli k
Bacakta Kızarıklık
Bacakta Kızarıklık
Bacakta kızarıklık, Allah biz insan oğlunu o kadar farklı ve özel yaratmıştırki kimse buna anlayamaz ve çözüm veremez. Biz insanlar her zaman vücudumuzdaki sorunları sürekli şikâyet eder ve rahatsız oluruz. Vücudumuzdaki şikayetler genellikle ağrı, k
Alerji Vucutta Kızarıklık
Alerji Vucutta Kızarıklık
Alerji vücutta kızarıklık, Alerji hayatımızı çekilmez duruma getiren ve üşütme, karıncalanma, ellerde kızarıklık, ateş, solgunluk ya da morarma yaparak ortaya çıkar. Alerji vücutta yediğimiz ve içtiğimiz besinlerden, çevresel faktörler de oluşabilir

 

Çocuğun Vücudunda Kızarıklık
Vücutta Kızarıklık
Bacaklarda Kaşıntı Ve Kızarıklık
Peniste Kızarıklık
Saç Derisinde Kızarıklık
Boyunda Kızarıklık
Burun Kenarında Kızarıklık
Bebek Vücudunda Kızarıklık
Yüzde Kızarıklık
Ellerde Kızarıklık
Bacakta Kızarıklık
Göbek Deliği Kızarıklığı
Alerji Vucutta Kızarıklık
Bebeklerde Yanaklarda Kızarıklık
Memede Kızarıklık
Ensede Kızarıklık
Avuç İçinde Kızarıklık
Ayakta Kızarıklık
Yanaklarda Kızarıklık
Göbekte Kızarıklık
Kasıkta Kızarıklık
Göz Altı Kızarıklığı
Cilt Kızarıklığına Ne İyi Gelir
Koltuk Altında Kızarıklık
Bebeklerde Göz Kızarıklığı
Alında Kızarıklık
Kaşıntılı Kızarıklık
Bebeklerde Göz Altı Kızarıklığı
Alerji Kaşıntı Kızarıklık
Burun Kızarıklığı

Popüler İçerik

Bebeklerde Yanaklarda Kızarıklık

Bebeklerde Yanaklarda Kızarıklık

Bebeklerin yanaklarında kızarıklık, günlük yaşantılarını bozmayacak şekilde ortaya çıkabilir. Bu tür durumlara en sık koyulan tanı egzama (atopik derm

Memede Kızarıklık

Memede Kızarıklık

Memede Kızarıklık, genellikle göğüs bölgesinde görülen şikayetler arasında yer almaktadır. Memede kızarıklık vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi me

Ensede Kızarıklık

Ensede Kızarıklık

Ensede kızarıklık, Vücudun herhangi bir kısmında oluşabilen kızarıklıklar çoğunlukla ense bölgesinde görülmektedir. Bu kızarıklıklar ense dışında göğü

Avuç İçinde Kızarıklık

Avuç İçinde Kızarıklık

Avuç İçinde Kızarıklık:Kızarıklık, damarların genişlemesi sonucu meydana gelen kanın o bölgeye toplanması sonucu oluşur. Elin iç yüzeyinde oluşan kıza

Ayakta Kızarıklık

Ayakta Kızarıklık

Ayakta kızarıklık, çoğu insanda çok şikayet edilen bir duruma gelmiştir. Kılcal damar şeklindeyse ve vücudun her döngüsü normal bir şekilde çalışıyors

Yanaklarda Kızarıklık

Yanaklarda Kızarıklık

Yanaklarda Kızarıklık; yanaklardaki bu kızarma nedenleri ikiye ayrılır. Birincisi nedensiz yüz kızarması ikincisi ise bir nedene bağlı olanlardır. Y

G&#;bek deliği iltihabı nedir? Neden olur? G&#;bek deliği iltihabı i&#;in hangi doktora gidilir? Tedavi y&#;ntemleri nelerdir?

Göbek Deliği İltihabı Nedir?

Her yaştan insanlarda göbek deliği iltihabı yaşanabiliyor. Göbek deliği içerisinde biriken kir, bakteri ve mantar ilerleyen dönemde göbek deliğinde enfeksiyon yaratabiliyor. Özellikle de gerekli tedavi erken bir zamanda yapılmaz ise bu durum da yaşamı tehdit edebilir. Yeni doğan bebeklerin göbek deliğinde oluşan iltihap ve enfeksiyon kana karıştığında vücuda yayılma riski de artıyor.

Kişi doğru bakım uyguladığı takdirde enfeksiyonların da önüne geçilebilir. Bu nedenle göbek deliğinde oluşan iltihap temizlenerek enfeksiyon riski ortadan kalkmalıdır. Kişinin göbek deliğinde oluşan yangılar genel olarak göbek deliği enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Göbek deliğinin yapısı gereği bakteri ve mantarlar göbek deliğine yerleştiği takdirde hızla çoğalabilirler. Bu durumda da göbek deliği iltihabı olur. Yeni doğan bebeklerin vücudu hassas olduğu için göbek bağı düşmeden ve ya göbek bağı düştükten sonra iltihap riski olabilir.

Göbek Deliği İltihabı Neden Olur?

Göbek deliği iltihabının birbirinden farklı nedenleri olabilir. Göbek deliği iltihabı bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde sık sık görülebilir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan göbek deliği iltihabının pek çok nedeni olabilir. Özellikle kötü hijyen alışkanlığı, yapısal bir biçimde göbek çukurunun dar olması, piercing kullanımı, aşırı şekilde kilo alınması, aşırı terleme ve göbek deliğinin çok fazla kurcalanması sonucunda göbek deliğinde iltihap oluşabilir.

Özellikle de kıyafetlerden artan yün, iplik ve benzer kısımların göbek deliğinde toplanması da uzun süre sonrasında göbek deliği iltihabına yol açabilir. Göbek deliği iltihabının en önemli belirtisi göbek deliğinden sıvı gelmesidir. Göbek deliği iltihabı enfeksiyonunun yayılmaması için dikkatli davranılmalıdır.

Göbek Deliği İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Her yaştan kişilerde göbek deliği iltihabı görülebilir. Göbek deliğinin kirlenmesi ve içerisinde kir birikmesi nedeni ile oluşan göbek deliği iltihabının tüm vücuda yayılmaması için mutlaka erken önlem alınması gerekir. Göbekte şiddetli ağrı ve akıntı olduğu takdirde bu belirti ciddiye alınmalıdır. Göbekte kötü ve rahatsız edici akıntıların yanı sıra göbek etrafında kaşıntı ile kızarıklık da ciddiye alınmalı. Bu belirtiler görüldüğü andan itibaren mutlaka uzman bir doktora gitmek gerekir. Göbek deliği iltihabı yaşayan kişiler genel cerrahi bölümündeki doktorlara gidebilirler. Göbek deliği iltihabına genel cerrahi bölümü bakar. Burada bulunan doktor en doğru tedavi yöntemini belirler.

Göbek Deliği İltihabı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göbek deliği iltihabı yaşayan kişiler belirtilerin görüldüğü andan itibaren bunu mutlaka dikkate almalılar. Özellikle de belirtilerin ardından mutlaka bir doktora gitmek gerekir. Göbek deliği iltihabının erken belirlenmesi sonucu tedaviye başlanır. Göbek deliği iltihabının tedavisi hastanın enfeksiyon şiddeti ile hastanın yaşına göre belirlenir. Özellikle yeni doğan bebeklerde enfeksiyon hızla kana karışabilir.

Bu şekilde iltihabın vücuda yayılma olasılığı da çok fazladır. İleri derecede göbek iltihabı durumunda hastanın birkaç gün hastaneye yatırılması söz konusu olabilir. Bu hastane yatışı gerçekleştiğinde damar içinden de antibiyotik tedavisine başlanır. İlaç tedavisinin yanı sıra göbek deliği iltihabı yaşayan hastaların bakım ve temizliğe de çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle de bebeklerde göbek deliği iltihabı şiddetli şekilde yaşanıyor ise bebek hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir. Göbek deliği iltihabı daha hafif olduğunda ilaç kullanımı ve hijyenik bir bakım yapılabilir. Özellikle çocuklarda ve üç aydan büyük bebeklerde ayakta tedavi yöntemi uygulanabilir.

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bakımı

Göbek deliği iltihabı tedavi edilmediği takdirde hızla vücuda yayılarak yaşamı tehdit etmektedir. Bu nedenle özellikle yenidoğan bebeklerin göbek bakımına çok dikkat edilmesi gerekir. Bebeklerin göbek bölgesi kuru ve çok temiz tutulmalıdır. Özellikle yenidoğan bebeklerde göbek kordonu düşene kadar o bölgeye fazla dokunulmamalıdır. Yetişkinler ise her banyonun ardından göbek deliğini iyi temizleyip doğru bir şekilde de kurulamalılar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası