sakarya fırat 87 bölüm full tek parça / İzle7 Ana Sayfa

Sakarya Fırat 87 Bölüm Full Tek Parça

sakarya fırat 87 bölüm full tek parça

Kurtlar Vadisi Pusu karakterleri listesi


Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve oynadıkları bölüm aralığı yer almaktadır.[1]

Ana karakterler

Polat Alemdar

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör ve Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Necati Şaşmaz tarafından canlandırılmış, Umut Tabak tarafından seslendirilmiş karakter. ()

Memati Baş

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör ve Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Gürkan Uygun tarafından canlandırılmış karakter. ()

Abdülhey Çoban

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör ve Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Kenan Çoban tarafından canlandırılmış, Kadir Çermik tarafından seslendirilmiş karakter. ()

Erhan Ufuk

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör ve Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Erhan Ufak tarafından canlandırılmış, Kadir Çermik tarafından seslendirilmiş karakter. ()

Cahit Kaya

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Cahit Kayaoğlu tarafından canlandırılmış karakter. ()

Eski polistir. Polat'ın ikinci ekibinde yer almış ve çoğu operasyona katılmıştır. Bir sahnede soyadı Kayaoğlu olarak geçmiş daha sonra hep Kaya olarak kalmıştır. Ekip dağılınca İsviçre'ye gitmiştir. Safiye Karahanlı üzerinden onu koruyan Mehmet ile iş birliği yapıp Tapınakçılara ulaşmayı planlamaktadır. Tapınakçıların Büyük Üstadı Ronald ile görüşmüş ve Tapınakçılara katılmak için bir görev üstlenmiştir. Öncelerde hain sanılsa da sonrasında, Polat Alemdar'ın yaşadığını öğrenir. Siber Güvenlik Teşkilatı'nın yapmış olduğu bir satranç oyunu sistemi sayesinde İhtiyarlar Heyeti ile iletişime geçerek Tapınakçılardan, Heyet'e bilgi sızdırmaktadır. Abdülhey Çoban ölünce Polat Alemdar'ın yeni sağ kolu olmuştur. Safiye Karahanlı ile evlenmiştir.

İsim benzerliği ve karakteri canlandıran oyuncunun polis memuru olduğu için Cahit Kayaoğlu’nu temsil etmektedir

Safiye Karahanlı

Kurtlar Vadisi'nde Begüm Kütük, Kurtlar Vadisi Pusu'da Gaye Gürsel tarafından canlandırılmış karakter. ()

Kara

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Hakan Boyav tarafından canlandırılmış karakter. ()

doğumludur. Gerçek adı Mazhar Yıldıran'dır. Hayatının büyük bir kısmını dağlarda teröre karşı mücadele ederek geçirmiş, birçok operasyona katılmış, kendi ekibiyle yüzlerce operasyon düzenlemiştir. Kendi devrinin bittiğini anladığında devletle anlaşma yaparak ölü konumuna geçmiştir. Her şey bu anlaşmanın bozulmasıyla başlar. Kara, Türkiye'de gayrinizami harp tarzını en iyi bilen kişilerden biridir. Bu nedenle devletin içinde ve dışında gizli odaklar tarafından Kara sahaya sürülmek istenmektedir. Kara her ne kadar geri dönmek istemese de yaşananlar onu tekrar sahaya sürer.

Mr. Key'in adamı tarafından vücuduna ebola enjekte edilen Kara, "Düşmanın pisliğiyle öleceğime kendi askerimin kurşunuyla ölürüm." diyerek kendisini Siyah Sancak elemanlarına öldürtmüştür.

Kara, Yeşil lakabıyla bilinen Mahmut Yıldırım'ı temsil etmektedir. Lakabını bir renkten almaktadır, Kara da onun gibi Bingöllüdür. Kara'nın adı da Yeşil gibi faili meçhul cinayetlere karışmıştır. Bunun gibi benzerlikler, onun Yeşil'i temsil ettiğini doğrulamaktadır. Öte yandan ölümü, İttihat ve Terakki fedailerinden Yakub Cemil ile benzerlik gösterir.

İskender Büyük

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde ve Kurtlar Vadisi Gladio filminde Musa Uzunlar tarafından canlandırılmış karakter. ()

doğumludur. Diyabet (Şeker) hastasıdır. Dizide zaman zaman insülin iğnesi kullandığı görülmektedir. Jandarma Genel Komutanlığındatuğgeneral rütbesiyle görev yapmıştır. İsmini tarihteki Büyük İskender'in metaforik bir kombinasyonundan alır. Ayrıca dizideki karakterin tarihsel Büyük İskender ile tip ve özellik bakımından pek çok noktada benzeştiği görülür. Kuzey Irak'ta operasyonlarda devlet adına sayısız eylemlere girişmiş bir devlet görevlisidir. Abdullah Öcalan'a karşı Bekaa Vadisi'nde başarısız bir suikast girişiminde bulunmuştur. Filmde yerinin açık edilmesi üzerine Gladio'nun Türkiye'deki ikinci adamı Bülent Fuat Aras'ın yönlendirmesiyle Turgut Özal suikastını planlamış ve gerçekleştirmiştir. Sonraları yasa dışı faaliyetler içinde olduğu gerekçesiyle ordudan atılacaktır. Emeklilikten sonra da yasa dışı faaliyetlerini sürdürür fakat hem ordu hem de devletin içindeki diğer güvenlik birimleri ile hiçbir zaman irtibatını kopartmaz. Etrafında çok büyük bir nüfuz alanı olduğundan rahat hareket imkânına sahiptir. Zaman içerisinde istihbarattan sorumlu müsteşarlık görevine kadar yükselir. Türkiye başbakanına karşı da başarısız bir suikast girişimi tertiplemiştir.

Sevtap Özdoğan İlmen ile olan birlikteliğinden Funda İlmen adında bir kızı vardır. Daha sonra Funda'nın annesini hastanede yastıkla boğarak öldürür.

Dizi boyunca kendisine muhalif olan birçok insanı öldürtür. İstihbaratlar Başkanı'nı öldürmesiyle Polat Alemdar ile büyük bir mücadeleye girmiştir. Polat Alemdar'dan önce Kırmızı Kitap'ı ele geçirmeye çalışmış fakat başarısız olmuştur. Buna karşılık Polat Alemdar'ın en yakın adamı Memati Baş'ı kaçırmış ve eroin vererek işkence etmiştir. Orgeneral Sadi Paşa'nın helikopterini roket atarla düşürtmüş, Tuğgeneral Mesut Akdağ'ı makamında tetikçi kullanarak öldürtmüştür. Deli Hikmet'in evini yakıp Polat'ın adamlarından Nevzat Yakışırbey, Hasan Pürmüz ve Eren Eylül'ü öldürmüş, Güllü Erhan'ın bir kolunu koparmıştır. Polat Alemdar'ı tutsak alarak Kitap'ta yazanları anlattırmaya çalışmıştır. İskender, "Vatanını en çok sevene en pis işi yaptırırsın." cümlesinin bir örneğidir. Bu doğrultuda Gladio tarafından farklı dönemlerde kullanılmıştır. Polat'ın karısı Ebru'yu öldürdükten sonra Polat Alemdar tarafından asılmıştır. Ölümünden sonra ara sıra kendisinden bahsedilmiştir: Polat Alemdar'ın ziyaret ettiği Eski Emniyet Müdürü'ne ve Zaza Dayı'ya göre İskender, Ersoy Ulubey'i sevmiyordu.

Ergenekon davası sanığı emekli Jandarma Tuğgeneral Veli Küçük'ü temsil etmektedir.

Ebru Duru

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Hatice Şendil tarafından canlandırılmış karakter. () ()

Bir anaokulunda öğretmenlik yapmaktadır. Oğlunun ısrarla evlenmesini isteyen Nazife Candan, Polat'a gelin olarak Ebru'yu düşünmüştür. Ebru'nun babası Ercüment Duru, Gladio'nun adamı olduğundan Polat Alemdar'ı sevmemektedir. Ama Polat'a aşık olan Ebru tüm olumsuzluklara rağmen Polat Alemdar'la evlenir. Polat da annesinin hatrına hala Elif'i düşünmesine rağmen bunu kabul etmek zorunda kalır. Ebru'nun babası deşifre olduktan sonra KGT ile çıkan çatışmada Abdülhey tarafından yanlışlıkla vurularak öldürülür. Babasının ölümünden etkilenen Ebru intikam almak için yemin eder. Babasının ölümünün arkasında kocasının en yakın adamı olduğunu öğrendiği an başından aşağı kaynar sular dökülür. Abdülhey'i babasının mezarına çağırır ve kendisini Aron Feller'in adamlarının takip ettiğinin farkına varmadan Abdülhey'e silah çeker ve koluna ateş eder. Bu sırada hareket eden tim Ebru ve Abdülhey'i ele geçirirler. Feller, Polat'a şantaj yapar. Bir süre sonrası tutuldukları yeri öğrenen Polat Alemdar istihbarattan da yardım alarak mekana baskın yapar ve Ebru'yu kurtarır. Feller'in oyuna geldiği için Polat Alemdar Ebru'ya kızgındır. Çok büyük kavga ederler ama Ebru bebek beklediği için zamanla aralarındaki buzlar erir, bu günlerde Abdülhey de kurtarılır. Polat-Ebru Çifti'nin çocukları Elif dünyaya gelir. Ama kızını Polat'a emanet ettiği halde Polat'ın adamları tarafından kızı öldürülen İskender Büyük, Polat'ın kızını kaçırmaya yemin etmiştir.

Elif'in henüz doğduğu günlerde Polat Alemdar'ın hastanesine baskın yapan İskender Büyük, Tuncay Kantarcı'nın Ebru ve kızını saklaması sayesinde Elif'i yakalayamaz. Ancak Tuncay'ın tüm uyarılarına rağmen saklandıkları yerden kaçan Ebru artık Polat'la irtibat kuramamaktadır. Sonunda İskender tarafından saklandıkları yer tespit edilir. Ebru, kızı ve annesiyle İskender'in eline geçer. Bölümde İskender Büyük Ebru ve Elif'i bomba yüklü bir arabaya koyar ve patlatır. Ebru hayatını kaybederken, Aron Feller sonrasını düşünerek Elif'i oradan kurtarır. Polat, Ebru'nun intikamını İskender'i ipe çekerek alır.

Davut Tataroğlu

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Can Gürzap tarafından canlandırılmış karakter. ()

İstanbul'un en zengin iş adamlarındandır. Türkiye'yi yöneten 4 büyük aileden en güçlüsünü yönetmektedir. Güçler dengesini gözeten güç sahibi bir adamdır. Karahanlı'nın da hizmet ettiği ve uğrunda öldüğü "Yüce Seçilmişler" denilen gizli örgütün de bir üyesidir. Birçok sektöre hükmeder. Davut Tataroğlu, Polat'tan kripteksin içindeki Tapınakçılar'a ait bilgileri istemiştir. Ayrıca Polat'a 3 Mart 'te Mehmet Karahanlı'nın infaz edildiği Mabet'te olduğunu söyler.

Adamlarından Yalçın Bulut, oğlu Fuat Tamer Tataroğlu'nu Memati'nin öldürdüğünü söylememediği ve İhtiyarlar'ın adamı olduğunu öğrendiği için Bulut'u dövdürttükten sonra silah sıktırarak öldürdüğünü zannetmiştir. Ancak sonra Bulut'u yanına geri aldırıp kendisine daha önce İskender'in adamı olarak ihanet eden ve Gladio'nun admaı olarka yanında tehlikeli bir konumda olan Yalçın Yıldız'ı öldürterek kurtulmak istediği bir adamına diğerini temizletmiştir.

Mehmet Fikret Hazarbeyoğlu'nun adamı İbrahim Velid'in kızı Perihan Velid ile aralarındaki ciddi yaş farkına ve Perihan'ın babasının muhalefetine rağmen evlenmiştir.

Davut Tataroğlu doğrudan doğruya ABD derin devletinin adamı Aron Feller'e bağlıdır. Ancak daha sonra Feller ile aralarında fikir ayrılıkları doğmuştur. Polat ile iş birliği yapıp Feller'i öldürür. Zaman zaman Polat'a yakınlaşmış, bazen de ona cephe almıştır. Davut'un isteğiyle Polat, İnci ile evlenir.

Davut, İnci için İzzet'e milyon dolar ödeme yapar ama Polat işe karışınca Polat ve İnci'nin oğlunu İzzet kaçırır. İnci'nin bebeği öldükten sonra torunu Süleyman'ı getirir ama o da İnci'ye iyi gelmez. Bütün bunların üzerine medyadaki varlıklarını satıp çekilmek ister. Yaşar Katırcı ve Zülfikar Ağa talip olur. Yaşar Katırcı'ya satar ama işlem resmiyete dökülmez. Perihan'dan sonra Nükhet adında biriyle görüşmeye başlar. Nükhet ile buluşur ve ona bir kolye hediye eder. Nükhet, sürpriz yapacağını söyleyerek gözünü kravatla kapatır ve onu yatağa bağlar. Gözleri açıldığında Kara, onu beklemektedir. Nükhet, çocuğunu aldıkları için böyle bir şey yaptığını söyler. Son olarak Kara'ya kızı İnci'nin hasta olduğunu ve Polat'tan onu sahipsiz bırakmamasını istediğini söyler. Kara, zehirli iğne yaparak Davut Tataroğlu'nu öldürür.

İnci Tataroğlu

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Sema Şimşek tarafından canlandırılmış karakter. ()

Leyla Türkmen

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Çiğdem Batur tarafından canlandırılmış karakter. ()

17 Ağustos İstanbul doğumludur. Elif Eylül'ün üniversiteden arkadaşıdır. Zamanında Ali Candan'dan diplomat olmak için destek istemiştir. Ali Candan, destek vermeyince hakim ve savclılık sınavına girip Cumhuriyet savcısı olmuştur. Önceden oldukça kilolu ve gözlüklüyken Ali ile Polat olarak karşılaştığında oldukça çekici ve fit bir görünüme kavuşmuştur. Bu da Polat'ı oldukça etkilemiştir. Fakat Polat eski halni unutamadığı için ona Tombik diye hitap eder.

Polat Alemdar ile karşılaştıktan sonra evine sık sık ziyaret eder. Özellikle Nazife Anne'nin böreklerini çok sever.

Görevi gereği hukuk kurallarına bağlı ve idealistir. Polat'ın yeraltı dünyasıyla yakın teması, Leyla'yı hep rahatsız etmiş ve Polat'ın kanunsuz işlerine engel olmaya çalışmış, Polat'a ve ekibiyle sürekli uğraşmıştır. Fakat bu uğraş kısa sürmüş ve Polat'ta yeniden KGT'nin başına geçmiştir.

Yine savcı olan Ferit, arkadaşı ve partneridir. Polat'ın İnci Tataroğlu'yla birlikte olduğunu öğrendiğinde büyük bir şok geçirir. Aslında Polat'a âşık olan Leyla, Ferit'i sadece Polat'ı kıskandırmak için kullanmaktadır. Polat, onu o dönemde arkadaş olarak görür. Polat'ın istemeyerek birlikte olduğu İnci'yi hapse attırır sebebi de İnci'nin Leyla ve diğer savcı arkadaşlarının fotoğraflarını bir barda çekmesidir. Daha sonra da savcılık yetkileri elinden alınınca istifa edecekken Polat Alemdar tarafından ikna edilerek görevine devam etmiştir. Polat, hapishanede İnci ile evlenince Leyla, depresyona girer. Yakın arkadaşı Birsen bu süreçte ona yardımcı olur. İlerleyen bölümlerde Polat'ın istemeyerek İnci ile evlendiğini duyunca Ferit'ten de ayrılır. Polat ile de birlikte olmaya başlarlar.

Uzun zaman sonra Leyla, İnci'yi tımarhane de ziyarete gider ve ziyaretçi defterinden Polat'ın gelip gelmediğini kontrol eder. İnci ile görüşmesinde İnci'ye çıktığında ne yapacağını sorar. İnci de ilk eşinden çocuğu olan Süleyman'ı büyüteceğini söyler. Daha sonra Polat'a ziyarete gidip gitmediğini ısrarla sorar fakat Polat cevap vermez, geçiştirir.

Polat, ilerleyen zamanlarda zor görevlere gider. Leyla, 2 kere onun ölüm haberini alır. Polat'ın ailesini bu zor süreçlerde asla yalnız bırakmaz ve hep yanlarında olur. Polat'ın ikinci ölümünde İhtiyarlar heyetini canlı yayında deşifre etmeye çalışır bunun sonucunda İhtiyarlar Heyeti hiçbir şeyin tesadüf olmadığı ve okuldaki hocanın bile ihtiyarlar heyeti tarafından ortaya çıktığını belgeleriyle görür. Ayrıca ihtiyarlar heyeti hasta olan annesi ve kız kardeşinin bilgilerini Leyla'ya verir. Annesinin hastalığı yüzünden zor günler geçirir ve o sırada Polat ona tekrar gözükür. Kız kardeşi ise Tapınakçı Margaret tarafından öldürülür.

Polat'ın kızı Elif, Leyla'ya Leyloş der ve Leyla'yı çok sever. Sonradan Türkiye'ye dönen Polat'ın kız kardeşi Safiye ile de çok iyi anlaşır.

bölümde Polat ile evlenir ve tekneyle balayına çıkarlar. Teknenin Gölge'nin adamı Yurin tarafından patlatılması sonucu ölür. Polat, onun intikamını bölümde Büyük Hanedanların Liderlerinin toplantısına katılıp Gölge'yi öldürerek alır. Leyla, Polat'ın son sevdiği kadındır ve Elif ile birlikte asla onu unutmaz.

Asya Tuna

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Defne Samyeli tarafından canlandırılmış karakter. ()

Asıl adı Zeynep Oğuz'dur. Zamanında Ali Candan (Polat Alemdar), Aslan Akbey tarafından Zeynep'i öldürmekle görevlendirilmiştir. Ancak Zeynep bir bebek sahibi olduğu için canını bağışlamış ve öldü şeklinde gösterilip Türkiye'den kaçmasını sağlamıştır. Yurt dışında yeni kimliği Asya olmuştur. Başarılı bir istihbarat ajanıdır. Sokaklara düşmüş insanları, mültecileri eğitip başarılı bir ajan haline getirmektedir. Şimdilerde Gölge'nin yanındadır. Yusuf Kuzuzade, gizlice DNA örneğini alıp annesi olduğunu kanıtlamıştır. Ondan sonra Yusuf'u korumak olmuştur tek amacı. Yusuf'a yakın olmak için Fehmi ile evlenmiştir. Fehmi Mete'nin vasiyetini okur ve Yusuf'un aslında Polat ve Zeynep'in oğlu olduğunu öğrenince Yusuf'u zehirler ve panzehiri denize atar. Zeynep bu yüzden okla Fehmi'yi öldürmüştür.

Yasin

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Bahtiyar Engin tarafından seslendirilmiş, Ertuğrul Şakar tarafından canlandırılmış karakter. ()

Siyah Sancak Timi'nin lideridir. Kara ve ekibinin Tapınakçılar tarafından yakalanması üzerine Polat Alemdar, Yasin'i Siyah Sancak Timi Liderliği'ne davet etmiş ve Yasin bu teklifi kabul etmiştir. Böylece Siyah Sancak Timi yeniden kurulmuştur. Siyah Sancak Timi, bu sefer tüm konularda uzmanlaşmış yeni elemanlardan oluşmaktadır. Yasin, Siyah Sancak Timi ile birçok başarılı operasyon imza attıktan sonra Cahit, Timur ve Akif'le beraber, Tapınakçılar'ın elindeki Polat'ı kurtarmak için yeni bir operasyona çıkmıştır fakat Armageddon Timi'nin ani bir baskınıyla yakalanmışlardır. Ardından Balkanlar'da, Katolik-Ortodoks Savaşı'nın fitilini ateşleyecek bir suikast görevi Tapınakçılar tarafından kendilerine verilmiştir. Bu görevi yerine getirirlerse Polat'ın koordinatlarının verileceği ama 24 saat içinde görevi yerine getirmezlerse, Polat'ın yanındaki bombanın otomatik olarak patlayacağı kendilerine bildirilmiştir. Daha sonra hep beraber Karadağ üzerinden Sırbistan'a gitmişlerdir ve Marko Petroviç'i yakalamışlardır. Onu tam öldürecekleri sırada Tapınakçılar'ın elinden kurtulan Polat yetişmiştir ve büyük bir savaşa neden olacak bu suikasta engel olmuştur. ŞEDİD tarafından Hoca'ya düzenlenen saldırıda vurularak yaralanmıştır. Şu an SİS ekibiyle Hoca'yı korumakla görevlidir. Polat'ın yeni ekibinde Erhan ve Cahit ile çalışmaktadır.

Yardımcı karakterler

Nazife Candan

Kurtlar Vadisi'nin ilk bölümlerinde İnci Pars tarafından, sonraki bölümlerinde ve Kurtlar Vadisi Terör, Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Serpil Tamur tarafından canlandırılmış karakter. ()

Ömer Candan

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör ve Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Emin Olcay tarafından canlandırılmış karakter. ()

Deli Hikmet

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör ve Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Erdem Ergüney tarafından canlandırılmış karakter. ()

Eren Eylül

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör ve Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Kerem Fırtına tarafından canlandırılmış karakter. ()

Nevzat Yakışırbey

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör ve Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Nevzat Yakışırboy tarafından canlandırılmış, Sinan Divrik tarafından seslendirilmiş karakter. ()

Hasan Pürmüz

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör ve Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Fatih Kaçan tarafından canlandırılmış karakter. ()

Tuncay Kantarcı

Kurtlar Vadisi ve Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde Osman Wöber tarafından canlandırılmış karakter. ()

Bölümün jeneriğine kadar karakteri canlandıran oyuncunun adı gözükse de bir daha diziye dönmemiştir

Hüsnü Yalınkılıç

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Adnan Erdoğan tarafından canlandırılmış, bölümleri arası Cengiz Bozkurt tarafından seslendirilmiş karakter. ()

Tuncay Kantarcı'nın sağ koludur. Tanışıklığı Tuncay Kantarcı'nın cezaevinden akıl hastanesine nakledilmesinden sonraya dayanır. Hastanede Tuncay'la dostluk kurmuş, onun yanından ayrılmamış bir sağlık memurudur. Bu sebeple Tuncay Kantarcı'nın en yakın adamı olmuş ve dolayısıyla Polat Alemdar'ın ekibine girmiştir. Lakabı Deli Hüsnü'dür. Memati'nin oğlunun bakıcısı Gülendam ile Memati'den habersiz evlenmiştir. Bir süre Memati onlarla konuşmamıştır. Ama bir süre sonra onları affetmiştir. Fakat Gülendam, Ersoy Ulubey tarafından Memati'nin oğluyla birlikte öldürülmüştür. Tuncay Bey'in ortadan kaybolması sonrası Polat Alemdar kendisini hastanenin yöneticisi yapmıştır. bölümde Gölge'nin İstasyon adlı mekanındaki çatışma sırasında Gölge ve adamı Hırsız (Alexander) tarafından vurularak öldürülmüştür.

Gülendam Yalınkılıç

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Birsen Dürülü tarafından canlandırılmış karakter. ()

Evlenmeden önceki soyadı Çamlıdere'dir. Memati, oğluna bakıcı olarak onu tutmuştur. Hüsnü Yalınkılıç ile aşk yaşamış ama Memati buna karşı çıkmıştır. Hüsnü Tuncay'ı yanına alıp Gülendam'ı Memati'den 2 kez istemeye gitmiş ama Memati ikisinde de vermemiştir. En sonunda bölümde Memati'den habersiz evlenmişlerdir. Ersoy Ulubey tarafından Memati'nin evinde vurularak öldürülmüştür.

Elif Alemdar

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Doğa Sakarya tarafından canlandırılmış karakter. ()

Polat Alemdar ve Ebru Duru'nun kızıdır. Henüz doğduğu günlerde Polat'tan öldürülen kızının intikamını almak isteyen İskender Büyük tarafından Ebru'yla birlikte kaçırılmıştır. Polat Alemdar'a büyük bir darbe vurmak için harekete geçen İskender, Elif'i annesiyle birlikte uzaktan kumandalı bomba yüklü arabaya bağlamıştı. Yaptığı plana göre Polat, arabaya yaklaştığında adamı bombayı patlatacaktı. Ancak tam o sırada Aron Feller, Polat'ın kızını arabadan aldırtmış Ebru'nun eline oyuncak bebek vermiştir. Polat Alemdar da tuzaktan kurtulmasına rağmen Ebru Duru'yla birlikte kızı Elif'in de öldüğünü düşündü. Feller, Elif'i Hristiyan olarak yetiştirmek için harekete geçmiş sonrasında Elif'i Margaret Theodora-Joseph Beile çiftine evlatlık vermiştir. Margaret Elif'e Ellie ismini vermiştir.

Aradan uzun zaman geçtikten sonra Aron Feller'in adamı Ünsal Kemal Alnıaçık, Polat Alemdar tam kendisini öldüreceği sırada ağzından Elif'in yaşadığını ve Feller'in elinde olduğunu kaçırdı. Bunun üzerine Feller'le görüşen Polat kızını geri alması için Feller'in kendisine verdiği görevleri yerine getirdi. Ancak Feller daha önceden yaptığı başarılı bir plan yapmış, Polat'a kızını aynı zamanda kendisinin Türkiye'deki görevini üstlenecek olan Josef'e verdiğini söylemiş bu şekilde iki düşmanını karşı karşıya getirmeyi amaçlamıştır. Polat bu yaptıklarını öğrenince Feller'i öldürür.

Josef, Gladio'nun önemli isimlerinden biri olmasına karşın Elif'i öz kızı gibi görmektedir. Elif de babası olarak bildiği Josef'i çok sevmektedir. Bu sebeple Polat Alemdar, kızına kavuşunca dahi Josef'i öldüremez. Polat da Elif'in babasına çok bağlı olduğunu bildiğinden gerçek babasının kendisi olduğunu söyleyemez. Josef Beile, Shamir'in kurduğu pusuda öldürülünce kızına tüm gerçekleri itiraf eder. Mutlu bir aile olurlar. Ancak bir süre sonra bu kez Elif'in annesi bildiği Margaret ortaya çıkar. Raskoln, Poyraz Kaleli ve Mete Aymar'ı kullanarak Elif'i pek çok kez kaçırmaya çalışır. Her seferinde Polat'ın ekibi tarafından kurtarılır. Sonunda Polat kızını annesi Ebru'nun mezarına götürür ve aklındaki tüm şüpheleri siler. Elif; Ömer Baba, Nazife Anne, Leyla ve halası Safiye ile yaşamaya başlar. Safiye Karahanlı'yı kullanan Profesör Martin'e Tapınakçıların seçilmiş çocuğu olan Elif Alemdar'ı kaçırma görevi verilmiştir. Elif'in Avrupa'da okuması için aileyi ikna etmeye çalışan Martin bu konuda başarılı olamayacağını anlayınca Elif'in sevdiği kişileri tek tek ortadan kaldırıp korkmasını sağlamak için harekete geçer. Elif'in öğretmenini kalp krizi süsü vererek öldürür. Sonrasında Tapınakçıların desteğiyle Nazife Anne'yi öldürtür. Gerçek niyetinin anlaşılması sonrası hemen sonra Polat Alemdar tarafından golf sopasıyla sopasıyla dövülerek öldürülür.

Elif ve Safiye beraber yaşamaktadırlar. Bir süre mutlulukları devam ettikten sonra Polat'ın düşmanları harekete geçmiş; Leyla Türkmen ve KGT Timi'ne yok etmişlerdir. Safiye Karahanlı'yı öldürerek kardeşinin intikamını almak isteyen Tilki Andrei de Safiye ve Elif'in peşine düşer. Onların İsviçre'deki evini basan Tilki tam ikiliyi kaçıracakken Elif stratejik bir hamleyle ışıkları kapatmış bu sürede Tilki'den kurtulmayı başarmışlardır. Ancak hala tehlikededirler. Gölge ve Tilki Andrei onları aradı fakat bundan da bir sonuç çıkmamıştır.

Nesrin Çakır

Kurtlar Vadisi ve Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde İpek Tenolcay tarafından canlandırılmış karakter. ()

Pusat Çakır

Kurtlar Vadisi'nde Sertan Karaağaç, Kurtlar Vadisi Pusu'da Görkem Sevindik tarafından canlandırılmış karakter. ()

Selvi Çakır

Kurtlar Vadisi'nde Büşra Ayaydın, Kurtlar Vadisi Pusu'da Pınar Tuncegil tarafından canlandırılmış karakter. ()

Kenan Katırcı

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Şafak Başkaya tarafından canlandırılmış karakter. ()

Yaşar Katırcı'nın oğludur. Selvi Çakır'ın eski sevgilisidir. Selvi'yi Memati'den kıskandığından ona tecavüz etmeye kalkar ama Selvi boğazına kırık şişe saplayarak öldürür.

Evren Katırcı

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Aysun Güllük tarafından canlandırılmış karakter. ()

Yaşar Katırcı'nın kızıdır. bölümde Kaşifoğlu tarafından kafasına sıkılarak öldürülür. Cesedi gözdağı için babası Yaşar Katırcı'nın mekanının önüne atılmıştır.

Funda İlmen

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde İpek Karapınar tarafından canlandırılmış karakter. ()

Sevtap İlmen ve İskender Büyük'ün kızı. Sevtap İlmen kızını yıllarca İskender Büyük'ten saklamıştır. Onun varlığını İnci Tataroğlu İskender Büyük'le ilişkisi olduğu sırada öğrenmiş ve sürpriz yapmak istemiş, sonunda da söylemiştir. Bunu öğrendiğinde İskender kızını yanına aldırtmıştır.

Kazım tarafından vurularak öldürülmüştür.

Kazım

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Kazım Çarman tarafından canlandırılmış karakter. ()

Polat Alemdar'ın ekibindendir ve Memati'nin sağ koludur. Az konuşur. Avrupa'da büyüdüğü için Memati ona sık sık Avrupa'da bu nasıl olur, şu nasıl olur gibi sorular sorar. "standart" kelimesini "ştandart" şeklinde yanlış telafuz ettiği için Memati onu tîye alır.

İskender Büyük'ün kızı Funda'yı yanlışlıkla öldürdükten sonra İskender kafasına sıkar. Böylece İskender, kızının intikamını alır.

Timur

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Burak Sevinç tarafından canlandırılmış karakter. ()

Polat Alemdar ile Kosova'daki timde beraber operasyonlarda bulunmuştur. Polat Alemdar tarafından yurda çağrılmıştır. Afganistan'da Armageddon Timi ile savaşmıştır. Doğu Türkistan'da Çinliler tarafından rehin alınmış ve bu sürede ağır işkence görmüştür. Akif, Cahit ve Yasin'le beraber Polat'ı kurtarmak için bir operasyona çıkmış ama Armageddon Timi'nin ani bir baskınıyla yakalanmışlardır. Ardından Balkanlar'da, Katolik-Ortodoks Savaşı'nın fitilini ateşleyecek bir suikast görevi Tapınakçılar tarafından kendilerine verilmiştir. Bu görevi yerine getirirlerse Polat'ın koordinatlarını öğrenebileceklerini ama 24 saat içinde görevi yerine getirmezlerse, Polat'ın yanındaki bombanın otomatik olarak patlayacağı kendilerine bildirilmiştir. Daha sonra hep beraber Karadağ üzerinden Sırbistan'a gitmişlerdir ve Marko Petroviç'i yakalamışlardır. Onu tam öldürecekleri sırada Tapınakçılar'ın elinden kurtulan Polat yetişmiştir ve büyük bir savaşa neden olacak bu suikaste engel olmuşfunduszeue.info'ın Cahit ve Akif'ten sonra en önemli adamlarından biridir. Aynı zamanda Polatın yakın koruması ve Siyah Sancak Timi'nin 2. komutanıdır. bölümde Gölge'nin Polat Alemdar'ın ofisine yaptığı baskında Marcus tarafından kafasına sıkılarak öldürülür.

İhtiyarlar Heyeti ve çalışanları

Hoca

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Vural Yayan tarafından canlandırılmış karakter. ()

Adı Mehmet Bozoğlu'dur.[2] Diziye Dışişleri Bakanı olarak girmiştir. İhtiyarlar Heyeti'nin eski üyesiydi. Daha sonra heyete yeniden dâhil oldu ve Polat'ın ayrılmasından sonra yeni Aksaçlı oldu.

İhtiyarlar Başkanı

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Cahit Şaher tarafından canlandırılmış karakter. ()

Başkanlığı döneminde İskender Büyük'e karşı mücadele etmiş, bu doğrultuda Polat Alemdar'a Kırmızı Kitap'ı okutmuştur. Daha sonra çeşitli meseleler hakkında Polat ile görüşmüştür. Son görüşmelerinden hemen önce atılan 2 okla öldürülmüştür. Onun ölümü, İhtiyarlar Heyetindeki çözülmenin başlangıcı olmuştur.

Adil Eşrefoğlu

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Levent Dönmez tarafından seslendirilmiş, Kuzey Vargın tarafından canlandırılmış karakter. ()

Derin devletin önemli isimlerinden Doğu Eşrefoğlu'nun kardeşidir. Kurtlar Vadisi Operasyonu'nu abisi ile birlikte tasarlamıştır. Derin devlet adına Aslan Akbey, Polat Alemdar, Abdülhey Çoban ve Erkan Öztürk gibi önemli isimleri yetiştirmiştir. Doğu Bey'in ölümü sonrası devlet içindeki önemli bir konumda bulunan İhtiyarlar Heyeti'ne alınmıştır. Mevcut İhtiyarlar Başkanı'nın faili meçhul bir suikastle öldürülmesi sonucu, Adil Bey yeni Aksaçlı seçilir. Başkan olduktan sonra Türkiye'yi bölgesel bir güç haline getirmek isteyen yeni Aksaçlı bunun için birçok değişiklik yapacaktır.

Polat Alemdar ile ilişkisini kesen Adil Bey amacına ulaşabilmek için her yolu denemiştir. Öncelikle Polat'tan boşalan Kamu Güvenliği Teşkilatı'na lider olarak önemli Türkiye'nin önemli istihbaratçılarından Mete Ağır ve Mete Aymar'ı getirtmiştir. İkili yıllar boyunca devlet içindeki anlaşmazlıkları sebebiyle başlangıçta görevi kabul etmeseler de Adil Bey onlara görevi kabul etme ya da ölme seçeneklerini sunmuştur.

Polat Alemdar başta adamı Memati Baş'ın ölümünden onu sorumlu tutmuş ve Adil Bey'i çok sıkı korunan evinden kaçırıp sorgulamıştır. Sonrasında heyete ihanet edip çeşitli dış bağlantılarıyla Memati Baş ve eski başkanın ölümüne sebep olan Sencer Bey deşifre olmuş ve Polat Alemdar'ın ekibi hayatı tehlikede olan Adil Bey'in hayatını kurtarmıştır. Yıllar önce devlete ihanet ettiği için Özbekistan'da bir hücrede tuttuğu Poyraz Kaleli, Sencer ve Mete Aymar tarafından hücreden çıkarılmış, Poyraz 15 yıllık intikamını alarak, Adil Bey'in iki gözünü de çıkarmıştır. bölümde heyetin emriyle Akif tarafından boğularak öldürülür. Onun ölümünden kısa bir süre sonra heyet Mete Aymar tarafından deşifre olur ve heyetten kalan tüm üyeler bunun üstüne kendi istekleriyle KGT tarafından boğularak öldürülür.

Sencer

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Erdoğan Aydemir tarafından canlandırılmış karakter. ()

Adil Bey tarafından yetiştirilmiştir. Aslan Akbey ile yaptığı bir operasyon sırasında yürüyemez olmuştur. Daha sonra heyete girmiştir. Strateji uzmanıdır. Adil Bey'den sonraki potansiyel Aksaçlı ve heyetin vekilidir. Bölgesel KGT üyelerinden Mirsad, yakın korumasıydı. Sencer'in heyete ihanetini öğrenince Sencer, Mirsad'ı öldürdü. Kurduğu komplo ile Memati'yi ve İhtiyarlar Başkanını öldürmüştür. Yeni seçilen Başkan Adil Eşrefoğlu'nu da bu sorunlar çözmek için sıkıştırıp zor durumda bırakmıştır. Daha sonra Adil Bey'i düşürüp başa geçmiştir. Planları ortaya çıkınca bu kez de o düşürülür. Kaldığı hastanede Erkan tarafından yastıkla boğularak öldürülür.

Faruk Adalır

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde İzzet Çivril tarafından canlandırılmış, Hüseyin Özay tarafından seslendirilmiş karakter. ()

İhtiyarlar Heyeti eski üyesi. 19 Kasım 'da Gümüşhane'de Nuri ve Hale Adalır'ın oğlu olarak doğdu. Fizik Mühendisliği alanında çalışan Faruk Bey, Westminster Üniversitesi'den mezun oldu. Uzmanlığını uluslararası ilişkiler alanında yaptı.[3] Heyet adına özellikle enerji projeleriyle ilgilendi. Bölgesel KGT üyelerinden Akif, yakın korumasıydı. Sencer Bey'in ihaneti ve ölümünden sonra kısa bir süre Vekil olarak heyete liderlik etti. İhtiyarlar Heyeti deşifre olduktan sonra Tapınakçılar tarafından sorgulandı. Poyraz, kafasına sıkarak Faruk Bey'i öldürdü.

Zakir

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Çetin Akcan tarafından canlandırılmış karakter. ()

İhtiyarlar Heyeti eski üyesi. Bölgesel KGT üyelerinden Fatma, yakın korumasıydı. İhtiyarlar Heyeti, Tapınakçılar tarafından deşifre olduktan sonra tüm heyet üyeleri gibi Tanrı dağına gitmeyi kabul eder ve Fatma tarafından infaz olunur.

Ethem

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Toygun Ateş tarafından canlandırılmış karakter. ()

İhtiyarlar Heyeti eski üyesi. Bölgesel KGT üyelerinden Haydar, yakın korumasıydı. İhtiyarlar Heyeti, Tapınakçılar tarafından deşifre olduktan sonra tüm heyet üyeleri gibi Tanrı dağına gitmeyi kabul eder ve Haydar tarafından infaz olunur.

Bahadır

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Ünsal Kızılkaya tarafından canlandırılmış karakter. ()

İhtiyarlar Heyeti eski üyesi. Bölgesel KGT üyelerinden Şamil, yakın korumasıydı. İhtiyarlar Heyeti, Tapınakçılar tarafından deşifre olduktan sonra tüm heyet üyeleri gibi Tanrı dağına gitmeyi kabul eder ve Şamil tarafından infaz olunur.

Dizideki rolü boyunca hiç konuşmamıştır.

Remzi Ekinkan

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Mahmut Gökgöz tarafından canlandırılmış karakter. ()

İhtiyarlar Heyeti eski üyesi. Sencer Bey'i desteklemiştir. Bölgesel KGT üyelerinden Talha, yakın korumasıydı. İhtiyarlar Heyeti, Tapınakçılar tarafından deşifre olduktan sonra Mete Aymar tarafından pusuya düşürülür ve Mete onu vurduktan sonra ağır yaralanır. Kaldırıldığı hastanede bir süre kalbi dursa da Akif tekrar çalıştırır. Remzi Bey Polat ve Faruk Bey'e Sencer'i desteklediğini itiraf eder, heyetin deşifre olduğunu açıkladıktan sonra hayatını kaybeder.

Babür Yıkılmaz

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Oktay Gülbay tarafından canlandırılmış karakter. ()

İhtiyarlar Heyeti eski üyesi. Bölgesel KGT üyelerinden Alptekin, yakın korumasıydı. İhtiyarlar Heyeti, Tapınakçılar tarafından deşifre olduktan sonra tüm heyet üyeleri gibi Tanrı dağına gitmeyi kabul eder ve Alptekin tarafından boğularak öldürülür.

Eşref Geçmez

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Hakan Akın tarafından seslendirilmiş, Barbaros Binicioğlu tarafından canlandırılmış karakter. ()

İlk başlarda İhtiyarlar Başkanını temsilen Polat'la görüştü. Başkanın ölümünden sonra heyete girdi. Bölgesel KGT üyelerinden Selahattin, yakın korumasıydı. Onun ölümünden sonra Fazıl, Fazıl'ın ölümünden sonra Aynura yakın koruması oldu. İhtiyarlar Heyeti, Tapınakçılar tarafından deşifre olduktan sonra tüm heyet üyeleri gibi Tanrı dağına gitmeyi kabul eder ve Polat Alemdar tarafından infaz olunur.

Sami Geçmez

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Hakan Akın tarafından seslendirilmiş karakter, Barbaros Binicioğlu tarafından canlandırılmış. ()

Eşref Bey'in ikizidir. Polat Alemdar'ın yeniden kurduğu heyetin bir üyesiydi. Tutuklanıp sorgulanır. Heyetin sırlarını deşifre etmemek için hapishanede intihar eder.

Asu Miray Sonkan

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Zeliha Çal tarafından canlandırılmış karakter. ()

Polat Alemdar'ın hastanesinde doktor olarak çalışmaktadır. İlk başlarda Turan Kaçgar'a çalışan Asu'nun İhtiyarlar Heyetine bağlı olduğu ortaya çıkmıştır. İhtiyarlar Başkanı'nın yerini söylememek için siyanür hapıyla intihar eder.

Erkan Öztürk

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde İsmail Demirci tarafından canlandırılmış karakter. ()

Polat Alemdar ve Abdülhey Çoban gibi o da Aslan Akbey tarafından yetiştirilip Meta Aymar'ın yanına devlet görevlisi olarak yerleştirilmiştir. İhtiyarlar Heyeti'nin hain üyesi Sencer Bey tarafından kandırılmış, Memati Baş suikastında maşa olarak kullanılmıştı. Polat Alemdar'ın Memati'nin intikamını almak için yaptığı operasyonda konuşmasından korktuğu örgütçüye zorla siyanür yutturarak ölümüne sebep olmuştur. Polat, Memati'nin ölümüyle alakasını öğrendikten sonra Cahit ve Abdülhey ile Erkan'ı yakalamış ancak Erkan sonrasında Mete Bey tarafından kurtarılmıştır. Sencer Bey'in ihtiyarlar başkanı olduğu günlerde naipliğe getirilen Mete Aymar'ın adamıdır fakat Mete Aymar da kendisinin İhtiyarlar heyetinin adamı olduğunu öğrenmiştir. Sencer Bey de konuşmasın diye kendisini öldürmeye çalışmıştır. Akif ve bazı KGT elemanlarının Sencer'in hain olduğunu öğrenmeleri sonrası o da pişman olmuş ve Polat'tan özür dileyerek ekibine dahil olmuştur. Buna rağmen Memati'nin ölümünde payı olması sebebiyle Cahit Kaya tarafından hiç sevilmemektedir. Sonradan bir çatışmada ağır yaralanmış ve Abdülhey, Cahit Kaya'nın kanını zorla verdirerek onu kurtarmıştır. Adil Bey'in tüm emirlerine rağmen KGT tarafından yakalanması sonrası kendisini aldatan Sencer Bey'i yastıkla boğarak öldürmüş ve Polat Alemdar'da böylece Memati'nin intikamını almıştır.

Polat Alemdar'ın ekibiyle birlikte Mete Aymar ve Poyraz Kaleli'ye karşı operasyonlara katılmış, Poyraz'la huzur evi bahçesinde yapılan çatışmada ağır yaralanmıştır. bölümde Poyraz Kaleli tarafından Kara'nın torunu Ferman ile birlikte uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu ölmüştür. Kara Erkan ve torunun intikamını Poyraz'ı diri diri gömerek almıştır.

Rauf

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Tamer Tali tarafından canlandırılmış karakter. ()

Aksaçlı Adil Eşrefoğlu'nun naibiydi. KGT üyelerinden Talha tarafından vurularak öldürüldü. Ölmeden önce Talha'ya Sencer'in hain olduğunu açıkladı.

Orhan Tepe

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Emin Ersin Sevindik tarafından canlandırılmış karakter. ()

İstihbarat Bölge Başkanıdır. İhtiyarlar Heyetinin naibinden, bazen de direkt Aksaçlı'dan emir alır. Polat Alemdar da ortak çalışmıştır.

Ulaklar tarafından kullanıldığını anladıktan sonra sadakatinden dolayı kafasına sıkarak intihar eder. Polat Alemdar'a bıraktığı intihar notunda vatanına ihanet etmediğini yazar ve Polat'ı Arif İzci diye birine yönlendirir. Devlet'in içine sızdırılan kriptoların bulunmasını sağlar.

Semih

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Hamit İşitman tarafından canlandırılmış karakter. ()

İhtiyarlar Heyeti çalışanı. Sencer'in adamı ve kurduğu komplonun önemli bir parçasıydı. Erkan ve Maskeli tarafından yakalanır ve sorguda hain olduğu ortaya çıkar. O sırada Mete Aymar mekânı basar ve Semih'i kaçırır. Sencer tarafından çayına zehir karıştırılarak öldürülür.

Zeki

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Gökhan Çelebi tarafından canlandırılmış karakter. ()

İhtiyarlar Heyeti tarafından İskender Büyük'ün yanına yerleştirilir. Sonradan Polat Alemdar kendisini yakalar ve kimliği açığa çıkar. İskender Büyük'ün yanına döner fakat Büyük kendisinin İhtiyarlar çalışanı olduğunu anlar ve kafasına sıkarak onu öldürür.

Amerikalı subay

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Barbaros Levent Seçkin tarafından canlandırılmış karakter. ()

İhtiyarlar tarafından küçüklüğünden itibaren ABD ordusuna sızdırılmıştır. Polat ondan Abdülhey ve Ebru'nun yerini öğrenir. Ama daha sonra açığa çıkar ve Feller tarafından kaçırılır ve işkence edilir. Polat'ın çabalarıyla serbest bırakıldıktan sonra hafızası geriye gitmiş Abdülhey tarafından hastanede vurularak öldürülür.

Türkiye

Bu madde bir ülke hakkındadır. Başlığın diğer anlamları için Türkiye (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.

Türkiye veya resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer alan kıtalararası bir ülkedir. Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye ile komşudur. Güneyini Kıbrıs Adası ve Akdeniz, batısını Ege Denizi ve kuzeyini Karadeniz çevreler. Marmara Denizi ise İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Anadolu'yu Trakya'dan, yani Asya'yı Avrupa'dan ayırır.

Türkiye toprakları üzerindeki ilk yerleşmeler Yontma Taş Devri'nde başlar. Doğu Trakya'da Traklar olmak üzere, Hititler, Frigler, Lidyalılar ve Dor istilası sonucu Yunanistan'dan kaçan Akalar tarafından kurulan İyon medeniyeti gibi çeşitli eski Anadolu medeniyetlerinin ardından, Makedonya kralı Büyük İskender'in egemenliğiyle ve fetihleriyle birlikte Helenistik Dönem başladı. Daha sonra, sırasıyla Roma İmparatorluğu ve Anadolu'nun HristiyanlaştığıBizans dönemleri yaşandı. Selçuklu Türklerinin yılında Bizans'a karşı kazandığı Malazgirt Meydan Muharebesi ile Anadolu'daki Bizans üstünlüğü büyük ölçüde kırılarak Anadolu, kısa süre içerisinde Selçuklulara bağlı Türk beyleri tarafından ele geçirildi ve Anadolu toprakları üzerinde İslamlaşma ve Türkleşme faaliyetleri başladı. Kısa sürede Anadolu'daki diğer Türk beyliklerinin üzerinde hakimiyet kuran Konya merkezli Anadolu Selçuklu Sultanlığı, yılındaki Moğollara karşı kaybedilen Kösedağ Muharebesi'ne kadar Anadolu'yu yönetti. Anadolu'daki Moğol istilalarından sonra zayıf duruma düşen Anadolu Selçuklu Devleti, Anadolu'da yerini yeni Türk beyliklerine bıraktı.

yüzyılın sonlarından itibaren Batı Anadolu'daki Türk beyliklerinden biri olarak ön plana çıkan ve bağımsızlık kazanan Osmanlılar, yüzyılda Balkan topraklarında gerçekleştirdiği fetihlerle büyük bir güç haline geldi ve Anadolu'daki diğer Türk beylikleri üzerinde de hakimiyet kurdu. Osmanlılar, yılında II. Mehmed'in İstanbul'u fethederekBizans İmparatorluğu'na son vermesiyle imparatorluk haline geldi. İmparatorluk, zirvesini yüzyılda, özelikle I. Süleyman döneminde yaşadı. yılındaki II. Viyana Kuşatması sonrasında gelen bozgun ve 15 sene süren Kutsal İttifak Savaşları sonucunda Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'ya karşı üstünlüğü sona erdi.

yüzyıla gelindiğinde imparatorluk, Tanzimat adı verilen ciddi bir modernleşme sürecine girdi. yılında anayasanın ilan edilip meclisin açılmasıyla başlayan I. Meşrutiyet devri, yılına kadar sürse de, yılında II. Meşrutiyet ilan edilerek anayasa tekrar yürürlüğe girdi. Ancak yapılan reformlar, imparatorluğun dağılmasını engelleyemedi. yılında başlayan I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletleri'nin yanında giren imparatorluk, savaş sonucunda yenik düşerek 30 Ekim tarihinde tüm orduların teslim olması şartını kabul etti ve akabinde İtilaf Devletlerince işgal edildi. 16 Mart 'de İtilaf Devletleri'nin İstanbul'u işgal edip bazı milletvekillerini tutuklayarak sürgüne göndermesi sonucunda Meclis-i Mebûsan'ın kapanmasıyla Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 23 Nisan tarihinde Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Onun önderliğinde işgalci kuvvetlere karşı yapılan Kurtuluş Savaşı () başarıya ulaşarak, 1 Kasım tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından saltanatın kaldırılmasıyla Osmanlı monarşisi ve Osmanlı İmparatorluğu tarihe karıştı. 29 Ekim 'te cumhuriyetin ilan edilmesi ve 3 Mart 'te de hilafetin kaldırılıpOsmanlı Hanedanı'nın yurt dışına sürgün edilmesinden sonra, çağdaş Türkiye'nin oluşumunda önemli yer tutacak olan bir dizi devrim gerçekleştirildi.

Türkiye, cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetilen demokratik, laik ve üniter bir anayasal cumhuriyettir. Resmî dili, nüfusunun %85'inin ana dili olan Türkçedir. Ülkenin %'ini Türkler, geriye kalanını Lozan Antlaşması'na göre yasal olarak tanınan milletler (Ermeniler, Rumlar ile Yahudiler), yasal olarak tanınmayan Kürtler ve diğer halklar (Arnavutlar, Boşnaklar, Çerkesler, Gürcüler, Lazlar ile Zazalar vs.) oluşturmaktadır. Nüfusunun büyük bölümü SünniMüslümandır. Avrupa Konseyi, NATO, OECD, AGİT ve G topluluklarına üye olan Türkiye 'te Avrupa Ekonomik Topluluğuortak üyesi olmuş, 'te de AB Gümrük Birliği'ne katılmış ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerine 'te başlamıştır. Ülke ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi örgütlere de üyedir. Günümüzde Türkiye, askerî kapasitesi ve diplomatik girişimleri sayesinde bölgesel güç kabul edilirken; Avrupa ve Asya kıtalarının kavşak noktasında yer alması nedeniyle önemli bir jeostratejik güce sahiptir.

Etimoloji

Ana madde: Türkiye'nin adı

Türkiye'nin adı, "Türk" etnik kimliği adından gelir.[6] Sözcüğün günümüzdeki hâlinin orijinali, bugünkü Türkiye toprakları için ilk kez yüzyılda İtalyanlar tarafından Orta Çağ Latincesi kullanılarak Turchia veya Turcmenia şekillerinde oluşturuldu.[7][8] Bunların yanı sıra, Orta Çağ'ın Alman seyyahları bölgeyi Turkei veya Tirkenland şeklinde, Fransızlar ise Turquie şeklinde andı.[8]

Sözcüğün Yunanca soydaşı olan Tourkia (Yunanca:&#;Τουρκία), Bizans İmparatoru ve bilgini VII. Konstantinos tarafından De Administrando Imperio kitabında kullanıldı.[9][10][11][12]Osmanlı İmparatorluğu ise, kendi çağdaşı olan diğer ülkeler tarafından ara ara Türkiye veya Türk İmparatorluğu şeklinde tanınırdı.[13]

Tarih

Ana madde: Türkiye tarihi

Ayrıca bakınız: Anadolu tarihi ve Balkanlar tarihi

Tarih öncesi

Ana maddeler: Tarih öncesi Anadolu ve Tarih öncesi Balkanlar

Ayrıca bakınız: Anadolu'daki antik krallıklar listesi ve Traklar

Günümüzdeki Türkiye topraklarının çoğunu oluşturan Anadolu yarımadasındaki en eski arkeolojik bulgu, Gediz Nehri'nde bulunan ve yaklaşık 1,24 ila 1,17 milyon yıla tarihlenen taş bir alettir.[14] Ülkenin güney ile güneydoğu kısımları başta olmak üzere Anadolu'daki bilinen ilk yerleşimler, Eski Taş Çağı'na tarihlenir.[15][16][17][18] Geçmişinin MÖ civarına kadar uzandığı tahmin edilen Göbeklitepe adlı arkeolojik sit alanı, dünyada bilinen en eski insan yapımı yapıdır.[19] MÖ 'e veya MÖ 'e dayandığı düşünülen Orta Anadolu'daki Çatalhöyük, dünya üzerinde Cilalı Taş Devri ile Bakır Çağı'na ait en büyük ve en iyi korunmuş yerleşim yeridir.[20] MÖ ila arasında kurulduğu tahmin edilen Çayönü yerleşkesi de, bu yapılara yine örnek verilebilir. Çanakkale'de bulunan Troya'da ise Cilalı Taş Devri'nde başlayan yerleşmeler, Demir Çağı'na kadar devam etmiştir.[21]

Çeşitli Eski Anadolu milletleri, bölgede Cilalı Taş Devri'nin başlangıcına kadar varlığını sürdürdü.[17] Bu halkların çoğu Hint-Avrupa dil ailesinin bir kolu olarak kabul edilen Anadolu dillerini konuştular.[22] Bazı bilim insanları, Hint-Avrupa dillerinin, yine eski Anadolu dillerinden olan Hitit dili ve Luvi dilinden yayıldığını öne sürer.[23] Ayrıca Türkiye'nin Avrupa kıtasında kalan küçük bir bölümünü oluşturan Doğu Trakya ise, 40 bin yıl öncesine dayanan bir yerleşim tarihine sahiptir ve bölgenin sakinleri de tarıma başlayarak milattan yıl önce Cilalı Taş Devri'ne geçmiştir.[24][25]

Anadolu'nun bilinen ilk sakinleri, Hatti ve Hurri toplumlarıdır. Hint-Avrupa milletlerinden olmayan bu iki toplum, yaklaşık olarak MÖ 'lerde Orta ve Doğu Anadolu'da yaşadılar. Hatti ve Hurriler, Hint-Avrupa milletlerinden Hititlerin MÖ yıllarında Anadolu'ya gelmesiyle yerini Hititlere bıraktı. Hititler, bölgedeki ilk büyük krallığı MÖ yüzyılda kurdular. Asurlular da, MÖ 'den MÖ 'ye kadar günümüz Türkiye'sinin güneydoğu topraklarını fethetti ve oraya yerleşti.[26][27]Urartuların MÖ 9. yüzyılda Asurluların kuzeyindeki güçlü rakibi olduğu ise, Asur kitabeleri aracılığıyla öğrenildi.[28] MÖ 'den itibaren herhangi ciddi bir etki gösteremeyen Urartular, MÖ yılında İran'dan gelen Medler tarafından yıkıldı.[29]

Orta Anadolu üzerinde büyük bir hakimiyet kurmuş olan Hitit İmparatorluğu'nun da MÖ yaklaşık 'li yıllarda çöküşünün ardından, Hint-Avrupa milletlerinden Friglerin kurdukları Frigya, MÖ 7. yüzyılda Kimmerler tarafından yapılan saldırılara kadar Anadolu'da üstünlük elde etti.[30] Frigya'dan sonra Lidya, Karya ve Likya devletleri bölgede güç yakalayarak söz sahibi oldu.[31] Ekonomi alanıyla ön plana Lidyalılar, MÖ 'da Ahameniş hükümdarı Büyük Kiros tarafından yıkılıncaya kadar Batı Anadolu'da varlığını sürdürdü.

Antik Çağ, Helenistik dönem ve Bizans dönemi

Anadolu'nun sahil şeridinde MÖ yıllarında büyük ölçüde Aiol, İyon ve Yunan yerleşimleri başladı. Bu yerleşimciler tarafından Milet, Efes, Smyrna ve Byzantium gibi çok sayıda önemli şehir kuruldu. Son olarak Yunan koloniciler tarafından MÖ 'de Megara kenti ortaya çıkarıldı. Yine bu dönemlerde, MÖ 6. yüzyılda, Türkiye'nin şu anki doğu toprakları üzerinde ErmeniOrontid Hanedanı tarafından bir devlet kuruldu.[32]

Anadolu, MÖ 6. ve 5. yüzyıllarda bir Pers devleti olan Ahameniş İmparatorluğu'nun egemenliğine girdi ve bu egemenlik, MÖ yılındaki Makedonya Kralı Büyük İskender'in fetihlerine kadar devam etti.[33] Anadolu'nun içlerine kadar ilerleyen İskender; Frigya, Kapadokya ve en son Kilikya'ya kadar ulaştı. Ardından, İskenderun civarında (Antakya) gerçekleşen İssos Savaşı'nda ve akabinde Irak civarında meydana gelen Gaugamela Muharebesi'nde Ahameniş hükümdarı III. Darius'u perişan etti. Daha sonra Pers Kralı III. Darius'u devirdi ve Ahameniş İmparatorluğu'nu tamamen fethetti. Büyük bir yenilgiye uğrayan Darius, Fırat'ın doğusuna kadar sürüldü ve böylece Anadolu'daki Pers hakimiyeti son bulmuş oldu.

Büyük İskender döneminde kültürel kaynaşma ve Helenleştirme hareketi başlatıldı.[17] MÖ 'te İskender'in Babil'deki ani ölümünün ardından Anadolu bölünerek küçük Helenistik krallıklar ortaya çıktı. Tüm bu krallıklar, MÖ 1. yüzyıl ortalarında Roma Cumhuriyeti'nin bir parçası haline geldi.[34] Büyük İskender'in, fetihleriyle başlatmış olduğu Helenleştirme hareketi ise Roma İmparatorluğu döneminde hızlandırıldı. Bu nedenle daha önceki yüzyıllarda var olan Anadolu dilleri ve kültürlerinin nesli tükenerek yerini Yunan dil ve kültürüne bıraktı.[35][36]

yılında Roma İmparatoru I. Konstantin, imparatorluğun başkentini Byzantium'a taşıdı ve şehrin adını Nova Roma olarak değiştirdi. İmparator I. Theodosius'un () iki erkek çocuğu, babalarının 'te ölmesinin ardından Roma İmparatorluğu'nu Doğu ve Batı olmak üzere ikiye bölerek paylaştılar. Başkenti Roma olarak kalan Batı Roma İmparatorluğu, 'da yıkıldı. Halk arasında Konstantinopolis (İstanbul) olarak yaygınlaşan şehir ise, Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti oldu. Doğu Roma İmparatorluğu, daha sonraki yıllarda Bizans İmparatorluğu olarak anılmaya başladı, günümüz Türkiye topraklarının önemli bir kısmında hakimiyet kurdu ve Osmanlı Türklerinin İstanbul'u ele geçirdiği yılına kadar varlığını sürdürdü.[37]

Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu

Oğuz Türkleri, Müslüman olduktan sonra İslam dünyası çevrelerine daha yakın yerlerde ikamet ettiler ve 9. yüzyılda Hazar Denizi ile Aral Gölü'nün kuzeyine yerleşmeye başladılar.[38] yüzyıl itibarıyla Selçuklular, Pers yurdunu da sınırları içine katarak, atalarının vatanı Orta Asya'dan batıya doğru göç etmeye başladılar ve Büyük Selçuklu Devleti'ni kurdular.[39]

yüzyılın ikinci yarısında Selçuklular, Anadolu'nun doğu bölgelerine yerleşmeye ve akınlar yapmaya başladılar. 'de, Sultan Alp Arslan döneminde, Selçuklu Türkleri ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılan Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra gelen Selçuklu zaferiyle birlikte Anadolu toprakları üzerinde Türkleştirme ve İslamlaşma hareketi başladı.[40][41] Bu hareketle birlikte Anadolu'da Türk dilleri ve İslam tanıtılarak yaygın hâle geldi. Böylece bölgede yaygın olan Hristiyanlık ve Yunanca, yerini yavaş yavaş İslam ve Türk kültürüne bıraktı.[40]

Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun parçalanmasının ardından, Anadolu'da diğer Türk beyliklerinin üzerinde hakimiyet kuran Anadolu Selçuklu Sultanlığı, uzunca bir süre Anadolu'yu yönetti. Başkenti İznik olan Anadolu Selçuklular, Birinci Haçlı Seferi sırasında İznik'in Bizans'ın eline geçmesiyle Sultan I. Kılıç Arslan tarafından tarihinde başkentini Konya'ya taşımıştır ve bu tarihten itibaren Konya, Selçuklu Devleti'nin başkenti olmuştur. Sultan I. Alâeddin Keykubad döneminde altın çağını yaşayan Selçuklular, I. Alaeddin'in ölümünün ardından duraklama sürecine girdi.

Alaeddin Keykubad'ın ölümünü fırsat bilen Moğollar, Selçukluların doğu sınırına saldırarak Anadolu içlerine girmeye çalıştılar. Nitekim 'te Anadolu Selçuklu Devleti ile Baycu Noyan komutasındaki Moğollar arasında gerçekleşen Kösedağ Muharebesi sonucunda gelen yenilgiyle Anadolu, Moğol hakimiyetine girmiştir ve Anadolu Selçuklu Devleti zayıflayıp yerini Türk beyliklerine bırakmıştır.[42] Bu beylikler arasında, Söğüt ve Bilecik çevresinde kurulu olan Osmanoğulları Beyliği, yüzyılın sonlarına doğru bağımsızlığını ilan etmiştir.

Osman Gazi'nin başında olduğu Osmanoğulları Beyliği, sonraki yıllarda gittikçe büyüyerek Anadolu, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Levant üzerinde hâkimiyet kurdu. yılında, II. Mehmed öncülüğünde Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis fethedildi ve imparatorluk tarihe karıştı.[43] Bu olaydan sonra Osmanlılar, bir imparatorluk hâline geldi.

yılında I. Selim, Çaldıran Muharebesi ile Safevî hükümdarı Şah İsmail'i yenerek imparatorluğun sınırlarını doğu yönünde genişletti. 'de de Levant, Mısır ve Cezayir'i ele geçirdi ve Mısır'da hüküm süren Memlûk Sultanlığı'nı yıkarak İslamhalifeliğininOsmanlı İmparatorluğu'na geçmesini sağladı. Ardından Kızıldeniz, Umman Denizi ve Basra Körfezi üzerinde Osmanlı ve Portekiz imparatorlukları arasında, Hint Okyanusu'nda üstünlüğü ele geçirmek için bazı çeşitli deniz muharebeleri yapıldı. Portekizlilerin Hindistan üzerinde egemenlik sağlaması Osmanlı tarafından bir tehdit olarak algılandı. Çünkü yüzyıl sonlarındaki Coğrafi Keşifler sayesinde Ümit Burnu ve Amerika kıtasının keşfedilmesi, Osmanlı'nın elinde tuttuğu Doğu Asya ile Batı Avrupa arasında ticareti sağlayan eski ticaret yollarının önemini yitirmesine neden olup Osmanlı ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir.[44]

Osmanlı İmparatorluğu, ve yüzyılda, özellikle I. Süleyman döneminde tarihinin zirvesine ulaştı. Bu dönemde batıda Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na doğru topraklar genişletilerek Balkanların tamamı, Orta Avrupa ve Lehistan'ın güney kısmı ele geçirildi.[45]Osmanlı donanması, denizde çeşitli rekabetlere girerek başarılar kazandı. 'de yapılan Preveze Deniz Muharebesi'nde Barbaros Hayreddin Paşa'nın Haçlıları mağlup etmesinden sonra imparatorluğun Akdeniz'deki kontrolü arttı. Doğuda ise Safevî Devleti ile mezhep farklılıklarından ve toprak anlaşmazlıklarından kaynaklanan bazı çatışmalar, zaman zaman savaşa dönüşerek ve yüzyıl arasında devam etti.[46]

Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama döneminden gerileme dönemine girmesine neden olan Karlofça Antlaşmasımüzakereleri ()

Osmanlı İmparatorluğu, Batı Avrupa'da gerçekleşen Rönesans, Bilimsel Devrim, Aydınlanma Çağı ve Sanayi Devrimi gibi yeni gelişmeleri ülkesine getiremeyerek çağın gerisinde kaldı.[47]Kutsal İttifak Savaşları'nın bitmesiyle 'da imzalanan Karlofça Antlaşması sonrasında Osmanlı İmparatorluğu yavaşça gerilemeye başladı. Yapılan pek çok ıslahat ve yüzyılda ilan edilen Tanzimat Fermanı, ülkenin modernleşmesini amaçladı; ancak başarılı olamadı. Bunun yanı sıra, ülkede toprak bütünlüğünü korumak için geliştirilen, farklı dinî ve etnik kökenlere sahip kişilerin bir arada yaşaması fikrini içeren Osmanlıcılık akımı da başarıya ulaşamayarak dağılmanın önüne geçemedi.[48] 'te Kırım Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu, ilk kez dış borçlanmaya gitti; ancak alınan borçlar ödenemedi. Sonraki 20 yıl içinde yüksek seviyelere ulaşarak ekonominin iflasın eşiğine gelmesine sebep oldu ve Osmanlı hükûmetini zor durumda bıraktı.[49] Bunu Doğu Krizi ve Osmanlı-Rus Savaşı gibi felaketler izledi. Sonuç olarak Osmanlı ekonomisi, borçlarını ödeyemeyerek harap duruma gelince, alacaklı ülkeler tarafından 'de borçların tahsilatını sağlayacak Düyun-u Umumiye kuruldu. Böylece Osmanlı Devleti'nin gelirlerinin kontrolü, alacaklı ülkelerin eline geçti.[50] yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğu, Avrupalı güçlerle karşılaştırıldığında sanayileşememiş ve gelişmemiş bir ülke konumuna geldi.[51] Yine de, Osmanlılar en uzak vasalları olan Açe Sultanlığı'na asker gönderirken Güneydoğu Asya'da bile nüfuz sahibiydiler.[52] Endonezya'daki Sumatra'da. Açe'deki kuvvetlerine, Atlantik ve Hint Okyanuslarını geçen Portekizliler Malacca Sultanlığı'nı işgal ettiler ve Latin Amerika'dan geçip Filipinler'deki eski Müslüman Manila'yı işgal eden İspanyollar karşı çıktı., çünkü bu İberyalı güçler, Osmanlı-Habsburg savaşları olarak bilinen Osmanlı Hilafeti'ne karşı bir dünya savaşı yürüttüler.

Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarının sınırları, askerî gücü ve zenginlik düzeyi giderek azalınca, Balkanlarda yaşayan Müslümanlar, gördükleri eziyetler sebebiyle Anadolu'ya göç etmeye başladı.[53] Aynı şekilde RuslarınKafkasya topraklarını ele geçirmesi sonucunda buradaki Müslümanlar da Anadolu'ya yöneldi.[54] İmparatorluğun yine son zamanlarında milliyetçilik isyanlarının çıkmasıyla milletler arasında çeşitli etnik gerginlikler yaşandı; bu etnik gerginlikler Ermeni Sorunu gibi çeşitli sorunları ortaya çıkardı.[55] Sultan II. Abdülhamid'in aşırı otoriter yönetimine bir tepki olarak gelişen Jön Türk hareketinin 'de yaptığı devrimle II. Meşrutiyet ilan edildi.[56] Ardından 5 Ekim 'de Bulgaristan'ın resmen bağımsız olması ve 6 Ekim 'de Avusturya-Macaristan'ın Bosna'yı tek taraflı ilhakı, ülkedeki kaos ortamını büyüttü. Bu olayları, pek çok canın ve toprağın kaybına sebep olan Trablusgarp Savaşı () ile Balkan Savaşları () izledi. 23 Ocak 'te, I. Balkan Savaşı sırasında gerçekleşen Bâb-ı Âli Baskını, Üç Paşalar'ı başa getirdi ve yönetimi ele geçirmelerine yol açtı.

Osmanlı İmparatorluğu, I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletleri'nin yanında girdi ve savaştan yenik çıktı. Savaş sırasında Ermenilerle yaşanan etnik gerginliklerin tırmanması üzerine çıkarılan Tehcir Kanunu ile Ermeniler, Doğu Anadolu Bölgesi'nden Suriye'ye devlet eliyle göç ettirildi. Göçlerde farklı kaynaklara göre ile arasında Ermeninin hayatını kaybettiği iddia edildi. Bu ölümler, çeşitli kaynaklar tarafından Ermeni Soykırımı olarak tanımlandı.[57][58][59][60] Türk tarafı ise olayların soykırım olmadığını ifade ederek Ermenilerin yalnızca yerlerinin değiştirildiğini belirtti.[61] Ermenilerin yanı sıra, imparatorlukta savaş devam ederken Rum ve Süryaniler de öldürüldü ve bu olaylar da bazı kaynaklar tarafından soykırım olarak tanımlandı.[62]

Savaşın ardından imparatorluğa bağlı milletler ayrılarak çeşitli yeni devletler kurdular.[63][64][65][66] 30 Ekim 'de Osmanlı İmparatorluğu, İtilaf Devletleri ile Mondros Ateşkes Anlaşması'nı imzaladı.[67] 10 Ağustos 'de imzalanan Sevr Antlaşması ise Osmanlı topraklarını İtilaf Devletleri arasında paylaştırdı, ancak yürürlüğe giremedi.[43]

Türkiye Cumhuriyeti

Ana madde: Türkiye Cumhuriyeti tarihi

I. Dünya Savaşı bitiminde imzalanan Mondros Antlaşması'ndan sonra İtilaf Devletleri tarafından İstanbul, İzmir ve diğer Osmanlı topraklarının işgali, Türk Ulusal Hareketi'ni ortaya çıkardı.[68]Çanakkale Savaşı'nın öne çıkan isimlerinden biri olan Mustafa KemalPaşa'nın 19 Mayıs 'da Samsun'a çıkışı ile Sevr Antlaşması'nın getirdiği şartları iptal edip Mîsâk-ı Millî sınırları içinde kalan ülke topraklarının bütünlüğünü korumayı amaçlayan Türk Kurtuluş Savaşı başlatıldı.[69]

Kanal 7'nin sevilen yapımlarından 'Zeytinyağlı Yiyemem Aman' TV filminde Bursa yöresine ait olan türkünün eğlenceli ve duygu yüklü hikâyesi anlatılıyor. Kanal 7 TV filmi Zeytinyağlı Yiyemem Aman HD kalitesiyle funduszeue.info'da.

Zeytinyağlı Yiyemem Aman filminde Emine, zengin ve tok gözlü bir ağanın kızıdır. Ağa, bir erkek evlada sahip olmadığı gibi karısını da genç yaşta kaybetmiştir. Kızı Emine’yi, öksüzlük hissetmemesi için el bebek gül bebek büyütmüştür. Fakat Emine büyüdükçe ele avuca sığmaz hale gelir, burnu havada ve kimseleri beğenmez biri olur. Eve gelen görücüleri kovmaktan beter edip, babasını misafirlerinin yanında rezil eder. Hüseyin Ağa ise kızına şöyle bir şart koşar; ya kızı karşısına kendi istediği birini çıkaracak, ya da Ağa onu münasip gördüğü biriyle evlendirecektir. Emine de zaten ne zamandır sevdalı olduğu Murat’ın onu istemesini beklemektedir. Ama Murat, evlenmeyi düşünmemekte, bütün gün serseri bir şekilde gezip, gününü gün etmektedir. Bir yandan da Emine’nin parasını yemenin peşindedir. Murat evlilik sözü verdikten sonra Emine’nin bileziklerini alıp kasabadan kaybolunca Emine bir başına çaresiz kalır. Babasına bir damat adayı çıkarmak zorundadır ve aklına hemen bir hinlik gelir. Babasının yanında çiftliğe çalışmaya gelen yiğit ve namuslu bir delikanlı olan Mustafa’nın aklını çelip, onu istemeye gelmesini söyler. Mustafa zaten gönlünü güzel Emine'ye düşürmüştür. Emine ise başka hesaplar peşindedir. Emine, Mustafa ve Murat arasında geçen aşk sarmalı beklenmeyen durumlarla sonuçlanacaktır.

Zeytinyağlı Yiyemem Aman filmi yönetmeni: Zeynep Tor

Zeytinyağlı Yiyemem Aman filmi oyuncuları: Selin Sezgin, Emre Kıvılcım, Can Şanlıoğlu, Halil Kumova, Emin Okkaya, Ümmiye Koçak, Namık Kemal Yiğittürk

Yapımcı: Tor Yapım

Senaryo: Özden Uçar, Onur Böber

Müzik: Özkan Turgay

Görüntü Yönetmeni: Mahir Gül

Zeytinyağlı Yiyemem Aman türkü sözleri;

Zeytin yağlı yiyemem aman,

Basma da fistan giyemem aman.

Senin gibi cahile,

Ben efendim diyemem aman.

Kaldım duman içi dağlarda,

Sevgili yarim nerelerde? 

Kara üzüm asması,

Ah yeşil olur yazması.

Ben yarimden ayrılmam,

Kara yazı yazmasın.

Mevlâm kara yazı yazmasın.

Kaldım dumaniçi dağlarda

Sevgili yarim nerelerde?

Asmadan üzüm aldım,

Sandıkla çeyiz sardım.

Verin benim yarimi,

Annemden izin aldım.

Kaldım dumaniçi dağlarda

Sevgili yarim nerelerde?

İzle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası