deniz ulaştırma ve işletme maaşları / Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Deniz Ulaştırma Ve Işletme Maaşları

deniz ulaştırma ve işletme maaşları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Nedir?

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü; ticaret gemilerinin verimli bir biçimde işletilmesi ile limanların yönetimi alanında çalışan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği baraj puanı da puandır.

UYARI:Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük binde olunması gerekir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği nedir
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği


Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

1- Genellikle Denizcilik ve Taşımacılık sektörü
2- Sektörlerin operasyon,lojistik,ulaştırma,taşıma/nakliye,alım-satım, kiralama, sigorta gibi departmanları
3- Broker Firmaları
4- Limanlar

Resmi ve özel deniz ticaret firmalarında, liman ve liman işletme kuruluşlarında, uluslararası sularda çalışan acenta ve şirketlerde, denizcilikle ilgili sigorta ve finans kuruluşlarında, kaptan veya gemi makine mühendisi olarak gemilerde çalışabilirler. Günümüz dünya ticaretinin % 85'inin denizyoluyla gerçekleştirilmesi, üç yanı denizlerle çevrili ve denizciliğin gelişmesine uygun şartlara sahip olan ülkemizin ekonomik kalkınmasında denizcilik sektörünün önemini ortaya çıkarmaktadır.

Deniz sektörü, deniz yoluyla yapılan bir taşıma faaliyetinin ötesinde, limancılık, işletmecilik, gemi yapımı, uluslararası anlaşmalar ve pazarlamalar, deniz sigortacılığı ve hukuku, makinecilik vb. bir çok faaliyetleri içermektedir. Uluslararası düzeyde çok yönlü rekabet ve çalışma şartları altında bulunan denizcilik sektöründe gerek kara ve gerekse denizde çalışabilecek üst düzey elemanlara ihtiyaç vardır.

Özellikle son yıllarda denizciliğe yapılan teşviklerle, uluslararası katkılarla, uluslararası düzeyde gelişmelere açılan denizcilik sektörümüz, mezunlara geniş çalışma alanı vermektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda "Eğitim Katılma Belgesi" ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Deniz ulaştırma işletme mühendisi uzak yol vardiya zabiti veya uzak yol vardiya mühendisi olarak da deniz ticaret filosunda çalışır.

2- Gemilerin güvenli bir biçimde çalıştırılmasını ve işletilmesini sağlar.

3- Limanda deniz ticareti ile ilgili (brokerlik, forvarderlik, acentelik, sigorta, gümrükler vb.) işleri yürütür.

4- Teknik kadrolar ile yönetim kadroları arasında iletişimi sağlar.

5- Yüklerin ilgili limana teslim edilmesini sağlar.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Deniz ulaştırma işletme mühendisi, resmi ve özel deniz taşımacılık şirketlerinde, gemilerde ve limanlarda çalışır. Denizde açık havada çalışabileceği gibi büro ortamında da çalışır. Çalışma ortamı; büro olduğu zaman temiz, gemilerde çalıştığı zaman sıcak, soğuk, nemli, tozlu, gürültülü, sarsıntılı, ıslak, ani ısı değişimi olabilmektedir. Çalışırken birinci derece verilerle (sayılarla) ilgili olmakla birlikte, gemi makineleriyle de ilgilidir. Ancak işi gereği insanlarla da iletişim halindedir. Emrinde çalışan personelle, deniz sigorta şirketi elemanlarıyla, yerli ve yabancı işletmelerin elemanlarıyla iletişim halindedir. Düşme, boğulma, mali kayıp gibi işin tehlikeleri olabilir. İşin gereği denizaşırı ülkelere seyahat söz konusu olabilir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar ve diğer büro malzemeleri

2- Gemi makineleri

3- Harita

4- Meteoroloji aletleri

5- Radar, cayro pusula

6- Manyetik pusula

7- GPS vb. gibi seyir aletleri

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği maaşları lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği maaşları lira arasındadır.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

funduszeue.info

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Bilgisayar Programlama
  2. Deniz Ticaret Hukuku
  3. Denizcilik Hukuku
  4. Denizcilik Sigorta İşletmeciliği
  5. Ekonomi
  6. Fizik
  7. Gemi Kiralama ve Brokerlik
  8. İnsan Kaynakları Yönetimi
  9. İş Etüdü
  10. İş Hukuku
  11. İşletme Matematiği
  12. İstatistik
  13. Kimya
  14. Limanlar ve Terminaller
  15. Lojistik, Pazarlama
  16. Maliyet Muhasebesi
  17. Matematik
  18. Mekanik
  19. Muhasebe
  20. Teknik Resim
  21. Ulaştırma Sistemleri ve Teknikleri
  22. Yatırım ve Finansman
  23. Yöneylem Araştırması

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği KPSS taban puanları için , , , , ve atamalarına baktık. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 2 kontenjan verilmiş ve mezunlar 82 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Bir işi planlayan ve uygulamaya koyabilen bir yapıya sahip olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilmeli.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Fen bilimlerine, özellikle matematiğe ve mekaniğe ilgi duymalı.

6- Genel akademik yeteneğe sahip olmalı.

7- Gerektiğinde risk alabilmeli.

8- Göz ve ellerini eşgüdüm halinde kullanabilmeli.

9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

Mekanik yeteneği bulunmalı.

Planlı çalışmayı bilmeli.

Sayısal düşünebilme yeteneğine sahip olmalı.

Şekiller arasındaki ilişkileri görebilmeli ve çizebilmeli.

Uzak görüşlü olmalı.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Okuyanlar ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    arkadaşlar bu b&#;l&#;m&#; yazmayı d&#;ş&#;n&#;yorum tercih listeme .
    bindeyim arkadaşlar


    İstanbul Teknik &#;niversitesi
    İT&#;-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi (Gazimağusa)
    Deniz Ulaştırma İşletme M&#;hendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)

    T&#;rkiye Başarı Sırası :
    YILINDA : BİNDEN ALMIŞ

    sizce olur mu ne d&#;ş&#;n&#;yorsunuz



  • Neden bu b&#;l&#;m&#; istedin, merakımdan soruyorum cevaplamak sana kalmış.

    Uzakyol kaptanlığı ve karada tershane &#;alışanı olmak gibi iki u&#; alanı var. 20 aylık deniz seferi stajı, disiplinlin gerektiren eğitimleri g&#;ze almak da kolay olmasa gere, yanlış b&#;l&#;mden mi bahsediyorum bilmiyorum ama konuyu aydınlatırsan sevinirim, bahaneyle uplanmış da olur.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Oziko kullanıcısına yanıt
    istanbul &#;niversitesi hari&#;,vardiya zabiti yetiştiren m&#;funduszeue.info g&#;verte b&#;l&#;m&#;,kaptanlık.

    istanbul &#;niversitesi eskiden bu yeterliliği verebilmekteyken,labaratuar ve eğitiminin elverişsizliği nedeniyle elinden bu yetki alınmıştır.

    it&#;,piri reis ve dokuz eyl&#;l &#;niversitesi y&#;zde y&#;z ingilizce eğitim funduszeue.infoniz teknik &#;niversitesi ise y&#;zde ayrıca kıbrıs da yakındoğu &#;niversitesi "g&#;verte" adı altında aynı eğitimi vermektedir.

    eskiden "g&#;verte" olan bu b&#;l&#;m&#;n adı yurtdışındaki b&#;l&#;m adı nedeniyle ve karada imza yetkisi nedeniyle deniz ulaştırma işletme m&#;hendisliği ne &#;evrilmiştir.

    mezun olduğunuzda uzakyol vardiya zabiti &#;nvanını alırsınıfunduszeue.infoa zabiti denmesinin nedeni g&#;nde 8 saat gemide k&#;pr&#;&#;st&#; yani g&#;vertede vardiya tutarsınız,geminin emaneti normal şartlarda funduszeue.infoğan&#;st&#; olaylarda s&#;vari yani kaptan &#;ağırılır.

    eskiden 2 yılı doldurduğunuzda bir &#;st kademe olan uzakyol 1. zabitliğine ge&#;erken artık 3 yıla &#;ıkarılmıştır bu durum sevgili h&#;k&#;metimiz tarafından,armat&#;r&#;n daha fazla para kazandırma isteği nedeniyle.
    yine uzakyol funduszeue.infoa zabitliğinden 3 yıl sonra da uzakyol kaptanı funduszeue.info 7. senenizde kaptan &#;nvanını alırsınız.

    maaşları en y&#;ksek mesleklerdendir.

    uzakyol vardiya zabitleri dolar arasında maaşla işe başfunduszeue.infon tipi,b&#;y&#;kl&#;ğ&#;,gittiği yer,şirket,yabancı bayraklı olması bu aradaki farkı yaratır.

    &#;rneği kuruy&#;k gemisinde maaşlar arası değişirken,petrol tankerinde ,kimyasal tankerde dir.

    yabancı bayrakta ssk nızı kendi cebinizden &#;dersiniz,bu y&#;zden şirket t&#;rk bayraklı gemiden genelde dolar fazla &#;deme yapar.

    kuruy&#;k gemileri limanda en az 3 g&#;n kalabilirken,tankerlerin 1 g&#;n&#; dahi g&#;remedikleri funduszeue.infoş farkının &#;nemli bir nedeni funduszeue.infoğer nedeni de sorumluluk ve tehlikesidir.
    ama tankerlerin kontratları 4+1 funduszeue.info gemide 4 ay kalır,5 maaş alırsınız.1 &#;ift maaş.kuruy&#;kte ise 6+1 dir.6 ay &#;alışıp 7 maaş alma.

    uzakyol funduszeue.info i&#;in maaşlar dolar arasında değişir.
    uzakyol kaptanı i&#;in ise bin dolar arasında değişir.

    tabi bir de sinyorita &#;demesi vardır şfunduszeue.info bir şirkette &#;alıştığınız yıla g&#;re maaşa ekstra para eklenir.&#;rneğin arkasta 2 yıldır &#;alışıyorsunuz maaşınıza + dolar eklenir.5 yıllıksanız +,10 yıllıksanız + funduszeue.info bunlar kafadan rakamlar.

    yine bayramlarda &#;ıkarsanız gemiye +para alırsınız.

    yabancı bayraklı gemilerde &#;alışmanın ayrıca askerlik konusunda da şansı vardır.3 yıl yabancı bayrakta &#;alışıp bedelli askerlik yapabilirsiniz.

    tabi bu maaşlar t&#;rkiye piyasası i&#;in ge&#;funduszeue.infoı şirketlerde maaşlar y&#;zde y&#;zde 30 gibi daha fazladıfunduszeue.info şirketlerde &#;alışabilmeniz i&#;in iyi d&#;zeyde ingilizce bilginiz olmalı.
    ikinci dil ise ispanyolca dıfunduszeue.info gemisi egemenliği,ibiza,kanarya,mallorca adaları nedeniyle.

    yolcu gemilerinde &#;alışabilmeniz i&#;in genelde kaptan yeterliliğini almanız istenir ve genelde 3 dil bilmeniz funduszeue.info gemilerinin maaş durumları olduk&#;a y&#;ksektir.&#;rneğin royal carribbean şirketine ait "navigator of the seas" in kaptanı 35 bin dolar maaş almakta.

    bunun dışında karada da &#;zellikle funduszeue.infoa zabitliği nden itibaren iyi işler funduszeue.info şirketlerinde operasyon m&#;d&#;r&#;,personel m&#;d&#;r&#; funduszeue.info lojistik şirketlerinde &#;alışfunduszeue.info yanında gemi m&#;fettişliği yapabilir ya da gemi denetim firmaları(lloyd)larda &#;alışabilirsiniz.

    s&#;vari olursunuz kılavuz kaptanlık,mega yat kaptanlığı yapabilirsiniz.

    yine şehirler arası hatlarda &#;alışabilirsiniz.

    karada elbette alacağınız paralar denizde alacağınız paralarını 3 de biri ya da yarısı funduszeue.info denizde parayı toplayıp,birikim yapıp karaya ge&#;erek olduk&#;a rahat bir yaşam s&#;rersiniz.

    edit:b&#;l&#;m &#;ğfunduszeue.info tanıdıklar var &#;alışfunduszeue.infon geldiğince yardımcı olurum başka merak edilenler var ise.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    quote:

    Orijinalden alıntı: aliogutcen

    istanbul &#;niversitesi hari&#;,vardiya zabiti yetiştiren m&#;funduszeue.info g&#;verte b&#;l&#;m&#;,kaptanlık.

    istanbul &#;niversitesi eskiden bu yeterliliği verebilmekteyken,labaratuar ve eğitiminin elverişsizliği nedeniyle elinden bu yetki alınmıştır.

    it&#;,piri reis ve dokuz eyl&#;l &#;niversitesi y&#;zde y&#;z ingilizce eğitim funduszeue.infoniz teknik &#;niversitesi ise y&#;zde ayrıca kıbrıs da yakındoğu &#;niversitesi "g&#;verte" adı altında aynı eğitimi vermektedir.

    eskiden "g&#;verte" olan bu b&#;l&#;m&#;n adı yurtdışındaki b&#;l&#;m adı nedeniyle ve karada imza yetkisi nedeniyle deniz ulaştırma işletme m&#;hendisliği ne &#;evrilmiştir.

    mezun olduğunuzda uzakyol vardiya zabiti &#;nvanını alırsınıfunduszeue.infoa zabiti denmesinin nedeni g&#;nde 8 saat gemide k&#;pr&#;&#;st&#; yani g&#;vertede vardiya tutarsınız,geminin emaneti normal şartlarda funduszeue.infoğan&#;st&#; olaylarda s&#;vari yani kaptan &#;ağırılır.

    eskiden 2 yılı doldurduğunuzda bir &#;st kademe olan uzakyol 1. zabitliğine ge&#;erken artık 3 yıla &#;ıkarılmıştır bu durum sevgili h&#;k&#;metimiz tarafından,armat&#;r&#;n daha fazla para kazandırma isteği nedeniyle.
    yine uzakyol funduszeue.infoa zabitliğinden 3 yıl sonra da uzakyol kaptanı funduszeue.info 7. senenizde kaptan &#;nvanını alırsınız.

    maaşları en y&#;ksek mesleklerdendir.

    uzakyol vardiya zabitleri dolar arasında maaşla işe başfunduszeue.infon tipi,b&#;y&#;kl&#;ğ&#;,gittiği yer,şirket,yabancı bayraklı olması bu aradaki farkı yaratır.

    &#;rneği kuruy&#;k gemisinde maaşlar arası değişirken,petrol tankerinde ,kimyasal tankerde dir.

    yabancı bayrakta ssk nızı kendi cebinizden &#;dersiniz,bu y&#;zden şirket t&#;rk bayraklı gemiden genelde dolar fazla &#;deme yapar.

    kuruy&#;k gemileri limanda en az 3 g&#;n kalabilirken,tankerlerin 1 g&#;n&#; dahi g&#;remedikleri funduszeue.infoş farkının &#;nemli bir nedeni funduszeue.infoğer nedeni de sorumluluk ve tehlikesidir.
    ama tankerlerin kontratları 4+1 funduszeue.info gemide 4 ay kalır,5 maaş alırsınız.1 &#;ift maaş.kuruy&#;kte ise 6+1 dir.6 ay &#;alışıp 7 maaş alma.

    uzakyol funduszeue.info i&#;in maaşlar dolar arasında değişir.
    uzakyol kaptanı i&#;in ise bin dolar arasında değişir.

    tabi bir de sinyorita &#;demesi vardır şfunduszeue.info bir şirkette &#;alıştığınız yıla g&#;re maaşa ekstra para eklenir.&#;rneğin arkasta 2 yıldır &#;alışıyorsunuz maaşınıza + dolar eklenir.5 yıllıksanız +,10 yıllıksanız + funduszeue.info bunlar kafadan rakamlar.

    yine bayramlarda &#;ıkarsanız gemiye +para alırsınız.

    yabancı bayraklı gemilerde &#;alışmanın ayrıca askerlik konusunda da şansı vardır.3 yıl yabancı bayrakta &#;alışıp bedelli askerlik yapabilirsiniz.

    tabi bu maaşlar t&#;rkiye piyasası i&#;in ge&#;funduszeue.infoı şirketlerde maaşlar y&#;zde y&#;zde 30 gibi daha fazladıfunduszeue.info şirketlerde &#;alışabilmeniz i&#;in iyi d&#;zeyde ingilizce bilginiz olmalı.
    ikinci dil ise ispanyolca dıfunduszeue.info gemisi egemenliği,ibiza,kanarya,mallorca adaları nedeniyle.

    yolcu gemilerinde &#;alışabilmeniz i&#;in genelde kaptan yeterliliğini almanız istenir ve genelde 3 dil bilmeniz funduszeue.info gemilerinin maaş durumları olduk&#;a y&#;ksektir.&#;rneğin royal carribbean şirketine ait "navigator of the seas" in kaptanı 35 bin dolar maaş almakta.

    bunun dışında karada da &#;zellikle funduszeue.infoa zabitliği nden itibaren iyi işler funduszeue.info şirketlerinde operasyon m&#;d&#;r&#;,personel m&#;d&#;r&#; funduszeue.info lojistik şirketlerinde &#;alışfunduszeue.info yanında gemi m&#;fettişliği yapabilir ya da gemi denetim firmaları(lloyd)larda &#;alışabilirsiniz.

    s&#;vari olursunuz kılavuz kaptanlık,mega yat kaptanlığı yapabilirsiniz.

    yine şehirler arası hatlarda &#;alışabilirsiniz.

    karada elbette alacağınız paralar denizde alacağınız paralarını 3 de biri ya da yarısı funduszeue.info denizde parayı toplayıp,birikim yapıp karaya ge&#;erek olduk&#;a rahat bir yaşam s&#;rersiniz.

    edit:b&#;l&#;m &#;ğfunduszeue.info tanıdıklar var &#;alışfunduszeue.infon geldiğince yardımcı olurum başka merak edilenler var ise.


    Gemi makineleri işletme m&#;hendisliği hakkında bilgi verir misiniz yt&#; nasıldır bu konuda




  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    T T kullanıcısına yanıt
    Bir Gemi Makineleri İşletme M&#;hendisi ne yapar sorusunu kısaca a&#;ıklamak gerekir ise gemilerin sevk ve idaresininin teknik b&#;l&#;mden sorumlu, gemide mevcut bulunan her t&#;rl&#; mekanik, elektronik cihazların, kazanların, ana makine, yardımcı makineler, ve kargo sistemlerinin gerek planlı bakım tutum operasyonlarından, gerekse işletmecilik anlamında sorumlu kişidir. Kısaca gemideki sevk işlemi harici t&#;m teknik işlerden sorumlu kişidir.

    NASIL GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME M&#;HENDİSİ OLUNUR?
    Gemi makinaları işletme m&#;hendisi olmak i&#;in &#;ncelikle bu eğitimi vermeye yetkili bir kurumdan mezun olmak gerekmektedir. Aslında genel olarak sistem Deniz Ulaştırma B&#;l&#;m&#; ile aynıdıfunduszeue.info tercihlerinizde Gemi Makineleri İşletme M&#;hendisliği b&#;l&#;m&#;n&#; yazmanız funduszeue.info sonu&#;larınızla zorlu olan s&#;re&#; başlamış bulunmaktadır. &#;SYM tarafından gerekli yerleştirilmeleri tamamlanan aday &#;ncelikle &#;n kayıt işlemleri i&#;in fak&#;ltesine giderek gerekli prosed&#;rleri izler. Burada denizliğe uygunluğunun tespiti amacı ile deniz k&#;kenli okul mezunlarından oluşan bir heyet tarafından s&#;zl&#; m&#;lakata alınır. Birka&#; basit soru ile adayın konuşma, hal ve tavır ile bazı konulardaki fikirleri alınır. Bundan sonra beden yeterliliği sınavına tabi tutulur. Burada basit jimnastik hareketlerinden oluşan kısa bir parkurda teste tabi tutulur. ( &#;ne takla, geri takla, d&#;z bir &#;izgi hizasında yaklaşık 10mt y&#;r&#;me, mekik, şınav, barfiks) Burada şuna da değinmek isterim ki bunlar tamamen adayın belirli hareketleri yapıp yapamadığını g&#;rmek &#;zere planlanmış hareketlerdir. Yoksa şu kadar barfiks, şu kadar şınav &#;ekme şartı bulunmamaktadır. Bu etabı da tamamlayan aday sonraki sınav olan “Y&#;zme Havuzu”na alınır. Burada adayın y&#;zme yeteneğinden ziyade “su korkusu” olup olmadığına bakılmaktadır. Bu etabı da tamamlayan aday sınavın fak&#;lte kısmını tamamlamış olur. Bundan sonra kesin kayıt i&#;in gerekli olan ” Gemi Adamı Olur Sağlık Raporu” almaktır. Bu belge Denizcilik M&#;steşarlığı tarafından belirlenen hastaneler tarafından verilmekte olup bir dizi sağlık kontrollerini i&#;ermektedir. Aday burada;
    G&#;z Polikliniği
    KBB Polikliniği
    Kardiyoloji Polikliniği
    N&#;roloji Polikliniği
    Dahiliye Polikliniği
    Genel Cerrahi Polikliniği
    Psikiyatri Polikliniği
    gibi b&#;l&#;mlerin uzman doktorlarına muayene olarak Denizde &#;alışmasına Engel Durumu Olup Olmadığı konusunda bir rapor alır ve alınan bu rapor ile beraber fak&#;ltesinde kesin kayıt işlemlerini tamamlar.


    Kayıt işleminiz de tamamlandı. Sıra geldi işin akademik kısmına. İlk yıl temel m&#;hendislik derslerinden sizinle alakalı olanları alırsınız. 1. yılın sonunda 1 aylık bir staj yapma zorunluluğunuz bulunmaktadır ve bunun 2 haftası okuldaki Makina Dairesi Sim&#;lat&#;r&#;nde, diğer 2 haftası da Dizel Jenerat&#;r Laboratuarında ge&#;er. Yeni d&#;zenleme ile okul gemisi M/V Akdeniz isimli yolcu gemisine de oryantasyon ama&#;lı geziler olacaktır.


    İkinci sınıfta mesleki dersler başlamıştır ve &#;ğrenciler genelde bu d&#;nem zorluk &#;ekerler. İkinci sınıf sonunda da yaklaşık 2 aylık tersane stajı istenir.

    &#;&#;&#;nc&#; sınıfın ilk d&#;nemi diğer d&#;nemler gibi okulda akademik takvime g&#;re ilerlerken, 3. sınıf 2. d&#;nem yani okulun 6. d&#;neminde krediye karşılık gelen A&#;ık Deniz Eğitimi’ni tamamlamak &#;zere gemilere staja gidilir. Bu aylık bir s&#;redir. Asıl denizcilik mesleği bu stajda &#;ğrenilmektedir. Bu stajdan d&#;nen &#;ğrenciler hazırladıkları staj defterlerini staj komisyonuna sunarlar. Hepsi denizci olan staj komisyon &#;yeleri &#;ğrenciye gittikleri gemi ile ilgili teknik sorular sorarlar. Verilen cevaplara g&#;re alınan not sistemi kredi ile &#;arpılarak &#;ğrencinin o d&#;nemki başarı notunu belirlenir.

    4. Sınıf genelde uzmanlık derslerinin g&#;r&#;ld&#;ğ&#; bir sınıftır. Bu d&#;nemde derslerini başarı ile ge&#;en &#;ğrenci denize &#;ıkmak i&#;in şart olan “Uzakyol Vardiya M&#;hendisliği Sınavı” na girme hakkını kazanır.
    Denizcilik M&#;steşarlığı tarafından a&#;ılan sınavda başarılı olan bir aday sınavda başarılı olduğu taktirde ” Uzakyol Vardiya M&#;hendisi” &#;nvanı alarak denizde &#;alışmaya hak kazanır.
    36 aylık deniz hizmetini tamamlayan Vardiya M&#;hendisleri gerekli evraklarla kayıtlı oldukları liman başkanlıklarına başvuru yaparak bir &#;st r&#;tbe olan ” Uzakyol İkinci M&#;hendisliği” sınavına girerler. Başarılı olunca elde ettikleri &#;nvan ” Uzakyol İkinci M&#;hendisi”dir.
    36 ay deniz hizmetini tamamlayan 2. m&#;hendisler yine evraklarla başvuru yaparak “Uzakyol Baş M&#;hendisliği” sınavına girerek başarılı olmaları durumunda “Uzakyol Baş M&#;hendisi” &#;nvanları ile kariyerlerini devam ettirebilirler.

    Gemi makinaları işletme m&#;hendislerinin karaya ge&#;me olanakları da &#;ok fazladır. Bug&#;n kara tesislerinin hepsinde bulunan sistemlerle ilgili zaten temel bilgiler, bir gemide &#;alışmış m&#;hendisin gemisinde karşılaştığından farklı değildir. &#;rneğin bir otomobil fabrikasında &#;alışmak i&#;in bilmeniz gerekenler genel otomasyon, PLC, elektrik-elektronik vb. Sistemler olacaktır. Bu sistemlerin tamamını zaten gemide &#;alışmış birisi uzman derecesinde olmasada &#;ok kolay halledebilir. Hele ki adaptasyon s&#;resi &#;ok azdır ve bu nedenle kara tesislerinde genelde “Deniz Tecr&#;beniz” olduğunu belirtirseniz diğer adaylara g&#;re şansınız kat be kat artacaktır.


    Yt&#; iyidir candır ama ben sınava &#;alışmayı sevmedigimden

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Çavuş
    96 Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: whiteenergy1

    iyide beni gemi tutuyor kara da &#;alışabilecek bir pozisyon olurmu okursak?

    1 senelik konu hortlatılır mı lae ?


    Soruna gelirsek karada &#;alışabileceğin pozisyonlar funduszeue.info birincisi &#;ok zor iş bulursun ikincisi bulsan da maaş y&#;n&#;nden &#;ok bir beklentin olmasın.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.

İÇİNDEKİLER

1 &#; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği nedir?

2 &#; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?

3 &#; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği İş İmkanları

4 &#; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ne İş Yapar?

5 &#; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ne Kadar Maaş Alır?

6 &#; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Atamaları

7 &#; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Formasyon ve Öğretmenliği

8 &#; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Nasıl?

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Nedir?

Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavında YKS puanı ile giren öğrenciler 1 yıllık İngilizce Hazırlık ve 4 yıllık lisans eğitimini takiben &#;PRÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması&#; alırlar. Öğrencilerin üniforma giyme zorunluluğu vardır.

Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği programının amacı mezunlarını ticaret gemilerinde güverte zabitliği görevlerine hazırlamaktır. Akademik eğitim, sekiz yarıyıldan oluşmaktadır. Öğrenciler, öncelikle matematik, fizik, kimya, temel mühendislik derslerini takiben, seyir ve gemicilik, yük işlemleri ve gemi yönetimi alanlarında uzmanlaşırlar. 

Program başarı ile tamamlandığında, öğrencilere Deniz Ulaştıma ve İşletme Mühendisliği lisans diploması verilir ve Gemi Adamları Sınavına (GASM) girmeye hak kazanırlar. GASM sınavında başarılı olan öğrencilerimiz &#;Uzakyol Vardiya Zabiti&#; olarak denizcilik firmalarında çalışabilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Puan Türü &#; Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadıfunduszeue.info ve AYT puan türüne sahip olarak Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS&#;nin ilk oturumu olan TYT&#;den ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği İş Olanakları &#; Mezunları Nerede Çalışır?

Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde uzakyol kaptanları olarak hizmet edeceklerdir. Mezunlar ayrıca denizcilik, brokerlik, denizcilik sigortacılığı, insan kaynakları, liman yönetimi ve benzeri alanlardaki pozisyonlarda da çalışabileceklerdir.

-Genellikle Denizcilik ve Taşımacılık sektöründe çalışırlar.
-Sektörlerin operasyon,lojistik,ulaştırma,taşıma/nakliye,alım-satım, kiralama, sigorta gibi departmanlarında görev alırlar.
-Yüke gemi; gemiye yük bulurlar.
-Limanlarda çalışabilirler.

4 Yıllık Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar?

Mezunlar, ulusal ve uluslararası filolarda, denizcilik şirketlerinde orta ve üst düzey yöneticilik kariyeri yapabilmektedir. Kamu kurumlarınca yapılan sınavlar aracılığıyla ise uzakyol kaptanlığı, limanlarda klavuz kaptanlık gibi farklı pozisyonlarda çalışmaktadırlar. 

Mezunlardan gemilerde çalışmak isteyenler, Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü&#;ne bağlı Gemi Adamları Sınav Merkezi tarafından yapılan sınavlardan da başarılı olmaları halinde: &#;Uzakyol Vardiya Zabiti&#; unvanına hak kazanıfunduszeue.info çalışmak isteyen arkadaşlar ise acentelik, loydlar, denizcilik firmalarının insan kaynakları bölümünde çalışabilirler.İş imkanları olarak diğer sektörlere göre daha hızlı ve sürekli genişleyen bir meslek dalı.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar ?

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunu maaşı lira civarında iken özel sektör için Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği maaşları ile lira arasında değişmektedir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

85 ve üzeri puan alanlar devlet kurumlarına mühendis olarak atanabilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Mezunlar formasyon aldıkları takdirde MEB okullarında Denizcilik Öğretmenliği yapabilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Yorumları &#; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Hem kamuda hem de özel sektörde iş imkanı buluan bir bölümdür. Özellikler denizcilik sektöründe maaşlar dolgun olduğu için tercih edilen bir bölümüdür.

Değerli üniversite adayları, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri denizcilik alanında faaliyet gösteren mühendislik dallarından biridir. Gemide çalışmalar yürüten mühendis ekibi içinde oldukça önemli bir yere sahip olduğu için iş bulma konusunda bir sıkıntı yaşamayan mühendislik bölümleri arasında yer alır. Bunun yanında belirli bir görev süresini başarılıyla tamamlamaları halinde kaptan olma yetkileri de bulunur.

Deniz Ulaştırma Mühendisleri gemilerdeki mühimmatların kontrolünü yapmak, denetimi ile ilgilenmek, lojistik faaliyetlerini yürütmek ve yüklerin yüklenmesi, boşaltılması gibi önemli alanlarda faaliyetler yürütür. Bu sebeple çalışmaları gemiler ve denizcilik alanında devam etmektedir. Bu alana ilgisi olan adaylar tarafımdan ilk sıralarda tercih edilen meslek grupları içindedir.

Yazımızda Deniz ulaştırma işletme mühendisi nedir? Deniz ulaştırma işletme mühendisi ne iş yapar? Deniz ulaştırma mühendisi maaşları nasıldır? Gibi sorulara yanıt aradık.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Nedir?

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri gemilerde yer alan tüm mühendislik ekipmanlarının bakım ve onarımında sorumludur. Aynı zamanda bu ekipmanların işletilmesinden de sorumlu olan mürettebatın önemli bir üyesi olarak bilinmektedirler. Deniz ulaştırma işletme mühendisi aynı zamanda lisanslı denizcidir. Gemideki rütbesi üst sıralarda yer alır ve gerekli durumlardada kaptan ile eşit görevler paylaşabilir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi, vardiya zabiti görev süresini doldurduktan sonra uzak yol kaptanı da olma imkanına sahiptir. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünde 4 yıllık lisans eğitimlerini başarıyla tamamlamaları gerekir. Tüm tamamlamaları gereken derslerin yanı sıra Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği alanından mezun olma hakkı elde etmek için belirli bir staj programlarını da başarılı bir şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Staj programları açık denizlerde tamamlanması gereken zorunlu bir uygulamadır. Bu alanda başarılı olmak ve kısa sürede tecrübe edinmek için bazı önemli nitelikleri de taşımaları beklenir.

  • Deniz Ticareti Hukukunda yetkinlik sahibi olmaları gerekir.

  • Değişken mesai saatlerine uyum sağlayabilmelidir.

  • Göz ve ellerini eşgüdümlü olarak kullanabilmektedir.

  • Düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme becerisine sahip olmaları gerekir.

  • Seyahat engeli bulunmamalıdır.

  • Analitik düşünme becerisine sahip olmalıdır.

  • Liderlik ve organizasyonel becerilerinin gelişmiş olması gerekir.

  • Bir işi planladıktan sonra hızlıca uygulamaya koyabilmelidir.

  • Fen bilimlerine, özellikle matematik dersine ve mekaniğe ilgi duymalıdır.

  • Şekiller arasındaki ilişkileri görebilmeli ve çizebilmelidir.

  • Dikkatli ve sorumluluk sahibi olmalıdır.

  • Gelişmeleri yakından takip edebilmeli, risk alabilmeli ve ticaretten hoşlanmalıdır.

  • Erkek adaylar için askeri yükümlülüğünü tamamlamış olma şartı aranır.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Ne İş Yapar?

Deniz ulaştırma işletme mühendisi, kamu ve özel deniz taşımacılık kurumlarında; gemilerde ve limanlarda görev alır. Çoğunlukla denizde açık havada çalışabileceği gibi büro ortamında da çalışmalarını yürütürler. Çalışma ortamının büro olması durumunda; temiz, gemilerdeki ortamda ise sıcak, soğuk, nemli, tozlu, gürültülü, ıslak ve ani ısı değişimleri yaşandığı ortamlardır. Çalışırken birinci derece verilerle ilgili olmanın yanında gemi makineleriyle de ilgilidir. Ancak çalışmaları gereği insanlarla da iletişim halinde olmaları gerekir. Kadrosunda çalışan personelle, deniz sigorta şirketi çalışanlarıyla, yerli ve yabancı işletmelerin personeliyle iletişim halindedir.

İşlerinde düşme, boğulma, mali kayıp gibi riskler olabilir. Çalışmaları denizaşırı ülkelere seyahat etmelerini gerektirebilir. Limanlarda ve açık denizde çalışmalarını yürüten deniz ulaştırma işletme mühendisinin görev aldığı alana göre görev ve sorumlulukları da değişiklik gösterir. Genel mesleki görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Filo yönetimini gerçekleştirmeleri gerekir.

  • Deniz ve limanlar ile ilgili ihtiyaç duyulan her türlü sigorta faaliyetlerine aracılık yapmaları gerekir.

  • Gemi kiralama, satış gibi işlemlerde acente görevi üstlenmelidir.

  • Geminin fiziki yönü tamamen kendi kontrolü altında olduğundan emin olmak için kaptan ile iş birliği içinde çalışması gerekir.

  • Seferler için gerekli olan yağ ve yakıt miktarını belirlemelidir.

  • Nakliye ve lojistik maliyetini yönetmelidir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Maaşları

Kamu ve özel deniz ticaret firmalarında, liman ve liman işleten kurumlarda, uluslararası sularda çalışan acentalarda ve denizcilikle ilgili sigorta ve finans kurumlarında çalışmalarını sürdürürler. Görevlerini kaptan veya gemi makine mühendisi olarak yerine getirirler. Günümüzde dünya ticaretinin hemen hemen % 85'inin denizyoluyla gerçekleştiği görülmektedir.

Ülkemizin üç yanının denizlerle çevrili ve denizciliğin gelişmesine uygun şartlara sahip olması ekonomik kalkınma sürecinde denizcilik sektörünün önemini de ortaya koymaktadır. Özellikle son yıllarda denizciliğe yapılan teşvikler ve uluslararası katkılar sayesinde uluslararası düzeyde gelişmelerin yaşandığı denizcilik sektöründe meslek mensupları için geniş çalışma alanı ortaya çıkmıştır.

Çalıştıkları kuruma ve aldıkları sorumluluklara göre maaş kazançları da değişiklik gösterir. Görev çeşitleri, tecrübeleri, eğitimleri ve bulundukları kurumun özellikleri maaşlarını belirler. Bu alanda kariyer planı olan adaylar, mesleki yaşamlarında kendilerini sürekli geliştirmeleri gerekeceğini de unutmamalıdırlar. Deniz ulaştırma işletme mühendisi ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Deniz ulaştırma işletme mühendisi ilk olarak işe başladıysa TL maaş kazancına sahip olur.

  • Bir deniz ulaştırma işletme mühendisi tecrübe kazandıktan sonra ortalama TL maaş kazanır.

  • En yüksek kazançları ise TL olarak görülmektedir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Nasıl Olunur?

Bu alanda kariyer planı yapan kişiler yükseköğretim kurumlarının Mühendislik Fakülteleri, Denizcilik Fakülteleri ve Deniz Bilimleri Fakültelerinde “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği" bölümünden eğitim almaları gerekir. Bu eğitimi alabilmek için lise veya dengi okul mezunu olmalı, ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda geçerli şartlara uyumlu olmaları gerekir.

Meslek Yüksekokullarından 2 yıllık ön lisans mezunu olanlar ile Açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan kişiler Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde "Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği" lisans programına dikey geçiş yapma imkanı elde edebilir. Bu bölümde eğitim süresi 4 yıldır. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitimi; Uluslararası STCW sözleşmesi gereği her ülke aynı konularda eğitim verir. Eğitim süresince teknik bilgilerin yanı sıra mesleki derslere de ağırlık olarak verilmektedir. Eğitimde staj zorunluluğu bulunur. Eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler "Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması" almaya hak kazanır.

Deniz ulaştırma işletme mühendisi; gemilerde yer alan mühimmatların kontrolünü yapmak, denetimini yapmak, lojistik faaliyetlerini yürütmekle sorumludur. Aynı zamanda yüklerin yüklenmesi, boşaltılması gibi önemli görevleri de üstlenirler. Çalışmaları gemiler ve denizcilik alanında devam etmektedir bazı durumlarda büro ortamında çalışılmaktadır.

Deniz ulaştırma işletme mühendisi filo yönetimini gerçekleştiren kişidir. Nakliye ve lojistik maliyetini yönetmeli, deniz ve limanlar ile ilgili her türlü sigorta faaliyetlerine aracılık yapmaları gerekmektedir. Gemi kiralama, satış gibi işlemlerde acente görevi üstlenmeleri de önemli sorumlulukları arasındadır.

Deniz ulaştırma işletme mühendisi deniz ticareti hukukunda yetkinlik sahibi olması gerekir ve sayısal derslere özellikle matematik ve mekaniğe ilgisi olması gerekir. Değişken mesai saatlerine uyum sağlayabilmeli, seyahat engeli bulunmamalı ve analitik düşünme becerisine sahip olmalıdırlar. Göz ve ellerini eşgüdümlü olarak kullanabilmeli, işleri gereği birçok insanla iletişim halinde olacağı için düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme becerisine sahip olması gerekir.

Maaş miktarı Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi pozisyonuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genel olarak, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi pozisyonu için ortalama bir maaş aralığı ile TL arasında değişmektedir.

Deniz ulaştırma işletme mühendisi olmak için, balıkçılık, deniz ulaştırma, deniz ticareti, deniz havacılığı, denizcilik ekonomisi, deniz ticaret hukuku, deniz kuvvetleri, deniz gemi yapımı gibi alanlarda uzmanlaşmak üzere özel eğitim alınması gerekiyor. Ayrıca, deniz ulaştırma mühendisliği ile ilgili akademik çalışmaların yanı sıra, deniz ticaretinin pratik kısmının da anlaşılması ve bu alanlarda tecrübe edinilmesi gerekiyor.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi olarak çalışmak için, öncelikle Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Sertifikası (DUIMS) almanız gerekmektedir. Bunun için, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Sertifika Programı'nı başarı ile tamamlamanız gerekmektedir. Program, genellikle 10 - 12 ay sürer ve İngilizce olarak alınır. Program, Deniz Ulaştırma Hukuku, Gemi İşletme Yönetimi, Gemi İşletme Maliyetleri, Gemi İşletme İşlemleri, İşletme Finansmanı ve Gemi İşletme Pazarlama gibi temel gemi işletme konularını içerir. Ayrıca, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi olarak çalışmak için, Deniz Ulaştırma Yönetimi Sertifikası (DMS) veya Deniz Ulaştırma Yönetimi Uzmanı Sertifikası (DUM) almak da gerekebilir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları

Proje ve İş Planlaması

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi, sektörün ihtiyaçlarını ve hedeflerini belirleyerek, stratejik ve operasyonel planlama faaliyetlerinde önemli rol oynar. Liman ve tersane işlemlerinin planlanması, rutin ve acil durum prosedürlerinin oluşturulması ve deniz taşımacılığı faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması, bu alanda çalışan mühendislerin temel yükümlülükleri arasında yer alır.

Teknik Uzmanlık ve Analizler

Deniz ulaştırması sektöründe işletme mühendisleri, teknik ve teknolojik konulara hakim olarak operasyonların daha hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirilmesi için önemli bir roldedirler. Uygun ekipman ve sistem seçimi, envanter kontrolü, bakım ve onarım planlaması, risk analizleri ve güçlü problem çözme yetenekleri, bu disiplinde başarıyı getiren faktörlerdendir.

Denetim ve Kontroller

İşletme mühendislerinin başlıca görevlerinden biri de, deniz ulaştırma sektöründeki prosedürlerin ve sistemin düzgün işleyişini sağlamaktır. Bu amaçla, gemi incelemeleri, liman işlemlerinin etkinliği, deniz kazalarını önlemeye yönelik tedbirler ve güvenlik önlemleri gibi konulara yoğunlaşarak, sektörün bel kemiği konumunda olurlar.

Çevre ve Sürdürülebilirlik

Deniz ulaştırma işletme mühendisi, sürdürülebilir bir gelecek için deniz ekosistemine ve çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirir. Yangın, döküntü ve kimyasal kazalar gibi çevresel riskler, yapılacak olan çevre analizi ve risk yönetimi aracılığıyla en aza indirilir.

İnsan Kaynakları ve İletişim

İyi bir lider ve ekip çalışması özelliği, mühendislerin başarısını artıran özelliklerinden biridir. İşletme mühendisleri, sektördeki çalışanları eğitir, iş birliği ve koordinasyonu sağlar ve yüksek verimlilik için gereken motivasyon ve bilgi aktarımını üstlenir. İş sağlığı ve güvenliği, iletişim ve koordinasyon becerileri, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisinin görev ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirme açısından önemlidir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Kariyer Yolculuğu

Deniz ulaştırma işletme mühendisi olarak kariyerinde ilerleme ve üst düzey pozisyonlara ulaşma imkanları geniş bir yelpaze sunmaktadır. Öncelikle, denizcilik sektörü içerisinde şirketlerde yönetici ve müdür pozisyonlarında istihdam imkanı bulunmaktadır. Bu pozisyonlara geçiş yaparken; liderlik ve ekip yönetimi becerilerinin yanı sıra stratejik düşünme, problem çözme ve iletişim yeteneklerini geliştirerek başarı şansını arttırmak mümkündür.

Geniş Kapsamlı Kariyer Seçenekleri

Ulaştırma işletme mühendisleri, demiryolu, hava, kara ve deniz taşımacılığı gibi farklı alanlarda da yönetim pozisyonlarında görev alabilirler. Uluslararası ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren lojistik firmalarında; operasyon, pazarlama, strateji, mali işler ve insan kaynakları gibi departmanlarda da üst düzey yöneticilik imkanı bulunmaktadır. Bu alanlarda yükselmek için ilgili sertifika ve eğitim programlarını tamamlamak, profesyonel kariyeri desteklemek adına faydalı olacaktır.

Akademik Kariyer Fırsatları

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği alanında akademik kariyer yapmayı hedefleyenler için de önemli imkanlar bulunmaktadır. Üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doktor ve profesör pozisyonlarında görev alarak, bilimsel çalışmalarla sektöre katkıda bulunmak ve sektörün gelecek nesil temsilcilerini yetiştirmek mümkün olmaktadır. Akademik kariyerinin yanı sıra, denizcilik sektörü ile ilgili özel sektör ve kamu kuruluşlarında danışmanlık ve uzmanlık hizmetleri de sunarak önemli roller üstlenilebilir.

Sektörel Ağlar ve Kariyer İmkanları

Kariyerinde üst düzey pozisyonlara ulaşmak ve ilerleme kaydetmek için, sektörel ağlara ve profesyonel platformlara üye olarak bu alandaki gelişmeleri takip etmek önemlidir. Bu sayede; iş dünyası, endüstri liderleri ve akademisyenlerle bağlantı kurarak sektördeki yeni fırsat ve kariyer imkanlarına erişilebilir. Ayrıca, denizcilik ve ulaştırma sektörü ile ilgili konferans, seminer, fuar ve eğitim etkinliklerine katılarak hem bilgi birikimi ve deneyim artırılabilir, hem de sektördeki önemli aktörlerle iletişim kurularak kariyer hedefleri desteklenir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği alanında çalışan mühendislerin mesleki beceri ve niteliklerinin geliştirilmesi için çeşitli yöntemler vardır.

Eğitim ve Sertifika Programları

Mühendislerin bilgi ve deneyimlerini güncellemeleri, akreditasyon sağlayan eğitim kursları ve sertifika programlarına katılarak başarılabilir. Bu programlar, sektöre özel yeni teknolojiler ve yöntemler hakkında detaylı bilgi vererek, mühendislerin işlerini en etkili şekilde yapmalarını sağlar.

Mentorluk ve Staj İmkanları

Deneyimli mühendislerin tecrübelerini paylaşmaları ve sektördeki yeni mezunları desteklemeleri, mesleki beceri ve niteliklerin geliştirilmesinde önemli rol oynar. Ayrıca, staj imkanlarını sunarak üniversite öğrencilerine iş hayatına uyum sağlamaları için fırsatlar yaratılmalıdır.

Sektörle İşbirliği

Üniversiteler ve işletmelerin işbirliği yaparak, mühendislerin ihtiyaç duydukları bilgi ve beceriler konusundaki eksikliklerin giderilmesi sağlanabilir. Bu, sektöre özgü eğitim programlarıyla ve sanayi içinde gerçekleştirilen projelerle desteklenebilir.

Teknoloji ve İnovasyon Odaklı Çalışmalar

Mühendislerin, sektörde sürekli gelişen teknoloji ve yeniliklere ayak uydurabilmeleri için, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) projelerine katılımları teşvik edilmelidir. Bu sayede mühendisler, mesleki becerilerini ve niteliklerini sürekli olarak geliştirebilirler.

Uluslararası İşbirliği ve Konferanslar

Uluslararası düzeyde yapılan işbirlikleri ve konferanslara katılmak, mühendislerin küresel gelişmeler ve uygulamalar hakkında fikir sahibi olmalarına yardımcı olur. Bu sayede, dünya genelinde benimsenen en iyi uygulamaların, kendi ülkelerindeki sektörel uygulamalara entegrasyonu sağlanabilir.

Kısacası, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği alanında çalışan mühendislerin mesleki beceri ve niteliklerinin geliştirilmesi için, eğitim programları, sektörle işbirliği ve teknoloji odaklı projelere katılımları teşvik edilmeli; ayrıca mentorluk ve staj imkanları sunulmalıdır. Bu şekilde, mühendislerin kariyerlerinde başarıya ulaşmaları ve sektörün gelişimine katkı sağlamaları mümkün olacaktır.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Sektörleri ve İş Alanları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, denizcilik alanında faaliyet gösteren mühendislik dallarından biridir ve çeşitli sektörlerde ve iş alanlarında çalışabilirler. Bu mühendisler, gemide çalışan mühendis ekibi içinde önemli bir yere sahiptir ve iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayan mühendislik bölümleri arasındadır.

Gemi ve Liman İşletmelerinde Çalışma İmkanı

Deniz Ulaştırma Mühendisleri, gemilerde ve limanlarda görev alarak, gemilerdeki mühimmatların kontrolünü yapmak, denetimini sağlamak, lojistik faaliyetlerini yürütmek ve yüklerin yüklenip boşaltılması gibi önemli alanlarda faaliyet gösterirler. Ayrıca, bu mühendisler gemilerde yer alan tüm mühendislik ekipmanlarının bakım ve onarımından sorumludur ve bu ekipmanların işletilmesinden de sorumlu olan mürettebatın önemli bir üyesidir.

Kamu ve Özel Deniz Taşımacılık Kurumları ve Sigorta Şirketlerinde İş Olanakları

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, kamu ve özel deniz taşımacılığı kurumlarında ve sigorta şirketlerinde de istihdam edilebilir. Bu alanda çalışan mühendisler, deniz ulaşımıyla ilgili mali ve teknik konulara değinen büro işlerini yürütürler ve deniz sigorta şirketleri ile yerli ve yabancı işletmelerin personeliyle iletişim halindedirler.

Denizaşırı İş İmkanları ve Seyahat Olanakları

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği mesleği, denizaşırı ülkelere seyahat etmeyi de gerektirebilir. Bu mühendisler, limanlarda ve açık denizde çalışarak, farklı ülkelerdeki işletmelere hizmet verirler ve bu sayede uluslararası deneyim kazanabilirler.

Kısacası, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği sektörü, gemi ve liman işletmeleri, kamu ve özel deniz taşımacılığı kurumları, sigorta şirketleri ve denizaşırı iş imkanları ile geniş bir çalışma alanı sunmaktadır. Bu alana ilgisi olan adaylar, bu meslek grubunu tercih ederek kariyerlerine önemli bir adım atabilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Eğitimi

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, denizcilik sektöründe faaliyet gösteren önemli mühendislik dallarından biridir. 4 yıllık lisans eğitimleri sürecinde, öğrencilere gemi mühendisliği, denizcilik lojistiği, denetim ve kontrol, deniz makineleri gibi önemli dersler ve konular verilmektedir.

Önemli Ders ve Konular

Öğrencilerin bu alanda başarılı olabilmeleri için öncelikle temel mühendislik derslerine hakim olmaları beklenmektedir. Bu dersler arasında termodinamik, mukavemet, hidrolik, elektrik-elektronik sistemler ve malzeme bilimi gibi temel mühendislik dersleri yer almaktadır. Öğrencilere aynı zamanda denizcilik ile ilgili temel dersler de sunulmaktadır. Bu derslerde deniz hukuku, deniz sigortaları, deniz güvenliği ve deniz taşımacılığı gibi konular öğretilmektedir.

Eğitimin Önemi ve Staj Programları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği alanından mezun olmak için öğrencilerin belirli staj programlarını başarıyla tamamlamaları da gerekmektedir. Bu staj programları, öğrencilerin gemide çalışma tecrübesi kazanmalarını ve öğrendikleri teorik bilgileri uygulamada kullanmalarını sağlar. Aynı zamanda öğrencilerin açık denizlerde çalışabilme yeteneğini kazanmaları açısından da önemli bir süreçtir.

İletişim ve İş Birliği Becerileri

Deniz ulaştırma işletme mühendisi adaylarının başarılı olabilmeleri için kendilerinden aynı zamanda iyi iletişim ve iş birliği becerilerine sahip olmaları beklenir. Öğrencilere, mesleki çalışmalarında gemi mürettebatıyla, deniz sigorta şirketi çalışanlarıyla ve yerli ve yabancı işletmelerin personeliyle etkin iletişim kurabilmeleri için gerekli beceriler kazandırılır.

Sonuç

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitimi sürecinde öğrencilere, denizcilik alanında etkin bir şekilde çalışabilmelerini sağlayacak temel mühendislik, deniz bilimleri ve iletişim becerilerine yönelik dersler ve konular sunulmaktadır. Bu dersler ve staj programları, öğrencilerin başarılı bir deniz ulaştırma işletme mühendisi olarak çalışmalarına katkıda bulunacak eğitimi almalarını sağlamaktadır.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Kariyer Olanakları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, denizcilik sektöründe çalışan ve gemilerin işletme süreçlerine katkı sağlayan önemli bir mühendislik dalıdır. Bu alanda çalışacak mühendislerin, gemideki mühendis ekibi içinde önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi olarak kariyerine devam edenlerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadığı gözlemlenmektedir.

Sektörde İlerleme Yolları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, gemilerde çalışarak kendi alanlarında tecrübe kazanırlar ve belirli bir görev süresini başarıyla tamamladıktan sonra kaptan olma hakkını elde ederler. Bu meslekle ilgili eğitimlerini başarıyla tamamlamış ve deneyimli mühendisler, gemilerin mühimmat kontrolü, denetim ve lojistik faaliyetler gibi önemli alanlarda sorumluluk alarak kariyerlerinde ilerleme imkanına sahiptirler.

Kamu ve Özel Sektör Kariyer Olanakları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi olanlar, kamu veya özel deniz taşımacılığı kurumlarında gemilerde ve limanlarda görev alarak kariyerlerini sürdürebilirler. Çalışma ortamları, büro ortamında veya gemilerdeki gibi ısı, nem ve gürültü gibi etkenlerin bulunduğu ortamlar olabilir. Ekip çalışması önemli olduğu için bu alanlarda başarılı olan mühendisler söz konusu kurum ve işletmelerde önemli kademelere ulaşma fırsatı yakalarlar.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları

Denizcilik sektöründe etkin olan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, çalışma ortamlarındaki koşullara adapte olabilir ve ısı, nem gibi etkenlerin bulunduğu ortamlarda da verimli bir şekilde çalışabilirler. Genel olarak mühendislik ekipmanlarının bakım ve onarımından sorumlu oldukları gibi, aynı zamanda lisanslı denizciliktir. İyi iletişim becerilerine sahip olan bu mühendisler, gemideki ekip üyeleri, sigorta şirketleri ve diğer işletmelerin çalışanlarıyla iletişim halindedirler.

Sonuç olarak, deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunlarının kamu veya özel sektörde çeşitli kariyer olanakları bulunmaktadır. Deneyimli mühendisler, gemilerde ve limanlarda görev alarak sektörde ilerleyerek önemli görev ve sorumluluklar üstlenebilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisinin Rolleri

Gemi ve Liman Operasyonlarında Görevler

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, denizcilik sektöründe önemli roller üstlenir. Gemi ve liman operasyonlarında mühimmat kontrolü, denetim, lojistik faaliyetler ve yük - boşaltma işlemleri gibi çeşitli alanlarda görev alırlar. Aynı zamanda gemi ve liman ekipmanlarının bakım ve onarımından sorumlu olan bu mühendisler, lisanslı denizcilerdir ve gemide yüksek rütbelidirler.

Kaptanlık İmkanları

Mühendis olarak belirli bir süre görev yapmış Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, kaptan olma imkanına da sahiptirler. Vardiya zabiti görev süresini doldurduktan sonra uzak yol kaptanı unvanını kazanabilirler. Bu sayede gemi yönetimi ve denizcilik alanında daha üst düzeyde görevler üstlenebilmektedirler.

Eğitim ve Staj

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği alanında lisans derecesine sahip olmak için 4 yıllık eğitimi başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Ayrıca, sektörde birikim ve beceri edinmek için belirli staj programlarını da başarıyla tamamlamaları önemlidir. Stajlar genellikle açık denizlerde yapılır ve bu sayede mühendis adayları, denizcilik alanında tecrübe kazanır.

Çalışma Ortamı ve İletişim

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, kamu ve özel sektörde deniz taşımacılığı kurumlarında görev alır ve gemi ile limanlarda çalışır. Hem açık havada çalışıp hem de büro ortamında işlemleri yürütürler. Ekipman ve gemi makineleriyle teknik olarak ilgilenirken, çalışma arkadaşları ve iş ortaklarıyla da iletişim halinde olmaları beklenir. Çalışma ortamı, hava koşulları ve tehlikeler nedeniyle belirli risklere sahiptir.

Sonuç olarak, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri gemi ve liman operasyonlarında etkili ve çok yönlü bir şekilde görev alabilmeleri için hem teknik bilgiye hem de iletişim becerilerine sahip olmalıdırlar. Bu sayede denizcilik sektöründe önemli roller üstlenip birçok farklı görev ve sorumlulukla başarıyla başa çıkabilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Uluslararası Düzenlemeler

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği, denizcilik sektöründe faaliyet gösteren önemli bir mühendislik dalıdır. Bu mesleği icra edenler, gemilerde ve limanlarda görev alan mühendislerdir. Bu mühendislerin uyum sağlamaları gereken bazı uluslararası düzenlemeler ve standartlar vardır. Bu düzenlemelerin başında, deniz ticaretine ilişkin yönetmelikler, güvenlik ve çevre koruma standartları, uluslararası deniz hukuku ve teknik düzenlemeler gelmektedir.

IMO ve SOLAS Yönetmelikleri

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından belirlenen uluslararası yönetmeliklere ve standartlara uyum sağlamak zorundadır. IMO, deniz güvenliğini ve çevre korumayı sağlamak amacıyla çeşitli sözleşmeler, anlaşmalar ve düzenlemeler yapmaktadır. Bu düzenlemelerin başında, Denizde Can ve Mal Güvenliği İçin Uluslararası Sözleşme (SOLAS) gelmektedir. SOLAS, gemi inşası, donanım ve operasyonel güvenliğine ilişkin uluslararası standartları belirlemektedir.

MARPOL ve ISM Kodu

Çevre koruma açısından önemli olan diğer bir düzenleme ise, Deniz Çevresinin Kirletilmesinin Önlenmesi için Uluslararası Sözleşme (MARPOL)’dır. MARPOL, deniz çevresinin petrol, kimyasal maddeler, zararlı sıvıların ve diğer zararlı veya tehlikeli maddelerin taşınması sırasında kirletilmesinin önlenmesi için belirlenen standart ve yönetmeliklerini içermektedir. Ayrıca, Uluslararası Güvenlik Yönetimi (ISM) Kodu, deniz ulaştırma işletme mühendislerinin uymaları gereken operasyonel güvenlik standartlarını belirlemektedir.

STCW Sözleşmesi ve Denizcilik Eğitimi

Deniz ulaştırma işletme mühendislerinin uyum sağlamaları gereken diğer önemli bir uluslararası düzenleme ise, Gemilerdeki Denizcilerin Eğitimi, Sertifikasyonu ve Vardiya Tutma Sözleşmesi (STCW)’dir. STCW, denizcilik alanında çalışan personelin eğitim, sertifikasyon ve vardiya düzenlemelerine ilişkin standartları belirlemektedir. Bu sözleşmeye taraf ülkeler, denizcilik alanında çalışan personelin eğitim ve sertifikasyon düzenlemelerine uymakla yükümlüdür.

Sonuç olarak, deniz ulaştırma işletme mühendisliği alanında çalışan mühendislerin, IMO tarafından belirlenen uluslararası düzenlemelere ve standartlara uyum sağlamaları beklenmektedir. Bu düzenlemeler ve standartlar, deniz güvenliği, çevre koruma, teknik ve operasyonel düzenlemeleri içermektedir. Bu nedenle, deniz ulaştırma işletme mühendisleri, kariyerlerini sürdürebilmeleri için belirtilen düzenlemelere ve standartlara uyum sağlama sürecinde sürekli öğrenme ve kendilerini güncel tutma sorumluluğuna sahiptirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Alanında Odaklanılması Gereken Beceri ve Yeterlilikler

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği alanında sürekli bir kariyer gelişimi ve mesleki yetkinlik için odaklanılması gereken beceri ve yeterlilikler, teknik bilgi ve becerilerin yanı sıra, analitik düşünme, problem çözme, karar alma, liderlik, insan ilişkileri ve iletişim becerileri gibi alanlardır. Bununla birlikte farklı kültürlerle çalışabilme, yabancı dil bilgisi ve uluslararası ticaret mevzuatına hakim olma gibi alanlarda da bilgi ve deneyim elde etmek önemlidir.

Mesleki Gelişim İçin Sunduğu Fırsatlar

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri için mesleki gelişim fırsatları arasında, ulusal ve uluslararası eğitim ve sertifika programları, sektörel etkinlikler ve konferanslara katılım, iş tecrübesi sağlayan staj imkanları ve mesleki kariyer planlaması yaparak farklı görev ve sorumluluklarda iş deneyimi elde etme fırsatları bulunmaktadır. Bu sayede deniz ulaştırma işletme mühendisleri hem teknik ve yönetimsel becerilerini geliştirir, hem de sektörde günceli takip etme imkanı sağlar.

Staj Programlarının Rolü

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği alanında mezun olabilmek için başarılı bir şekilde tamamlanması gereken staj programları, açık denizlerde gerekli tecrübenin sağlanması ve doğru bir kariyer yolu çizmek için büyük önem taşımaktadır. Staj sürecinde öğrenciler, gerçek gemi ortamında edindikleri deneyimlerle iş hayatına daha iyi adapte olabilir ve kendi ilgi ve beceri alanlarına göre bir kariyer hedefi belirleyebilirler.

Kamu ve Özel Sektör İş Olanakları

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, kamu ve özel deniz taşımacılığı kurumlarında, gemilerde ve limanlarda önemli görev ve sorumluluklar üstlenmektedir. Gemide çalışma, lojistik planlama, yük taşıma ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra, büro ortamında proje ve yönetim alanında da aktif rol alabilmektedirler. Bu kapsamda mezunlar için hem denizcilik alanında hem de mühendislik ve işletme yönetimi alanlarında iş bulma olanakları bulunmaktadır.

Sonuç olarak, deniz ulaştırma işletme mühendisliği alanında sürekli kariyer gelişimi ve mesleki yetkinlik için, yukarıda belirtilen beceri ve yeterliliklere odaklanmak ve sektörel gelişmeleri yakından takip etmek gerekmektedir. Bu doğrultuda, deniz ulaştırma işletme mühendisleri hem teknik hem de yönetimsel anlamda başarılı bir kariyerin kapılarını aralamaktadır.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Kariyer Seçenekleri

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, denizcilik alanında çeşitli kariyer imkanlarıyla karşılaşırlar ve bu kariyer seçeneklerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır.

Gemi İşletme ve Bakım Uzmanlığı

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, gemilerde yer alan tüm mühendislik ekipmanlarının bakım ve onarımında sorumludur. Aynı zamanda bu ekipmanların işletilmesinden de sorumlu olan mürettebatın önemlidir ve deneyimli mühendisler gemi işletme ve bakım uzmanı olarak görev alabilirler.

Lojistik ve Taşımacılık Yönetimi

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, gemilerdeki mühimmatların kontrolünü yapmak, denetimi ile ilgilenmek, lojistik faaliyetlerini yürütmek ve yüklerin yüklenmesi, boşaltılması gibi önemli alanlarda faaliyetler yürütür. Bu sebeple, mühendisler bu alanda lojistik ve taşımacılık yönetimi konularına uzmanlaşarak kariyerlerini geliştirebilirler.

Uzak Yol Kaptanlığı

Deniz ulaştırma işletme mühendisi, vardiya zabiti görev süresini doldurduktan sonra uzak yol kaptanı da olma imkanına sahiptir. Bu görev, denizcilik alanında önemli bir kariyer basamağıdır ve mühendisler, kaptanlığa yükselerek kariyerlerine yeni yönler verebilirler.

Liman İşletme ve Yönetimi

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, kamu ve özel deniz taşımacılık kurumlarında; gemilerde ve limanlarda görev alır. Limanlarda ve açık denizde çalışmalarını yürüten mühendisler, liman işletme ve yönetimi alanına da yönelebilir ve bu konuda uzmanlaşarak kariyerlerini ilerletebilirler.

Denizcilik Sigortacılığı ve Risk Yönetimi

İşlerinde düşme, boğulma, mali kayıp gibi riskler bulunan deniz ulaştırma işletme mühendisleri, bu risklerin önlenmesi, kontrol edilmesi ve yönetimi konularında da uzmanlaşarak, denizcilik sigortacılığı ve risk yönetimi alanında kariyer yapabilirler.

Sonuç olarak, deniz ulaştırma işletme mühendisliği disiplininde mezun olan bir kişi, gemi işletme ve bakım uzmanlığı, lojistik ve taşımacılık yönetimi, uzak yol kaptanlığı, liman işletme ve yönetimi, denizcilik sigortacılığı ve risk yönetimi gibi alanlarda uzmanlaşarak kariyerine yeni yönler verebilir. Bu sayede, denizcilik sektöründe çeşitli alanlarda başarılı bir kariyer yapma imkanına sahip olacaktır.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğinde Teknolojik Gelişmeler ve İnovasyonlar

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği, gemi ve denizcilik alanında önemli görevleri olan, gemilerde çalışan mühendis ekibinin içinde yer alan ve lojistik faaliyetlerini yürüten mühendislerin ortak çalışma alanıdır. Bu alanda yapılan teknolojik gelişmeler ve inovasyonlar, sektöre büyük etkiler yapmaktadır. İşte bu gelişmelerden bazıları ve sektördeki etkileri:


Gemi İletişim Sistemleri

Deniz ulaştırma işletme mühendislerinin gemideki iletişim ve koordinasyondan sorumlu olması sebebiyle, gemi iletişim sistemleri üzerinde yapılan teknolojik gelişmeler mühendislerin çalışma performansını ve olanaklarını ciddi ölçüde arttırmaktadır. Modern gemi iletişim sistemleri sayesinde, gemi mürettebatı dünya çapında haberleşebilir, kaza ve tehlike anlarında hızlı müdahalelerde bulunabilir.

Otomasyon ve Robotik

Gemi ve denizcilik sektöründeki otomasyon ve robotik sistemlerin gelişimi, deniz ulaştırma işletme mühendislerinin görevlerinde büyük bir devrim yaratmaktadır. Özellikle gemilerdeki yüklerin elleçlenmesi, boşaltılması gibi alanlarda kullanılan robotik sistemler ve otomatik ekipmanlar, mühendislerin işlerini daha hızlı, etkili ve güvenli hale getirmektedir.

Gemi Tasarım ve İnşa Teknikleri

Günümüzde kullanılan gemi tasarım ve inşa teknikleri, deniz ulaştırma işletme mühendisliği alanındaki en dikkat çeken teknolojik gelişmelerden biridir. Yeni gemi modellerinin daha enerji verimli, çevre dostu ve düşük emisyonlu olması, deniz taşımacılığı sektörünün sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Bu durum, mühendislerin gemilerdeki mühimmat ve enerji kontrolü konusundaki çalışmalarını ve denetimlerini daha önemli hale getiriyor.

Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği

Deniz ulaştırma işletme mühendisliğinde kullanılan yapay zeka ve büyük veri analitiği teknolojileri, gemi ve denizcilik sektörünün veri tabanlı ve akıllı bir dönüşüm geçirmesini sağlamaktadır. Bu teknolojiler sayesinde, deniz ulaştırma işletme mühendislerinin analiz, planlama ve denetim süreçleri hızlanmakta ve daha doğru kararlar alınabilmektedir.

Sonuç olarak, deniz ulaştırma işletme mühendisliği alanında yaşanan teknolojik gelişmeler ve inovasyonlar, gemi ve denizcilik sektörünün daha yüksek performansla ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır. Bu durum, deniz ulaştırma işletme mühendislerinin daha nitelikli ve başarıyla tamamlamaları gereken iş ve sorumluluk alanlarını sürekli olarak genişletmektedir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendislerinin Çevre ve Sürdürülebilirlik Konularındaki Önlemler ve Etkileri

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, gemideki mühimmat kontrolleri ve denetimler, lojistik faaliyetler ve yüklerin taşınması gibi önemli görevleri üstlenirler. Bu nedenle, çevre ve sürdürülebilirlik konularında alınması gereken önlemler ve bu önlemlerin sektöre etkileri de büyük öneme sahiptir.

**Çevresel Etki Önlemleri**

Deniz ulaştırma işletme mühendislerinin çevre koruma önlemleri arasında, gemi ve deniz ekipmanlarının enerji verimli şekilde kullanılması, atık su yönetimi ve deniz kirliliğinin önlenmesi bulunmaktadır. Bu önlemler, deniz ekosistemine zarar veren kirlilik oranını azaltmak ve enerji israfını önlemek amacıyla sürdürülmektedir.

**Sürdürülebilir Uygulamalar ve Politikalar**

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, sürdürülebilir uygulamaları destekleyen politikalara da öncülük etmelidir. Bu politikalar, düşük karbon emisyonlu yakıtları teşvik etmek, enerji verimli teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak ve iklim değişikliğiyle mücadelede etkin rol almak gibi alanları kapsamaktadır.

**Sektöre Etkileri**

Çevre ve sürdürülebilirlik konularında alınan önlemler ve uygulanan politikalar, deniz ulaştırma sektörunde farklı etkiler yaratmaktadır. Öncelikle, enerji verimliliği ve düşük karbon salımı konularında yapılan yatırımlar, hem mühendislik performansını artırmakta hem de sektörün çevresel ayak izini azaltmaktadır. Ayrıca, sürdürülebilirlik konularında benimsenen politikalar, deniz ulaştırma sektörüne olumlu bir imaj kazandırmakta ve sektörün gelecekteki rekabet gücünü artırmaktadır.

Sonuç olarak, deniz ulaştırma işletme mühendisleri, çevre ve sürdürülebilirlik konularında alınması gereken önlemleri benimsemeli ve bu alanlarda yaşanan gelişmeleri yakından takip etmelidir. Bu sayede, hem sektörün çevresel performansı iyileştirilebilir hem de sürdürülebilir bir deniz ulaştırma sektörüne ulaşılabilir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Eğitimi ve Alt Disiplinler

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği, denizcilik sektöründe faaliyet gösteren mühendislik dallarından biri olup gemilerde çalışan önemli bir ekibin üyesidir. Bu meslek, gemilerde mühimmat kontrolü, denetim, lojistik faaliyetler ve yüklerin yüklenmesi ve boşaltılması gibi önemli işlevler yerine getirir. Ayrıca, başarılı bir görev süresinin ardından kaptan olma yetkilerine sahip olan bu mühendisler, denizcilik sektöründe kıdemli pozisyonlara ulaşabilmektedirler.

Çeşitli Uzmanlık Alanları

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitimi alan kişiler, farklı alt disiplinlere yönelebilir ve bu sayede çeşitli uzmanlık alanlarına giriş yapabilirler. Bu uzmanlık alanlarının bazıları şunlardır:

1. Gemi İşletmeciliği: Gemi bakım-onarım süreçleri, gemi alım-satım projeleri ve gemi işletmeciliği sözleşmeleri gibi konularla ilgilenen mühendisler, bu alanda kariyer yapabilirler.

2. Liman Yönetimi: Limanlardaki faaliyetleri, güvenlik ve kalite standartlarını denetleyen ve yöneten mühendisler, liman yönetimi alanında uzmanlaşabilirler.

3. Deniz Taşımacılığı Planlaması: Deniz taşımacılığı projelerini geliştirerek ve yöneterek, lojistik optimizasyon süreçlerine katkıda bulunan mühendisler, bu alanda kariyer yapabilirler.

4. Deniz Sigortacılığı: Denizcilik sektörünün risklerini değerlendiren ve deniz sigortaları konusunda hizmet sunan mühendisler, deniz sigortacılığı alanında uzmanlaşabilirler.

5. Deniz Hukuku: Denizcilik sektöründeki mevzuat, ticari ilişkiler ve anlaşmalarla ilgilenen mühendisler, deniz hukuku alanında uzmanlaşabilirler.

Eğitim ve Kariyer Olanakları

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünden mezun olabilmek için adayların 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlamaları ve staj süreçlerinden başarıyla geçmeleri gerekmektedir. Bu alandaki mezunlar, kamu ve özel deniz taşımacılık kurumlarında, gemilerde ve limanlarda görev alarak kariyerlerine yön verebilirler.

Sonuç olarak, deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitimi almak; gemi işletmeciliği, liman yönetimi, deniz taşımacılığı planlaması, deniz sigortacılığı ve deniz hukuku gibi pek çok farklı alt disipline yönelme imkanı sağlar. Bu sayede mezunlar, denizcilik sektöründe çeşitli uzmanlık alanlarında kariyer yapma fırsatı yakalayabilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendislerinin Katkıları ve Becerileri

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, denizcilik ve deniz taşımacılığı sektörüne önemli katkılar sağlamaktadır. Bu mühendisler, gemilerde çalışan, mühimmat kontrolü, denetim, lojistik faaliyetler ve yük işlemleri gibi önemli alanlarda faaliyet gösteren, profesyonel ve yetenekli bireylerdir.

Mühendislik Becerilerinin Geliştirilmesi

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, gemilerde yer alan tüm mühendislik ekipmanlarının bakım ve onarımından sorumlu olup, bu ekipmanların işletilmesinde de önemli görevlere sahiptirler. Aynı zamanda, denizcilik alanında faaliyet gösteren diğer mühendislik dallarından yararlanarak, çok disiplinli bir yaklaşımla denizcilik sektöründeki teknolojik yenilikleri benimser ve uygularlar.

Lojistik Yönetim ve Planlama

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, gemi ve liman operasyonlarında lojistik faaliyetlerin düzgün işlemesini sağlamak için, etkili planlama ve yönetim becerilerine sahiptirler. Bu beceriler, sevkiyat süreçlerinin iyileştirilmesi, maliyetlerin azaltılması ve verimliliğin artırılması gibi alanlarda doğrudan katkı sağlamaktadır.

İletişim ve İşbirliği

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, kendilerinden beklenen görev ve sorumlulukları başarıyla yerine getirebilmek için, insanlarla iyi ilişkiler kurma ve iletişim becerilerine sahip olmaları gereklidir. İşlerinde faaliyet gösterdikleri deniz taşımacılığı kurumlarında ve limanlarda, yerli ve yabancı işletmelerin personeliyle iletişim halinde olup, ortak projelerde ve karar alma süreçlerinde işbirliği sağlarlar.

Risk Yönetimi

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, gemilerde ve limanlarda çalışırken, düşme, boğulma ve mali kayıp gibi risklere maruz kalabilirler. Bu nedenle, bu mühendislerin, risk yönetimi ve güvenlik önlemleriyle ilgili bilgi ve deneyime sahip olmaları, sektörün genel güvenliğine ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Sonuç olarak, deniz ulaştırma işletme mühendislerinin lojistik ve mühendislik becerileri, denizcilik ve deniz taşımacılığı sektöründe önemli katkılar sağlamaktadır. Bu mühendisler, sektördeki verimliliği artırmak, güvenliği sağlamak ve deniz taşımacılığı alanındaki teknolojik gelişmeleri takip etmek için sürekli olarak beceri ve bilgilerini güncellemektedirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Mezunlarının İş Olanakları ve Görevleri

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunları, gemi ve denizcilik sektöründe ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla gerekli eğitimi almış profesyonellerdir. Bu alanda çalışan mühendisler, kariyerlerine hem kamu hem de özel sektörde farklı pozisyonlarda devam edebilirler.

Kamu ve Özel Sektörde İş İmkanları

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, kamu ve özel deniz taşımacılığı kurumlarında görev alarak gemi ve limanlarla ilgili çalışmalarda bulunurlar. Kamu sektöründe, denizcilik, limanlar ve deniz taşımacılığıyla ilgili bakanlıklar ve kurumlarda görev alabilirler. Özel sektörde ise gemi işletmeleri, gemi acenteleri, taşımacılık ve lojistik şirketleri bünyesinde çalışmalar yürütebilirler.

Görev ve Sorumluluklar

Deniz ulaştırma işletme mühendislerinin görev ve sorumlulukları, görev aldıkları alana göre değişiklik gösterebilir. Temel görev ve sorumlulukları şunlardır:

1. Gemideki mühimmatların kontrolü: Deniz ulaştırma mühendisleri, gemilerde bulunan mühimmatların kontrolünü yapar ve denetimi ile ilgilenir.

2. Lojistik faaliyetlerin yürütülmesi: Gemi ve limanlarda lojistik faaliyetlerin düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlarlar.

3. Yük işlemleri: Deniz ulaştırma mühendisleri, yüklerin yüklenmesi ve boşaltılması gibi süreçlerde görev alarak bu işlemlerin doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlarlar.

4. Gemi ekipmanlarının bakımı ve onarımı: Bu mühendisler, gemilerde yer alan mühendislik ekipmanlarının bakım ve onarımını üstlenirler.

5. İletişim ve koordinasyon: Bu mühendisler, gemi kadrosu, deniz sigorta şirketi çalışanları ve yerli, yabancı işletmelerin personeliyle iletişim halinde bulunarak iyi bir koordinasyon sağlarlar.

Kısacası, deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunları, denizcilik alanındaki tüm işlemlerin düzenli ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan önemli roller üstlenirler. Bu sebeple, mezunlar kamu ve özel sektörde geniş iş olanaklarına sahip olup, başarılı bir kariyer süreci geçirebilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Eğitiminin Önemi ve Gereklilikleri

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği, denizcilik alanında faaliyet gösteren önemli mühendislik dallarından biridir. Öğrencilerin, gelişen teknoloji ve uluslararası ticaret düzeyleri ile uyumlu becerilere sahip olmaları için alacakları eğitim büyük önem taşır. Bu bağlamda, eğitimin doğru şekilde planlanması ve uygulanması gerekmektedir. İşte yapılabilecek bazı öneriler:

Güncel ve Etkin Eğitim Müfredatı

Deniz ulaştırma işletme mühendisi adaylarının, sektörün güncel ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verebilecek becerilere sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle, eğitim müfredatının sürekli güncellenmesi ve denizcilik sektöründeki teknolojik ve ticari trendlerle paralel hale getirilmesi şarttır.

Uygulamalı Eğitim ve Staj İmkanları

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitiminin başarılı olması için, öğrencilere teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı eğitim ve staj imkanları sunulmalıdır. Açık denizlerde gerçekleştirilecek zorunlu stajlar ve sektörle işbirliği içinde planlanan eğitimler, öğrencilerin deneyim ve birikimlerini artırmaktadır.

Yabancı Dil ve İletişim Becerileri

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, uluslararası işbirlikleri ve ticaret ilişkileri içinde çalışmaktadır. Bu nedenle, öğrencilere sunulan eğitimlerde yabancı dil ve iletişim becerilerine de önem verilmelidir. İyi seviyede İngilizce bilgisine sahip ve etkili iletişim becerilerine sahip mezunlar, sektörde başarılı olmak için önemli avantajlara sahip olacaktır.

Teknolojik İmkanların Kullanılması

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitimi alan öğrencilerin, modern teknolojik imkanlarla donatılmış eğitim ortamlarında çalışmaları gerekmektedir. Bu sayede, öğrenciler gemi ve liman sistemlerinin kullanımı ve bakımı konusunda gerekli bilgi ve deneyime ulaşabilirler.

İş Hayatına Hazırlık ve Kariyer Hizmetleri

Eğitim sürecinde öğrencilere sunulan kariyer hizmetleri ve iş hayatına hazırlık programları, mezun olan deniz ulaştırma işletme mühendislerinin sektörde hızlı bir şekilde istihdam edilmesine destek olmaktadır. İş hayatına geçişi kolaylaştırmak ve sektörün ihtiyaçlarına uygun becerilere sahip mezunlar yetiştirmek adına bu hizmetlerin etkin bir şekilde sunulması büyük önem taşır.

Sonuç olarak, deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitimi alan öğrencilere, güncel müfredat, uygulamalı eğitimler, yabancı dil ve iletişim becerileri, teknolojik imkanlar ve iş hayatına hazırlık hizmetleri sunarak sektörde başarılı bir kariyer yapmaları desteklenmelidir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi nedir Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi ne iş yapar Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi maaşları v nasıl olunur Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası