hamilelikte tiroid yüksekliği neden olur / Gebelikte tiroid bezinin az çalışması (TSH yüksekliği) bebekte zeka geriliği yapar mı?

Hamilelikte Tiroid Yüksekliği Neden Olur

hamilelikte tiroid yüksekliği neden olur

Hamileliğinizin Önündeki En Büyük Engel TİROİD OLABİLİR Mİ?

Tiroidin az ya da çok çalışması yorgunluk, unutkanlık, kilo artışı gibi çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Bu hastalıklar erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülüyor. Peki tiroid hormonları metabolizmayı düzenleme görevinin yanı sıra, özellikle üreme fonksiyonunda ne kadar etkili olabiliyor? Hisar Hospital Intercontinental Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Süleyman İpekçi, gebelikte tiroid hastalıkları hakkında bilgi verdi.

Özellikle hamileliğin ilk aylarında tiroid bezi hormonları kontrol edilmeli!

Tiroid hastalıkları (hipertiroidi ve hipotiroidi) gebelikte göreceli olarak sık görülmektedir. Tiroid bezi boyunda ön ve alt kısımda yerleşmiş, salgıladığı hormonlarla metabolizma, kalp damar sistemi, sinir sistemi, vücut ısısı, kilo kontrolü ve birçok sistem üzerinde etkili olan endokrin bir bezdir. Gebeliğin ilk 3 ayında, bebeğin sağlıklı beden ve beyin gelişimi için anneden salgılanan tiroid hormonlarına ihtiyaç vardır. Gebeliğin 3. ayından sonra bebeğin tiroid bezi hormon salgılamaya başlar ancak tam fonksiyon görmesi 5. ayda olur. Bu sebeple gebeliğin özellikle ilk aylarında annenin tiroid bezi yeterli hormon üretmiyorsa mutlaka doktorun gözetiminde tiroid hormonu kullanması gereklidir.

Gebelik hormonları tiroid fonksiyonlarını etkileyebiliyor

Gebeliğin ilk aylarındaki başka bir problem ise gebelik hormonları etkisi ile tiroid fonksiyonlarının etkilenmesidir. Gebelik hormonu beta HCG, yapısı TSH hormonuna benzediği için tiroid bezini etkiler, bazen tiroid hormon sentezini de artırabilir. Eğer sentez artışı bu hormonun etkisi ile oluyorsa baskılama yönünde tedavi gerekmez, ama hipertiroidiye bağlıysa uygun tedavi gereklidir.

Gebelikte tiroid tedavi edilmezse ciddi problemlere neden olabiliyor

Gebelikte tiroid hastalıkları tedavi edilmezse düşük, erken doğum, gebelik zehirlenmesi (preeklempsi), hipertansiyon, bebekte yetersiz gelişme ve yenidoğan hipertiroidisi tablolarına sebep olabilir. Tiroid hastalığı geçiren veya ailede tiroid hastası olan bireylerin gebelik öncesi bu konuyu doktoru ile paylaşması, gerekliyse takip ve tedavisi önemlidir.

Aşırı terleme, kusma , bulantı gibi belirtilere dikkat!

Hipertiroidi (tiroid bezinin çok çalışması) belirtileri gebeliğin neden olduğu şikayetlere benzer. Bu nedenle gerekiyorsa endokrinoloji uzmanından yardım alınmalıdır. Çarpıntı, sıcağa tahammülsüzlük, halsizlik, yorgunluk, sinirlilik hali, terlemede artış sık görülür. Ayrıca bulantı, kusma, ellerde titreme, kilo kaybı da görülebilir. Gebelik seyrinde en sık görülen hipertiroidi nedeni otoimmün tiroid hastalığı olan Graves hastalığıdır. Hastada tiroid bezine karşı oluşan antikorlar tiroid bezinin büyümesine ve aşırı hormon üretimine neden olur. Tedavi edilmezse bebeğe geçen bu antikorlar nedeniyle bebeğin tiroid bezinde de aşırı hormon üretimi olur.

Kontrol altına alınmayan hipotiroidi vücutta çeşitli zararlara yol açabiliyor

Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) belirtileri halsizlik, yorgunluk, kilo alma, kabızlık, konsantrasyonda bozulma, üşüme, kramplar şeklinde olabilir. Bu belirtiler de normal bir gebelikte olabileceği için farketmek zor olabilir. Hipotiroidinin en sık görülen tipi toplumda da olduğu gibi otoimmün Hashimoto hipotiroidisidir. Buradaki problem vücut kendi tiroid hücrelerine karşı bir reaksiyon geliştirir, hücrelerde harabiyete yol açar ve zamanla yeterli hormon üretecek hücre kalmadığı için hipotiroidi gelişir.

Tanıda önce muayene sonrasında kan testi mutlaka yaptırılmalı

Hastanın şikayetleri ayrıntılı bir şekilde dinlenir, muayenesi yapılır ve sonra bazı kan testleri (tiroid hormonları, tiroid otoantikorları gibi) ve tiroid doppler ultrasonografisi yapılır. Gebelikte bazı görüntüleme yöntemleri kullanılmaz (röntgen, tiroid sintigrafisi gibi). Tomografi ve manyetik rezonans (MR) görüntülemenin tanıda yeri yoktur.

Tedavide öncelikli takip sonrasında düzenli ilaç kullanımı gerekebiliyor

Hipertiroidi, tiroid hormon sentezini durduran ilaçlarla tedavi edilirken, hipotiroidi için sentetik tiroid hormonları kullanılır. Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında hipertiroidi varsa ilaç seçimi ve dozu önemlidir. Mümkün olan en düşük dozu kullanılmalıdır. Hastalar haftada bir takip edilmeli, gerekirse ilaç doz ayarı yapılmalıdır. Hipotiroidi için sentetik tiroid hormonu kullanırken, sabah aç karnına ve diğer ilaçlardan (vitamin, demir, kalsiyum, mide ilaçları gibi) uzak, saat ara koyarak, alınmalıdır.

 yenicaggazetesi 

Sağlıklı Bir Hamilelik ve Sağlıklı Bir Bebek İçin Tiroid Sağlığınızı Koruyun…

Sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek bütün anne adaylarının en büyük isteğidir. Bu nedenle hamileliğin ilk döneminde yapılan rutin kan testlerinin yanı sıra tiroid hormonlarının kontrolü de bebeğinizin sağlıklı gelişimi için hayati önem taşır…

Hamilelik sürecinde görülen tiroid problemlerini ve anne adayının dikkat etmesi gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı’ya sorduk…

Gebelik sırasında bilinen tiroid hastalığı durumunun anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini dile getiren Op. Dr. Abcı; ‘Gebe kalmayı isteyen her kadının tiroid testleri öncelikle yapılmalı ve gebelik gerçekleştikten sonra kontrol edilmelidir. Özellikle daha önceden bilinen tiroid hastalığı öyküsü olanlar, hipertiroidizm nedeniyle tedavi görenler ve ailede guatr öyküsü olanlar yakından izlenmelidir. Tiroid hormonları bebeğin beyin gelişiminde çok önemlidir.’ açıklamasında bulundu.

Gebelikte tiroid fonksiyonlarında değişiklik olur mu?

Gebelik sırasında tiroid bezinde hem fonksiyonlarında hem de boyutlarında bazı değişiklikler olması doğaldır ve bunlar bir hastalık olarak değerlendirilmez. Gebelikte salgılanan human koryonik gonadotropin (hCG) ve östrojen tiroid hormonlarını da etkileyebilir.

Gebelik sırasında tiroid fonksiyonlarındaki hormonal değişiklikler nelerdir?

Gebelik sırasında yapılan tiroid fonksiyon testleri sonuçlarını gebeliği dikkate alarak değerlendirmek gerekir. Gebelikte salınan östrojen ve human koryonik gonadotropin (hCG) tiroid hormonlarını da etkiler. Gebeliğin ilk 3 ayında yüksek olan hCG TSH düzeyinde belli bir düşüşe neden olabilir. Bu düşme geçicidir. Gebelikte kan düzeyi yükselen östrojen ise tiroid hormonunu bağlayan proteinleri artırır. Bunun sonucunda da total tiroid hormonu düzeyinde yükselme gözlenir. Kandaki tiroid hormonunun %99’u bu proteinlere bağlı durumdadır. Ancak tiroid hormonlarının serbest formlarında yükselme olmaz. Gebelik boyunca TSH, sT3 ve sT4 düzeyleri normal olan kadınların tiroid bezi normal çalışıyor demektir.

Gebelikte tiroid bezi boyutlarında değişiklik olur mu?

Gebelik sırasında tiroid bezi boyutlarında büyüme gözlenebilir. Bu durum özellikle iyot eksikliği olan bölgelerde daha sık ve belirgin olabilir. Gebelik sırasında tiroid bezindeki büyüme ancak % oranındadır ve genellikle gözle guatr olarak fark edilemez. En doğru değerlendirme ultrasonografi ile yapılabilir. Gebelik boyunca gerçek guatr veya tiroid fonksiyon bozukluları da görülebilir. Bunları normal veya beklenen değişikliklerden ayırt ederek değerlendirmek gerekir.

Gebelikte hipotiroidizm nedenleri nelerdir?

Tiroid hormonlarının kanda az ölçülmesiyle karakterize hipotiroidizm durumu normalde erişkin yaşlarda en sık neden Haşimoto tiroiditi olması nedeniyle gebelikte de hipotirodizm olgularının çoğunda bu patolojiye rastlanır. Bu gebelikte yeni başlayan bir Haşimoto tiroditi olabileceği gibi daha önceden bilinen hastalığın belirginleşmesi şeklinde de karşımıza çıkar. Gebelikte de normalde de az miktarda yükselen TSH seviyesi dikkate alınarak TSH takibi yapılır.

Gebelikte hipotiroidinin anneye ve bebeğe zararları nelerdir?

Gebelikte görülen fark edilmeyen veya tedavi edilmeyen hipotiroidizm yani kanda tiroid hormonlarının azalması durumu, hiç belirti vermeden de görülebildiği gibi annede kansızlığa, kalp yetmezliğine, plasenta anomalilerine, kas güçsüzlüğüne, doğum sürecinde kanamaya, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmasına yol açabilir. Tiroid hormonları bebeğin beyin gelişimi açısından çok önemlidir. Doğuştan hipotiroidi olan bebeklerde ciddi algısal, mental bozukluklar ile nörolojik ve gelişim anomalileri olabilir. Doğumdan sonra hemen tanı konulursa bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilir. Artık her yeni doğan bebekten kan örneği alınarak tiroid hormonlarına bakılmaktadır. Gerekirse tiroid hormonu verilerek kalıcı sorunlar büyük ölçüde önlenebilir. Annedeki hipotirodizimin bebeğin beyin gelişimini nasıl etkilediği tam olarak bilinmemekle birlikte gelişme geriliği sıklıkla iyot eksikliğine bağlı hipotiroidizm olan annelerin bebeklerinde görülür. Bu nedenle gebelik öncesinde ve gebelik sırasında özellikle riskli grupta tiroid hormonları ve TSH takibi yapılmalıdır. Zira gebelikte tiroid hormon ihtiyacı % oranında artacaktır. Bu nedenle ilaç tedavisi gören hastaların ilaç dozlarını bazen iki katına kadar artırılması gerekebilir. Gebelik sırasında hafta aralarla tiroid testleri kontrolü yapılmalıdır. Tiroid hormonu dozunun değiştirilmesi halinde ise bir sonraki kontrol 4 hafta sonra yapılır. Prenatal vitaminler diye adlandırılan, gebelikte destek için verilen ve demir de içeren vitamin preparatları tiroid hormonunun emilimini azalttıkları için iki ilaç arada saat süre bırakılarak alınmalıdır. Doğumdan sonra annenin ilaç ihtiyacı azalacak ve gebelik öncesi dozlara kısa zamanda dönülecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası