mimari proje hazırlama / 6 Adımda Mimari Proje Süreçleri

Mimari Proje Hazırlama

mimari proje hazırlama

Yeni bir ev sahibi olmak herkesin hayalidir. Bu hayali gerçekleştirmek için izleyebileceğiniz iki yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri inşa edilmiş ve oturuma hazır bir ev satın almak iken diğer yöntem ise kendi arsanıza hayalinizdeki evi inşa ettirmektir. İnşası tamamlanmış bir ev satın almayı tercih ettiğinizde evinizin mimari proje, mimari plan ve tesisat planları ile ilginiz olmayacaktır. Ancak yeni bir ev inşa ettirecekseniz bu terimler ile tanışmak durumunda kalacaksınız. Sahip olmayı hayal ettiğiniz evin mimari projesi, mimari plan ve tesisat planları hayatınızın daha kolay ve daha konforlu olmasını sağlayan temelidir. Profesyonel bir mimar ve mühendis grubu ile çalışarak bu konuları eksiksiz ve kusursuz olarak tamamlayabilirsiniz. Mimari plan, mimari proje aynı zamanda yapı ruhsatı içinde tamamlamanız gereken konulardır.

Bir arsa satın alarak bu arsaya dilediğince bir ev yaptırma akımı giderek yaygınlaşan bir akım haline gelmiştir. Bu akım ile birlikte mimari proje, plan, tesisat projesi, revize proje gibi teknik terimleri de eskiye nazaran çok daha sık duyar hale geldik. Eskiden ev sahibi olmak isteyenlerin çoğu tüm izinleri alınmış, inşaatı tamamlanmış, oturmaya ve yaşamaya hazır evler satın alırken günümüz koşullarında ev sahibi olmanın farklı birçok yolu ve yöntemi var. Şehir merkezinden kaçmak isteyenler ya da emeklilik zamanları, tatil günleri için huzur dolu bir kır evine sahip olma hayalleri kuranlar için en ideal seçenek bir arsa satın almak ve zevkinize göre bir ev inşa ettirmektir. Çoğu zaman ekonomik ve pratik bir seçenek olarak tercih edilen bu yöntem ile belirlediğiniz bölgeden bir arsa alıp kendi evinizi belirlemiş olduğunuz bütçe çerçevesinde istek ve ihtiyaçlarınızı maksimum düzeyde karşılayacak özelliklere sahip olarak yaptırabiliyorsunuz. Bu yöntem ile ev inşa ettirmek istediğinizde profesyonel mimar ve mühendislerle çalışmak size maliyet ev zaman avantajı sağlayacaktır. 

Şehirden bir apartman dairesi satın aldığınızda bu detaylarla uğraşmak zorunda kalmadığınız gibi mimari proje, mimari plan terimlerini de bilmek zorunda kalmıyorsunuz. Ancak kendi arsanıza ev yaptırırken evinizin kaçak sayılmaması için inşaata başlamadan önce yapı ruhsatı almanız gerekiyor. Yapı ruhsatı alabilmek için proje çizimi, mimari plan gibi konularda çizimlerinizi yaptırmış olmanız gerekiyor. Plan ve projeler dışında evin yönetmeliklere uygun bir mühendislik yapısına sahip olacağını gösteren statik proje, elektrik ve su donanımlarının doğru uygulandığını belirten ve planlayan tesisat projeleri ve bahçe ve çevre düzenlemesini gösteren peyzaj projesi de yapı ruhsatı ve inşaat izni alabilmek için mutlaka hazırlanması gereken diğer projelerdir. Bu yazımızda mimari proje çizimi hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulacaksınız. Eğer zevkinize göre bahçeli ve konforlu bir ev inşa ettirmek istiyorsanız size fikir vermesi amacı ile '' Nefesinizi kesecek 4 bahçeli ev modeli '' konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Mimari proje nedir?

Mimari proje, her ne kadar inşaat izni ve yapı ruhsatı için gerekli olan zorunluluklardan biri olarak görülse de, aslında yaptıracağınız evin tam olarak istediğiniz gibi olmasını sağlayan ve evinizin daha inşaata geçilmeden tam olarak tasarlanmış olması anlamına gelir; bu da aslında bir zorunluluk olmasaydı bile her uzmanın tavsiye edeceği bir planlama olurdu. Ne de olsa ev yaptırmak bir hayli ciddi bir iş ve derme çatma yapılan işlerde sonuçlar hayal kırıklığı yaratabiliyor. Gecekondu olarak tabir edilen plansız ve izinsiz yapıların her zaman bazı sorunlarının olması da mimari proje çizimlerinin olmamasından, yani evin inşaat sırasında planlanmasından kaynaklanıyor. Oysa tüm detaylarıyla inşaattan önce masa başında ustalıklı bir şekilde planlanan projelerde sürprizli bir hayal kırıklığı yaşamak da pek mümkün değil. Bunun için de, ev yaptıracak olan okurlarımıza tavsiyemiz, mimari proje işini ciddiye almaları. Bunu yalnızca bir evrak olarak düşünmeyin ve yeni evinizin kusursuz olmasının bir adımı olarak ele alın. Mimari proje kavramını basit bir şekilde tanımlayacak olursak: İnşa edilecek yapının tüm planları, dış cephe görünüşü, yapı kitlelerinin birbirlerine oranları, iç mekânların ayrım ve düzenleri ve evin mimari açıdan tüm detaylarının görünebildiği çizim projelerine mimari proje adı veriliyor.

Mimari proje nasıl çizilir?

Mimari projeler elbette profesyonel mimarlar, iç mimarlar tarafından çiziliyor, yani mimar veya iç mimar değilseniz mimari proje çizimi görevini kendiniz üstlenemezsiniz, ki zaten yasal detayların yanı sıra, böyle bir işe girişebilmek için gerekli donanımı edinebilmek için mimarlık eğitimi almış olmalısınız.

Mimari projeler eskiden el ile yapılan çizimlerden ibaret olsa bugün artık gelişen teknoloji sayesinde, bilgisayar programlarının yardımıyla oldukça detaylı ve incelikli mimari projeler çiziliyor. Mimari proje çizilirken elbette mimar ve mühendisin fikir birliği içinde olması ve proje taslağı hazırlanırken de, evin sağlam, inşaat kurallarına uygun ve güvenli olabilmesi için tasarımların mühendisin onayından geçmesi gerekiyor.

Hazırlık aşaması

Bunların yanı sıra mimari proje çizimine başlanmadan önce de proje hazırlığı kapsamında arsanın kontrol edilmesi gerekiyor. Arsa yapısı, yol şebekesi, kanalizasyon, elektrik gibi bağlantılar özenle kontrol edilerek proje bu bağlantılara göre çizilmeye başlanır. Tabii iklim koşulları gibi çevresel etmenler ve manzara, binanın yönü vs gibi estetik özellikler de bu süreçte göz önünde bulundurulur ve yaptıracağınız evle ilgili özel bir isteğiniz varsa, o halde projeyi çizecek olan mimarla tam da bu hazırlık sürecinde ayrıntılı olarak konuşmalı ve bilgi alışverişinde bulunmalısınız. Bizim tavsiyemiz, mimarın arsa kontrolleri sırasında sizin de orada bulunmanız ve taslak çizimi hayata geçmeden önce neyin nasıl olmasını istediğinizi ve imkanları değerlendirmeniz. Tabii taslak çizimlerden sonra ana çizime geçmeden önce de mimar ve mühendisle ikinci bir toplantı yapmalı, ve her şeyin sizin istediğiniz koşullara uygun olduğundan emin olmalısınız. Bu hem mimarınız için, hem de sizin için çok daha rahat bir çalışma ortamı yaratır.

Avan proje

Arsa ve çevresel etmenler incelendikten sonra çizilen eskizlerle aşağı yukarı evinizin nasıl olacağı da şekillenir. Bundan sonra daha ayrıntılı planlara geçilir. Avan proje, aslında ön proje demektir ve yapı ruhsatı alınırken sunulacak olan kesin projeden bir önceki aşamadır. Taslaktan farklı çok daha ayrıntılı ve ana plana uygun ölçeklerle çizilmesidir. Kat planları, oda planları ve dış cephe çizimleri ile tesisat projeleri de göz önünde bulundurularak ortaya çıkabilecek tüm sorunlar, ev sahibi, mühendis ve mimar arasında bu ön projenin üzerinde konuşulur ve çözüme kavuşturulur. Tüm problemler çözüldüğünde ve her ayrıntıya kesin ve net bir şekilde ön proje üzerinde konuşularak karar verildikten sonra artık kesin mimari projenin çizimi aşamasına geçilebilir.

Uygulama projesi

Ve son olarak, ön proje ile kararlaştırılan her detayın, ve eve dair her şeyin ayrıntılı bir şekilde çizildiği ve uygulamada rehber olarak kullanılacak olan ve tabii yapı ruhsatı ve gerekli izinler alınırken sunulacak olan uygulama projesi yani kesin proje çizimi aşaması gelir. Bina büyüklüğüne göre 1/50 ya da 1/ ölçeğinde çizilen bu projede yapı ile ilgili, binanın bölümlerini, kesin ölçülerini ve oranlarını belirten vaziyet planı, bodrum kat ve çatı katı dahil her katın ayrı ayrı kat planları ve bunlara ait en az iki kesit ve farklı görünüşleri içeren belli başlı planların olması gerekir. Bu planlara da kısaca göz atalım:

- Vaziyet planı:

Yapının müştemilat gibi tüm eklerini de gösteren, yol kotuna göre gerekli kotlar ile arsanın binanın inşasının bitimindeki halini gösteren kotların da yer aldığı, peyzaj projelerini de göz önünde bulundurularak dikilecek ağaçların yerlerini dahi gösteren, binanın çevresi ile etkileşimini kesin ve net planlarla aktaran çizimlerdir. Aynı ölçekte çizilmiş birden çok kesitin gösterilmesi gerekir.

- Kat planları:

Kat planı söz konusu yapıda kaç kat varsa her birinin tek tek ayrıntılı olarak çizimidir. Bu çizimlere varsa bodrum katları ve çatı katı da mutlaka dahil olmalıdır. Kat planlarında odaların yerleşimi, su tesisatının banyo ve mutfak gibi yaşam alanlarına bağlantı yerleri (yani klozet, lavabo ve bunun gibi unsurların yerlerinin belirtilmesi), merdivenlerin konumları gibi tüm ayrıntılar açıkça belirtilmiş olmalı. Kat planları aslında kullanıcı için de en önemli olan planların başında geliyor çünkü ev sakinlerinin yaşam alışkanlıkları ile mimari projenin birbiri ile çelişmemesi, kat planlarının hem projeye hem de ev sahibinin istek ve ihtiyaçlarına uyum sağlaması oldukça önemli bir nokta.

- Tam kesit:

Bu terim eğer ev birden çok katlı ise merdivenlerden geçen, yapının enine ve boyuna kesitlerini gösteren planlardan oluşan çizimleri tanımlıyor. Kesitlerde evin dahil olduğu arsanın içinde bahçenin kotları ve varsa komşu parsel ile kot farkı da belirtilmiş olmalı.

- Dış cephe resimleri:

Evinizin dışarıdan nasıl görüneceğini tam olarak yansıtan çizim planlarını cephe resimleri oluşturur. Elbette yalnızca ön cephe değil, her açıdan ayrıntılı bir çizim söz konusudur. Müstakil ev, villa, betonarme ev, ahşap ev veya farklı bir ev modeli için mimari projenin dış cephe resimleri gelecekteki evinizin bire bir yansımasıdır diyebiliriz.

- Detaylar:

Yapının genel sistem detaylarının aktarıldığı çizimlerdir; pencereler, çatı modeli ve tasarımı, kapılar gibi iç mimari ve mimari ayrıntıları bu kısımda görebiliriz.

- Isı yalıtım projeleri:

İç ve dış cephede yer alan ısı yalıtım sistemlerinin ayrıntılarını gösteren bu çizimler dış cephede kullanılacak olan duvar sistemleri başta olmak üzere içerideki tavan, taban ve diğer kısımlarda hayata geçirilecek ısı yalıtım uygulamalarının aktarımıdır.

Betonarme evlerin özellikleri ve maliyet hesabı

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

6 Adımda Mimari Proje Süreçleri

Mimari proje; inşası henüz gerçekleşmemiş bir yapının, iç ve dış görünüşlerinin çizildiği, yapının mimari boyuttaki tüm detaylarının belirlenerek kağıda döküldüğü proje anlamına gelmektedir. Proje süreçleri belli adımlardan oluşmaktadır. Bunlar;

  1. Alan uygunluğu tespiti
  2. Taslak hazırlanması
  3. Detaylandırılmış proje çizimi
  4. Çevresel düzenlemeye uygunluk kontrolü
  5. Bütçe hesaplaması
  6. İnşanın yapıma başlatılması

Tüm bu süreç bir ön çalışmayla inşası planlanan yapının alan tespiti ile başlayarak ardından bir taslak oluşturulmasını izler. Sonrasında alan uygunluğu bulunan proje detaylandırılarak çizilir. 3.aşamada sonlandığından inşanın başlamasından bir önceki adım olan yapılacak inşanın çevreye uygunluğu tespit edilir. Mimari proje için belirlenen bütçe değerlendirilir. Yapının inşasına başlanır.

Mimari Projenin Önemi

Kalıcı bir mimari eser bırakabilmek için öncesinde iyi tasarlanan, detayları iyi düşünülen, mimariye engel olacak çeşitli fiziksel etkenlerin iyi saptandığı, maliyetin ise iyi hesapladığı bir proje olması gerekir. Tüm bunları yapının inşası gerçekleşmeden evvel tespit edebilmek için mimari projenin etkin bir şekilde hazırlanması gerekir. Yapının bulunacağı yerin iklim şartları, imar durumu, topoğrafik durumu, inşaat malzemelerine olan uyumu doğru tespit edilmelidir ki inşaat herhangi bir problemle karşılaşmadan projenin son adımı da beklenilen şekilde gerçekleştirilsin. Bunun için de bilirkişiler tarafından hazırlanmış olan mimari proje oldukça önem arz eder.

Mimari Projenin Aşamaları

Fikir projesi: Yapısı gerçekleşecek olan mimariyle ilgili oluşan ilk izlenimi içeren proje anlamına gelmektedir.

Avan projesi: Yapısı gerçekleşecek olan mimarinin kabaca detaylandırıldığı, mimari projenin oluşturulduğu aşamaya verilen addır. Bu aşamada çeşitli ölçeklendirmeler kullanılarak bazı tesisat sistemleri, yapı malzemeleri ve çevresel unsurların çizimleri gerçekleştirilmektedir. Ön proje adı da verilir.

Kesin proje: Avan proje sonrası gerçekleştirilen bir diğer adımdır. Kesin proje ile beraber yapının teknik özellikleri belirlenerek çizime aktarılır.

Uygulama projesi: İnşaatın başlatılabilmesi için düzenlenen projedir. Kesin projede alınan kararlar detaylandırılarak ve bir sonraki aşama olan detay projeyi de kapsaması gerektiğinden her iki projenin birlikte yürütüldüğü aşamadır.

Detay projesi: İnşanın başlamasından önce tüm detaylı çizimlerin hazırlanıp uygunluğa gönderildiği aşamadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası