ikinci el araç satışı için yetki belgesi / seafoodplus.info Otomobil Satışında Yönetmelik Yürürlüğe Girdi! - seafoodplus.info

Ikinci El Araç Satışı Için Yetki Belgesi

ikinci el araç satışı için yetki belgesi

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretinde İş Yeri Ruhsat ve Uygunluk Belgesi Getirme Şartı Taahhütnamesi
için TIKLAYINIZ.


İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARI TİCARETİ YETKİ BELGESİ İÇİN ARANAN ŞARTLAR:

1Adli Sicil Belgesi,

2-Meslek odasına kayıtlı olunması,

3-Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

*Meslek odası ve *vergi kayıtları ile *işyeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el
motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması,

*İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerini,
ticaret şirketleri ve diğer tüzel kişi tacirler ile şubelerde ise bu faaliyetleri yürüten yetkili temsilcileri,

4- En az Lise mezunu olması, (15/08/ tarihi itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin gelir
veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunanlar lise mezuniyeti şartından muaftır.)

5-Mesleki Yeterlilik Belgesi -Seviye 5 sahibi olması,

6-İşyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması, işyeri uygunluk belgesinin bulunması,

* İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin geçici 6 ncı  maddesinin birinci fıkrası ile işletmelere verilen süre sona erinceye kadar, ‘’ İşletmeden sözkonusu süre içinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile işyeri uygunluk belgesini İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemine aktaracağına veya Ticaret İl Müdürlüğüne teslim edeceğine dair taahhüt alınmak suretiyle’’ , sözkonusu taahhütnameyi Kaşe- İmza yaparak İETTS sistemimizde bulunan '' Taahhüt Belgesi Ekle'' bölümüne yüklenmesi gerekmektedir.

* Taahhüt Belgesinin aslı İl Müdürlüğüne ıslak imzalı olarak ulaştırılması gerekmektedir.

İETTS (İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Bilgi Sistemi) üzerinden yüklenecek belgeler;

             *İş yeri açma ve çalışma ruhsatı veya Taahhütname
             *15 Ağustos tarihinden önce ikinci el motorlu kara taşıtı meslek dalında oda veya vergi 
                kaydı bulunmaması halinde lise diploması,
             *Faaliyet Belgesi

             * Belgelerin PDF formatında yüklenmesi gerekmektedir.


ÖNEMLİ NOT:

***09/06/ tarihinden önce işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alanlar, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına
ilişkin yönetmelikteki ilgili işyeri şartlarını haiz olduğunu gösteren belgeyi  ilgili belediyeden alarak ticaret
il müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir.


***Başvurular seafoodplus.info internet adresinden e-devlet şifresi ile yapılacaktır.

***Şahsen Ticaret İl Müdürlüğüne müracaat gerekmemektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Sıfır araç satışlarındaki usulsüzlüklere 'ikinci el' ceza

Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Mevcut mevzuata göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edilebilmesi için yetki belgesi sahibi olunması gerekirken düzenlemeyle yetki belgesinin iptaline ilişkin hususlar belirlendi.

Yönetmelik değişikliğiyle, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan yetkili bayilerin, stoklarında bulunmasına rağmen taşıt satışından kaçınmaları, taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmeleri, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlamaları ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemeleri gibi tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşmasını zorlaştırıcı herhangi bir faaliyette bulunmaları halinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilecek.

Bu nedenle yetki belgesi iptal edilen işletmeye ve işletme sahibinin diğer işletmeleri ile temsilcisi olduğu işletmelere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi verilmeyecek.

TALEPLER ÜZERİNE DÜZENLEME YAPILDI

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin piyasada darlık yaratıcı ve tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerinin, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da "stokçuluk" kabul edilerek yasaklandığı anımsatıldı.

Açıklamada, "İşletmelerin bu yasağa uyumu Bakanlığımızca yakından takip edilmekte ve aykırı uygulamalarda bulunan işletmeler hakkında ağır idari para cezaları uygulanmaya devam edilmektedir. Son dönemde, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili bayilerin, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı birtakım faaliyetlerde bulunarak haksız kazanç elde ettiği yönünde gerek sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapılmakta gerekse Bakanlığımıza şikayet başvurularında bulunulmaktadır" denildi.

BAYİLER İFŞA EDİLECEK

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu faaliyetlerin engellenmesine yönelik Bakanlığa ulaşan talepler ile konuya ilişkin kamuoyu beklentilerinin karşılanması için yönetmelikte değişiklik yapıldığına işaret edilerek, "Diğer taraftan, Bakanlığımızın stokçulukla mücadeleye yönelik faaliyetleri kapsamında, söz konusu aykırılıkların her biri stokçuluk kabul edilecek ve her bir aykırılık için ayrı ayrı olacak şekilde yetkili bayiler hakkında 4 milyon bin liraya kadar idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, bu yetkili bayiler, Bakanlığımızın internet sitesinde ifşa edilecektir" ifadeleri yer aldı.

MASFED Yönetim Kurulu Başkanı Erkoç’un ikinci el araç sektöründe bir milat olarak değerlendirdiği Yetki Belgesi şartı, kayıt dışı faaliyetleri sonlandırabilir.

İkinci el araç alışverişine bir standart getiren yeni düzenleme ile, ikinci el araç ticareti yapacak kişi ya da kurumların Yetki Belgesi alması ve satışa çıkan araçlar için garanti vermesi zorunlu hale getirildi. Sektörü daha güvenli hale getiren bu adımlar sayesinde sektördeki kayıt dışı faaliyetlerin de önüne geçilmiş olacak.

İkinci el araç sektörü daha güvenli


Türkiye’de bugüne kadar ikinci el araç sektörünün güvenliği sorgulanmaya devam etti. Ancak son zamanlarda ardı ardına gerçekleştirilen düzenlemeler, hem alıcıyı hem satıcıyı güvence altına almayı başarıyor gibi görünüyor. Çünkü artık, her isteyen ikinci el araç satışı gerçekleştiremeyecek. İkinci el araç ticareti yapmak isteyenlerin satış için yetkili olması ve alıcıya güvence sunması gerekecek.

Hiçbir güvence olmaksızın araç satın almak, büyük paraları riske atmak anlamına gelebiliyor. Üstelik satın alınan araçta beklenmedik bir arıza ya da farklı sorunlarla karşılaştığınızda muhatap olacak kimseyi bulamamak sorunların daha da büyümesine yol açabiliyor. Bu anlamda en güvenli ikinci el araç alışverişinin kurumsal firmalar aracılığıyla gerçekleştirildiğini inkar etmek mümkün değil.

Yönetmelikte neler yer alıyor?


İkinci el araç ticaretini kökten değiştiren yeni yönetmeliğe göre, ikinci el motorlu araç ticaretiyle uğraşacak tacir ve esnafın, vergi levhası ve oda kaydının yanı sıra her bir işletmesi için farklı Yetki Belgesi alması gerekecek. Belgenin geçerlilik süresi 5 yıl olacak.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması şartı aranacak. Yetki belgeli iş yeri tarafından ikinci el taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alınacak ve bir nüshası alıcıya teslim edilecek. Ekspertiz raporu masrafı işletme tarafından karşılanacak. Ancak 8 yaş ve bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için bu raporun alınması zorunlu olmayacak.

İkinci el otomobil ve motosikletin motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırarak karşılayabilecek.


Yetki Belgesine Sahip Galericilerin 2. El Araç Satışlarında Son Durum (Özel Matrahta KDV Oranları)

İbrahim Çakır
Vergi Müfettişi
[email protected]



seafoodplus.infoş

Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanununun maddesine sayılı Kanunla eklenen (f) bendi ile ikinci el araç ve ikinci el taşınmaz ticaretinde 01/06/ tarihinden itibaren ikinci el taşınmaz veya motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin, KDV mükellefi olmayan kişi veya kuruluşlardan ya da KDV mükellefi olsa dahi istisna kapsamında KDV uygulanmadan satın aldığı araçları üzerinde önemli bir değişiklik yapılmaksızın satışında, alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDV hesaplayarak beyan edilmesi esasına geçilmişti.

Sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla tarihinden itibaren uygulanmak üzere, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce / sayılı BKK’nın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı (yani %18) uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile özel matrah uygulanarak yapılan teslimlerde, bu Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı (% 18) uygulanmasına karar verilmiştir.

Bu çalışmamızda, yapılan son değişikle ikinci el araç alım satımında bulunan yetki belgesine sahip galerici mükellefler ile diğer mükelleflerin ikinci el araç satışında uygulanacak KDV oranları açıklanmaya çalışılacaktır.

2. Yetki Belgesine Sahip Galericilerce Yapılan 2. El Satışlarda Özel Matrah Uygulaması ve KDV Oranları

sayılı Kanunun  (23/f) maddesine göre 01/06/ tarihinden itibaren, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.

KDV mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınan ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışında düzenlenecek faturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDV hesaplanır. KDV hesaplanarak alınan ikinci el motorlu kara taşıtlarının teslimlerinde ise özel matrah uygulanmayacağı tabiidir.

Ayrıca ikinci el motorlu kara taşıtı teslimlerinde özel matrah uygulanabilmesi için, araç veya taşınmazın basit tadil, bakım ve onarım işlemleri dışında vasfında esaslı değişiklik yapılmaması gerekmektedir.

Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrah uygulaması yalnızca ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükellefler tarafından uygulanacaktır.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler, 13/2/ tarihli ve sayılı İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardır.

 İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal etmekle birlikte henüz yetki belgesi almamış olanlar, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrah uygulayabilirler.

Verilen süre içinde yetki belgesini almamış olanlar ile yetki belgesi almaksızın ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticareti ile iştigal edenlerin ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrah uygulanmaz.

Alım satım işlemine özel matrah şekline tabi olması uygulanacak KDV oranı değiştirmeyecektir. Konuya ilişkin bir örnek vermek gerekirse;

Örnek 1: İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti kapsamında yetki belgesine haiz A Galerisi,  KDV mükellefi olmayan Bayan B’den TL’ye binek bir adet araç satın almıştır. Galeri A ilgili araç için basit bakım ve onarım işlemleri dışında vasfında esaslı değişiklik yapmamış ve aracı TL bedel ile Bay C’ye satmıştır. Buna göre satış faturası aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.

 Satış bedeli (KDV Hariç):

TL

 Alış Bedeli: 

TL

 KDV Matrahı:

  TL

 KDV Tutarı (Binek Araç %18*):

     TL

Toplam:

  TL

* Söz konusu 28/3/ tarih ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce özel matrah uygulanarak yapılan binek otomobili teslimlerinde KDV oranının %18 oranında KDV'ye tabi tutulması öngörülmüştür.

Örnek 2: Yukarıdaki örnekteki aracı A galerisi, Yetki belgesine haiz D Galerisine, D galerisi de ,00 TL’ye Bay C’ye satmıştır. Bu durumda satış faturası aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.

 Satış bedeli (KDV Hariç):

TL

 Alış Bedeli: 

TL

 KDV Matrahı:

TL

 KDV Tutarı (Binek Araç %1**):

     TL

Toplam:

  TL

** Söz konusu 28/3/ tarih ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce başka bir yetkili satıcıdan özel matrah uygulanarak satın alınan binek otomobiller, %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobil olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu araçların tesliminde satış bedelinin tamamı üzerinden %1 oranında KDV öngörülmüştür.

3. Sonuç ve Özet Tablo

Sonuç olarak, Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının ile birlikte tarihi itibariyle ikinci el araç alım satımında uygulanacak KDV oranlarında güncel durum aşağıdaki tabloda özetlenmeye çalışılmıştır. Faydalı olması dileğiyle.

2. El Araç Satışında Uygulanacak KDV Oranlarına İlişkin Özet Tablo

Araç Cinsi

Satıcı

KDV Oranı

Binek Araç

KDV Mükellefi Olmayanlar veya Alımda İstisna Kapsamında Olanlar

KDV Hesaplanmaz

Binek Araç

Yetki Belgesine Sahip 2. El Araç Ticareti Yapanlar (KDV Mükellefi Olmayanlardan Ya da KDV İstisnası ile Alınmış Araçlar İçin)

 

Özel Matrah Üzerinden %18

Binek Araç

Yetki Belgesine Sahip 2. El Araç Ticareti Yapanlar (Diğer Yetkili Satıcıdan Özel Matrah Şekli Uygulanarak Satılan)

%1

(41 No’lu KDV GT ile)

Binek Araç

2. El Araç Ticareti Yapanlar (KDV Mükelleflerinden Alınan Araçlar İçin)

%1 ile Alınmış İse %1,

    %18 ile Alınmış İse %18

Binek Araç

Kısmen veya Tamamen Binek Otomobillerin Kiralanması veya Çeşitli Şekillerde İşleten Mükellefler (KDV’sini İndirim Hakkı Olanlar)

 

%18

Binek Araç

Kısmen veya Tamamen Binek Otomobillerin Kiralanması veya Çeşitli Şekillerde İşletilmesi Faaliyeti Yapan Mükellefler Haricindeki KDV Mükellefler (İndirim Hakkı Olmayanlar)

 

 

%1

Ticari Araç

KDV Mükellefi Olmayanlar veya Alımda İstisna Kapsamında Olanlar

KDV Hesaplanmaz

Ticari Araç

2. El Araç Ticareti Yapanlar (KDV Mükellefi Olmayanlardan ya da KDV İstisnası İle Alınmış Araçlar İçin )

Özel Matrah

Üzerinden %18

Ticari Araç

2. El Araç Ticareti Yapanlar (KDV Mükelleflerinden Alınan Araçlar İçin)

%18

Ticari Araç

Kısmen veya Tamamen Binek Otomobillerin Kiralanması veya Çeşitli Şekillerde İşletilmesi Faaliyeti Yapan Mükellefler

 

%18

Kaynakça

  • sayılı Katma değer Vergisi
  • / Bakanlar Kurulu Kararı
  • sayılı Cumhurbaşkanı Kararı
  • 41 Seri No'lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Kaynak: seafoodplus.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir