ilmek iğne oyası / İğne Oyalarını İlmek İlmek İşli̇yorlar | Afyon Haber - Afyon Haberleri - Son Dakika Afyon

Ilmek Iğne Oyası

ilmek iğne oyası

İğne Oyalarını İlmek İlmek İşli̇yorlar

Zengin bir çeşitliliğe ve köklü bir geçmişe sahip olan iğne oyası, Kütahyalı kadınların elinde yaşatılıyor.

Kütahya İğne Oyaları Lansmanı; Vali Vekili Mustafa Güney, Vali Ali Çelik’in eşi Nezihe Çelik, Milletvekili Ceyda Çetin Erenler ve protokolün katılımıyla yapıldı.Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü’nce hazırlanan el emeği göz nuru iğne oyalarının tanıtıldığı lansman, bir otelde iki gün ziyarete açık olacak.

Kütahya için ayrı bir öneme sahip olan iğne oyalarının asıllarının günümüze taşımayı ve tanıtmayı hedeflediklerini söyleyen Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli, “Bu amaçla il merkezinde ve ilçelerde araştırmalar yapılmış, elde edilen tarihi modeller fotoğrafla almıştır. Bu modeller orjinal malzemeler, renkler ve teknikler kullanılarak yeniden üretilmiş. E arşivleme çalışmaları yapılmıştır. Böylelikle hem belgeleme çalışması yapılmış hem de geleceği aslına uygun bir miras bırakılması sağlanmıştır” diye konuştu.

Telli, Kütahya Valiliğinin coğrafi işaret alma başvurusunun da kabul edildiğini ve konuyla ilgili eğitim çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Türk kadınının üstün zekâsını, üretici yanını, taşıdığı ruhu ve ince zevkini yansıtması açısından süslemenin sanatlar içerisinde başlı başına bir kaynak teşkil ettiğini dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, “Lansmanla, Kütahya’mızda önemli bir yer tutan iğne oyaları başta olmak üzere tüm geleneksel el sanatlarımıza da sahip çıkmaya, onları yaşatmaya ve bu zanaatları geleceğe taşımaya devam edeceğiz” dedi.

1  

81 yaşındaki Pakize teyze, iğne oyası ile 4 çocuk okutup, evlendirdi Gençlere taş çıkartan yaşlı kadın, ilmek ilmek iğne oyası yapıyor

Mersin’in Tarsus ilçesinde 81 yaşındaki kadın iğne oyası ile 4 çocuğunu okutup, evlendirdi.
Yaz aylarında doğum yeri olan Çamlıyayla’da 34 ay geçiren, burada iğne oyası üretmeye devam eden Pakize Enücür, genç kız iken öğrendiği iğne oyasını 81 yaşına rağmen devam ediyor.
Babasının kendisini okula göndermediğini ve evlendirdiğini, yılında eşinin bir kaza sonucu vefat ettiğini ve o zamanlar da yaptığı iğne oyasından vazgeçmediğini belirten Pakize Enücür, “7 yaşında öğrendim. Okula da gidemediğim için devamlı yaptım. İnşallah da yapmaya devam edeceğim. Evlendikten sonra devam ettim, eşim öldü. İki kızım, iki oğlum vardı. Onları iğne oyası yaparak büyüttüm. Onların okul ihtiyaçlarını da yine iğne oyası yaparak karşıladım. Parası da güzel kendisi de güzel. Gençlerde öğrensin. Eskiden iğne oyasına verilen değer daha büyüktü. Şimdiki nesiller iğne oyası yerine hazır işlere yöneldi. Bizim iş, göz nuru demek, emek demek, alınteri demek. Yaptığımız iğne oyalarının içinde en zoru coşturan ve küpeli dediğimiz ürünler. Ayrıca Yerçiçeği, bademli, yarım papatya gibi iğne oyası türleri de var. Müşteri hangisini isterse onu yapıyoruz. Ayrıca kitap ayraçları ve göğüs süsü de yapıyoruz. Yeni nesil bu işi öğrenmeli” dedi.
Pakize Enücür, yaptığı iğne oyalarının 25 TL ile TL arasında alıcı bulduğunu, en basit bir iğne oyasının bile 3 günde tamamlandığını belirterek “Bazı iğne oyası ürünlerini yapmak zor. Onlara bir hafta, 10 gün emek verdiğimiz oluyor. Elim tuttuğu, gözüm gördüğü müddetçe iğne oyası işlemeye devam edeceğim. Bir yıla yakındır pandemi, korona virüsü hastalığı var. Bizim gibi yaşlılara sokağa çıkmak kısıtlı. Bu nedenle evde zaman geçirenler için iğne oyası hem iyi bir meşgale, hem de ek gelir getiren bir sanat. Temennim, bu işi yeni nesil genç kızlarımızın da öğrenmesi, bu sanatın yaşatılmasıdır” dedi.

İğne oyası
Tarsus ve Çamlıyayla yöresinde özellikle köylü kadınların yaptığı iğne oyası, yıllardır süregelen bir geçim kaynağı. Özellikle Çamlıyayla (Namrun) ve köylerdeki kadınların iğne ve iplik ile göz nuru dökerek yaptığı iğne oyaları kadınların başlarındaki yazmaların (yağlıkların) elbiselerde yakaların süsü olarak dikkat çekiyor.
Son yıllarda birde kitap ayracı gibi değişik türde ürünler yapan kadınlar, özellikle Çamlıyayla Belediyesinin iğne oyasına verdiği önemli kendini tanıtmaya başladı. Yurt dışında bile tanınmaya başlanan iğne oyaları birçok ailenin geçim kaynağı.

Anadolu Ajansı, DHA, İHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde funduszeue.info editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

  2

İğne Oyalarını İlmek İlmek İşli̇yorlar

İğne Oyalarını İlmek İlmek İşli̇yorlar

2  

Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Denizli yöresi iğne oyaları ve çağdaş yorumları / Needle works of Denizli region and their contemporary interpretations
Yazar:ÖZLEM NURHAN
Danışman: PROF. DR. TACİSER ONUK
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Resim Ana Bilim Dalı
Konu:El Sanatları = Crafts ; Eğitim ve Öğretim = Education and Training
Dizin:El sanatları = Handicrafts ; Oyalar = Embroidery ; Türk el sanatları = Turkish handcrafts ; İğne oyası = Needle works Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe

s.
ÖZET İğne oyası ; iğne aracılığıyla ipliğin ilmek atılarak düğümlen mesi tekniği ile yapılan ince bir örgü türüdür. Türk'lere özgü bir el sanatı olup Anadolu'da çok eskilere da yanan bir geçmişi vardır. Yüzyılda renk, biçim, teknik ve este tik yönden altın çağını yaşadığı bilinmektedir. Nesilden nesfle akta rılarak, bu güne kadar varlığını koruyabilmiş, bu nedenle herşeyden önce, geleneksel bir kültür aktarma aracı olmuştur. Ancak günümüzde geleneksel yaşam biçiminin değişmesi sebe biyle, önemini yitirmeye başladığı da bir gerçektir. Özellikle genç ku şakların eski el sanatlarına ilgisiz kalmaları, iğne oyalarının zamanla tamamen tarihe karışacağı endişesine sebep olmaktadır. Bu noktada en büyük görev devlete düşmektedir. Öncelikli ola rak kültür politikaları yeniden ve gerçekçi bir anlayışla gözden ge çirilmelidir. Özellikle Kültür, Milli Eğitim ve Turizm Bakanlıkları, her bölgede özgün el sanatlarımızı araştırmalı, bol miktarda basılı ya yınlarla halkımızın bu sanatları tanımalarına ve öğrenmelerine olanak sağlamalı; Halk Eğitim Merkezleri ye Kız Meslek Liseleri'nde bu konularda yetiştirilmiş elemanlar tarafından gençlerimize sistemli bir şekilde bilgiler verilmelidir. İlginin azalmasına rağmen, özellikle orta yaşlı ve yaşlı bayan lar tarafından kırsal kesim ve Küçük yerleşim merkezleri başta ol mak üz&re hemen hemen her bölgede, iğne oyaları yapılmaktadır Ancak, kullanılan malzemelerde de günün şartlarına uyarak bazı değişiklikler olmuştur. Örneğin eskiden iğne oyalan ipekten yapılırken, bugün sentetik ve pamuk ipler tercih edilmektedir. Bu araştırma ve derlemede, sadece Denizli Yöresi ele alnmış- tır. Yörede bu el sanatıyla uğraşanlar soruşturulmuş ve tespit edi lebilen kaynak kişilerle görüşülerek birbirinden farklı örneklerin fotoğ raf ve slaytları çekilip yapılış teknikleri belirlenmiştir. Yöredeki iğne oyalarının, genellikle doğadan esinlenerek ya pıldığı ve bitkisel motiflerin ağırlıklı olduğu belirlenmiştir. Özellikle çiçeklerin tercih edildiği, karanfil ve menekşeye özel ilgi duyulduğu, diğer bölgelerde olduğu gibi, kullanılan renklerin ve motiflerin anlam ları olduğu saptanmıştır. Çoğunlukla kare ilmek tekniği tercih edilmiş olup özellikle sıra oyalar, tane ve motif oyalar bu teknikle yapılmıştır. Motiflerde her türlü renkli ip kullanmakla beraber yeşil, beyaz ve sarının daha çok uygulandığı görülmüştür. Motiflerin çizimleri ilmek ilmek gösterilerek ayrıntılı bir şekilde çizilmiş, ayrıca iğne oyalarının çağdaş yorumlu çizimleri hazırlanarak yeni yeni örnekler kazanılması için özen gösterilmiştir. Derlemede, yapılış teknikleri şekillerle gösterilerek açıklanmış, böylece bu açıklamaları okuyan ve şekilleri inceleyen her insanın örnekleri yapabilmelerine olanak sağlanarak, iğne oyalarının unutulmak tan kurtarıp yaşatılmasına katkı sağlayabilmek amaçlanmıştır.
SUMMARY İğne oyası; it is an embroidery which is made with a needle by making knots with a thread. It is a kind of handworking special for Turkish people in Anatolia. It comes from ancient times. In 18T century it lived its gold age with colors, style and the best technique. It is still used in Turkey. It shows traditional Turkish culture. Today, traditional life style is changed. Especially young people dren't interested in handicrafts, for that reason iğne oyası will be forgotten by people. The goverment's most important duty is to save the handi crafts. Especially culture, education and tourism ministers should research various handicrafts in every region and introduce these works to people. By means of trained people Halk Eğitim Mer kezleri ( puplic education places ) and Kız Meslek Liseleri ( School for only girls ) should show and teach these handicrafts. Although decreasing the interest of handicrafts, especially middle aged and old women make iğne oyası in all regions. But the material which is used for iğne oyası is changed today. For example in the past silk thread was used but today synthetic and cotton thread are used This research is made in district of Denizli. Different people were interviewed. Photos and slides were taken. It is determined that people are influenced from nature and used vegetable motifs. Especially flower motifs are prefered such as carnation and vio let etc. The colours and motifs which are used have special meanings. Square knots are usually prefered. ** Embroidery in rows and motif embroidery are made with square knots. Coloured threads are used but green, white and yellow are used more than others. Motif figures are shown knots by knots and drawn in detail. Contemporary, interpretative figures are prepared in order to get new models. In this project the purpose is not to forget and to continue the iğne oyası by helping people for making them, by reading and checking the figures. KJKÛHANTA5Y W IttWCBl*

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.